Forum » Omrežja in internet » Telefonska parica, baker, VDSL
Telefonska parica, baker, VDSL

Anney ::
Torej, trenutni edini možni priklop na lokaciji je samo VDSL. Telekom mi zagotavlja linijo 60/30, bližina centrale.
Zanima me, če tole dinozaversko čudo tehnologije še kdo uporablja in kakšni so kaj pingi na VDSL-ju in kako je to stabilno, nazdanje sem tale baker uporabljal za ISDN.
Vezave ne bom delal, ker upam da se čimprej reši kako drugače. 5G tudi ne pride v poštev, na 4G sem pa trenutno vendar so pingi porazni, hitrost je dokaj solidna 40/3 do 50/5.
Zanima me, če tole dinozaversko čudo tehnologije še kdo uporablja in kakšni so kaj pingi na VDSL-ju in kako je to stabilno, nazdanje sem tale baker uporabljal za ISDN.
Vezave ne bom delal, ker upam da se čimprej reši kako drugače. 5G tudi ne pride v poštev, na 4G sem pa trenutno vendar so pingi porazni, hitrost je dokaj solidna 40/3 do 50/5.
Obstajata samo dva načina kako živeti svoje življenje:
Prvi pravi, da nič ni čudež, drugi pa, da vse je čudež.
- spremenilo: Anney ()

Scorpy84 ::
Če imaš na voljo vdsl, je vsekakor boljše kot lte. Ping je odvisen tudi od razdalje centrale, starost napeljave (občutljivost na vremenske uplive). Lte, več uporabnikov, višji ping. Glede na to, da ne greš na vezavo, bi prej probal, testiral, kot tukaj pisal. Težko je nekaj na pamet pisati, ker se ne ve kakšno je stanje centrale, koliko je uporabnikov obešenih na centrali ali boš imer res svojo parico, tudi starost upliva. Telekom ti je povedal hitrost izmerjene na drugi lokaciji, drugega uporabnika. Lahko bo celo višja, če si bližje od izmerjene lokacije ali pa obratno.

Andraz201 ::
pingi bi mobli bit tam 15-35ms, je pa res odvisno kako je povezava naprej.
Osebno imam boljše pinge na 4G in 5G(med 15-25ms pa nezasedena bazna) kot pa na vdsl(tam 30-35ms, ker je potem brezžično povezano naprej)
Osebno imam boljše pinge na 4G in 5G(med 15-25ms pa nezasedena bazna) kot pa na vdsl(tam 30-35ms, ker je potem brezžično povezano naprej)

Razdalja do centrale je 100m. Maksimalna izmerjena hitrost je bila 102/39, ponujajo mi 60/30, kako naj testiram brez opreme?
Parica bo svoja, kabel iz omarice na zunanjem objektu, v notranjost hodnika stavbe je nov, montiran teden dni nazaj, iz centrale do objekta pa ne vem za starost, vem da dopušča hitrost 102/39. Na objektu se gre za 7 stanovanj, novogradnja, cev za optiko pripravljena, telekom v tem kraju še nima optike, OŠO gre mimo objekta. Najmanj leto dni še ni interesa telekomu delati optike, saj je v tem kraju še nimajo, edino šola ima poslovno optiko. Vsi okoliški objekti imajo Telemach, ampak telemach ni dal svoje cevi ob gradnji, pač cela štala okol neta, 1 mesec že kličem naokoli, da bomo zdaj končno prišli do bakra.
Parica bo svoja, kabel iz omarice na zunanjem objektu, v notranjost hodnika stavbe je nov, montiran teden dni nazaj, iz centrale do objekta pa ne vem za starost, vem da dopušča hitrost 102/39. Na objektu se gre za 7 stanovanj, novogradnja, cev za optiko pripravljena, telekom v tem kraju še nima optike, OŠO gre mimo objekta. Najmanj leto dni še ni interesa telekomu delati optike, saj je v tem kraju še nimajo, edino šola ima poslovno optiko. Vsi okoliški objekti imajo Telemach, ampak telemach ni dal svoje cevi ob gradnji, pač cela štala okol neta, 1 mesec že kličem naokoli, da bomo zdaj končno prišli do bakra.

