» »

Poznavanje avtomobilizma

Poznavanje avtomobilizma

Boomerang ::

Opažam, da se nekateri ljudje neverjetno dobro spoznajo na avtomobile. Tudi med prijatelji ali znanci najdem kak tak primer.

Tipu samo omeniš znamko in model avtomobila pa ti bo zrecitiral vse, kar te zanima: porabo goriva, konjske moči, znane serijske napake, videz armaturne plošče, vse živo. Pa daleč od tega, da bi to bili kakšni avtomehaniki, avtoličarji ali kaj podobnega... čisto navadni ljudje, nekateri celo brez kakšne visoke izobrazbe. Sam se za avtomobilizem nisem nikoli posebej zanimal. Če mi nekdo pokaže parkiran avtomobil, ne bom znal povedati niti znamke niti modela - razen kakšnih posebnih primerov (ki so zelo redki na cesti).

A to ljudje tako pogosto menjajo avte, se samoiniciativno izobražujejo o avtomobilizmu, ali pač od nekoga nekaj slišijo in si vse to zapomnejo?
Je še kdo tak na forumu, ki o avtih nima pojma ali sem edini?

Bud_Bundy ::

Marsikomu je to skoraj edina tema pogovora. Avti, fuzbal, babe. Tudi nehote si potem kaj zapomniš.

nejc_nejc ::

brez skrbi, nič ni narobe s tabo.

pegasus ::

Avti so vsi enaki, vsi imajo 4 kolesa. Dolgčas.

O letalih pa ti lahko razlagam dneve in dneve :D

OutOfTheBox ::

Tipu samo omeniš znamko in model avtomobila pa ti bo zrecitiral vse, kar te zanima: porabo goriva, konjske moči, znane serijske napake, videz armaturne plošče, vse živo

Zato ker jih to zanima.

Pa daleč od tega, da bi to bili kakšni avtomehaniki, avtoličarji ali kaj podobnega

Ne rabiš bit mehanik ali ne vem kakšen inžinir da veš te zadeve. Stvar je preprosta - če te zanima boš o tem bral in posledično boš o tem tudi več vedel.

Če mi nekdo pokaže parkiran avtomobil, ne bom znal povedati niti znamke niti modela - razen kakšnih posebnih primerov (ki so zelo redki na cesti).

Te pač ne zanima (vsaj zaenkrat), in to je ok.

Jaz sem bil tja do enega 25 leta. Potem me je začelo zanimat in vem dovolj da če grem kupovat avto sam , me vsaj s prve prodajalec ne bo nategnil (ali pa če peljem avto ne tehnični in ne gre čez, bom tud vedel zakaj ne -> Neopravljen tehnični pregled. Par let nazaj bi klical mehanika.

Zgodovina sprememb…

Blinder ::

pegasus je izjavil:

kateri je tvoj najljubši lovec iz druge svetovne vojne?
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Scaramouche3 ::

Blinder je izjavil:

pegasus je izjavil:

kateri je tvoj najljubši lovec iz druge svetovne vojne?

To je moj!

Neke hude ljubezni do tistega pleha nimam, so mi pa iz čisto aerodinamičnih razlogov interesantni P-51, XF-67 in XF-12.

pegasus je izjavil:

so mi pa iz čisto aerodinamičnih razlogov interesantni P-51

Ja deluje da imajo nekateri privilegij da danes to tudi sprobajo..

Csharp ::

Vsak ima pač neko svojo temo. Meni so bolj domači vlaki in lokomotive. Brez problema opišem cel vozni park, lahko tudi hrvaškega ali morda avstrijskega. Če pa nekoga postavim pred Fiata ali Reagana in ga vprašam po znamki, niti približno ne bo zadel, pa čeprav po naših progah vozijo že več kot 30 let.

Lušten, ampak CG filmček :)

Aviacija zame je bolj na nivoju diagramov in inžineringa ... če smo v ww2, je tale kanal najboljši vir informacij o takratnih motorjih, kompresorjih, tubochargerjih, vbrizgavanja vode in metanola in sorodnih superprop temah: https://www.youtube.com/@GregsAirplanes...
Tip ima dostop do originalnih manualov :)

Csharp je izjavil:

Vsak ima pač neko svojo temo. Meni so bolj domači vlaki in lokomotive. Brez problema opišem cel vozni park, lahko tudi hrvaškega ali morda avstrijskega. Če pa nekoga postavim pred Fiata ali Reagana in ga vprašam po znamki, niti približno ne bo zadel, pa čeprav po naših progah vozijo že več kot 30 let.

