» »

Brazilija utegne spet uvesti poletni čas

1
2
3

ginekk ::

SasoS je izjavil:

važno je da je sonce ob 12h na vrhu. Čeprav ni nikoli, ampak vseeno, tako je naravno.

:) Narava ne meri časa, pa živim bitjem notranja ura teče različno hitro. Tudi človeku se dan podaljša prek 24 ur - znanstveno dokazano - če ga izoliraš za par tednov stran od sončne svetlobe in ur.

Tko da lahko se edini strinjamo da je to čisti človekov konstrukt. Sonce ob 12h v zenitu je zgolj neka potreba za mentalne zaostankarje.

MrStein ::

nekikr je izjavil:

Eno ali drugo, seveda. Kaj je pa lažje? Da generalno spremenimo uro ali da zakonsko uvedemo za vsako podjetje, ustanovo in društvo kdaj mora imeti odpiralni čas?

Eh, saj to dvoje je isto.
"spremenite delovni čas tako" ali "spremenite (vsi) delovni čas tako".

Ales je izjavil:

...
Uro pa le prepustite znanstvenikom, ne kapitalističnim retardom.

Po tvoje so v komentarjih tule zagovorniki premikanja kazalcev v resnici neki "veliki kapitalisti" ?
Recimo uporabnik "nekikr" ?
Ali "ginekk" ?
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Okapi ::

ginekk je izjavil:

SasoS je izjavil:

važno je da je sonce ob 12h na vrhu. Čeprav ni nikoli, ampak vseeno, tako je naravno.

:) Narava ne meri časa, pa živim bitjem notranja ura teče različno hitro. Tudi človeku se dan podaljša prek 24 ur - znanstveno dokazano - če ga izoliraš za par tednov stran od sončne svetlobe in ur.

Tko da lahko se edini strinjamo da je to čisti človekov konstrukt. Sonce ob 12h v zenitu je zgolj neka potreba za mentalne zaostankarje.
24 ur je človekov konstrukt. Da je 12 opoldne, je pa ena od dveh najbolj logičnih (in astronomsko utemeljenih) razdelitev teh 24 ur prek dneva. Druga bi bila, da je opoldne ura 0/24.

Tretja (in četrta) logična možnost bi bila, da je ura 0 ob sončnem vzhodu (ali zahodu), ampak ni priročna, ker se čas sončnega vzhoda/zahoda ves čas spreminja.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Okapi ()

Nikonja ::

Tudi če premikamo še naprej mene ne moti, sm že navajen, ampak nima smisla da ena država premakne na zimski sosednja pa na poletni npr kot so bile ideje v EU! To je debilizem, posebej ker je večina držav tolk mejhna in premikat uro vsakič ko prečkaš mejo je uber brainfuck. Ali naj se vsi zmenijo ali bo poletni ali zimski, ali pa nadaljujemo s premikanjem!

Glugy ::

Naj podjetja spremenijo delavnik če komu kaj ne ustreza, zakaj bi se morala država v to vtikat??? Sej podjetje kamot lahko reče da se za eno uro prestav začetek dela polet pa pozim. Pustite nam originalni čas da se sklada z naravo ne pa to umetno sranje z premikanjem.

nekikr ::

Sej podjetje kamot lahko reče da se za eno uro prestav začetek dela polet pa pozim.

Lahko, ja. Problem je, ker je vrtec samo do 16 odprt. Pošta pa do 17. Potem naj še oni spremenijo...in smo spet na tem, da je bolje, da vsi naenkrat, sredi noči, avtomatično.

Pustite nam originalni čas da se sklada z naravo ne pa to umetno sranje z premikanjem.

Iskreno upam, da trenutno ješ le kislo zelje in stara jabolka. To je namreč naravno. Da te ne bi slučajno videl z mangom v roki!

Grimnir3 ::

Poletni čas in to je to.

Nihče ne rabi sonca poleti ob 4ih zjutraj.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Grimnir3 ()

gb39 ::

nekikr je izjavil:

Niti ne. Isto tu razlagamo. Da sončnega vzhoda ob petih zjutraj ne potrebujemo, rabili bi pa kakšno uro sonca popoldne/zvečer. Ampak to ni naravno, pravijo. Da moraš pač kupiti boljše rolete, pa je!

Ali pa fa*ing eno uro prej vstaneš, v kar te premikanje ure prisili. Ali je to že preveč zakomplicirano. Enim bi pa konstantni čas prav prišel, ker se zjutraj dan išče.

Grimnir3 je izjavil:

Poletni čas in to je to.

Nihče ne rabi sonca poleti ob 4ih zjutraj.

Se boš pa navadil in prej vstal, kar ubistvu že počneš, samo kazalce na uri prestaviš, da se bolje počutiš. Zvečer pa prej spat.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: gb39 ()

shock ::

Najbolj mi je zanimivo to kreganje kateri čas bi imeli skozi celo leto. Noben pa ne vidi da lih vse te probleme imamo že zdaj rešeno s premikanjem ure. Če bi bilo po moje, jaz bi imel 2+h razlike med poletnim in zimskim časom.

