» »

Prepis maminega stanovanja name

Prepis maminega stanovanja name

«
1
2

voofoo ::

Torej situacija je sledeča, mami je pred parimi leti kupila manjše stanovanje, potem pa ni nikoli tam živela.
Cene so bile takrat bistveno nižje kot zdaj, vsaj za 50%.
Zdaj jaz kupujem svoje stanovanje in bi mi mami podarila svojega, da ga lahko prodam.
Kolikor sem razumel ni nekih večjih stroškov, pri prepisu, ker sem sin.
Ampak ona je kupila stanovanje recimo za 20k, jaz ga bom prodal za cca 40k. Plačam jaz davek na dobiček na teh 20k ali na oceno gursa v času, ko ona meni podari stanovanje?

matobeli ::

Kolkor mi je znano boš plačal davek ko boš ti prodal stanovanje.

Ampak rajš počakaj na mnenje nekoga ki je bolj doma na tem področju.

Nazz ::

Lahko ti napise darilno pogodbo, ti se s tem vpises v ZK. Po prebranem toplo priporocam notarja, da uredi namesto vaju (reskiraj 150€).

Tvoja mama ne placa davka, ker ti ga podari (dedovanje navzdol ni obdavceno). Ti placas davek od prodaje stanovanja. Mislim, da je 2%.

zcetrt ::

2% davek je samo, če si bil v njem prijavljen (mislim, da vsaj 2 leti).
4.

Magic1 ::

Zakaj pa sploh prepisujeta, če itak planirata prodat? Ona naj proda in ti del kupnine plača. Razen če dvomiš, da bo denar šel tako lahko iz rok, kot nepremičnina.
Magic

primoz4p ::

Magic1 je izjavil:

Zakaj pa sploh prepisujeta, če itak planirata prodat? Ona naj proda in ti del kupnine plača. Razen če dvomiš, da bo denar šel tako lahko iz rok, kot nepremičnina.

Zaradi davka na dobičkek iz kapitala. Davčna optimizacija pa to.

Davek na promet nepremičnin
Podrobnejši opisi/Publikacije/Brošura o obdavčitvi nepremičnin
Pri prodaji nepremičnine ali podaritvi nepremičnine se v primeru, kadar je prodajalec nepremičnine ali darovalec nepremičnine fizična oseba, ugotavlja tudi dobiček iz kapitala, v skladu z določbami zakona o dohodnini.

fikus_ ::

Če ni koga prijavljenega v stanovanju, boste placali davek.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Tidule ::

Pri prodaji stanovanja se plača davek na promet z nepremičninami in davek na kapitalski dobiček. Prvemu se na noben način ne moreš izognit. Drugi pa je odvisen od več tega kdaj je bilo stanovanje kupljeno in ali je kdo tam živel. Prvo vprašanje je ali gre za nepremničnino v kateri je lastnik neprekinjeno bival vsaj tri leta. Če ta pogoj ni izpolnjen se plača davek na kapitalski dobiček (od razlika med nabavno in prodajno vrednostjo). Procent obdavčitve je odvisen od tega koliko let je nepremičnina v lastni prodajalca. Če je nepremičnina v lasti prodajalca več kot 15 let potem spet ni davka na kapitalski dobiček.

V primeru prenosa iz matere na otroka, gre za prvi dedni red, ki je oproščen davka na darilo. AMPAK če potem obdarovanec prodaja naprej, se seveda spet gleda razlika med vrednostjo ob pridobitvi in prodaji. Zato je važno kako so definirane vrednosti pri prenosu nepremičnine.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Tidule ()

delavec44 ::

Tidule, kot pravnik bi lahko vedel, da se pri darilni pogodbi lahko uveljavlja odlog in tako ni pomembna vrednost pri prenosu nepremičnine:

V primeru podaritve kapitala, vključno z neodplačno izročitvijo po izročilni pogodbi, zakoncu ali otroku se ugotavljanje davčne obveznosti lahko odloži. Dobiček se ugotavlja obdarjencu, ko ta odsvoji kapital. Za vrednost in datum pridobitve se v tem primeru šteje datum in vrednost nepremičnine kapitala v času, ko jo je pridobil darovalec.