Mene je malo sram da imamo take krntije v naših krajih, ko se zdaj v Afriki že vozijo z novejšimi!

Blinder ::

Jaaa grega tudi jaz rad poslušam.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Zimonem ::

Men je bila nazadnje najpomembnejša prostornina prtljažnika. Ko tega nisem nucal več sem pa peškadija ali pa rentakar, včasih taksi. Ne da se mi razmišljat o tem.

feryz ::

Tudi meni. Prtljažnik. Čeprav čedalje manj. Zanimivo da imam vedno premajhnega.
Ok, pa konji. Za te približno vem, koliko jih je. In kaj zmorejo.
Vse ostalo me ne zanima.

stara mama ::

Scaramouche3 je izjavil:

Csharp je izjavil:

Mene je malo sram da imamo take krntije v naših krajih, ko se zdaj v Afriki že vozijo z novejšimi!

Potovalni časi enaki kot 100 let nazaj.
Ampak hej, imamo pa zelo moderne in drage postaje.
Tud železničarski sindikat dobro skrbi za blaginjo zaposlenih!
Ekologija™ in Trajnost™

Barbarpapa2 ::

Dobro jutro

Planes, trains, automobiles (and old computers) - teme, ki me vedno zakurblajo :D:P;)

pegasus je izjavil:

Lušten, ampak CG filmček :)

Aviacija zame je bolj na nivoju diagramov in inžineringa ... če smo v ww2, je tale kanal najboljši vir informacij o takratnih motorjih, kompresorjih, tubochargerjih, vbrizgavanja vode in metanola in sorodnih superprop temah: https://www.youtube.com/@GregsAirplanes...
Tip ima dostop do originalnih manualov :)

Jap, Greg je res dober, se mu vidi, da je poklicni pilot. Edino branje risb ga malo daje, je imel v temi o Alfi 158/159 Alfetta objavljeno risbo njenega transaxle menjalnika s pripisom, da je to del Alfette, da pa ne ve, kateri... Sem pokomentiral, da gre očirno za menjalnik s štitimi brzinami in "rikvercom" in da se to lepo po zobnikih vidi. Mi je odgovoril, da on zobnikov ne razpozna, da pa mu je že nekaj komentatorjev omenilo, da gre za menjalnik... Tudi njegovi komentarji v simulacijah letenja so mi zanimivi...

Spremljam pa še:

https://www.youtube.com/@flightdojo (letalski motorji)

in

https://www.youtube.com/@RexsHangar/vid... ter https://www.youtube.com/@EdNashsMilitar... (zgodovina letalstva s povdarkom na vojaških letalih)

"Najljubših" letal iz WWII niti nimam, bi pa na piedestal "všečnosti" dal FW 190 (predvsem modela D in TA 152), Bell P39 Airacobra, De Havilland Mosquito, JAK 3, NAA P51 Mustang (predvsem model D), pa še je tega. Pri motorjih pa so mi najbolj fascinantni Napier Sabre in Bristol Centaurus...

Naslednjo temo bi pa lahko namenil vlakom oz. železnici nasploh...

Tako, kava je popita, gremo delat...

Jože

Eduardo ::

Ta vrsta ljudi izumira, ker je vedno manj razlike med avti in vedno manj interesa za lastništvo.

DePalmo ::

A ni tako z vsem? Jaz mislim da nismo problem ljudje, problem je preveč informacij in na hitro doživiš overload in se ti ne da več ali pa sploh ne veš kje bi začel. Pa tudi na sebi opažam da me določena stvar zanima, izvem nekaj zanimivosti, nato me pa mine in tudi informacije pozabim. O avtih sem vedel kar veliko, sedaj me pač ne zanima več toliko in je tudi prejšnje znanje šlo.

Barbarpapa2 je izjavil:

De Havilland Mosquito,
Everything deHavilland, na splošno najbolj všečni dizajni. Posebej so mi všeč DH.86, DH.89, DH.114 in kasnejši DHC-6 in -7. Ta dva imam tudi v "delavnici", en je iz kit kompleta, drugi pa nastaja iz nule po načrtu, oba okrog 2.4m razpona.

