Forum » Loža » PVC okno - težave
PVC okno - težave
mm69 ::
Pozdravljeni!
Naj na kratko opišem situacijo. 3.11.2023 mi je podjetje In-plast Štore montiralo PVC okno. Pri montaži je manjkal komarnik, katerega sem naročil in tudi plačal po predračunu. Manjkajoči komarnik sem napisal v zapisnik ob končani montaži. Podjetje v 14 ni odgovorilo na moje e-maile, na telefon se tudi ne javljajo. Kakšen predlog, kako postopati?
Poleg tega sem opazil, da ob strani oken prihaja do rosenja stekla na notranji strani. Ali je to normalno za dvoslojno zasteklitev in ali je to stvar slabe izvedbe? Posnetek rosenja je tule: https://drive.google.com/file/d/1vrGNwQ..., upam da bo viden.
Naj na kratko opišem situacijo. 3.11.2023 mi je podjetje In-plast Štore montiralo PVC okno. Pri montaži je manjkal komarnik, katerega sem naročil in tudi plačal po predračunu. Manjkajoči komarnik sem napisal v zapisnik ob končani montaži. Podjetje v 14 ni odgovorilo na moje e-maile, na telefon se tudi ne javljajo. Kakšen predlog, kako postopati?
Poleg tega sem opazil, da ob strani oken prihaja do rosenja stekla na notranji strani. Ali je to normalno za dvoslojno zasteklitev in ali je to stvar slabe izvedbe? Posnetek rosenja je tule: https://drive.google.com/file/d/1vrGNwQ..., upam da bo viden.
c3p0 ::
Znotraj rosa pomeni preveč vlage v prostoru, več zrači.
Za komarnik pa jih gnjavi, če ne bo nič, pa še pisno zagrozi.
Za komarnik pa jih gnjavi, če ne bo nič, pa še pisno zagrozi.
jarre ::
@mm59....Najprej...Kako to, da si konec leta 2023 naročil okno z dvoslojnim steklom?!
Kakšno toplotno izolativnost stekla imaš?! Imaš alu ali pvc distančnik?!
Na distančniki (vmesna letev med stekloma) mora biti zapis izolativnosti stekla. Lahko to fotkaš in prilepiš?!
Drugače pa....res...na žalost vsa ta vlaga na steklu kaže, da imaš zelo vlažen prostor. Vlaga se prej ni opazila, ker si imel slabša (zelo stara lesena?! okna).
Kakšno toplotno izolativnost stekla imaš?! Imaš alu ali pvc distančnik?!
Na distančniki (vmesna letev med stekloma) mora biti zapis izolativnosti stekla. Lahko to fotkaš in prilepiš?!
Drugače pa....res...na žalost vsa ta vlaga na steklu kaže, da imaš zelo vlažen prostor. Vlaga se prej ni opazila, ker si imel slabša (zelo stara lesena?! okna).
geofull ::
Če jaz prav razumem, se rosa pojavi (pustimo vlažnost prostora) tam, kjer je najhladneje. Na steklu na sredini okna je ni, ob strani pa je. Izgleda kot da je okvir toplotni most (beri klump), medtem, ko steklo ne prevaja toplote tako kot okvir. Dobro bi bilo, če bi OP povedal proizvajalca, da še drugi ne kupimo tega...
Ganon ::
Če jaz prav razumem, se rosa pojavi (pustimo vlažnost prostora) tam, kjer je najhladneje. Na steklu na sredini okna je ni, ob strani pa je. Izgleda kot da je okvir toplotni most (beri klump), medtem, ko steklo ne prevaja toplote tako kot okvir. Dobro bi bilo, če bi OP povedal proizvajalca, da še drugi ne kupimo tega...
Najpogostejše mesto za nastanek kondenza je spodnja stran stekel. Notranja okenska polica ustvari rob, na katerem se oblikuje hladen žep, kjer zrak ne kroži. Hladen zrak se posede na polico, ogreti zrak se dviguje iz radiatorja ali tal mimo police in se šele proti stropu približa steklu. Najbolj intenziven je kondenz na oknih s pregloboko notranjo polico, pri spuščenih notranjih senčilih in tudi pri uporabi aluminijastih distančnikov v oknu. Ti so nameščeni med stekla in predstavljajo povezavo oziroma toplotni most med zunanjim in notranjim steklom.
