Forum » Loža » Zaposlitev - punca - Okoljevarstvo
Zaposlitev - punca - Okoljevarstvo
majster123 ::
Punca končuje faks okoljevarstva v LJ.
Trenutno dela preko studenta.
Zanima me ali ji bo uspelo dobit job v svojem področju?
Naj bi bilo perspektivno, ampak na družboslovne vode se pa res ne spoznam, saj sem cisti naravoslovec.
Hvala in lp.
Naj bi bilo perspektivno, ampak na družboslovne vode se pa res ne spoznam, saj sem cisti naravoslovec.
Hvala in lp.
- premaknil iz Problemi človeštva: bluefish ()
Aja, pametna je, tudi. Iznajdljiva in načitana, delovna.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: majster123 ()
Bizkit45 ::
Ce bi bila pametna nebi sla na druzboslovni fax :) .. salo na stran
Saj fax naceloma ni tisto kar je njena "smer", ce to mislis v smislu smeri? Kaj pa dela preko studenta? Ponavadi (bi reku 75%+) tisto, kar delas preko studenta je nekako tvoja smer oz. postane. Z diplomo in marljivostjo pa prides malce dlje v tisti branzi. S poznanstvi pa se kancek. In glej ga zlomka, kmalu je druzboslovec od naravoslovca šef. Zdaj se vrnem na prvo poved in vzamem besede nazaj - je pametna :)
Saj fax naceloma ni tisto kar je njena "smer", ce to mislis v smislu smeri? Kaj pa dela preko studenta? Ponavadi (bi reku 75%+) tisto, kar delas preko studenta je nekako tvoja smer oz. postane. Z diplomo in marljivostjo pa prides malce dlje v tisti branzi. S poznanstvi pa se kancek. In glej ga zlomka, kmalu je druzboslovec od naravoslovca šef. Zdaj se vrnem na prvo poved in vzamem besede nazaj - je pametna :)
primoz4p ::
Fakulteta za varstvo okolja, Velenje, ima na zapisano na strani
Zaposlitvene možnosti diplomantov
GOSPODARSKE DRUŽBE
* podjetja, ki po zakonu potrebujejo okoljevarstveno dovoljenje
* razvijalci okolju prijaznih izdelkov, storitev ali tehnologij, ki želijo povečati družbeno odgovornost svojega delovanja (ISO 14001, EMAS, okoljski znak ...)
* podjetja, ki morajo smotrno ravnati z nevarnimi snovmi in odpadki
* družbe za ravnanje z odpadki (zbiranje, obdelava, predelava, odstranjevanje ...)
* podjetja za razvoj in proizvodnjo opreme za ravnanje z odpadki
* izvajalci okoljskega monitoringa (vode, zrak, hrup, tla ...)
* izdelovalci okoljske dokumentacije za prostorske in druge načrte, posege z vplivi na okolje, posege na varovana območja
* gozdarska podjetja
* izvajalci sanacij degradiranih območij in protipoplavnih ukrepov
* podjetja trajnostnega turizma
* izvajalci energetskih obnov
* kmetije
JAVNE USTANOVE
* komunalna podjetja (centralne čistilne naprave, manjše čistilne naprave, pitna voda...)
* upravne in nadzorne službe za varstvo okolja ter urejanje prostora
* okoljske enote izobraževalnih in raziskovalnih institucij
* zavarovana območja, parki, rezervati
* urbanistični zavodi
* lovske in ribiške organizacije
* nevladne okoljske organizacij
Sicer pa:
Čisto družboslovje?! ... Aha, že razumem. Varstvo okolja je družbeni konstrukt.
Zaposlitvene možnosti diplomantov
GOSPODARSKE DRUŽBE
* podjetja, ki po zakonu potrebujejo okoljevarstveno dovoljenje
* razvijalci okolju prijaznih izdelkov, storitev ali tehnologij, ki želijo povečati družbeno odgovornost svojega delovanja (ISO 14001, EMAS, okoljski znak ...)
* podjetja, ki morajo smotrno ravnati z nevarnimi snovmi in odpadki
* družbe za ravnanje z odpadki (zbiranje, obdelava, predelava, odstranjevanje ...)
* podjetja za razvoj in proizvodnjo opreme za ravnanje z odpadki
* izvajalci okoljskega monitoringa (vode, zrak, hrup, tla ...)
* izdelovalci okoljske dokumentacije za prostorske in druge načrte, posege z vplivi na okolje, posege na varovana območja
* gozdarska podjetja
* izvajalci sanacij degradiranih območij in protipoplavnih ukrepov
* podjetja trajnostnega turizma
* izvajalci energetskih obnov
* kmetije
JAVNE USTANOVE
* komunalna podjetja (centralne čistilne naprave, manjše čistilne naprave, pitna voda...)
