» »

Prosjacenje pred Hofer/Spar/Mercator/etc.

Prosjacenje pred Hofer/Spar/Mercator/etc.

«
1
2

blink ::

Starost 30-60 let, imajo obe delujoci roki in nogi, glava tudi funkcionira in cele dneve postopajo in sprasujejo za drobiz pred trgovinami. Nekateri imajo Kralje ulice v roki, spet drugi ne.

Kdo so ti ljudje? Zakaj ne gredo delati? Ali ne dobijo socialne pomoci?

Miki N ::

blink je izjavil:

Kdo so ti ljudje?

Jaz sem pred enim Mercatorjem videl kako klošo scrola po nečem, kar je z razdalje cca 5m zgledalo kot Slotech. Tako da ... vse je možno. Jasno nisem šel preverit (ne ga gledat!).

starfotr ::

https://e-uprava.gov.si/si/podrocja/vlo...

Če nimajo te vloge, potem jim ne dajat denarja.

Apofis ::

Miki N je izjavil:

blink je izjavil:

Kdo so ti ljudje?

Jaz sem pred enim Mercatorjem videl kako klošo scrola po nečem, kar je z razdalje cca 5m zgledalo kot Slotech. Tako da ... vse je možno. Jasno nisem šel preverit (ne ga gledat!).

Pa predvidevam, da je imel minimizirana bitstamp inu binance...

starfotr je izjavil:

Beracenje je itak prepovedano - glej 9. Clen.
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...

Eno in iste osebke videvam pred trgovinami, in ko mu nic ne das te seveda grdo gleda. Pa seveda "Dober dan", kot da mi je s tem ustvaril kaksno dodano vrednost.

Razumem, da se nekateri znajdejo v stiski ampak je kar dobro poskrbljeno za socialne zadeve v SLO. Ampak kot ze omenjeno - niso invalidi, niso bolani in se gredo to nadlezno beracenje.

ferko2 ::

Miki N je izjavil:

blink je izjavil:

Kdo so ti ljudje?

Naslednjič me vsaj pozdravi.. pa če maš kakšnih 50eurov drobiža tudi z veseljem vzamem.

zcetrt ::

Gospoda, ki pred Hoferjem na Viču prosjači, sem videl kupovat srečke v Intersparu Vič na štantu loterije. Tako da v resnici gre denar, ki se ga da njemu, v dobrodelne namene na državnem nivoju :)
4.

Utk ::

Miki N je izjavil:

blink je izjavil:

Kdo so ti ljudje?

Tema o nepremičninah? Ali o električnih avtih?

delavec44 ::

Utk je izjavil:

Miki N je izjavil:

blink je izjavil:

Kdo so ti ljudje?

Tema o nepremičninah? Ali o električnih avtih?

Romsko nasilje :D

starfotr ::

zcetrt je izjavil:

Gospoda, ki pred Hoferjem na Viču prosjači, sem videl kupovat srečke v Intersparu Vič na štantu loterije. Tako da v resnici gre denar, ki se ga da njemu, v dobrodelne namene na državnem nivoju :)

Kmalu bodo šli evrčki v tuje roke, ker bomo prodali loterijo.

No ja, še vedno ti ostane DDV in dajatve za igre na srečo.

A bodo ob prodaji potem zakon spremenili? Ker sedaj gre ves dobiček FIHO in FŠO.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: delavec44 ()

tikitoki ::

blink je izjavil:

starfotr je izjavil:

Beracenje je itak prepovedano - glej 9. Clen.
https://pisrs.si/pregledPredpisa?id=ZAK...

Eno in iste osebke videvam pred trgovinami, in ko mu nic ne das te seveda grdo gleda. Pa seveda "Dober dan", kot da mi je s tem ustvaril kaksno dodano vrednost.

Razumem, da se nekateri znajdejo v stiski ampak je kar dobro poskrbljeno za socialne zadeve v SLO. Ampak kot ze omenjeno - niso invalidi, niso bolani in se gredo to nadlezno beracenje.

