Forum » Loža » Izbira smuči - dolžina
Izbira smuči - dolžina
Landscapes1 ::
Po 8ih letih se vračam na smučišča.
Oz. sem se lani in sem se odločil, da bom začel letos redno smučat.
Glede znanja je tako, smučal sem kakšnih 6 let, precej veliko.
Razen dveh inštrukcij z inštruktorjem na začetko, sem se večino naučil sam.
Sem pa bil kar predan in strasten smučar in sem smučal vsaj 1x tedensko.
Imam pa pomanjkljivo tehniko oz. sploh ne vem, kakšna je. Do sedaj nisem imel poškodb in imam občutek nadzora, smučati pa poskušam
varno tako zase kot za druge.
Večinoma smučam po rdečih in črnih progah, nimam pa specifičnega stila smučanja
oz. je mešano na žaru. Včasih krajši zavoji, včasih daljši, pogosto pa tudi smuk (tam do ene 70-85kmh). Zato bom tudi vzel all round bolj univerzalne smuči z ne prevelikim radijem.
Predvsem pa imam težave pri izbiri dolžine. Visok sem 185cm in težek 83kil, odločam pa se med 172 in 180 cm dolgimi smuči.
Nekateri mi priporočajo 172, češ da je z njimi lažje manevrirat na ozkih slovenskih progah in da so zaradi moje slabše kondicije in nepopolne tehnike boljša izbira. Da me bodo manj utrudile in da jih bom lažje nadziral po 6ih urah smučanja. Spet drugi pa mi pravijo, da je za višje hitrosti bolje imeti daljše smuči, ki so tudi bolj stabilne. In da bi lahko bile 172cm manj stabilne kot 180 pri visokih hitrostih, ko naletiš na kak trd sneg sredi proge.
Sam se sicer nagibam k 172, me pa skrbi, kako to vpliva na stabilnost pri neki višji hitrosti (npr.90 kph). Prosim za mnenja.
Oz. sem se lani in sem se odločil, da bom začel letos redno smučat.
Glede znanja je tako, smučal sem kakšnih 6 let, precej veliko.
Razen dveh inštrukcij z inštruktorjem na začetko, sem se večino naučil sam.
Sem pa bil kar predan in strasten smučar in sem smučal vsaj 1x tedensko.
Imam pa pomanjkljivo tehniko oz. sploh ne vem, kakšna je. Do sedaj nisem imel poškodb in imam občutek nadzora, smučati pa poskušam
varno tako zase kot za druge.
Večinoma smučam po rdečih in črnih progah, nimam pa specifičnega stila smučanja
oz. je mešano na žaru. Včasih krajši zavoji, včasih daljši, pogosto pa tudi smuk (tam do ene 70-85kmh). Zato bom tudi vzel all round bolj univerzalne smuči z ne prevelikim radijem.
Predvsem pa imam težave pri izbiri dolžine. Visok sem 185cm in težek 83kil, odločam pa se med 172 in 180 cm dolgimi smuči.
Nekateri mi priporočajo 172, češ da je z njimi lažje manevrirat na ozkih slovenskih progah in da so zaradi moje slabše kondicije in nepopolne tehnike boljša izbira. Da me bodo manj utrudile in da jih bom lažje nadziral po 6ih urah smučanja. Spet drugi pa mi pravijo, da je za višje hitrosti bolje imeti daljše smuči, ki so tudi bolj stabilne. In da bi lahko bile 172cm manj stabilne kot 180 pri visokih hitrostih, ko naletiš na kak trd sneg sredi proge.
Sam se sicer nagibam k 172, me pa skrbi, kako to vpliva na stabilnost pri neki višji hitrosti (npr.90 kph). Prosim za mnenja.
nokken ::
Za zacetek pozabis "smuk pri 90km/h". To je misljeno hudo resno, ker ce ti je ze vseeno za tvoje kosti, naj ti ne bo vseeno za vse ostale, ki morajo srecevati taksno kamikazo. Nekdo, ki niti ne ve kako smuca, pri 90km/h ni varen.
Ce mislis da si (pa se enkrat, verjemi da pri 90km/h nimas niti najmanjse kontrole) potem zares ne rabis nasvetov kaksne smuci naj kupis, ker smucas dovolj dobro da tocno ves katere ti pasejo. In ce resno mislis voziti 90km/h potem vzames race GS smuci... 193cm pa 30m radija. Zame osebno ni boljse smuci za normalno smucanje. Ampak po napisane sodec si tudi upam staviti da ne te smuci, ne 90km/h ni zate, zato bo verjetno precej boljsa opcija krajse s precej krajsim lokom (beri: 172cm in kaksnih 16m radius).
