Forum » Loža » Day trading for a living
Day trading for a living
trgovec35 ::
Zanima me ali kdo trejda delnice dnevno in od tega živi? Jaz živim od tega zadnjih 6 mesecev, prej sem trgoval 30 let z dolgoročnimi pozicijami, sicer uspešno, ampak premalo, da bi od tega živel. V začetku leta sem po spletu okoliščin zapustil službo, imel nekaj časa fraj in se posvetil dnevnemu trejdanju, ki me je vedno zanimalo, a nikoli ni bilo časa. Ker mi solidno uspeva, niti več ne iščem nove službe:). Zanimajo me izkušnje, strategije, dobre prakse, izmenjava mnenj na to temo. Sam imam za dnevno trgovanje 10K, ostalo sem pustil v naložbah na dolgi rok. Imam Interactive Broker, a trgujem preko platforme Trading View, ki mi je bolj uporabna, čeprav je daleč od idealne, ampak zadošča. Statistiko si vodim preko TradesViz. Trgujem samo ZDA, začnem ob pol enih po našem času premarket in trgujem največ do štirih. Strategija? Top eksplozivne visoko likvidne delnice z nizkim floatom, ki premarket skočijo 50+% in imajo dober razlog za to. Delam od 2 do 5 trejdov dnevno, treba jih je hitro polovit na štartu. Cilj je 500 EUR dnevnega zaslužka. Imam 54% dobitnih trejdov, cilj je 60%. Razmerje win-loss je 2,54, kar je okej, želel bi 1:3, riskiram 1oo eur, dobim 3oo eur... So dnevi, ko ne trgujem, ker ni kaj zanimivega za kupit.
- zaklenilo: Samael ()
ViperR ::
10k je dost premal za živet. Če s tem zaslužiš dovolj čez mesec praktično grmblaš in ne trejdaš.
zodiak ::
Delaj na črno pa je to to. Nikogar nebo zanimalo, če se ne boš preseraval. Kako pa imaš načrt za pokoj?
Technics ::
jeremenen ::
So ljudje, ki delajo to 4h na dan in imajo normiran S.P. Po pogovoru ni ravno brez stresa, če delaš s svojim denarjem. Ne vem pa, če komu uspeva s trader funding programi, kjer za okol 100€/mesec dobiš v upravljnje 20-150k račune. Zdaj, kakšen poslovni model imajo, da se jim to splača delat je drugo, ampak trgovat s svojim denarjem je najtežje, sploh ker rabiš visok vzvod, da ne delaš sam 10€.
srus ::
Zanima me ali kdo trejda delnice dnevno in od tega živi? Jaz živim od tega zadnjih 6 mesecev, prej sem trgoval 30 let z dolgoročnimi pozicijami, sicer uspešno, ampak premalo, da bi od tega živel. V začetku leta sem po spletu okoliščin zapustil službo, imel nekaj časa fraj in se posvetil dnevnemu trejdanju, ki me je vedno zanimalo, a nikoli ni bilo časa. Ker mi solidno uspeva, niti več ne iščem nove službe:). Zanimajo me izkušnje, strategije, dobre prakse, izmenjava mnenj na to temo. Sam imam za dnevno trgovanje 10K, ostalo sem pustil v naložbah na dolgi rok. Imam Interactive Broker, a trgujem preko platforme Trading View, ki mi je bolj uporabna, čeprav je daleč od idealne, ampak zadošča. Statistiko si vodim preko TradesViz. Trgujem samo ZDA, začnem ob pol enih po našem času premarket in trgujem največ do štirih. Strategija? Top eksplozivne visoko likvidne delnice z nizkim floatom, ki premarket skočijo 50+% in imajo dober razlog za to. Delam od 2 do 5 trejdov dnevno, treba jih je hitro polovit na štartu. Cilj je 500 EUR dnevnega zaslužka. Imam 54% dobitnih trejdov, cilj je 60%. Razmerje win-loss je 2,54, kar je okej, želel bi 1:3, riskiram 1oo eur, dobim 3oo eur... So dnevi, ko ne trgujem, ker ni kaj zanimivega za kupit.