Rece oseba, ki misli, da je sposobna in kvalificirana, da presoja o tem.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: tikitoki ()

Telbanc ::

Vidim tipa verjetno iz Bosne, govori tko... tam nekje. Vidi se na nima nog. Verjetno poškodba s fronte... Blo je pred praznki, Hoffer cel dan skoraj. Se vozim ene parkrat mimo. Ga vidim ko konča delovni dan na pumpi, mu model na pumpi šteje keš...krepko čez 100 evrov. Tko da pred prazniki se da hitr naprosjačit za pašto in pir. Če bi me kdo vprašal če mi grejo na kurac bi reku da fejst. Mel so korajžo da se tepejo po Bosni, nimajo pa korajže še dol živet, pol ko so uničili državo. Sploh rominje so pa v koraku s časom, enkrat sem eni dal nekej drobiža, za izvirnost. V 14 dneh kolikor jo nisem videl, je prišla do enega 7 meseca nosečnosti. Z nule seveda. Ja grejo v korak s časom. Zej je "moda", da majo prosilci..s sabo kakega malega pesa. Da bi se zganilo naše "trdo srce", in navrglo kak evro...
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Telbanc je izjavil:

Vidim tipa verjetno iz Bosne, govori tko... tam nekje. Vidi se na nima nog. Verjetno poškodba s fronte... Blo je pred praznki, Hoffer cel dan skoraj. Se vozim ene parkrat mimo. Ga vidim ko konča delovni dan na pumpi, mu model na pumpi šteje keš...krepko čez 100 evrov. Tko da pred prazniki se da hitr naprosjačit za pašto in pir. Če bi me kdo vprašal če mi grejo na kurac bi reku da fejst. Mel so korajžo da se tepejo po Bosni, nimajo pa korajže še dol živet, pol ko so uničili državo. Sploh rominje so pa v koraku s časom, enkrat sem eni dal nekej drobiža, za izvirnost. V 14 dneh kolikor jo nisem videl, je prišla do enega 7 meseca nosečnosti. Z nule seveda. Ja grejo v korak s časom. Zej je "moda", da majo prosilci..s sabo kakega malega pesa. Da bi se zganilo naše "trdo srce", in navrglo kak evro...

To so itak stvari s katerimi bi se morali ukvarjati varnostniki trgovin, ne pa mi kupci. Pomoje najboljsa strategija je gladko ignorirati vse te "Dober dan, kej drobiza?" osebke. Aktivno beracenje je z razlogom prepovedano, so ocitno ze v preteklosti ugotovili da ni to nic drugega kot nesprejemljivo nadlegovanje, se posebej ce se dogaja sistematicno (vsak dan, ista lokacija...).

ferko2 je izjavil:

Miki N je izjavil:

blink je izjavil:

Kdo so ti ljudje?

Naslednjič me vsaj pozdravi.. pa če maš kakšnih 50eurov drobiža tudi z veseljem vzamem.

Ej sori NIMAM drobiža!

(Spominja na Southpark epizodo https://www.southparkstudios.com/episod... )

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

Glugy ::

starfotr je izjavil:

Tole bi mogu bit standard. Trgovina ki dovoli prosjačenje bi morala preveriti če imajo to vlogo.

Webmojster ::

Normalno oblečen debeluhar neslovenskih korenin z novim telefonom prosjači v Lidlu... mrš

Malcolm_Y ::

Celje, ena večinoma operira po garaži City Centra. Ignoriram.

Ni pa fajn - če takega bolj osorno zavrneš, ti lahko na avtu kaj naredi.

Trgovine pa mogoče nimajo interesa, da jih terajo stran in tvegajo kako sceno. Hitro se najdejo "humanitarci", ki bi jih pribijali na križ, češ, kako nehuman je [vnesi trgovino] do soljudi v stiski.

Zgodovina sprememb…

mojsterleo ::

Pri nas v LJ (Šiška), pred vsako trgovino en tak stoji s Kraljem ulice v roki. Nima veze Špar, Hofer, Lidl. Pred Merkatorji jih pa nisem videl.

Kolikor poznam situacijo, so večinoma neki socialci, niso pa klošarji. Ena gospa ki stoji pred Šparom mi je rekla, da to počne kar tako, da ima nekaj za počet, oziroma da pomaga pri prodajanju revije Kralji ulice.

