» »

katere nove smuči?

katere nove smuči?

jeti ::

Mislim, da je ta tema pred nekaj časa že bila, ampak nič zato...

Torej, naslov je jasen, kupujem nove smuči. Seveda carving. Moja prva izbira bi bile Elan HCX 173 cm, ampak ker je cena zelo visoka (skor 80 jurjev), se tle obračam na vas. Sicer 80 jurjev mam, ampak se mi zdi to vseen mal preveč za smuči, zato iščem kakšno cenejšo alternativo.
nekaj ljudi mi je svetovalo Völkel T4 (al je F4?) 170 cm, ker da je baje zlo dobra dila, zelena, stane 45 jurjev, s tem da mi jo lahko en zrihta za 35, kar se mi zdi zelo ugodno (če je res tok dobra, kot jo eni hvalijo).
Ima še kdo kakšen predlog? kaj moram pazit pri nakupu smuči? Velik sem 198cm, mam 90 kil in lahko rečem, da sem zelo dober rekreativni smučar. Smučam tudi bolj divje in ne tako penzionistično, zato bi seveda rabil tršo dilo.
Upoštevat je treba še, da se rad grem občasno polamljat na kuclje in kakšne big air skakalnice, kjer je s krajšimi smučmi lažje delat kakšne trike.

Vsako konstruktivno mnenje zaželjeno, smuči si pa mislim zadj v kratkem kupiti, ker po izpitih januarja se bo lahko več smučalo. :)

LP!
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Mercier ::

Jaz jih kupujem glede na težo. Težje so, bolj držijo smer. Pote pa si zberem dolžino: krajše - več šale.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mercier ()

jRk0 ::

Sicer bordam, ampak dsoti prijateljev (tudi smucarskih ucitlov...) pa si letos kupuje Fisherjeve smuci. Ne vem tocno kateri modeli, ampak vseeno jih malo poglej.
You fuck up once, you loose two teeth.

Binji ::

Tud Elanke Integra 5 al pa 7 so priljubljene zadnje cajte
Kdor ne navija ni Slovenc, hej, hej, hej!

jeti ::

No, no, fantje, vse lepo in prav, ampak jaz bi raje konkretne odgovore. Verjamem, da so marsikatere smuči "priljubljene" in da jih "frendi hvalijo", kar pa še ne pomeni, da so primerne tudi zame. Zato rabim bolj natančen opis kakšnega izmed modelov, približno ceno ter informacije, na kaj vse moram paziti pri nakupu smuči.

hvala :)
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Matty ::

Ce izbiras elanke, in hoces trde dile ti bodo od integer edine vredu tiste s stevilko 9. Pravzaprav so to dile, na katerih lahko normalno smucas tudi na poligonu v kranjski (seveda poleg tekmovalne serije, integra 5, je prevec mehka in ne drzi dobro, ce hoces agresivno smucat na ledeni podlagi) - ce kdo ne ve, tam je trenutno zelooooo ledeno... Aja... predpogoj so seveda dobri robniki ter derbi plata...

Aha... zdej sem opazil, da hoces samo carving smucke... no, tukaj bos dovolj trde dobil samo razne tekmovalne slalomske, npr. SLX in HCX modela, rekreativni modeli so mehkejsi (carving smucke so malo mehkejse od polcarving). Sicer pa... vse je odvisno od okusa, stila voznje, znanja ter seveda vrste snezne podlage. HCX so po moje super izbira, majo ze vkljuceno "plato", tko da...

Z nakupom pocakaj se kaksen teden, pa bojo razprodaje... Drugace pa tekmovalne veleslalomske elanke dobis trenutno za okoli 75k sit (no, tolk so ble nekje znizane v LJ malo pred novim letom, verjetno bodo kmalu ceneje), HCX tudi nekje tam, slalomske malo cenejse, integra 9 pa za priblizno 54k sit (pricakuj znizanje na okoli 40k sit).

Heisenberg ::

kje si ti vidu integro 9 za samo 55 ????

Matty ::

Hmmm... v eni izmed sportnih trgovin v BTCju... (med bozicem in novim letom je blo to, kao en novoletni popust je bil). V ELANovi trgovini je bila npr. 69k sit!

Cez par tednov bojo razprodaje, takrat bo integra 9 od 40 do 45k sit... (ce jo bos kje dobu, sm iskal lani ta model, pa po 4 dneh razprodaj nisem nikjer dobil ustrezne visine)

faca9 ::

Živijo,

jaz sem si letos kupil Integro 9 (168 cm) + dodatno ploščo. Sedaj je pancar dvignjen od tal kar 70 mm (malo sem pretiraval a ne :-) ). Sicer nisem pro ampak dober rekreativni smučar. Moram reči, da mi je 9-ka kar malo pretrda. Sicer je super dila, ko hočeš divjati (odlično drži smer pri višji hitrosti), jo je pa problem ukriviti pri nižji hitrosti (beri porabiš veliko energije). Torej uživaš z njo kadar pelješ hitro, kar je lahko problem na naiših smučiščih (gužva).

Kar se tiče akrobatike pa: 9-ka je dokaj težka. Sicer se to ne moti pri vožnji, je pa lahko problem pri akrobatiki.

