Forum » Pomoč in nasveti » Podatki skenerja
Podatki skenerja
kvartopir ::
Želel bi spraviti stare fotografije formata 12,5cm x 9cm v digitalno obliko. Ni namen tiskanje ampak gledanje na LCD-ju UHD ločljivosti.
Skenerji imajo različne podatke glede ločljivosti. Kakšna je razlika med podatkoma 4800x4800 dpi in 600 dpi. V bistvu me zanima razlika med podatkoma "a x b" in "c". Enkrat je podatek na površinsko enoto in enkrat na dolžinsko enoto, verjetno. Oba različna podatka sta pri skenerjih istega proizvajalca. Kaj kupiti? Morda lahko kdo pove kaj o cifrah podanih za resolucijo glede na namembnost skeniranja. Kakšna resolucija bi bila za to primerna?
Fotografi bi želeli za scen ene fotografije od 1 € do 3 € odvisno od števila fotografij. Kakšno resolucijo odčitavanja pa oni uporabljajo glede na kar visoko ceno skena?
Skenerji imajo različne podatke glede ločljivosti. Kakšna je razlika med podatkoma 4800x4800 dpi in 600 dpi. V bistvu me zanima razlika med podatkoma "a x b" in "c". Enkrat je podatek na površinsko enoto in enkrat na dolžinsko enoto, verjetno. Oba različna podatka sta pri skenerjih istega proizvajalca. Kaj kupiti? Morda lahko kdo pove kaj o cifrah podanih za resolucijo glede na namembnost skeniranja. Kakšna resolucija bi bila za to primerna?
Fotografi bi želeli za scen ene fotografije od 1 € do 3 € odvisno od števila fotografij. Kakšno resolucijo odčitavanja pa oni uporabljajo glede na kar visoko ceno skena?
bezerk ::
600dpi je hardwareska resolucija scannerja, zmogljivost optičnega senzorja, ponavadi omejena po eni osi, po drugi osi je resolucija omejena s koračnim motorjem. Ne verjamem, da ima kakšen regularen scanner večjo resolucijo od 600dpi X 600dpi ali 600 x 1200dpi. 4800 dpi je interpolirana resolucija, softwareska, isto lahko narediš sam v photoshopu in bo kvaliteta "boljša". Fotografi imajo isto stvar. 600dpi pomeni 600 pixlov na inč, torej je fotka 12.5x9cm, ki jo s tem skeniraš resolucije 2952x2126 pixlov, dobrih 6 mega pixlov, kar je več kot dovolj za UHD.
no comment ::
Za tvoj primer potrebuješ resolucijo ca. 800dpi.
Resolucijo proizvajalci deklarirajo v obe smeri (4800x4800 dpi) ali samo kot 4800dpi. Če ima resolucijo v eno smer manjšo kot v drugo, bi lahko videl resolucijo podano kot npr. 9600x4800 dpi.
V praksi pa nič kar ti gledaš ne bo imelo take resolucije. Leča, ki bi zmogla tako visoko resolucijo za tako veliko predlogo, bi bila velika kot pol skenerja (in bila 5x dražja od samega povprečnega skenerja za skeniranje fotografij). Najbolj zanesljiv način, da prideš do najboljšega skena, ki ga zmore tvoj skener je skeniranje pri najvišji resoluciji, ki jo premore tvoj skener in potem pomanjšaš na velikost, ki jo potrebuješ. Optične pomanjkljivosti tako kompenziraš z oversamplingom.
Sicer je pa resolucija samo ena stvar pri skeniranju. Verjetno še najmanj pomembna v tvojem primeru. Po drugi strani so pa nekateri ljudje popolnoma neobčutljivi na ostale parametre...
Resolucijo proizvajalci deklarirajo v obe smeri (4800x4800 dpi) ali samo kot 4800dpi. Če ima resolucijo v eno smer manjšo kot v drugo, bi lahko videl resolucijo podano kot npr. 9600x4800 dpi.
V praksi pa nič kar ti gledaš ne bo imelo take resolucije. Leča, ki bi zmogla tako visoko resolucijo za tako veliko predlogo, bi bila velika kot pol skenerja (in bila 5x dražja od samega povprečnega skenerja za skeniranje fotografij). Najbolj zanesljiv način, da prideš do najboljšega skena, ki ga zmore tvoj skener je skeniranje pri najvišji resoluciji, ki jo premore tvoj skener in potem pomanjšaš na velikost, ki jo potrebuješ. Optične pomanjkljivosti tako kompenziraš z oversamplingom.
Sicer je pa resolucija samo ena stvar pri skeniranju. Verjetno še najmanj pomembna v tvojem primeru. Po drugi strani so pa nekateri ljudje popolnoma neobčutljivi na ostale parametre...
600dpi je hardwareska resolucija scannerja, zmogljivost optičnega senzorja, ponavadi omejena po eni osi, po drugi osi je resolucija omejena s koračnim motorjem. Ne verjamem, da ima kakšen regularen scanner večjo resolucijo od 600dpi X 600dpi ali 600 x 1200dpi.