Zdi se, da varnostniki ne ukrepajo, če oseba ne nadleguje kupcev neposredno, kot to npr. počnejo razni anketarji in skriti kupci.

urli ::

Uf, tile gredo pa tudi meni na kurac. A maste kaj drobižeka? Mam, sam ne dam...

feryz ::

Sami nekulturneži tukaj, vidim.
Jaz pa jim lepo odzdravim, povem da imam drobiž, ampak ga potrebujem zase.
Še zahvalim se jim za pozornost in grem dalje.

So si pa, kot pravi gornji, nabavili lepe kužke in s tem mamijo otroke in mamice.

A un klovn tud šteje med berače, ki je zadnjič na cesti žongliral v času rdeče luči na semaforju?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: feryz ()

Ashrack ::

Jaz recem da imam samo kartico in z gotovino ne poslujem.
....

Ej ko smo že pri tem .. kam so šli pa vsi uni liki s norimi učkami, ki niso imeli denarja za vlak ali bus? Že zelo dolgo nisem nobenega srečal.

feryz je izjavil:

Jaz pa jim lepo odzdravim, povem da imam drobiž, ampak ga potrebujem zase.

Saj to. Vidiš, ti drobiž imaš in te BK, ampak jaz ga pa pogosto res NIMAM in se počutim ISTO krivega, kot takrat ko se zlažem! WTF je to en psihološki mehanizem na katerega so se priklopili?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Miki N ()

denabiker ::

A ni imel Hofer neko pizd*arijo, ko je hotel se "znebiti" teh klošarjev? Klošarjev je sedaj toliko, da je prav tečno, ali pa LJ včasih noben ni prosjačil, zdajle pa v centru samo žicajo, pa pred železniško...tečno do amena

mojsterleo ::

feryz je izjavil:

A un klovn tud šteje med berače, ki je zadnjič na cesti žongliral v času rdeče luči na semaforju?
Ta vsak dan ob 15.30 žonglira v Šiški na križišču z AC. Ful zgleda bedno. Peljem mimo.

acookook ::

Ne samo v centru. Ena me je v ponedljek žicala v Bauhausu (BTC), da naj nekaj podpišem....s piši-briši kemičnikom.....
.

Miki N je izjavil:

Saj to. Vidiš, ti drobiž imaš in te BK, ampak jaz ga pa pogosto res NIMAM in se počutim ISTO krivega, kot takrat ko se zlažem! WTF je to en psihološki mehanizem na katerega so se priklopili?
Nerad lažem, zato raje po pravici povem.
In z drobižem imam res problem, ker ga rabim za na hrib, za kardio. Da na vrhu kaj popijem. Vsakič, ko grem tankat, žal ne grem pogosto, ker uporabljam samopostrežno, fehtam pumparje naj mi zamenjajo.

feryz je izjavil:

Miki N je izjavil:

Nerad lažem, zato raje po pravici povem.

Ma lej saj to so bolj diplomatske, "džentelmenske" laži. Tisto ko vprašaš koga "kako gre" pa reče "super".

Drugače pa menda že preklapljajo na razne plačilne appe - no jaz pogosto tudi telefona nimam s sabo, ko grem "na hrib" ... samo je pa še dodaten pritisk!

MadMicka ::

blink, a pa si ti prebral link, ki si ga postal? Beračenje ni prepovedano....

Ni prepovedano? Pol moram poiskat kake stare cote in če ne bo mraza bi šel lah mal fehtat. Zaj pred praazniki se hitr kej nabere. :))

Šel bi iz čiste zajebancije.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

Evo, moj zgornji post o ST klošarjih je bil preroški. Samo čisto možno, da te je kdo že prehitel Telebanc. Jebi ga, nakup kripta je trenutno drag.

KAVINSKY ::

> be me
> grem v disknotno trgovino
> oglas pri blagajni, da veriga zaposluje, plačilo in letni bonusi
> stopim ven
> na videz zdravi 30+ letnik maha z Kraljem Ulice
> MFW

mihor ::

KAVINSKY je izjavil:

> be me
> grem v disknotno trgovino
> oglas pri blagajni, da veriga zaposluje, plačilo in letni bonusi
> stopim ven
> na videz zdravi 30+ letnik maha z Kraljem Ulice
> MFW

Kaj je bolj komot, delat ali prosjačit? Pa mislim, da so v Hoferju kar dobri pogoji dela za mlade in aktivne.