Tak posel imel bi tudi jaz. Mi lahko pošlješ svojo vizitko, povej še kje kupuješ obleke, kakšno kozmetiko uporabljaš, katero znamko sončnih očal?

kriptobog ::
Gledam odgovore in debato....Hmm. Mogoče sem preveč pričakoval, nima veze. Vseeno bom spremljal.
Res je, veliko jih izgubi. Disciplina, dober izbor, 100% sledit svojim pravilom, brez izjeme. Potem se lahko zaneseš na svojo statistiko na dolgi rok. Če je pozitivna, delaš prav. Če se pravil ne držiš, je to gemblanje. Shortam nikoli.
a ni tako, da 90% day traderjev puši? če je premarket dol greš v short?
Res je, veliko jih izgubi. Disciplina, dober izbor, 100% sledit svojim pravilom, brez izjeme. Potem se lahko zaneseš na svojo statistiko na dolgi rok. Če je pozitivna, delaš prav. Če se pravil ne držiš, je to gemblanje. Shortam nikoli.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trgovec35 ()
c3p0 ::
Za ti. "Pattern Day Trading" naj bi vedno imel vsaj $25k na računu, kako je s tem? Omenjaš namreč 10k.
Pattern day trader @ Wikipedia

Za ti. "Pattern Day Trading" naj bi vedno imel vsaj $25k na računu, kako je s tem? Omenjaš namreč 10k.
To je za ameriške brokerje veljalo 20 let, jaz imam EU brokerja-Irska, kjer to ne velja. Lahko z 100 eur trejdaš 100 krat na dan. So pa to PDT rule ukinili pred tremi tedni, takop da lahko zdaj tudi z ameriškimi brokerjem trerjdaš neomejeno z minimalnim vložkom.
10k je dost premal za živet. Če s tem zaslužiš dovolj čez mesec praktično grmblaš in ne trejdaš.
Lahko koristim margin 5x, a ni potrebe. Meni zaslužek v zadnjih mesecih več kot zadostuje za življenje.
To je komaj 1:5. Jaz delam z 1:100 pa je 10k premalo.
Če ti je 50k$ premalo za uspešno trejdanje, potem ti nekaj ne štima. Jaz sem za danes zaključil po petih minutah, 434$ zaslužka, držal 2 minuti ARTV, 700 delnic, dobil 0,62$ po delnici, takoj prodal. Dovolj je za danes.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: trgovec35 ()
Ales78 ::
Če ti je 50k$ premalo za uspešno trejdanje, potem ti nekaj ne štima. Jaz sem za danes zaključil po petih minutah, 434$ zaslužka, držal 2 minuti ARTV, 700 delnic, dobil 0,62$ po delnici, takoj prodal. Dovolj je za danes.
Vceraj pa je izgubil tisocaka, vmes pa se cel dan trudil, da bi prisel iz minusa.
Pri teh pravljicah se morate vedno vprasati, zakaj cel svet ne trguje, ce je tako uspesno.
Podobno pri kriptovalutnih scamih.
Vas zanima, zakaj zares plačujete visoke davke na plačo?
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739
Ne, ni javni sektor, subvencionirate kapital:
https://slo-tech.com/forum/t801136/p8630739#p8630739
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: velikBrokoli ()
alešhojs ::
Mamo v Sloveniji eno uspešno (in seksi) day traderko, ki ima na Instagramu kar 760K sledilcev - Anyatrades. Zadnje čase verjetno sicer več služi z objavljanjem napol golih fotk, vendar ji sledim že dolgo časa in je včasih dejansko cel page namenjala več ali manj tradeanju.
