» »

Matematicni ... help please!

Matematicni ... help please!

BimboBoyX ::

Full bi bil hvalezen kermu za resitev tehleh nalog (ker jih nikakor ne znam resit do konca):

1] (z+1+i)^4=i
sm dau w=i^1/4,
z=w-1-i
pa v polarni zapis ......
pa sm dobu kot = pi/2, potem pa enacbo
Wk=1^1/4(cos (pi/2+2kpi)/4) + i sin (pi/2+2kpi)/4)

pol pa za k=0 - pi/8 ??? to je kot 22°

to pa se ni vse...

2] pa za zaporedje an= n^2(67/68)^n - limito pa od keriga n je zaporedje padajoce!

THX vsem, k mi ze voda v grlo tece......

Ajde

Gemm ::

pi/8 = 22,5°.. itak pa to ni važno, ker moraš vpisati rezultat decimalkah, na 8 decimalk natančno.
Daj te kote v kalkulator in dobil si rezultate.

Pri drugi moraš pogledati, kje je kvocient an/an+1 < 1.. ko je razmerje zaporednih členov manjše od 1, začne funkcija padati. Iz te neenačbe moraš ven dobit n:

((n+1)^2*(67/68)^(n+1)) / (n^2*(67/68)^n) = 67/68 * (n+1)^2/n^2, kar mora biti < 1
Tukaj premetavaj, in dobil boš nekaj v stilu
-n^2 + 134n + 67 < 0 (približno napamet.. nekaj takega pride..)

kjer je tisti n, ki ga iščeš 135. Tako da.. preracunavaj zadevo, tako da boš videl zakaj je 135. Pa srečno jutri na kolokviju :)

BimboBoyX ::

thx ti.....

sam neki se

ka ni pol nc treba vstavit za z=.....
sam w-je gledas, npr. w1=0,923879532 + 0,382683432i

Ajdi

Glej zje, ja... z = w - 1 -i
Na strani boš moral podati pa največji realni del in najmanjši imaginarni del.. tako da poglej, pri katerem korenu je največji kosinus in pri katerem najmanjši sinus.

LP

XsenO ::

Še jaz bi nekaj vprašal, kako se sploh reši 3. nalogo tam ko imaš podane dve točki z1 in z2, ki sta ogljišči n-kotnika. Ti pa moraš najt 4 ogljišče
1 + 1 = 1

XsenO:
Asistent nam je v petek izpeljal rekurzivno rešitev... sicer je nisem preizkusil, mi pa je precej sumljiva (če je kdo bil v petek popoldne naj me popravi),.. ampak če se ti izide, se izogneš dvema translacijama v zameno za eno klobaso.

z3 = e^(2iPI/n)*(z2-z1)
zk = e^(2iPI/n)*(zk-2 - zk-3) + zk-1

k-1, k-2 so indeksi, ne koeficienti, da ne bo pomote
n je število oglišč, k pa indeks želenega oglišča.

Druga rešitev je pa taka: geometrijsko izračunaš središče (pred*kavanje s tangensi in premicami in notranjimi koti ipd, to je enkrat po uri razložila tudi profesorica IIRC), nato pa prestaviš točko 0 v to središče, prek tega pa nato izračunaš katerokoli oglišče...

Skratka:
-Z geometrijo do središča
-Translacija na središče
-Polarna kompleksna števila -> želeno oglišče
-Translacija rezultata nazaj

Če si dobil 4-kotnik(kvadrat), delaj na pamet. Ker je smešno računati središče, če je rezultat samo za razdaljo |z1-z2| v desno (če je z1 nad z2).
Če imaš 6-kotnik, je do oglišča precej lahko priti (koti 60°, sicer pa moraš itak premetavat tangense kot koeficiente linearnih funkcij - robov..).

Glede na to, da pejdž zahteva od tebe v končni fazi z4, sta obe rešitvi podobni (asistentova se mi zdi, da je llepša, to je res), če pa se greš prek translacij središča, pa lahko izračunaš katerokoli oglišče.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Matematika-Domača naloga pomoč

Oddelek: Šola
51357 (1261) lebdim
»

Kompleksno število

Oddelek: Šola
372910 (2090) P=LN
»