» »

[tehnična debata] [brez politike] TEŠ - kako izkoristiti obstoječo infrastrukturo

[tehnična debata] [brez politike] TEŠ - kako izkoristiti obstoječo infrastrukturo

1
2
3

PoDeset ::

A. Smith je izjavil:

joez7 je izjavil:

Bol me ta tema spominja na plačano nalogo nekoga, ki je dobil naročilo in plačilo, sedaj pa zbira drobtinice za nadaljno delo. Verjetno ma več profilov na STju. Bi lahko abuse preveril.

Če lahko po tej poti zainteresirana javnost pride do besede, je meni tudi prav. Kdor ima dobre ideje, naj jih predstavi. Morda smo lahko zaradi tega vsi na boljšem.

Tako nekako. Hotel sem odpreti debato, v kateri bi se lahko rodile in ovrgle ideje. In ker je to javno objavljeno na internetu, lahko te ideje in predloge in izračune in nevem kaj še vidijo tudi tisti, ki o teh rečeh odločajo. Lahko se oblikuje tudi pobuda, kdo ve.
V najslabšem primeru je to samo poligon za miselno telovadbo, teoretično izživljanje in utopično sanjarjenje.

Delam kot elektrotehnik v privat firmi in nimam nobene povezave s temi mega/giga projekti.

Joez7, če te je strah, da bi komu pomagal v njegovi službi, lahko preprosto zapreš zavihek. Lahko pa tudi samo bereš, če želiš.

tony1 ::

Tudi sam ne delam v elektroenergetiki, namiga na jedrski lobi nisem čisto dobro razumel, na kaj se je nanašal?

A. Smith ::

tony1 je izjavil:

Tudi sam ne delam v elektroenergetiki, namiga na jedrski lobi nisem čisto dobro razumel, na kaj se je nanašal?

Obstajajo namenski reaktorji, ki jih lahko namontiraš na generator zaprte termoelektrarne. Neki Kitajci se specializirajo za predelave.

Bom še tole napisal, ko sem se že lotil.
Med predlogi sem prebral tudi takega, kjer se predlaga, da se odsluženo TE predela v prizorišče za filme ali piknik/paintball plac. Vem, da jim je 45 let nazaj v Zwettendorfu to uspelo, ampak ideja je neumna in ne bo uresničena. Razlog je pa v tem, da nismo več 1978 ali kdaj je že bila tista Avstrijska zgodba. V današnjih časih je do energetske lokacije, ki je poleg vsega še dobro vzankana v omrežje, hudičevo težko priti. In lahko pričakujete, da bo tam nekoč stala elektrarna nekega drugega tipa. Kakršnakoli drugačna rešitev je (tudi z okoljevarstvenega vidika) tako neumna, da ni vredna razprave. V parlamentu bodo o tem sicer sigurno tudi razpravljali, ker so tam pogosto nakopičeni bedaki. Ki se ne zavedajo, da bo treba do vsake nove energetske lokacije potegniti nov električni vod in je prekleto smiselno, s transformatorjem in postroji vred, izkoristiti tega, ki že obstaja.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

Glede Kitajcev moraš razumeti, da nam ne bo dovoljeno kupiti njihove elektrarne.

Časi, ko smo bili zares neodvisni (in smo si lahko privoščili kupiti Am. elektrarno - ker je domača stroka tako hotela, kljub temu, da smo imeli vso vojno tehniko od Rusov), so minili.

Horas ::

Mato989 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Teš idealna zadeva za sežigalnico, kar bo na koncu edina rešitev, ki jo itak rabimo.

Točno to... jaz res ne razumem zakaj v TEŠu ne sežigamo smeti... če lahko delajo sredi Graza bi lahko tudi mi... to bi bil win-win... vse smeti s Sloveniej se vozijo tja

problem so spet kuponi. saj sežigalnica ima tudi izpuste, primerljive termo elektrarni, če ne celo hujše. mene kot prebivalca šoštanja in velenja ne moti, da naredijo to. jih je pa veliko proti.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Mato989 ::

Horas je izjavil:

Mato989 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Teš idealna zadeva za sežigalnico, kar bo na koncu edina rešitev, ki jo itak rabimo.