Silvo ::

Najmeš uradnega cenilca,naredita darilno pogodbo in napišeta ocenjeno vrednost.Vpišeš v ZK in prodaš.Furs ponavadi upošteva tako cenitev in odredi tebi davek na kapitalski dobiček,ki je razlika med vrednostjo cenilca in doseženo ceno.V vsakem primeru je še 2% DPN,ki ga lahko plača tudi kupec,če je tak dogovor.
Silvo

Pa še to, če skleneš darilno pogodbo za izogibanje davka na dobiček in potem takoj prodaš, to lahko furs izpodbija.

https://www.sodnapraksa.si/?q=id:59410&...

delavec44 je izjavil:

Tidule, kot pravnik bi lahko vedel, da se pri darilni pogodbi lahko uveljavlja odlog in tako ni pomembna vrednost pri prenosu nepremičnine:

V primeru podaritve kapitala, vključno z neodplačno izročitvijo po izročilni pogodbi, zakoncu ali otroku se ugotavljanje davčne obveznosti lahko odloži. Dobiček se ugotavlja obdarjencu, ko ta odsvoji kapital. Za vrednost in datum pridobitve se v tem primeru šteje datum in vrednost nepremičnine kapitala v času, ko jo je pridobil darovalec.

??? kje sem trdil da to ni res? Ravno zato sem omenil, da je so vrednostni nepremičnine bistvene, ker zgolj zato, ker gre za darilno pogodbo se ne bo čudežno izognil davku nakapitalsku dobiček, kot je nekdo sanjal o davčni optimizaciji. Če je nepremičnina v lasti mame že dalj časa je praviloma boljše da jo direktno ona proda

Napisal si:
"V primeru prenosa iz matere na otroka, gre za prvi dedni red, ki je oproščen davka na darilo. AMPAK če potem obdarovanec prodaja naprej, se seveda spet gleda razlika med vrednostjo ob pridobitvi in prodaji. Zato je važno kako so definirane vrednosti pri prenosu nepremičnine."

Kar pač v primeru uveljavljanja odloga ne drži. Prav tako je v tem primeru vseeno, če jo sin proda. Pač strošek darilne pogodbe je dodatno.

Zgodovina sprememb…

ne razumem kaj te moti. Ja, prepis nima smisla, ker se s tem ne bo izognil davčni obveznsoti, za razliko od tega kar je nekdo razlagal pred tem. Kot tudi sam pišeš s tem nastanejo dodatni nepotredni stroški za darilno pogodbo, zato je praviloma boljše da jo ona prodaja. Edini način da se temu izgne je ali, da je nepremičnina dovolj dolgo v lasti matere ali pa da so pri prenosu ustrezno definirane vrednosti nepremičnine, torej ne sme bit iz verige razvidno da se je vrednsot premoženja povečala. Seveda pa s tem tvega, da bo FURS posegel v vrednotenje, če bodo odstopanja od realne vrednsoti prevelika.

Zgodovina sprememb…

celje ::

ko bos stanovanje prodal naprej:

1. z kupcem se podpiseta pod dve pogodbi
2. prva pogodba o nakupu nepremicnine
3. druga pogodba o opremi v nepremicnini
4. koliko je vredna "oprema" vesta ti in kupec
5. ostanek davka pa placaj takoj

.

Zgodovina sprememb…

delavec44 je izjavil:

Pa ravno to ni pomembno. Pri prenosu je vseeno kakšna je vrednost v darilni pogodbi. Gor sem napisal drug način, to je odlog ugotavljanja davčne obveznosti. Ko bo sin prodal, se bo za trajanje NJEGOVEGA lastništva gledalo kdaj ga je mama kupila in za nabavno vrednost za koliko ga je ona kupila.

In kako bo FURS gledal na zadevo, če bo vrednst na darilni pogodbi drugačna kot na prodajni? Še posebej, če bo prodajna čudežno padla na vrednost ob nakupu?

Sem hotel drugače formulirati moj zgornji odgovor (zato izbris), pa si ga že citiral, tako da naj stoji kot je zapisan.

V teoriji furs ne bi smel sploh upoštevati vrednosti na darilni pogodbi v tem primeru. V praksi je najbolje napisati enako vrednost kot je bila ob nakupu, delno tudi zaradi manjših stroškov z darilno pogodbo oz. taks vezanih na vrednost.

