Forum » Loža » Inženir naj bo!
Inženir naj bo!
Boomerang ::
Uradno po končanem študiju dodiplomske stopnje katerekoli tehnične smeri postaneš inženir. Kolikor vem, si po ameriških merilih inženir že če se samo ukvarjaš z neko tehnično stroko, pa čeprav nimaš končanega študija - si na nek način samooklicani inženir.
Ampak recimo da diplomiraš, dobiš naziv "inženir tega in tega", potem pa se zaposliš. Ali tudi opravljaš inženirsko delo, je odvisno od delovnega mesta. Zdaj če bo nekdo končal študij računalništva in potem na neki firmi samo printal dokumente z nekim osnovnim printerjem, zaradi tega ne opravlja inženirskega dela. Tudi če se bo nekdo zaposlil kot wordpress razvijalec in 8 ur klikal po wordpressu, tudi ne morem rečt da tak človek opravlja inženirsko delo - dejansko je samo uporabnik nekega že razvitega odprtokodnega sistema. Kaj pa če nekdo izdeluje neke svoje custom aplikacije, je lahko to inženirsko delo? Se bo nekdo našel in rekel, da za programiranje ne rabiš končanega dodiplomskega študija.
Moje osnovno vprašanje je, kaj pravzaprav je inženirsko delo. S čim mora človek na nekem delovnem mestu imeti opravka in kakšna znanja mora imeti, da se ga lahko definira kot inženirja v nekem podjetju? Kakšna so merila za to?
Ampak recimo da diplomiraš, dobiš naziv "inženir tega in tega", potem pa se zaposliš. Ali tudi opravljaš inženirsko delo, je odvisno od delovnega mesta. Zdaj če bo nekdo končal študij računalništva in potem na neki firmi samo printal dokumente z nekim osnovnim printerjem, zaradi tega ne opravlja inženirskega dela. Tudi če se bo nekdo zaposlil kot wordpress razvijalec in 8 ur klikal po wordpressu, tudi ne morem rečt da tak človek opravlja inženirsko delo - dejansko je samo uporabnik nekega že razvitega odprtokodnega sistema. Kaj pa če nekdo izdeluje neke svoje custom aplikacije, je lahko to inženirsko delo? Se bo nekdo našel in rekel, da za programiranje ne rabiš končanega dodiplomskega študija.
Moje osnovno vprašanje je, kaj pravzaprav je inženirsko delo. S čim mora človek na nekem delovnem mestu imeti opravka in kakšna znanja mora imeti, da se ga lahko definira kot inženirja v nekem podjetju? Kakšna so merila za to?
pegasus ::
Parne stroje na lokomotivah moraš znati upravljat, od tu izhaja izraz ;)
Danes je to veliko bolj ohlapen izraz. "Tehnik" je nekako "operater", "inženir" pa je nekako "arhitekt". Torej če znaš samo inštalirat in skonfigurirat en pc, si tehnik, če pa znaš še kak kernel driver spisat, si pa inženir. Recimo.
Danes je to veliko bolj ohlapen izraz. "Tehnik" je nekako "operater", "inženir" pa je nekako "arhitekt". Torej če znaš samo inštalirat in skonfigurirat en pc, si tehnik, če pa znaš še kak kernel driver spisat, si pa inženir. Recimo.
Kanban ::
Tole. Engineering is the practice of using natural science, mathematics, and the engineering design process to solve technical problems, increase efficiency and productivity, and improve systems. Če delaš to, si inženir.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Kanban ()
Grizzly ::
Tole. Engineering is the practice of using natural science, mathematics, and the engineering design process to solve technical problems, increase efficiency and productivity, and improve systems. Če delaš to, si inženir.
Hmm, kaj bi potem rekel zame? Matematika mi je na nuli, programiranje na nekem osnovnem nivoju. Znam pa problem tako analizirati, da z nekim osnovnim znanjem programiranja in googlanjem (za matematične uganke) maksimalno avtomatiziram. No, znam pa poleg programerskih, reševati še kakšne druge izzive. Poleg tega si rešitev za vsak problem najprej razdelam na papirju in če se mi zdi potrebno, še dokumentiram. Pomoje imam samo pravo mešanico znanja in iznajdljivosti.
Ali mi je to dala izobrazba ali ne, ne vem. Pomoje moraš biti določen tip človeka, da si lahko inženir nekega področja.
sci3nc3 ::
Govorimo o IT inženirjih ali inženirjih nasploh? Je velika razlika :)
Drugače pa, to da nekdo zna nekaj narediti (naj bo to fizičen izdelek ali neka virtualna zadeva), ga še ne naredi inženirja. Temu se reče ustvarjalnost in to lastnost ima lahko vsak človek.
