Forum » Kaj kupiti » Walking pad (tekalna steza pod pisarniško mizo)
Walking pad (tekalna steza pod pisarniško mizo)
Switch ::
Rad bi spremenil moj sedeč način dela, zato gledam za tekalno stezo (walking pad) za pod mizo. Po raziskavi sem ugotovil naslednje stvari:
- ravne steze niso najboljše, saj naj bi na dolgi rok škodovale kolenom (nagib naj bi bil vsaj 3%, pa še kalorij porabiš več)
- ker bi jo uporabljal pozno zvečer in zgodaj zjutraj, glasnost igra veliko vlogo (torej brezkrtačni motorji so nujni)
Našel sem precej idealno stvar, ki pa je naprodaj samo v Ameriki: https://egofitwalker.com/products/egofi...
Ne bi rad bankrotiral, mi je pa zadeva zanimiva: https://walkolution.com/products/walkol...
Ker mi je pomembna garancija, razmišljam o nakupu v Sloveniji. Vendar tukaj nisem dobil kakšne pametne ponudbe, razen tistih najbolj prodajanih - npr. https://www.smartus.si/tekalne-steze/20... (brez naklona).
Ali ima kdo doma postavljen podoben setup? Za izkušnje in mnenja že vnaprej hvala!
P.S. Vem, da je bolj optimalna varianta sprehod ali tek zunaj. Tudi disciplina mi ni tuja, saj sem že pretekel maraton. Gre za dopolnitev aktivnosti in dejstvo, da po 40. letu moraš veliko več telovaditi, da ostaneš v formi...
- ravne steze niso najboljše, saj naj bi na dolgi rok škodovale kolenom (nagib naj bi bil vsaj 3%, pa še kalorij porabiš več)
- ker bi jo uporabljal pozno zvečer in zgodaj zjutraj, glasnost igra veliko vlogo (torej brezkrtačni motorji so nujni)
Našel sem precej idealno stvar, ki pa je naprodaj samo v Ameriki: https://egofitwalker.com/products/egofi...
Ne bi rad bankrotiral, mi je pa zadeva zanimiva: https://walkolution.com/products/walkol...
Ker mi je pomembna garancija, razmišljam o nakupu v Sloveniji. Vendar tukaj nisem dobil kakšne pametne ponudbe, razen tistih najbolj prodajanih - npr. https://www.smartus.si/tekalne-steze/20... (brez naklona).
Ali ima kdo doma postavljen podoben setup? Za izkušnje in mnenja že vnaprej hvala!
P.S. Vem, da je bolj optimalna varianta sprehod ali tek zunaj. Tudi disciplina mi ni tuja, saj sem že pretekel maraton. Gre za dopolnitev aktivnosti in dejstvo, da po 40. letu moraš veliko več telovaditi, da ostaneš v formi...
Switch ::
Ta model je starejši in poleg tega bi miral dati 200€ za uvozne dajatve in poštnino, kar pa je že polovica cene izdelka...
Nisem še obupal nad čem drugim ?
Nisem še obupal nad čem drugim ?
Kayzon ::
Kako se pa sploh osredotocis na delo ce vmes hodis? Se mi zdi bolsa ideja po sluzbi ven na kisik pa hodit ali tect.
twom ::
c3p0 ::
Nore cene. Za 2k dobiš že kako rabljeno Technogym progo, če je le prostor. Sam se sicer ne vidim ob intenzivnem delu na taki progi. Bi raje to ločil in poslušal kak audiobook. Tu pa je že boljše it v naravo. Morda multitasking vedno (nikoli?) ni najboljša izbira.
RedDrake ::
Na podlagi katerega principa porabis vec kalorij pri 3% naklonu kot brez naklona?
Z vsakim korakom dvigneš svoje težišče za slab cm, steza ti ga nato spusti nazaj na izhodišče. Dviganje težišča pomeni povečanje potencialne energije tvojega telesa, za kar je potrebno opraviti delo, kar posledično pomeni več Joulov, kar pomeni več kalorij (1 kalorija = 4,18 joulov).
Furbo ::
Na podlagi katerega principa porabis vec kalorij pri 3% naklonu kot brez naklona?
A nisi šel še nikoli v noben klanec?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
free_rider ::
No, vprašanje je bilo povsem na mestu, saj gre za "tekalno stezo" iz katere običajno izstopiš na isti nadmorski višini, kot si vstopil.
Ampak očitno gre res za to, da v fazi koraka naprej zaradi naklona stopiš višje in gre za neko mikro dvigovanje. V fazi koraka nazaj pa mikrospuščanje.
Podobno, kot če bi šel po tekočih stopnicah v kontra smer, da bi hodil na isti višini. Vloženo je več dela, kot samo pri hoji naravnost.
RedDrake ::
Hja, saj je čisto logično. Vsakih 100m, ki jih narediš na tekalni stezi s 3% naklona, si svoje težišče dvignil za 3m. To je pri neki normalni teži tam 2100 Joulov dodatnega dela oziroma prilbižno 0,5 kcal, verjetno pa precej več zaradi izgub v mišicah, sklepih in pri pretvarjanju virov (beljakovin, OH, maščob) v ATP energijo. Ajde, faktor 2 "na pamet". Torej 1 kcal več pokurjene energije.