In ja, se strinjam da bi bilo najbolje, da mama proda. Če pa že vztraja pri podaritvi, pa zgornja pot. Še posebej, če sin ne bo takoj prodal in bo skupno lastništvo 15 let ali pa se bo tam stalno prijavil.

Zgodovina sprememb…

primoz4p ::

Zakon o dohodnini (ZDoh-2)

12. člen
(vir dohodka od nepremičnin in od dohodka iz kmetijske in gozdarske dejavnosti)
(1) Dohodek od nepremičnine in pravic na nepremičnini, vključno z dobičkom iz kapitala od odsvojitve nepremičnine, ki je v Sloveniji, ima vir v Sloveniji.

6.3. Dobiček iz kapitala

92. člen
(dobiček iz kapitala)
Dobiček iz kapitala je dobiček, dosežen z odsvojitvijo kapitala.

93. člen
(kapital)
Za kapital po tem poglavju se štejejo:
1. nepremičnina, ne glede na to, ali je bila odsvojena v spremenjenem ali nespremenjenem stanju;

94. člen (odsvojitev kapitala)
95. člen (neobdavčljiva odsvojitev kapitala)
96. člen (oprostitev)
97. člen (davčna osnova)
98. člen (vrednost kapitala ob pridobitvi)
99. člen (vrednost kapitala ob odsvojitvi)
100. člen (odlog ugotavljanja davčne obveznosti)
101. člen (čas pridobitve kapitala)
102. člen (čas odsvojitve kapitala)
103. člen (vodenje evidenc zalog kapitala)
104. člen (pravilo vštevanja v dohodke davčnega leta)

IV. LETNA DAVČNA OSNOVA IN DAVČNE OLAJŠAVE

1. Letna davčna osnova

109. člen
(letna davčna osnova rezidenta)
(1) Letna davčna osnova od dohodkov rezidenta, pridobljenih v davčnem letu, je vsota davčnih osnov od dohodka iz zaposlitve, dohodka iz dejavnosti, razen dohodka iz dejavnosti, če se davčna osnova od tega dohodka v davčnem letu ugotavlja na podlagi dejanskih prihodkov in normiranih odhodkov, dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti in iz prenosa premoženjske pravice ter drugih dohodkov, vključno s povečanji in zmanjšanji, določenimi pri posamezni vrsti dohodka.

2. Davčne olajšave
111. člen (splošna olajšava)
112. člen (osebne olajšave)
113. člen (posebna osebna olajšava)
114. člen (posebna olajšava)
115. člen (vzdrževani družinski člani)
118. člen (uskladitev olajšav)

3. Odmera dohodnine

119. člen
(odmera dohodnine)
(1) Letna davčna osnova iz 109. člena tega zakona, zmanjšana za zneske olajšav iz 111. člena, prvega in osmega odstavka 112. člena, 113. člena, prvega in drugega odstavka 114. člena in 117. člena tega zakona, je neto letna davčna osnova.

OP ločena, deloma invalidna oseba na minimalni plači, samohranilec pol ducata šolujočih otrok.
Gospa mama s plačo v višini 100 kratnika povprečne.
Davčna optimizacija so samo lepe sanje :P)

In kaj tocno naj bi ta slaboumen in brezvezen rant prinesel k deabti? Razen da dokazes, da pojma nimas o cem govoris.

solatko ::

Še moj prispevek, moja žena je po očetu dedovala garsonjero za Bežigradom, ko jo je po sedmih letih prodala, je bil edini strošek 2%-ni davek na prodajo nepremičnine, dobiček se ni ugotavljal in ni bilo nikakršnega plačila pri dohodnini. Garsonjera je bila uradno prazna.
Ko sva pred sedmimi leti kupila stanovanje v MB je bila cena ob prodaji enaka, kot ob nakupu, zopet 2%-ni davek in nič drugega, to je seveda plačal prodajalec. Ne vem kaj sploh komplicirate.
Druga zgodba je, če kupiš nepremičnino kateri je določena vrednost ob nakupu veliko nižja, kot pozneje ob prodaji, tako je morala kolegica, ki je prodajala garažo po nekaj letih lastništva, plačati davek na razliko med nakupno in prodajno ceno.
Delo krepa človeka

voofoo ::

Piomio, cela debata se je razvila. Sem še govoril z nepremičninsko agentko in kot vedno, sta v življenju samo dve stvari, katerim se ne gre izogniti: davki in smrt :D
Sicer se da posluževati različnih metod, katere so bile opisane tudi v tej temi, le malce kreativnosti iz strani prodajalca in kupca je potrebne.