Od inženirja pričakujem naslednje:
- zaključen določen nivo izobraževanja (če tega ne zmoreš, kako boš zmogel težje stvari v življenju?)
- neka osnovna splošna razgledanost, znanje kakšnega tujega jezika in razumevanjevanje "življenjskih" situacij
- razumevanje situacij iz stroke (če moram nekomu 5x ponavljati isto stvar, potem je to slab inženir)
- zmožnost najti rešitev za nek problem, ki je povezan s stroko
- zmožnost načrtovanja, projektiranja in razumevanja s stroko povezane dokumentacije
Drugače pa, to da nekdo zna nekaj narediti (naj bo to fizičen izdelek ali neka virtualna zadeva), ga še ne naredi inženirja. Temu se reče ustvarjalnost in to lastnost ima lahko vsak človek.
Od inženirja pričakujem naslednje:
- zaključen določen nivo izobraževanja (če tega ne zmoreš, kako boš zmogel težje stvari v življenju?)
- neka osnovna splošna razgledanost, znanje kakšnega tujega jezika in razumevanjevanje "življenjskih" situacij
- razumevanje situacij iz stroke (če moram nekomu 5x ponavljati isto stvar, potem je to slab inženir)
- zmožnost najti rešitev za nek problem, ki je povezan s stroko
- zmožnost načrtovanja, projektiranja in razumevanja s stroko povezane dokumentacije
Invictus ::
To je prepiranje okoli definicij.
Pomembno na začetku kariere, da imaš za delodajalca ustrezne papirje.
Po 10 letih te nihče ne vpraša o tem... Če te, je to že lahko alarm za delojemalca, da je delodajalec birokrat...
Pomembno na začetku kariere, da imaš za delodajalca ustrezne papirje.
Po 10 letih te nihče ne vpraša o tem... Če te, je to že lahko alarm za delojemalca, da je delodajalec birokrat...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
redtech ::
@Grizzly takih ni malo... v podjetju boš prilezel na kakšno tehnično pozicijo pod vodjem.
Več potem dobijo strokovnjaki, ki poleg tvojih metod uporabijo še veliko teorije, ki so jo nabrali na poti do doktorata.
Če hočeš resni preboj v življenju bi moral svojo iznajdljivost uporabiti za razvoj storitve/izdelka v lastnem podjetju, tam širina obzorja prav pride.
Več potem dobijo strokovnjaki, ki poleg tvojih metod uporabijo še veliko teorije, ki so jo nabrali na poti do doktorata.
Če hočeš resni preboj v življenju bi moral svojo iznajdljivost uporabiti za razvoj storitve/izdelka v lastnem podjetju, tam širina obzorja prav pride.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: redtech ()
@Grizzly takih ni malo... v podjetju boš prilezel na kakšno tehnično pozicijo pod vodjem.
Imam zanimivo anekdoto, ki bo kmalu stara 10 let.
Na šihtu smo bili mešana ekipa, nima veze usmeritev in izobrazba... če si šefu pustil dober vtis, te je vzel. No, jaz sem bil zadolžen, da razvijem preprosto aplikacijo, ki bo nek proces avtomatizirala. Aplikacija je delovala, ampak sem jo redno izpopolnjeval. Kmalu sem naletel na problem. Meni se je zdelo, da nekega pravila ne morem implementirat, ampak bo treba imeti bazo nekih vrednosti in se odločati na podlagi neke primerjave. Sodelavec ni imel pojma o programiranju, ga je pa zanimala logika. Mu razložim in mi najde boljšo rešitev: kjer sem jaz misli, da je treba imeti bazo vzorcev za primerjavo, se je izkazalo, da se da rešiti z matematično formulo.
Kar ti hočem povedati: Super je, če imaš zadaj neko teorijo, ki ti pomaga bo boljše rešitve. Na koncu pa je važno, ali stvar deluje ali ne. Moja aplikacija je delovala, a bi brez pomoči sodelavca imela bug. Bugi so nekaj vsakodnevnega, eni se odkrijejo, drugi ostajajo. Večji problem pa je, če imaš super teorijo, pa iz tega ne znaš narediti praktične rešitve.
ginekk ::
Inženir je dal skozi šolanje; nekaj tisoč ur samo predavanj in precej dodatnega dela - tega se ne da nadomestit na delovnem mestu.
Inženir ima posledično poglobljeno teoretično znanje
Recimo na FRI so na HW smeri skozi par predmetov poučevali dizajniranje mikroprocesorjev - in to bi inženir, ki pride iz FRI, lahko počel. Ta isti inženir mora znat napisat tudi postopek reševanja nekega problema (po domače algoritem) konceptualno, še preden razmisli kateri programski jezik najbolj pride v poštev.
