» »

Nova vrsta ledu se imenuje led XXI

Nova vrsta ledu se imenuje led XXI

Slo-Tech - Pa imamo še eno vrsto ledu, ki nosi že rimsko številko XXI. Nemški raziskovalci v Nature Materials poročajo o odkritju nove faze ledu, ki lahko nastane v zelo posebnih pogojih. Njena oznaka ni naključje, saj dejansko poznamo že 20 različnih faz ledu, ki se pojavijo, če vodo zmrzujemo pri različnih temperaturah in tlakih z različnimi hitrostmi. Zemeljski svet je sicer dolgočasen, saj imamo večinoma heksagonalni led Ih in le zelo malo kubičnega ledu Ic. Če pa si damo duška v laboratoriju ali pa se ozremo v vesolje, je svet takoj precej bolj pester.

Led XXI nastane, če vodo pri sobni temperaturi izjemno hitro stisnejo do visokih tlakov. To je v resnici nenavadno, saj večina eksotičnih vrst ledu nastane pri zelo nizkih ali zelo visokih (da, pri visokem tlaku je lahko led tudi vroč) temperaturah. Ko vodo stisnejo zelo hitro, se izognejo kristalizacijo v led VI, zato lahko pri še višjem tlaku nastane led XXI. Gre torej za srednje stabilno fazo, ki se pri višjih tlakih hitro pretvori v ionski led.

Tako visoke tlake dosegajo v diamantnem nakovalu. To pot so dosegli 2 GPa, kar je 20.000-krat več od tlaka na morski gladini.

12 komentarjev

gen Maister ::

:))

Če vam PREVEDEM tlak, čez palec in če se nisem zmotil za kakšno ničlo, sem že malo zarjavel; 8-)

Gre za tlak 200 ton na kvadratni meter, kar znese 2 toni na kvadratni centimeter... to je recimo en vaš povprečen niht. ;)

pegasus ::

Vsaka novica o vodi me razveseli. Voda je namreč blazno čudna snov, z več kot 100 lastnostmi, ki ne spadajo v normalno razumevanje obnašanja snovi. In še vedno odkrivamo nove :)

pegasus je izjavil:

Vsaka novica o vodi me razveseli. Voda je namreč blazno čudna snov, z več kot 100 lastnostmi, ki ne spadajo v normalno razumevanje obnašanja snovi. In še vedno odkrivamo nove :)

Pod eno izped davnih novic, ravno tu na slotech, je nekdo spraševal, če ni ravno voda ena najbolj toplogrednih snovi na zemlji!?? 8-)
Nismo daleč prišli... In ZAKAJ je zemlja tako edinstven planet in zakaj so te majhne spremembe temperature tako zelo pomembne!??

PluribusUnum ::

Še škis.. mičknu off, gledano digitalno, je IIII še vedno bolj prijazno ko IV?

keber ::

gen Maister je izjavil:

:))

Če vam PREVEDEM tlak, čez palec in če se nisem zmotil za kakšno ničlo, sem že malo zarjavel; 8-)

Gre za tlak 200 ton na kvadratni meter, kar znese 2 toni na kvadratni centimeter... to je recimo en vaš povprečen niht. ;)

Ena nula premalo - pravilno je 20 ton na kvadratni centimeter.

srus ::

gen Maister je izjavil:

pegasus je izjavil:

Pod eno izped davnih novic, ravno tu na slotech, je nekdo spraševal, če ni ravno voda ena najbolj toplogrednih snovi na zemlji!?? 8-)
Nismo daleč prišli... In ZAKAJ je zemlja tako edinstven planet in zakaj so te majhne spremembe temperature tako zelo pomembne!??

Glitch v Matrici?

keber je izjavil:

Bravo!! Res je!! Sem še enkrat računal!

S temi 0 in 1 so vedno težave!! 8-)

HVALA za izračun in popravek!

srus je izjavil:

Glitch v Matrici?

Ufff!!? Kaj pa vem!? Danes se prvič srečujem s to besedno zvezo in njenim pomenom!
Lahko bi bil Glitc v Matrici.
Sem se pa zmotil za eno ničlo!

V zagovor in tolažbo naj povem, da marsikdo na svojem nohtu te razlike nebi občutil!! ;)
Je pa tukaj veliko (zelo) občutljivih ljudi!

Zdaj pa sam presodi, ali je to Glich v Matrici. :D

josephe ::

gen Maister je izjavil:

keber je izjavil:

Bravo!! Res je!! Sem še enkrat računal!

S temi 0 in 1 so vedno težave!! 8-)

HVALA za izračun in popravek!

Nevem...kvadratni meter je 100x100cm... torej 10.000 kvadratnih centimetrov.
Na 10000kvadratnih centimetrih je torej 200 ton, koliko je potem na 1 kvadratnem centimetru.

lp

:O
Še enkrat!??? OK! Bom šel pretvarjat še enkrat! Zdaj je pa ena 0 preveč!?? 8-O

Samo malo boste počakal! 8-)

Ghost7 ::

Gemini:
Članek navaja, da je tlak 2 GPa (gigapaskala) 20.000-krat večji od tlaka na morski gladini.

Standardni atmosferski tlak (tlak na morski gladini) je približno 1.033 kg sile na 1 kvadratni centimeter (1.033 kgf/cm2). Za lažjo predstavo to pogosto zaokrožimo na 1 kg na 1 cm2.

Če vzamemo to približno vrednost: 1 kg/cm2 (tlak na morski gladini) × 20.000 = 20.000 kg/cm2

To pomeni, da bi na 1 kvadratni centimeter pritiskala masa 20.000 kilogramov.

Ker je 1 tona=1000 kilogramov:
20.000 kg=20 ton

Tlak 2 GPa torej ustreza masi približno 20 ton na 1 kvadratni centimeter.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/

Ghost7 je izjavil:

Tlak 2 GPa torej ustreza masi približno 20 ton na 1 kvadratni centimeter.

TAKO!! To je ZADNJI retultat!! 20 ton na noht!! :)

Samo toliko, da boste imeli občetek, ker to je pomemben podatek, če bo kdo hotel izdelovati "umetne" diamante! :)

TOPLO priporočam tudi (zelo poučen) dokumentarec na to temo:
mmc nacinalna greznica -> dokumentarni filmi -> NIČ NI VEČNO (ali nekaj takega?)

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odkrili še eno vrsto ledu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
366890 (3758) nekikr
»

Odkrili novo vrsto ledu

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
86493 (4505) antonija
»

Zmrznitev vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
556644 (4642) WarpedGone
»

LED vs varčne vs navadne žarnice (strani: 1 2 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
8036430 (26531) Malajlo
»

Stisljivost vode (strani: 1 2 )

Oddelek: Znanost in tehnologija
5911147 (10257) gzibret

Več podobnih tem