» »

Norvežani kupujejo skoraj samo še električne avtomobile

Slo-Tech - Prehod na električne avtomobile je na Norveškem dosegel zaključno fazo, saj je minuli mesec njihov tržni delež znašal že 96,9 odstotka. Izmed 18.376 na novo registriranih avtomobilov jih je bilo le 577 drugačnih, pa še ti so bili večinoma priključni hibridi (152) in druge vrste hibridov (223). Dizlov je bilo le še 142, bencinskih avtomobilov pa 57. Lani junija je bil delež električnih vozil približno 80 odstotkov.

Na Norveškem je še vedno najpopularnejša Tesla, ki drži zavidljivih 30 odstotkov. Največ prodanih je bilo modelov Y, in sicer 5004, daleč zadaj pa sta Toyota bZ4X z 825 vozili in VW ID.4 s 714 vozili. Potem sledi že Tesla 3 s 639 prodanimi avtomobili, nato pa prvi kitajski avtomobil BYD Sealion 7.

Norveški trg avtomobilov si je letos opomogel, prodaja v primerjavi z enakim obdobjem lani je 23 odstotkov višja. K temu so prispevale nizke obrestne in brezobrestna prodaja.

94 komentarjev

«
1
2

slitkx ::

Tile bodo zelo trdo strmoglavili.

fikus_ ::

Manjka še en podatek, zakaj je prodaja EV tako visoka. ICE so zelo obremenjeni z davki.
Lahko je drugim prodajat nafto in se doma s tem denarjem iti ekologijo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: fikus_ ()

DamijanD ::

Mene preseneča delež bZ4X - a ni bil ta avto bolj ponesrečen izdelek ?

AvtoR ::

fikus_ je izjavil:

Manjka še en podatek, zakaj je prodaja EV tako visoka. ICE so zelo obremenjeni z davki.

Nima Norveška samo nafte, ima tudi veliko hidroelektraren, zato imajo poceni eko elektrike v izobilju. Zakaj bi torej kurili nafto če jim ni treba? Bolj so problematični električni avti na kitajskem, ki jih poganja elektrika iz premoga.

feryz ::

Bz4x sem tudi jaz vplačal. Me zanima kakšna jajca so. Bom videl, ko pride. Čakalna doba je okrog 3 mesece. Baje te dni ladja pride v Koper.

IMBB ::

fikus_ je izjavil:

A brez velikih zalog nafte je pa kaj težje visoke davke nabit na ICE avte?

Lahko je prodat kramo, ki je ne rabiš? Ja, je, jaz to na bolhi delam, mogoče mam kake daljne norveške gene

iKst_ ::

DamijanD je izjavil:

Mene preseneča delež bZ4X - a ni bil ta avto bolj ponesrečen izdelek ?

Ob izidu so bile cene visoke, krepko čez 50 jurjev, kar je bilo enostavno preveč.

Trenutno se jih dobi pa že za 30 jurjev, za ta denar je pa že precej soliden nakup.

starfotr ::

Aha, spet novica o Wonderlandu. Ok, next please.

mtosev ::

Super. Električni avti so prihodnost.
Core i9 10900X, ASUS Prime X299 Edition 30, 32GB 4x8 3600Mhz G.skill, CM H500M,
ASUS ROG Strix RTX 2080 Super, Samsung 970 PRO, UltraSharp UP3017, Win 11 Pro,
Enermax Platimax 1700W | moj oče darko 1960-2016, moj labradorec max 2002-2013

Gregor P ::

Zdaj pa nazaj v Slovenijo ....>:D
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

skumpl ::

Super, da Norvežani kupujejo skoraj samo še električne avtomobile

kow ::

mtosev je izjavil:

Super. Električni avti so prihodnost.

Za Norvezane so kar sedanjost. Ocitno. Norveska je itak 'old news'. Danska, Svedska, Islandija ipd. sledijo relativno hitro.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

Glugy ::

Se vid da po razvitosti še vedno cepljamo zadaj.

Blinder ::

https://www.wantedinrome.com/news/italy...

meanwhile v Italiji blackout zaradi prižganih klim. Med registriranimi vozili imajo 0.8% električnih.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Prevec plina. Na Ceskem pa prevec premoga in nukleark. Ocitno povzrocajo blackoute.

Ne razumem kako klime toliko porabijo. Pri meni klima dnevno porabi na nivoju enega hladilnika. PC porabi več...

PC niti priblizno ne porabi vec. Ne se smesit. A mislis, da je tipicna uporaba PC igranje v polni resoluciji in grafa, ki prakticno zari?

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

Moja klima porablja 900W, kadar hladi in malenkost, kadar dela samo ventilator.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Nisem šel gledat, ampak verjetno je zaradi podnebnih sprememb (v našem primeru zgodnjih vročinskih valov, ki jih prej nismo zares poznali) nenadoma skokovito porastel nakup klimatskih naprav in s tem tudi poraba elektrike - torej ni problem ena klima, ki sicer lahko porabi malo elektrike, ampak na tisoče njih (novih), ki jih vsi vklopimo naenkrat.