Točno to... jaz res ne razumem zakaj v TEŠu ne sežigamo smeti... če lahko delajo sredi Graza bi lahko tudi mi... to bi bil win-win... vse smeti s Sloveniej se vozijo tja

problem so spet kuponi. saj sežigalnica ima tudi izpuste, primerljive termo elektrarni, če ne celo hujše. mene kot prebivalca šoštanja in velenja ne moti, da naredijo to. jih je pa veliko proti.

Seveda ampak potrebno je pogledat tako:

1. imamo zgrajeno "kurilnico" z masivnimi bloki itd...
2. nekam MORAMO vozit smeti

Zdaj ali je bolje da cela SLO PLAČUJE da se nekam dajo smeti ali pa jih zastojn dajemo v TEŠ in kurimo in imamo prihranek od plačevanja Grazu da kuri in pač imamo ogrevanje in hkrati plačamo kupone..
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Utk ::

Najbrž bi tudi preko graza plačali kupone na en ali drug način.

Utk je izjavil:

Najbrž bi tudi preko graza plačali kupone na en ali drug način.

Seveda, samo če se Graz odloči ko nas jebe, imamo problem kam s smetmi, če pa imamo državno firmo ki kuri smeti pa ta problem minimaliziramo ali celo izničimo.

WizzardOfOZ ::

TEŠ uporabiš za sežigalnico smeti iz cel slovenije. Pa verjetno bi kmalu iz cele okolice smeti kurili, če bi bilo dovolj kapacitet. Veliko boljše kot zakopavat ali pa dajat na ladje in potem metat v oceane.

Zakaj bi za CO2 kupone sploh plačeval? Pošlješ jih v ku*ac in nehaš plačevati.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

kow ::

Ker smo del EU, in pravila ter dogovore se spostuje.

A. Smith je izjavil:

V današnjih časih je do energetske lokacije, ki je poleg vsega še dobro vzankana v omrežje, hudičevo težko priti. In lahko pričakujete, da bo tam nekoč stala elektrarna nekega drugega tipa. Kakršnakoli drugačna rešitev je (tudi z okoljevarstvenega vidika) tako neumna, da ni vredna razprave. V parlamentu bodo o tem sicer sigurno tudi razpravljali, ker so tam pogosto nakopičeni bedaki. Ki se ne zavedajo, da bo treba do vsake nove energetske lokacije potegniti nov električni vod in je prekleto smiselno, s transformatorjem in postroji vred, izkoristiti tega, ki že obstaja.

Ok, ce potem nastejemo vse (tehnicne) moznosti, kaj vse je sploh mogoce (tudi ce zanemarimo ekonomiko):
- hranilniki energije
- sezigalnica
- itd.

Kaksne so moznosti?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: kow ()

feryz ::

Zapreti, podreti in zasuti luknjo.
Najboljše danes, čimprej.
To dolino futramo že desetletja in kar je najboljše, še vsaj 50 let jo bomo. Oz. jo bodo. Blagor zanamcem.
Zadnjič sem bral, da je cele 4 (štiri) procente večstanovanjskih objektov energetsko saniranih. Lansko zimo so se drli, koliko stane ogrevanje, tudi 2x ali 3x več kot v Ljubljani, pa čeprav so imeli cenejše ogrevanje na kilovat kot Ljubljančani. Seveda, stari razjebani bloki, okna odprta na kip celo zimo, v stanovanjih pa 25+ stopinj. Če je šlo desetletja, zakaj torej ne bi šlo tudi naprej tako?

Karkoli si boste tukaj izmislili ali v si bodo parlamentu, si bodo zgolj zato, da se bo tja metalo neomejene količine denarja. Zraven ga bo neomejeno tudi izginilo.
Korist? Ja, tam jo imajo. Ostali Slovenci pa plačujemo ultra drag štrom, neke kurčeve kupone, dvigujemo omrežnine in podobno. Za dve jebene doline.