LP,
David

PS:
9-ko sem kupil za 42 k sit, ploščo za 6,5 in vezi (Marker 8.2) za 17,5 k SIT.

Mercier ::

Kaj pravite na tole:

Fischer
RC4 RACE SC

Sidecut (mm): 115-64-97
Radius (m): 13 by 170 cm
Lengths (cm): 180, 175, 170, 165, 160, 155

Matty ::

faca9... hmmm... integra9 je res trda in to je tudi prav, saj je zelo blizu tekmovalnim (ki so se trse in ozje). Ker je pac precej trda dila, jo je tezje kriviti, in pri voznji moras bolj "delat", je sicer dila, vendar moras imeti za obvladovanje tako znanje kot kondicijo. Pri nizjih hitrosti se da tudi lepo smucat, veliko je odvisno od podlage. Ce je led trd ali leden ti bo trda dila veliko bolje prijela in se lepse upogibala (za to pa seveda moras DELATI). Moras pa vedno pri nakupu preverit vnaprej kaksne dile kupujes, ni nujno da so drage in kao "dobre, ker mi je tko rekel kolega" tudi najboljse za vsakega. No, na koncu ti kljub malo vecjemu naporu smucka se vedno nudi vec uzitka (moje mnenje). Na smucanje pa itak gres zato, da se malo "zmatras".

Ti pa takole povem. Ko se enkrat navadis na trde dile (sam sem smucal na tekmovalnih ze od mladih nog), so ti mnoge dile premehke, saj imas z njimi premalo kontrole. Res pa je, da nihce ne bo postal super smucar samo zato, ker ima najnaj smucke.

p.s.: kje pa si dobil 9-tko za 42k sit???? Letosnji ali lanskoletni model?

faca9 ::

Matty...

moram ti reči, da imaš prav. Vendar pa naj nadaljujem, da moje znanje smučanja ni tako slabo. Imam narejen izpit za učitelja 2, trojke nisem šel delati, ker nisem imel časa. Res pa je, da kondicija ni na taki ravni, kot bi si sam želel...

Posebej sem tudi poudaril, da dile pri visoki hitrosti dobro držijo smer, da pa do problemov pride pri nižjih hitrostih (več je treba delati). Moram ti reči še to, da bo dila lepo prijela tudi v mehkejšem snegu, le delati je treba na njej.

Razlog, da sem kupil rekreativne smuči je v tem, ker se mi ne da preveč delati, zato tudi pravim, da je 9-ka pretrda zame. Če bi hotel boljše smuči, bi vzel HCX-ke.

Ko končaš Fakulteto za šport, se lahko včlaniš v Društvo športnih pedagogov. S člansko kartico lahko uveljavljaš 35% popust na Elanove izdelke v trgovini v Begunjah. Tako da so dile letošjni model.

LP,
David

Mercier ::

Sam smuče so danes toiko krajše (HCX npr.), da trdota ni tak problem. Ni res? Po tem načelu bi si js ene take ubodu.

jeti ::

jst se bom po moje kr za Völkel F4 odloču. Niso tako trde kot HCX, vendar so zato bolj lahke, kar pomeni malo več lenarjenja in več zajebancije ter seveda veliko lažje izvajanje raznih trikov v zraku kot dosedaj. >:D
Razlika med temi in MBX 207cm bo očitna. :)

2. argument, ki je pomagal pri tej odločitvi, je, da lahko omenjene smuči dobim za pičlih 35 jurjev (edin plato bom verjetn mogu kupit, sam to ni velik strošek).

LP!
Bolje vrabec v roki kot (p)tič v riti!
Včasih je bil http://come.to/jeti

Matty ::

faca... sej se mi je zdelo da take cene nisi dobil v trgovini :)

Vseen pa... za ucit so trde (predvsem tekmovalne dile) prevecnaporne... No, kakor poznam razne vaditelje (ok, klicejo se ucitelji zadnjih nekaj let) jih vecina smuca ali na integrah 9 al pa na enih carving smuckah... (no, moja kariera vaditelja smucanja se je koncala ze pred kaksnimi desetimi leti, ko sem spoznal snowboard).

nekoIme... ja, ampak elanove SLX in HCX so se vedno precej trde proti rekreativnim carving smuckam!

ManOwaR ::

kilo dreka ne pa smuce:D:D:D

BlackHole ::

A mi lahko nekdo pove, koliko trše (drugačne) so Elan Integra 7 ali 9 od starega modela Elan PSX, na katerih trenutno smučam. Letos sem se vozil z enimi kratkimi (carving) Fisher-kami (nisem polagal pozornosti na model) in so mi bile všeč. Rad vozim slalom, prevsem po strmih progah, včasih tudi malo spustim v veleslalom. Sicer bom v verjetno izbiral med Elan in Fisher, odvisno katere bodo cenejše, ker se mi zdi, da so Fisher cenejše, seveda v istem razredu. Fisher so v tem razredu menda VCX 300 in 400, če se ne motim. Kakšno dolžino bi priporočali? Vem, da proizvajalec priporoča 0/ +10, vendar me zanima, če imate drugačne izkušnje npr. z malo krajšimi smučmi od svoje višine. Trenutno imam okoli +10 cm od svoje višine.