Ganon ::

Že vemo, da je država, ki je obogatela z nafto in se uvršča med deset največjih izvoznic nafte, bolj papeška od papeža. Bo kakšna bolj zanimiva novica?

Sedaj so jih zaceli Saudijci posnemati. Dovolj zanimivo?

cekr ::

Ko bo zraven še novica: "Norveška ustavila vse pridobivanje in izvoz nafte", bo novica. Tako je pa vse lari fari na omari. Po domače: zaslužimo s svinjarijo, pa čeprav jo bodo pokurili drugje.
Sinclair ZX Spectrum [Zilog Z80A - 3.5 MHz, 48kB, dvojni kasetofon,
TV-OUT, radirke, Sinclair-Basic], Sinclair ZX-81 [Z80A, 3.25MHZ, 1kB]

gruntfürmich ::

malo glupo je v vroči državi kot je italija, ne nameščat sončne celice, ker bodo najbolj prišle prav ravno takrat ko bodo najbolj delale; torej sredi poletja.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

IMBB ::

cekr je izjavil:

Ko bo zraven še novica: "Norveška ustavila vse pridobivanje in izvoz nafte", bo novica. Tako je pa vse lari fari na omari. Po domače: zaslužimo s svinjarijo, pa čeprav jo bodo pokurili drugje.

Ista dvoličnost je tudi v hoferju, prodajajo alkohol, a prodajalci sploh pribiti niso.

chucki ::

slitkx je izjavil:

Strmoglavli smo izkljucno slovenci in nihce drug.
AMD Ryzen 5 5600/NZXT Kraken X62/Asus ROG Crosshair VI hero/DDR4 32gb/1TB SSD
Gigabyte RTX 3060 Ti /SB Z/NZXT H440 case/ Asus ROG PG248Q
Samsung Q7FN65 + ASUS TUF A17 with RTX 3070 Ti

slitkx ::

chucki je izjavil:

slitkx je izjavil:

Strmoglavli smo izkljucno slovenci in nihce drug.

Strmoglavili bodo, ker trenutno vidijo samo pozitivne (lepe) aspekte uporabe električnih avtomobilov.
Ko bo nastopil čas za zahtevnejše servisiranje vsega elektro pleha, se bo situacija obrnila.

a_borlak ::

Norvežani so pametni in dovolj bogati, da si to lahko privoščijo. Kar je večja težava je to, da so izven EU in od tam uvažat rabljene avte je no go, čeprav se dobijo za smešne denarje. Že pred časom sem gledal igrače na štirih kolesih (C-Zero, Ion) za 1.500 do 2.000€, baterije iz teh avtov (80, 90% SOH) so prodajali za 800 - 1000€ ... ampak to pripeljat k nam je preprosto predrago.

Me je bolj začudilo, da so tam razni Leafi še kar na cestah in so imeli celo manj težav, kot VWji zaradi baterij. Sicer pa kolega, ki je bil večkrat gor pravi, da so mesta neverjetno tiha, le sem ter tja slišiš zvok motorja.

nejc_nejc ::

gruntfürmich je izjavil:

malo glupo je v vroči državi kot je italija, ne nameščat sončne celice, ker bodo najbolj prišle prav ravno takrat ko bodo najbolj delale; torej sredi poletja.

Ej kolega, Italjani so v top 10 na svetu_osmi in tretji v EU.
Ne se ti za njih sekirat, že vejo.

Zgodovina sprememb…

gruntfürmich ::

italjani že dolgo nič več ne vejo...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Poldy ::

No, saj tudi mi skrbimo za zeleno. Vozimo vedno bolj stare avte, da imamo čim manj odpadka.

gruntfürmich je izjavil:

italjani že dolgo nič več ne vejo...

Kdaj si bil nazadnje tam?

kow je izjavil:

PC niti priblizno ne porabi vec. Ne se smesit. A mislis, da je tipicna uporaba PC igranje v polni resoluciji in grafa, ki prakticno zari?

In to je dan, ko mi je klima porabila največ. Je pa res, da pri PCju zraven je še TV in mrežna oprema.

Dokler je ploznica od komunale večja je ok.

nejc_nejc je izjavil:

gruntfürmich je izjavil:

Ej kolega, Italjani so v top 10 na svetu_osmi in tretji v EU.
Ne se ti za njih sekirat, že vejo.

Le da ko useka vročinski val, verjetno tudi sicer pregreta elektronika rada crkuje, če ni pod klimo.

Machete ::

starfotr je izjavil:

Aha, spet novica o Wonderlandu. Ok, next please.

ca 200 let so pred Rusijo, zato te grize
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-5080 GAMING|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+

slitkx je izjavil:

Ko bo nastopil čas za zahtevnejše servisiranje vsega elektro pleha, se bo situacija obrnila.

Ravno obratno. Za glavo se bodo drzali tisti, ki kupujejo plugin hibride. Ta jajca bo pa res drago servisirati. Itak, pa se jim fucka. Bodo stara jajca prodali tebi. Ali pa se dlje, na Balkan itn.