Ce res drzi da vecina objektov ni energetsko saniranih, potem je itak vsa zadeva no brainer in je dalec najboljsa nalozba ravno to.

Zgodovina sprememb…

kow je izjavil:

Ker smo del EU, in pravila ter dogovore se spostuje.

Zaradi uklanjanja hrbta Bruslju in njihovih bedarij kot je zelena agenda, smo uničili vse kar se da. Pa ne samo v Sloveniji, po celi EU. Medtem ko cel svet brez problema smeti, smradi,...

Sežigalnica smeti bi bila najboljša rešitev. Veliko bolje je smeti zakurit, kot pa zakopavat. Še posebaj, če imaš od tega še elektriko, ki jo bomo vedno več rabili. TEŠ nam proizvede tretjino elektrike. Jo bomo drago plačevali z uvozom?

bm1973 ::

Če bi bila Slovenija vsaj malo pametna, bi se zdaj pogovarjali o NEK3.

Ker bi bil NEK2 v Krškem že zgrajen...

jest10 ::

tony1 je izjavil:

Daljnovodi so priključeni, in objekt je v obratovanju že kakšnih 15 let, le da je priključen na 220 kV daljnovode (in ne na 400 kV, kot je bilo predvideno),

Na 110 kV

joez7 ::

jest10 je izjavil:

tony1 je izjavil:

Daljnovodi so priključeni, in objekt je v obratovanju že kakšnih 15 let, le da je priključen na 220 kV daljnovode (in ne na 400 kV, kot je bilo predvideno),

Na 110 kV

Maš prav, dvosistemec 110kV, prenosne moči 200MW. Letos se gradi (oz. so dobili dovoljenje) za 20MW SE - pri rezervarju.
https://www.seng.si/hidroelektrarne/crp...
Kot taka, 180MW vršne moči - ne rabi več. Kot sama elektrarna je imponzanten objek, sem priložnost videl v fazi izgradnje.
Enosistemc 220KW prenese nekje 250MW, dvosistemc 500MW
400kV pa 450MW in 800MW

Če je potreba - se 110kV DV predelajo na 220kV - menjava izolatorje - in najdražji del - stikalna oprema in TR. Običajna praksa, je enosistemce predelat v dvosistemce. Sama Slo - ma vršno moč 1.8GW - ostalo pa se rabi za prenos preko meje - prodaja in nakup.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

Notechis ::

Se ne bi dalo predelati TEŠ v nuklearko? Konec koncev je oboje termoelektrarna, rezultat kotla ali jederske reakcije je para, turbine in hladilne stolpe pa že imamo.

400kV pa 450MW in 800MW

Pri 220 in 400 kV se uporablja debelejše kable, ter dodatno pri 400 kV dvojni ali trojni kabel. Tako da je prenosna zmogljivost 400 MW, ozeroma 1200/1800 MW po sistemu

https://www.eles.si/rekonstrukcija-dalj...
To so tudi naredili, predelali 220kV daljnovod v 400kV

Poglej si NEK 65bar in 350°C, TEŠ6 180bar in 550°C. (tu nekje - po spominu)
Razen reaktovjev gen IV ali V ne dosegajo takih temperatur.
Je vprašanje koliko je sploh rentabilno. IN UMEŠČANJE v prostor.
Naj si sosedje zgradijo svojo NE, kot je blo dogovorjeno in nam dajo pol.

jest10 je izjavil:

400kV pa 450MW in 800MW

Pri 220 in 400 kV se uporablja debelejše kable, ter dodatno pri 400 kV dvojni ali trojni kabel. Tako da je prenosna zmogljivost 400 MW, ozeroma 1200/1800 MW po sistemu

Jaz sem dal primer za obstoječe stebre.
Seveda se pri novih 400kV uporabijo dvojne ali trojne vrvi in dvosistemc - to pa potegne s sabo nove stebre in širšo traso - vse se da.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: joez7 ()

"https://www.eles.si/rekonstrukcija-dalj...

