» »

VW Touran 2.0TDI servisi oz intervali?

VW Touran 2.0TDI servisi oz intervali?

janez09 ::

Zivjo!

Nekaj mi ni jasno..
Avto Touran 2.0 TDI 110KW 01/2019, ker nimam nikjer dokumenta s servisnimi intervali, ne vem kdaj me caka kak servis.
Avto javlja, da naj bi menjal olje na 15k km (kar se mi zdi zelo na pogosto), na netu najdem bolj info o 30k.
Kaj je dejansko res? Kje dobiti prave info? Kdaj pa me caka veliki servis - jermen ipd?

Hvala!

Ps. obstaja drugace kak forum prav za vw fane? (kot npr bmwslo)

iloveboobz ::

Če se maš rad, potem neboš delal servisov na 30kkm... ne glede na to kaj pravi servisna knjižica
smoki

Nazz ::

Oljni servis delaj na 15k, [moker] DSG na 60k, zobati jermen na 180k oz. 10 let (po knjigi je na 210k).

V infotainmentu ti odšteva kilometre in čas do servisa (tudi po stilu vožnje). Oljni interval si pa lahko z VCDS nastaviš po želji, po defaultu je 30k.

Imaš kar nekaj dobrih forumov za VAGe v angleščini.

vuki ::

Touran oz. Vw ima za naš trg 15k km, za Nemški pa 30k km. Če je uvožen iz Nemčije je zato naštiman na daljši interval.
V servisni knjižici ti piše na koliko km se dela veliki servis. Mislim, da je po knjižici na 210.000 km (preveri).

d4vid ::

iloveboobz je izjavil:

Če se maš rad, potem neboš delal servisov na 30kkm... ne glede na to kaj pravi servisna knjižica

+1

Na 15kkm je čist OK. Sej spet ni tak strošek, sploh če ti tist olje zamenja nekdo pod kozolcem, ali pa če nimaš 2 levih rok, lahko tudi sam...

pa kaj je to fora nemski trg in slovenski trg.. a ni enak avto/motor?
ravno to me mede, ker gledam tukaj, da je 30k
https://www.motor-talk.de/forum/wartung... servisne knjizice nimam.

kaj pa ce raztegnem na 20k, ker drugace sem res na pol leta na servisu. voznja pa je "nezna", no drifting:)
strosek me toliko ne moti kot samo dogovarjanje in bit brez avta.

jarre ::

Imam enak motor (136 KW) v Tiguanu. Olje menjujem na 15.000 km, veliki servis sem imel pri 185.000 km. Motor/avto ti bo definitivno hvaležen, če boš olje menjaval na 15K km. :-)

janez09 je izjavil:

kaj pa ce raztegnem na 20k, ker drugace sem res na pol leta na servisu. voznja pa je "nezna", no drifting:)

Različni načini voznje, drugo olje itd..

Nwm kaj je tak problem olje menjat.. Kupiš si extracting črpalko za olje ven potegnat
https://www.silux.si/izdelki/dodatna-op...

Filter in olje pa tudi nista več kot ~60€ za tale avto. Pa imaš to rešeno v lastni garaži v manj kot uri in z minimalno pacarije...
smoki

Nazz ::

janez09 je izjavil:

Seveda so enaki trgi. "slovenski" holzwagen ima tudi 30k po defaultu.
Lahko si tudi 20k nastaviš.

OutOfTheBox ::

janez09 je izjavil:

Zivjo!

Nekaj mi ni jasno..
Avto Touran 2.0 TDI 110KW 01/2019, ker nimam nikjer dokumenta s servisnimi intervali, ne vem kdaj me caka kak servis.
Avto javlja, da naj bi menjal olje na 15k km (kar se mi zdi zelo na pogosto), na netu najdem bolj info o 30k.
Kaj je dejansko res? Kje dobiti prave info? Kdaj pa me caka veliki servis - jermen ipd?

Hvala!

