Forum » Loža » Gradbeno dovoljenje za hiso
Gradbeno dovoljenje za hiso
NewLineCinem ::
Ali ima kdo izkusnje z gradnjo oz. rekonstrukcijo hise? Zivim v hisi, katero nameravam obnoviti. Trenutne mere so 14 x 6 m, pri cemer nameravam del hise (sestavljena je iz 2 delov, ki se drzita skupaj) podreti in nato malo razsiriti. Del hise, katere mere so 8 x 6 m bi rad podrl ter na istem mestu naredil razsiritev tako, da bi ta del meril 8 x 9 m.
Pri arhitektih sem se malo zanimal glede cene za gradbeno dovoljenje in se cena za vse skupaj kar potrebujem giblje okoli 10k EUR, kar se mi zdi zelo veliko.
Ali ve kdo, ce obstaja kaksna opcija, da bi v mojem primeru to zadevo izvedel kot recimo rekonstrukcijo, adaptacijo objekta, itd.? Ali bi bilo to izvedljivo? Zdi se mi, da bi se v tem primeru lahko stroski znizali (gradbeno dovoljenje bom potreboval v vsakem primeru). Nekje sem slisal, da je en naredil nekaj v tem stilu in so bili stroski dramaticno nizki.
Ima kdo kaksne izkusnje na tem podrocju in mi lahko svetuje, katera opcija bi bila najboljsa?
Pri arhitektih sem se malo zanimal glede cene za gradbeno dovoljenje in se cena za vse skupaj kar potrebujem giblje okoli 10k EUR, kar se mi zdi zelo veliko.
Ali ve kdo, ce obstaja kaksna opcija, da bi v mojem primeru to zadevo izvedel kot recimo rekonstrukcijo, adaptacijo objekta, itd.? Ali bi bilo to izvedljivo? Zdi se mi, da bi se v tem primeru lahko stroski znizali (gradbeno dovoljenje bom potreboval v vsakem primeru). Nekje sem slisal, da je en naredil nekaj v tem stilu in so bili stroski dramaticno nizki.
Ima kdo kaksne izkusnje na tem podrocju in mi lahko svetuje, katera opcija bi bila najboljsa?
sbawe64 ::
Za rekonstrukcijo, adaptacijo objekta morajo ostati gabariti enaki.
Za vse ostalo potrebujete novo GD.
Za vse ostalo potrebujete novo GD.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Telbanc ::
Neka mala odstopanja se mi zdi da so dovoljena. Pri 6 metrih se že malo dodatnega pozna. Treba preverit.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.
bm1973 ::
Takoj, ko nekaj rušiš in menjaš zunanje dimenzije, rabiš GD.
Drugače GD ne rabiš, nihče ne bo preverjal kaj si delal noter...
Drugače GD ne rabiš, nihče ne bo preverjal kaj si delal noter...
fikus_ ::
Če boš povečeval tloris, brez gradbenega ne bo šlo + še komunalni prispevek.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!
Machete ::
pol metra imaš odstopanja, če se greš rekonstrukcijo.
Projekt s tem ni nič cenejši, samo bolj si zvežeš roke, imaš pa kako dovoljenje ali mnenje manj mogoče.
10 ni ne vem kakšna drama, jaz sem dal 4x toliko.
Projekt s tem ni nič cenejši, samo bolj si zvežeš roke, imaš pa kako dovoljenje ali mnenje manj mogoče.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Ghost7 ::
Res je, ker ko dobiš gradbeno zaslužkov arhitektov še ni konca. Kalvarija se nadaljuje, ko si že vseljen in želiš pridobiti uporabno dovoljenje in s tem zapis na geodetski --> hišno številko.
https://www.bitstamp.net/ref/OM6lA9mwoeRO5Rba/
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Ghost7 ()
Gradbeno je dejansko lažji del. Več ti pomeni statika, dobro narejena elektrika, strojne inštalacije, detajli, materiali, jajcanje z izvajalci itd...
Gradbeno dovoljenje dobiš z otroško risbico in parimi tabelami spolnjenimi.