Ce mislis da si (pa se enkrat, verjemi da pri 90km/h nimas niti najmanjse kontrole) potem zares ne rabis nasvetov kaksne smuci naj kupis, ker smucas dovolj dobro da tocno ves katere ti pasejo. In ce resno mislis voziti 90km/h potem vzames race GS smuci... 193cm pa 30m radija. Zame osebno ni boljse smuci za normalno smucanje. Ampak po napisane sodec si tudi upam staviti da ne te smuci, ne 90km/h ni zate, zato bo verjetno precej boljsa opcija krajse s precej krajsim lokom (beri: 172cm in kaksnih 16m radius).
Malo si se preveč zapičil v ta 90 oz. sem mogoče premalo obrazložil.
To je bil pred leti eden izmed mojih najhitrejših spustov na Sylverstru na Kronplatzu, na praktično prazni progi in v odličnih razmerah ter v dobri formi.
Seveda ne bom smučal s tako hitrostjo na ozkih progah na Kranjski gori med množico ljudi in otrok, saj nisem debil.
Na voglu lani je bila max dnevna top hitrost na 5ih smučanjih 70 in še to na posameznih spustih na prazni progi, sicer pa večinoma smučam okrog 40-50 in realno kaj bistveno hitreje niti ne mislim smučat.
Iščem pa pač smuči, ki so zanesljive in stabilne pri višjih hitrosti oz. da omogočijo parkrat na leto tudi kak res huter spust, ko so razmere ustrezne.
To je bil pred leti eden izmed mojih najhitrejših spustov na Sylverstru na Kronplatzu, na praktično prazni progi in v odličnih razmerah ter v dobri formi.
Seveda ne bom smučal s tako hitrostjo na ozkih progah na Kranjski gori med množico ljudi in otrok, saj nisem debil.
Na voglu lani je bila max dnevna top hitrost na 5ih smučanjih 70 in še to na posameznih spustih na prazni progi, sicer pa večinoma smučam okrog 40-50 in realno kaj bistveno hitreje niti ne mislim smučat.
Iščem pa pač smuči, ki so zanesljive in stabilne pri višjih hitrosti oz. da omogočijo parkrat na leto tudi kak res huter spust, ko so razmere ustrezne.
z3ro ::
Jaz bi vzel 172 na tvojem mestu. Sam imam 172cm ter mislim da 168cm smuči in so sicer okej ker rad delam daljše/hitrejše zavoje ampak naslednje bodo ziher nekaj krajše ker je lažje za kontrolirat vse skupaj - sploh na naših smučiščih kjer je ponavadi precej gužva. Če pri visoki hitrosti nisi stabilen na krajši smučki tudi na daljši zelo verjetno ne boš.
Ok, hvala za mnenja.
Potem pa še eno vprašanje - ali je radij 13,9 premajhen pri dolžini smuči 172cm za zgoraj opisan način smučanja?
Načeloma delam pri nizkih hitrostih ostrejše zavoje za kar je tak radij v najbolj optimalen, pri višjih hitrostih pa bolj smuk/veleslalom kombinacija.
Se mi zdi, da bi bil kakšen 15-17 bolj nevtralen/vsestranski. Bom moral malo po trgovinah po nasvete še, ampak sezona je že tu in bo treba pohiteti z nakupom.
Potem pa še eno vprašanje - ali je radij 13,9 premajhen pri dolžini smuči 172cm za zgoraj opisan način smučanja?
Načeloma delam pri nizkih hitrostih ostrejše zavoje za kar je tak radij v najbolj optimalen, pri višjih hitrostih pa bolj smuk/veleslalom kombinacija.
Se mi zdi, da bi bil kakšen 15-17 bolj nevtralen/vsestranski. Bom moral malo po trgovinah po nasvete še, ampak sezona je že tu in bo treba pohiteti z nakupom.
Groot ::
Definetivno vzami 172. Pri 180 boš glede na opis tvojega znanja in daljše prekinitve samo oddrsaval in nič drugega.
Radij enako bi sam vzel bolj proti 15, ker se preprosto lažje zares vozi veleslamol carving. Moraš pa razumeti da imaš zelo različne želje - kratki slalom zavoji in dolgi smukaški - zato boš težko združil vse v eno smučo.
Radij enako bi sam vzel bolj proti 15, ker se preprosto lažje zares vozi veleslamol carving. Moraš pa razumeti da imaš zelo različne želje - kratki slalom zavoji in dolgi smukaški - zato boš težko združil vse v eno smučo.