Madonca, še preden ga bodo zgradili, bomo TEŠ že zaprli :P

tony1 je izjavil:

"https://www.eles.si/rekonstrukcija-dalj...

Madonca, še preden ga bodo zgradili, bomo TEŠ že zaprli :P

Kolkor vem je projekt iz 2010, in že zgrajen.

Aha, na linku je bil še v gradnji...

hruske ::

adol2 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Ker TEŠ dela 20% energije v SLO (noben se pa noče odpovedati elektriki), bo verjetno smotrna proizvodnja elektrike še naprej.

Najprej zapreti rudnik lignita, preklop čisto na črni premog iz uvoza + sežigalnica in na koncu še odj. plačevanje CO2 kuponov, kar je itak nateg na kubik...

1. Tehnično je proizvodnja elektrike v TEŠ6 smotrna, ekonomsko pa ne. Ampak ekonomija je bolj stvar politike kot tehnike.
2. Kot so že povedali, ne moremo kurit samo črnega premoga, ker so obstoječe naprave zinženirane za velenjsko šoto.
3. CO2 kuponi so politično-ekonomska debata.
Kalkulator nove omrežnine 2024 - https://omreznina.karlas.si/Kalkulator

tony1 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

To je ena rešitev. Samo menda dobesedno "Zoki tega ne pusti". Toliko o tem, "ko je gazda u ovoj zemlji". Mislim, kot da vsa država ne ve, da se ga da kupiti, halo?

Druga stvar pa je gradnja infrastrukture, ki bi odvečno toploto iz Krškega peljala v Velenje za daljinsko ogrevanje. Danes jo priklopijo na NEK1, kasneje pa na NEK2.

Ne bo poceni, bo pa zagotovo ceneje od 2 mrd EUR. (Tako rešitev, npr. za ogrevanje Zagreba in Lj bi lahko naredili že ob gradnji NEK1, pa se ni naredila, prvič menda zaradi lobijev, ki dobavljajo daljinsko toploto v ZG, drugič pa zato, ker ni bilo denarja. No danes denar očitno je.)

Pa še nekaj: glede na to, da je TE-TOL uspel dobiti ne vem kakšne subvencije EK za "kogeneracijo" (del premoga za proizvodnjo toplote in elektrike so zamenjali z lesno biomaso) ni hudič, da se te investicije ne bi dalo prikazati na enak način. Samo misliti je treba...

4. Kot lokacija bi lahko TEŠ delal sežig smeti, ampak verjetno bi morali zgraditi nov obrat, da bi lahko zadostili sodobnim tehničnim standardom glede emisij. Verjetno bi bilo smeti dovolj za daljinsko ogrevanje, dvomim pa da bi bilo dovolj za proizvodnjo večje količine elektrike.

5. Sežig smeti prinaša tudi tveganje, da se na neki točki spremeni pravno okolje in se začne upoštevat emisije iz takih obratov enako kot se v jih danes v termoelektrarnah. Po emisijah so si smeti precej blizu s premogom.

6. Krško nima "odvečne toplote", niti odvečne toplote nima TEŠ. Temperatura na koncu parne turbine je med 20°C in 30°C, tlak pa nekje med 20 in 50 milibari absolutno. Temperatura vode v daljinskem ogrevanju v Velenju in Šoštanju je prek 100°C. Vroča voda, ki gre v daljinsko ogrevanje, "krade" energijo, ki bi se lahko porabila za proizvodnjo elektrike. Edini način, da bi uporabili odpadno toploto vode, ki ima nekajindvajset stopinj, je kot morebitni vhodni medij v TČ.

7. Kogeneracija je krajše oz. tuje za so-proizvodnja toplote in električne energije (SPTE). Večina kogeneracije je plin. TEŠ pa tudi že ima plinske bloke, ki lahko delujejo v režimu kogeneracije in del pare oz. vroče vode potem odvajajo v daljinsko ogrevanje.