KAVINSKY ::

Boomerang je izjavil:

A to ljudje tako pogosto menjajo avte, se samoiniciativno izobražujejo o avtomobilizmu, ali pač od nekoga nekaj slišijo in si vse to zapomnejo?

God forbid, a man has a hobby...

Moški bolj gravitiramo k tehničnim stvarem. Pa naj bodo konji ali debelina oklepa na tankih ali frekvenca grafikulj. Avtomobilizem je še ena tematika, kjer je zanimivo, kako se isti problem rešuje na različne načine. YT je poln opisov, v avtohiše greš lahko pasti firbec, imaš tuning yt kanale, kjer predelujejo avte...

Lahko napišeš kakšno tvoje zanimanje, pa gotovo te bo kdo čukavo gledal.

Scaramouche3 je izjavil:

To je pa taka laž, da večje ni.
Slovenski avtopark gladko naščije vse naokrog. Avstrija in Nemčija included.
O kakšnih Italijanih in Francozih je pa itak škoda izgubljati besed. Prevladujejo avti, ki jih lahko daš v prtljažnik normalnega avta. Pa še vsi potumbani so.

Kot zanimivost. V Rimu je kar nekaj ulic, kjer se avto pusti v leru, brez ročne. Ker so parkirani praktično brez prostora vmes. Ko prideš malo pahneš tistega pred sabo in tistega za sabo in si narediš prostor, da greš ven s parkirnega. Ali vanj.

Pozdrav

pegasus je izjavil:

... DHC-6 in -7. Ta dva imam tudi v "delavnici", en je iz kit kompleta, drugi pa nastaja iz nule po načrtu, oba okrog 2.4m razpona.

DHC-7, to je Dash 7, takšen, kot ga je njega dni imela Adria? Kaj boš za pogon uporabil, je le štirimotornik...

Pa takoj na še pomnite, tovariši :D:|8-)... Sem konec devetdesetih z Adriinim Dash 7 letel iz Münchna, je bil v zadnjih mesecih rabe takrat. Kakšnega pol leta kasneje sem spet letel v MUC, takrat pa s še svežim Bombardierjem CRJ-200LR :D... Hja, v obdobju kakih 20 let nazaj sem kar nekaj letal po Evropi, z marsičem...

Konec malce, gremo delat spet...

Jože

Barbarpapa2 je izjavil:

DHC-7, to je Dash 7, takšen, kot ga je njega dni imela Adria? Kaj boš za pogon uporabil, je le štirimotornik...
Elektriko, jasno :)
Izziv mi bo dosečt tako maso, da bom lahko dosegel "scale STOL performance". Ker stvar mora leteti kot 50-sedežna cessna :D

Še malo, še malo...

feryz je izjavil:

Scaramouche3 je izjavil:

To je pa taka laž, da večje ni.
Slovenski avtopark gladko naščije vse naokrog. Avstrija in Nemčija included.
O kakšnih Italijanih in Francozih je pa itak škoda izgubljati besed. Prevladujejo avti, ki jih lahko daš v prtljažnik normalnega avta. Pa še vsi potumbani so.

Kot zanimivost. V Rimu je kar nekaj ulic, kjer se avto pusti v leru, brez ročne. Ker so parkirani praktično brez prostora vmes. Ko prideš malo pahneš tistega pred sabo in tistega za sabo in si narediš prostor, da greš ven s parkirnega. Ali vanj.

Feryz, mislim, da je Scaramousche3 na železniška vozila mislil :D... Pa tudi tu se, vsaj delno, moti :P;)...

Sem moral, ni mi pomoči...

Jože

denabiker ::

Scaramouche3 je izjavil:

Csharp je izjavil:

Če nimamo takšnih prog. Vsi nekaj sanjajo o hitrih vlakih, malo gredo na Kitajsko, Japonsko,..
Pa čisto navdušeni in jamrajo kako smo mi zaostali. Ja pa tudi, ko smo pendolinota nabavili, kje se bos hitro peljal. Poglejje med večjimi mesti kakšno progo imamo. Celje Ljubljana. Nabaviš Ferrari-ja imaš pa naokoli samo vaške zavite ceste.

WizzardOfOZ ::

feryz je izjavil:

Ne samo v rimu, povsod po italiji je tako. Zato pa imajo enga malčka za po mestu, un tavelik avto, s katerim gredo na poslovne sestanke in dopust, je pa v garaži.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

predi ::

Mene so enkrat čudno gledali na servisu, ker kao ne odprem havbe na avtu na dva tedna, da bi pregledal stanje. Kaj pa naj vidim tam, lol?