Zvezdica27 ::
na tvojo dolžino bi jaz vzel 180. Pri hitrostih zelo fajn, če znaš, so tudi okretne. Potem pa se moraš odločiti za tip smuči... allmountain recimo je moj favorit, ker omogočejo popolnoma vse in niso tako agresivne (ne boš pa slaloma zmagal). Če pa bi karval in bi rad agresijo, pa vzameš od kakega tekmovalca slalomke ali GS, sam pol boljše da si močan (so pa to res dile za razred nad vsemi kar lahko kupiš v trgovini).
Glej samo najvišji rang dil in kupi rabljene. To je to. Firma nima veze, osebno pa priporočam Augment, lahko dobiš super poceni top shit dilo.
zz
Glej samo najvišji rang dil in kupi rabljene. To je to. Firma nima veze, osebno pa priporočam Augment, lahko dobiš super poceni top shit dilo.
zz
bm1973 ::
Za GS imaš zelo malo terenov v Sloveniji, ker jih je večina preozkih... Prevelik radij, pa tudi brzina zna biti visoka...
Pol boljše vzeti SL, če rad karvaš... Od kakega tekmovalca lahko dobiš tudi SLX FIS, sam so pa dile res trde in agresivne. Se moraš kar navadit...
Vožnja smuka skoraj povsod odpade, ker je preveč folka... No, razen če bodo karte tako drage, da bodo smučišča prazna .
Pol boljše vzeti SL, če rad karvaš... Od kakega tekmovalca lahko dobiš tudi SLX FIS, sam so pa dile res trde in agresivne. Se moraš kar navadit...
Vožnja smuka skoraj povsod odpade, ker je preveč folka... No, razen če bodo karte tako drage, da bodo smučišča prazna .
Dajte lepo prosim nehat s predlogi tekmovalnih smuci za nekoga, ki ce smo posteni niti ne zna prav hudo dobro smucat. Je zares kdo od vas ze vozil prave tekmovalne smuci? Sploh taksne, ki imajo malo vecji radij, glede na predloge GS smuci? Za GS smuco rabis za zacetek da jo sploh lahko normalno obrnes 50+km/h. Pod tem je vse skupaj zgolj abrucanje. Torej za zacetek moras biti hudo domac pri hitrostih, katere 90% normalnih smucarjev nikoli sploh ne doseze. Po vrhu pa rabis precej dobro tekmovalno, ne rekreativno, tehniko, da to spodobno peljes. No in koncu je se fino, ce je smucisce prazno, ker pri "normalni" gneci na slovenskih smuciscih stvar ni vozna. Pri SL je vsaj glede prej omenjenih pogojev malo lazje, ampak je pa druga stvar. Tekmovalno SL smuco precej dobro pripravljen smucar lahko vozi mogoce 2h, zares manj, kar pomeni da je precej neuporabna za celodnevno smucanje. No vsaj ce jo peljes, kot se naj bi jo vozilo. Ce jo ne, je pa potem vseeno ce vzames kaj precej slabsega in posledicno nekajkrat cenejsega.
sbawe64 ::
Big footke.
In pozabi na smuk oz neke elan slx smuci.To je trdo kot kamen.Niti ni v tvojem zmogljivostnem razredu.
Smuk in okretne smuči (radius 13.9m) ne gre skupaj.
In pozabi na smuk oz neke elan slx smuci.To je trdo kot kamen.Niti ni v tvojem zmogljivostnem razredu.
Smuk in okretne smuči (radius 13.9m) ne gre skupaj.
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Saj z malim radijem lahko voziš smuk, sam non stop minimalno karvaš...
Če hoče smuk vozit, naj si dobi "sulice"...
In kot rečeno, smuka praktično ne moreš vozit, razen na kakšnih povezovalnih cestah, pa še tam moraš na nepreglednih ovinkih pazit, da se ti kdo ne valja tam...
Če hoče smuk vozit, naj si dobi "sulice"...
In kot rečeno, smuka praktično ne moreš vozit, razen na kakšnih povezovalnih cestah, pa še tam moraš na nepreglednih ovinkih pazit, da se ti kdo ne valja tam...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: bm1973 ()
Steinkauz ::
Si bom izposodil temo.
Smučam dve leti, kupil sem si ene najcenejših smučk.
https://www.hervis.si/shop/Oprema/Smu%C...
Ok za začetnika, ker so mehke, samo po neidealni progi pa hitro začnejo bit problematične.
Po kupih pa sploh nimaš šans, ker se tolk krivijo.
Sam bi se klasificiral kot nižje srednje znanje.
Preferiram majhen radij obračanja, linkane nej bi imele nižji radij.
Bi blo kej tazga ok ?
https://www.extremevital.com/sl/smuci/s...
Imajo enojno plast titana.
Ali bi ble te že dovolj oziroma bolj primerne za moje znanje ?