David Mayer ::
andmer99 ::
Predpostavljam, da imaš kot eno izmed pravil tudi striktno uporabo stop-loss. Kakšno vrednosti stop-lossa uporabljaš?
To je odveč vprašanje, mimogrede, ustavitev izgube je izbirna nastavitev in je lahko ves čas enaka, upošteva lahko cenovne nivoje, lahko tudi enakomerno sledi ali pa krivulji kakšnega izračunanega pokazatelja. Raje vprašajte, kakšno postavitev in okoliščine upošteva pri odločitvah za vstop in izstop, odvisnost od česa, pač bolj temeljne zadeve, ne pa nastavitve samega naročila, kar lahko vsak pajac napravi, pa očitno v 80-90% ne pomaga.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: David Mayer ()
Se strinjam, da sta vstop in izstop in argumenti zanju pomembni. Se pa meni zdi tudi stop-loss pomemben parameter, še posebej pri daytradingu, ker je pač to "faktor" na katerega vežeš dejstvo, da se boš moral sprijazniti z izgubo iz konkretnega posla in ne več upati, da se bo še obrnilo....
Ustavitev izgube, še posebej pri močno-vzvodenih nakupih, je osnovna reč tipa vdih-izdih, navadno ni stvar debate...
Prosim, pri meni se je pravkar sprožilo povezano čakajoče naročilo ustavitve neproduktivne porabe časa
Prosim, pri meni se je pravkar sprožilo povezano čakajoče naročilo ustavitve neproduktivne porabe časa
Predpostavljam, da imaš kot eno izmed pravil tudi striktno uporabo stop-loss. Kakšno vrednosti stop-lossa uporabljaš?
Ni določeno v vrednosti, temveč stop loss določim po grafu, vedno low prejšnje svečke. Preden kupim vem, kje bo nastavljen stop. Če se spusti pod to mejo, potem se trejd več kot očitno ne razvija kot sem predvideval, zato se avtomatsko proda. Pravilo imam sicer max stop loss 3% pozicije, iščem pa manj. Trenutno, ko imam pozicije največ 10K, pogosto pa okrog 5K, je trejdanje dokaj nestresno, saj izguba po trejdu v višini 100 ali 200$ ni neki bau bau. Iz psihološkega vidika je to optimalno.
Vceraj pa je izgubil tisocaka, vmes pa se cel dan trudil, da bi prisel iz minusa.
Pri teh pravljicah se morate vedno vprasati, zakaj cel svet ne trguje, ce je tako uspesno.
Podobno pri kriptovalutnih scamih.
Včeraj nisem trejdal, nič me ni prepričalo:)
Če si prebral moj post: iščem ljudi, ki se s tem resno ukvarjajo, da si delimo izkušnje.
Če so to za tebe pravljice, tudi okej, nič narobe, vsi smo jih radi brali. Sili te nihče, da to bereš. Preskoči, pa je.

To je za ameriške brokerje veljalo 20 let, jaz imam EU brokerja-Irska, kjer to ne velja. Lahko z 100 eur trejdaš 100 krat na dan. So pa to PDT rule ukinili pred tremi tedni, takop da lahko zdaj tudi z ameriškimi brokerjem trerjdaš neomejeno z minimalnim vložkom.
Lahko koristim margin 5x, a ni potrebe. Meni zaslužek v zadnjih mesecih več kot zadostuje za življenje.
To je komaj 1:5. Jaz delam z 1:100 pa je 10k premalo.