Neon87 ::

V kolikor niste edini potomec od te matere, lahko po njeni smrti ostali dediči zahtevajo nujni delež. Tako da bi bilo najbolje, da bi se le-ti (če obstajajo), predhodno odpovedali dedovanju po tej nepremičnini.
Ali v izogib tega mama sama proda stanovanje in vam da gotovino, s kupcem pa se zmeni za nižjo ceno v primeru plačila nekega deleža "na roke", tako bo davek od dobička nižji.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Neon87 ()

GregiB ::

Neon87 je izjavil:

Ali v izogib tega mama sama proda stanovanje in vam da gotovino,

Tudi v tem primeru lahko nujni dediči zahtevajo delež... bo siko težko dokazal, kako je s 30K € kupil stanovanje za 200K €...
If you think there's a solution, you're part of the problem! - George Carlin

DeeJay ::

Neon87 je izjavil:

V kolikor niste edini potomec od te matere, lahko po njeni smrti ostali dediči zahtevajo nujni delež. Tako da bi bilo najbolje, da bi se le-ti (če obstajajo), predhodno odpovedali dedovanju po tej nepremičnini.
Ali v izogib tega mama sama proda stanovanje in vam da gotovino, s kupcem pa se zmeni za nižjo ceno v primeru plačila nekega deleža "na roke", tako bo davek od dobička nižji.

To se uredi z izročilno pogodbo, pri kateri se morjo vsi dediči z njo strinjat in jo podpisat. Potem ni več možnosti nujnega deleža in se tudi ta nepremičnina ne upošteva pri dednih deležih. Pri darilni pogodbi pa se.
Don't f with me.

DeeJay je izjavil:

To se uredi z izročilno pogodbo, pri kateri se morjo vsi dediči z njo strinjat in jo podpisat. Potem ni več možnosti nujnega deleža in se tudi ta nepremičnina ne upošteva pri dednih deležih. Pri darilni pogodbi pa se.

... kar pa zna seveda biti problem... tisti nujni dediči, ki bi ob morebitni smrti mame terjali nujni delež ne bodo šli podpisovat izročilne pogodbe... jaz je ne bi...

Bellzmet ::

Naredi kot je napisal Silvo.

Smo že razčistili, da to ne bo pilo vode, ker bo FURS v primeru darilne pogodbe gledal tudi ceno ob pridobitvi.

edit: Torej ob pridobitvi(nakupu) stanovanja s strani mame, da ne bo pomote.

Zgodovina sprememb…

Bellzmet je izjavil:

Naredi kot je napisal Silvo.

Če bi laufalo, kot je napisal Silvo, bi razili v rodni grüdi 10x toliko cenilcev, kot jih imamo, saj bi vsako leto, v katerem kdo želi prodati kapitalske investicije, dal ceniti na trenutno vrednost... Dejmo mal pamet v roke...

GregiB je izjavil:

DeeJay je izjavil:

... kar pa zna seveda biti problem... tisti nujni dediči, ki bi ob morebitni smrti mame terjali nujni delež ne bodo šli podpisovat izročilne pogodbe... jaz je ne bi...

vse odvisno v kakšnem odnosu so v familiji.
Sam ja maš prav, slovencelj se rajš pravda na sodiščih, terja nujne deleže in je zarad materialnih stvari do smrti skregan s sorodniki. Žalostno.
Don't f with me.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: DeeJay ()

DeeJay je izjavil:

Sam ja maš prav, slovencelj se rajš pravda na sodiščih, terja nujne deleže in je zarad materialnih stvari do smrti skregan s sorodniki. Žalostno.