Še zdaj mi ni jasno zakaj sonce mora biti ob 12h v zenitu? Potem bi po vaši logiki imeli v Lendavi in v Piranu drugačen čas. Kako pa je v Španiji?

toro69 ::

Ob 12h mora biti v zenitu, da se lahko orientiramo s kazalci po smeri neba. In kot že 100-tič povedano, da se ne vznemirja živali, ker je to njihov naravni čas.
:p

shock je izjavil:

Še zdaj mi ni jasno zakaj sonce mora biti ob 12h v zenitu? Potem bi po vaši logiki imeli v Lendavi in v Piranu drugačen čas. Kako pa je v Španiji?

Sonce je ob 12 najvišje, ker je tako pač najbolj naravna (simetrična) razporeditev 24 ur prek dneva. In ja, včasih je imelo vsako mesto svojo krajevno uro, glede na položaj sonca. V 19. stoletju, ko so začeli voziti vlaki, je to postalo nepriročno, in so izumili časovne pasove, kjer imajo vsi enako uro. Nekateri bolj "sončno", drugi malo manj. V Sloveniji imamo srečo, da imamo po zimskem času sonce skoraj natanko v najvišjem položaju.

Kdaj se začne služba, šola..., je pa stvar dogovora. Nihče nam ne brani, da se dogovorimo (cela država, ali določeno področje, podjetje, šola...) in se delovni dan začne ob petih, ali šestih, ali sedmih, ali osmih...

Ni mi jasno, kako nekateri mislite, da se mora delovni dan nujno začeti ob sedmih, potem pa hočete premikati uro, da je sedem takrat, ko se vam zdi primerno, da se začne delovni dan, glede na položaj sonca na nebu. Da je nemogoče, da bi se zmenili, in začeli delovni dan ob šestih, ali osmih..., uro pa bi pustili tako, da je 12 opoldan.

Zgodovina sprememb…

shock je izjavil:

Najbolj mi je zanimivo to kreganje kateri čas bi imeli skozi celo leto. Noben pa ne vidi da lih vse te probleme imamo že zdaj rešeno s premikanjem ure. Če bi bilo po moje, jaz bi imel 2+h razlike med poletnim in zimskim časom.

Tole! Jaz nisem za ukinitev premikanja ampak za še več premikanja. Premikajmo tako, da bo svetlo vedno vsaj do 18 ure. Kje točno bo sonce ob 12 me pa prav eno figo briga, imam uro na roki, telefon v žepu, se bom že znašel in pogledal koliko je ura.

Mato989 ::

Sonce je ob 12 najvišje, ker je tako pač najbolj naravna (simetrična) razporeditev 24 ur prek dneva

Ampak kdo je to določil? Narava že ne, naravo en drek briga teh 24 ur... Vesolje tudi nima simetrične razporeditve ur na vseh Planetih... to je določila neka skupina LJUDI, zato ni NARAVNO in ne SAMO PO SEBI DANO, to je tisto kar ti hočemo eni tu dopovedat... in če je nenravno je vseeno kako je...

Še zdaj ni nihče razložil zakaj je za družbo koristno in najbolje da je sonce ob 12:00 najvišje na nebu... kaj od tega jaz ko sem v službi PROFITIRAM?
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

DamijanD ::

Nič ne profitiraš. Je bilo pa že večkrat povedano, da je edino trenutek, ko je Sonce najvišje, dovolj statičen, da se ga splača dati na neko fiksno uro. In ker večina ljudi dojame čas po nočnem spanju kot nov dan, bi bilo nepraktično, če bi ob tem trenutku imeli uro 0, tako da je bolj logično da imamo takrat uro 12, ker smo nekje na polovici dneva.

DamijanD je izjavil:

Nič ne profitiraš. Je bilo pa že večkrat povedano, da je edino trenutek, ko je Sonce najvišje, dovolj statičen, da se ga splača dati na neko fiksno uro. In ker večina ljudi dojame čas po nočnem spanju kot nov dan, bi bilo nepraktično, če bi ob tem trenutku imeli uro 0, tako da je bolj logično da imamo takrat uro 12, ker smo nekje na polovici dneva.

Ampak spet... kaj nam to KORISTI... je zato ker je sonce ob 12:00 cca. najvišje na nebu, tvoj lajf boljši, več zaslužiš? Si bolj srečen? Kot če je najvišje ob 13:30 recimo?

Ko delaš in gledaš v računalnik ob 12:00 kaj točno ti pomaga če je ravno takrat sonce po UMETNO IZUMLJENI URI najvišje na nebu? Se ustaviš in rečeš zdaj pa bom bolj produktiven?

