Forum » Loža » Ena iz kmetijstva: siliranje
Ena iz kmetijstva: siliranje

HotBurek ::
Evo.
Zadnji teden, dva sem opazil nekaj kombajnev, ki silirajo koruzo. Pa tudi je kak, ki silira z traktorjem (ena riža ob gumi).
In zadeve ne razumem.
Včasih se je siliralo septembra, ko je koruza še zelena (to mislim na steble in liste, ne storž). To silažo se je pol shranilo v take betonske "U"-je, gor s traktorjem naprej-nazaj, potem pa folija in črez še gume.
To so potem krave jedle pozimi, ko zmanjka sena.
No, ne vem, zakaj nekateri silirajo sedaj, ko je koruza (stebli, listi) rumena oz. suha. Kaj s tem, kar posilirajo, naredijo?
BONUS
Blast from the past.
Stroj, ki se je uporabljal zelo pozno jeseni, decembra, za pobiranje storžov koruze. Ličkanje pa to.
Dokaj redka aktvivnost za opazit.
Zadnji teden, dva sem opazil nekaj kombajnev, ki silirajo koruzo. Pa tudi je kak, ki silira z traktorjem (ena riža ob gumi).
In zadeve ne razumem.
Včasih se je siliralo septembra, ko je koruza še zelena (to mislim na steble in liste, ne storž). To silažo se je pol shranilo v take betonske "U"-je, gor s traktorjem naprej-nazaj, potem pa folija in črez še gume.
To so potem krave jedle pozimi, ko zmanjka sena.
No, ne vem, zakaj nekateri silirajo sedaj, ko je koruza (stebli, listi) rumena oz. suha. Kaj s tem, kar posilirajo, naredijo?
BONUS
Blast from the past.
Stroj, ki se je uporabljal zelo pozno jeseni, decembra, za pobiranje storžov koruze. Ličkanje pa to.
Dokaj redka aktvivnost za opazit.
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
- spremenilo: HotBurek ()

alternative ::
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.

Jarno ::
Včasih se je siliralo septembra, ko je koruza še zelena (to mislim na steble in liste, ne storž).
Možna razlaga je ta, da zaradi vremenskih razmer čez poletje itd. zrnje na koruzi ni dovolj kvalitetno za odkup in je škoda zgolj mulčat.
Chuck Norris je med števili 0.999... in 1 uspel vriniti konstanto imenovano CN.
#65W!
#65W!

Bud_Bundy ::
100 dnevna koruza sejana po žitu, da ne bo kdo tule diplomiral. Če jo dobi mraz pa hitro porjavi.

fikus_ ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Bud_Bundy ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
Da dodam... seneno rejo imamo tudi v Sloveniji. Že tako radi na jamrajo nad ceno govedine, kaj bi šele ob seneni govedini.

Zimonem ::
Tale čas se koruzo žanje bolj zaradi zrnja. Opu ne zaupam da razloči med siliranjem in žetvijo koruze za zrnje. Pa tudi sicer ni prepozno za samo silažo, vsaj letos ne.

matobeli ::
Krave ne smejo jest surove koruze ker je preveč kalorična in to ni ustrezna krma, silaža koruze fermentira in jo to naredi bolj prebavljivo za živino.
Seno je boljše, ampak če ga ni dovolj, ga ni. Fermentacija je način da neprimerno krmo (kot je surova koruza) narediš ustrezno.
$$$
Seno je boljše, ampak če ga ni dovolj, ga ni. Fermentacija je način da neprimerno krmo (kot je surova koruza) narediš ustrezno.
$$$

Zimonem ::
Pizda saj vem že dolgo da si butast. Kisa se zaradi tega da se stvar konzervira. Kot se kisa zelje. Vsaj osnove bi lahko odnesel.od osnovne šole ali si bil kak prilagojen program.
Ti živine od blizu še videl nisi
Ti živine od blizu še videl nisi
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Zimonem ()

HotBurek ::
root@debian:/# iptraf-ng
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
fatal: This program requires a screen size of at least 80 columns by 24 lines
Please resize your window
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: HotBurek ()