Ta isti inženir je tudi večkrat slišal in skozi vaje apliciral fourierjevo transformacijo (za pretvorbo iz časovne v frekvenčno domeno) - to je recimo samo eden izmed množice konceptov, ki ga lahko uporabi pri svojem delu.
Inženir ima posledično poglobljeno teoretično znanje
Recimo na FRI so na HW smeri skozi par predmetov poučevali dizajniranje mikroprocesorjev - in to bi inženir, ki pride iz FRI, lahko počel. Ta isti inženir mora znat napisat tudi postopek reševanja nekega problema (po domače algoritem) konceptualno, še preden razmisli kateri programski jezik najbolj pride v poštev.
Ta isti inženir je tudi večkrat slišal in skozi vaje apliciral fourierjevo transformacijo (za pretvorbo iz časovne v frekvenčno domeno) - to je recimo samo eden izmed množice konceptov, ki ga lahko uporabi pri svojem delu.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: ginekk ()
sci3nc3 ::
Parne stroje na lokomotivah moraš znati upravljat, od tu izhaja izraz ;)
Tu si ga pa mimo "pihnil". Izraz "inženir" naj bi bil latinskega izvora in naj bi pomenil naravno spretnost. V času vojne so inženirji gradili vojaške naprave. Z industrijsko revolucijo pa so prevzeli drugo delo, na primer načrtovanje in razvoj strojev. Morda se stroju v angleščini zato reče "engine". Z lokomotivami pa ne verjamem, da bi bil izraz kako povezan.
Vanadium ::
Vsak zase ve kaj je inž in kaj ne. Jaz sem po izobrazbi dipl. inž. grad. (Hidrotehnična smer) potem sem pa šel še na magisterij 2. stopnje mag. inž. ok. grad. (Hidrotehnična smer). Zdej a vsa matematika, tehnični predmeti kot npr. statika, geomehanika, ab konstrukcije, jeklene konstrukcije, .... ki smo jo imeli na faksu definirajo inž. poklic naj sodi vsak zase, vem pa, da magistri sajenja rožic (krajinski arhitekti) imajo tudi inž. naziv ... Mojih 5 centov.
mirator ::
Nazivi kot so tehnik, inženir, doktor itd so po moje vezani izključno na izobrazbo. Ta pa je pomembna za zaposlitev v javnih ustanovah in večjih firmah ter tam, kjer se zahtevajo posamezni strokovni izpiti.
Zame je bolj pomembno, da ima nekdo naziv strokovnjak (na posameznem področju) ne glede na izobrazbo. Čeprav je izobrazba zelo pomembna, pa imamo na žalost na pomembnih mestih sicer izobražene (ali bolje s priznano izobrazbo) kadre, vendar povsem nestrokovne oz. nekompetentne.
Zame je bolj pomembno, da ima nekdo naziv strokovnjak (na posameznem področju) ne glede na izobrazbo. Čeprav je izobrazba zelo pomembna, pa imamo na žalost na pomembnih mestih sicer izobražene (ali bolje s priznano izobrazbo) kadre, vendar povsem nestrokovne oz. nekompetentne.
Imamo tudi marsikje veliko neizobraženih in še manj kompetetnih ljudi. Dostikrat z nepravo izobrazbo.
Javni sektor je pač stvar zase, zasebni pa pač zaposluje glede na potrebe, ne glede na izobrazbo. Ni pa nujno, da s tem dobi optimum od zaposlenega...
Javni sektor je pač stvar zase, zasebni pa pač zaposluje glede na potrebe, ne glede na izobrazbo. Ni pa nujno, da s tem dobi optimum od zaposlenega...
Zato obstaja poskusna doba...
Tako za delodajalca kot delojemalca.
Garancije ti pa nihče ne bo dal...
Kar se pa optimuma tiče...
- dokler je delojemalec zadovoljen s plačo in obremenitvami ter delodajalec z rezultati, takrat je to optimum .
Sam papir s faksa ti tega ne bo dal. Brez nekega razgovora, testa, čeprav so ti testi dostikrat kar nekaj, ali pa kar konkreten task iz firme... Zastonj pač firmi ne bom reševal dnevnih problemov.
Sem pa opazil, da delodajalci ne marajo preveč izkušenih, vsaj ne v Sloveniji... Najbrž zaradi tega, da jim ne povedo za cel kup sranja, ki bi ga lahko spucali, pa ga ne. Ker ne znajo ali nočejo.