Hja, zadevo lahko gledaš na svakojake načine... imaš ogromno fmilij, kjer eni dediči poskrbijo za to, da niso v breme staršev, ko odsastejo, medtem, ko črna ovca familije vztraja v mama hotelu in se da staršem pedenat do groba, seveda pa v procesu še pri živem telesu staršev vse "pojerba"... ker je ubogi... že videno... velikokrat... Sploh so zadeve zanimive, ko imajo pokojniki otroke... iz različnih... avanturic...

Ravno zato je treba dediščine reševat, ko so še vsi živi.
Še bolš bi blo pa dedovanje skenslat (če se ne uredi prej, vse dobi država), pa bi bil mir ;)
Don't f with me.

DeeJay je izjavil:

Ravno zato je treba dediščine reševat, ko so še vsi živi.

Lej, še enkrat... praviloma, ko je dedičev več, se "za časa življenja" ureja na način, da se večino, če ne vse pripisuje tistim v družini, ki so "less fortunate" v smislu, sej ti maš pa fajno službo, ker bod v najemniškem stanovanju, da bo lohk brezposeln brat imel (lastniško) streho nad glavo...
Osebno sem popolnoma za to, da se za časa življenja dediščino ureja na način, ki je sprejemljiv za vse in če ostali dediči, v kolikor so v dotičnem primeru, strinjajo s tem, da mami proda stanovanje in kupi OPju na njegovo ime nepremičnino... super... bi se mi pa zdelo popolnoma na mestu, da se s strani drugih vpraša... "Whats's in it for me?"... Bratovska ljubezen?

solatko ::

GregiB - Praviloma se kregajo za dediščino tam, kjer dejansko en otrok skrbi za starše do smrti, ostalih sploh ni blizu ali eventualno za Božič ali novo leto, ko pa ja za dedovanje bi pa vsi radi imeli svoj delež. Narobe je že to, da lastnik pred smrtjo ne more svojega premoženja pustiti komur si zaželi, zakaj otrokom, če najbližji sosed ali dober prijatelj naredi veliko več? Se strinjam, da je potrebno dedovanje ukinit.
Delo krepa človeka

solatko je izjavil:

GregiB - Praviloma se kregajo za dediščino tam, kjer dejansko en otrok skrbi za starše do smrti, ostalih sploh ni blizu ali eventualno za Božič ali novo leto, ko pa ja za dedovanje bi pa vsi radi imeli svoj delež. Narobe je že to, da lastnik pred smrtjo ne more svojega premoženja pustiti komur si zaželi, zakaj otrokom, če najbližji sosed ali dober prijatelj naredi veliko več? Se strinjam, da je potrebno dedovanje ukinit.

Vse to reši pogodba o dosmrtnem preživljanju.

c3p0 ::

Lahko tudi z preužitkarsko pogodbo kot omenjeno zgoraj, tam ne rabiš ostalih dedičev. Se pa seveda zavežeš, da ji boš nudil do smrti kar se določi v pogodbi, to pa tako boš, a ne.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: c3p0 ()

Mato989 ::

Glavni problem je debilizem nujnega deleža... kaj se ima država za vtikovat v nujni delež in določat koliko mora nekdo dobit...

Dokler je oseba OPRAVILNO SPOSOBNA bi morala razpolagat z denarjem neomejeno v smislu da ne more po njegovi smrti nekdo tega razveljavljat... razen če dokaže kaznivo dejanje (torej nekaj kar je zagrožen najmanj zapor)

Torej če moj foter danes pri 67tih reče jaz bom pa dal ta flet mojemu bratu nima kaj po smrti se to razveljavljat pa deleži pa nič. Tako je določil in do tega mora imeti pravico.

Mi pa spet z zakonodajo bolj papeški od papeža in delamo zdrahe...

Glede OPa pa sledeče

Če bi mama rada tebi dala flet... ti pa ga ne bi rad imel se dogovorita naj ti flet proda in nakaže denar

Če imaš druge dediče enakovredne tebi (brate in sestre) potem pomisli če so majmuni ali ne... recimo jaz z bratom nimam težav, vem da se ne bova kregala za dediščino, je pa res da so 4 nepremičnine za 2 dediča :))
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Mato989 ()

Mato989 je izjavil:

Glavni problem je debilizem nujnega deleža... kaj se ima država za vtikovat v nujni delež in določat koliko mora nekdo dobit...