Daniel ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Kar seveda ni res. Sploh pa ne ta del o pogostem zbolevanju. Če so živali hranjene s kvalitetno krmo, kateri se dodaja tudi seno ali v nekaterih primerih slama imaš obiske veterinarja zgolj za osemenitve in tu in tam kakšen mastitis, to pa je tudi vse.
O tem ali se pozna na mleku in mesu ne bom sodil, ker senenega nisem niti preizkušal, se pa nekateri ukvarjajo s prodajo senenega mesa in mleka in je to tudi registrirano kot blagovna znamka in seveda dražje.
Drugače je idealni čas za siliranje redno sejane koruze že davno mimo, sedaj so ostale zgolj še kakšne 100 dnevnice, pa še te (kjer so zaradi suše sploh zrasle) je ena noč mraza čisto razbarvala. Na našem koncu so polja praktično prazna in marsikje že rastejo ozimine.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

Miki N ::
Upam samo, da je Burekov pristop do kmetovanja drugačen, kot do podatkovnih baz, sicer so ga krave najebale.


fur80 ::
Bom probal najti še en drug dokumentarec. Koruza ni bila nikoli mišljena za krave, tako kot je že nekdo napisal, je krave ne bi smele jesti! ;)
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

denabiker ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.

Grimnir3 ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.
Pri takem kmetu morajo delati nekaj narobe.

Daniel ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.
Kam ti to hodiš po tako mleko? Ta "po mojem" je res zgolj po tvojem. Razen če imamo tukaj okrog ljudi, ki imajo vsi mrtve brbončice in si hodijo po to isto mleko in iz njega delajo sir.

Zvezdica27 ::
imaš več tipov silaže, tudi v balah, silosih...
v resnici je to temelj krme, brez tega bi človeštvo stradalo.
zz
v resnici je to temelj krme, brez tega bi človeštvo stradalo.
zz

kow ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Kar seveda ni res. Sploh pa ne ta del o pogostem zbolevanju. Če so živali hranjene s kvalitetno krmo, kateri se dodaja tudi seno ali v nekaterih primerih slama imaš obiske veterinarja zgolj za osemenitve in tu in tam kakšen mastitis, to pa je tudi vse.
O tem ali se pozna na mleku in mesu ne bom sodil, ker senenega nisem niti preizkušal, se pa nekateri ukvarjajo s prodajo senenega mesa in mleka in je to tudi registrirano kot blagovna znamka in seveda dražje.
Drugače je idealni čas za siliranje redno sejane koruze že davno mimo, sedaj so ostale zgolj še kakšne 100 dnevnice, pa še te (kjer so zaradi suše sploh zrasle) je ena noč mraza čisto razbarvala. Na našem koncu so polja praktično prazna in marsikje že rastejo ozimine.
Koliko priblizno bi bila govedina (striktno seno) drazja?

stara mama ::
Govedo futrano izključno s senom je kot vegani.
Koža in kost, pa nekaj drobovine.
Ne bo ga ravno na pretek (bo dražje) + zahteva boljše vremenske pogoje za sušenje krme kar je spet umetnost (in ponovno dražje).
Tist ki vam prodaja poceni seneno meso, vam laže al pa goljufa.
Koža in kost, pa nekaj drobovine.
Ne bo ga ravno na pretek (bo dražje) + zahteva boljše vremenske pogoje za sušenje krme kar je spet umetnost (in ponovno dražje).
Tist ki vam prodaja poceni seneno meso, vam laže al pa goljufa.
Ekologija™ in Trajnost™

fur80 ::
stara mama je izjavil:
Govedo futrano izključno s senom je kot vegani.
Koža in kost, pa nekaj drobovine.
Ne bo ga ravno na pretek (bo dražje) + zahteva boljše vremenske pogoje za sušenje krme kar je spet umetnost (in ponovno dražje).
Tist ki vam prodaja poceni seneno meso, vam laže al pa goljufa.
Tako ravno ni, ni pa cenovno ugodno, kot je dokazano, krava, ki hodi in je seno, se ne redi tako hitro, kot če je koruzo in je privezana v hlevu! Dokler da ima čas zboleti jo že zakoljejo! ;)
Prav tako piščanci, ki se v par tednih odebelijo na velikost odrasle kokokoši, pitane seveda z umetnimi proteini. Če zamudiš kaki da z piščanci, se ti Košaki že odpovedo, ker piščancev ne dobijo v mašino za klanje! ;)
Seveda pa je cena taka! Kupit piščančjo posebno za 1,5EUR v šparu pač ne moreš iz domače zdravo pitane kokoši. Naj kdo pogleda koliko pride domača pašteta iz najboljšega mesa, ki je dobra za popizdit. So mi rekli, da to delajo samo zase kmeti, ker se ne splača prodajat ali ne bi nobeden kupil.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