Gradbeno dovoljenje dobiš z otroško risbico in parimi tabelami spolnjenimi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Machete ()
Vanich ::
Res je, ker ko dobiš gradbeno zaslužkov arhitektov še ni konca. Kalvarija se nadaljuje, ko si že vseljen in želiš pridobiti uporabno dovoljenje in s tem zapis na geodetski --> hišno številko.
Ma, ne omenjaj mi sploh... izcimila so se odstopanja od 18 cm pri dolžini strehe: zbiraj spet vsa soglasja od sosedov, od katerih je en že umrl, otroci so pa v GB in DE in se jim gladko jebe za tebe in tvoj podpis: jajcanje eno leto z podpisi + ankes & sprememba gradbenega dovoljenja + stroški arhitekta: 2800.-€. +25.-€ tablica z hišno številko: 16b
Sam temu se da čisto zlahko ogniti, če delaš v skladu s pogoji in znotraj svoje parcele. Če ne potem, si sam nastaviš omenjene težave.
Uporabno je dejasnko manjši in lažji del, če si se držal pogojev.
Uporabno je dejasnko manjši in lažji del, če si se držal pogojev.
delavec44 ::
Se zgodi, vem. =)
Izvajalec gradbenih del je bil malo širše roke - in eto problema.
Pol naj pa on plača.
Good luck with that.
Za take primere bi moral zadržati 10% plačila.
Kar bi morala podpirati tudi zakonodaja.
Oz. si vprašal izvajalca o bančni garanciji za tvoj projekt?
Moj post je bil sarkastičen. Sem enih 15k v minusu pa napaki enega kretena, ki jo je popravljal drugi...
Kanban ::
Že če odprtine za vrata in okna premikaš, rabiš GD.
Za vsak poseg v nosilno konstrukcijo. V teoriji, v praksi pa...
Že nekaj let to ne drži. V okviru manjše rekonstrukcije lahko delaš preboje, menjaš konstrukcijske elemente itd. Seveda v okviru omejitev, s pisnim mnenjem ustreznega pooblaščenega strokovnjaka in pod strokovnim nadzorom.
Ni pa to, kar opisuje op, manjša rekonstrukcija.
celje ::
Mogoče se moj primer: rad bi ena vrata premaknil za cca dva metra. Kjer so sedaj vrata, bi bilo okno.
Kaj potrebujem od papirjev?
johanblond ::
Mogoče se moj primer: rad bi ena vrata premaknil za cca dva metra. Kjer so sedaj vrata, bi bilo okno.
Zagotovo statika in vse kar s tem pride zraven.
Ko sem jaz okno podaljšal do tal (namesto okna sem dal balkonska steklena vrata) v okviru energetske sanacije (menjava oken in nova fasada) so rekli da je v redu (kar je logično, nisem nič posegal v nosilno konstrukcijo - se dotikal preklade ali širil odprtine).
johanblond ::
velikBrokoli je izjavil:
Premakn pa je... jebes papirje za take posege
Sem se pogovarjal z enim gradbenikom in je rekel, lahko pri klasični* slovenski enostanovanjski gradnji narediš vratno odprtino 1,4 m široko, pa ne bo problema, za kaj več je pa potrebno pogledat konkretno gradnjo in konkreten primer, kaj je izvedljivo (predvsem pa pametno) narediti.
*na obeh straneh 1.4 m odprtine dejasnko ostane nosilni zid, nad prebojem pa klasična 12 cm plata z tanko armaturno mrežo, kot se je tipično delalo.

IL_DIAVOLO ::
Glede na to, da bos imel luknjo v bajti in podrto nosilno steno, ne bo šlo skozi. Prvo zaradi sosedov ki te bodo prijavili, drugo zaradi statike.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!
celje ::
mogoče bi moral dopisati se: kamor bi premaknil vrata je sedaj okno. kjer so sedaj vrata, pa bi bilo okno po novem. vmes je sedaj cca 70 cm stene.
Moj post je bil sarkastičen. Sem enih 15k v minusu pa napaki enega kretena, ki jo je popravljal drugi...