Če nič ne profitiraš ali ni potem VSEENO kdaj je sonce najvišje ali ob 12:07 ali ob 13:07 ali ob 14:07? Oziroma je najbolje da je sonce takrat ko ga IZKORISTIŠ?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

NuMaN ::

nekikr je izjavil:

shock je izjavil:

Tole! Jaz nisem za ukinitev premikanja ampak za še več premikanja. Premikajmo tako, da bo svetlo vedno vsaj do 18 ure. Kje točno bo sonce ob 12 me pa prav eno figo briga, imam uro na roki, telefon v žepu, se bom že znašel in pogledal koliko je ura.

Kaj pa sončna nevihta, kataklizma pa to, jedrska vojna ... Elektronika ne bo več delovala, tako da bi bilo lepo, da bi bil poldan ravno ob zenitu.

Pa še sončne ure bi potem uporabljali.

Poleg tega nimamo "vsi telefona v žepu" ...

Če nimaš telefona v žepu potem itak ne moreš točno določit ure (na min natančno) torej je spet vseeno če je 1 ura gor ali dol... ker sonce v SLO nikoli ni v zenitu toliko da sence ne bi bilo kot na Ekvatorju.

starfotr ::

Brazilci so južnjaki. So pač nerazviti, leni. Zato jih hočejo prisilit, da se bodo prej zbudili in delali.

Mato989 je izjavil:

Ampak spet... kaj nam to KORISTI...

Kaj tebi ni jasno?;((

Kaj ti koristi, da ima leto 365 dni? Kaj ti koristi, da ima dan 24 ur? Kaj ti koristi, da je poln Mesec vsakih 27,3 dni?

To, da je sonce najvišje na nebu natanko sredi dneva, je pač naravna danost. Nima to nobene zveze s tem, da ti kaj koristi ali ne.

Da je sredina dneva ob 12. je pač posledica odločitve starih Egipčanov, da dan razdelijo na 24 enakih delov. Če bi se uveljavil 10-urni dan, kot so ga uvedli v francoski revoluciji, bi bila pa sredina dneva ob petih.

Kar ti koristi, je pa odločitev, kdaj začneš delati, hoditi v službo, šolo..., da čim bolj izkoristiš dnevno svetlobo in/ali da se izogneš največji vročini. Če hočeš poleti izkoristit največ svetlobe, se boš zbudil ob štirih ali pol petih (in začel delati ob petih ali pol šestih). Ali pa se boš zbudil ob petih ali šestih, če jo boš hotel izkoriti malo manj. Pač tvoja (oziroma družbena) odločitev. Ampak to nima popolnoma nobene zveze s tem, da je opoldan ura 12.

Ni mi jasno, kako ne moreš tega razumeti.

Zgodovina sprememb…

socialec ::

Res je, tudi tako gre
13.0.12.4.1

13 baktun - 13 X 144,000 days = 1,872,000 days
0 katun - 0 X 7,200 days = 0 days
12 tun - 12 X 360 days = 4,320 days
4 uinal - 4 X 20 days = 80 days
1 k'in - 1 X 1 day = 1 days
Tzolk'in Date: 11 Imix'
Haab Date: 4 Muwan
Lord of the Night: G9

starfotr ::

Ne se trudit. Ker je večina nesposobna, čakajo državo da jim premakne uro, da bodo lahko 1 uro prej zbujeni. Tega ne zmajo sami. Samo to je. Množice so vodljive in nesposobne. Kot ovce. Zato tudi navijajo za stalni poletni čas.

Ker imeti službo od 6h do 14h je precej working class. Od 7h do 15h je že bolje slišat. Za isti efekt.

Okapi je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Ampak spet... kaj nam to KORISTI...

Kaj tebi ni jasno?;((

Kaj ti koristi, da ima leto 365 dni? Kaj ti koristi, da ima dan 24 ur? Kaj ti koristi, da je poln Mesec vsakih 27,3 dni?

To, da je sonce najvišje na nebu natanko sredi dneva, je pač naravna danost. Nima to nobene zveze s tem, da ti kaj koristi ali ne.

Da je sredina dneva ob 12. je pač posledica odločitve starih Egipčanov, da dan razdelijo na 24 enakih delov. Če bi se uveljavil 10-urni dan, kot so ga uvedli v francoski revoluciji, bi bila pa sredina dneva ob petih.

Kar ti koristi, je pa odločitev, kdaj začneš delati, hoditi v službo, šolo..., da čim bolj izkoristiš dnevno svetlobo in/ali da se izogneš največji vročini. Če hočeš poleti izkoristit največ svetlobe, se boš zbudil ob štirih ali pol petih (in začel delati ob petih ali pol šestih). Ali pa se boš zbudil ob petih ali šestih, če jo boš hotel izkoriti malo manj. Pač tvoja (oziroma družbena) odločitev. Ampak to nima popolnoma nobene zveze s tem, da je opoldan ura 12.