DamijanD je izjavil:

kow je izjavil:

In to je dan, ko mi je klima porabila največ. Je pa res, da pri PCju zraven je še TV in mrežna oprema.

Z grafom si samo dokazal, da ne razumes besede tipicno. Nehaj se smesit.

Zgodovina sprememb…

GenZNPC ::

Da se vrnemo na temo
, ce prodajajo samo krompir na trznici, lahko kupis samo krompir. Ce gres dandanes v avtosalon te dobesedno s pendrekom posiljujejo, da kupis elektricnega.
*Ocitno so provizije dosti vecje.
skibidi

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GenZNPC ()

WizzardOfOZ ::

Subvencije za EV so tudi visoke na norveškem. Zato tudi kupujejo. Ko so par mesecev nazaj hoteli subvencije ukinit, ni noben EV kupil.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

owon22 ::

iKst_ ::

WizzardOfOZ je izjavil:

Subvencije za EV so tudi visoke na norveškem. Zato tudi kupujejo. Ko so par mesecev nazaj hoteli subvencije ukinit, ni noben EV kupil.

V Nemčiji so konec 2023 ukinili subvencije pa je danes prodaja EVjev tam višja kot pred ukinitvijo.

Utk ::

Ce gres dandanes v avtosalon te dobesedno s pendrekom posiljujejo, da kupis elektricnega.
*Ocitno so provizije dosti vecje.

Moje izkušnje so ravno obratne. Ker v servisih je dnar, poštene znamke imajo pa servise evjev vseeno bistveno cenejše.
V salonih katerih znamk si to doživel?

Na Norveskem drugace ni direktnih subvencij, ampak do neke vsote ne placas DDV. Imajo se nekaj drugih spodbud.

GenZNPC ::

Denar za servise, prodajalcu ne polnijo zep. On ima KPI od sefetaze, da je treba to in to prodat.
Servis se pa tudi ne sekira kaj dosti, tam itak stane menjava filtra v obeh isto, no v drazjem avtu stane vec, pa tudi ce se na isti nacin menja :))
skibidi

Utk ::

Pa ja da. Samo od prodaje ne bi imeli salonov iz marmorja.

Markoff ::

Glugy je izjavil:

Norveška je bila prva država, ki je v OŠ ukinila papirne učbenike in zvezke ter v celoti prešla na tablice.
Preden smo v Sloveniji uspeli kopirati to "razvitost", so ukinili vse digitalne pripomočke in šli nazaj izključno na papir, tablice niso več dovoljene. Ni vsaka sprememba "napredek".
Antifašizem je danes poslednje pribežališče ničvredneža, je ideologija ničesar
in neizprosen boj proti neobstoječemu sovražniku - v zameno za državni denar
in neprofitno najemno stanovanje v središču Ljubljane. -- Tomaž Štih, 2021

To me spomni na forsiranje programiranja v 70s.:D

Markoff je izjavil:

Glugy je izjavil:

Norveška je bila prva država, ki je v OŠ ukinila papirne učbenike in zvezke ter v celoti prešla na tablice.
Preden smo v Sloveniji uspeli kopirati to "razvitost", so ukinili vse digitalne pripomočke in šli nazaj izključno na papir, tablice niso več dovoljene. Ni vsaka sprememba "napredek".

Vir? Trust me, bro?

asinhronc ::

cekr je izjavil:

Saj kurijo nafto tudi doma, čeprav je obdavčena podobno kot elektrika na Danskem. Privi davke kolikor gre. Vsaka medalja ima dve plati. Morda že res, da se v svetu avtomobilizma kažejo kot nekakšni pionirji, ampak ko gredo Norvežani kam dlje po svoji preljubi državici, pa vzamejo letalo. Še Nordlandsbanen je 700 km neleketrificirane proge, ki oskrbuje sever, pa vse ladje za ribiče in turiste, pozimi so pa motorne sani zakon. Tam tam so. Kažejo na čudovito drevo, čeprav celotnega gozda pa ne želijo pokazati. Se pa tako ali tako ve. Razkorak med ribiškim severom in jugom je kar velik.

Magic1 ::

Sej, črpajo nafto in plin kot tavelki, s dizlom polovijo vse kar se da polovit po morju, gojijo "najbolj" zdrave losose. Samo je vse lepo, ker se vozijo na elektriko. Tipična "Prius" eko varjanta bogataša.
Magic
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prodaja Tesle v Evropi močno upadla (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Novice / Rezultati
32724504 (6625) blackbfm
»

Na Norveškem električni avtomobili že zmagali (strani: 1 2 3 47 8 9 10 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
47324575 (12251) Gregor P
»

Na Norveškem električnih avtomobilov že več kot bencinarjev (strani: 1 2 3 4 )

18114110 (9786) bluefish
»

Lani že desetina prodanih avtomobilov električnih (strani: 1 2 3 )

12925000 (21219) trancer01
»

Na Norveškem lani 80 odstotkov prodanih avtomobilov že električnih (strani: 1 2 3 )

12526755 (20954) Utk

Več podobnih tem