Forum » Loža » Zaposlitev na Češkem, delo v Sloveniji
Zaposlitev na Češkem, delo v Sloveniji
maja_91 ::
Pozdravljeni,
Sem odkrila že nekaj podobnih debat, pa poskušim še jaz. Po vsej verjetnosti sem bom zaposlila pri Češkem podjetju, delala pa bom fully remote iz Slovenije. Najprej sem razmišljala, da bi delala kot freelancer in odprla s.p., pa sem po brskanju odkrila, da kot s.p. ne smeš delati samo za eno firmo, saj se to smarta kot delovno razmerje. Sedaj mi ostaja samo še možnost zaposlitve preko pogodbe. Brala sem, da je to mogoče, da si redno zaposlen v drugi EU državi, živiš pa v Sloveniji. Ali je morda kdo tukaj, ki je v točno taki situaciji? Kaj je prva stvar, ki jo morem urediti? Ali lahko podpišem pogodbo in potem urejam te stvari? Ali mi mora firma izplačati bruto plačo, da si jaz sama tukaj plačujem zavarovanje in davke? Kakršnegakoli nasveta bom zelo vesela! Hvala in vse lepo :)
Sem odkrila že nekaj podobnih debat, pa poskušim še jaz. Po vsej verjetnosti sem bom zaposlila pri Češkem podjetju, delala pa bom fully remote iz Slovenije. Najprej sem razmišljala, da bi delala kot freelancer in odprla s.p., pa sem po brskanju odkrila, da kot s.p. ne smeš delati samo za eno firmo, saj se to smarta kot delovno razmerje. Sedaj mi ostaja samo še možnost zaposlitve preko pogodbe. Brala sem, da je to mogoče, da si redno zaposlen v drugi EU državi, živiš pa v Sloveniji. Ali je morda kdo tukaj, ki je v točno taki situaciji? Kaj je prva stvar, ki jo morem urediti? Ali lahko podpišem pogodbo in potem urejam te stvari? Ali mi mora firma izplačati bruto plačo, da si jaz sama tukaj plačujem zavarovanje in davke? Kakršnegakoli nasveta bom zelo vesela! Hvala in vse lepo :)
nejc_nejc ::
Najprej sem razmišljala, da bi delala kot freelancer in odprla s.p., pa sem po brskanju odkrila, da kot s.p. ne smeš delati samo za eno firmo, saj se to smarta kot delovno razmerje.
Ali je to uraden podatek ali nek na netu?
Osebno mi je čudno, smatram pa, da je v Slo možno.
To je uraden podatek, ki sem ga slišala od očeta in potem preverila tudi sama. Več tukaj ali pa tukaj.
Velja tudi, ko s.p. dela samo za enega naročnika. Inšpekcijski nadzori so na tem področju zelo pogosti, saj redno delo prek s.p. ni zakonito.
V zadnjem tovrstnem usmerjenem inšpekcijskem preverjanju so pri nekaterih "normirancih", ki so opravljali storitve za tuje podjetje, tudi dejansko odkrili, da gre za odvisno pogodbeno razmerje in da bi morale imeti fizične osebe, ki so opravljale delo kot s.p, sklenjeno delovno razmerje. Ukrep je bil naložitev plačila prispevkov in davkov za nazaj, pri čemer je moral prispevke poplačati s.p. in ne tuji delodajalec.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: maja_91 ()
anketar ::
če si normiranc najd še kakšnega s.p.-jevca pa magari ''izdaji račune'' za administracijo/spletni marketing itd
Invictus ::
Pozdravljeni,
Najprej sem razmišljala, da bi delala kot freelancer in odprla s.p., pa sem po brskanju odkrila, da kot s.p. ne smeš delati samo za eno firmo, saj se to smarta kot delovno razmerje.
To velja samo za Slovenijo, pa še to ne za vse primere.
Kar odpri normiran s.p. in lepo služi.