Ps. obstaja drugace kak forum prav za vw fane? (kot npr bmwslo)

Počakaj šele da izveš, da je priporočeno menjat olje vsaj enkrat na leto, tudi če si od zadnje menjave olja zapeljal pred hišo in ga tam pustil celo leto.

Vsekakor naredi razliko, ali bo avto zdržal 400k km ali pa 450k km.

Zgodovina sprememb…

LiquidAI ::

Nasvet od Motorölspezialisten

Beispiel fährt man 30T km mit 30km/h dann läuft der Motor eine lange Zeit. Das gleiche mit 90km/h ist 1/3 der Zeit aber etwas mehr Intensität. Bei 180km/h wäre das Höchstleitung vom Motor in kürzerer Zeit aber deutlich mehr Belastung. die 30T km würden sich also jeweils ganz anders auswirken auf den Motor. Also muss man für sich selber schon herausfinden bzw. selber Wissen wie oft nun das Öl gewechselt werden sollte.
65001

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LiquidAI ()

Pravi info za tvoj motor in način vožnje dobiš samo z analizo olja. Pride 44,6 eur.
https://en.oelcheck.com/analyses/why-oi...

Dobiš rezultate

PQ index
Elements with ICP
IR-Spectroscopy
Oxidation
IR index
Nitration, sulfation
Soot, glycol
Viscosity 40 °C
Viscosity 100 °C
VI (viscosity index)
Water with FT-IR (%)
Dispersancy
Fuel content

65001

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: LiquidAI ()

bom kar tukaj vprasal..
zadnje case cutim, da so bremze postale trde na pritisk. sploh na zacetku, ko startam avto. kasneje (ko parkrat malo bolj pobremzam) se zadeva malo stabilizira.
kaj bi lahko to bilo? kolikor vem zavorna tekocina ni bila se nikoli menjana (01/2019); je to nujno? koliko stane? kaksni so intervali za menjavo? je lahko kaj drugega krivo?
imam se cca 10k do rednega servisa..

fikus_ ::

Zavorna tekočina rada veže vlago, to zna biti pozimi problematično, ker pri lahko voda v tekočini zmrzne in zavore ne delajo, kot bi morale. Pri rednih "uradnih" servisih je ponavadi predvidena menjava na dve leti (lahko tudi drugače, odvisno od proizvajalca).
Je pa tudi res, da pri kar nekaj let starih avtih (10+) nekateri ne menjajo tekočine več let, pa zavore delujejo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
PS Ne odgovarjam trolom in provokatorjem!

sbawe64 ::

janez09
Imaš avto v garaži ali zunaj ?

Danes je +6C, se situacija ponavlja (zamrzovati nebi smelo) ?

Zavorna tekočina, odpri posodo in poglej kakšne barve je, če je temna, menjava.Da se tudi izmeriti delež vode.
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

Zavorno tekočino dobiš za 1l dot 4 cca 13€. Mehanik je računal za pol urce dela z vakumsko črpalko, odvijačenjem, odzračevanjem vseh koles, vijačenjem vseh koles 30€.
Brez težav z orodjem vsak zamenja zavorno tekočino.
65001

AngelOfDeath ::

Zavorna tekocina se menjava na 2 leti
Pri glavnem servisu se poleg menja se jermen oljne crpalke

Olje se dela 10-15k oziroma na leto...

DSG mokra sklopka bi naj bila na 60kkm
edit: Slovnica

Zvezdica27 ::

najbolje, da olje menjate vsak dan...

pri bremzah pa - če nisi tega nikdar delal, raje ne sam - ko ne bo delalo, kdo bo kriv?

zz

Zavorno olje menjati je zelo enostavno (če znaš).
Nad rezervoarček z oljem obesiš plastenko zavornega olja s cevko, ki seže v olje (da ne zmanjka olja in pride zrak v sistem ko se nivo spusti), na vsaki zavorni čeljusti imaš vijak za odzračevanje. Nanj daš cevko, drugi konec v kakšno plastenko, odviješ in počakaš, da kakšen dl izteče. Vajo ponoviš še na ostalih zavorah.