Kaj zaj, 10k ali 50k? Povprecje imam 10% mesecno, se sem full aktiven (redko zadnje case), gre pa tudi 20% bp. Torej 10% od 10k je pa koliko? Za zivet ne. Pri 50k se pa da ze lazje, ampak spet ne mores prevec zapraviti, ker je treba zbildati racun, pa tudi tako ni ravno za zivet. Edino ce ti je kul, da si v kakem najemu ali mama hotelu. Sicer mi pa stima. Lahko bi delal forex brez leverage-a, sem dovolj zbildal. Mi je tudi 100k acc premalo za zivet, ker so mesecni stroski nekaj vec kot 10k. Clovek se razvadi. Bos videl, ce bos uspesno trejdal ;)
Seveda ne moreš živet od 10% mesečno na 10K kapitala. Day trading cilji so višji, zato ni potrebe po dosti kapitala. Jaz pri dobitnem trejdu pobiram preko 5%, so bili tudi primeri 20% na trejd, pozicije so krajše od 5 minut. Od šestih mesecev sta imela dva meseca donos preko 100%, ostali nad 70. Aja, pa prvi trejd sem naredil z Dadasom, če se tega še spomniš, da ti dam malo časovne perspektive:)
zodiak ::
Mamo v Sloveniji eno uspešno (in seksi) day traderko, ki ima na Instagramu kar 760K sledilcev - Anyatrades. Zadnje čase verjetno sicer več služi z objavljanjem napol golih fotk, vendar ji sledim že dolgo časa in je včasih dejansko cel page namenjala več ali manj tradeanju.
Vau. Lušna zelo.... Pa lep avto vozi... Moj je sicer boljši a jebiga.
Musashi ::
Seveda ne moreš živet od 10% mesečno na 10K kapitala. Day trading cilji so višji, zato ni potrebe po dosti kapitala. Jaz pri dobitnem trejdu pobiram preko 5%, so bili tudi primeri 20% na trejd, pozicije so krajše od 5 minut. Od šestih mesecev sta imela dva meseca donos preko 100%, ostali nad 70. Aja, pa prvi trejd sem naredil z Dadasom, če se tega še spomniš, da ti dam malo časovne perspektive:)
Kako si pa Dadas trejdal? Nisem sicer tolk star sam mi je fotr razlagal kolk je not spušil. Pa a nisi ti tule že nekaj pisal o swing trejdih? A zdej si pa na day prešaltal? Navadno je obratno.
sreda ::
Takrat se je spremljala borza preko teletexta. Naročilo si pa oddal po telefonu, če slučajno niso bili brokerji na malci. Trgovalo se je pa v terminu dveh ur od 11 - 13 (govorim na pamet po spominu). Pa še takrta so moral skočt na malco (Govorim iz lastnih izkušenj).

Verjetno trejdas neprimerno visji riziko na pozicijo v primerjavi z mano. Jaz pocim 0.5% rizika na trejd. To naziganje rizika in visoki donosi long term ni vzdrzno, vecina jih na koncu vse pokuri. Se da za flip racuna potem pa lepo na easy bildanje kapitala.
Sem pa cca 9 let v tem
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kriptobog ()
Jaz pocim 0.5% rizika na trejd.
Začetniško vprašanje - če naredim simulacijo in
a.) povežem tvoj odgovor s tem, kar je zgoraj glede max stop-loss zame zelo koristno odgovoril @trgovec35: "vzamemo" 10k kapitala in smo pripravljeni prevzeti 0,5% rizika na trejd. To pomeni izgubo 50 EUR. Če je max stop-loss 3%, potem pomeni, da je max. pozicija 1667 EUR. V seriji pa bi lahko izgubil 166 zaporednih trejdov, da bi še imel dovolj za vplačati zadnjo pozicijo.
in potem b.)
Iz te simulacije in zgoraj zapisanega od @trgovec35, da je pripravljen reskirati 200 EUR, potem sledi, da ima 2% rizika na trejd, kar pomeni, da po 16 zaporednem izgubljenem trejdu ne bo več sposoben vložiti svoje pozicije, ki je 6667 EUR.
Držijo ti izračuni, ali sem kje kiksnil? Zanimivo spoznanje mi je, da je v tej simulaciji riziko povečan za 4x (iz 0,5% na 2%), se pa dolžina potencialnih zaporednih izgub skrajša za kar 10x (iz 166 na 16)...