Ni mi jasno, kako ne moreš tega razumeti.

Seveda, nič mi ne koristi, zato PRIČAKUJEM od politike in EU da uredijo področje tako kot je najbolje ZA VEČINO, ne pa tako kot je neka KVAZI naravna danost od Egipčanov kot praviš... To da je sonce na najvišji točki točno na sredi dneva je naravna danost ja, ampak to KOLIKO mora pa takrat kazat KAZALEC na uri ali digitalna številka je pa POLITIČNA/ČLOVEŠKA odločitev... in to ti jaz govorim...

Če se mi odločimo da bo pač ura 13:00 ko bo soncen ajvišje bo pač tako... ni nobene NUJNE ŽIVLJENJSKE potrebe da mora biti to ob 12:00

Zgodovina sprememb…

GupeM ::

Mato989 je izjavil:

DamijanD je izjavil:

Ampak spet... kaj nam to KORISTI... je zato ker je sonce ob 12:00 cca. najvišje na nebu, tvoj lajf boljši, več zaslužiš? Si bolj srečen? Kot če je najvišje ob 13:30 recimo?

Ko delaš in gledaš v računalnik ob 12:00 kaj točno ti pomaga če je ravno takrat sonce po UMETNO IZUMLJENI URI najvišje na nebu? Se ustaviš in rečeš zdaj pa bom bolj produktiven?

Če nič ne profitiraš ali ni potem VSEENO kdaj je sonce najvišje ali ob 12:07 ali ob 13:07 ali ob 14:07? Oziroma je najbolje da je sonce takrat ko ga IZKORISTIŠ?

Nič ti ne koristi. Tako kot ne koristi, da je celzijeva temperaturna lestvica postavljena tako, da 0 °C predstavlja tališče vode, 100 °C pa predstavlja vrelišče vode.

Tudi to ne koristi, da je fahrenheitova temperaturna lestvica postavljena tako, da je talčišče slane vode 0 °F in 100 °F je cca normalna človeška temperatura. Imata pa obe lestvici nek smisel, ki ga lahko človek hitro dojame.

Tudi to, da ima krog 360 ° je povsem človeški konstrukt, ampak je pa zelo priročno, ker je dokaj lepo deljiv na polovice, tretjine, četrtine, petine, šestine, osmine, devetine, desetine dvanajstine, ...

Zaradi mene lahko čas merimo v "urah" od 0 - 360 (seveda ohranimo 8 urni delavnik >:D>:D>:D). Se bomo že navadili. Samo ne vem, kdo bo določil, kdaj je ura 0 in kdaj 180. Po mojem mnenju najbolje, da je 0 ali 180 takrat, ko je sonce najvišje/najnižje. Tako kot pri zimskem času, ko je 00:00 oz 12:00 najnižje/najvišje.

Nenazadnje bi lahko cel svet imel samo en časovni pas, pa bi se samo urniki začenjali drugače. Ampak potem bi ti nekdo iz Tuvaluja rekel, da je pri njih ura 03:00, ti pa ne bi imel pojma, ali je to zanj noč, jutro, dan, večer ... Zdaj veš, da je pri njemu noč, čeprav nimaš pojma, kje Tuvalu sploh je.

starfotr je izjavil:

Ne se trudit. Ker je večina nesposobna, čakajo državo da jim premakne uro, da bodo lahko 1 uro prej zbujeni. Tega ne zmajo sami. Samo to je. Množice so vodljive in nesposobne. Kot ovce. Zato tudi navijajo za stalni poletni čas.

Ker imeti službo od 6h do 14h je precej working class. Od 7h do 15h je že bolje slišat. Za isti efekt.

Ampak eni ste pa super sposobni, super razmišljujoči, pravi uber super heroji, če napišem na kratko. Pa imate super hude probleme s tem, če bi bilo sonce najvišje ko bi bila ura 13. Kot berem ne bi mogli več funkcionirati, ker ne bi bilo naravno, da je ob 17 še dan.

Nič ti ne koristi. Tako kot ne koristi, da je celzijeva temperaturna lestvica postavljena tako, da 0 °C predstavlja tališče vode, 100 °C pa predstavlja vrelišče vode.

Tudi to ne koristi, da je fahrenheitova temperaturna lestvica postavljena tako, da je talčišče slane vode 0 °F in 100 °F je cca normalna človeška temperatura. Imata pa obe lestvici nek smisel, ki ga lahko človek hitro dojame.

Ampak to dvoje ne vpliva na moje življenje v smislu da bi zaradi tega imel manj prostega časa v soncu ali v času ko spim ipd...

Tudi to, da ima krog 360 ° je povsem človeški konstrukt, ampak je pa zelo priročno, ker je dokaj lepo deljiv na polovice, tretjine, četrtine, petine, šestine, osmine, devetine, desetine dvanajstine, ...