Zgodovina sprememb…

mitjaje ::

Kot prvo bi povedal, da ima vsak smučar svoj stil, kar pomeni, da mu odgovarjata en ali dva modela smučk. Izbira smučk ni tako preprosta kot se sliši. Človek ne more gledati samo na trdoto in radi smučke in seveda cene. Kaj takega pride v upoštev, če ste smučar začetnik ali povprečni smučar (rekreativni). S postov ki ste jih napisali pa ste sami vrhunski rekreativci ali celo profesionalci :)

Večina vas je rekreativcev ki želijo smučko ki na trgu nekaj pomeni, z drugimi besedami, je višji cenovni razred.

NE, to je popolnoma narobe razmišljanje, razen če ste ponosni, da vas ljudje opazijo in se vam smejejo, ker imaste dobro smučko in ne znate smučat.

No zdaj pa k izbiri smučke:
Če ste res dober smučar, recimo da smučate že od otroštva in smučišče obiščete vsaj 20 krat letno, k temu dodajmo še, da so vam karving zavoji domači (kar pomeni, da jih obvladate vsaj 80%), potem si ne boste kupovali smuč kar na podlagi nekih cifer in nekih testov ki so jih opravla velika podjetja ali celo glede na cenovni razred.
Če kupujete smučko, potem morete obiskati eno od ski-test prireditev, kjer si boste izposodili kar se da več podobnih smučk (slalom,veleslalom) vseh znamk. Kot zanimivost vam povem, da se ATOMIC smučka ZELO ZELO razlikuje od FISCHER in če boste obe probali, boste rekli: "Pa res kaka razlika je med smučkami!"
Naj vam še povem, da pri slalomskih smučkah, ki so danes zelo popularne zaradi malega radiusa, za rekreativne smučarje prevladuje FISCHER. In zakaj?! Smučka Fischer z svojo sendvich strukturo in veliko površino dopušča največ napak, k temu dodajmo še, da je z njo mogoče voziti tudi malenkost hitreje kot z ostalimi smučmi (slalom/veleslalom)

Preidimo na smuči Atomic, ki vsako leto poberejo največ slave. Te smuči so zelo podobne smučem Fischer, a je njihvo struktura zelo drugačna. Večinoma kaj sem napisal za Fischer velja tudi za Atomic. Drugačna struktura, v domačem jeziku pomeni, da je odvisno od človeka, kera smučka mu bo bolj odgovarjala.

Kar pa se tiče smuči Elan in Volki, je njihova struktura zelo podobna. Ne dopuščajo napak in hitrejše vožnje. Tudi daljše zavoje boste z njimi naredili veliko težje in manj stabilno kot z Atomic ali Fischer.

Na koncu naj še enkrat omenim, da je izbira smučke odvisna od posameznika (katera mu bolj odgovarja), šele nato od velikosti, radiusa in trdote.

Za dobre in zelo dobre smučarje bi jaz priporočal (slalom max 160-165 cm):
- FISCHER RC4 race SC
- Atomic 9m
- Elan HCX

vse te smuči, so namenjene za vas rekreativne smučarje, ki greste na sneg zaradi užitkov (trdota je primerna za vse dobre rekreativce). Radius je min: 11-13 m

Za vse ki žilete več, mislim, da boste znali sami izbrat smuči

Za začetnike in popveprečne smučarje, ki ne obvladajo karving zavojev oz. le nekaj malega (recimo da uporabljajo samo boke):

Za vas se najde velika paleta smuči od 30-80 tisoč SIT
Izberite jo sami, a pozor!!! Ne pre zahtevne smučke, ker potem se ne boste nikoli naučili smučat.

Smučarji, ki ste povprečni in so vam vsaj malo jasni karving zavoji in bi jih radi še dodelali (uporaba kolen), vam priporočam smučko FUSION od Elana. Smučka ima veliko zmogljivost, natačnost, stabilnost, ...
Danes sem opazil, da lanski model S8 + vezi v GIGA Sport pridejo 60.000 SIT Hitro v nakup, ali pa počakajte do razprodaj in potem v akcijo.

Vsi zelo dobri rekreativci pa hitro na smučišča in ujemite še zadnje testinge smuči oz. prve testinge smuči v Sloveniji :)

Lep pozdrav vsem!

ps. Pri nakupu smuči ne preveč gledat na ceno, ker se vam lahko kaj hitro zgodi, da si boste smučko kupovali vsako leto, ker vam ne bo všeč!!!

Karving tehnika smuči je tako napredevala (predvidenih revolucij ni!), da se ne rabite badi, da bo drugo leto prišlo kaj novega. Zato kar pogumno po smuči za naslednjih vsaj 3 leta!!
www.ultrasplet.net

mitjaje ::

Opazil sem tudi, da se ne morete odločiti glede višine in trdote, zato bom povedal še par besed glede tega.

VIŠINA:

Višina je zelo pomemben faktor dobrega smučanja. Ne gleda se samo na radius in na višino smučarja, ampak tudi na znanje smučanja.