* upravne in nadzorne službe za varstvo okolja ter urejanje prostora
* okoljske enote izobraževalnih in raziskovalnih institucij
* zavarovana območja, parki, rezervati
* urbanistični zavodi
* lovske in ribiške organizacije
* nevladne okoljske organizacij
Sicer pa:
FireSnake ::
Hja, pa ni šala, ane? Ker je dejansko res.
Poiskati najlažji možen fax in potem upati na dobro službo?
To ne gre tako: že pri vpisu je treba razmišljati kaj bomo delali po diplomi.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Invictus ::
Sicer pa:
Ja itak, imajo tam v programu fiziko, kemijo, biologijo?
To, za kar obstajajo specializirani faksi...
Ne pa malo mutenja po EU direktivah o varstvu okolja in piflanja na pamet...
Gre pač za gojenje nove vrste uradnik s urejanjem papirologije za varstvo okolja, ali drugače, teženje zakaj ni nekaj narejeno po nekih fiktivnih standardih, ki nimajo veze s prakso, narejenih s strani diplomantov ravno tega faksa.
Če to ni družboslovje, pol pa tudi ne vem...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
SSKJ
konstrúkt -a m (?)
1. knjiž. neresnična, zavestno sestavljena, narejena tvorba: oblike na njegovih slikah so konstrukti / glavna oseba romana je ideološki konstrukt
2. psih. pomožni pojem, na domnevi temelječi model: pojem zavesti je za nekatere psihologe konstrukt / verbalni konstrukti
Torej, če gledamo na varstvo okolja brez naravoslovnega temelja je le-to lahko karkoli. Karkoli se dogovorijo, zlobirajo in potem črpajo denar ... Za samo okolje jim je pa figo mar; zelena barva je barva $$$.
Imaš prav.
konstrúkt -a m (?)
1. knjiž. neresnična, zavestno sestavljena, narejena tvorba: oblike na njegovih slikah so konstrukti / glavna oseba romana je ideološki konstrukt
2. psih. pomožni pojem, na domnevi temelječi model: pojem zavesti je za nekatere psihologe konstrukt / verbalni konstrukti
Torej, če gledamo na varstvo okolja brez naravoslovnega temelja je le-to lahko karkoli. Karkoli se dogovorijo, zlobirajo in potem črpajo denar ... Za samo okolje jim je pa figo mar; zelena barva je barva $$$.
Imaš prav.
jerry9999 ::
Kaj pa jo veseli, je kar velik % ljudi, ki ne dela tisto za kar so se izobraževali, naj se obrne na karierno svetovalko na fakulteti, je pa zagotovo, da bo več uspeh ače bo ona iskal, ne pa da ti iščeš.
denabiker ::
toliko je pametna in iznajdljiva, da mora namesto nje se fant zanimat za job
lahko pa greš namesto nje še na kakšen razgovor...
lahko pa greš namesto nje še na kakšen razgovor...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: denabiker ()
energetik ::
A ni to logično?Ce bi bila pametna nebi sla na druzboslovni fax :) .. salo na stran
Ali pa preveč sklepam nase. Najprej sem gruntal v kateri stroki so in bodo najbolj iskana/plačana dela, šele nato sem se vpisal na faks, ki nudi to izobrazbo, pri pogoju, da me je zadeva sploh zanimala.
vires in numeris
FireSnake ::
Ne, za babe to ni logično.
Treba je it nekam, kjer se preveč ne pretegnejo. Potem je pa po diplomi treba službo dobiti so pa drugi krivi, ker ona je diplomirala in jo povsod zavračajo.
Vzporedno se je pa treba fino imeti in pri tridesetih iskati fanta, ki ima avto, stanovanje in dobro službo.
Ker ona je neodvisna ženska (ki pa do tridesetega leta ni ustvarila popolnoma nič).
Take potem poiščejo kakega IT-jevca, ki ima vse to in dela že od 22 leta in si ni imel časa poiskati partnerke.
Ampak, tudi IT-jevci so postali pametni in take lovače dajo na hladno.
Treba je it nekam, kjer se preveč ne pretegnejo. Potem je pa po diplomi treba službo dobiti so pa drugi krivi, ker ona je diplomirala in jo povsod zavračajo.
Vzporedno se je pa treba fino imeti in pri tridesetih iskati fanta, ki ima avto, stanovanje in dobro službo.
Ker ona je neodvisna ženska (ki pa do tridesetega leta ni ustvarila popolnoma nič).
Take potem poiščejo kakega IT-jevca, ki ima vse to in dela že od 22 leta in si ni imel časa poiskati partnerke.
Ampak, tudi IT-jevci so postali pametni in take lovače dajo na hladno.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
Mal mačistična izjava, ampak:
Če ima velike joške in dobro rit, ne bo problem s službo...