VelkBla ::

denabiker je izjavil:

A ni imel Hofer neko pizd*arijo, ko je hotel se "znebiti" teh klošarjev? Klošarjev je sedaj toliko, da je prav tečno, ali pa LJ včasih noben ni prosjačil, zdajle pa v centru samo žicajo, pa pred železniško...tečno do amena

Ne vem za Hofer, ampak sem videl v Supernovi v Ljubljani ko je varnostnik ženskemu/moškemu obrazložil, da žal tukaj ne sme beračiti/prosjačiti. Na vsake toliko časa se kakšen pojavi, tudi v garaži hodijo od avta do avta in prosijo, ampak poniknejo za nekaj časa in se spet pojavijo. Poleg tega da jih "odslovijo", zgleda tipajo teren kje je dobro prosjačiti in kje ne.

Glede samih klošarjev je stalnica postala, da kar kampirajo na Kongresnem trgu (domači in tuji). Mislim, da je policija ali MOL rekla, da ne "morejo nič" dokler ne pride do kakšne kršitve ali kaj podobnega. Ne vem ali je tam javni WC ali javna kuhinja, ampak vedno so tam in to se je nekako začelo od korone.

Jaz sem spomnim lep čas nazaj, so bili neki Azijci v LJ, vodena skupina vodička spredaj, so prišli ti klošarji vmes na skupino, pa so kar dajali turisti, pa sem iz firbca gledal kaj bo, a bodo dal in koliko bodo dali, pa so letele tudi po 20 eur. Po mojem se lepo nabere...

Glugy ::

Sam res ne vem zakaj bi dajal denar nekomu ki se mu niti potrdila od upravne enote ne da zrihtat da vsaj vidmo da res rab dnar. Naj prosi pa ob tem že sam od sebe vnaprej pokaže potrdilo pol bo pa čist druga zgodba. Ne pa da more pol človk na slepo tipat če folk dejansko rab dnar al sam izkorišča. Naj upravna enota preveri finančno stanje osebe, in gospodinjstva v katerem živi, pol pa izda dovoljenje če je to smiselno. V kolikor je dela zmožen bi moral biti prijavljen na Zavod za zaposlovanje za tako potrdilo ( kar pomeni da mora redno hoditi na razgovore za delo in pošiljati prošnje kar zavod sproti preverja ).

Evo če bi bil to standard za prosjačenje ne bi imel nobenga problema tud kej dat. Če se mora pa človk spraševat če sploh rabijo pomoč al se sam ubogega delajo ker se jim ne da delat me pa vse mine.
Slovenija je država blaginje. Res ne bi smel bit tok beračenja kot ga je. Sej se da prek uradnih kanalov dobit socialen denar, sam pol te morejo prevert da si ga res zaslužiš, da ga res rabiš, pa mogoče tud mal potrudit ane.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

Bravo, tako se dela.
Uzakoniti in zbirokratizirati je treba beračenje, se strinjam.
Prosilci za licenco za beračenje, bi moral obvezno najprej na triletno šolanje.
Šele potem se jim izda dovoljenje in ustrezno dovolilnico za to.
Opankar bo pa dražbo izvedel, kjer se lahko določi plac za beračijo in koliko je najemnina za ta plac. Na najemnino gre vsaj še 10 procentni dodatek za farmacijo.

Jaz bi kot pogoj za pridoitev licence dodal še zdravniški pregled in komisijski praktičen preizkus znanja.

twom ::

Sem že videl te klošarje, ki potem v tej isti trgovini kupuje vino s petdesetakom (50 EUR bankovcem).

Jaz hodim v službo, pa ga bolj poredko vidim

bm1973 ::

Raje se vprašaj, kaj delaš narobe, da ne vidiš petdesetaka...

Saj je napisal, da hodi v službo.
Ne da dela tam.

denabiker je izjavil:

Jaz sem spomnim lep čas nazaj, so bili neki Azijci v LJ, vodena skupina vodička spredaj, so prišli ti klošarji vmes na skupino, pa so kar dajali turisti, pa sem iz firbca gledal kaj bo, a bodo dal in koliko bodo dali, pa so letele tudi po 20 eur. Po mojem se lepo nabere...