Mato... kot vedno, nimaš pojma o čem govoriš... Velika večina EU držav ima institut nujnega deleža, ki je praktično povsod 50% dediščine, ki ti sicer pripada, če ni oporoke, daril ipd. Še v ZDA, kjer je zakonodaja glede dedovanja najbolj liberalna glede razpolaganja z lastnino imajo v večini zveznih držav določena varnostna določila za dediče, ki so... "pozabljeni"...
Torej, ne spet, kako je rodna grüda neka "papeška" izjema... kar zagovarjaš v razvitih demokracijah praktično ne obstaja...
Obstaja pa institut razdedinjenja, ki ima pa spet svoj nabor zank in trikov...

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Mato... kot vedno, nimaš pojma o čem govoriš... Velika večina EU držav ima institut nujnega deleža, ki je praktično povsod 50% dediščine, ki ti sicer pripada, če ni oporoke, daril ipd. Še v ZDA, kjer je zakonodaja glede dedovanja najbolj liberalna glede razpolaganja z lastnino imajo v večini zveznih držav določena varnostna določila za dediče, ki so... "pozabljeni"...
Torej, ne spet, kako je rodna grüda neka "papeška" izjema... kar zagovarjaš v razvitih demokracijah praktično ne obstaja...
Obstaja pa institut razdedinjenja, ki ima pa spet svoj nabor zank in trikov...

In kaj pol če velika večina ima? A zato misliš da ni neumno samo ker ima večina? Pa še kako je

Neon87 ::

Tudi velika večina cepcev se je cepila, ker se je tako večina, pa čeprav je bilo brezveze. No, lahko so šli eni tankat na bencinsko brez težav.
Najbolj logično bi bilo, da bi se oseba odločila in pred smrtjo (ko je mentalno še pri polni pameti), razdelila premoženje, da bi se to upoštevalo.

Zgodovina sprememb…

Neon87 je izjavil:

Najbolj logično bi bilo, da bi se oseba odločila in pred smrtjo (ko je mentalno še pri polni pameti), razdelila premoženje, da bi se to upoštevalo.

Pa saj se upošteva... razen, če se katerega dediča "izrine" oz. nanj pozabi... ali pa se kateri od dedičev z razdelitvijo ne strinja oz. z njo ne soglaša... Če so starši fer in imajo z nasledniki fer, spoštljiv odnos, se vse da zrihtat BP...
Maš pa nebroj primerov, ko dva zakonca nadrukata otroka, spacata skupaj neko premoženje, se ločita, oba ponovno poročita, neseta svoje premoženje v neko novo skupnost in nadrukata vsak zase še tam otroka ali pet... Potem pa ta prvi otrok začne postajat "žulj" na peti... nič kriv, nič dolžan, le "žrtev" starševih nesporazumov... Kaj naj naredi? Se očetu im mami vljudno zahvali, da ni v njunih posmrtnih načrtih?

GregiB je izjavil:

Neon87 je izjavil:

Pa saj se upošteva... razen, če se katerega dediča "izrine" oz. nanj pozabi... ali pa se kateri od dedičev z razdelitvijo ne strinja oz. z njo ne soglaša... Če so starši fer in imajo z nasledniki fer, spoštljiv odnos, se vse da zrihtat BP...
Maš pa nebroj primerov, ko dva zakonca nadrukata otroka, spacata skupaj neko premoženje, se ločita, oba ponovno poročita, neseta svoje premoženje v neko novo skupnost in nadrukata vsak zase še tam otroka ali pet... Potem pa ta prvi otrok začne postajat "žulj" na peti... nič kriv, nič dolžan, le "žrtev" starševih nesporazumov... Kaj naj naredi? Se očetu im mami vljudno zahvali, da ni v njunih posmrtnih načrtih?

Vprašanje je zakaj bi moral biti v posmrtnih ostankih, saj je bil za starše strošek in praviloma starši v froca več vložijo denarja kot obratno... Tako da njujno premoženje se praviloma ne POVIŠUJE ker nardiš froca...

Mato989 je izjavil:

Vprašanje je zakaj bi moral biti v posmrtnih ostankih, saj je bil za starše strošek in praviloma starši v froca več vložijo denarja kot obratno... Tako da njujno premoženje se praviloma ne POVIŠUJE ker nardiš froca...