Realnost še vedno...
Če ima velike joške in dobro rit, ne bo problem s službo...
Realnost še vedno...
avani12 ::
Po moje je najbolje, da se usmeri v certifikacije. Imaš jih za vse možno, od certificiranja izdelkov, stavb, do podjetij. Je pa kar iskano, prav tako je ogromno certifikatov. Je denarja v tem.
Pa tako kot je Invictus rekel: čaka jo bolj birokratska služba...
Pa tako kot je Invictus rekel: čaka jo bolj birokratska služba...
Miki N ::
Ob takih temah se vedno spomnim komada, ki ga je pred davnimi desetletji spesnil Samo Glavan - takrat na temo "usmerjenega izobraževanja" samo kdo ve, mogoče velja tudi za OPovo "intelektualko".
Ne, punčka, ti ne boš zdravica
Tebi bom v roke dal omelo
Sicer imaš, pa res, prav nizko čelo
Ne, punčka, ti ne boš zdravnica
Kaj pa ti? Ti ne boš tršica
Ti imela lepo boš postavo
Tebi bo preživljanje v zabavo
Ne, punčka, ti ne boš tršica
Ne, sine, ti ne boš pilot
Tebi v roke pristoji lopata
Sicer pa, kdo za vraga je sploh tvoj ata?
Ne, sinko, ti ne boš pilot.
ginekk ::
majster123 je izjavil:
Hvala in lp.
Ima kar nekaj opcij. Prva je jasno politična, eko agenda je že zdaj pomembna in še bolj bo in politiki rabijo to bolje razumet. Druga je privat; trenutno se privat posel diferencira tudi glede na to koliko dajo na eko agendo (in s tem privabijo k sebi določen krog kupcev), v prihodnosti pa bo zaradi dodatnih regulacij (zakoni) take službe obvezne in bodo firme ne samo poročale ampak morale aktivno zmanjšat in dokazat svoj zmanjšan vpliv na okolje.
Za naravoslovce zgoraj, ki ne poznajo družboslovja in ga dajejo v nič. Tud tja se vpisujejo pametni ljudje in to bi lahko vedli, če bi se spomnili tiste mal statistike. Kvaliteta znanja je precej odvisna od posameznika; koliko je vložil v svoj študij.
Lažje je jasno prebluzit družboslovje, kar pa ne pomeni, da ga ne rabimo. Predvsem ne rabimo študentov, ki gredo po diplomo zaradi naziva in potem posplošujejo svojo lenobo še na ostale.
Koliko in kakšne poklice rabimo, lepo pokažejo povprečne plače v različnih poklicih...
vires in numeris
eEdbM ::
majster123 je izjavil:
Aja, pametna je, tudi. Iznajdljiva in načitana, delovna.
Pa za ramo je stala :D
Lonsarg ::
Saj ne gre za to da ne rabimo družboslovja, gre le za to da glede na razmerje družboslovcev/naravoslovcev se jih preveč v družboslovne smeri vpiše.
Če si dober in/ali iznajdliv imaš itak službo tako ali tako. Če si neiznadljiv in/ali manj dober pa boš precej bolje prišel skozi kot naravoslovec. Je pa v družboslovju iznajdlivost res konkretno bolj pomembna kot v naravoslovju, javni sektor je tu glavni zaposlovalec in pač deluje primarno po vezah in iznajdlivosti ne po kometencah. Žal je taka realnost.
Če si dober in/ali iznajdliv imaš itak službo tako ali tako. Če si neiznadljiv in/ali manj dober pa boš precej bolje prišel skozi kot naravoslovec. Je pa v družboslovju iznajdlivost res konkretno bolj pomembna kot v naravoslovju, javni sektor je tu glavni zaposlovalec in pač deluje primarno po vezah in iznajdlivosti ne po kometencah. Žal je taka realnost.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Lonsarg ()
Vanadium ::
Še vedno ne vemo, katera točno fakulteta, ker imaš razno razne privatne gospodinjske pouke in kuharske tečaje, kjer dobiš stopnjo večina te pa na trgu dela resno, ne jemlje (ali upravičeno ali neupravičeno naj vsak sam sodi), ne vemo niti katero stopnjo dečva zaključuje torej ali se končuje 1. ali 2. stopnja študija ... ko bo malo več informacij znanih o študijskem programu (kaj dejansko so obravnavali pri predmetih) bo lažje tudi kaj več napisati.