Mislim, da smo ugotovili, zakaj so cene nepremičnin v Ljubljani podivjale.

V petek zjutrej si vzameš fraj se preoblećeš u kake boge cote, se preseliš na turistično lokacijo in in in v dveh urah pade nabirka za celomesečni obrok kredita za stan. :D

iso2000 ::

Mene ne motijo ti reveži, če niso vsiljivi. Klošarji stare šole so mi čisto ok, se znajo pomenit, pozdravit itd. Ne maram pa tistih članov "ciganske" mafije, ko jih potem popoldne gazda pobira s kombijem, če ne kar kakšnim avtom višjega razreda. Ko probajo z neko zgodbico izmamit denar od človeka. Če mi reče, da zbira za litrco, ali pa sendvič, se bova lažje zmenila... Še posebej, če mu potem dejansko kupim sendvič. Konec koncev nikoli ne veš kdaj boš sam padel v neko brezno bolezni ali takšnih in drugačnih težav. Potem pa se začne iskanje drugih načinov preživetja, lahko tudi s fehtanjem. S polno ritjo je pač enostavno srat...
Sam imam "izbranega" klošarja, ki mu občasno namenim kakšen evro ali mu kupim kakšno malenkost v trgovini. Možakar drugače prodaja Kralja ulice. Je kulturen in nevsiljiv.

Meni so največje barabe, tisti ki se še pretvarjajo, da so neki invalidi, pri nas je bil en model, ki je bil v vozičku, samo je noge imel tako pokrčene noter, da je izgledalo, kot da je brez njih. Drug model v Celju se je cel tresel in s palico komaj stal, tisti je bil tudi vreden, da bi ga nažgal. En model pri Hoferju je imel parkiranega bemfla 5 en štuk višje nad trgovino, pa hodil malo v avto surfat po telefonu. Ko sem se vračal iz trgovine, pa je spodaj žical. Ima svega i svašta.

MadMicka je izjavil:

blink, a pa si ti prebral link, ki si ga postal? Beračenje ni prepovedano....

Ni govora o pasivnih beracih ki zgolj sedijo, napisejo nekaj na karton in nic ne recejo, ampak o vsiljivem aktivnem beracenju "Dober dan, kej drobiza?" in podobnih osebkih. Ali celo zaljivih, ce jim nic ne das. To pa je prepovedano.

Gagatronix ::

Legit prodajalci Kraljev Ulice imajo izkaznico, ki jo morajo imeti na vidnem mestu. In pri le-teh ne gre za prosjacenje (ki je tako ali tako zakonsko prepovedano). So pa njihove zgodbe razlicne. Poznam kar nekaj legit prodajalcev, ker sem z drustvom nekajkrat sodeloval.

MadMicka ::

Zgolj "Dober dan, kej drobiza?" ni niti vsiljivo, niti žaljivo, morda zate, za sodnika sigurno ne.

Vsivljivo ni, je pa nadležno, ko se dnevno ponavlja. Sigurno je trgovina izgubila kakšno stranko zaradi tega, ker gre raje tja kjer tega ni.

Blinder ::

Miki N je izjavil:

Ej ko smo že pri tem .. kam so šli pa vsi uni liki s norimi učkami, ki niso imeli denarja za vlak ali bus? Že zelo dolgo nisem nobenega srečal.

zdej zbirajo prispevke za društvo gluhih
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Blinder je izjavil:

Miki N je izjavil:

zdej zbirajo prispevke za društvo gluhih

Pri nas na vasi so še vedno popularni tisti, ki jim je slučajno zmanjkalo bencina.
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ljubljana - dobrodelnost

Oddelek: Loža
292462 (1314) Kvinta
»

Fehtarji ali resnično ljudje v stiski ? (strani: 1 2 3 )

12815433 (10686) gruntfürmich
»

Beračenje pred trgovinami (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )

44254656 (41878) jype
»

Beračenje (strani: 1 2 )

7513521 (10594) shotalick
»

Prepoved beračenja?

Oddelek: Problemi človeštva
385407 (4172) Mipe

Več podobnih tem