»

ARM odvzel Qualcommovo licenco

Slo-Tech - ARM je dolgoletnega partnerja Qualcomm obvestil, da mu s 60-dnevnim odpovednim rokom preklicuje licenco za dizajn lastnih čipov na arhitekturi ARM. Gre za običajni pogodbeni odpovedni rok, ki ga vsebujejo ARM-jeve pogodbe. ARM trdi, da je Qualcomm leta 2022 močno kršil pogodbo, potem ko sta bili podjetji dolgo vrsto let tesna partnerja, ki sta obvladovala trg pametnih telefonov.

Stranke imajo več možnosti. Od ARM-ja lahko odkupijo celotne dizajne ali pa licenco za razvoj lastnih procesorjev na arhitekturi ARM. Qualcomm je uporabljal slednjo možnost. Podjetji sta se zapletli v spor, ki se je začel leta 2021 in nato prerasel v tožbo in nasprotno tožbo. Qualcomm je leta 2021 kupil podjetje Nuvia, nato pa ni ponovno sklenil pogodbe z ARM-jem, temveč je uporabljal kar obstoječo. Nuvia je bila namreč leta 2019 pridobila licenci TLA (Technology License Agreement) in ALA (Architecture License Agreement), ki sta bili neprenosljivi. ARM je vložil tožbo, Qualcomm pa je odgovoril z enako...

9 komentarjev

Qualcommovi PC čipi bodo Snapdragoni X

Qualcomm - Pri Qualcommu so razkrili ime svoje prihodnje družine sistemskih čipov za zmogljivejše PC računalnike, ki naj bi prispela prihodnje leto: Snapdragon X.

Qualcomm je s sistemskimi čipi Snapdragon dobro utrjen na področju zmogljivejših pametnih telefonov, seveda pa si prizadeva prodreti tudi drugam, to se pravi na področje PCjev in strežnikov. Snapdragoni že poganjajo nekatere šibkejše in cenejše osebne računalnike, kot so chromebooki in Microsoftovi Surface Laptop Go. Tu gre za snapdragone 7c in 8cx, oziroma po Microsoftovem poimenovanju, čipe SQ. Vsi so šibkejše sorte, vsaj v primerjavi z izdelki na arhitekturi x86, s katerimi področje obvladujeta Intel in AMD, in zanje poganjanje nativnih aplikacij za Okna zaradi emulacije predstavlja zahtevno breme. Toda podjetje je že več let globoko v razvoju strategije, s katero želijo na področju okenskih računalnikov napraviti nekaj podobnega, kot je uspelo Applu s prelomnimi sistemskimi čipi Apple M: razvoj zmogljivih računalniških...

16 komentarjev

Pred prodajo ARM-ja povišanja cen?

Financial Times - Kljub ne najbolj optimističnim obetom na trgu letos pričakujemo enega najpomembnejših IPO-jev (javna ponudba delnic) v tehnološkem sektorju. V drugi polovici leta bo japonski Softbank izvedel IPO britanskega podjetja ARM, katerega je za 24,3 milijarde funtov prevzel leta 2016. Ker bo Softbank obdržal večinski delež v podjetju, si želi zagotoviti čim boljše izhodišče za določitev cene delnice. Z drugimi besedami: ARM mora povišati prihodke, da bodo delnice dražje. Tudi Softbank ima namreč finančne težave.

Spomnimo, da je bilo praktično že vse dogovorjeno, da bo ARM od Softbanka odkupila Nvidia, a se to na koncu ni zgodilo. Razlogov je bilo več, saj številni regulatorji po svetu niso dali dovoljenja za prevzem, ker bi bilo novo podjetje premočno vertikalno integrirano. Nvidia namreč uporablja ARM-jeve dizajne, enako pa velja tudi za njene konkurente. Plan B je odprodaja dela ARM-ja z javno ponudbo delnic, s katero bo Softbank zbrala nekaj denarja.

Ključni problem ARM-ja pa je nizka...

12 komentarjev

ZDA želijo preprečiti Nvidiin prevzem ARM-ja

Slo-Tech - Potem ko je resne pomisleke izrazila že Velika Britanija, ameriška Zvezna komisija za trgovino (FTC) vložila tožbo za preprečitev Nvidiinega prevzema ARM-ja. FTC meni, da bi Nvidia s prevzemom dobila nadzor nad tehnologijo, ki se v industriji uporablja pri proizvodnji čipov za najrazličnejše izdelke od prenosnih računalnikov in pametnih telefonov do avtomobilov. ARM-jev dizajn trenutno uporabljajo tudi trije veliki Apple, Qualcomm in AMD.


FTC je odločitev o vložitvi tožbe sprejel soglasno kljub politično pestri sestavi. Direktorica oddelka za konkurenco pri FTC Holly Vedova je dejala, da bodo s tožbo proti največji združitvi na trgu polprevodnikov preprečili zaviranje inovacij in krnjenje konkurence. Po prevzemu bi imel ARM konflikt interesov, Nvidia pa nepravično prednost. Obravnava se bo začela avgusta 2022.

ARM je trenutno v lasti japonskega podjetja Softbank, ki ga že nekaj časa skuša odprodati. Ni pa to prvi primer, ko je FTC preprečil prevzem na trgu polprevodnikov. Leta...

6 komentarjev

Britanski regulatorji bodo pobliže pogledali Nvdiin prevzem ARM-ja

vir: Nvidia
Slo-Tech - Nvidia je lani napovedala, da kani za 40 milijard dolarjev prevzeti ARM, kar bo eden največjih prevzemov v tej branži. A preden se bo to zgodilo, bodo morali zelo luč prižgati še regulatorji trga v več državah, kjer pa se lahko zaplete. Britanski varuh konkurence CMA (Competition and Markets Authority) bo do konca julija pripravil poročilo, v katerem bo ugotovil, ali je prevzem dovoljen. Britanci bodo preverili tudi, ali prevzem prinaša kakšne posledice za nacionalno varnost. Minister za digitalizacijo Oliver Dowden je CMA poslal zahtevek za izredni pregled posla (public interest intervention).

Iz Nvidie se sporočili, da posel ne more predstavljati tveganja za nacionalno varnost in da pričakujejo pozitivno mnenje. Za ARM želijo plačati 12 milijard dolarjev v denarju, 21,5 milijarde dolarjev v lastnih delnicah, 1,5 milijarde dolarjev za zaposlene v obliki delniških opcij in še pet milijard dolarjev ob ustreznih poslovnih rezultatih. ARM je vodilni načrtovalec čipov, ki tečejo...

0 komentarjev

ARM-jeva nova Cortex A73 in Mali G71

Slo-Tech - ARM je napovedal nov procesor Cortex A73 in nov grafični čip Mali G71, ki bosta nadomestila Cortex A72 in trenutne grafične zmogljivosti. Čipa bosta šla v množično proizvodnjo v drugi polovici leta, prihodnje leto pa že pričakujemo prve naprave, ki ju bodo uporabljale.

ARM vedno pripravi referenčni dizajn, ki ga uporabljajo proizvajalci cenejših procesorjev, denimo MediaTek in Rockchip, medtem ko Apple, Qualcomm ali Samsung seveda pripravijo lastno implementacijo dizajna, ker licencirajo le arhitekturo.

Cortex A73 obljublja do 30 odstotkov več zmogljivosti ob prav toliko nižji porabi energije. Frekvenca delovanja bo 2,8 GHz, medtem ko A72 teče na 2,5 GHz, ima pa tudi nekaj arhitekturnih izboljšav. Za varčnost pa se imamo zahvaliti 10-nm tehnologiji izdelave...

10 komentarjev