Skratka meni zelo zanimiva in koristna diskusija. Bo pa zanimivo videti, kako se daytrading izkaže, ko gre celotni trg navzdol. Dokler vse samo sili gor, je verjetno vse lažje...
PS: če bi pred dobrim letom poslušal namig od @trgovec35 glede BE, bi danes bil na 10x vložka. takrat sem bil pač totalni začetnik, še niti prvega etf nisem kupil in sem se samo učil na papirnem accountu....
Trias ::
Prvih 5 let boš verjetno minus delal, pa se na napakah učil. Pa še vsako leto je težje zaradi AI. Upravljanje pozicije se rabis naučit, pa kdaj sploh odpret trade. Npr. ko ni čist jasno (npr btc trenutno), raj počakaš, da se raskadi ... Ni lahko
c3p0 ::
Vau. Lušna zelo.... Pa lep avto vozi... Moj je sicer boljši a jebiga.![]()
Zgleda bo pivotala na OnlyFans. Na IG vidim le neke zelo preproste recepte, z amatersko izvedbo in dosti kože. 911 se mi zdi že zelo povprečna mala konzerva, toliko jih je. Kot 3. avto pri hiši, morda.

Jaz pocim 0.5% rizika na trejd.
Začetniško vprašanje - če naredim simulacijo in
a.) povežem tvoj odgovor s tem, kar je zgoraj glede max stop-loss zame zelo koristno odgovoril @trgovec35: "vzamemo" 10k kapitala in smo pripravljeni prevzeti 0,5% rizika na trejd. To pomeni izgubo 50 EUR. Če je max stop-loss 3%, potem pomeni, da je max. pozicija 1667 EUR. V seriji pa bi lahko izgubil 166 zaporednih trejdov, da bi še imel dovolj za vplačati zadnjo pozicijo.
in potem b.)
Iz te simulacije in zgoraj zapisanega od @trgovec35, da je pripravljen reskirati 200 EUR, potem sledi, da ima 2% rizika na trejd, kar pomeni, da po 16 zaporednem izgubljenem trejdu ne bo več sposoben vložiti svoje pozicije, ki je 6667 EUR.
Držijo ti izračuni, ali sem kje kiksnil? Zanimivo spoznanje mi je, da je v tej simulaciji riziko povečan za 4x (iz 0,5% na 2%), se pa dolžina potencialnih zaporednih izgub skrajša za kar 10x (iz 166 na 16)...
Skratka meni zelo zanimiva in koristna diskusija. Bo pa zanimivo videti, kako se daytrading izkaže, ko gre celotni trg navzdol. Dokler vse samo sili gor, je verjetno vse lažje...
PS: če bi pred dobrim letom poslušal namig od @trgovec35 glede BE, bi danes bil na 10x vložka. takrat sem bil pač totalni začetnik, še niti prvega etf nisem kupil in sem se samo učil na papirnem accountu....
Nekako. Jaz sem si dolocil pravilo koliko lahko izgum v enem dnevu. To je 2%, torej lahko izubim 4 trejde zapored, potem pa neham. Kar je pa redko, ker nimam niti toliko trejdov v dnevu.
Ko trg sili v neko smer gor ali pa dol, je lazjo, kot ne sili nikamor. Ce sili gor ni nic lazje, kot ce sili dol, ker imas trend. Gres s trendom. Ko je v nekem range-u je pa bolj jebeno, ker nimas neke prave smeri. Sicer pa stocksi zadnje leta lepo trendirajo. Trendirajo veliko vec casa, kot pa valute. In to je dost lahko potem delat kes v tem.Tudi ko obrne je lahko, ampak takrat moras biti hiter, bear premiki so vedno hitrejsi kot bull.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | Etoro in Edavki (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 105833 (2571) | profii |
| » | Borzno trgovanje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18066 (1503) | LeQuack |
| » | Forex (strani: 1 2 3 4 5 )Oddelek: Loža | 103362 (33127) | chrush |