8. "Zoki tega ne pusti" ni tehnični razlog.

9. Problem sežiga smeti je, da je treba gorivo transportirati do lokacije sežiga. Termoelektrarna je v Šoštanju nastala zaradi bližine goriva. V kolikor bi bilo potrebno gorivo transportirati na daljše razdalje, postanejo stroški precej višji. Že tako je odvoz in predelava smeti precej draga reč. Iz enakega razloga se utemeljuje postavitev sežigalnice poleg odlagališča Barje - da ne bi bilo potrebno smeti razvažat na drugi konec Ljubljane.

10. Velenje in Šoštanj pa tudi že 30 let čakata na dostojno cesto, mogoče ni najboljša ideja takoj zafilat cesto s kamioni polnimi smeti.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

11. Mimogrede: HSE je nedavno dobil dovoljenje za pobiranje naplavin iz Drave, da jih sme potem zmleti in sežgati v TEŠ.

12. Na Družmirskem jezeru je v planu postavitev 140MWp sončne elektrarne. TEŠ je odlično vpet v VN omrežje in je to super izraba omrežne kapacitete.

9. Problem sežiga smeti je, da je treba gorivo transportirati do lokacije sežiga. Termoelektrarna je v Šoštanju nastala zaradi bližine goriva. V kolikor bi bilo potrebno gorivo transportirati na daljše razdalje, postanejo stroški precej višji. Že tako je odvoz in predelava smeti precej draga reč. Iz enakega razloga se utemeljuje postavitev sežigalnice poleg odlagališča Barje - da ne bi bilo potrebno smeti razvažat na drugi konec Ljubljane.

Zdaj vozimo smeti v Graz.... kako je Velenje dlje od Graza za 75% SLO boš objasnil

fujtajksel ::

Ne vem če bi se v TEŠ6 za kogeneracijo dalo kurit pretežno biomaso in malo premoga zraven?
Ni mi jasno zakaj tudi v NEPN ni kej več biomase, je mogoče problem da je ni dovolj za tak obseg?
Se spomnim da so nas iz EU že med gradnjo jahali glede odsotnosti opcije Carbon Capture & Storage, ampak kolikor vem so na CCS včasih polagali velike upe ampak ekonomsko najbrž ne pride skozi.
Sicer je čisto uporabna za hladno rezervo (tj tisto ki je ponavadi ne kuriš, razen kadar je res kriza, npr izpad kakšne nuklearke).

Mato989 je izjavil:

Zdaj vozimo smeti v Graz.... kako je Velenje dlje od Graza za 75% SLO boš objasnil

Ni dlje, bi pa dve opažanji dodal:
V Gradec gre avtocesta.
Odvoz in predelava smeti ni poceni. (Verjetno tudi zaradi transporta v Gradec.)

fujtajksel je izjavil:

Ne vem če bi se v TEŠ6 za kogeneracijo dalo kurit pretežno biomaso in malo premoga zraven?
Ni mi jasno zakaj tudi v NEPN ni kej več biomase, je mogoče problem da je ni dovolj za tak obseg?
Se spomnim da so nas iz EU že med gradnjo jahali glede odsotnosti opcije Carbon Capture & Storage, ampak kolikor vem so na CCS včasih polagali velike upe ampak ekonomsko najbrž ne pride skozi.
Sicer je čisto uporabna za hladno rezervo (tj tisto ki je ponavadi ne kuriš, razen kadar je res kriza, npr izpad kakšne nuklearke).

TEŠ že zdaj sme zraven mešati manjšinski del biomase.

Problem je, da imamo letnega prirasta v Sloveniji premalo za TEŠ, in to že brez upoštevanja potrebne energije za morebitni transport vse te biomase na eno točko.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: hruske ()

fujtajksel ::

hruske je izjavil:

TEŠ že zdaj sme zraven mešati manjšinski del biomase.

Pričakovano, sej tudi stari blok ve TeTol Moste. Vprašanje zakaj ne večinskega...

hruske je izjavil:

Problem je, da imamo letnega prirasta v Sloveniji premalo za TEŠ, in to že brez upoštevanja potrebne energije za morebitni transport vse te biomase na eno točko.