Ravno zdaj delam za stranko, ki jo druga stranka plačuje glede na število ticketov, ki so rešeni... Vključno z incidenti. Sem omenil, da ni logično, ker potem se moramo mi, kot inženirji, za našega delodajalca trudit, da je odprtih čim več ticketov in moramo stremeti k čimbolj nestabilnemu sistemu... Zgleda jim je dalo nekaj mislit...
Tako za delodajalca kot delojemalca.
Garancije ti pa nihče ne bo dal...
Kar se pa optimuma tiče...
- dokler je delojemalec zadovoljen s plačo in obremenitvami ter delodajalec z rezultati, takrat je to optimum .
Sam papir s faksa ti tega ne bo dal. Brez nekega razgovora, testa, čeprav so ti testi dostikrat kar nekaj, ali pa kar konkreten task iz firme... Zastonj pač firmi ne bom reševal dnevnih problemov.
Sem pa opazil, da delodajalci ne marajo preveč izkušenih, vsaj ne v Sloveniji... Najbrž zaradi tega, da jim ne povedo za cel kup sranja, ki bi ga lahko spucali, pa ga ne. Ker ne znajo ali nočejo.
Ravno zdaj delam za stranko, ki jo druga stranka plačuje glede na število ticketov, ki so rešeni... Vključno z incidenti. Sem omenil, da ni logično, ker potem se moramo mi, kot inženirji, za našega delodajalca trudit, da je odprtih čim več ticketov in moramo stremeti k čimbolj nestabilnemu sistemu... Zgleda jim je dalo nekaj mislit...
simcard ::
Faks je nujen. Vir: nimam dokončanega. Delal sem univerzitetni program, tehnični faks, naredil 3 1/2 letnike, potem pa zafrknil. Naknadno sem naredil VI/1, pa ni dovolj za karkoli resnega. Rešuje me način razmišljanja in matematika iz faksa. Pa imam solidno plačo in šiht, ki me zanima. Ni pa dovolj za stopničko ali dve več.
@simcard
Včasih se ne splača iti stopničko ali več...
Po plači lahko b.p. napreduješ z novimi znanji in izkušnjami ter certifikati.
Če bi bil rad manager, vedi, da ni nujno, da imaš najvišjo plačo v timu...
Sam sem se odločil za inženirsko smer, celo prešaltal v 2/3rd level support, plača trenutno super, ker vlečem 2 support joba. Mesečno sem na ravni letne neto plače... Če daš za pir, pokažem račune .
Včasih se ne splača iti stopničko ali več...
Po plači lahko b.p. napreduješ z novimi znanji in izkušnjami ter certifikati.
Če bi bil rad manager, vedi, da ni nujno, da imaš najvišjo plačo v timu...
Sam sem se odločil za inženirsko smer, celo prešaltal v 2/3rd level support, plača trenutno super, ker vlečem 2 support joba. Mesečno sem na ravni letne neto plače... Če daš za pir, pokažem račune .
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
denabiker ::
ja, bereš v temah tule, da služite 10k, 20k, 50k, eni celo 100k na mesec, potem pa isti jamrajo o cenah na Hrvaškem joj za pir sem moral dati 6-10 eur joj...
Kayzon ::
Gama ::
Faks je nujen. Vir: nimam dokončanega. Delal sem univerzitetni program, tehnični faks, naredil 3 1/2 letnike, potem pa zafrknil. Naknadno sem naredil VI/1, pa ni dovolj za karkoli resnega. Rešuje me način razmišljanja in matematika iz faksa. Pa imam solidno plačo in šiht, ki me zanima. Ni pa dovolj za stopničko ali dve več.
Faks je nujen če se zeliš nekje v stroki zaposliti in prejemati rahlo nadpovprečno plačo, brez stresa in monotono. Če pa želis imeti nekaj svojega in večjega ti pa faks v 90% primerih to otežuje.
Če lahko vsak ki ima par let časa in zna brati(se učiti) zaključi faks ni nobene dodane vrednosti. Je pa bolše delati faks do 30 leta, kot izključno samo bluziti do 30 leta
nejc_nejc ::
Če lahko vsak ki ima par let časa in zna brati(se učiti) zaključi faks ni nobene dodane vrednosti.
Na tehničnih je kar osip....
Sedaj ne vem ali sebe opravičuješ oziroma govoriš nesmisle...
bluefish ::
@nejc_nejc Ja, bluzijo. Faks je za zabavo pa da seb dokazes da lahko nekaj zakljucis, da si tolk dosleden in odgovoren. Znanje je pa danes na voljo na internetu še bolj natančno in specificirano.
Ko nekdo reče da želi faks da bo imel nek papir in bo lažje dobil zaposlitev je že v štartu len in se prilagaja sistemu.