Pri nakupu slalomskih smučk, ki so namenjene samo zelo dobrim smučarjem, se priporoča višina min 20cm nižja. Torej pri 180 cm višine smučarja, se uporabi višina 155-165cm

Pri nakupu veleslalomske smuči, za zelo dobre smučarje, se pojavi še faktor hitrosti smučanja. Recimo, da ste visoki 180 cm in obvladate zavoje carving:
- hitro smučanje: 180-190 cm
- Lep slog in malo počasneje 170-180 cm

Za vse rekreativne smučarje začetnike, se priporoča radius z 15m in 10 cm manj!
Za vse rekreativne smučarje, se priporoča radius 13-17m :
13m: vzeli boste 10 cm manjše od vas ali celo 20 cm
15m: vzeli boste 10 cm manjše ali iste višine kot vi
17m: vzeli boste enake višine kot ste vi ali +10 cm

TRDOTA:
Kot rekreativni smučar si najverjetneje želite smuči, s katerimi ne boste rabili preveč delat. Zato se za slovenska smučišča vzeme srednje trdota, sej imamo veliko strmin in poledenelih ploskev.
Premehka smučka pomeni manjši oprijem robnika na poledenelih površinah in preveliko fleksibilnost na velikih strminah.
Trša smučka pomeni velik oprijem na poledenelih površinah in veliko stabilnost na strminah. A se pojavi problem pri upogibu smučke ko greste v zavoj carving, v katerega boste morali vložiti zelo veliko truda, da boste izkoristili max radius!!!

Začetniki: Izberite raje mehkejšo kot pretrdo (izbiro maste samo glede na model in firmo)
www.ultrasplet.net

laguna ::

Eno vprašanje za sonysony

Jaz se odločam za smuči atomic 7 ali 8. Sem povprečen rekreativni smučar (ne začetnik, vendar tudi ne zelo dober), ki smučam recimo 8 krat na leto ponavadi na Mariborskem pohorju. Zanima me, ali se splača glede na moje srednje dobro znanje vzeti atomic 8 (dražji cca 10.000,00 ) saj se na smučiščih ne nameravam kaj preveč naprezat ampak samo užžiiiiivvvaaat. Ali je res velika razlika v trdoti. Kaj pa primerjava Atomic 7 oz. 8 s smučko leta FISHER 5.5 (Hervis). Ali je fisher boljša.
Za odgovor se ti že zelo zahvaljujem, prav tako pa bom vesel vsakega drugega mnenja oz. priporočila za druge znamke (cenovni razred do 80.000,00 SIT - Rosignol, Elan, ...)
lagunaaaa

gkovac ::

No zdej mam pa še jest eno vprašanje in sicer dobil sem dilce Elan Fusion Pro GX. Zdej me pa zanima katere vezi naj dam gor, da bo komplet kar se da dober in učinkovit?
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

ahac ::

Če so fusion naj bi bile vezi zraven. Tukaj nimaš kaj izbirat, ker navadne vezi itak ne gredo gor.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

gkovac ::

Hja... Tale naj bi bile me moti... Si zihr ahac? Da druge ne grejo gor? Ta se mi zdi mal bosa :d (pa brez zamere)
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

Zgodovina sprememb…

  • polepsal: gkovac ()

ahac ::

Na Fusion smučke lahko spraviš samo Fusion vezi, ker je to čisto drug sistem. Namesto, da jih "šraufaš" gor jih samo natakneš in pritrdiš.
Zato se tudi prodaja samo v kompletu. Jaz sem dobil smuči in zraven pripadajoče zelene vezi z napisom elan fusion. Bom poskusil dat slike, kako sem sestavil. (driverji za gsm kabel me je***)

elanskis.com
pa klikni na link "Tehnologija".

V SEZONI 2004/05 ELAN PRVIČ PREDSTAVLJA POVSEM NOVO KOLEKCIJO SMUČARSKIH VEZI. RAZVOJ VEZI TEMELJI NA NAŠI FILOZOFIJI KUPCU PONUDITI CELOTO SESTAVLJENO IZ SMUČI, INTEGRIRANEGA SISTEMA IN VEZI.
Slo-Tech Discord - https://discord.gg/ppCtzMW

gkovac ::

uh!!! enkratno! Zdej pa res komi čakam da jih dobim... potem bom pa sevede spal z njimi in na smučišču jih nesu s sabo na WC :D :D ahac hvala za info in tebi predlagam isto, ker drugač znajo zelo hitro dobit noge.
lp,
____________________________________________
"Left to themselves, things tend to go from bad to worse."

mitjaje ::

laguna:

Če je cena res samo 10.000 SIT razlike in ti jih ni škoda, potem ti vsekakor za Mariborsko pohorje svetujem osmico (če se seveda voziš po stadionu 1-2 sedežnica). Mislim, da je smučka malenkost trša in bolj stabilna na strminah in poledenelih ploščah. Z smučmi nisem povesem seznanjen. Kar pa se tiče "Smuči leta" v Hervisu, pa so po mojem mnenju ZELO primerne za povprečne smučarje, ki se ne bojijo smučati (enako velja za atomic 8 - ne semš se bat smučati... Z drugimi besedami, moreš ti imet smučko v oblasti in ne ona tebe. Mogoče se sliši smešno, a tak je z današnjimi carving smučkami)

INFORMACIJA ZA VSE!!:

Od kar je na tržišču caring smučka, je na smučiščih 30% več nesreč in vedno manj ljudi smuča!!!