Smučam dve leti, kupil sem si ene najcenejših smučk.
https://www.hervis.si/shop/Oprema/Smu%C...
Ok za začetnika, ker so mehke, samo po neidealni progi pa hitro začnejo bit problematične.
Po kupih pa sploh nimaš šans, ker se tolk krivijo.
Sam bi se klasificiral kot nižje srednje znanje.
Preferiram majhen radij obračanja, linkane nej bi imele nižji radij.
Bi blo kej tazga ok ?
Imajo enojno plast titana.
Ali bi ble te že dovolj oziroma bolj primerne za moje znanje ?
Magic1 ::
Ma kakšen smuk. To ne moreš varno prakticirat praktično nikjer, so previsoke hitrosti. Pozabi na to. Kot da bi vprašal, kje lahko avto vozim 200km/h+. V poštev pridejo kratke smuči s majhnim radijem, ali daljše s večjim. Prve so za slalomirat, druge za hitre dolge zavoje. Sej lahko z obojimi smučaš poljubno, seveda ne optimalno. Glede na tvoje želje po vsemu, bi moral nek srednji karving bit optimalen. Za slalom lahko še vedno s njimi udariš staro klasično smučanje.
Magic
Narod malo preveč bere marketing material.
Če bi njih upošteval, bi rabil 3-4 pare smuči.
Tudi s slalomskimi carving dilami se da čisto lepo smučat po celem snegu. Dostikrat celo bolje kot s specialnim idilami, ker pač pri nas ni takega pršica, kot gledam v filmčkih iz Amerike/Kanade, ampak je sneg v osnovi bolj zbit in južen...
Če bi njih upošteval, bi rabil 3-4 pare smuči.
Tudi s slalomskimi carving dilami se da čisto lepo smučat po celem snegu. Dostikrat celo bolje kot s specialnim idilami, ker pač pri nas ni takega pršica, kot gledam v filmčkih iz Amerike/Kanade, ampak je sneg v osnovi bolj zbit in južen...
Saj realno jih ;) Jaz jih imam (alpskih/turnih) 6... pa nekaj vec kot 10 tekaskih ;) In ne sorry SL dile niso za v cel sneg. Seveda se da, ampak uzitek pa ravno ni. Stvar je tako "super" da sem kolega, ki mi je pred vec kot desetletjem prinesel prvi par powder smuci skoraj postavil pred vrata, ker sem rekel da tega nikoli ne bom smucal, saj sem bil do takrat navajen smucati po celcu s SL ali GS smucami in stvar je bila tako zanic, da nisem imel nobenega namena voziti po takem... no dokler nisem sel prvic z ustreznimi smucmi. Od takrat dalje mi je pa skoraj ljubse kot led in koli ;)
Saj jaz imam powder smuči, sam ne bom nosil na smučišče obeh za tisti naš drobiž celega snega...
Pa v bistvu so še turne...
Pa v bistvu so še turne...
gruntfürmich ::
je še kje večji razkorak med kvaliteto/namembnostjo opreme in znanjem kot v slovenskem rekreacijskem smučanju?
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
gruntfürmich je izjavil:
je še kje večji razkorak med kvaliteto/namembnostjo opreme in znanjem kot v slovenskem rekreacijskem smučanju?
Bi rekel da je v kolesarstvu se vecji
lej... dejstvo je, da dobra dila ti naredi dan. Raje 2h na tekmovalnih in potem pivo, kot pa... ma v bistvu ne... greš dile menjat... So tereni in časi, ko je s super trdo dilo žur, pol pa menjaš za najcenejšo mehko ali powder, ko greš kaj drugega.
Glede na gužvo pa komot SL dile, GS imaš prav, redko jo res porajdaš na polno, pa še takrat -se vsaj jaz - userješ (led in strmo). So pa, ko lahko, nadmočne.
Še večjo razliko sicer naredi res dober pancar, sam prave dile so majka. Aja, ne smučam pri nas že 10 let.
Tekmovlano dilo dobiš za 200e komot, rabljeno, tako da to lih ni investicija. Splača se probat, da vidiš, kaj vse bi lahko, pa ne moreš, ker ne znaš ali nimaš moči.
zz
Glede na gužvo pa komot SL dile, GS imaš prav, redko jo res porajdaš na polno, pa še takrat -se vsaj jaz - userješ (led in strmo). So pa, ko lahko, nadmočne.
Še večjo razliko sicer naredi res dober pancar, sam prave dile so majka. Aja, ne smučam pri nas že 10 let.
