»

OpenAI ima na voljo 10 milijard dolarjev

Slo-Tech - OpenAI je zaključil najnovejši krog zbiranja kapitala in dosegel cilj 6,6 milijarde dolarjev. Vplačila so se izvajala pri vrednotenju 157 milijard dolarjev, torej so sveži vlagatelji dobili 4,2 odstotka podjetja. Med vlagatelji ni bilo Appla, čeprav je sprva kazalo drugače, sta pa med njimi Microsoft in Nvidia, ki sta že pred tem imela lastniška deleža v podjetju. Ostali pomembni vlagatelji so še Khosla Ventures, SoftBank, Tiger Global, Altimeter Capital in pokojninski sklad kalifornijskih javnih uslužbencev.

Povpraševanje je bilo višje od ponudbe, zato je lahko OpenAI tudi izbiral. Med drugim so zahtevali ekskluzivnost, torej zavezo o nevlaganju v druga podjetja, ki se ukvarjajo z razvojem umetne inteligence. To je sicer precej neobičajno, pod drobnogled pa bi lahko takšno prakso vzeli tudi regulatorji, ker je protikonkurenčna. V praksi je sicer težko uveljavljati te prepovedi, saj sta na primer Sequoia Capital in Andreessen Horowitz v preteklosti že vlagala v druga podjetja...

6 komentarjev

Apple vendarle ne bo investiral v OpenAI

Slo-Tech - Pred mesecem dni smo poročali, da se Apple zelo resno zanima za investicijo v OpenAI, a se to očitno ne bo zgodilo. Iz aktualnega kroga iskanja svežega kapitala, v katerem zbirajo 6,5 milijarde dolarjev, je Apple izstopil. The Wall Street Journal piše, da so v Applu zadnjih hip pritisnili na zavoro in odpovedali sodelovanje. Razlogov niso razkrili.

Po drugi strani je Microsoft, ki ima že sedaj 49-odstotni delež v podjetju, spet sodeloval in bo primaknil milijardo dolarjev. Microsoftova investicija v OpenAI je bila strateška poteza, ki mu danes omogoča uporabo njihovih modelov umetne inteligence v svojih izdelkih in sodelovanje pri razvoju. Apple se za to ni odločili niti pred leti niti danes, četudi z OpenAI v omejenem obsegu sodeluje, denimo pri vgradnji ChatGPT v iOS 18 prek Siri.

Ali je Applovo omahovanje povezano z zadnjimi spremembami v OpenAI, ne vemo. Podjetje so zapustili nekateri vodilni zaposleni, obstoječo strukturo pa so spremenili tako, da bo bolj usmerjena v...

13 komentarjev

Tri mesece po odhodu iz OpenAI že novim milijardnim podjetjem

Slo-Tech - Tri mesece po odhodu iz OpenAI je nekdanji glavni znanstvenik Ilya Sutskever na dobri poti s svojim novim podjetje. Novi start-up z imenom SSI, kar pomeni Safe Superintelligence, je v zadnjem krogu financiranja pridobil milijardo dolarjev pri vrednotenju podjetja na pet milijard dolarjev. Med investitorji so bili Andreessen Horowitz, Sequoia Capital, DST Global in SV Angel. Ni slabo za tri mesece star start-up.

SSI ima deset zaposlenih, z denarjem pa bodo to število povečali in hkrati nakupili zadosti strojne opreme. SSI bo imel pisarne v Palo Altu v Kaliforniji in v Tel Avivu. Poleg Sutskeverja sta ustanovitelja še Daniel Gross, ki je pred tem delal v Applu, ter Daniel Levy, ki je raziskoval umetno inteligenco v OpenAI. Do Sutskeverjevega odhoda iz OpenAI je v podjetju delovala skupina za usklajevanje umetne inteligence z občimi človeškimi vrednotami (superallignment).

SSI ima za razliko od OpenAI klasično lastniško strukturo, ki omogoča delovanje kot profitne organizacije....