To je odraz tega, da ljudje gredo an smučke premalo fizično pripravljeni in ne obvladajo smučke--> zato pa smučka obvlada njega :)
www.ultrasplet.net

Erzo ::

Ker vidim, da ste (sonysony) ekspert za smuči vas sprašujem za mnenje (upam da si ne dovolim preveč).

Višina: 179
teža: 66
starost: 28
smučam od malega, rad slalomiram in hkrati rad tudi hitro vozim (dolgi zavoji).
Zadnjih 5-let vozim ELAN Stealth X, dolžine 195 (carving z velikim radijem, spredaj normalne širine, na sredini zelo ozke).

Kolega mi ponuja nove VOELKL SUPERSPORT 6* set (115.000)
Dolge 168cm, radij 14,4.

So primerne?

Kaj pa čevlji? Alpina vs. tecnica?

Hvala za nasvet in lep pozdrav,
Borut

Zgodovina sprememb…

  • spremenila: Erzo ()

lopov ::

Jest mam tudi vprasanje!

Zdaj imam 178 cm Elan PSX TSI (polkarving, stare cca 5 let).
Dilce se mi zdijo trde in moram kar precej delat, sem pa kar dober smucar.

Racunal sem nekaj okoli 170 cm, a ker smucam vedno manj ne bi ravno investiral vec kot 50 jurjev, pa se radij me zafrkava, ker sem ugotovil, da je 17m ali vec -- zelo nerad delam krajse zavoje ... Najbrz rabim dilce daljse od 170, ane?

V Celju so mi ponujali neke Rossignol za okoli 45 jurjev, kar bi zdaj v casu razprodaj bilo se manj. Kaksen predlog?

Thx,
b.

PiEs: Erzo ... glede cevljev. Moras poskusiti, kako ti cevelj stoji na nogi. Prej sem imel Alpino in najbrz ne bi menjal, vendar sem dobil Technico (dobil, ne kupil!) in sem zelo zadovoljen. Mislim, da se pri cevljih ne splaca sparati, ker ce te zebe ali zuli, nimas nic od smucanja. Poleg tega sem dozivel, da sta kolega full poceni kupila nove pancarje (Nordica al nekaj taksnega), pa sta na prvi smucarijo oba odlomila podplat -- isti dan! Slaba reklama, ni kaj ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: lopov ()

mitjaje ::

ERZO:

Pri izbiri smuči ti predlagam naslednje.

Će res rad voziš slalom in so ti zavoji carving domači oz jih znaš vsaj malo uporabljet, ti priporočam res da malo boljšo smučko, nasploh če govoriva o cenah na 100.000 SIT

Jaz bi ti raje priporočal kot sem že zgoraj napisal, en rang nižje od tekmovalnosti. Torej atomic sl 9m ali fischer race sc. Oba kompleta se da zjda tobiti pod 100.000 sit, ce pa jih ne boš našel pa mi piši na mail jecelj@gmail.com

Kar se tiče pancarjev, je takole.
Mislim da si govoril alpina vs technika. Tu je takole, moreš si izbrati pravilno trdoto pancarja, to vprašaj prodajalca, keri je trd, srednje mehek in mehek. Izbrati si moreš vsekakor mehek. Če pa si res dober smučar, pa si privošči malenkost trše, saj boš s tem pridobil smučko v boljšo oblast. Problemi se pojavljajo, ko še pancer ni segret in te prvih 1-2 h strašansko bolijo noge (spodnji del).
Glede na firmo, pa kolokor sem seznanjen, je alpina mehkejša od technica pancarjev. Kvaliteta obeh je odvisna od cenovnega razreda. Sam uporabljem pancar, salamon 7, še pred časi kupljen, ko je še bil takoj rang pod tekmovalnimi pancarji. Z njimi sem zelo zadovoljen, imajo tako kot tekmovalni gel, ki se prilagaja na stopalo. A kot sem že rekel, dokler se pancer ne segreje. ti nič ne pomaga. Pancar si boš moral na vlećnicah odpirat, kar pa pomeni, da če kupiš malenkost trže pancerje, moreš vseekakor kupit z alominjastimi klipsnami!!! Kar hitro se ti lahko zgodi, da pri -10 stopinjah in malo premočno roko, ti ostane klipsna v roki!!!

Upam, da se boš pravilno odločil.

ps;
Smučke ki imajo mali radius cc 11m, so zelo primerne za učenje carvinga, tako da ti priporočam kar od zgoraj naštetega! Vsekakor pa si ne kupovat tekmovalnih dil, ker se ne boš nikoli naučil carving.

Upam da nisem bil predolg

LP
www.ultrasplet.net

mitjaje ::

LOPOV:

Kot sem razbral od posta, bi ti imel mehko skijo pa vozil daljše zavoje.
Tu se pojavi problem. PSX smučka niti ni tako trda, nasprotno, je srednje mehka smučka, ki je izšla leta, ko se je uveljavljal carcing.
Torej problem je v tem, da pri dalših zavojih in večji hitrosti, more biti smučka stabilna na podlagi. To se doseže z tršo smučko in seveda z oblastjo nad smučko. Torej, tvoj problem je res velik!! Povedal bom tak!
Če pbvladaš vsaj malo carving, ti priporočam smuči fuson od elana, sej ima najbolj prilagodljivi lok. Torej lahko vozih hitro in počasi, pri tem pa se stabilnost smučke ne bo odražala. Torej kaj hočem povedat je to, da ta smučka ki jo imaš zdaj, je "pomojem" za tvoje smučanje, kot sem razbral iz posta, zadostna. Če boš kupil mehkejšo boš mel velike težave pri zavojih na strmini pri velikih hitrostih. Smučka bo začela vibrirat in izgubil boš oblast nad njo.