Tekmovlano dilo dobiš za 200e komot, rabljeno, tako da to lih ni investicija. Splača se probat, da vidiš, kaj vse bi lahko, pa ne moreš, ker ne znaš ali nimaš moči.
zz
Magic1 ::
Sej če si profič, potem še ima smisel. Samo večina folka je čistih rekreativcev, ki se sploh ne zna prilagodit različni smučki. Za tiste parkrat na let, kot gre večina smučat, je najbolje vzet neko bolj univerzalno smučko, ki je dost ok v večini razmer. Že čez en dan imaš na progi vse možne razmere, od ledu, cevca, ratragiran, kupi, moker. Nobena smučka ne bo idealna.
Magic
Čisto vsak lahko vozi SL dilo.
Še vsak, ki sem ga upgradal iz nekih el cheapo dil na SL trdoto, ali tam 10 ali 12, je bil/a zadovoljen/a. Tudi slabi smučarji/smučarke.
Ne vem zakaj sploh delajo tisti najcenejši šit od šita...
Še vsak, ki sem ga upgradal iz nekih el cheapo dil na SL trdoto, ali tam 10 ali 12, je bil/a zadovoljen/a. Tudi slabi smučarji/smučarke.
Ne vem zakaj sploh delajo tisti najcenejši šit od šita...
alešhojs ::
Da si malce sposodim temo. Letos po 10 letih kupujem nove pancerje, dile sem pa ravnokar kupil (Rossignol Hero multi turn).
Kar se smučanja tiče sem precej dober rekreativec, najbolj uživam v lepih carving zavojih. Visok 180 cm, težek 90 kg.
Zanima me, če ima kdo izkušnje oziroma vsaj mnenje o tehle pancerjih: https://www.hervis.si/shop/Obutev/Smu%C...
Sem jih probal v trgovini, vendar me vseeno skrbi, da ne bodo pretrdi in bi moral morda vzeti flex 110. Ker eno je, ko ga probaš v štecuni pri 25 stopinjah, drugo pa zunaj ko ga cel dan nosiš na -10.
Kar se smučanja tiče sem precej dober rekreativec, najbolj uživam v lepih carving zavojih. Visok 180 cm, težek 90 kg.
Zanima me, če ima kdo izkušnje oziroma vsaj mnenje o tehle pancerjih: https://www.hervis.si/shop/Obutev/Smu%C...
Sem jih probal v trgovini, vendar me vseeno skrbi, da ne bodo pretrdi in bi moral morda vzeti flex 110. Ker eno je, ko ga probaš v štecuni pri 25 stopinjah, drugo pa zunaj ko ga cel dan nosiš na -10.
Če hočeš dobro karvat, rabiš trde pancarje.
Jih pač za na žičnico odpneš...
To že, pa vendar obstaja verjetno nek kompromis med udobnostjo in kakovostnim smučanjem. Skrbi me pač, ker naj bi ta model bil približek tekmovalnim pancerjem v "malenkost mehkejši izvedbi". Vseeno ne bi rad cel dan trpel, odpenjanje vsakič ko greš na žičnico pa tudi ni ravno praktično..
To glede "tekmovalnih" pancarjev je marketing. Pancarji razen barve s pravimi tekmovalnimi pancarji nimajo nic skupnega, ampak za smuci, katere si kupil bodo kar se mene tice ravno pravi. Vse kar bo mehkejse bo precej neuporabno, ker smuci so med trsim (kolikor se za taksne smuci lahko rece da so trde) in posledicno rabis tudi ustrezen cevelj. Ce je premehak potem smuci preprosto ne mores ustrezno obremeniti.
To glede "tekmovalnih" pancarjev je marketing. Pancarji razen barve s pravimi tekmovalnimi pancarji nimajo nic skupnega, ampak za smuci, katere si kupil bodo kar se mene tice ravno pravi. Vse kar bo mehkejse bo precej neuporabno, ker smuci so med trsim (kolikor se za taksne smuci lahko rece da so trde) in posledicno rabis tudi ustrezen cevelj. Ce je premehak potem smuci preprosto ne mores ustrezno obremeniti.
No hvala, si me malce potolažil, ker sem že skoraj skenslal naročilo.
No hvala, si me malce potolažil, ker sem že skoraj skenslal naročilo.
A pa je med temi "približek tekmovalnimi" pancerji in pancerji drugih znamk s fleksom 120 recimo opazna razlika v trdoti?
Za trgovinske ne vem, ker jih ze vec kot 3/4 zivljenja nisem imel gor, pri pravih tekmovalnih pa je. Stvari niso standardne in primerljive in flex ni standarden podatek oz. podatek, ki bi bil primerljiv med razlicnimi proizvajalci (v vecini primerov ni primerljiv niti med razlicnimi modeli znotraj enega proizvajalca). Tako je Rossi tekmovalen GS pancar je dobesedno za 100% drugacen, kot "enak" Atomicov cevelj za isti namen.