denabiker ::
Vem, pri meni v okolici večina nekaj mutijo, vem da dajejo razne aditive za povečanje mlečnosti, vem da je tudi urea torej sečnina, ribja moka, neke krmne mešanice, ki jih dobijo in se hvalijo koliko litrov mleka da več, boga pitaj kaj je vse noter. Vem tudi pri enem sosedu, daje nek granulat po 25 kg kupuje, ko smrdi kot groza, ker ssem slučajno bil pri njemu in stal tam, pa sem ga vprašal, kaj tako smrdi, mi je razložil, ampak mu da ful več mleka.
V mlekarni vse zrihtajo, da je brez priokusov, lepa bela tekočina, ki se ji reče mleko
, ampak daleč od tega kar je bilo nekoč.
V mlekarni vse zrihtajo, da je brez priokusov, lepa bela tekočina, ki se ji reče mleko


Daniel ::
Neumnosti. Niti krave niso toliko neumne, da bi jedle stvari ki smrdijo. Še v krmila v mešalnicah ravno zaradi tega dodajajo tudi arome.
Urea se že desetletja dodaja v močna krmila ampak ne ravno v taki obliki kot je za gnojilo, pa še to se preferira, da je je čim manj, ker ni pretirano zdrava.
V krmnih mešanicah imaš pa bolj ali manj zgolj repične in sončnine tropine, sojo in koruzni šrot, potem pa še vitamini, nekaj malega arome, mogoče tudi melasa, čisto odvisno. Je še nekaj več elementov ampak trenutno nimam dekleracije pri sebi. Ampak nič od tega ne smrdi, ker krave tega ne bi jedle, tako, da ni čisto jasno kaj naj bi ta tvoj "sosed" dodajal.
No pa tudi pivske teopine gredo kravam precej v slast.
Tale tvoj "ful več mleka" je bolj kot od krmil odvisen od genetskega potenciala živali, o tem, da ti bo mlekarna odpeljala kakršnokoli smrdeče mleko pa lahko zgolj sanjaš. Kvečjemu dobiš račun za stroške uničenja celotne količine, ki je bila pripeljana, kar je tam nekje 10k eur na en kamion.
Zdi se mi, da ne veš ravno kaj dosti o tem.
Urea se že desetletja dodaja v močna krmila ampak ne ravno v taki obliki kot je za gnojilo, pa še to se preferira, da je je čim manj, ker ni pretirano zdrava.
V krmnih mešanicah imaš pa bolj ali manj zgolj repične in sončnine tropine, sojo in koruzni šrot, potem pa še vitamini, nekaj malega arome, mogoče tudi melasa, čisto odvisno. Je še nekaj več elementov ampak trenutno nimam dekleracije pri sebi. Ampak nič od tega ne smrdi, ker krave tega ne bi jedle, tako, da ni čisto jasno kaj naj bi ta tvoj "sosed" dodajal.
No pa tudi pivske teopine gredo kravam precej v slast.
Tale tvoj "ful več mleka" je bolj kot od krmil odvisen od genetskega potenciala živali, o tem, da ti bo mlekarna odpeljala kakršnokoli smrdeče mleko pa lahko zgolj sanjaš. Kvečjemu dobiš račun za stroške uničenja celotne količine, ki je bila pripeljana, kar je tam nekje 10k eur na en kamion.
Zdi se mi, da ne veš ravno kaj dosti o tem.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Daniel ()

stara mama ::
Daniel je izkušen kmetovalec, tako da +1
Govedo je zelo izbirčno glede vonja.
Prašiči.... dosti manj
Govedo je zelo izbirčno glede vonja.
Prašiči.... dosti manj
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()

d4vid ::
Klasičen slo-tech in kavč strokovnjaki, ki se na vse spoznajo.
Daniel +1.
Daniel +1.
Main PC: HP Z240 | i5-7400 | 32 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram
Homelab: HP DL380g9 | Xeon E5-2680 | 192 GB ram