Likalnik ::

janez09 je izjavil:

no vidite, tu je potem ta razlika med EV in ICE...veliko pristašev/zagovornikov diesel motorjev se po raznih socialnih omrežjih, forumih naslaja in kritizira kako so EV jajca...ampak, če ti avto uporabljaš za 30k km na leto in več...si pač zelo pogosto na servisih...menjava olja, menjava bremz, ostali redni in izredni servisi...pač v tem primeru so servisi dvakrat na leto obvezna praksa.
če imaš EV pač s tem nimaš težav....
res pa je, da tisti kateri delajo pa 5000km na leto, da jim je diesel life in lahko bedarije klamfajo po spletu, ker nimajo težav s servisi...saj avto večino časa stoji na mestu

pač sem imel ICE in so me pogosti obiski servisev (zaradi km) prisilili, da sem šel na EV in mi ni žal

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Likalnik ()

Buggy ::

fikus_ je izjavil:

Zavorno olje menjati je zelo enostavno (če znaš).
Nad rezervoarček z oljem obesiš plastenko zavornega olja s cevko, ki seže v olje (da ne zmanjka olja in pride zrak v sistem ko se nivo spusti), na vsaki zavorni čeljusti imaš vijak za odzračevanje. Nanj daš cevko, drugi konec v kakšno plastenko, odviješ in počakaš, da kakšen dl izteče. Vajo ponoviš še na ostalih zavorah.

Nikar se igrat s takimi stvarmi pri novih avtih kot so zavore! Taki pavsalni nasveti so lahko skodljivi pri sodobnih zavornih sistemih (kot je v primeru OP-a) saj je potrebno imeti sistem preko OBD nastavljen na ustrezno sekvenco odzracevanja zaradi sodobnega ABS/ESC sistema. Prisotni so elektromagnetni ventili in crpalke, ki rabijo doloceno zaporedje odpiranja preko OBD za popolno odzracenje in da sistem potem deluje pravilno.

Konkretno za mojega 2018 Alltracka je preko OBD11 celo APP za to zadevo, pri dokaj novejsih letnikih (Skode) pa baje se s tem ne gre vec in je potrebno to narediti izkljucno na pooblascenem servisu.

mugen999 ::

Ja seveda izključno na pooblaščenem servisu, da jim potem to uslugo lahko plačaš v suhem zlatu.

Buggy, na servisu naredijo enako, samo da uporabijo črpalko, da gre hitreje.
Edino kar je potrebno paziti, da ne sprazniš rezervoarčka, da zraka ne potegne noter.

mugen999 je izjavil:

Ja seveda izključno na pooblaščenem servisu, da jim potem to uslugo lahko plačaš v suhem zlatu.

...jep tocno zaradi tega. Predajam pa zgolj informacije od svojega mehankarja, ki dela sicer na pooblascencu, popoldne pa doma. In ravno lani sem imel menjavo zavorne TEKOCINE (ne olja) in mi je malce razocarano razlagal, kako zdej pri letnikih 2025 ne more vec niti tekocine poservisirat popoldne, ceprav ima na pol uradno VCDS. So pri dolocenih VAG modelih/znamkah zaklenili zadeve in se lahko samo se na pooblascencu ureja. Za ene modele je se slo z OBD11 PRO licenco, da je sploh lahko sprozil ustrezno sekveco odzracevanja, pri 2025 je po no-go. Lahko se pa sami pozanimate ce ne verjamete

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Buggy ()

tony1 ::

Brez skrbi, 15 let nazaj je pa VAG izumil, da nisi mogel zadnjih ploščic zamenjati brez testerja. Pa to ni več problem...

V maniri vsakega pravega jugo pirata (danes lepše rečemo: hekerja) si moraš pač reči: ni je zaščite, ki je ne bi enkrat razbili. Nekaj časa si je principal pač zdaj kupil, ne bo pa večno trajalo.

