» »

izbira ojačevalca - Tutorial

izbira ojačevalca - Tutorial

The Player ::

pozdrav vsem,

Na slo techu sem iskal temo o izbiri ojačevalca, a nisem zasledil neke teme, ki bi v podrobnost povedala, kakšen je postopek izbire.

Zato odpiram to temo, ki bi pomagala vsem, ki iščejo "tutorial", če lahko temu rečem, kako izbrati pravi ojačevalec, saj je to dokaj delikatna zadeva, saj ob napačni izbiri, lahko s tem uničimo zvočnik, ojačevalec ali celo oboje.

Na googlu sem naletel na ogromno vodičev, a vsak je bil drugačen in ob poplavi informacij je težko ugotoviti, katere so "legit"

Zasledil sem 2 tutoriala, ki sta mi najbolj padla v misel:

1. Amplifier to Speaker Matching Tutorial | UniqueSquared.com



2. How to correctly match power amplifiers and passive loudspeakers



Pri prvem videu pravi sledeče:
- Uporabi ojačevalec z 50% večjo močjo kot je zvočnik (tu se upošteva dejanska moč oz. RMS)
- Impedanca zvočnika in ojačevalca mora biti enaka

Še razlaga za 2. tutorial, za vse, ki se jim ne da gledati videa:
- ugotovi priporočeno vrednost moči (watov) in impedance za izbiro ojačevalca (najdeno v navodilih zvočnikov)
- v primeru, da priporočene vrednosti ni oz. je priporočena vrednost 2x moč RMS zvočnikov, se upošteva pravilo: moč ojačevalca je od najnižje RMS moči zvočnika (v primeru videa 300w), do najvišje dovoljene moči (2x RMS moč zvočnika).


Obstaja tu kak strokovnjak, ki bi potrdil ali zavrnil legitimnost teh dveh tutorialov? Sta OK za uporabo ali sta omenjeni metodi slabi oz. zavajajoči?

Priporočate kakšno drugo metoda za ugotovitev kako močan ojačevalec je potreben za zvočnike?

Vedite, da sam nisem strokovnjak v tej temi, tako, da obstaja možnost, da sem se kje zmotil med pisanjem.

hvala za odgovore!

b3D_950 ::

Podatek o RMS moči je bolj zaradi temperaturnih (npr. gretje navitja) in fizikalnih obremenitev (gibanje membrane in ostalih delov) zvočnika/kretnice, ki jih zdrži brez da bi se poškodoval. Kako to proizvajalci testirajo ne vem, verjetno obstaja kakšn standard.

Za boljše razumevanje: http://scp.s-scptuj.mb.edus.si/~murkos/...

Priporočate kakšno drugo metoda za ugotovitev kako močan ojačevalec je potreben za zvočnike?


Več denarja = več muzike.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

mat11 ::

Z wati močnejšimi zvočniki kot ojačevalec, sem enkrat pri skoraj maksimalnem volumnu, že skuril ojačevalec.
mat

Miha 333 ::

Glede ujemanja moči pravila niso tako strogo določena, govorimo bolj o nekih okvirih.

Pomembno je predvsem ujemanje imedanc, oziroma impedanca zvočnika je lahko večja od impedance ojačevalca, obratno pa nikakor. Se pa pri tem moč, ki jo zvočnik odda, zmanjša.

Potem je tu še občutljivost zvočnika, SPL, ...

Moje mnenje je, da dokler med seboj spajamo zvočnik in ojačevalec približno enakega velikostnega razreda oziroma namena (npr. oboje za domačo hi-fi rabo), je OK. Tiste napisane watte pa jemlji bolj z rezervo. Bolj pomembno se mi zdi pred nakupom dejansko poslušati neko kombinacijo zvočnikov / ojačevalca. Seveda pa moraš biti toliko "diht", da slišiš, kdaj je jakost previsoka (občutno popačen zvok) in da veš, da moraš zmanjšati, saj tak zvok ni nikomur v užitek.

fpbs ::

The Player je izjavil:


- Uporabi ojačevalec z 50% večjo močjo kot je zvočnik (tu se upošteva dejanska moč oz. RMS)
- Impedanca zvočnika in ojačevalca mora biti enaka

S tem se ne strinjam ,da mora biti ojačevalec močnejši od zvočnikov. Pomembna pa je impendanca.
Izdelal sem kar nekaj ojačevalcev večjih moči 300, 500, 700W s pripadajočimi zvočniki vedno vsaj enkrat večje nazivne moči od ojačevalca.

pegasus ::

Joj ti watti so eno samo marketinško mutenje ... vzami si čas in se spravi poslušat kak demo lampaša z enomestno močjo v W in s kako full-range trobljo ... da se prepričaš, da so watt številke popolnoma nepomembne.