Redna zaposlitev v drugi državi predstavlja komplikacije, zato se tega izogibaj.
Sam delam preko normiranega s.p. že kar nekaj let in vedno za eno stranko. Če je stranka v tujini, FURSa ne zanimajo elementi delovnega razmerja.
Ne verjemi vsemu sranju na netu kar se tiče normirancev, je precej napačnih in zavajujočih informacij, dostikrat iz gostilniških debat.
Tudi Slo-Techovi "advokati" dostikrat zavajajo in podajajo napačne informacije, ker pač nimajo te prakse, ali pa iz fošljivosti, ker sami ne služijo tako dobro , in bi nas utopili v žlici vode...
Tistih par normirancev, ki so jih pa dobili, so pa delali za podjetja, ki imajo svoje podružnice v Sloveniji.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
http://goo.gl/2YuS2x
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Invictus ()
Sam delam preko normiranega s.p. že kar nekaj let in vedno za eno stranko. Če je stranka v tujini, FURSa ne zanimajo elementi delovnega razmerja.
A vi delate za to stranko kot zaposleni ali kako? Ampak, kako je pa s tem, če imam polni delovni čas in delam od 9-5? Ali se ne smatra to kot redna zaposlitev? Imate vi fleksibilen delavnik? In pa če imam od podjetja računalnik? Vse to in še kaj sem prebrala. In pa če me dobi inšpekcija, plačam dajatve še za nazaj. @Invictus
Invictus ::
1. Vedno B2B pogodba. Do trenutne. Ki jo bom najbrz tudi spremenil v B2B ce bo slo... Ker ni nobenega razloga, da sem redno zaposlen.
2. In kaj pol? Imas B2B pogodbo.
3. Ne, se ne smatra. Tuji delodajalec.
4. Naceloma ja, ker mi nikoli ni bilo treba delat 8 ur, Sem naredil prej .
5. Oprema ni problem.
Se 1x, inspekcija mora priti v podjetje in preveriti. Dvomim, da bodo sli na cesko, poleg tega tam nimajo pooblastil.
Seveda pa ima lahko Ceska kake omejitve koliko casa je lahko nekdo najet preko pogodbe. Nemcija ima 18 mesecev, ceprav sem delal ze skupaj 3 leta. AMpak FURSa to ni zanimalo, dokler placujes svoje obveznosti iz pogodbe s tujim podjetjem.
2. In kaj pol? Imas B2B pogodbo.
3. Ne, se ne smatra. Tuji delodajalec.
4. Naceloma ja, ker mi nikoli ni bilo treba delat 8 ur, Sem naredil prej .
5. Oprema ni problem.
Se 1x, inspekcija mora priti v podjetje in preveriti. Dvomim, da bodo sli na cesko, poleg tega tam nimajo pooblastil.
Seveda pa ima lahko Ceska kake omejitve koliko casa je lahko nekdo najet preko pogodbe. Nemcija ima 18 mesecev, ceprav sem delal ze skupaj 3 leta. AMpak FURSa to ni zanimalo, dokler placujes svoje obveznosti iz pogodbe s tujim podjetjem.
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."
Lonsarg ::
To ali te mora Češko podjetje zaposliti ali ne ni Furs pristojen ampak Češki inšpektorji.
Hvala vsem za odgovore! Na Češkem nimajo takega zakona, lahko delaš preko s.p.-ja samo za eno firmo. Imam dosti kolegov, ki še vedno živijo gor na Češkem in tako delajo. Sama sem delala gor 5 let in sem imela sodelavce v podjetju, ki so bili zaposleni kot freelancerji, pa so delali isti delovnik :)
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Ali se splača pustit službo in delati preko s.p.-ja za tujino?Oddelek: Loža | 3299 (1067) | deco16 |
» | Zaposlitev preko SP-ja vs. za nedoločen čas (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 25015 (17453) | Gregor P |
» | Davki, davki davki. (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 22446 (8941) | nurmaln |