@energetik: Ne bi se ravno strinjal s tvojo izjavo glede potreb. Sem v gradbeništvu že skoraj 20 let imam 8 stopnjo po SOK in plača je taka, da sem raje tiho (pa ne, ker je toliko dobra). Pa je na trgu tako pomanjkanje ustreznega kadra, da glava peče, znanje je razvrednoteno, ljudje preobremenjeni, izpogajaš se lahko pri konkurenci mogoče za 100-200 € več, ampak gagal boš pa 3x več. Se počasi izboljšuje sam kaj, ko bo spet kaka kriza usekala pa bomo spet na slabšem kot pri zadnji krizi 2008. Ko sem s kolegi strojniki, elektrotehniki, farmacevti na pijači (pa imamo vsi nekako podobno zahtevne fakse končane) imajo vsi vsaj 1500-2000+ € bruto več kot jaz. Dejansko kdor koli me vpraša za svoje otroke, če naj gre na gradbeno sam rečem bejži stran, dokler se lahko še rešiš, s srednjo boš običajni delovodja (od jutra do sutra na gradbiščih) mogoče prilezeš do vodje gradbišča (malo več kot delovodja pa spet od jutra do sutra), če hočeš bit nadzornik ali projektant potrebuješ magisterij, da lahko dobiš licenco PI in tako boš na faksu pustil v povprečju 8-10 let svoje mladosti ...
@energetik: Ne bi se ravno strinjal s tvojo izjavo glede potreb. Sem v gradbeništvu že skoraj 20 let imam 8 stopnjo po SOK in plača je taka, da sem raje tiho (pa ne, ker je toliko dobra). Pa je na trgu tako pomanjkanje ustreznega kadra, da glava peče, znanje je razvrednoteno, ljudje preobremenjeni, izpogajaš se lahko pri konkurenci mogoče za 100-200 € več, ampak gagal boš pa 3x več. Se počasi izboljšuje sam kaj, ko bo spet kaka kriza usekala pa bomo spet na slabšem kot pri zadnji krizi 2008. Ko sem s kolegi strojniki, elektrotehniki, farmacevti na pijači (pa imamo vsi nekako podobno zahtevne fakse končane) imajo vsi vsaj 1500-2000+ € bruto več kot jaz. Dejansko kdor koli me vpraša za svoje otroke, če naj gre na gradbeno sam rečem bejži stran, dokler se lahko še rešiš, s srednjo boš običajni delovodja (od jutra do sutra na gradbiščih) mogoče prilezeš do vodje gradbišča (malo več kot delovodja pa spet od jutra do sutra), če hočeš bit nadzornik ali projektant potrebuješ magisterij, da lahko dobiš licenco PI in tako boš na faksu pustil v povprečju 8-10 let svoje mladosti ...
stara mama ::
Ko sem s kolegi strojniki, elektrotehniki, farmacevti na pijači (pa imamo vsi nekako podobno zahtevne fakse končane) imajo vsi vsaj 1500-2000+ EUR bruto več kot jaz.
Tu sem te nehal resno jemat.
Po tvojem imajo strojniki in elektrotehniki vsi 2500EUR-3000EUR plače, če predpostavimo da gledaš od minimalca.
Malo morgen, oni so imuni na kapitalizem?
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
@energetik: Ne bi se ravno strinjal s tvojo izjavo glede potreb. Sem v gradbeništvu že skoraj 20 let imam 8 stopnjo po SOK in plača je taka, da sem raje tiho (pa ne, ker je toliko dobra). Pa je na trgu tako pomanjkanje ustreznega kadra, da glava peče, znanje je razvrednoteno, ljudje preobremenjeni, izpogajaš se lahko pri konkurenci mogoče za 100-200 € več, ampak gagal boš pa 3x več. Se počasi izboljšuje sam kaj, ko bo spet kaka kriza usekala pa bomo spet na slabšem kot pri zadnji krizi 2008. Ko sem s kolegi strojniki, elektrotehniki, farmacevti na pijači (pa imamo vsi nekako podobno zahtevne fakse končane) imajo vsi vsaj 1500-2000+ € bruto več kot jaz. Dejansko kdor koli me vpraša za svoje otroke, če naj gre na gradbeno sam rečem bejži stran, dokler se lahko še rešiš, s srednjo boš običajni delovodja (od jutra do sutra na gradbiščih) mogoče prilezeš do vodje gradbišča (malo več kot delovodja pa spet od jutra do sutra), če hočeš bit nadzornik ali projektant potrebuješ magisterij, da lahko dobiš licenco PI in tako boš na faksu pustil v povprečju 8-10 let svoje mladosti ...Potem vas je očitno še vedno zadosti, da se pri konkurenci ne morete izpogajati za več kot 200€ pri 3x več dela. Če bi bilo resno pomanjkanje kadra, bi ti njim postavljal pogoje.
vires in numeris
avani12 ::
V splošnem je res tako, da povpraševanje po tvojih storitvah določa tvoj prihodek. Tem gre nekaj tako, da so v splošnem kemijski inženirji najbolje plačani, gradbeni pa najmanj. Vsi ostali smo pa nekje vmes.