@blue_fish, Ker ponavadi ljudje ki so na faksu delajo samo to in zgubljajo leta kjer bi lahko naredili nekaj iz sebe. Seveda so izjeme ki preko faksa,magisterija,doktorata spremenijo svet, postanejo direktorji, odprejo nevem kakšno podjetje ampak govora je tukaj o veliki večini, ki faks dela zaradi papirja ali pa jih starši silijo, sploh nevejo kaj jih zanima. No, daj en faks naredi da boš imel boljšo zaposlitev.(narobe vzgoja).
Imeti zaključen faks je v teoriji pozitivno, sploh če se zeliš zaposliti nekje v tej smeri za solidno plačo.
Ko nekdo reče da želi faks da bo imel nek papir in bo lažje dobil zaposlitev je že v štartu len in se prilagaja sistemu.
@blue_fish, Ker ponavadi ljudje ki so na faksu delajo samo to in zgubljajo leta kjer bi lahko naredili nekaj iz sebe. Seveda so izjeme ki preko faksa,magisterija,doktorata spremenijo svet, postanejo direktorji, odprejo nevem kakšno podjetje ampak govora je tukaj o veliki večini, ki faks dela zaradi papirja ali pa jih starši silijo, sploh nevejo kaj jih zanima. No, daj en faks naredi da boš imel boljšo zaposlitev.(narobe vzgoja).
Imeti zaključen faks je v teoriji pozitivno, sploh če se zeliš zaposliti nekje v tej smeri za solidno plačo.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Gama ()
bluefish ::
Hja, odvisno. Če nekdo lufta na faksu, tudi brez izgubljanja let na faksu ne bi ravno spreminjal sveta.
Za nekoga, ki je dejansko sposoben začeti z lastno dejavnostjo, tista 3 leta faksa ne predstavljajo strašne izgube časa napram celotnemu trajanju kariere oz. podjetništva. Kvečjemu nasprotno, ker lahko z nekaj samoiniciative na faksu pride do ljudi in virov.
Kar se tiče papirja je pa spet odvisno od faksa do faksa in seveda poklica. Sploh pri inženirskih poklicih je formalna izobrazba pričakovana.
Za nekoga, ki je dejansko sposoben začeti z lastno dejavnostjo, tista 3 leta faksa ne predstavljajo strašne izgube časa napram celotnemu trajanju kariere oz. podjetništva. Kvečjemu nasprotno, ker lahko z nekaj samoiniciative na faksu pride do ljudi in virov.
Kar se tiče papirja je pa spet odvisno od faksa do faksa in seveda poklica. Sploh pri inženirskih poklicih je formalna izobrazba pričakovana.
To je idiotsko razmišljanje garažnega kvazi samouka...
Ja, ker verjetno vidi v faksu le papir in potem razmišlja da ostali isto.
Če že hodiš na faks, se lahko ob tem veliko naučiš. Nedvomno bistveno več kakor če ne bi hodil.
Če že hodiš na faks, se lahko ob tem veliko naučiš. Nedvomno bistveno več kakor če ne bi hodil.
@nejc_nejc Ja, bluzijo. Faks je za zabavo pa da seb dokazes da lahko nekaj zakljucis, da si tolk dosleden in odgovoren. Znanje je pa danes na voljo na internetu še bolj natančno in specificirano.
Že nekaj let delam v panogi, kjer je faks zahtevan/nujen. Ekipe se skoraj mesečno menjajo, tako da imam dovolj priložnosti za analiziranje. Ne boš verjel, ampak razlike so neverjetne.
Faks, če je na nekem kvalitetnem nivoju, precej pove o človeku. Ko vidim, da ima nekdo končan nek družboslovni faks, mi je že v štartu jasno, da bom z njim imel enkrat več dela (kot z nekom, ki ima zaključen faks neke tehnične smeri), ali pa bo tak človek zame povsem nekoristen. So tudi izjeme, ampak v večini primerov je tako.
Tvoja teza tu ne drži. Ne dokazuješ samo sebi, ampak tudi drugim dokazuješ, koliko dela bodo imeli s tabo.
Znanje je res na internetu, ampak tudi če ti povem s čim se ukvarjam in ti dam par mesecev časa, ti še zmeraj ne boš pridobil vseh potrebnih izkušenj, da bi bil lahko meni konkurenca. To velja za kakšna "developer" mesta, ampak pravemu inženirju je programiranje samo orodje/pripomoček, dela pa še kaj drugega.
Ja, ker verjetno vidi v faksu le papir in potem razmišlja da ostali isto.