Recimo, da je hoja okoli 4,5 km/h primerna za multitasking, to potem pomeni da se na uro porabi nekje 45 kcal več kot pri običajni hoji. In to je nekje v skladu s "povprečji", kjer se za hojo po ravnem predvideva cca 350 kcal / uro, pri hoji v hribe pa tam okoli 500 kcal / uro (3% naklon je zelo zelo nehribovito, tipično je bolj okoli 10%).
/autism mode off
Dodajam še to: 45 kcal / uro je cca 50W porabe, potencialne energije je kot že omenjeno pol manj, torej okoli 25W dejanske mehanske porabe na stezi. To bi s primernim elektromotorjem lahko pretvarjal nazaj v elektriko - tam cca 20W, kar bi bilo dovolj za napajanje recimo laptopa, ali pa monitorja od PC-ja
Recimo, da je hoja okoli 4,5 km/h primerna za multitasking, to potem pomeni da se na uro porabi nekje 45 kcal več kot pri običajni hoji. In to je nekje v skladu s "povprečji", kjer se za hojo po ravnem predvideva cca 350 kcal / uro, pri hoji v hribe pa tam okoli 500 kcal / uro (3% naklon je zelo zelo nehribovito, tipično je bolj okoli 10%).
/autism mode off
Dodajam še to: 45 kcal / uro je cca 50W porabe, potencialne energije je kot že omenjeno pol manj, torej okoli 25W dejanske mehanske porabe na stezi. To bi s primernim elektromotorjem lahko pretvarjal nazaj v elektriko - tam cca 20W, kar bi bilo dovolj za napajanje recimo laptopa, ali pa monitorja od PC-ja
Zgodovina sprememb…
- spremenil: RedDrake ()
estons ::
Imam standing desk + walking pad. Do tam nekje 1,5 km/h še lahko klikam, berem... Višje hitrosti so za ogled videa ali sodelovanje v nepomembnih sestankih kjer rečem samo "hello" in "bye". Pa video off, da ne bo vsem sodelavcem slabo, ko te gledajo kako konstantno migaš. Popolni fokus pri meni ni kompatibilen s hojo. Stezo moraš poriniti precej pod mizo, da prideš s telesom do mize, če želiš klikati. Lahko imaš težave s statično elektriko (ker se trak iz umetne mase drgne ob ohišje walking pada iz umetne mase...) in se ti dogajajo čudne stvari z računalnikom, ko se ga dotakneš.
Moraš pa vedet, da je hoja ob mizi absolutno prisiljena drža glih toliko kot sedenje za mizo, in ravno tako ni zdrava v večjih količinah. Pač zaradi fizičnih omejitev mize, monitorja, tipkovnice, miške si prisiljen bit v nekem položaju tudi med hojo.
Moraš pa vedet, da je hoja ob mizi absolutno prisiljena drža glih toliko kot sedenje za mizo, in ravno tako ni zdrava v večjih količinah. Pač zaradi fizičnih omejitev mize, monitorja, tipkovnice, miške si prisiljen bit v nekem položaju tudi med hojo.
M.B. ::
Imam že par let ID?SEN dvižno pisalno mizo. Ima LINAK motorje ki so kar dobri. Linak app lahko uporabiš tudi za dviganje/spuščanje na določeno višino in shranjevanje priljubljenih višin, pa še statistiko dela koliko časa stojiš.
Za čas ko stojim uporabljam še balance board nekaj podobnega temu samo da je plastična in lahko nastavljaš težavnost. (višji ali manjši čep) na manjšem čepu se brez problema balanciram ko delaš kaj ne preveč mentalno zahtevnega. Ni čisto isto kot hoja, ampak ni pa stanje na mestu. (problem stanja na mestu mislim da je da mišice v mečih ne črpajo krvi, pri balanciranju pa vsaj nekaj počnejo)
Moja želja je bila tudi nekaj za hodit met, pa nisem našel nič v budgetu.
Za čas ko stojim uporabljam še balance board nekaj podobnega temu samo da je plastična in lahko nastavljaš težavnost. (višji ali manjši čep) na manjšem čepu se brez problema balanciram ko delaš kaj ne preveč mentalno zahtevnega. Ni čisto isto kot hoja, ampak ni pa stanje na mestu. (problem stanja na mestu mislim da je da mišice v mečih ne črpajo krvi, pri balanciranju pa vsaj nekaj počnejo)
Moja želja je bila tudi nekaj za hodit met, pa nisem našel nič v budgetu.
Everyone started out as a newbie.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Sadly only a handful ever progress past that point.
Furbo ::
free_rider je izjavil:
No, vprašanje je bilo povsem na mestu, saj gre za "tekalno stezo" iz katere običajno izstopiš na isti nadmorski višini, kot si vstopil.
Oslarija. Potem tudi nič ne pretečeš in ne pokuriš nič kalorij, ker si na isti točki, kot si začel ane?
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Furbo ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup tekalne stezeOddelek: Šport | 14419 (3683) | IL_DIAVOLO |
» | Kako izgubiti maščobne obloge na trebuhu? (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šport | 23133 (18389) | WizzardOfOZ |
» | Bo tole o pokurjenih maščobah držalo ?? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 8529 (7359) | fosil |
» | Kako vidna je izguba teže? (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 64628 (58152) | jype |
» | Vaje z utežmi (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 29921 (26859) | Okapi |