V detajlu je pa malce drugače. tvoj dohodek je najbolj odvisen od tega, kako visoke račune lahko pišeš za svoje storitve. Če si investicijski bančnik in Vid odobraval večmilijonske kredite, si boš vzel procent tega za plačo in se nasploh imel lepo v življenju. Če delaš v it in na področju, kjer so dobre marže (zelo pogosto so okoli 50%), si boš prav tako odrezal lep prihodek.
V gradbeništvu so marže so tam okoli 2%, razvoja tako rekoč ni, produktivnost je nižja kot pred 20 leti. Jaz bi šel stran ali pa na področje, ki bo v porastu. Npr. Sanacije betonskih konstrukcij. To bo zelo dober biznis, tako kot Consulting ali pa kot izvajalec.
V detajlu je pa malce drugače. tvoj dohodek je najbolj odvisen od tega, kako visoke račune lahko pišeš za svoje storitve. Če si investicijski bančnik in Vid odobraval večmilijonske kredite, si boš vzel procent tega za plačo in se nasploh imel lepo v življenju. Če delaš v it in na področju, kjer so dobre marže (zelo pogosto so okoli 50%), si boš prav tako odrezal lep prihodek.
V gradbeništvu so marže so tam okoli 2%, razvoja tako rekoč ni, produktivnost je nižja kot pred 20 leti. Jaz bi šel stran ali pa na področje, ki bo v porastu. Npr. Sanacije betonskih konstrukcij. To bo zelo dober biznis, tako kot Consulting ali pa kot izvajalec.
Alfa Dog ::
ESG - to je trenutni buzzword.
Firme na veliko zaposlujejo tovrsten kader ki bo skrbel za skladnost s predpisi in zahtevami kupcev. Po 1.1.2026 stopi v veljavo še CBAM direktiva, tako da bodo šle potrebe po tovrstnih kadrih pred tem rokom samo še navzgor. Je že tako, da več zaposlenih takih mešalcev megle generira potrebo po še več njih.
Pri nas smo v zadnjih 12 mesecih globalno zaposlili cca 50 takih profilov.
Firme na veliko zaposlujejo tovrsten kader ki bo skrbel za skladnost s predpisi in zahtevami kupcev. Po 1.1.2026 stopi v veljavo še CBAM direktiva, tako da bodo šle potrebe po tovrstnih kadrih pred tem rokom samo še navzgor. Je že tako, da več zaposlenih takih mešalcev megle generira potrebo po še več njih.
Pri nas smo v zadnjih 12 mesecih globalno zaposlili cca 50 takih profilov.
GummyBear ::
Glede bold teksta: To nihče ne razmišlja.
Jaz sem od osnovne šole imel začrtano eno in edino smer - nekaj v povezavi računalništva ali elektrotehnike (saj je oboje zelo povezano).
Vsakokrat ko sem šel na vpis (za SŠ ali fax) so govorili, da je to področje zelo iskano. Sploh za programiranje so nategovali z raznimi forami, kako programerjev manjka, kako je služba zagotovljena itd.
Kaj poslušam danes: Da je programerjev ogromno in več zasluži dober varilec ali polagalec ploščic, kakor pa povprečen programer. Pa tudi ogromno je ugibanja, ali se zaradi AI programerjem slabo piše.
Na srečo me je življenje odpeljalo na drugo pot, ki je nikoli nisem planiral. Zaslužim več kot povprečen programer in tudi zaposlitev je veliko bolj stabilna. Ne koristi mi toliko smer, kakor stopnja izobrazbe.
Eh. Pa ni kaj rekla, sam mene je firbec matral, kaj bi lahko počela. Preko študenta dela ja, v trgovini.
Jaz nimam blage veze o tem področju, niti me ne zanima najbolj.
Se bo pa že menda znašla no. BRUV
Mislim, itak ne bo razmišljala kot mi, ki smo v IT, al neki.
Jaz nimam blage veze o tem področju, niti me ne zanima najbolj.
Se bo pa že menda znašla no. BRUV
Mislim, itak ne bo razmišljala kot mi, ki smo v IT, al neki.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: majster123 ()
feryz ::
Prej kot boste dojeli, da izven politike, formalna izobrazba ne pomeni popolnoma nič, prej se bo plača dvignila.
Ali, bolje rečeno, prihodki.
Pravzaprav tudi za politične službe velja enako. Le da tam ni bolj pomembna pamet od izobrazbe, ampak ritolizništvo. Oz. oboje.
Pravzaprav tudi za politične službe velja enako. Le da tam ni bolj pomembna pamet od izobrazbe, ampak ritolizništvo. Oz. oboje.