Faks ti da malo potrpežljivosti, ko se lotiš nalog, ki so po tvojem butaste...
Ker tega je mali milijon v real lifu .
Poleg ostalih zadev...
Če nekdo ni izkoristil faksa, je to predvsem njegov problem.
WhiteAngel ::
Sploh pri inženirskih poklicih je formalna izobrazba pričakovana.
^^ to.
Zadnjič sem imel na razgovoru "strokovanjak za solidity". Tip je imel v ZDA neko psihologijo narejeno in potem nek šnel kurs blockchaina. Zataknilo se je pri razgovoru, ker je moral uporabit zanko in ni na spletu ali z AIjem našel copy&paste snippetov za mojo nalogo. Jeba.
Če hočeš biti programer moraš pač imeti vsaj prvo bolonjsko FRIja ali podobno narejeno. Potem pa bodi specialist za kar koli že. Nekateri ubirajo preveč bližnjic in jim neznanje vliva lažno samozavest.
WhiteAngel je izjavil:
Nekateri ubirajo preveč bližnjic in jim neznanje vliva lažno samozavest.
Pametni vedo, da vsega ne vedo, idioti pač ne
Se strinjam, faks ne škoduje in če se želis zaposliti pri kakšnem večjem podjetju je to pričakovano.
Sam poznam v moji bližnji okolici 30 ljudi s končanim faksom,nekatere vprašam iz googla kar se na faksu učijo in ne znajo odgovorit, so pozabli. Drugi delajo za 1.500€, tretji čist v X smeri, četrti še vedno bluzijo. 2 sta pa res strokovnjaka v panogi z veliko vpliva, pa pravita da ni faks tisto kar te naredi uspešnega ampak je zgolj formalno in lahko pride prav če nadaljuješ v tej panogi in se želis zaposliti.
Preveč je ljudi s faksom, zato pa samo po sebi ni nič vredno. Bolš pa it na faks in bluzit kot samo bluzit tukaj se pa strinjam.
Sam poznam v moji bližnji okolici 30 ljudi s končanim faksom,nekatere vprašam iz googla kar se na faksu učijo in ne znajo odgovorit, so pozabli. Drugi delajo za 1.500€, tretji čist v X smeri, četrti še vedno bluzijo. 2 sta pa res strokovnjaka v panogi z veliko vpliva, pa pravita da ni faks tisto kar te naredi uspešnega ampak je zgolj formalno in lahko pride prav če nadaljuješ v tej panogi in se želis zaposliti.
Preveč je ljudi s faksom, zato pa samo po sebi ni nič vredno. Bolš pa it na faks in bluzit kot samo bluzit tukaj se pa strinjam.
KraitPay ::
Faks pomaga, samo kot papir. Oz plus točka na CV. Da boš zaradi njega imel večjo plačo, ni ravno zagotovilo. Tudi znanje in iznajdljivost ni pogojena z njim. Pa tudi v družbi nisi nič kaj bolj pomemben.
Pomaga pa v javni upravi in na raznih evropskih projektih - odvisno od nepovratnih sredstev, ampak nekje se pričakuje oz. dokazuje tudi izobrazba zaposlenih.
To vem pa zato, ker sem ravno moral pošiljati dokazila o izobrazbi, ker smo se prijavili na en projekt oz. na neka nepovratna sredstva.
Pomaga pa v javni upravi in na raznih evropskih projektih - odvisno od nepovratnih sredstev, ampak nekje se pričakuje oz. dokazuje tudi izobrazba zaposlenih.
To vem pa zato, ker sem ravno moral pošiljati dokazila o izobrazbi, ker smo se prijavili na en projekt oz. na neka nepovratna sredstva.
googleg1 ::
Inženir je dal skozi šolanje; nekaj tisoč ur samo predavanj in precej dodatnega dela - tega se ne da nadomestit na delovnem mestu.Ubistvu prvo leto zaposlitve naredis vec ur kot 4 leta solanja. Izobrazba je namenjena kot odskocna deska pri iskanju zaposlitve. Pravo znanje pride pa na delovnem mestu ali pa z dodatnimi strokovnimi izobrazevanji - certifikati ali strokovni izpiti
Zgodovina sprememb…
- spremenil: googleg1 ()
Utk ::
Odvisno zakaj nekdo nima faksa. Če zato, ker je prelen in prezabit, tega pač ne bo nadoknadil na delovnem mestu.
Če je kak drug razlog, da je že prej ali med faksom videl, kaj hoče delat, to delal, se naučil delat, potem je pa lahko čisto v redu ali pa še boljši kot tisti s faksom.