Ja to se mi zdi verjeten odgovor.
Se mi pa zdi da bi bilo verjetno tudi zbrat precej večji delež prirasle biomase za ta namen če bi se lotili, dejansko ogromno lesa gnije v gozdu. Spet ne vem kako je z ekonomičnostjo. Tudi če ne bi šlo vse v TEŠ, bi bilo lahko več lokalnih kogeneracij. Bi lahko iz lesa in ostale biomase delali elektriko in še ogrevali ter ob tem zapovrh manj onesnaževali kot v povprečnih hišnih pečeh. Biomaso tako bolje izkoristiš, podobno kot je pri plinu.

A. Smith ::

hruske je izjavil:

10. Velenje in Šoštanj pa tudi že 30 let čakata na dostojno cesto, mogoče ni najboljša ideja takoj zafilat cesto s kamioni polnimi smeti.

Tole je pa orng mimobrc. Do Šoštanja gre namreč ŽELEZNICA. Se pač smeti z nekega zbirališča, ki je prav tako ob progi, smeti zvozi v Šoštanj.
"Be professional, be polite,
but have a plan to kill everyone you meet".
- General James Mattis

blay44 ::

Danes je cena kupona za tono 63.5€. Pada. Je to odraz ustavljajoče težke industrije?

mihec87 ::

Karkoli delamo se meče denar v "tehnologijo" oz način pridobivanja elektrike, ki bo v prihodnje čedalje bolj udarjen po prstih(in ja teš je tu kjer je tudi zaradi političnih iger/špekulacij)...
Sam bi rekel furajmo zadevo, tačaš pa zgradimo druge zadeve.

"NaN" ::

blay44 je izjavil:

Danes je cena kupona za tono 63.5€. Pada. Je to odraz ustavljajoče težke industrije?

Je mogoče zaradi večje ponudbe? Ali ni tako, da lahko podjetje tudi ustvari kupon z zajemom CO2? In če je veliko bizniseov, ki želi prodat svoje kupone, cena pač pada.

starfotr ::

Vseh odpadkov imamo 12 milijonov ton na leto.

https://www.stat.si/statweb/News/Index/...

Teš je v najboljših letih skuril 4 milijone ton premoga. Sedaj se gibljemo na okoli 3 milijone ton.

https://www.te-sostanj.si/proizvodnja/p...

Glede na to, da vseh odpadkov ne moremo kurit in da odpadki nimajo enake energijske vrednosti, kot premog, bi rekel da še zdaleč ni dovolj odpadkov v Sloveniji za normalno in ekonomično delovanje.

Poleg tega je treba TEŠ podret in na novo naredit veliko večino, saj je sežigalnica povsem drugačna, kot termo elektrarna na premog.

"NaN" ::

starfotr je izjavil:

Vseh odpadkov imamo 12 milijonov ton na leto.

https://www.stat.si/statweb/News/Index/...

Teš je v najboljših letih skuril 4 milijone ton premoga. Sedaj se gibljemo na okoli 3 milijone ton.

https://www.te-sostanj.si/proizvodnja/p...

Glede na to, da vseh odpadkov ne moremo kurit in da odpadki nimajo enake energijske vrednosti, kot premog, bi rekel da še zdaleč ni dovolj odpadkov v Sloveniji za normalno in ekonomično delovanje.

Poleg tega je treba TEŠ podret in na novo naredit veliko večino, saj je sežigalnica povsem drugačna, kot termo elektrarna na premog.

12 megaton je 4x toliko, kot 3 megatone.
Ali je razlika v kalorični vrednosti oziroma v izplenu res tako velika?

starfotr ::

Sežigalnice se grebejo za dovolj energijsko bogate odpadke. Nobena sežigalnice noče kurit energijsko revnih odpadkov, saj povzročajo same težave in stroške.

hruske je izjavil:

tony1 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Ne bo poceni, bo pa zagotovo ceneje od 2 mrd EUR. (Tako rešitev, npr. za ogrevanje Zagreba in Lj bi lahko naredili že ob gradnji NEK1, pa se ni naredila, prvič menda zaradi lobijev, ki dobavljajo daljinsko toploto v ZG, drugič pa zato, ker ni bilo denarja. No danes denar očitno je.)