...po vsej verjetnosti res, zaenkrat je pa pac tako. Glede na to, d se vedno vec stvari zaklepa (ob placilu pa odklepa) zna biti tudi zascito (hash) tezje fejkat, ker se povezujejo direkt na uradne serverje. Vsekakor jim je v interesu, da cimbolj zmolzejo userje v poprodaji. Bo cas pokazal svoje.

sbawe64 ::

vw passat tdi 1.9 74 kW, + milijon km, od 138k km v lasti taksista

mali servis na 10k km, veliki na 60k km

5:55, 12:15
2020 is new 1984
Corona World order

buče. Ravno pri taksistih, ki ga ne pilijo kot zmešani, nima smisla delati servis na 10.000, tudi pri njih kot poslovnih subjektih, ga itak dajo v amortizacijo in ko je amortiziran to nima niti ekonomskega smisla. Na 10 jurjev ali še manj se servisira napiljene zadeve, ne pa nekih 2.0 tdi ali karkoli brez turba. Samo pamet je treba - držite se intervala oz. če ga ni 25.000 ali 30.000 oz. na vsako leto pa bo vse ok. Seveda če ima pa človek napiljeno turbo beštijo, tam je pa drugače. Zlato povpreje je 20-25000 ali 1x letno in tu nimaš kaj falit. Ok, eni ga na 10, a eni pa na 30 in na dve leti. Kaj potem, če je tip nareil 1 mio km, je naredil 100 servisov (menjave olja)? Ne verjamem.

Vse je odvisno od motorja, če ga piliš ko fuknjen pa še od tega (če mrzlega pritiskaš na polno). Tiste PSA mlinčke ne reši niti servis po rednem intervalu...
zz

TZ24 ::

Bučka si ti. Na spletu imaš nešteto primerov slabega vzdrževanja motorja in rezultat je vedno enak, povečana obraba mehanskih delov in posledično odpoved motorja. Taxi vozila imajo zelo veliko časa prosti tek motorja, kar vsi proizvajalci štejejo kot večjo obremenitev motorja, zato priporočajo prepolovitev servisnega intervala. Kaj ti verjameš je bolj malo pomembno, sploh verjetno ker menjaš vozila na par let, v kolikor pa boš imel namen vozilo obdržati 20+ let, boš pa kaj hitro ugotovil, da s svojimi menjavami na 20 tisoč in več km vozilo ne bo prevozilo kaj več kot 200-300 tisoč km oziroma boš namesto vožnje konkretno menjal sestavne dele motorja.

deskstar ::

Se pridružujem mnenju. Imam že slabih 20 let istega NA bencinarja in mu sam menjavam olje in filtre na 7 kkm. Sedaj bo počasi že old timer in z motorjem še ni bilo problemov. Za razliko od pločevine, ki se je že parkrat flikala, čeprav sem jo ob nakupu dal izolirati znotraj in zunaj.

Pred leti je Renault šel na 30 kkm intervale menjave olja.... So ugotovili, da ni dobro in šli nazaj na 15 kkm... Zakaj le?!

bm1973 ::

Plus, ponavadi 30kkm interval zahteva mineralna olja, ki so vsaj 3x dražja.

Se niti ne finančno splača, filter olja je 5 EUR... Ostali prav tako...

dejmo si ze vbit v glavo, da ni enako, ce si taksist k dela 100km/dan stop&go traffica in ogromno idlanja ali pa recimo trgovski potnik k skos bomba po avtocesti cele dneve.

Slejdnji lahko kamot raztegne servis na 20kkm ali vec brez posledic, tisti z velik ur na motorju pa more delat krajse intervale.

Enako velja zs casualce.. Ce gre avto sam od gostilne pa nazaj, je tudi precej bolj blagodejno, ce nardis servis vsako leto, ce tut je sam 5kkm, kot pa da to vleces do 20kkm koker trgovc
smoki

Sem imel Toyoto, kjer je računalnik zajamral za menjavo olja na 30 kkm, v SLO je bila predpisana menjava olja na 15 kkm.
Čisto razumem, da en Nemec, ki dela letno 50 kkm na AC in povprečen Slovenec, ki letno dela 12kkm, ne uničita olja enako na km prevožene razdalje.

leerlauf da bolj obremenjuje kot vožnja? Fantje, mi smo zaključili, se ne bom več oglašal, servisirajte, kot veste in znate.

zz

tony1 ::

Kar priključi se nazaj: čakanje v leru se ne vidi na števcu kmjev.