Kar se tiče dolžine, ne priporočm pri carving smučkah višje višine od telesne.

Dobro izberi smučko, LP
www.ultrasplet.net

mitjaje ::

ERZO:

Se opravičujem, ampak sem prej premalo napisal o smučkah za tebe.

Torej predlagal sem ti atomic 9m in fischer race. Obe smučki imasta veliko površino na špicu in na repu, kar pripomore:
1) dopuščanje napak pri zavojih
2) tako kratke kot dolge zavoje

Rosiniolke ki si jih omeni, če misliva isste, nisem siguren, so zelo dobre dile in ti jih tudi priporočam. Trdota je primerljiva z atomicovimi in fischerjevimi. Će prav vem, imajo 16m radiusa in so zlata sredina med slalomskimi in veleslalomskimi, kar pomeni, da boš veleslalom oz daljše zavoje lažje delal kot z atomic in ficher.

Najbolj primerne za tvoj stil vožnje daljši/krajši zavoji, pa so po mojem mnenju elan fusun. Tudi nova HCX, tista ki je delana na principu fusun, je zelo zelo dobra dila, sicer je še nisem imel možnosti testirat, ampak sem se lani pogovarjal z demonstratorji v Kranjski gori, ko so jih testirali. Imeli so sama pozitivna mnenja o smučkah. Prepoznal jih boš po velikem X na repu smuči!

Kot pa sem že pri tej temi povedal, pa je najbolj pomembno testiranje smuči!!
Letos so učitno giga sport in hervis v sloveniji zaspali in testiranj ni bilo!! No vsaj da bi jaz vedel NE!

TOREJ:
Će se boš odločil da bi raje vozil malo več slaloma, izberi atomic 9m, fiscer racs sc ali elan HCX
Če pa se boš odločil za kombinacijo 50/50, pa mislim da bodo rosinjolke kar primerne!!

LP.

Če sem bil pri čem nejasen, mi prosim še enkrat zastavi vprašanje.
www.ultrasplet.net

Phoebus ::

OK vem da morajo bit karving dile krajše, ampak včasih so nas "učili" 10-15 cm več od sebe smuče (če znaš smučat, sevede), kako je pa s tem, a za navadne to ne velja več al kako??

lopov ::

sonysony,

Zal moram priznati, da ne vem ravno, kako zgleda mehka in kako trda dila (bi rekel da sem jih premalo preskusil, hehe). Upam, da ulovim kaksno testiranje in si razcitim pojme.

Na zalost lahko primerjam le se pravimi karving dilcami, ki sem jih preskusil pred leti in sem prisel do zakljucka, da so te dilce, ki jih imam se zelo klasicne in jih je treba precej obremeniti, da lepo speljes zavoj. Lani, ko sem z nekom menjal mi je po koncu rekel, da ga ze dolgo niso nobene dilce tko zmatrale :))

Hvala za odgovore, sem naredil malo reklame med kolegi (& kolegicami) in so pohvalili temo.

b.

Legend(SLO) ::

kako zgleda mehka in kako trda dila


mehka se ti brezveze krivi. Usaj men se je tut bočno zvijala prej ks m jih meu. Za pretrdo se mi pa zdi, da se ti niti en upogne in ne morš zavit lepo po robniku pa to


Drugač pa opažam, da mate tuki vsi al stil polkarving (Integra) al pa ful kšne slalomske dile pa to. Jst mam drugač Whistler 8 in mi se mi zdi tko dost ql allaround dila. 160cm kt jo mam sicr ni glih primerna za norenje. K sm stesteru 168 se je dal velik lepš noret sma zavoji so bli pač dalši. Se pa dila preizkušeno lepo obnaša tut v celem snegu in na kuclih. Žau pa en morm primerjat s kšno slalomsko al pa čem.

Bi me pa ubistvu zanimal kako se kej v celem snegu pa na kuclih obnesejo slalomske dile al pa ekstremen karving.
krneki

mitjaje ::

Če vas zanimajo trdote smučk, potem vam lahko hitro podam par informacij o mojih smučkah ki jih imam doma.

1) Fischer RC4 WorldCup SC 2004/05 - tekmovalana
2) Atomic SL 9M 2004/05 - rang pod tekmovalno
3) Fischer RC4 race (veleslalom) 2002/03 -rang pod tekmovalno
4) Fischer RC4 WorldCup SC 2001/02 -tekmovalna

RADIUS: TRDOTA:
1) 12m pri 160cm - zelo trde
2) 11m pri 160cm - trše
3) 19m pri 170cm - mehke
4) 16m pri 170cm - trše / zelo trde

1)Pri Fischer RC4 WC SC 04/05 slalomski model tekmovalna, je trdota smučke takšna, da brez agresije in zelo, zelo velikih naporov na kantah, smučke sploh ne gre vozit!!!