In to seveda ne velja za vse ostale (nujne) dediče? Spet Matonomija at it's finest...

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

In to seveda ne velja za vse ostale (nujne) dediče? Spet Matonomija at it's finest...

Kaj? Ne razumem kaj si zdaj spesnil?

Razloži zakaj bi moral katerikoli otrok nujno nekaj dobit od dediščine? Če seveda starši nočejo mu dat?

SmeskoSnezak ::

A ce mama prepis naredi na otroka (pred dedovanjem), ta otrok pa ima podjetje v tujini. Se da kako prepisati lastnistvo na to podjetje? LP, smeska
@ Pusti soncu v srce... @

Mato989 je izjavil:

Razloži zakaj bi moral katerikoli otrok nujno nekaj dobit od dediščine? Če seveda starši nočejo mu dat?

Zaščita družinskih članov, družbena pravičnost in poštenost, ekonomska varnost, kulturne in družbene norme, zmanjšanje pravnih sporov, preprečevanje zlorabe ali izkoriščanja starejših oseb... itd...

SmeskoSnezak je izjavil:

A ce mama prepis naredi na otroka (pred dedovanjem), ta otrok pa ima podjetje v tujini. Se da kako prepisati lastnistvo na to podjetje? LP, smeska

Torej, otrok proda stanovanje podjetju...

Zgodovina sprememb…

• spremenil: GregiB ()

GregiB je izjavil:

Mato989 je izjavil:

Zaščita družinskih članov, družbena pravičnost in poštenost, ekonomska varnost, kulturne in družbene norme, zmanjšanje pravnih sporov, preprečevanje zlorabe ali izkoriščanja starejših oseb... itd...

Zaščita družinskih članov je meh izgovor
Družbena pravičnost je še bolj meh izgovor
ekonomska varnost? WTF, a nima froc nobene šole in ni zaposlen? Če starši umrejo preden se izšola pa dobi itak penzijo po njih kaj več še?*
Pravni spor? Ok, če dokaže da je kaznivo dejanje potem ok,
Enako velja za preprečevanje zlorabe in izkoriščanja...

Saj če je kaznivo dejanje je ok.

Ampak jaz govorim o primeru da OPRAVILNO SPOSOBEN starš se odloči da bo vse dobil otrok A in nič otrok B, bi to moralo držati brez da se greš nekih pravnih mahinacij in preužitka itd...

c3p0 ::

Če je starš odgovoren, kateri otrok pa odtujen, se da vse zrihtat pred smrtjo.

Je pa dandanes problem, ker so v lastni glavi večni in se jim ne da ukvarjat z nekimi zadnje nepotrebnimi stroški, ko umre pa tako ne bo vedel, "se bo že rešilo", torej z drugimi besedami, "jebe se meni za vas, zmenite se ali pa 10 let tožarite", do česar tudi večkrat pride.

donvito ::

Ampak jaz govorim o primeru da OPRAVILNO SPOSOBEN starš se odloči da bo vse dobil otrok A in nič otrok B, bi to moralo držati brez da se greš nekih pravnih mahinacij in preužitka itd...

Kakšen starš moraš biti, da daš vse enemu, drugemu pa nič, pa oba sta tvoja. Pa, da imaš "normalne" odnose z obema?.

donvito je izjavil:

Kakšen starš moraš biti, da daš vse enemu, drugemu pa nič, pa oba sta tvoja. Pa, da imaš "normalne" odnose z obema?.

To sploh nima veze v tem vprašanju... pusti ti odnose pri miru, gre se za lastnino osebe Oče s katero zaradi zakona ne more prosto razpolagat...
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Prepis stanovanja na otroka + davek?

Oddelek: Loža
485990 (3197) eventyrer
»

Prepis nepremičnine iz starša na sina - najboljše opcije (strani: 1 2 )

6116623 (9880) Mato989
»

darilna pogodba za zemljišče (strani: 1 2 )

6720032 (16667) kloko
»

Dedovanje nujnega deleža (strani: 1 2 )

7623365 (20616) Ziga Dolhar
»

Odpoved dedovanju (strani: 1 2 )

9333294 (31454) Okapi

Več podobnih tem