Han ::
@Steinkauz: stegni se do Primetime 33, ki so za razred boljše, poleg tega imajo FusionX sistem vezi na plošči.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Han ()
Matej575757 ::
Ker je nekdo ravno omenil Primetime, si bom izposodil temo.
Zanima me, kako bistvena je razlika med Primetime 33 in 44 ali pa 44plus? Predvsem v trdoti smučke in posledično obvladovanju in tudi temu,
kako utrujen si po 5 ali 6ih urah, ko so tudi razmere na progi vse prej kot idealne. Sem rekreativni smučarar, bi rekel da precej soliden, vendar pa daleč od res izkušenega. Predvsem zato, ker nisem nikoli treniral smučanja, naučil sem se sam, pa tudi fizično nisem v ne vem kako izjemni formi. Vseeno pa bi si upal trditi, da imam precej izkušenj, rad imam tudi daljše črne proge. Smučam pa nekje zmerno hitro, nekje vmes med slalolom in veleslalomom, rad pa tudi smuk (ne na črnih), odvisno od proge in koliko ljudi je.
Lani sem preizkusil Primetime 55 plus, nisem pa smučal več kot 3-4 ure. Bile so mi zelo dobre,
se mi pa zdi, da je to za moj nivo preveč, pa verjetno bi me tudi utrudile ob daljšem smučanju, zato bolj gledam 33 ali 44 ali 44plus. Kaj so bistvene razlike?
Zanima me, kako bistvena je razlika med Primetime 33 in 44 ali pa 44plus? Predvsem v trdoti smučke in posledično obvladovanju in tudi temu,
kako utrujen si po 5 ali 6ih urah, ko so tudi razmere na progi vse prej kot idealne. Sem rekreativni smučarar, bi rekel da precej soliden, vendar pa daleč od res izkušenega. Predvsem zato, ker nisem nikoli treniral smučanja, naučil sem se sam, pa tudi fizično nisem v ne vem kako izjemni formi. Vseeno pa bi si upal trditi, da imam precej izkušenj, rad imam tudi daljše črne proge. Smučam pa nekje zmerno hitro, nekje vmes med slalolom in veleslalomom, rad pa tudi smuk (ne na črnih), odvisno od proge in koliko ljudi je.
Lani sem preizkusil Primetime 55 plus, nisem pa smučal več kot 3-4 ure. Bile so mi zelo dobre,
se mi pa zdi, da je to za moj nivo preveč, pa verjetno bi me tudi utrudile ob daljšem smučanju, zato bolj gledam 33 ali 44 ali 44plus. Kaj so bistvene razlike?
Na Elanovi strani je lepo napisano - glej ključne lastnosti...
https://elansports.com/si_si/skis/men-s...
Glede na tvoje znanje, kondicijo in željo po celodnevni smuki bi ti verjetno najbolj ustrezal klasičen Primetime 44. Plus je širša smučka s krajšim radijem.
https://elansports.com/si_si/skis/men-s...
Glede na tvoje znanje, kondicijo in željo po celodnevni smuki bi ti verjetno najbolj ustrezal klasičen Primetime 44. Plus je širša smučka s krajšim radijem.
Matej575757 ::
Hja, tudi sam se nagibam k temu.
Naj pa bi bile te 44 kar trde a ne? Malo razmišljam, če grem za 4-5 dni v Francijo,
če ne bom preutrujen na koncu. Iz tega vidika bi bilo fajn met 33 za zadnja 2 dni. :)
Naj pa bi bile te 44 kar trde a ne? Malo razmišljam, če grem za 4-5 dni v Francijo,
če ne bom preutrujen na koncu. Iz tega vidika bi bilo fajn met 33 za zadnja 2 dni. :)
Če imaš premehke smuči, si lahko še bolj utrujen, saj ta smučka na malo manj idealnih progah lahko bolj trese kot malo trša.
S trdo, in malo težjo dilco lahko prebijaš kupe snega na koncu dneva, z mehko pa se svaljakš med njimi, ker praktično reagira z vibracijami na vsako grbinco na progi...
S trdo, in malo težjo dilco lahko prebijaš kupe snega na koncu dneva, z mehko pa se svaljakš med njimi, ker praktično reagira z vibracijami na vsako grbinco na progi...
tudi odvisno, kaj hočeš. Če je kupov preveč, ali če greš prehitro, meni osebno trda dila ne odgovarja več. Raje imam najcenejše mehke in vijugam okoli. Za v led pa je samo trda, v resnici. Sam tako recimo popoldne zelo rad vozim staro Fischer progressor f19, ki ni ne vem kaj, sam ravno zaradi mehkobe mi ful sede. V ledu pa ne morem nič.
