» »

Izbira smuči - dolžina

Izbira smuči - dolžina

1
2
»

qwertyy ::

Jaz tudi že celo življenje smučam, ampak ker smučke kupujem enkrat na 10 let, sem potem vsakič za časom in iz scene.

Vse te oznake "XT ULTRA SUPER DUPER TI CA MX" je pač težko razumeti, dokler se malo ne poglobiš. Prodajalcem v trgovinah pa tudi ni čisto za zaupati, ker cilj trgovin je pač čim več prodaje in maksimiranje profita.

Tako da tele izkušnje in nasveti forumskih uporabnikov včasih veliko koristijo.

J.McLane ::

Za primerjave komercilanih oznak v bolj prijazne imaš tole stran (če bi jim filter delal bi bilo že kičasto :))):
https://www.snow-online.com/

Tule imaš tudi veliko materiala, skupne primerjave so zanimive:
https://www.youtube.com/@SkiEssentials/...
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

velikBrokoli ::

Tudi jaz že celo življenje smučam, ampak nikoli se nisem v to sploh poglobil, nabavil neke smučke za 500€, ki so mi OK zgledale in te držijo že 10 let... zato pa sprašujem :))

Andrej0212 ::

A so elan primetime dobre smuči za nekoga ki ne karva veliko oz. bolj "glida"? Vem, da so primarno narejene za karvanje,
ampak lani sem jih imel izposojene (33-ka) in so mi bile odlične, pa skoraj ne karvam. Bi bilo bolje iskat drug model?

Zvezdica27 ::

jaz mislim, da so vse smuči, ki so v prodaji in da gre vsaj za višji srednji rang, več kot OK. Zdaj, višje ko greš, bolj so trde oz. natančne, samo z nekim višjim srednjim rangom ne moreš faliti. Firma skoraj nima veze. Je pa res, da bolj ... butične firma običajno nudijo več. Recimo jaz imam Augment in se mi zdijo neprimerno kvalitetnejše kot "navadne". Saj ne vem v resnici, sam sem videl dvoje atomic X9, ki so se de-laminirale... pa so kao med top.

Težko je biti pameten. Od vseh teh v tej temi sem jaz vozil samo fiscer the curv (brez oznak, torej najvišji rang) in so za dobrega amaterja samo za priporočiti, pa x9 (isto odlične). Z vsemi temi lahko tudi abručaš, saj po defaultu niso tako agresivne. Za primetime pa ne bi vedel, samo amaterski rango je tako narejen, da se to skor mora dat, ne morejo preagresivnih prodajat, ker bi lomilo kolena... aja, pa blizzard so mi bile v redu, sam saj v resnici... saj je samo dila, a veš...

zz

helou helou... sem v intersportu gledal te primetime 22, če sem prave gledal, nimajo sidewall, tako da... kupi vsaj take, da imajo sidewall, če se le da pa tudi plato čez celo dolžino...

zz

Steinkauz ::

Imajo sidewall
Tehnologija
HIGH SPEED GLIDING BASE, Mono Ti, Power Woodcore, Power Match Tecnhnology, RST Sidewall

lp,

potem pa nisem gledal pravih. tiste, ki so bile tam, so bile brez sidewall.

zz

J.McLane ::

RST - Racing Sidewall Technology
The RST Construction optimizes the transfer of power and energy from the skier to the edge, providing maximum edge hold from the tip to the tail of the ski.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

nokken ::

Cap je zares ravno tako dobro kot klasicen sidewall. Je pa res, da je za delo s smucmi (brusenje itd.) "normalen" sidewall neprimerno lazji kot pa cap konstrukcija, tako da ce mislis skrbeti za smuci sam, potem je klasicen sidewall definitivno velik plus.

woot? A to je zdaj neka marketinška fora? Priznam, da sem samo uč vrgel in ker ni bilo sidewalla, tudi nehal gledati. Ne vem... Sidewall je tam z razlogom in če ga ni - jaz dile ne kupim. Ti pa kakor hočeš.

b

Saj to ves da je Atomic vec kot 10 let imel vse od SL do DH smuci s cap tehnologijo... in to v casih ko so te smuci dobile vec zmag v svetovnem pokalu (pa na Olimpijadah in svetovnih prvenstvih) kot vse ostale smuci skupaj. Tako da ja, cap je performancno ravno toliko dobro kot pa klasicen sidewall. Kar se pa kupovanja tice pa v zivljenju se nisem kupil smuci in upam, da bo pri tem ostalo. Vseh trenutnih 30 ali 40 parov ki so trenutno v kleti so zastonj :))

lp,

ne, nisem vedel. Saj pravim, ene stvari pač morajo biti, to je sidewall... da bom pa zdaj študiral še tehnologije smuči pa ne vem kaj... not happening.

zz

Aha ok sicer ne ves, ampak ves pa da klasicen sidewall mora biti. Recimo da tisti, ki vedo se s tem ne strinjajo in naredijo performancno enake ce ne celo boljse smuci tudi brez klasicnega sidewalla, ampak ce ti pravis da je sidewall obvezen ker je drugace smuca zanic, potem ze mora biti nekaj na tem :))

vse kar pravim je, da jaz tega ne bom kupil, ne bi kupil. Ti pa s svojim denarjem - izvoli. Sem malce tradicionalista pri tehnologijah, inovacije zaradi inovacij samih pa me ne zanimajo.