Nimam pojma o avtih. Če je treba kaj manjšega popravit, se mi ni težko poglobit v tehnični manual za mojega, ampak, da bi pa v nulo poznal specifikacije nekih drugih vozil ali pa celo sanjaril o njih? Raje počnem kaj drugega.

Če bi ti ljudje, ki jih omenja OP, samo del tega, kar vlagajo v poznavanje "avtomobilizma", vložili v poznavanje predpisov na cesti in seveda tudi v njih upoštevanje, bi bil svet veliko lepši.

Glugy ::

Zame je avtomobil prevozno sredstvo ki me pelje od A do B. Ni mi statusni simbol da bi mi bila taka razlika če pospeši eno al pa dve sekundi počasnejš. Ne poznam znamk, vem sam toliko kolikor rabim da varno proaktivno vozim in to je to. Vedno k se začne folk pogovarjat o avtomobilih, nogometu al pa ženskah me vse mine. Pa ne da me ženske ne bi zanimale sam pač men ni to ravno tema o kateri bi se rad pogovarjal, mi je bolj individualna, intimna zadeva ne pa neki kar bi razpredal ko sem v družbi. Nogomet pa tud, glej letos bo ta prvak naslednje leto pa kdo drug.. pa kaj pol. to je vse minljiv, kaj mene briga to. Če te iskreno zanima šport se boš rekreiral ne pa religioznost se šel z neko izmišljeno pripadnostjo enemu al pa drugemu klubu. Nevem no, men je to res krneki. Ne rečem če govoriš o nogometu pa v prostem času rad igraš nogomet, to še razumem. Da pa niti športat ne maraš, boš pa nevem kaj o nogometu se pametnega delal pa razpravljal.....spremljal tekmo , pil pivo pa jedel pizzo, športal se pa nič....

Je pa res da ima vsak kakšno tako neumnost tako da okej, pač komu drugmu pa kej druzga ne bo smiselno kar pa jz počnem. Razumem.

Hudobec82 ::

Men je avto lep kot predmet. Zanima me, kako je narjen oziroma kako deluje. Tako kot za vsako tehnično stvar. Od tu poznavanje drugih znamk in modelov. Letala pa poznam iz špilov, do nekje Y2000, ker sem bil velik sim fan. WW1 iz Red Baron-a, cold war iz F117 in Falcon 3&4, WW2 iz Šturmovika in Air Fighters serije. Tut ladje in SSN-ji so mi ostal iz špilov, čeprav v detajle si pa kle ne bi upal it. Aja, pa fotoaparate/objektive poznam skoraj vse zadnjih par 100let, ker sem bil poklicno v tem. Prodajalec in uporabnik.

Nimam pa pojma o čevljih, oblekah, urah, restavracijah, športu in športnikih, politiki in vsemu kar se dogaja na TVju. To je zame čist blank.

Alexius Heristalski ::

denabiker je izjavil:

Če nimamo takšnih prog. Vsi nekaj sanjajo o hitrih vlakih, malo gredo na Kitajsko, Japonsko,..
Pa čisto navdušeni in jamrajo kako smo mi zaostali. Ja pa tudi, ko smo pendolinota nabavili, kje se bos hitro peljal. Poglejje med večjimi mesti kakšno progo imamo. Celje Ljubljana. Nabaviš Ferrari-ja imaš pa naokoli samo vaške zavite ceste.

Neka vizija za posodobitev železniških prog je, vendar je tako kot zadnjih 30 let vse skupaj bolj kot ne v zraku ali na ravni risanja s flomastrom po zemljevidu.

https://dips.si/wp-content/uploads/2024...
fantje, ni blo slabo, samo dajte še v herbicidščini

Zgodovina sprememb…

Ne nakladaj spet. Do leta 2030 bodo prebarvali par železniških postaj za 80 ali celo 170 milijonov evrov in to je to.
Če bi bili vsi tiri že zunaj, jih ne bi nazaj zložili do leta 2030.
Ampak se trenutno ne dela popolnoma nič.
Če odmislimo dve trenutne ultra pralnice denarja, ki pa ne bodo kaj dosti doprinesle k stanju železniškega prometa nasploh pri nas.