» »

OpenAI ima na voljo 10 milijard dolarjev

OpenAI ima na voljo 10 milijard dolarjev

Slo-Tech - OpenAI je zaključil najnovejši krog zbiranja kapitala in dosegel cilj 6,6 milijarde dolarjev. Vplačila so se izvajala pri vrednotenju 157 milijard dolarjev, torej so sveži vlagatelji dobili 4,2 odstotka podjetja. Med vlagatelji ni bilo Appla, čeprav je sprva kazalo drugače, sta pa med njimi Microsoft in Nvidia, ki sta že pred tem imela lastniška deleža v podjetju. Ostali pomembni vlagatelji so še Khosla Ventures, SoftBank, Tiger Global, Altimeter Capital in pokojninski sklad kalifornijskih javnih uslužbencev.

Povpraševanje je bilo višje od ponudbe, zato je lahko OpenAI tudi izbiral. Med drugim so zahtevali ekskluzivnost, torej zavezo o nevlaganju v druga podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem umetne inteligence. To je sicer precej neobičajno, pod drobnogled pa bi lahko takšno prakso vzeli tudi regulatorji, ker je protikonkurenčna. V praksi je sicer težko uveljavljati te prepovedi, saj sta na primer Sequoia Capital in Andreessen Horowitz v preteklosti že vlagala v druga podjetja umetne inteligence in bosta to verjetno počela še naprej.

OpenAI si lahko privošči marsikaj, ker so še vedno dojeti kot absolutni vladar umetne inteligence, a to se lahko hitro spremeni. Nekoč je bila Nokia vladar pametnih telefonov, Uber pa prevozov. Nokia je pokopana, Uber pa ni več niti edini niti najboljši. Za zdaj je največji sovražnik OpenAI Elon Musk, ki ga je leta 2015 soustanovi, nato pa je tri leta pozneje odstopil in postal zagrizen nasprotnik.

Poleg šestih milijard in pol svežega kapitala pa ima OpenAI na voljo še štiri milijarde dolarjev dolžniškega kapitala v obliki stalnih kreditnih linij, ki jih zagotavljajo banke JPMorgan Chase, Citi, Goldman Sachs, Morgan Stanley, Santander, Wells Fargo, SMBC, UBS in HSBC. Dopuščajo tudi možnost povečanja za še dve milijardi dolarjev. Kreditne linije bodo odprte tri leta po depozitni obrestni meri in odstotku pribitka. OpenAI ima torej več kot dovolj denarja. Upajmo, da vedo, kaj z njim storiti.

6 komentarjev

tikitoki ::

Pri trenutnih stroskih vlaganja v AI 10 miljard dolarjev ni veliko.

gruntfürmich ::

no, še 7990 miljard pa bo cilj izpolnjen.
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Webmojster ::

Koliko minusa delajo letno? 1,5 miljarde?

DamijanD ::

točno toliko kot Nvidia plusa :-)

WhiteAngel ::

Nekoč je bila Nokia vladar pametnih telefonov


To ne drži. Edina pametna telefona od Nokie sta bila N900 in N9 z Maeomotom in Meegojem. Oba so upokojili zaradi M$-jevih kuvert pod mizo.

djabi ::

pokojninski sklad kalifornijskih javnih uslužbencev.

Oj, upam, da so to dobro premislili. Norveški pokojninski sklad je pred 2 leti izgubil več kot 100 milijard dolarjev zaradi padca Appleovih in še kakšnih delnic.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Apple vendarle ne bo investiral v OpenAI

Oddelek: Novice / Nakupi / združitve / propadi
131172 (146) FlyingBee
»

Tri mesece po odhodu iz OpenAI že novim milijardnim podjetjem

Oddelek: Novice / Rezultati
304254 (2186) dexterboy
»

The New York Times toži OpenAI in Microsoft (strani: 1 2 )

Oddelek: Novice / Avtorsko pravo
639594 (3657) nejc_nejc
»

Tehnološki velikani porabili več kot skladi tveganega kapitala

Oddelek: Novice / Rezultati
106557 (5152) karafeka

Več podobnih tem