TZ24 ::

Problem je, ker takšni bučkoti z lahkoto prepričajo ljudi, ki se manj poglabljajo v mehaniko, kako zelo se privarčuje z nemenjavo olja. In potem ljudje varčujejo 200€ za zamenjago olja (ali 100€ če nimaš dveh levih rok) na vozilu vrednem več 10 tisoč eur. Tudi slepo bevskanje, da je sodobni turbo motor totalno neobremenjen na dolgih relacijah je kratkomalo smešno. Tolerance v sodobnih motorjih so tako majhne, da je prekleto pomembno redno vzdrževanje, sploh menjava olja. In vsako podaljšanje servisnega intervala lahko vodi k prekomerni obrabi, ki pa ostane in se ne popravi čudežno sama od sebe. Zanimo, da podobno miselnost zagovarjajo tako mneodvisni mehaniki kot razvijalci motorjev, prodajalci in osamljene zvezdice pa totalno nasprotje. Odločitev je na koncu na vsakem posamezniku, res pa je, da ob današnjem trendu menjave vozila na 2,3 leta in leazing na 7 let, servisov res ni potrebno delati, saj se bo z okvarami ukvarjal nekdo drug.

Nekje sem pred časom zasledil podatek, da je 1 ura idlanja ekvivalentna kot bi jih naredil 30-50km.

Zgodovina sprememb…

DamijanD ::

Vem, da poštarska vozila, ki veliko idlajo, imajo dejansko menjava olja in jermen enkrat bolj pogosto kot vozila za normalno uporabo.

Sej a ne drgač naši poštarji vozijo že večinoma električna oz. hibridna vozila?

Zgodovina sprememb…

enavlaka ::

Mestna vožnja, veliko prostega teka, ugašanje, ko motor ne pride na delovno temperaturo, veliko zagonov se vse šteje pod povečano obremenitvijo motorja.
Res je motor na hitrih cestah relativno neobremenjen, vendar to pomeni samo, da bi pri taki vožnji mogoče dočakal predpisan interval.
Z mestno vožnjo in ostalimi poslabšanji je to za vsako stopnjo prepolovljeno, tako, da je življenska doba olja lahko tudi samo 5.000km preden je iztrošeno. Enako velja za jermene in ostale dele.

Poštarski vagni imajo elektriko, vse skupaj pa ni ogrevano. Skuterji so zaenkrat na benz. Imajo pa 50 in 125cc za medkrajevce.

Zanimo, da podobno miselnost zagovarjajo tako mneodvisni mehaniki kot razvijalci motorjev, prodajalci in osamljene zvezdice pa totalno nasprotje.

Kako drugače si bodo zagotovili biznis, kakor, da so mašine zbite in večni gostje na servisih.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: enavlaka ()

TZ24 je izjavil:

Problem je, ker takšni bučkoti z lahkoto prepričajo ljudi, ki se manj poglabljajo v mehaniko, kako zelo se privarčuje z nemenjavo olja. In potem ljudje varčujejo 200EUR za zamenjago olja (ali 100EUR če nimaš dveh levih rok) na vozilu vrednem več 10 tisoč eur. Tudi slepo bevskanje, da je sodobni turbo motor totalno neobremenjen na dolgih relacijah je kratkomalo smešno. Tolerance v sodobnih motorjih so tako majhne, da je prekleto pomembno redno vzdrževanje, sploh menjava olja. In vsako podaljšanje servisnega intervala lahko vodi k prekomerni obrabi, ki pa ostane in se ne popravi čudežno sama od sebe. Zanimo, da podobno miselnost zagovarjajo tako mneodvisni mehaniki kot razvijalci motorjev, prodajalci in osamljene zvezdice pa totalno nasprotje. Odločitev je na koncu na vsakem posamezniku, res pa je, da ob današnjem trendu menjave vozila na 2,3 leta in leazing na 7 let, servisov res ni potrebno delati, saj se bo z okvarami ukvarjal nekdo drug.