Pa še nekaj: glede na to, da je TE-TOL uspel dobiti ne vem kakšne subvencije EK za "kogeneracijo" (del premoga za proizvodnjo toplote in elektrike so zamenjali z lesno biomaso) ni hudič, da se te investicije ne bi dalo prikazati na enak način. Samo misliti je treba...

6. Krško nima "odvečne toplote", niti odvečne toplote nima TEŠ. Temperatura na koncu parne turbine je med 20°C in 30°C, tlak pa nekje med 20 in 50 milibari absolutno. Temperatura vode v daljinskem ogrevanju v Velenju in Šoštanju je prek 100°C. Vroča voda, ki gre v daljinsko ogrevanje, "krade" energijo, ki bi se lahko porabila za proizvodnjo elektrike. Edini način, da bi uporabili odpadno toploto vode, ki ima nekajindvajset stopinj, je kot morebitni vhodni medij v TČ.
Predlagam ti, da si pogledaš turbinsko shemo TE, visoskotlačni del da 70% energije srednje tlačni 25% in nizkotlačni 5%. Toplota se jemlje na srednjetlačnemu delu- je že oddala mehansko delo, pa še ima toploto.
Vse TE in tudi NE imajo nekje 35 do 40% izkoristek, 40% vhodne energije je možno uporabit za toploto, kar v toplarni Lj tudi uporablajo.
Problem so mastodonti - Kotel - 1.5GW - generator 600MW - izgubljena energija 700MW. Potreba po toploti Velenja med 40 in 200MW. Pač elektrarna je bila zgrajena z mislijo na elektriko, ne pa na toploto.

7. Kogeneracija je krajše oz. tuje za so-proizvodnja toplote in električne energije (SPTE). Večina kogeneracije je plin. TEŠ pa tudi že ima plinske bloke, ki lahko delujejo v režimu kogeneracije in del pare oz. vroče vode potem odvajajo v daljinsko ogrevanje.

8. "Zoki tega ne pusti" ni tehnični razlog.

A. Smith je izjavil:

hruske je izjavil:

Tole je pa orng mimobrc. Do Šoštanja gre namreč ŽELEZNICA. Se pač smeti z nekega zbirališča, ki je prav tako ob progi, smeti zvozi v Šoštanj.

Če lahko v TEŠ vozimo Indonezijski premog (prek Kopra) bomo pa še smeti - namesto v A. Gradec.

Ni vrag, da se že samo s pozitivnimi učinki na javno zdravje da upravičiti ta transport v primerjavi s sežigalnico v Lj kotlini.

hruske je izjavil:

Mato989 je izjavil:

V Gradec gre avtocesta.

Transport z vlakom bi bil še cenejši.

WizzardOfOZ je izjavil:

hruske je izjavil:

Mato989 je izjavil:

V Gradec gre avtocesta.

Mogoče bi bil cenejši, mogoče pa ne. Redko kateri CERO je poleg železnice, prelaganje materiala pa ni brez stroškov.

Horas ::

hruske je izjavil:

adol2 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

Ker TEŠ dela 20% energije v SLO (noben se pa noče odpovedati elektriki), bo verjetno smotrna proizvodnja elektrike še naprej.

Najprej zapreti rudnik lignita, preklop čisto na črni premog iz uvoza + sežigalnica in na koncu še odj. plačevanje CO2 kuponov, kar je itak nateg na kubik...