Ales ::
Sodeč po opisu situacije bo VDSL verjetno čisto OK delal. Razen če bodo zdaj na VDSL priklopili vseh 7 stanovanjskih enot...

Načeloma ja vseh 7, ne vem koliko žičk se uporabi za eno vezavo enote, načeloma bi mogla vsaka enota met svojo.
60/30 je garantirana povezava Telekoma. Skrbi me ping, cena samo neta je 39EUR Telekom (ja baker mi za zlato prodajajo), vem.
Trenutno imam LTE, kjer pa vemo da ni idealno, dela načeloma vse od tv, plex, vse mašine mam gor, ni težav, težava je s pingom (igre otroci), za osnovno delovanje in 10EUR na mesec solidno (HOT, huawei lte 4g+), zato sprašujem kako je z VDSL da ne kupim bakrenih žic po zlati ceni, pridobim samo 25mbit višji upload, za ostalo pa ne vem.
60/30 je garantirana povezava Telekoma. Skrbi me ping, cena samo neta je 39EUR Telekom (ja baker mi za zlato prodajajo), vem.
Trenutno imam LTE, kjer pa vemo da ni idealno, dela načeloma vse od tv, plex, vse mašine mam gor, ni težav, težava je s pingom (igre otroci), za osnovno delovanje in 10EUR na mesec solidno (HOT, huawei lte 4g+), zato sprašujem kako je z VDSL da ne kupim bakrenih žic po zlati ceni, pridobim samo 25mbit višji upload, za ostalo pa ne vem.
Zgodovina sprememb…

tetriandoch ::
A to je ta kabel zaključen na krone letvico? Če imaš LTE za 10 evrov bi ga na tvojem mestu obdržal. Če ne drugega, ga lahko prenašaš kamorkoli želiš. Na bakru ti bo pa vsekakor bolje delalo z igrami vred. Ker zrak je pač omejen z vremenom, reliefom itd.

Zdaj je pa tu na mestu še pravno vprašanje upam, da se najde kdo ki mi lahko odgovori na tale 3ji člen pogodbe, kjer piše da stanovanje ima (napeljava v stanovanju je, UTP, kabelska), vendar enota (blok), nima kabelske napeljave (dovod do bloka), se lahko tukaj na kaj sklicujem, da vsaj Telemach privlečemo na enoto?
Omarica v stanovanju:
Ja, baker.
Zdaj pa pride UTP, po ceveh gor, v ponedeljek pridejo.
Omarica v stanovanju:
tetriandoch je izjavil:
A to je ta kabel zaključen na krone letvico?
Ja, baker.
Zgodovina sprememb…

To je opcija, samo fajn bi bilo met neko konstantno (širokopasovno) povezavo v letu 2025 v splet, ne pa da se jebem tukaj ker so zamučkali ob štartu.
Aja ni čisto tako, priklop je 100EUR.
Aja ni čisto tako, priklop je 100EUR.
Zgodovina sprememb…

Goran's Blog ::
Zakaj te skrbi ping, boš uporabljal kakšne programe ali kaj drugega in potem odzivni čas skrbi ?
Drgaći je občijano tam med 10-30mS na VDSL-ju kar niti ni slabo, seveda če vse dela kot mora.
Drgaći je občijano tam med 10-30mS na VDSL-ju kar niti ni slabo, seveda če vse dela kot mora.