Fuck. Meni je enkrat zmanjkalo dopusta, drugič je bila pa korona in nisem mogel biti prisoten. Obakrat so mi naredili pizdarijo. Če te ni zraven, se verjetnost, da bodo zajebali in da bo šlo vse v 3pm - eksponentno povečuje. To je en tak aksiom. Ma; do gradnje tretje bajte te bo že izučilo.
knap ::
Upam, da si lahko malo sposodim temo.
Prihodnje leto bi radi naredili leseno nadstrešnico za avto. Ali za to tudi potrebujemo dovoljenje?
Če da, kakšno? Koliko $$$ bo to stalo?
Hvala
LP
Prihodnje leto bi radi naredili leseno nadstrešnico za avto. Ali za to tudi potrebujemo dovoljenje?
Hvala
LP
bauci ::
Enostavno gradbeno dovoljenje. Izpolniš obrazec, narišeš kaj bi rad naredil in to je to. Se pa nadstrešek ne sme držati hiše, ker potem rabiš ta "pravo" gradbeno dovoljenje.
fikus_ ::
Koliko je aktualno 2025, ne vem, je pa razlika med nadstreškom in nadstrešnico.
https://viba.si/nadstresek-ali-nadstres...
Mogoče pa postaviš "Stavbo za shranjevanje orodja in strojev", omenjeno v zgornji povezavi
https://viba.si/nadstresek-ali-nadstres...
Mogoče pa postaviš "Stavbo za shranjevanje orodja in strojev", omenjeno v zgornji povezavi
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: fikus_ ()
ALi naredi po propisu ali pa na črno. Neka hvatanja, da boš nadmudril občinarja in UE pozabi.
Niso pa take stvari več 300 eur. Računaj na 5k plus, če večino sam narediš. a še komunalca ti bodo prikurili, vsaj naša občina je zelo nenasitna in bo kmalu komunalni prispevek še za ptičje krmilnice.
Niso pa take stvari več 300 eur. Računaj na 5k plus, če večino sam narediš. a še komunalca ti bodo prikurili, vsaj naša občina je zelo nenasitna in bo kmalu komunalni prispevek še za ptičje krmilnice.
bauci ::
Rabiš soglasje občine. Obrazci na njeni spletni strani. Potem pa soglasje in obrazce pošlješ na UE. Vse obrazce najdeš na netu.
Jnou ::
Upam, da si lahko malo sposodim temo.
Hvala
LP
Do 20 m2 je enostaven objekt in ne rabiš ničesar, med 20 in 50 m2 pa Gradbeno dovoljenje za nezahteven objekt za katerega zaprosiš na lokalni UE, izpolniš prilogo 11b po gradbenem zakoniku in priložiš usrezna mnenja, če se gradi v varovalnem pasu vodov oz. soglasja sosedov, če bo objekt blizu meje parcele. Celoten strošek je 22,70€
knap ::
hvala za odgovore, šlo bo za nadstrešnico, ne za nadstrešek 
brez zunanjih sten, 4 staberi in streha čez... spodaj bo stal avto, previdoma lesena, predvidam da je ta opcija najcenejša?
se pravi, da lahko za tako zadevo, da je kolikor toliko solidno narejeno, računam 5K+ EUR
brez zunanjih sten, 4 staberi in streha čez... spodaj bo stal avto, previdoma lesena, predvidam da je ta opcija najcenejša?
se pravi, da lahko za tako zadevo, da je kolikor toliko solidno narejeno, računam 5K+ EUR
Zgodovina sprememb…
- spremenil: knap ()
Ne, to bo manj. 5k plus je proper nadtrešek v lastni režiji.
Vredno ogleda ...
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
|---|---|---|---|
| Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
| » | gradbeno dovoljenjeOddelek: Loža | 4487 (796) | tony1 |
| » | Obnova stare hiše, dober arhitekt?Oddelek: Loža | 11328 (3113) | toro69 |
| » | Trenutna situacija pri Zidani vs. Montažni hiši? (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 25845 (20693) | Invictus |
| » | Menjava vhodnih vrat v bloku (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 19962 (17178) | Invictus |
| » | Gradbeno dovoljenje (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 18945 (15790) | Malajlo |