Tako je in zato smo se tako odločili da bomo tako imeli in tega nihče ne OPOREKA sploh pa ne množično...

Samo ne vem, kdo bo določil, kdaj je ura 0 in kdaj 180. Po mojem mnenju najbolje, da je 0 ali 180 takrat, ko je sonce najvišje/najnižje. Tako kot pri zimskem času, ko je 00:00 oz 12:00 najnižje/najvišje.

Saj to je tisto, REFERENDUM naj določi... in po možnosti taki ki samo objektivno pove prednosti in slabosti za človeka efektivno če bo tako ali drugače... Ravno to hočem jaz in še kdo tu dopovedat... to da ima dan 24ur, in da je sonce kao najvišje ob 12:00 je odločitev neke skupine ljudi... Nima nobene uporabne vrednosti, za razliko od tega če rečemo da ima krog naenkrat 147 stopinj kajne? Nič v človeškem lajfu danes nima neposredne navezanosti na to da mora bit sonce najvišje ob 12:00 cca, namesto ob 13:00 cca...

ziggy42 ::

Vi kao astronomčki, ki pravite da je sonce ravno ob 12ih v zenitu. Dajte malo merite skozi leto in mi pridite povedat ob kateri uri se to dejansko zgodi. Potem pa še, kdaj je to v razni Hrvaški, Grčiji, Turčiji...
Slišim ogromno nekih komentarjev zakaj ta ali ona ura ampak ta je najbolj privlečen za nos.

Ker pač nisi sposoben razumeti preprostih stvari.

To gre obojestransko. Ti pa nočeš razumeti, da bi ljudje imeli radi dan popoldne, ko pridejo iz služb in je veliko preprosteje, če spremeniš uro generalno kot da se vsak posebej odloča in prilagaja, ker na ta način nikamor ne pridemo. Se pravi eni bi radi imeli nekaj od tega tudi v praksi, ti pa vztrajaš na nekem primitivnem naravnem stanju, ki nima absolutno nobene praktične vrednosti.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: nekikr ()

mepako ::

Sem bil tudi sam goreč zagovornik poletnega časa. Odkar sem freelancer, mi je vseeno. Morda bi mi poleti kdaj prišlo prav, da imajo v kakšni gostilni pasulj skuhan že ob desetih, drugače pa vse štima. Vidim, da tudi otroci in mladina ujamejo sonce, saj imajo pouk največ do dveh. Vsem nergačem torej priporočam samozaposlitev, upokojitev, zadetek na lotu oziroma fleksibilen delovni čas.

Vsak pač ne more biti freelancer... pa tudi če si freelancer težko greš ob 4:30 po svetlem v trgovino ker so zaprte kajne?

nekikr je izjavil:

To gre obojestransko. Ti pa nočeš razumeti, da bi ljudje imeli radi dan popoldne, ko pridejo iz služb in je veliko preprosteje, če spremeniš uro generalno kot da se vsak posebej odloča in prilagaja,
Pa kaj je narobe s tabo????? A res ne razumeš čisto nič????

A je kdo rekel, da bi se moral "vsak posebej odločati"? Kdo brani ljudem, da se vsi skupaj odločijo in začnejo v službo hoditi ob petih, v šolo ob šestih? Samo res nerazumni ljudje lahko mislijo, da je bolje pokvarit simetrijo dneva in najboljši približek sončnemu času, kot spremeniti urnik (za vse, z EU direktivo, če je treba).

Kot je en malo prej napisal - nekateri mislite, da je 6-14 delavski urnik, in je bolj imenitno v službo hoditi od 7-15. In je zato treba premaknit uro, da ne boste v službo hodili po delavskem urniku.

A je kdo rekel, da bi se moral "vsak posebej odločati"? Kdo brani ljudem, da se vsi skupaj odločijo in začnejo v službo hoditi ob petih, v šolo ob šestih?

Ampak kaj pa je narobe če se večinsko odločimo da permanentno prestavimo uro? ENAKO kot ti praviš, čisto NIČ...

kaj nam SIMETRIJA dneva koristi v naših življenjih, to ne more razložit noben... razen tisti ki drkate na simetrijo dneva...

Še enkrat, jaz bi rad šel poleti ob 4:45 v trgovino pa ne morem, ker so se trgovine odločile da ne bodo odprte... kaj mi potem pomaga svetloba... Kako se naj jaz DRUŽNO odločim za njih da morajo bit za mene odprte?

Zgodovina sprememb…

Se strinjam. Vsak ne more biti, komur pa osebna svoboda veliko pomeni, si ponavadi izbori boljše delovne pogoje. In svoboda meni pomeni čas, ki si ga lahko sam razporejam, seveda v možnostih, ki so na voljo, recimo nakupovanjem online ipd. Seveda idealno ne bo nikoli, tudi meni bi včasih ustrezalo, da grem v nedeljo po čevapčiče v Hofer. Sem pa sedaj opazil, da poleg mlekomatov in jajcomatov obstajajo tudi mesomati.