V konktekstu komercialnih vozil je (pre)redna menjava olja se kako pomembna. Think about it; en taksist, k dela dost kilometrov, pomeni da bo vsakih ~10kkm mel en dan downtime-a in posledično izpada dohodka. Če jih dela 100kkm/leto je to 10 dni izpadov in in kakih 2000 za servise.

Pr vozilih za posu se ne gleda, da bo kanta zdrzala miljon kilometrov. To je mogoče mentality balkanskih taxi voznikov, vsi ostali so si pa ze davno ugotovil, da je avto ceneje vzet na operativn lizing in servisirat po knjigi proizvajalca. Itk ti je vseen če avto zdrzi 250 ali 750kkm, če ga bos menjal pr 200.

OutOfTheBox je izjavil:

Nekje sem pred časom zasledil podatek, da je 1 ura idlanja ekvivalentna kot bi jih naredil 30-50km.

je nekaj takega...

Sam za občutek; pred časom sem delal na generatorjih, kjer je bil predpisan interval menjave olja ekvivalent ~120kkm. In začuda so mel vsi po par M ekvivalent kilometrov brez nekih tezav, povezanih z oljem. Sem ze zasledil primere z 8000 urnim intervalom, kar je kalkulrano v kilometre kakih 320kkm. In začuda vse dela.

Vse je odvisno v kakem rezimu deluje motor, kaksno olje je not, tolerance, emisjska oprema itd... Kr pavsalno trdit da je 10kkm najbols za vse motorje v obstoju, je pač neumnost.
smoki

Zgodovina sprememb…

Pri vozilih za posel sem videl vse, od starih kant, ki so šle čez 500.000km in so se šle rihtat, ko je že drugič razgnalo motor, do popolnoma novih gajb, ki so se šparale tako, da so bile stalno v svojem boksu pod streho.

Sam za občutek; pred časom sem delal na generatorjih, kjer je bil predpisan interval menjave olja ekvivalent ~120kkm. In začuda so mel vsi po par M ekvivalent kilometrov brez nekih tezav, povezanih z oljem.

Generator ima filter, ki je za deset običajnih in 200L olja v karterju.
Tudi filtri so boljši. Pri večjih se samo stestira olje, če je še za eno rundo, notri vlije dodatek in gasa dalje.

odvisno kaksen. Generator z 200L je ze precej gromozanska zadeva (beri več k 1MW).
smoki

So objestne zadeve, samo taki se pustijo vrteti mesece in mesece (gorivo iz plinovoda). Imajo tudi oljni hladilnik, tako, da je olje precej neobremenjeno in se ne kuha v stroju. Pri kogeneraciji in višjih cenah se v jeseni nažgejo, spomladi ugasnejo.
Manjši stroji so se pokazali pri žledolomu več kot 10 let nazaj, ko je elektrooskrbi pocrkala večina agregatov, ker so v enem tednu pokurili olje in ribnili.

Zelo pomembna zadeva je tudi količina olja. Novodobni ICE imajo precej malo olja, pred 20-30 leti ni bilo presenečenje 6 litrov olja v 2 litrski mašini brez turbine.
Sedaj pa koliko? 4-5 l ?

Duster 1.5 dci ima 5,7L v karterju

To je še star motor, preizkušen,...

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

redni servis na 15.000km al 10.000km ? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Na cesti
13520352 (12023) Horas
»

Menjava olja, filtrov... (strani: 1 2 3 4 )

19822567 (16974) MadMax
»

Menjava olja pri dizlu. (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16432104 (19981) GenZNPC
»

Kaj še preventivno menjat na malem servisu (strani: 1 2 )

6411853 (7072) Blinder
»

Menjava olja Kia Ceed (strani: 1 2 )

6619102 (17534) fikus_

Več podobnih tem