Če je kak drug razlog, da je že prej ali med faksom videl, kaj hoče delat, to delal, se naučil delat, potem je pa lahko čisto v redu ali pa še boljši kot tisti s faksom.
googleg1 ::
Izobrazba je zelo dobra pot do koncnega cilja - znanje. Sigurno pa ni edina. In naivno je misliti, da je svez diplomant pripravljen za opravljanje poklica brez dodatnega izobrazevanja. Primerov je neskoncno: medicina - specializacija, pravo - strokovni izpit, IT - certifikati ali izkusnje. Vsako podrocje ima svoje specifike
Sam poznam v moji bližnji okolici 30 ljudi s končanim faksom,nekatere vprašam iz googla kar se na faksu učijo in ne znajo odgovorit, so pozabli.
Ker nimajo prakse. Če teorije čim prej ne povežeš s prakso, boš vse skupaj pozabil.
To da si neke inženirske pristope pozabil, še ne pomeni, da zato ne moreš delat. In dejansko je veliko takih firm, ki so uspešne, pa ne uporabljajo nekih inženirskih pristopov.
Razlika se vidi, ko na delovno mesto pride nekdo z inženirsko izobrazbo in stvari začne postavljati na svoje mesto. Sem že videl, kaj zmore narediti inženir z izkušnjami.
Se strinjam, faks ne škoduje in če se želis zaposliti pri kakšnem večjem podjetju je to pričakovano.
Kakšni faksi...
Kdor diplomira na FRI, nima problemov s službo, ponavadi tudi s plačo ne...
Enako velja praktično za vse naravoslovne fakse...
Inženir je dal skozi šolanje; nekaj tisoč ur samo predavanj in precej dodatnega dela - tega se ne da nadomestit na delovnem mestu.Ubistvu prvo leto zaposlitve naredis vec ur kot 4 leta solanja. Izobrazba je namenjena kot odskocna deska pri iskanju zaposlitve. Pravo znanje pride pa na delovnem mestu ali pa z dodatnimi strokovnimi izobrazevanji - certifikati ali strokovni izpiti
Ma kaki, kdorkoli pride, je komaj uporaben normalno v enem letu. Diplomant ali ne...
Diplomant mogoče prej, če firma ni preveč zahojena in pozna kako se stvari pravilno handlajo v računalništvu. Če ima neke svoje fore, dostikrat diplomanti hitro najdejo drugo službo. Ker lahko...
Razlika se vidi, ko na delovno mesto pride nekdo z inženirsko izobrazbo in stvari začne postavljati na svoje mesto. Sem že videl, kaj zmore narediti inženir z izkušnjami.
Če mu seveda pustijo. Kar ni vedno tako, saj se folk oklepa svoje rutine...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Boomerang ::
Kakšni faksi...
Kdor diplomira na FRI, nima problemov s službo, ponavadi tudi s plačo ne...
Odvisno, kje iščeš službo. Povprečnih programerjev je ogromno, ne izstopajo pa vsi iz povprečja.
Potem je boljše, če greš polagat ploščice - delo je sigurno manj stresno, z malo truda pa tudi plača ni splaba.
Veš koliko oglasov za tečajev programiranja sem videl v zadnjem tednu na spletu? Če se na vsak tečaj prijavi 100 kandidatov in jih uspe samo 30, bo nekdo med temi kmalu resna konkurenca diplomantu FRI-ja.
Ti tečaji programiranja so en sam dobiček za avtorja.
Od 100 jih mogoče 5 res nekaj naredi...
Od 100 jih mogoče 5 res nekaj naredi...
Američani se zakrediterajo za ogromne vsote za študij, ki ga potem z neko povprečno plačo odplačujejo 15 let ?... No, ne vsi...
Bi vseeno šli naprej, če bi bilo 50k 100k za plačati? Je tolk dodane vrednosti?
Bi vseeno šli naprej, če bi bilo 50k 100k za plačati? Je tolk dodane vrednosti?
jonas0 ::
Torej je pri nas bolje kot v USA? Smo mi na boljšem kot oni?
Zgodovina sprememb…
- predlagalo izbris: Bellator ()
Torej v enem letu zaposlitve na delovnem mestu predelaš več znanja kot na faksu v štirih letih? in zraven še delaš službo?
LOL Stavim, da ti faksa od znotraj nisi videl.
jure116 ::
Problem je tudi, ker se večina inženirska dela ne/premalo ceni.
Medtem npr. vodovodar, ni problema, plačan ful.
Medtem npr. vodovodar, ni problema, plačan ful.
Torej je pri nas bolje kot v USA? Smo mi na boljšem kot oni?
Pri nas je veliko boljše za nižji sloj do srednjega sloja. Za tiste naprej pa je slabše.
