» »

Skeniranje starih fotografij

Skeniranje starih fotografij

Laki_laik ::

Pripravlja se projekt skeniranja starih fotografij pa me zanima a je 600 dpi in shranjeno kot tiff dovolj kvalitetno za shranjevanje kopij in za ponovno izdelavo fotografij? Skener je epson perfection v600 photo.
Hvala
Lp

Barbarpapa2 ::

Pozdrav

To, kar pišem, je moja osebna izkušnja. IMHO je 600 dpi dovolj, če boš fotografije tiskal v približno enaki velikosti, kot so bili originali. Če boš delal velike povečave, potem je mogoče smiselno delati z večjo ločljivostjo. Sam sem bil presenečen, kako neostre so v bistvu stare fotografije, ko jih pogledaš povečane na 24" ali večjem zaslonu...

Sam sem skeniral in naknadno obdelal (GIMP) kar nekaj starih fotografij in je bilo za moj namen 600 dpi dovolj. Šlo je za ČB fotografije dokaj majhnih formatov, ki so bile poškodovane. Tisk na A4 je potem izpadel solidno...

Drugače pa poskusiti ni greh, če le imaš možnost. Izbereš nekaj fotografij, ki se ti zdijo problematične, jih poskeniraš v različnih ločljivotih in potem natisneš. Boš hito prišel do rezultata, kaj je sprejemljivo zate....

Lp

Jože

darkolord ::

Barbarpapa2 je izjavil:

Sam sem bil presenečen, kako neostre so v bistvu stare fotografije, ko jih pogledaš povečane na 24" ali večjem zaslonu...
Slab sken (bolj verjetno) ali slabo razvite fotografije.

Zgodovina sprememb…

Laki_laik ::

Barbarpapa2 je izjavil:

Pozdrav

To, kar pišem, je moja osebna izkušnja. IMHO je 600 dpi dovolj, če boš fotografije tiskal v približno enaki velikosti, kot so bili originali. Če boš delal velike povečave, potem je mogoče smiselno delati z večjo ločljivostjo. Sam sem bil presenečen, kako neostre so v bistvu stare fotografije, ko jih pogledaš povečane na 24" ali večjem zaslonu...

Sam sem skeniral in naknadno obdelal (GIMP) kar nekaj starih fotografij in je bilo za moj namen 600 dpi dovolj. Šlo je za ČB fotografije dokaj majhnih formatov, ki so bile poškodovane. Tisk na A4 je potem izpadel solidno...

Drugače pa poskusiti ni greh, če le imaš možnost. Izbereš nekaj fotografij, ki se ti zdijo problematične, jih poskeniraš v različnih ločljivotih in potem natisneš. Boš hito prišel do rezultata, kaj je sprejemljivo zate....

Lp

Jože

Če uporabim večji dpi kot 1200 je problem ker so to potem velike datoteke.Že 1200dpi je sken velik tam od 250-280 mb.Pri 1600 se mislim da velikost podvoji.

Barbarpapa2 ::

Pozdrav.

darkolord je izjavil:

Barbarpapa2 je izjavil:

Sam sem bil presenečen, kako neostre so v bistvu stare fotografije, ko jih pogledaš povečane na 24" ali večjem zaslonu...
Slab sken (bolj verjetno) ali slabo razvite fotografije.

Šlo je za ČB fotografije stare ~70+ let majhnega formata (okoli 5 X 7 cm), posnete z neznanim fotoaparatom in seveda neznanim filmom. Koliko je pa sken oz skener kvaliteten, se pa da relativno enostavno preveriti, pač poskeniraš kakšno dobro fotko in jo primerjaš s tistim na ekranu in/ali izpisu.

Laik_laik, zato pa pravim, da pač enostavno preveri s poskusi (če seveda lahko). Zna biti, da je 600 dpi dovolj, ni pa nujno...Samo ti veš, za kakšno količino fotografij se gre, kaj je namen digitalizacije, kako velike in v kakšnem stanju so fotke itd...

Lp

Jože

Hangman ::

Tako iz prve roke...

Doma imam kar nekaj fotografij iz časa 90. let (fotografije so formata 13x9). Ponavadi smo si slike razdelili tako, da sem nekaj slik v album pospravil jaz, nekaj pa sestra in tako noben od naju ni imel vseh takrat narejenih slik. Pa sem enkrat imel malo preveč časa in se odločil, da si naredim duplikat vseh teh slik. Slike sem skeniral (pri ločljivosti 350 DPI), programsko odstranil razne mikroskopske praske, po potrebi odrezal nepomembne kadre. Na koncu sem tako obdelane slike shranil in jih pripravil za ponovno tiskanje. Na formatu 15x10 so fotografije videti zelo lepe - kot bi gledal original fotografijo. Nihče ne bi rekel, da je bila pred tem skenirana in kakorkoli obdelana.

Če pa hočeš stare fotografije imeti v digitalni obliki, boš kmalu ugotovil, da slika ni tako ostra in kontrastna. Je razlika, ali boš fotografijo skeniral ali pa bo izvirno narejena s kakšnim dobrim digitalnim fotoaparatom.