Okapi ::
majster123 je izjavil:
Hvala in lp.
Od kdaj je varstvo okolja družboslovje???
Zato, ker se tam sproducira cel kup neumnosti, ki nimajo veze z realnostjo.
In ker je varstvo okolja postalo religija, ne znanost...
In ker je varstvo okolja postalo religija, ne znanost...
Okoljevarstvo in odpad sončnih elektrarn?
Kako je s tem vprašanjem?
Strokovnjaki?
jaz mislim, da si tukaj zatiskamo oči, ali pa ti nekaj od tega in zavajajo narod. Zanimivi so npr. kmetje tam v okolici Chicaga, kako so se uprli, ko so jih silili, da bi namontirali celice na njihova velika poslopja. Že tak imajo polno vetrnic, .... Noben noče potem prevzeti čiščenje zemlje oz. nadomestilo zemlje, saj tam ko so poškodovani paneli in pridejo delci stik z zemljo ne bi smel kmetovat, ker je preveč toksična zemlja. Je dal en kmet na analizo zemljo, kjer so bili poškodovani paneli na svoje stroške v neodvisen laboratorij in pokazal rezultate, od nekih strupenih kemikalij, kadmij, svinec, .... NO v glavnem, tam po analizi ne bi smel kmetovat na tisti zemlji, država pa mu noče dati drugje zemljo...
Ne vem kako pa je še s silicijevim prahom, to je zdaj zdrobljeno, prah je prisoten, kaj pa pljuča? A to bo zdaj nova piz*arija kot pri azbestu v salonitkah?
Machete ::
Prej kot boste dojeli, da izven politike, formalna izobrazba ne pomeni popolnoma nič, prej se bo plača dvignila.
Za cepetanje na mestu mgoče.
Za razvoj in napredek pa rabiš izobražen kader. Ni vse stresanje žaklov mikroarmature v beton.
LC1000|Asrock-H470PG|i7-10700K|2x16GB|RTX-3080 EAGLE|W10Pro
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
new Nintendo 2DS & 3DS XL|Galaxy S24+
Pobes ::
Prav pametna ne more bit če tip išče in sprašuje če bo dobila službo. Pri večini študentov je problem da oni so končali faks in morajo dobit takoj službo na najvišjem položaju ki nam bi jim " pripadala" ob izobrazbi.
Če bi kot začetniku znižali pričakovanja in seveda s tem tudi plačilni razred bi dobili službo, se kaj naučili in napredovali.
Jaz sem v svoji službi začel s pometanjem in čiščenjem izdelkov, sedaj sem vodja proizvodnje in glavni konstrukter. za to sem rabil cca 10 let. Kako mi je to uspelo ? praktično med vsemi postopki v proizvodnji sem poznal vse, vse probleme in prednosti in sem začel uvajati spremembe in predloge. Izdelke poznam iz nule in me ne more nihče vrtet okoli prsta kaj se da in kaj ne. Še posebno ne študenti ki bi mojo službo prvi dan po prejetju diplome.
Če bi kot začetniku znižali pričakovanja in seveda s tem tudi plačilni razred bi dobili službo, se kaj naučili in napredovali.
Jaz sem v svoji službi začel s pometanjem in čiščenjem izdelkov, sedaj sem vodja proizvodnje in glavni konstrukter. za to sem rabil cca 10 let. Kako mi je to uspelo ? praktično med vsemi postopki v proizvodnji sem poznal vse, vse probleme in prednosti in sem začel uvajati spremembe in predloge. Izdelke poznam iz nule in me ne more nihče vrtet okoli prsta kaj se da in kaj ne. Še posebno ne študenti ki bi mojo službo prvi dan po prejetju diplome.
stara mama je izjavil:
Tu sem te nehal resno jemat.
Po tvojem imajo strojniki in elektrotehniki vsi 2500EUR-3000EUR plače, če predpostavimo da gledaš od minimalca.
Malo morgen, oni so imuni na kapitalizem?
Jah sej me ni treba jemat, samo povem, kako je. Kolega strojnik na delovnem mestu razvojnik 4500 bruto, drugi kolega elektrotehnik na delovnem mestu vodja projekta 6500 bruto. V gradbeništvu kot vodja projekta boš težko prišel na tako plačo ob nekem normalnem časovnem inputu. Da se to dobiti samo to je pol gaganje cele dneve in to potem ni življenje. Zakaj je temu, tako smo si pa tako ali tako sami (gradbeniki) krivi, ker se pač ne držimo priporočenih cen, ki jih je postavila inženirska zbornica. Bo pa počasi bolje število pooblaščenih inženirjev je vedno manj in se bo s tem cena mu dvignila.