Jaz kot prvo imam dile (več njih), kot drugo pri dilah res ne mislim študirati tehnologij in diplomirati, in če ne vidim sidewall, grem dalje.

Lahko da delam napako - ne vem. Samo opozoril sem da nimajo (klasičnega) sidewalla, vi ste opozorili, da je neka inovacija, prav.

Bom pa pameten in vse pogledal, recimo, pri kolesu. Pri dilah pa res ne, ker po moje nad nekim rangom razlike niso bistvene. Jaz osebno recimo imam tudi Atomic G9 in niti ne rabim, niti si ne predstavljam, kako bi lahko karkoli bilo boljše od tega, se pa zavedam, da ima vsaka firma tako dilo in da je razlika samo ime.

Drugače pa naj OP kupi kar hoče, ker ja, je prostor tudi za dile brez sidewalla, super mehke, jaz jih imam zelo rad, ko je vse mehko, kot za široke (da se ne matraš).

Elan ima pač problem - vsako leto mora prodati toliko in toliko dil, tiste, ki so bile pa res dobre za noro ceno (lightskiing insomnia) pa so nehali delati. Zdaj pa razumi...

zz

Saj meni je zares tudi vseeno kaj kdo kupi, ampak napisal si da so smuci brez klasicnega sidewalla zanic. Stvar je da pac niso. Ni pa to nobena inovacija ampak cap tehnologija stara skoraj toliko kot smuci s poudarjenim lokom. In kot sem ti napisal, performancno je cap povsem isto kot klasicen sidewall. To pomeni, da tiste s cap tehnologijo niso nic bolj mehke ali trde kot primerljive smuci s klasicnim sidewallom. Konec koncev, ce so bile dovolj dobre za zmagati najzahtevnejse slalome, veleslalome in smuke v svetovnem pokalu (ter svetovna prvenstva in olimpijade), potem so verjetno vec kot dovolj dobre tudi za nekoga, ki si ne predstavlja, kako bi bila lahko smuca sploh boljsa od neke precej povprecne rekreativne dile (Atomic G9).
Se pa absolutno strinjam da je za delo s smucmi klasicen sidewall neprimerno lazji kot cap. Ampak vecina ljudi tako ali tako brusi smuci enkrat letno na servisu, tako da to ni ravno nek strasen vpliv.

morda imava pa samo razliko v odnosu: precej povprečne rekreativne G9: heh... lej, jaz sem 45 in smučam zato, da grem naslednji dan spet smučat. Pri hitrosti bremzam, ker se ne mislim polomit (žena letos strgala križno). Če bi jaz lahko, bi mazal, da ne gre čez 60, ne pa da še bolj leti... sam kaj, ko je trend umeten sneg in posledično živ led...

Imel sem tudi wc dile, ženske SL tekmovalne, super. Ampak preagresivno. Ko sem utrujen (in to je hitro, ker sem rpedebel), dam gor 88mm in z lahkoto uživam, režem pa seveda potem več ne (vsaj ne brez oddsavanja), ampak to je super ker vsaj lahko vozim. Sem celo hotel nekaj tekmovati v mladosti, pa hitro nehal, hvalabogu...

Zdaj pa - vsakemu svoje - in kot sem rekel, imam tudi najcenejše možne iz hervisa, supermehke, za popoldanske kuclje, tako da, ja, razumem, teh sploh ne rihtam, ker nima smisla... zanič sploh niso - zelo sem presenečen - pravim da niso univezalne, ker s temi pa na led res ne moreš oz. bo suffer. Zato so pač bedna izbira.

Če pa nekdo kupuje ene in edine - pa kot sem napsial, priporočam da sidewall je (ne vem pa če ta človek ve, da povprečne amaterkse G9 pomenijo, da ne zdrsujejo in da bo vsak newton sile od teže in zavoja morala nositi noga, zdaj pa treniraj). Glede urejanja dil tudi ne vem, jaz brusim vse sam in ja, sidewall tle pomaga...

Glede univerzalnosti za vse pogoje - sidewall mora biti. Kateri točno in tehnologije, to ne vem - pač naj ti zaupa - samo da je, ker če ne - glede na trend umetnega snega in ledu - z bednimi smučami ne bo užival, z dobrimi pa bo trpel, ker ne bo imel moči... zato sem tudi napisal, da zame je najbolj allround smuča allmountain varianta, kjer še vedno lahko "kao" karvaš ter "kao" offroadaš, v resnici pa nič ne moreš dobro. Sam boš vsaj povsod lahko . tudi v ledu.

Sicer pa tko: ena ura praznega smučišča, ajde, 2 uri, s kako "amaterskimi" G9, pa jaz ne morem več... prešvican in zmatran potem menjam na kaj mehkejšega in uživam, tudi v pivu. To je tudi treba upoštevati.

zz
1
2
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Rekreativno smučanje - Oprema, smučišča (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Šport
11821221 (3385) Magic1
»

Rekreativno smučanje - nakup smuči

485078 (3502) Invictus
»

Pomoč pri nakupu smuči?

327111 (6162) kremenko1
»

Nakup smuči za rekreativca (strani: 1 2 )

5522751 (10561) G_mAn
»

katere nove smuči?

Oddelek: Loža
4916946 (11416) schurda

Več podobnih tem