Lepša je proga in bolj je mraz, tršo dilo želiš imeti (razen če ne).
Pač, to se moraš sam odločiti. A veš, lahko imaš tudi zelo trdo, vendar allmountain, pa bo čist nekaj drugega kot trda SL dila. Še vedno se boš lahko igral. Ker potem je vprašanje camber/rocker...
Če boš smučal samo po smučiščih, vzami najvišji rekreativni rang, še vedno bolje kot neko sredino,
zz
Lepša je proga in bolj je mraz, tršo dilo želiš imeti (razen če ne).
Pač, to se moraš sam odločiti. A veš, lahko imaš tudi zelo trdo, vendar allmountain, pa bo čist nekaj drugega kot trda SL dila. Še vedno se boš lahko igral. Ker potem je vprašanje camber/rocker...
Če boš smučal samo po smučiščih, vzami najvišji rekreativni rang, še vedno bolje kot neko sredino,
zz
aky ::
Še mojih 5 centov.
Dolžina smučke za moje pojme ni pomembna. Čeprav ima večina proizvajalcev "tabelo", kakšna naj bi bila dolžina smučke glede na višino smučarja, je to po moje povsem brezpredmetno. Važen je tvoj stil smučanja in radij, ki ga želiš na smučki.
Trdota smučke je odvisna od hitrosti smučanja in teže smučarja. Po mojih izkušnjah boljše malo pretrda, kot nekoliko premehka.
A.
Dolžina smučke za moje pojme ni pomembna. Čeprav ima večina proizvajalcev "tabelo", kakšna naj bi bila dolžina smučke glede na višino smučarja, je to po moje povsem brezpredmetno. Važen je tvoj stil smučanja in radij, ki ga želiš na smučki.
Trdota smučke je odvisna od hitrosti smučanja in teže smučarja. Po mojih izkušnjah boljše malo pretrda, kot nekoliko premehka.
A.
J.McLane ::
Da še jaz dodam moje ugotovitve, ker sem ravno naročil nove smučke.
Širina smučke je lahko pomemben faktor ko je na smučišču mehak sneg. Če maš preozke dile -70mm, se ti ob močnih zavojih začne prej pogrezat. To sem sam hitro opazil, ko sem primerjal 70 mm in 77 mm, v takih razmerah. Na ledu je jasno v prednosti ožja smuča, ampak spet ne toliko, da bi rekel, da je deal breaker.
Dodatek Titanala, zlitina aluminja, titana in vanadija (ponavadi oznake Ti pri modelu), ne gre samo za trdoto smuči, gre tudi za maso, te smuči so težje, masa pa ublaži vibracije. Razlika je tudi koliko titanala je v smučki, recimo Elan Primetime 44 ima eno plast, Primetime 55 pa dve plasti. Ostali proizvajalci imajo podobne razlike med modeli.
Head ima nek svoj sistem (EMC) za blažanje vibracij, ki se mi je zdel sicer zanimiv, ampak vseeno se nisem odločil za to novotarijo.
Naročil sem Fisher The Curv GT 76, za 470EUR s poštnino na neki tuji spelnit strani. Veliko 173 cm, sem pa velik 180 cm, ampak kot že zgoraj rečeno, bolj kot dolžina je pomeben radij. Pač neka vsestranska dila za spremenljive razmere. Če je pa svež sneg, pa off-piste pa raje vzamem board.
Širina smučke je lahko pomemben faktor ko je na smučišču mehak sneg. Če maš preozke dile -70mm, se ti ob močnih zavojih začne prej pogrezat. To sem sam hitro opazil, ko sem primerjal 70 mm in 77 mm, v takih razmerah. Na ledu je jasno v prednosti ožja smuča, ampak spet ne toliko, da bi rekel, da je deal breaker.
Dodatek Titanala, zlitina aluminja, titana in vanadija (ponavadi oznake Ti pri modelu), ne gre samo za trdoto smuči, gre tudi za maso, te smuči so težje, masa pa ublaži vibracije. Razlika je tudi koliko titanala je v smučki, recimo Elan Primetime 44 ima eno plast, Primetime 55 pa dve plasti. Ostali proizvajalci imajo podobne razlike med modeli.
Head ima nek svoj sistem (EMC) za blažanje vibracij, ki se mi je zdel sicer zanimiv, ampak vseeno se nisem odločil za to novotarijo.