Sicer pa za šankom bi rekel da 22 letni vodovodar plačuje šolanje 25 letniku ki ne ve kaj bi sam s sabo. Vodovodar pri 30 postavi hišo, drugi pa pri 33ih pri starših v kleti dela za 1500€. Zastonj faks naj se ukine pa bo koncno dejansko dober kader na trg prihajal danes je to vse pojajčkano, čast izjemam.
Vanadium ::
Problem je tudi, ker se večina inženirska dela ne/premalo ceni.
Ja, ne ceni se. Je že tu razvidno iz parih - upam si trdit da skrajno neukih - komentatorjev.
Podpis pod tole (samo to smo si inženirji na žalost sami krivi, da delamo za male pare, ker nismo složni), drugače pa v moji stroki je faks nuja citiram iz IZS:
Pogoji za pristop k strokovnemu izpitu
Izobrazba
Pridobljena izobrazba po študijskih programih ravni druge stopnje v skladu z zakonom (mag. inž. – bolonjski študij) oz. izobrazba, ki ustreza ravni izobrazbe pridobljeni po študijskih programih druge stopnje (univ. dipl. inž.-predbolonjski študij) s področja inženirskih znanosti, zlasti s področja gradbeništva, strojništva, elektrotehnične stroke, tehnoloških strok, rudarstva, geologije, geotehnologije, geodezije ter prometnega inženirstva (8. člen ZAID).
Pri ugotavljanju ustreznosti izobrazbe se bo v skladu z 8. členom in s petim odstavkom 58. člena ZAID po 1.1.2022 upošteval dokument z naslovom Ustrezna izobrazba za pooblaščenega inženirja s podrobno določitvijo zahtevanih kompetenc in znanj z izjemo tistih kandidatov, ki želijo pristopiti k strokovnemu izpitu za pooblaščenega inženirja s področja prometnega inženirstva. Za pooblaščene inženirje s področja prometnega inženirstva se dokument Ustrezna izobrazba za pooblaščenega inženirja s podrobno določitvijo zahtevanih kompetenc in znanj že uporablja. Soglasje k dokumentu je dal tudi Minister za okolje in prostor dne 12.2.2020.
Praktične izkušnje
Pridobljene praktične izkušnje iz gradbeno tehničnega projektiranja objektov pod mentorstvom pooblaščenega inženirja v trajanju najmanj dveh let po pridobljeni izobrazbi (podpisano in žigosano potrdilo mentorja o pridobljenih praktičnem izkušnjah),
Praktične izkušnje pridobljene po 1.6.2018 potrdi mentor, ki mora imeti poklicni naziv pooblaščeni inženir, biti vpisan v imenik IZS brez mirovanja in imeti najmanj 5 let strokovnih izkušenj v poklicnem nazivu pooblaščeni inženir s strokovnega področja, za katerega kandidat pridobiva praktične izkušnje. Mentor spremlja, usmerja in nadzira delo kandidata za pooblaščenega inženirja. Pooblaščeni inženir je lahko mentor istočasno največ dvema kandidatoma, ki pridobivata praktične izkušnje.
Praktične izkušnje pridobljene do 1.6.2018 po pravilih ZGO-1 veljajo neomejeno in se izkažejo po pravilih ZGO-1, to je izjava projektivnega podjetja, iz katere mora biti vidno, od kdaj do kdaj kandidat pridobiva delovne izkušnje iz gradbeno tehničnega projektiranja objektov in z navedbo pooblaščenih inženirjev (s strokovnega področja, za katerega kandidat pridobiva poklicni naziv), s katerimi je sodeloval. Za izdajo izdajatelj moralno in materialno odgovarja.
Kandidat ne more hkrati pridobivati praktičnih izkušenj iz dveh ali več strokovnih področij opravljanja nalog pooblaščenega inženirja.
Brez faksa si v določenih inženirskih strokah ali poklicih 0, ker ne moreš do žiga za pooblaščenega inženirja, da si sam svoj gazda kljub npr. 20+ leti izkušenj.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Primerljivost slovenskih fakultet (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 5801 (2896) | tony1 |
» | plača začetnika inžinerja elektrotehnike (strani: 1 2 )Oddelek: Elektrotehnika in elektronika | 19948 (5139) | jure116 |
» | Inženir Povprečna plača (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 )Oddelek: Loža | 149638 (39710) | dope1337 |
» | Prepis na višjo šolo (strani: 1 2 )Oddelek: Šola | 7298 (6199) | Raindancer |
» | Inženirji bomo (strani: 1 2 3 )Oddelek: Šola | 30016 (25923) | kapitan |