Okapi je izjavil:

nekikr je izjavil:

To gre obojestransko. Ti pa nočeš razumeti, da bi ljudje imeli radi dan popoldne, ko pridejo iz služb in je veliko preprosteje, če spremeniš uro generalno kot da se vsak posebej odloča in prilagaja,
Pa kaj je narobe s tabo????? A res ne razumeš čisto nič????

A je kdo rekel, da bi se moral "vsak posebej odločati"? Kdo brani ljudem, da se vsi skupaj odločijo in začnejo v službo hoditi ob petih, v šolo ob šestih? Samo res nerazumni ljudje lahko mislijo, da je bolje pokvarit simetrijo dneva in najboljši približek sončnemu času, kot spremeniti urnik (za vse, z EU direktivo, če je treba).

Kot je en malo prej napisal - nekateri mislite, da je 6-14 delavski urnik, in je bolj imenitno v službo hoditi od 7-15. In je zato treba premaknit uro, da ne boste v službo hodili po delavskem urniku.

Ti to praviš. Da naj se ljudje odločijo kako in kaj. Ampak to je nemogoče, ker bo učiteljica v šoli ob 6, otrok bi šel tja ob 8, šofer sicer začne ob 10ih, kuhar bo pripravil zajtrk pa ob 15, ker ni jutranji človek. Zmenijo naj se, praviš? V bistvu se lahko zelo enostavno. Referendum o tem katero uro bomo imeli. Ampak vam niso bili všeč rezultati, ki so kazali, da ljudje hočejo svetlobo ko jo rabijo in ne ob 4 zjutraj. Ob tem, da tisti, ki želijo svetlobo ob 4 zjutraj, jo tako ali tako imajo cel dan, ker so v penziji.
Samo nerazumni mislite, da je sonce ob 12 nekaj najbolje svetega, ker pred 2000 leti ni bilo drugega načina za ugotavljanje koliko je ura.

JanK ::

Utk je izjavil:

Ti živiš v svojem svetu. In v njem si sam.

V realnem svetu bo slovenska firma imela delovni čas glede na nemško firmo s katero dela. In sosednja slovenska firma bo imela delovni čas glede na to prvo slovensko firmo, in tako naprej. Edino v JU bi morda šlo, njim se jebe. Šola bo imela vsaka svoj delovni čas? Itak, vlaki, avtobusi, starši se bojo pa vsi prilagodili na vsako šolo posebej.

Pa kaj je s tabo?

Sole imajo razlicne delovne case, vsaj v razponu 8:00 -- 8:30 za prvo uro.
"Think about how stupid the average person is,
then realize that 50% are stupider than that"
-George Carlin

JanK je izjavil:

Utk je izjavil:

V realnem svetu bo slovenska firma imela delovni čas glede na nemško firmo s katero dela. In sosednja slovenska firma bo imela delovni čas glede na to prvo slovensko firmo, in tako naprej. Edino v JU bi morda šlo, njim se jebe. Šola bo imela vsaka svoj delovni čas? Itak, vlaki, avtobusi, starši se bojo pa vsi prilagodili na vsako šolo posebej.

Pa kaj je s tabo?

Seveda imajo, ampak če učiteljica hoče delat od 6:10 kako točno lahko to stori, da bi imela še svetlo pozimi in prišla s službe ob 11:30 namesto ob 13:30...

Eni mislite da si kar vsak sam določi delovni čas in aktivnosti kot da niso odvisne od nečesa drugega ali drugih delovnikov, in da je zato sistem veliko bolj rigiden, kot sprememba ure na +/- 1

Skratka, jaz bi rad da se namesto 1x letno prestavlja najmanj 4x.

Jebeš poln dan ob 5h zjutraj, takrat vstajajo samo za res posebne službe in starčki, ki ne morejo več spat. S kuram spat pa še otroci več ne hodijo, kaj šele delovno aktivno prebivalstvo.

- Ne prestavljat ure.
- Vstani se kadar hočeš, brez da bi meni težil o tem.

Deal?
Motiti se je človeško.

Mato989 je izjavil:

JanK je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa kaj je s tabo?

Seveda imajo, ampak če učiteljica hoče delat od 6:10 kako točno lahko to stori, da bi imela še svetlo pozimi in prišla s službe ob 11:30 namesto ob 13:30...

Eni mislite da si kar vsak sam določi delovni čas in aktivnosti kot da niso odvisne od nečesa drugega ali drugih delovnikov, in da je zato sistem veliko bolj rigiden, kot sprememba ure na +/- 1

Ubistvu se strinjam s tabo, jaz privoščim vsem da bi imeli svetlo, ko pridejo iz službe. Življenje ni pravično in to velja tudi pri drugih stvareh, ne samo pri soncu. Je pa res, da ta problem postane dokaj nepomemben, ko lahko delaš kadar hočeš. Takrat potem nisi več tako zelo slabe volje, ker je banka že/še zaprta, saj veš, da boš jutri naprimer lahko prišel prej/pozneje.

mepako je izjavil:

Mato989 je izjavil:

JanK je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa kaj je s tabo?