Obstaja dosti skenerjev, ki imajo pomik motorja 4800 dpi, tudi 9600 dpi. Tudi linijski senzorji v teh časih niso problem, vsekakor zmorejo bistveno več kot 600 dpi.
bezerk ::
Seveda, mogoče bi moral namesto regularen napisat budget/all in one, itd..
Če si pa pripravljen za namenski scanner dati 300+€, potem pa ni problem.
Če si pa pripravljen za namenski scanner dati 300+€, potem pa ni problem.
nejc_nejc ::
...... 600dpi pomeni 600 pixlov na inč, torej je fotka 12.5x9cm, ki jo s tem skeniraš resolucije 2952x2126 pixlov, dobrih 6 mega pixlov, kar je več kot dovolj za UHD.
to je to
off topic ali pa ne
Mi je zanimivo, da imaš idejo slike dajati na digitlno obliko zaradi gledanja (ne arhiva). Jaz že dolgo let, 1x letno, naredim klasični album ali dva.
Na ta način narediš selekcijo_si primoran in ko gledaš 15 let stare "bukve" ter primerjaš s tonami fotk na compu, je razlika.
Hvala za vse informacije.
Obstajajo pa žal tudi takšni, ki ne morejo obračati listov v albumu.
Po moje so najboljši arhiv itak stare fotografije na papirju. Kdo ve kaj bo možno brati čez par let. Slike stare 50 let pa so še vdno skorajda takšne kot ob nastanku. Te stare slike lahko uničijo ali poškodujejo edino mehanske poškodbe kot sta vlaga ali vročina. Digitalne imajo bistveno več "sovražnikov", kar sami se vrstijo vsako leto z novimi op.sis. in pregledovalniki.
Ta digitalna čuda je potrebno obnavljati kar pogosto. Pa še varnostne kopije.... Zamisli, da nekdo želi 10 bitcoinov, da si boš lahko ogledal slike, svoje slike.
.
Po moje so najboljši arhiv itak stare fotografije na papirju. Kdo ve kaj bo možno brati čez par let. Slike stare 50 let pa so še vdno skorajda takšne kot ob nastanku. Te stare slike lahko uničijo ali poškodujejo edino mehanske poškodbe kot sta vlaga ali vročina. Digitalne imajo bistveno več "sovražnikov", kar sami se vrstijo vsako leto z novimi op.sis. in pregledovalniki.
Ta digitalna čuda je potrebno obnavljati kar pogosto. Pa še varnostne kopije.... Zamisli, da nekdo želi 10 bitcoinov, da si boš lahko ogledal slike, svoje slike.
.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: kvartopir ()
WhiteAngel ::
.
No ja, 25 let stare jpgje se še vedno odpira bp in se jih bo še naprej.
Z mediji so pa težave, ja.
Frenckie ::
Pred leti sem skeniral kar precej fotografij. Nekatere so bile stare tudi preko 100 let, ostale pa med 30 in 50 let.
Sem malo preizkušal različne dpi in to 300, 600 in 900. Precej je bilo odvisno od zrnatosti same fotografije in sem temu prilagajal dpi.
Preizkusi, pa boš videl kaj bo ratalo.
Je pa kar dolgotrajen proces, dokler ne dobiš rutine.
Sem malo preizkušal različne dpi in to 300, 600 in 900. Precej je bilo odvisno od zrnatosti same fotografije in sem temu prilagajal dpi.
Preizkusi, pa boš videl kaj bo ratalo.
Je pa kar dolgotrajen proces, dokler ne dobiš rutine.
S hrambo fotografije na papirju je najmanj dela. Ampak, ker imamo fotografije večinoma za to, da jih gledamo, se obrabljajo precej hitro.
V albumu, ki ga nikoli ne odpreš in je ustrezno hranjen, so praktično večne (sploh ČB fotografije), ko pa kakšno barvno fotografijo iz 70. let daš na stalno "razstavo" na hladilnik, se pa lahko od nje posloviš v letu ali dveh...
V albumu, ki ga nikoli ne odpreš in je ustrezno hranjen, so praktično večne (sploh ČB fotografije), ko pa kakšno barvno fotografijo iz 70. let daš na stalno "razstavo" na hladilnik, se pa lahko od nje posloviš v letu ali dveh...
V-i-p ::
no comment: za na hladilnik bi morala bit sprintana kopija pa plastificirana, ne original ;).
Kar lahko storiš danes, ne odlašaj na jutri. Raje reci, da si naredil že včeraj!
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Razlika v kvaliteti skena slikOddelek: Zvok in slika | 1055 (713) | mulc007 |
» | Razlika v kvaliteti skeniranjaOddelek: Zvok in slika | 877 (630) | mulc007 |
» | Skener resolucija - vprašanjeOddelek: Pomoč in nasveti | 18242 (17654) | moat |
» | Nov scanner!Oddelek: Kaj kupiti | 2919 (2731) | opeter |
» | printer in notesnikOddelek: Kaj kupiti | 1443 (1352) | Gwanaroth |