2) Brez težav in naporov, obvladanje carving zavojov na vseh tterenih. Smučka niti ne odstopi na poledenelih ploskvah in strminah. Zelo zelo odlična smučka, pa ne mislit da delam reklamo. Ampak testirajte, pa boste videli!! Seveda samo nadpovprečni smučarji oz dobri rekreativci!!!

3) Jah jah jah, stra model veleslalomk, varjanta racing ne WC- torej rang pod tekmovalno. To je bil model ja. Mehek kot puter. Na klancih oz velikih strminah/nakloninah je smučka vibrirala kot kos stopljenega putra, a to seveda tudi pri velikih hitrostih, saj ima smučka radiusa 19m. Ta smučka je bila primerna za smučarje "srednje" rekreativce

4) Ahh stare slalomke :) Kje so leta ko sem jih vozo. Priznam, da sem jih lani parkrat stestiral in sem ugotovil, da je zelo dobra veleslalomska dila :) In iskazalo se je, da res. Smučka, se je v zavojih resnično dobro odnesla tudi pri večjih hitrostih. Njena natančnost je bila izjemna, ne bomo zanemarjali njene agresiji in hkrati umirjenosti smučke na podlagi. Res dobra smuča za veleslalom. V primerjavi z Fiscer RC4 Race (3), je ta smučka 10X boljša, pa je namenjena za slalom in ne veleslalom. Morem pa priznat, da danes z njo ne bi mogel voziti slaloma!!! Radius je očitno premajhen, oddrsavat v ovinkih pa načeloma več ne znam, razen seveda na veliki, klancih!!


LP, napišite tudi vi kaj...

Mogoče se spomnite kakšnega testinga smuči, ki set jih opravili .... Pa napišite kak je bilo in občutki pri eni in drugi smučki ....
www.ultrasplet.net

marnit ::

Torej da malo izkoristim temo in prisotnost strokovnjaka/ov: katere smuče bi priporočali meni, rekreativnemu smučarju, smučam kar dobro, čeprav nisem expert, za recimo 40k, lahko tudi rabljene? Se sploh da dobiti kakovostne smučke za ta denar? Gledal sem malo Elan Integra 8,9, ali mogoče kaj boljšega v tem kakovostnem razredu? V Hervisu imajo ene Elan Access Palte za 40k, bi bile te mogoče boljše?


Prosim za pomoč!!!

ps: A bi bila smučka okrog 168 cm dovolj za mojih 190 cm? A bi lahko naprimer imel tudi 176 cm? Kaj je bolj priporočljivo? tnx

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: marnit ()

Nejc Pintar ::

Moj foter z malo več kot 185 cm smuča na mojih 160cm kadar sam nimam časa. Drugače pa ti svetujem da dodaš še kakšnih 10k. Je pa odvisno od tega koliko imaš kondicije, ker če jo imaš premalo se boš na pretrdih smučkah hitro zmatral. Drugače pa osebno prisegam na Atomic!
Lahko je biti prvi, če si edini!

WhiteWolf ::

Kakšne se vam pa zdijo smuči ELAN A08 za rekreativca?
"Maximus Decimus Meridius: What we do in life, echoes in eternity"

_swift_ ::

Ker se bliža čas razprodaje imam tudi sam namen kupiti nove smuči. Moj žep trenutno ne prenese več kot 70k. V hervisu sem opazil za to ceno Elan Cross HX Fusion in Atomic SX 7. Na elanovi spletni strani pa Elan CRX PRO Fusion. Kakšna je cena slednjih in kje bi jih lahko kupil ? Ali je že kdo testiral kakšne izmed teh smuči ki sem jih naštel in katere najbolj priporočate. Visok sem 182cm. Ali bo 170cm dolžina smuči prava ali raje vzamem 178cm?
Vsi nasveti so dobrodošli.
its not just the way you move its the way of life

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: _swift_ ()

freserovski ::

Mene tudi zanima nekaj glede nakupa, ker vidim, da vas tukaj kar nekaj obvlada zadevo....
Kupil bi carving smuči, tehnike še ne obvladam, vendar imam namen it v tečaj. Zaznima me, katere smuči bi mi priporočali, da bi jih lahko vozil tako zdaj, ko se bi učil in še nekaj časa kasneje ko bom že znal (ker študentski proračun pač ne dopušča menjave vsako leto ;) )
Problemi so, problemi bodo! Kurc jih gleda!!

gimi ::

zdravo!
če ima kdo za prodati Fischer
RC4 RACE SC
naj mi piše ali pa pokliče.
sem resen kupec,a za nizko vsoto denarja...sem dijak in bodoči študent...
lep pozdrav!
Primož T.

theuros ::

Da ne odpiram nove teme, bom vprašal tukaj. Sicer je bilo že nekaj napisanega, ampaj je že dokaj zastarelo (modeli smuč...)

Torej, prosil bi vas za pomoč pri nakupu novih ali rabljenih smuči. Sem rekreativec, lani sem po 10ih letih spet smučal, tokrat prvič na carving smučeh in sem bil čisto navdušen.
Visok sem 190 cm, 93 kg.

Nekaj sem že gledal model Elan SW, pa Fischer... ampah je toliko modelov, da vse manj razumem za kaj se gre, prodajalcem in trgovcem pa ne zaupam najbolj.