Res je ping rabim nizek, če ga nebi niti brožil nebi in bi do nadaljnega ostal na LTE, kjer pa je porazno. Opcij veliko pa nimam.
Prej sem imel 1000/100 (2ms ping), zdaj sem se pa vrnil 30 let nazaj, ker so projektanti zafukali situacijo za telekom pa je predrago, da dela optiko za 7 enot.
Prej sem imel 1000/100 (2ms ping), zdaj sem se pa vrnil 30 let nazaj, ker so projektanti zafukali situacijo za telekom pa je predrago, da dela optiko za 7 enot.
Zgodovina sprememb…

Legon ::
Zdaj je pa tu na mestu še pravno vprašanje upam, da se najde kdo ki mi lahko odgovori na tale 3ji člen pogodbe, kjer piše da stanovanje ima (napeljava v stanovanju je, UTP, kabelska), vendar enota (blok), nima kabelske napeljave (dovod do bloka), se lahko tukaj na kaj sklicujem, da vsaj Telemach privlečemo na enoto?
Omarica v stanovanju:
tetriandoch je izjavil:
A to je ta kabel zaključen na krone letvico?
Ja, baker.
Na clen v pogodbi se lahko sklicujes v odnosu do podpisnika pogodbe. Kar pa 99% ni Telemach.

To vem, ampak če v pogodbi piše da imam kabelski kabel (kar ga imam po stanovanju na dozah in v omarici), nimamo pa dovoda do objekta, kaj mi pomaga.
Torej ga nimam in projektant oz investitor bi moral to rešiti, da bo. Na tem področju sem malo bos.
Ali smo dolžni to sami urejati, ali bi moralo biti urejeno? Stanovanje priključke ima, nima jih pa enota (blok).
Torej ga nimam in projektant oz investitor bi moral to rešiti, da bo. Na tem področju sem malo bos.
Ali smo dolžni to sami urejati, ali bi moralo biti urejeno? Stanovanje priključke ima, nima jih pa enota (blok).
Zgodovina sprememb…

pixelzgaming ::
Ogromno ljudi, tudi podjetij je na xDSL. Odvisno od lokacije bi mogoče bila dobra opcija Ultra od A1? Moj trenutni speedtest: 26ms 560/60. Imaš opcijo testirat 100 dni. (alternativno če imaš kolega na A1 / bob / hofer sim kartici lahko naredis na telefonu speedtest ki je relativno dober priblizek)
OŠO ima kar nekaj omrežij, mogoče povej v katerem kraju živiš, da vidimo če je dobra lokacija. PS lahko mi tudi das naslov na privat in preverim zmoznosti.
OŠO ima kar nekaj omrežij, mogoče povej v katerem kraju živiš, da vidimo če je dobra lokacija. PS lahko mi tudi das naslov na privat in preverim zmoznosti.
PC: Ryzen 7 3700X | 32GB DDR4 | 500GB NVMe | 10TB HDD | RX 6800 XT | W10
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS
Server: i5 6500 | 32GB DDR4 | 256GB SSD | 14TB HDD | Proxmox VE
Server2: i7 4770 | 16 GB DDR3 | 128GB SSD | 16TB HDD | CasaOS

18Jerry18 ::
Torej, trenutni edini možni priklop na lokaciji je samo VDSL. Telekom mi zagotavlja linijo 60/30, bližina centrale.
Vdsl2 od Telekoma Slovenije deluje odlično, kar pa še zdaleč ne velja tudi za druge Slo operterje. Pinge boš imel zagotovo pod 10ms. Gre za preizkušeno in zanesljivo tehnologijo. Pri bakru je treba pazit samo poleti, če so kakšne hujše nevihte - zelo hitro skuri modem in lahko tudi vse tisto kar je preko UTP priklopljeno na modem.

Nebo pilo vode, edini ki zagotavlja hitrost je Telekom, ostali ponidniki imajo vsi manj, ker je telekomova parica. A1 mi ponuja 40/10.
Kličem okol že en mesec.
Kličem okol že en mesec.

joez7 ::
Sosed prej na xDSL (Telekom), sedaj na optiki(Telekom), pravi, da opazne razlike ni. Sam sem ostal coax, mi je dovolj.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Marsikdaj se motim, zato prosim me popravi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: joez7 ()

Vdsl2 od Telekoma Slovenije deluje odlično, kar pa še zdaleč ne velja tudi za druge Slo operterje. Pinge boš imel zagotovo pod 10ms. Gre za preizkušeno in zanesljivo tehnologijo. Pri bakru je treba pazit samo poleti, če so kakšne hujše nevihte - zelo hitro skuri modem in lahko tudi vse tisto kar je preko UTP priklopljeno na modem.
Hvala, se priklopim in javim, druge opcije trenutno nimam, zdaj se bomo samo še s ceno pogajali.