30 komentarjev

Tehnološki velikani porabili več kot skladi tveganega kapitala

Financial Times - Da v tehnološkem svetu vloge počasi izginjajo, priča zanimiva statistika aktualnega leta o investicijah in prevzemih. Tehnološki velikani so letos za vložke v sektor umetne inteligence namenili več od skladov tveganega kapitala (venture capital), za katere je to glavni posel. Prednjačijo seveda Microsoft, Google in Amazon, ki so letos res široko odvezali mošnjičke. Od 27 milijard dolarjev, ki so se letos stekli v ta sektor, so omenjeni trije prispevali dve tretjini, so ocenili v podjetju PitchBook.

Plaz je seveda omogočil OpenAI, ki je lanskega novembra pokazal OpenAI in spremenil svet. Eden glavnih vlagatelj v podjetje je Microsoft, ki je zanj namenil že 13 milijard dolarjev (od tega letos 10 milijard dolarjev). Drugi Microsoft nakup, ki je sicer precej manjši, je bil z 1,3 milijarde dolarjev Inflection. Podobno darežljiv pa je bil še Amazon, ki je z Googlom v konkurenčni Anthropic vložil približno šestmilijard dolarjev. Celotni trg umetne inteligence se hitro konsolidira, največ...

10 komentarjev

The New York Times toži OpenAI in Microsoft

Slo-Tech - Na manhattenskem sodišču je The New York Times vložil tožbo zoper podjetje OpenAI, ki razvija popularni model umetne inteligence ChatGPT, in Microsoft, ki je pomemben lastnik, uporabnik in tudi razvijalec. V tožbi podjetjema očitajo neupravičeno rabo več milijonov člankov časnika za trening umetne inteligence. Višine zahtevane odškodnine niso opredelili, škoda pa naj bi šla v milijarde dolarjev, trdijo. Zahtevajo tudi uničenje zbirke podatkov za trening in nastalega modela.

Podobne tožbe v ZDA že potekajo, a The New York Times je z naskokom največja medijska hiša, ki se je odločila zanjo, OpenAI in Microsoft pa največja igralca na drugi strani sodne klopi. Tožba lahko zato predstavlja precedenčni primer, ki bo postavil smernice o dopustni in nedopustni rabi avtorsko zaščitenih vsebin - besedil, slik, videoposnetkov in drugih - za trening umetne inteligence. Medtem ko avtorji modelov umetne inteligence trdijo, da se tudi ljudje učijo iz obstoječih izdelkov in da v modelih nikjer ni...

63 komentarjev

OpenAI bo postal drugi najdražji start-up

Slo-Tech - Eden izmed pionirjev umetne inteligence nove generacije, OpenAI, se dogovarja o novem financiranju. Po neuradnih podatkih bo podjetje zbiralo sveži kapital z vrednotenjem 100 milijard dolarjev, s čimer bo postalo drugi najdražji ameriški start-up, takoj za SpaceX-om. Za zdaj potekajo pogajanja s potencialnimi investitorji, na katerih bodo dorekli pogoje, časovnico in natančno vrednotenje. Poleg novega kroga financiranja bodo januarja v OpenAI zaposlenim omogočili prodajo lastnih delnic po vrednotenju 86 milijard. Povpraševanja po njih je več kot ponudbe.

OpenAI je avtor priljubljenega orodja ChatGPT, ki je povsem spremenilo odnos do umetne inteligence in jo približalo domačemu uporabniku. Pomemben lastnik podjetje je Microsoft, ki je vanj vložil že 13 milijard dolarjev, s čimer si je kupil tudi pravico do uporabe tehnologije. Zato ni presenetljivo, da se ChatGPT plazi tako v Windows kakor v Bing. Konkurenca, denimo Amazon in Alphabet (Google), medtem obilno vlaga v Anthropic.

V...

0 komentarjev