Hudobec82 ::

Če koga zanima:

Sam sem si po desetletjih skeniranja filmov s takšnimi in drugačnimi skenerji nabavil kit Za slikanje filmov z DSLRom in lahko kar rečem, da je to to. Pride okol 100 evrov na amazonu. Obvezno je treba vzet tega z lučko, ker svetloba je kle vse. Na začetku sm filme slikal z sonyjevo fullframe alfo in 100mm makro objektivom, potem pa kasnej ugotovil, da ni nobene razlike v kakovosti in prešaltal na Olympusa OMd, čisto samo za to, ker je manjši in ga lažje hendlaš. V kitu dobiš adapterje za praktično vsak objektiv. Če pa slučajno ne paše, se pa da stvar rešit z lepilnim trakom. Uglavnem, vsak frame popiham s pihalko in vse delam z rokavicam. Prah seveda je, samo ga je relativno malo. Manj kot pri skeniranju. Zadeva je kr precej hitra. Sej lih to je poanta vsega. Velik nas ma doma po par 100 filmov in skenirat na skenerju se tega enostavno ne da. Včasih, ko sem bil še mlad, se spomnim, da sem lahko po cel popodne eno samo sliko skeniral,... :/

je pa kle treba ločit stvari:
-DIA filmi, stvar je perfektna in enostavna. Dejansko slikaš in to je to
-B&W filmi, v večini primerov zadostuje enostavni "invert" v Photoshopu.
-Negativi: kle se pa stvar zakomplicira. To obračat v PS je dost zakomplicirano, ker ma vsak film drugačno podlago. Četud gre za isti tip filma, je lahko drugač razvit, al pa drugi kemiji. Men po pravic povedan še ni ratal najdit nekega enostavnega in zastonj načina. Rešitev je program Filmlab, ki je plačljiv, ampak dela kot mora. Dobra stvar je, da lahko v njem obračate slike kokr hočte, nakonc ko mate pa vse poskenirano pa date tistih par evrov z 1 mesc naročnine in date export vse in greste spat.

Za primer par DIasov. Ne spomnim se več, kaj je bil za en film. Fuji sensia?
https://photos.app.goo.gl/uq94ntsStSh6F...

badabim ::

Obstaja kakšen brezplačen program, ki omogoča skeniranje več fotografij hkrati in shranjevanje ločenih slik?

Hudobec82 ::

badabim je izjavil:

Obstaja kakšen brezplačen program, ki omogoča skeniranje več fotografij hkrati in shranjevanje ločenih slik?

V večini programov ki pridejo skupej s skenerjem lahko samo s control klik obkrožiš slike in ti jih ločeno skenira in shrani.

tony1 ::

Laki_laik je izjavil:

Pripravlja se projekt skeniranja starih fotografij pa me zanima a je 600 dpi in shranjeno kot tiff dovolj kvalitetno za shranjevanje kopij in za ponovno izdelavo fotografij? Skener je epson perfection v600 photo.
Hvala
Lp

Jaz bi pa dal drugačen nasvet: skeniraj v najvišji ločljivosti, ki jo skener zmore in nato za hrambo "prevelikih originalov" kupi dodatni disk, ker so *zelo* poceni.

Zakaj? Ker je s skeniranjem povezana pomembna postavka: tvoje delo. Čez 10,15 let bomo seveda imeli mnogo boljše zaslone kot danes (tole tipkam na 42'' 4K monitorju) o katerih nekoč nismo mogli niti sanjati, in takrat se bo nižja ločljivost jasno videla, in raje bi si prihranil ponovno skeniranje, ker si prvič šparal na prostoru.

Če gledam skenirane slike danes, ki so bile narejene na topšit skenerju in na monitorju s 1280x1024 me srat prime...

Obenem se mi pa zdi zanimiva tudi ideja o slikanju z DSLRjem (najbolj zato, ker gre delo hitreje), čeprav zate ne pride v poštev, ker že imaš dober skener.

tony1 ::

V razmislek dodam čisto nepovezano temo: konec leta 96 je na 4ih CDjih izšla antologijska izdaja vseh iger, ki jih je pri Sierri naredila Roberta Williams. Zraven so dali skene vseh škatel iger, v grozno visoki ločljivosti, na pamet rečeno, višji od tega, kar smo - mnogo kasneje - poznali kot Full HD. In to se je v časih, ko je bila SVGA top šit grafika, in 17'' monitor z resolucijo 1024x768 orenk drag prestiž, zdelo kot totalno pretiravanje.

No, danes je tiste skene še vedno veselje pogledati.

Tene ::

Saj ima google neko app prav za tako skeniranje slik.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Podatki skenerja

Oddelek: Pomoč in nasveti
12985 (597) V-i-p
»

Digitalno restavirarnje (pra)starih fotografij

Oddelek: Zvok in slika
263128 (1781) acookook
»