Če kupuješ nekaj, se orientiraj glede na: volumen sobe, količino zvok vpijajočih materialov v njej (tepihi, težke zavese, oblazinjeno pohištvo ipd) ter željeno glasnost poslušanja. Zvočnike izbiraš po ušesu in budgetu (ter mogoče še po izgledu, če si estetsko naravnan). Ko imaš izbrane, pogleaš njihovo občutljivost in upornost. Manjši ko sta številki, večje breme bodo zvočniki predstavljali za ojačevalec. Recimo 4 ohmski zvočniki z 92dB občutljivostjo v moji spalnici (15 kv.m.) s kvalitetnim 35W ojačevalcem špilajo več kot zadovoljivo že skoraj 20 let.

Mogoče pričakuješ več konkretnih številk, a pri zvoku je tako, da je preveč subjektiven, da bi se pustil kvalitetno vkalupiti v številke :) Tako da zaupaj predvsem lastnim ušesom, izoblikuj si mnenje, kaj hočeš, in na potep po demo salonih doma in širše, odvisno koliko časa si pripravljen vložit v to zgodbo.

Highlag ::

Običajno tudi proizvajalci zvočnikov napišejo kako močan ojačevalec priporočajo za določen tip zvočnika.
Never trust a computer you can't throw out a window

The Player ::

hvala za odgovore

predvsem pride do tega problema, če imaš samo zvočnike ali ojačevalec brez kakršnihkoli navodil. Se pravi ne moreš pogledati niti v navodila za priporočeno vrednost, niti ne moreš vzeti svojih zvočnikov v trgovino in jih priklopiti na njihov ojačevalec, da preizkusiš (ali pač), tako, da ta metoda, da se stvar preizkusi ni ravno najbolj primerna za omenjeni primer.

Katera bi bila potem najboljša trotl zihr varianta?

Primer:
Doma imam par zvočnikov Hitachi HS-1 z 80W moči oz. 50W RMS moči in 8ohmi

kakšen ojačevalec bi vi priporočili, da bi bil trotl zihr?

b3D_950 ::

Kompliciraš. Kupiš nekaj kar je v dosegu tvoje denarnice, moč pa naj bo približno taka kot jo ima zvočnik. Za neko normalno glasno poslušanje je že 10W-30W dost. V tojem primeru rabiš dvokanalni ojačevalec tam od 2x30W do 2x80W RMS na 8ohm.
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: b3D_950 ()

ProGo ::

V teoriji je bolje, da je ojačevalec močnejši. Zvočnike kurijo popačenja, ki jih proizvaja šibkejši ojačevalec pri višji jakosti.

Torej za 50W RMS na 8 Ohmih kupiš 100W RMS ojačevalec, in ga NIKDAR ne poženeš čez polovico (12h). Tako boš 100% imel povsem nepopačen zvok. Če pa se bo gnalo zvočnike kolikor bo šlo pa vzami 50W ojačevalec, ki bo že dosti prej začel pačiti zvok, in bo to slišen signal, da je prevelika jakost. Takrat pa zmanjšaš.

V primeru rb750, npr 30W ojačevalca, moraš vedeti, da bo ta pri 20W+ produciral ogromno popačenj, tudi več % in ne boš zmogel pognati zvočnikov, kot bi jih lahko z močnejšim ojačevalcem.

Edit: kot ata na mamo (če ne rabiš digitalnih vhodov): http://www.denon.co.uk/uk/product/hific...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: ProGo ()

ProGo ::

b3D_950 je izjavil:

Podatek o RMS moči je bolj zaradi temperaturnih (npr. gretje navitja) in fizikalnih obremenitev (gibanje membrane in ostalih delov) zvočnika/kretnice, ki jih zdrži brez da bi se poškodoval. Kako to proizvajalci testirajo ne vem, verjetno obstaja kakšn standard.


To je PMPO, ne RMS. Ne širi neresnic. Audio power @ Wikipedia

2f4u ::

Še dodam, razlike "moči" v W niso majne in tudi ne linearne med 4, 6 ali 8 Ohm. Recimo 50W pri 4Ohm je samo nekje 15-18W pri 8Ohm. Večja moč ojačevalca je res bolje kot manjša; recimo tudi odvisno od popačenja...