Ubistvu se strinjam s tabo, jaz privoščim vsem da bi imeli svetlo, ko pridejo iz službe. Življenje ni pravično in to velja tudi pri drugih stvareh, ne samo pri soncu. Je pa res, da ta problem postane dokaj nepomemben, ko lahko delaš kadar hočeš. Takrat potem nisi več tako zelo slabe volje, ker je banka že/še zaprta, saj veš, da boš jutri naprimer lahko prišel prej/pozneje.

Seveda, ampak pač vse službe, niti večina ne more delat kadar želijo, ampak so nekateri bound by law, nekateri by international companies etc...

Tudi če lahko delaš kadarkoli želiš, si še vedno omejen z drugimi delovniki kajne... Ne moreš ti it ob 4:30 zjutraj na banko takoj ko se zdani, tudi če bi želel (no lahko greš samo boš verjetno končal v zaporu če boš vdiral in kradel denar) lahko seveda ti svoj delovnik prilagodiš v ure ko nič drugega ne moreš početi, (ali si zelo omejen) to drži, ampak večina ljudi tega pač ne more storit...

Če cela firma dela 8-16, ti bi pa rad delal 6-14, in ti ne pustijo, kaj boš? Lahko daš odpoved seveda, ampak ali je to res rešitev? Ker če povzamemo to logiko potem ne smemo več sprejemat nobenih bonitet za ljudi niti nobenih sprememb, in vsakemu rečemo

Če ti kaj ne paše daj odpoved ali pa pojdi v državo kjer je tak davek ali toritev že na voljo...

Že zdaj imajo ene firme zimski delovni čas, poleti pa poletnega.

Bi lepo izdali uredbo,da od tega dne velja zimski oziroma poletni delovni čas. Vse eno (ali po želji tudi dve) uro prej/pozneje.
Veljalo bi za tiste firme oziroma urnike, kjer ima smisel (vozni red, šole, večina služb). Za druge pa ne. Za merjenje časa pa bi lepo ostal non-retarded time (torej taki, kjer je dan vedno 24 ur, ura pa 60 minut).
Motiti se je človeško.

Mato989 je izjavil:

mepako je izjavil:

Mato989 je izjavil:

JanK je izjavil:

Utk je izjavil:

Pa kaj je s tabo?

Seveda, ampak pač vse službe, niti večina ne more delat kadar želijo, ampak so nekateri bound by law, nekateri by international companies etc...

Tudi če lahko delaš kadarkoli želiš, si še vedno omejen z drugimi delovniki kajne... Ne moreš ti it ob 4:30 zjutraj na banko takoj ko se zdani, tudi če bi želel (no lahko greš samo boš verjetno končal v zaporu če boš vdiral in kradel denar) lahko seveda ti svoj delovnik prilagodiš v ure ko nič drugega ne moreš početi, (ali si zelo omejen) to drži, ampak večina ljudi tega pač ne more storit...

Če cela firma dela 8-16, ti bi pa rad delal 6-14, in ti ne pustijo, kaj boš? Lahko daš odpoved seveda, ampak ali je to res rešitev? Ker če povzamemo to logiko potem ne smemo več sprejemat nobenih bonitet za ljudi niti nobenih sprememb, in vsakemu rečemo

Če ti kaj ne paše daj odpoved ali pa pojdi v državo kjer je tak davek ali toritev že na voljo...

Ja, tako nekako deluje svet. Veliko ljudi dela na 2 ali 3 izmene, glasbeniki delajo za vikende, varnostniki delajo ponoči, kot pravim svet ni pravičen, bogati, srečneži in iznajdljivi si izborijo dobre pogoje. Tudi geografsko smo se naselili tam kjer smo se počutili dovolj močne, da preživimo. Čeprav stereotipno, južni narodi bolj lenobno gledajo na življenje in se ne ukvarjajo s kurjavo čez zimo. Lenoba poganja napredek, skušamo si olajšati življenje, prevečkrat na račun drugih.

MrStein je izjavil:

- Ne prestavljat ure.

Deal?

Ja ne, če si slučajno del civilizacije, potem verjetno kaj delaš in so od tega dela odvisni drugi.

Hočem da je tvoja storitev na voljo sred noči oz. kadarkoli ne glede na tvoje osebne urnike. Denar ni problem. A bi to šlo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: ginekk ()

gruntfürmich ::

Mato989 je izjavil:

Vsak ki zagovarja kao "naravni" čas, naj razloži od kje je ta naravni čas... ker Zemlja in Vesolje ne poznajo nobenega časa in KONSTRUKTA 24h/dan.... to da bi moralo biti sonce ob 12:00 najvišje na nebu je IDENTIČEN konstrukt ljudi kot poletni čas...

nič ni izumil človek, tako se je razvijalo žiljenje na zemlji. po SONCU. morda ne od začetnih anaerobnih bakterij, ampak od začetka fotosinteze pa vsekakor. in verjetno od takrat naprej imamo v celicah vgrajen 'sončni' cikel.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

ginekk je izjavil:

MrStein je izjavil:

- Ne prestavljat ure.