Kateri model bi mi priporočali od:

FISCHER RC4 COMPETITION PRO
ELAN SPEEDWAVE 10/11
FISCHER RX 8 PRO
.
.
.
+ vaši predlogi


lp

matkeg ::

Sam ti predlagam glede na to da si lani že nekaj smučal če sem prav razumel, bi ti predlagal
-Fischer RACE SC(slalom)RC(veleslalom), mogoče kakšen Fischer RX6 ali pa
-ELAN SPEEDWAVE 10 ali 12
-Rossignol 9s so super

Za druge nimam izkušenj!Glede vseh PRO smuči recimo FISCHER RC4 COMPETITION PRO to je smučka katera zahteva odlično kondicijo, tehniko in koncentracijo pri vožnji, če tega nimaš ti ne da je glih UŽITKA!
Aha FISCHER RX 8 PRO je precej agresivna smučka!
Predlagam ti da kakšen smučarski forum obiščeš tam boš našel kakšno primerjavo in postavil še kakšno bolj konkretno vprašanje!
lp

amigo_no1 ::

Izposodi si pri Hervisu par modelov in boš videl kaj ti najbolj ustreza.

lopov ::

Hervis ma kksne 2 leti star model Fischer RX8, 165 ali 168 cm. Jaz imam 174 cm, ampak mi ta dolžina full ustreza in če se le da jo vzamem. Smučam precej hitro, raje daljši zavoji, tko da kaj velik placa za druge ne ostane :P

amigo_no1 ::

Se še dobijo tele Fischer RX8 ?
Malo gledam ponudbo in Fischer RX8 FTI najbrž ni enak ?

Zgodovina sprememb…

bastadu ::

Ker se neizmerno bliža smučarska sezona je tudi mene letos doletela podobna dilema o nakupu navih smuči ... Sem nekako srednje izkušen rekreativni smučar, dimenzij 182mm/80kg, pretekli dve leti sem imel vsestranske smuči ELAN Magfire 12 L=168cm in so mi bile nekako pretežke, pred tem sem imel ELAN S08 L=174cm, katere so mi še nekako najbolj ustrezale ... Sedaj gledam po novi ponudbi (oz. ponudbi leto ali dve rabljenih) in sem v dilemi, ali bi ostal na Elanu ali bi poskusil tudi kaj drugega ... Tako so na prvi pogled v igri:
- Elan Speedwave 10,12 ali 14
- Rossignol 9x

Prosim še za vaša priporočila!

noraguta ::

preizkusi še atomic nomad blackeye, mogoče? če bi rad nekoliko lažjo smučko kot je mag 12 pa še vseeno all condition. sam imam še staro metron M:9 pa navdušuje ravno z svojo lahkotnostjo. je pa res , da jo pri full speedu malo zmanjka ampak tu je vedno kompromis pri smučah.
Pust' ot pobyedy k pobyedye vyedyot!

janezJ ::

Jaz sem tudi letos kupoval smuči. Moje stare smuči so bile elan integra 7 (pol carving), bil je čas za zamenjavo. Seveda prebral morje forumov, sam dokler ne probaš smuči na kakšnem testu al pa če ti jih kdo posodi je zelo težko kupovat. Moja prva izbira je bila elan race sl (prioriteta krajši zavoji), a žal lanskega modela nisem dobil več, letošnji je bil pa še pred mesecem pa pol dosti dražji, kot ga danes prodajo po akcijah. Po tem mi je znanec svetoval Volkl racetiger rc titanium (nekako vmesna med slalomsko in veleslalomsko). Vzel sem ta model (sem jih kar težko našel v slo, nove, cena 400EUR, lanski model), letos z njimi dvakrat na snegu, zelo zadovoljen, krajši z rahlim prestopom ter daljši carving zavoji brez problema. Sem imel pa potem možnost preizkusiti elan race sl, dobro da jih nisem vzel, ko malo spustiš po hribu, daljši zavoji (pač malo počiješ), začne smučka dobro migetati, tresti, torej model je res samo za slalom, kratke zavoje (meni prezahtevno).
Nivo znanja: dober rekreativec.

schurda ::

Kaj pravite na elanke iz Hervisovega kataloga?

http://hervis.si/index.cfm?index.cfm?CF...

Ali pa mogoče Salomonke oz Rossignol?
Rabil bi ene vsestranske, da niso samo za slalom, pa rajši 165cm kot 160. Ne vem, da ne bodo preveč nemirne. Rajši bi s kakim radijem okrog 16m, samo izgleda, da imajo vse krajšega. Nisem začetnik, pa tudi ne profi, vendar bi jih rad peljal, ne pa da one peljejo mene.
I want to know God's thoughts, the rest are details. (Einstein)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pomoč pri nakupu smuči?

Oddelek: Šport
326739 (5790) kremenko1
»

Nakup smuči za rekreativca (strani: 1 2 )

Oddelek: Šport
5522116 (9926) G_mAn
»

izbira smuči

Oddelek: Loža
133860 (3332) msjr
»

Kakšne smuči?

Oddelek: Loža
298577 (8071) ahac
»

alternativa elan S06 smučem

Oddelek: Loža
133042 (2832) Nejc Pintar

Več podobnih tem