Naročil sem Fisher The Curv GT 76, za 470EUR s poštnino na neki tuji spelnit strani. Veliko 173 cm, sem pa velik 180 cm, ampak kot že zgoraj rečeno, bolj kot dolžina je pomeben radij. Pač neka vsestranska dila za spremenljive razmere. Če je pa svež sneg, pa off-piste pa raje vzamem board.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci
kupovati nove je noro. Fischer the curv je njihova najboljša smučka, razen tekmovalnih, vsaj zame, izjemno se pelje po ledenem/trdem.
Jaz kupim nove pa jih imam potem 10+ let.
Za 600 dobiš Primetime 44+ v Hervisu
Primetime 33 je 530€, v tujini 470€ + poštnina.
@Steinkauz: stegni se do Primetime 33, ki so za razred boljše, poleg tega imajo FusionX sistem vezi na plošči.
Ma glede na moj nivo, sem vseeno naročil Primetime 22, ki so ble 370eur.
33 so pa 600, kar je skor duplo. Pa ne vem če so tolk boljše. Za 800eur dobiš že SLX
Za 600 dobiš Primetime 44+ v Hervisu
Primetime 33 je 530€, v tujini 470€ + poštnina.
Zvezdica27 je izjavil:
kupovati nove je noro. Fischer the curv je njihova najboljša smučka, razen tekmovalnih, vsaj zame, izjemno se pelje po ledenem/trdem.
Sorry sm bil na smučarskem sejmu in se prodaja katastrofa.
Al rabljene praktično cene novih znižanih (kot so sedaj/po sezoni) al pa zgonene v 3pm.
Moreš met kr srečo al pa bit med prvimi, da dobiš neki pametnega.
gruntfürmich ::
na spletni strani od elana imajo zavihek outlet.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
težko rečem, nisem je vozil - teh modelov je cel kup z ne vem kakimi oznakami... že Fischer Curv ima modele the Curv, the Curv Ti in tako naprej... zdaj pa se znajdi... jaz osebno malo poznam Fischer in Atomic.
Če bi na grobo rekel, bi jaz osebno dal prednost Blizzardu, ker jih res delajo v Avstriji... ostale ni nujno... pa seveda Augment, ki so res kvalitetne.
zz
Če bi na grobo rekel, bi jaz osebno dal prednost Blizzardu, ker jih res delajo v Avstriji... ostale ni nujno... pa seveda Augment, ki so res kvalitetne.
zz
Smuci so vse (ok razen mogoce redkih plasticnih izjem za 100eur) narejene v Evropi. Ali so narejene v domaci fabriki, kjer je firma pred X leti nastala, ali pa v novi je precej relevantno. Cisto za info... Rossignol (rekreativne) smuci narejene v njihovi tovarni v Spaniji so narejene neprimerno bolj natancno, kot njihove race (za top 10 racerje v WC ne za prodajo) smuci narejene na roko v njihovem francoskem race servicu v sklopu "original" tovarne. Ne bos verjel ampak je res.
Smuči in opremo se splača kupovat ob koncu sezone. Letos aprila so bile Primetime 33 v Alpski šoli Bovec le 419,95 z dostavo vred.
Za nek hiter pregled smuči je tale dobra stran:
https://www.snow-online.com/ski/rossign...
Jaz sem se zanimal za tele Testne (so malenkost boljše), ampak ne vem če so še na voljo:
https://www.bokal-sport.si/rossignol-te...
https://www.snow-online.com/ski/rossign...
Jaz sem se zanimal za tele Testne (so malenkost boljše), ampak ne vem če so še na voljo:
https://www.bokal-sport.si/rossignol-te...
velikBrokoli ::
Torej, katere smučke so potem najboljši price/performance za nekoga, ki celo življenje že smuča, ni amater, ni pa tekmovalec? Rad bi imel kvalitetne smučke, ampak ne bi brez razloga ogromno denarja vrgel, če ni pointa.
Če že celo življenje smučaš potem bi moral sam vedeti kaj iskati.
radij
širina
camber-rocker
...
Praktično vse to se lahko zmišljuješ in dobiš ven vsaj 3-4 različne kandidate v nekih tvojih cenovnih okvirjih.
radij
širina
camber-rocker
...
Praktično vse to se lahko zmišljuješ in dobiš ven vsaj 3-4 različne kandidate v nekih tvojih cenovnih okvirjih.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Rekreativno smučanje - Oprema, smučišča (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šport | 21457 (3621) | Magic1 |
» | Rekreativno smučanje - nakup smučiOddelek: Šport | 5206 (3630) | Invictus |
» | Pomoč pri nakupu smuči?Oddelek: Šport | 7159 (6210) | kremenko1 |
» | Nakup smuči za rekreativca (strani: 1 2 )Oddelek: Šport | 22826 (10636) | G_mAn |
» | katere nove smuči?Oddelek: Loža | 16981 (11451) | schurda |