» »

Vezava zvočnikov na ojačevalec

Vezava zvočnikov na ojačevalec

Border ::

Pozdravljeni! Imam ojačevalec za zvočnike (4x 490 W pri 8 Ohm; 4x 810 W pri 4 Ohm; 4x 930 W pri 2 Ohm;) s štirimi kanali in 15 zvočnikov (8Ω/150W). Vežem in preračunavam kako bi bilo najbolj optimalno zvezati. Imam štiri različne prostore in vsak kanal bi bil namenjen eni sobi, kjer so že vgrajeni omenjeni zvočniki. Najbolj me skrbi ZONE 2, kjer imam samo dva zvočnika skupaj 300W ojačevalec pa ima moč na tem kanalu pri 4ohm 810W. KAJ MI SVETUJETE, DA NE BO TEŽAV?

SLIKA: https://drive.google.com/file/d/1OWpi9a...

Ales ::

To imaš Thomann the t.amp TSA 4-700?

Vsak kanal je nastavljiv posebej. Če sklepaš, da bi lahko bil problem v tej zoni, ustrezno zmanjšaj izhodno moč...

Predvidevam, da se bo glasnost uravnavala pri viru zvoka, tako da lahko moč kanalov na ojačevalcu prilagodiš enkrat in potem pustiš tako.

Ne glasnost se bo spreminjala na ojačevalcu Thomann the t.amp TSA 4-700. Strah me je, da bo kdaj kakšna žurka in bo nekdo "našpanal" ojačevalec do konca in na ZONE 2, kjer špura da ven 810W zvočniki pa so samo 300W, da bo kaj skurilo.

Torej spremeni pristop - spreminjajte glasnost na viru zvoka, ojačevalec pa fiksno nastavi in daj pod ključ.

Še ena stvar, B&W CCM 80 imajo občutljivost 90dB (2.83V, 1m).

Odvisno seveda, kako veliki so prostori, koliko so zademfani in koliko naroda bo not, ampak obstaja tudi nevarnost, da bo kak nadobudnež skuril poslušalce, oz. vsaj oglušeli bodo. :))

Scorpy84 ::

Zakaj ne zvezeš zvočnike tako, da dobiš ven 16ohm, sicer boš imel pol manj moči. Drugo, daš upore, sicer za mene nesmisleno. Zvočniki lahko prenesejo daleč več od deklarirane vrednosti. Eden komot prenese 250rms. Jaz osebno bi gor vrgel en pasiven basovc z kretnico, pa je.

>>Še ena stvar, B&W CCM 80 imajo občutljivost 90dB (2.83V, 1m).
Torej imajo konstantno delovno moč 150W (RMS), jaz sem mislil da je to peak.

Razmišljam, da bom napravil takole... na eno ZONE bom vezal po 4 zvočnike... dobim ven 8ohm in skupaj 600W (vsi zvočniki), ojačevalec mi pa da pri 8ohmih 490W. Ali pa druga verzija na eno ZONE bom vezal po 6 zvočnikov... dobim ven 5.3ohm in skupaj 900W (vsi zvočniki), ojačevalec mi pa da pri 4ohmih 810W. In bo vsa skrb odveč da kaj nese ali zažge.

Kaj pravite?

Border je izjavil:

>>Še ena stvar, B&W CCM 80 imajo občutljivost 90dB (2.83V, 1m).
Torej imajo konstantno delovno moč 150W (RMS), jaz sem mislil da je to peak.

Če se prav spomnim iz specifikacij zvočnika, je priporočena moč ojačevalca 20 - 150 W RMS, ni pa bilo navedeno, kolikšna je točno moč zvočnikov. Ampak niti nisem gledal podrobno, morda je kje.

Na tvojem mestu bi se problema lotil iz druge smeri: ugotovi, kolikšno glasnost potrebuješ; izračunaj, ali ti zvočniki in ojačevalec to zmorejo znotraj parametrov običajnega delovanja; to je to, lahko se nehaš sekirati...

Mene recimo malo skrbi, ali ti zvočniki ne bodo kar konkretno popačevali zvoka pri višjih glasnostih. Morda boš prej prišel do fizičnih meja premikov membran, kot pa do meje moči zvočnika. Tudi tako jih lahko uničiš, pa še za en k bo slišat vse skup.

Glasnost, gledano za en sam zvočnik:
- za 90 dB SPL na razdalji enega metra rabiš cel 1 watt
- za 105 dB SPL na razdalji enega metra rabiš 32 W
- za 111 dB SPL na razdalji enega metra rabiš 128 W.

In še - eno je konstanten SPL (za tega bi recimo spustil pink noise in potem meril...), drugo pa kratkotrajni dinamični vrhunci na povrh tega, ki jih moraš prav tako upoštevati.

Zelo sem skeptičen, da tile zvočniki zmorejo visok konstanten SPL. Ampak morda se motim...

Glasnost pada s kvadratom razdalje od zvočnika. Dodatni zvočniki povečujejo SPL za 3 dB vsak. Zadenfanost prostora (gole stene, tla, strop, oblazinjeno pohištvo, preproge, zavese, količina teles) vplivajo na glasnost.

Za predvajanje nizkih tonov bo šlo več moči, ker tam hitro hočeš imeti višji SPL in frekvenčna krivulja zvočnikov seveda ni ravna, temveč tam že pada, tako da teh 90 dB občutljivosti tam ne drži.

Naredi par testov v teh konkretnih prostorih, pa boš hitro videl pri čem si...

Poročaj, kaj si skuril... :D

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Izdelava zvočnikov (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Zvok in slika
10014202 (2339) gorilla
»

ozvočenje, pomoč

152785 (1818) znamovsi
»

izbira ojačevalca - Tutorial

173921 (3521) čuhalev
»

dovoljena meja obremenitve zvočnikov

4610917 (8863) čuhalev
»

kako narediti ojačevalec (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
22929903 (12896) N4m31355

Več podobnih tem