mancini ::
Seveda imajo kmetje, ki imajo 1 ali 2 kravi, le ti krmljeni s senom.
In meso in mleko sta neprimerno drugačna od teh, razlika kot pri jajcih.
Normalno pa da večji kmetje ne morejo imeti toliko suhega sena in zato so prisiljeni krmo silirat
In meso in mleko sta neprimerno drugačna od teh, razlika kot pri jajcih.
Normalno pa da večji kmetje ne morejo imeti toliko suhega sena in zato so prisiljeni krmo silirat

fur80 ::
Saj pa nič ni povedal, imaš krave za mleko, za meso, imaš teličke za mlado meso, sorodniki so šli na bike, je baje najboljše meso in se najbolj splača. Maš piščane za zakol, maš za jajce imaš kokoši za zakol, za juho,...
Na koncu nas seveda zanima samo cena, kaj to je in na kak način živi, je pa seveda druga briga. :D
Na koncu nas seveda zanima samo cena, kaj to je in na kak način živi, je pa seveda druga briga. :D
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fur80 ()

fikus_ ::
alternative je izjavil:
Siliranje je fermentiranje krme in je neprimerno za živino. Krava namreč ni narejena za prebavljanje fermentirane hrane. Kmetje imajo s siliranjem najmanj dela, zato je popularno. Na mleku in mesu se seveda pozna. Krave pri krmljenju s silažo pogosto zbolevajo in se jih zdravi z antibiotiki.
V tujini obstaja certifikat za govedo, krmljeno s senom. Z razlogom.
Miljoi goved se krmi s silažo, preživijo, krave dajejo mleko, biki rastejo,.... Torej le ni tako napacna zadeva.
probaj piti mleko od takšne krave s silažo, brez predelave v mlekarni! Po mojem še spiti ne boš mogel, ker ti bo smrad butnil v nos in ti bo šlo na bruhanje.
Pri nas imamo hribovsko seno, kjer je notri polno tudi travniških rož in je dobro in aromatično mleko.
Imam kmetijo in domače mleko (če ga telički vsega ne popijejo), tudi kislo mleko, dela se skuta,... tako da vem kakšno je mleko krav, ki jedo seno, silažo.
Tisto pravljico o rozicah in aromatičnem mleku prodajaj komu drugemu.
Mleko ima priokus, ce je silaža mokra in zato zelo kisla, ponavadi iz hitro pokošene mlade trave, ki ni dovolj posušena za silažo. Takšna silaža tudi za govedo ni dobra, da se izogneš tezavam pri kravah, se dodaja v obrok slama, ali seno.
Zvezdica27 je izjavil:
imaš več tipov silaže, tudi v balah, silosih...
v resnici je to temelj krme, brez tega bi človeštvo stradalo.
zz
Silaža je silaža, čisto vseeno je, v kakšni "embalaži" je.
Za krave mlekarice kosijo travo pred cvetenjem, tedaj ima trava vec beljakovin, je pa potrebno potem paziti pri krmljenju, je potrebno v izogib tezavam krmiti zraven slamo ali seno.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()

PluribusUnum ::

fikus_ ::
Glede sena. S tem se lahko ukvarja nekdo, ki ima nekaj glav goveda v hlevu. Težava je poraba casa za susenje na travniku, kjer se tudi izgubi dosti listnatih delov sena, se zdrobi pri spravilu in pade na tla.
Za večje količine suhega sena za krmo se uporabljajo dosusevalne komore, prezračevanje delno posušenega sena, celo s segretim zrakom. To susenje stane, je pa seno boljše, vec listnatnega sena ostane v krmi.
Sam približno polovico krme sušim (tudi s sušilno napravo) , polovico pa baliram (trava košena ob in po cvetenju ter precej suho, toliko da se silira, da ima vonj po silaži).
Za večje količine suhega sena za krmo se uporabljajo dosusevalne komore, prezračevanje delno posušenega sena, celo s segretim zrakom. To susenje stane, je pa seno boljše, vec listnatnega sena ostane v krmi.
Sam približno polovico krme sušim (tudi s sušilno napravo) , polovico pa baliram (trava košena ob in po cvetenju ter precej suho, toliko da se silira, da ima vonj po silaži).
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Lokalna hrana v času korone (in drugih neželenih dogodkov)Oddelek: Problemi človeštva | 5125 (3225) | hr_natakar |
» | GnojevkaOddelek: Loža | 4478 (3505) | GupeM |
⊘ | Kaj bi se zgodilo če bi vsi postali vegani :) ? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 39812 (34871) | Netrunner |