Deal?

Ja ne, če si slučajno del civilizacije, potem verjetno kaj delaš in so od tega dela odvisni drugi.

Hočem da je tvoja storitev na voljo sred noči oz. kadarkoli ne glede na tvoje osebne urnike. Denar ni problem. A bi to šlo?

Itak. Ti dam IBAN na ZS.

Samo... kaj ima to veze s temo?

Mato989 je izjavil:

Vsak ki zagovarja kao "naravni" čas, naj razloži od kje je ta naravni čas... ker Zemlja in Vesolje ne poznajo nobenega časa in KONSTRUKTA 24h/dan.... to da bi moralo biti sonce ob 12:00 najvišje na nebu je IDENTIČEN konstrukt ljudi kot poletni čas...

Ne razumem zakaj eni sanjate, da je nekaj naravno drugo pa ne, če je oboje določil in izumil človek...

Naravni čas je iz narave.

In ja, sonce je zgoraj vedno ob 12:00.
Lahko sicer ti uvedeš "Matotovo štetje časa", kjer bo ta čas označen z 66.00alfaŽemlja, ampak sonce bo vedno najvišje ob istem času.

Z drugimi besedami: uro, ki kaže narobe, lahko prav postaviš glede na Sonce. In ne obratno. Lahko vsa ure ustaviš, počakaš en dan, in jih potem vse prav nastaviš. Ker čas ni bil "izmišljen", ampak "obstaja". "Naravno".
Motiti se je človeško.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MrStein ()

Mato989 je izjavil:

A je kdo rekel, da bi se moral "vsak posebej odločati"? Kdo brani ljudem, da se vsi skupaj odločijo in začnejo v službo hoditi ob petih, v šolo ob šestih?

Ampak kaj pa je narobe če se večinsko odločimo da permanentno prestavimo uro? ENAKO kot ti praviš, čisto NIČ...

Poglejm, samo še enkrati ti bom razložil, ker očitno si brezupen primer.
Imaš dve možnosti:
1) Premakneš uro. Posledica: več svetlobe, pokvarjen sončni čas.
2) Premakneš urnik (za vse). Posledica: več svetlobe, ohranjen sončni čas.

Pametni se bo odločil za #2, ker bo pozitivni učinek (več svetlobe) ostal, negativnega (pokvarjen sončni čas) pa ne bo. Neumni pa pač navijate za #1, ker niste sposobni razumeti preproste logike narave.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

gruntfürmich je izjavil:

Mato989 je izjavil:

nič ni izumil človek, tako se je razvijalo žiljenje na zemlji. po SONCU. morda ne od začetnih anaerobnih bakterij, ampak od začetka fotosinteze pa vsekakor. in verjetno od takrat naprej imamo v celicah vgrajen 'sončni' cikel.

Samo zdaj je treba določit kaj je sredina dneva. Polnoč že dolgo ni več sredina spanca za ljudi. Torej tudi 12h ni sredina dneva. Dan je bil včasih po soncu, po temi se je šlo spat. Danes je "dan" za večino ljudi 16ur.
Magic

:D:D:D A ti izdam skrivnost - noč ni, ko ljudje spijo, noč je, ko ni sonca na nebu.

Magic1 ::

Narekovaji ti niso bili jasni? Tahnologija je prinesla, da lahko dost normalno funkcioniramo tudi ponoči. Kar pa ni razlog, da izgubljamo dan za brezveze zjutraj.
Sej drugače razumam, da bi penzionisti radi videli, da se vse štarta že ob šestih. Je jeba, da ne moreš spat in zelo zgodaj zjutraj tudi nič za počet...
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

ziggy42 ::

Zakaj točno bi imeli poleti zimski čas? Da bo sonce na vrhu ob 12, kar sploh ne drži za 90% držav? Neumna trditev, ki je fizikalno zgrešena. Dejansko me zanima kaj je razlog, ki vas je prepričal v to mišljenje.
1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Brazilija utegne spet uvesti poletni čas (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
1163538 (403) redmax
»

Evo pa se je spet spremenila ura.. (strani: 1 2 3 411 12 13 14 )

Oddelek: Loža
69464171 (15163) Baja
»

Poletni/zimski čas (strani: 1 2 3 4 5 6 )

Oddelek: Problemi človeštva
27835067 (29940) St235
»

Bruselj sprašuje: prestavljati uro ali ne (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
15640032 (33361) Vajenc

Več podobnih tem