Potem vas je očitno še vedno zadosti, da se pri konkurenci ne morete izpogajati za več kot 200€ pri 3x več dela. Če bi bilo resno pomanjkanje kadra, bi ti njim postavljal pogoje.
Jah v firmi, kjer sem delal pred 5 leti, je zaprla vrata dela pa, toliko da se ven nismo videli, ker je še zadnji pooblaščeni inženir, ki smo ga imeli dal odpoved, novega pa nismo dobil pa smo imeli več kot 1 leto oglase na zavodu, moje delo in optius. Plača pa za tiste čase ni bila toliko slaba ponujena, samo nobeden ni hotel v ogenj in jebo. Problem je, ker so cene storitev prenizke na našem področju in ti zbijejo ceno, ker se bo vedno en našel, ki bo popoldan na fuš ti naredil za manjši denar. Dejansko vsak se nekaj cenka in baranta, kot da smo na tržnici, a ko gre k zobozdravniku ali advokatu je pa tih kot rit pa odcola tok, kolikor mu pove. Ampak kakor rečeno gradbeniki smo si sami krivi, ker se ne držimo nekih priporočenih cen za svoje storitve. Jaz sem začel podcenjene posle zavračati, ker takoj ko mi pride stranka pa reče ja xyz mi naredi za ta denar ali bi vi za 100 € manj se sploh ne trudim več, na take maile sploh več ne odgovarjam, ko in če me pa sprašujejo potem, a bi pa vseeno za svojo ceno naredil pa lepo še 10-20% gor dam na prvotno ceno. Čista ciganija skratka.
dobre plače, slišim da dipl. inž. elektrotehnike ali tudi mag. delajo v državnih firmah, tudi kot vodje projektov za manj kot 1.5k, en je enkrat slikal plačo univ. dipl. inž. pa komaj 1.150 € in to pazi na SŽ, ko je kao zlata jama. Pa se malo pogovarjamo, zakaj navadni delavci nočejo delat nadur ja zato, ker se jim nič ne pozna, ker so pod minimalcem, potem samo manjšo razliko da država eni imajo celo 800 eur bruto + plus potem tisto doplačilo do minimalne.
stara mama ::
ker so pod minimalcem, potem samo manjšo razliko da država:D eni imajo celo 800 eur bruto + plus potem tisto doplačilo do minimalne.
Prosim prosim, dajte ŽE ENKRAT RAZUMET in si VBIJTE V GLAVO, da razlik do minimalne plače ne da nobena država!!! (razen če ti je država direktni delodajalec).
Vse te razlike doplačujejo vaši delodajalci iz iste plačne mase, ker so preleni da prilagodijo plačni sistem!
Jah sej me ni treba jemat, samo povem, kako je. Kolega strojnik na delovnem mestu razvojnik 4500 bruto, drugi kolega elektrotehnik na delovnem mestu vodja projekta 6500 bruto.
Potem ne bo težava povedat, v kateri branži delujeta.
Ekologija™ in Trajnost™
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: stara mama ()
delavec44 ::
Saj niso preleni, da prilagodijo plačni sistem. Njim se splača dati dodatek do minimalne plače.
kriptobog ::
dobre plače, slišim da dipl. inž. elektrotehnike ali tudi mag. delajo v državnih firmah, tudi kot vodje projektov za manj kot 1.5k, en je enkrat slikal plačo univ. dipl. inž. pa komaj 1.150 € in to pazi na SŽ, ko je kao zlata jama. Pa se malo pogovarjamo, zakaj navadni delavci nočejo delat nadur ja zato, ker se jim nič ne pozna, ker so pod minimalcem, potem samo manjšo razliko da država eni imajo celo 800 eur bruto + plus potem tisto doplačilo do minimalne.
Imam kolega, ki je univ. dipl. inž. grad. na SŽ in je imel osnovno plačo okoli 1500 € bruto (razlagal mi je, da imajo količnike in je imel 3.39 in to je pol zmnoženo z nekim fiktivnim prvim razredom okoli 400 € je bilo, takrat ko mi je kazal plačilno). Potem mu sta mu še nekaj nanesla horizontalno napredovanje in terenski dodatek, ampak neke bogatije ni bilo. Pizdil je pa ves čas, da kočijaši (strojevodje) in rdeča kapica (prometniki) imajo vsaj 1x več kot on, šole imajo pa srednjo zaključeno, ker imajo take in drugačne dodatke ... mislim jaz, ko sem videl plačilno, sem mu rekel, da je bolan, da izgublja življenje na taki firmi. Na SŽ je zlata jama samo za tiste izbrance, ki so blizu edinega pravega sindikata (njegove besede).
@ stara mama: en dela za avtomobilsko industrijo en pa je v razvoju procesnih sistemov za farmacijo (to je več kot dovolj informacij, ker so branže male pa se hitro kdo kaj kje pozna).