Me pa zanima kako človek "sliši" tip signla? Recimo AB ojačevalec proti D ali T ojačevalcu. Amplifier type.

b3D_950 ::

Klipaš lahko tudi vhodno stopnjo ojačevalca, pa nisi naredil nič, tudi če imaš 2x močnejši ojačevalec od zvočnikov. Hreščalo bo vseeno. Brez občutka lahko skuriš vse. PMPO je peak power - to je kratkotrajna obremenitev in ne konst. obremenitev - RMS ("RMS" ratings represent the thermal power limit for the loudspeaker). Moč ni linearna in konst., če daš potenciometer na sredino to ne pomeni, da dela ojačevalec s polovično močjo. Moč, imepdanca, tokovi, napetosti se spreminjajo glede na frekvenco (in verjetno še kaj drugega). Razlike so že v samih skladbah, ene so posnete glasneje, druge manj, to pomeni da boš pri istem položaju potenciometra slišal razliko v glasnosti, dinamiki, itd...

http://eaw.com/docs/6_Technical_Informa...
http://www.cuk-audio.com/uploads/files/...
Zdaj ko je mir, jemo samo krompir.

Arey ::

Močnejši amp se kupuje, ker je pri manjši jakosti bolj linearen kot če kupiš enako močnega, in ga moreš potem terat do konca. Seveda pa to pomeni, da ne smeš nikoli dat do konca na glas, ker boš zvočnike skuril. Če ne takoj, pa čez čas.
To velja za solid state ampe, lampe načeloma hočeš malo drivati da dobiš tisti značilni zvok ki ga dajo, ampak to so že next-level "težave".

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Arey ()

Highlag ::

Vprašanje je predvsem kako glasno hočeš poslušati muziko.

Če poslušaš bolj naglas je bolje kupiti močnejšega, ker pri šibkejšem hitreje prideš do meje, kjer bi se začelo popačenje in bi lahko uničil zvočnike. Za tvojo moč zvočnikov 100W ojačevalec. Če pa nimaš možnosti muziko nabijati, pa tudi s šibkejšim ne boš naredil škode.

Kar se razredov ojačevalcev tiče imajo pa vsaka ušesa svojega "malarja". Delovanje ojačevalcev je precej različno, kakovost pa močno odvisna od izvedbe ojačevalcev tako, da ni nobenega pravila kaj je bolje kaj slabše. Je pa tako da za A in AB razred lahko rečeš da sta analogna ojačevalea, D in H pa sta v bistvu digitalna. Zato imata izkoristke odlične, gabariti so manjši, manj se grejejo... H tip ima praktično PWM signal, ki se ga s filtrom spremeni nazaj v analognega. Za profi ozvočenja so danes praktično vsi ojačevalci v H razredu.
Never trust a computer you can't throw out a window

čuhalev ::

pegasus je izjavil:

Joj ti watti so eno samo marketinško mutenje ... vzami si čas in se spravi poslušat kak demo lampaša z enomestno močjo v W in s kako full-range trobljo ... da se prepričaš, da so watt številke popolnoma nepomembne.


Če bi bilo to res, potem na koncerte ne bi vlekli en tovornjak opreme, temveč samo štiri ojačevalce na elektronke ter štiri troblje. :))

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: čuhalev ()

pegasus ::

Sprehodi se kdaj v backstage, boš presenečen :) Večina ozvočenja za dvorane in prireditve na prostem uporablja troblje. Govorim o tem, da ne bo pomote.

čuhalev ::

Kolikor vidim so več ali manj t.i. sistemi line array, ki seveda imajo troblje za frekvence 2kHz-. Na vsaki strani po 8 kosov, vsak vsaj kilovat. Na koncu še vedno za tovornjak robe.

Je pa tako, ko je v sobi en zvočnik, je vse dobro. Ko sta tam dva, potem se začuti, kaj je to interferenca.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Dobra masa avto ojačevalca

Oddelek: Zvok in slika
496955 (5481) Scorpia
»

pomoč - ojačevalec

Oddelek: Zvok in slika
222934 (2074) Primoz16
»

woofer (strani: 1 2 )

Oddelek: Kaj kupiti
565438 (4958) cojss
»

Ojačevalc za avto + SubWoofer

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
312614 (2282) _Dejan_
»

zvočna omarca raveland X 2008

Oddelek: Zvok in slika
302845 (2494) D_LEONIT

Več podobnih tem