18Jerry18 ::
Res je ping rabim nizek, če ga nebi niti brožil nebi in bi do nadaljnega ostal na LTE, kjer pa je porazno. Opcij veliko pa nimam.
Ne paničari, ping ne bo problem. Sam imam 22/5 in 8ms pinga za 1,5km od centrale.

Slovenija ja, kaj pa tujina, na LTE je tudi 15ms, tujina pa 250ms.

Daniel ::
A ni to nekako logično, da se bo do drugega konca sveta nabralo nekaj pinga?
Drugače, če je kje v bližini optika je varianta še po zraku preko 60 Ghz, ampak potem tista oprema rabi še občasno vzdrževanje, vsi si delijo isti ip in pasovno širino.
Drugače, če je kje v bližini optika je varianta še po zraku preko 60 Ghz, ampak potem tista oprema rabi še občasno vzdrževanje, vsi si delijo isti ip in pasovno širino.

Ne vem kako vezo ima to vendar tako je, na lte imam 15ms v sloveniji, tujina 250ms+.
Lte gre po zraku do prve bazne postaje. Od tam naprej gre po kablih. In slej kot prej se bosta zahtevka preko LTE in VDSL srecala na isti infrastrukturi. Tako da ce imas 15ms na LTE na bliznje sisteme, ne pricakuj cudezov na VDSL.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Ne vem kako vezo ima to vendar tako je, na lte imam 15ms v sloveniji, tujina 250ms+.
Lte gre po zraku do prve bazne postaje. Od tam naprej gre po kablih. In slej kot prej se bosta zahtevka preko LTE in VDSL srecala na isti infrastrukturi. Tako da ce imas 15ms na LTE na bliznje sisteme, ne pricakuj cudezov na VDSL.
Odvisno, lahko pa se bazna postaja povezuje z mikrovalovi od druge, ki je na optiki oziroma ta sluzi, da povezujejo bazne postaje. Denarno se ne splaca do vsakega hriba vlect kabel za optiko.

Odvisno, lahko pa se bazna postaja povezuje z mikrovalovi od druge, ki je na optiki oziroma ta sluzi, da povezujejo bazne postaje. Denarno se ne splaca do vsakega hriba vlect kabel za optiko.
Point je, da ping do Bangladesha ne bo bistveno boljsi na VDSL, ce ima na bliznje sisteme z LTE 15ms ping.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Legon ()

Lowink ::
Če je samo parica na voljo, zna bit tudi LTE posredno preobremenjen ob večernih urah, definitivno prvo fino stestirat LTE ob kritičnih urah preden so odločiš.

filip007 ::
Pri nas tudi samo 60/30 očitno max za VDSL Telekom. Je Telemach nekega frajerja poslal, obljubljali Giga, tehnik preveril, zgodilo se ni nič.
Naj bi bila optika v prihodnosti, se da preveriti preko naslova in to je to.
Naj bi bila optika v prihodnosti, se da preveriti preko naslova in to je to.
HP prenosnik, Xbox SX in Hisense Qled.

Bom naročil, zahteval max odprtje in da vidim, vezave nebom jemal, da lahko vrnem, plačat morem neki 100€ za priklop, javim kako bo.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | A1 ima nov hibridni modem (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Omrežja in internet | 92021 (5095) | Andraz201 |
» | Telekom hibridni modem - izkušnje (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Omrežja in internet | 43413 (6479) | zlabra |
» | delite svojo internet hitrost (strani: 1 2 )Oddelek: Omrežja in internet | 7358 (4510) | WizzardOfOZ |
» | Telekom - dvig hitrostiOddelek: Omrežja in internet | 2922 (2221) | HappyPills |
» | T-2 ali A1 za internet doma?Oddelek: Omrežja in internet | 14034 (6230) | crypto0 |