1. Tehnično je proizvodnja elektrike v TEŠ6 smotrna, ekonomsko pa ne. Ampak ekonomija je bolj stvar politike kot tehnike.
2. Kot so že povedali, ne moremo kurit samo črnega premoga, ker so obstoječe naprave zinženirane za velenjsko šoto.

kamot se poleg lignita, ki je mlad premog in ima samo 60% ogljikov, vse ostalp je žveplo...

tako da indonezijskega bi kamot lahko kurli
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

Horas je izjavil:

hruske je izjavil:

adol2 je izjavil:

nejc_nejc je izjavil:

kamot se poleg lignita, ki je mlad premog in ima samo 60% ogljikov, vse ostalp je žveplo...

tako da indonezijskega bi kamot lahko kurli

:)):)):))
Ja, ja, lignit ima 40% žvepla>:D
Dej zaupaj mi, od kje si potegnil tole "dejstvo"

hruske je izjavil:

WizzardOfOZ je izjavil:

hruske je izjavil:

Mato989 je izjavil:

V Gradec gre avtocesta.

Mogoče bi bil cenejši, mogoče pa ne. Redko kateri CERO je poleg železnice, prelaganje materiala pa ni brez stroškov.

Bomo pa infrastrukturo zgradili okoli železnic, pa še par tirov potegnili. To bo manjši strošek, kot pa s kamioni vozit naokoli.

blay44 je izjavil:

Danes je cena kupona za tono 63.5EUR. Pada. Je to odraz ustavljajoče težke industrije?

Tudi. Ni pa to edini faktor. Slovaki bodo naslednje leto recimo pognali nuklearni reaktor, kar pomeni da bo kmalu zatem ugasnili termoelektrarno. Na ceno ne vpliva samo povprasevanje, ampak tudi ponudba.

Zgodovina sprememb…

Nekaj mi samo povejte... a torej iz Indonezije pripeljat premog je ceneje kot Smeti iz Bistrice ali Ptuja? Ne se hecat no.

S tem, da ga je Indonezijcem treba še plačati, pri nas pa plačaš samo Zokita.

Mato989 je izjavil:

Nekaj mi samo povejte... a torej iz Indonezije pripeljat premog je ceneje kot Smeti iz Bistrice ali Ptuja? Ne se hecat no.

Dej nam razlozi kaksno kaloricno vrednost imajo smeti iz Bistrice ter kaksno indonezijski premog. Hvala!

kow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Dej nam razlozi kaksno kaloricno vrednost imajo smeti iz Bistrice ter kaksno indonezijski premog. Hvala!

Ni to bistveno, bistveno je da smeti moramo nekam dat in bolje je da jih sežgemo mi kot pa plačujemo da drugi ker smo tako neodvisni... ni zdaj tu glavna težava karolična vrednost ampak to da se bomo zadušili v smeteh... Ne govorim zdaj o best p/p outputu elektrike, to je sekundarna stvar pri mojem argumentu...

Govorimo o tem kaj lahko delamo z gromozanskim TEŠom oz. samo stavbo... razen to da jo porušimo

kow je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Nepomembno. Prva in najbolj pomembna stvar je, da se moramo smeti znebiti. Če s tem pridobimo še nekaj elektrike, smo zmagali.

Za več elektrike pa naj NEK2 in NEK3 poskrbita.

Edit: vidim, da me je nekdo že prehitel

Zgodovina sprememb…

Ce kaloricna vrednost ni vazna, potem smeti ni smiselno tovoriti stran od populacijskih centrov. Tam kjer se smeti dejansko proizvedejo. Ideja se slisi blazna.

Zgodovina sprememb…

1
2
3

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Ali je sežig plastične embalaže prava stvar?

Oddelek: Znanost in tehnologija
141970 (1235) alkor
»

Nekaj čudnega se dogaja: Zlogalasni TEŠ6 in premogovnik velenje na robu bankrota, gov (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15128518 (23677) kotanyi
»

EU lani pridobila več elektrike iz obnovljivih virov kakor iz fosilnih (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12818666 (14902) hruske
»

Saj ni res, pa je: za TEŠ 6 zmanjkalo denarja (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Problemi človeštva
15033949 (19000) gruntfürmich

Več podobnih tem