» »

ARM odvzel Qualcommovo licenco

ARM odvzel Qualcommovo licenco

Slo-Tech - ARM je dolgoletnega partnerja Qualcomm obvestil, da mu s 60-dnevnim odpovednim rokom preklicuje licenco za dizajn lastnih čipov na arhitekturi ARM. Gre za običajni pogodbeni odpovedni rok, ki ga vsebujejo ARM-jeve pogodbe. ARM trdi, da je Qualcomm leta 2022 močno kršil pogodbo, potem ko sta bili podjetji dolgo vrsto let tesna partnerja, ki sta obvladovala trg pametnih telefonov.

Stranke imajo več možnosti. Od ARM-ja lahko odkupijo celotne dizajne ali pa licenco za razvoj lastnih procesorjev na arhitekturi ARM. Qualcomm je uporabljal slednjo možnost. Podjetji sta se zapletli v spor, ki se je začel leta 2021 in nato prerasel v tožbo in nasprotno tožbo. Qualcomm je leta 2021 kupil podjetje Nuvia, nato pa ni ponovno sklenil pogodbe z ARM-jem, temveč je uporabljal kar obstoječo. Nuvia je bila namreč leta 2019 pridobila licenci TLA (Technology License Agreement) in ALA (Architecture License Agreement), ki sta bili neprenosljivi. ARM je vložil tožbo, Qualcomm pa je odgovoril z enako mero.

ARM je sedaj preklical licenco ALA, zato bo Qualcomm v prihodnosti lahko kupoval zgolj pripravljene dizajne. Ne bo mogel razvijati svojih procesorjev, ki bi uporabljali ARM-jeve nabore ukazov (ISA). Za 16. december je razpisan narok v tožbah, zato je ARM-jevo potezo videti tudi kot pritisk v tem postopku. Narok se lahko odpove, če podjetje odstopi od tožbe.

9 komentarjev

Poldi112 ::

Precej divja grožnja - odvzem licence.

Pa ne, da bi mi bile blizu Qualcom poslovne prakse, ampak tole deluje precej samodestruktivno v svetu, kjer imamo RISC-V in motivirane kitajce. Izgleda pri ARM želijo še motivirane američane...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

bm1973 ::

Kitajci celo delajo CPU na MIPS arhitekturi.

Kaj šele, če bodo skopirali SPARC CPUjue? Ki so bili leta pred Inlom...

Poldi112 ::

Kitajci delajo precej stvari - tudi Alpha in x86 procesorje. A te zadeve najverjetneje nimajo neke prihodnosti.

Večina procesorjev je bila pred Intel-om. Predvsem po ceni...
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

djabi ::

Qualcomm bi lahko počasi začel razmišljati o kakšni bolj odprti arhitekturi kot je RISC-V, OpenRISC morda celo Amber (ARMv2). Tukaj ni nekih hudih licenc.

Sicer je Amber samo 32-bitni, ne vem kakšno prihodnost ima, vsaj dolgoročno.

FireSnake ::

bm1973 je izjavil:

Kitajci celo delajo CPU na MIPS arhitekturi.

Kaj šele, če bodo skopirali SPARC CPUjue? Ki so bili leta pred Inlom...


Vir za tole?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

djabi ::

Ales ::

Qualcom že zdavnaj razmišlja npr. o RISC-V in tudi dela na tam, ampak to ni nekaj, kar lahko čez noč vpelje v proizvodnjo in v softverski ekosistem. Govorimo o letih dela, pa ne samo pri Qualcomu. Qualcom bi bil le mali delček tega, kar bi bilo potrebno, da RISC-V nadomesti ARM.

Rekel bi, da je ta tožba enostavno del pogajanj o tem, koliko se bo kdo skeširal za kaj. ARM pač pravi "where is my moneyzz?!", Qualcom pa pravi "I haz no moneyzz for U, noo moneyzzz!"

Na koncu se bodo dogovorili in vse skupaj se bo vrtelo naprej.

Tako da, ni panike, vsako leto nas bodo še naprej lupili za nov flagship ultra pro plus plus+ telefon, z dovolj računske moči za odpravo na Mars, vodenje sedmih jedrskih elektrarn in prednameščenim odjemalcem za TikTok, CIA in čisto svežim AI-for-morons v3...

djabi ::

Zanimiv je tudi Zhaoxin KX-7000/8 - sicer x86 procesor, drugega kitajskega proizvajalca.

Tu je en test:
https://wccftech.com/china-domestic-zha...

Procesor je nekje na nivoju Intel Core 6. generacije (Skylake).

sampo ::

Od Penium Pro / AMD K5 dalje, je instruction set decouplan od jedra procesorja:
v procesorju imaš precej zmogljivo superskalarno out-of-order RISC/VLIW jedro okrog tega pa logiko, ki prevaja zunanje inštrukcije (strojno kodo) v inštrukcije notrangega jedra.

Tudi RISC procesorji dandanes počnejo isto: moderni ARM-i imajo microcode cache, kar implicira, da zunanji instruction-set ni isti kot tisti, ki se izvaja v procesorju.

Od Pentium Pro / AMD K5 tipa procesorjev dalje so zato arhaične arhitekture z branch delay sloti (MIPS in Sparc), ali z register windows (Sparc), bolj v breme kot v korist. Sparc je še posebej neroden, ker je bilo zanj težko pisati učinkovite compilerje.

Zato je čisto vseeno, koliko sta bila MIPS in Sparc leta 1987 hitrejša in boljša od i386, ker se je sredi 1990-tih let vse to postavilo na glavo in je instruction set postal dokaj nepomemben.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: sampo ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Qualcommovi PC čipi bodo Snapdragoni X

Oddelek: Novice / Procesorji
164344 (1411) floyd1
»

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Oddelek: Novice / Rezultati
123035 (2490) MrStein
»

ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
64245 (2585) ales85
»

Apple dal Intel na čevelj (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Ostale najave
9226286 (20506) boolsheat
»

ARM-jeva nova Cortex A73 in Mali G71

Oddelek: Novice / Ankete
106235 (4566) johnnyyy

Več podobnih tem