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Vanadium ()
Kdor ti je prodal ima urejeno tudi, da poskodovane/odslzene prevzame in preda v reciklazo...
Pol pa svizec zavije čokolado...
Po celem svetu pač pokvarjene sončne celice vržejo na smetišče in zakopljejo...
Reciklaža porabi preveč energije...
Imam kolega, ki je univ. dipl. inž. grad. na SŽ in je imel osnovno plačo okoli 1500 € bruto (razlagal mi je, da imajo količnike in je imel 3.39 in to je pol zmnoženo z nekim fiktivnim prvim razredom okoli 400 € je bilo, takrat ko mi je kazal plačilno). Potem mu sta mu še nekaj nanesla horizontalno napredovanje in terenski dodatek, ampak neke bogatije ni bilo. Pizdil je pa ves čas, da kočijaši (strojevodje) in rdeča kapica (prometniki) imajo vsaj 1x več kot on, šole imajo pa srednjo zaključeno, ker imajo take in drugačne dodatke ... mislim jaz, ko sem videl plačilno, sem mu rekel, da je bolan, da izgublja življenje na taki firmi. Na SŽ je zlata jama samo za tiste izbrance, ki so blizu edinega pravega sindikata (njegove besede).
@ stara mama: en dela za avtomobilsko industrijo en pa je v razvoju procesnih sistemov za farmacijo (to je več kot dovolj informacij, ker so branže male pa se hitro kdo kaj kje pozna).
To sem tudi slišal, samo prometniki in strojevodje, ker so skos stavkali, imajo baje zelo močne sindikate in so jim uredili, vse ostalo je v riti, pa ne samo SŽ, pa tudi ostale takšne podobne državne firme, vem za enega, ko dela v državni firmi, pa res veliko dela, doma dela gratis, sestanki, biznise sklepa, firma ima zaradi njega milijonski promet z zunanjimi, po poklicu mag. ekonomije pa ni nikoli prišel preko 1.5k s malico in prevozom skupaj. Pa mu ne dajo niti službenega telefona, pa recimo podjetje za vodovod in kanalizacija, pubec mislim, da je magister elektrotehnike, vse uredil od SCADE, nek SW mislim da preko PLC-jev, odpravlja napake še zraven, ogromno gratis ur, ko pa pride do plače, pa ne bo tule noben verjel kako je slaba, pa ne moreš napredovat, ker si v nekih razredih in tam ostaneš kot nekaj javna uprava, pa pubeca poznam, zelo priden, zagnan, sposoben, deloven.
Kdor ti je prodal ima urejeno tudi, da poskodovane/odslzene prevzame in preda v reciklazo...
Hja, prodajalec oz. uvoznik mora imeti to urejeno. Zdaj pa koliko to v praksi dela oz. kdo to preverja je pa drugo. Glede na vso svinjarijo so ti paneli na koncu se majhen problem.
majster123 je izjavil:
Hvala in lp.
Od kdaj je varstvo okolja družboslovje???
Je naslednje strokovni odgovor naravoslovca na moje vprašanje ali družboslovni vatabautizem?
Okoljevarstvo in odpad sončnih elektrarn?
Kako je s tem vprašanjem?
Strokovnjaki?
Sliki sta iz Slovenske Bistrice.
Hja, prodajalec oz. uvoznik mora imeti to urejeno. Zdaj pa koliko to v praksi dela oz. kdo to preverja je pa drugo. Glede na vso svinjarijo so ti paneli na koncu se majhen problem.
Glede na vso svinjarijo so ti paneli na koncu se majhen problem.
To rečejo vsi, pol se pa sešteva...
Glede na vso svinjarijo so ti paneli na koncu se majhen problem.
To rečejo vsi, pol se pa sešteva...
In kdo je kriv? Potrosnik ali prodajalec, ki bi moral imeti to urejeno? Ali inspekcija, ker ne preverja? Sem vprasal uvoznika pa je rekel, da posljejo vse v podjetje, ki naj bi reciklirali. Torej uvoznik svoje delo opravi. Ce se ne reciklira je potem tzava v podjetju zadolzenem za to.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
! | Študent naj bo ali Kako in kam na fakulteto!!! (strani: 1 2 3 4 … 7 8 9 10 )Oddelek: Šola | 367464 (29656) | nejc_nejc |
» | Žena pravi da VSŠ ni faks (strani: 1 2 3 4 5 6 )Oddelek: Loža | 69137 (60421) | jype |
» | Goljufiva izobrazba (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Šola | 34893 (27901) | celada |
» | Kronično pomanjkanje naravoslovno-tehničnega kadra v Sloveniji (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Problemi človeštva | 28461 (20608) | CaqKa |