Visoka vlažnost v prostoru, široka polica in zrakotesnost (ki je pri starih oknih ni bilo) so razlog, da so okna orošena.
korenje3 ::
Pozdravljeni!
Komarniki so danes že skoraj obvezni. Če so pozabili ti morajo to urediti. Če so zraven še rolete mora imeti strani kanal dvojno režo, kar pomeni da morajo to zamenjat.
Rošenje stekla je običajno pri novogradnji, kjer je veliko vlage.
Dvoslojna stekla so sicer najcenejša možna opcija. Sem mislil da se danes to niti ne prodaja več, ali pa da jih vstavljajo samo v industrijske objekte.
Rosa se pojavi na hladnih površinah, če je zrak toplejši od površin. Voda v zraku tam kondenzira. Lahko kondenzira na steklu, okvirju ali pa stenah. Če so stvari slabo toplotno izolirane bodo razlike v temperaturi površin in zraka večje in posledično bo več kondenzirane vlage.
Pri novogradnjah ponavadi zaradi neusušene malte, estriha ipd nastaja veliko vlage v prostoru, ki kondenzira vsepovosod.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Zgodovina sprememb…
- spremenil: korenje3 ()
c3p0 ::
Sam sem imel 2 slojno večje okno. Po poškodbi sem dal menjat s 3 slojnim steklom, logično je od takrat na oknu precej manj rose. Ampak če je vlage preveč, le-ta vseeno nekam mora it in kondenzirat. Sledi plesen.
feryz ::
Saj ima črna tesnila. Ne bo videti, da so plesniva. Če bi bila siva, bi se že pred pomladjo selili iz hiše in klicali dezinfikatorje na pomoč.
KraitPay ::
Za komarnik napiši mail, na katerga želiš odgovor do x dneva, sicer gre zadeva na ZPS, tržno inšpekcijo in medije. Se bodo hitro zganili.
Glede rosenja je pa tako. Načeloma je zadeva preprosta, ampak je potrebno imeti tudi malo znanja.
Naprej preveri koliko imaš sploh vlage [RH %] v prostoru. Sam bi rekel da imaš preveč vlage v prostoru, kar bi potrdile tudi meritve. Z oknom verjetno ni nič narobe, prej bi rekel da je problem v glavah ljudi ki ne zračijo ali napačno zračijo.
Že to da ti okno kondenzira samo spodaj in mogoče kje ob straneh, mi da vedeti da je z oknom vse OK. V prostoru gre namreč ves topel in z vlago nasičen zrak pod strop. Vlažen zrak je lažji od suhega in se zato dviguje. Ko se dviguje je okno spodaj hladnejše kot zgoraj in zato zrak tam kondenzira.
Svetujem da najprej preveriš koliko imaš relativne vlage v prostoru. To vneseš v en spletni kalkulator -> dew point calculator in boš ugotovil, koliko mora biti še minimalna temepratura površin, da ne pride do rosišča.
Glede rosenja je pa tako. Načeloma je zadeva preprosta, ampak je potrebno imeti tudi malo znanja.
Naprej preveri koliko imaš sploh vlage [RH %] v prostoru. Sam bi rekel da imaš preveč vlage v prostoru, kar bi potrdile tudi meritve. Z oknom verjetno ni nič narobe, prej bi rekel da je problem v glavah ljudi ki ne zračijo ali napačno zračijo.
Že to da ti okno kondenzira samo spodaj in mogoče kje ob straneh, mi da vedeti da je z oknom vse OK. V prostoru gre namreč ves topel in z vlago nasičen zrak pod strop. Vlažen zrak je lažji od suhega in se zato dviguje. Ko se dviguje je okno spodaj hladnejše kot zgoraj in zato zrak tam kondenzira.
Svetujem da najprej preveriš koliko imaš relativne vlage v prostoru. To vneseš v en spletni kalkulator -> dew point calculator in boš ugotovil, koliko mora biti še minimalna temepratura površin, da ne pride do rosišča.
Magic1 ::
Jao, dvojna zasteklitev. Meni se malo rosice na robovih stekla naredi še na troslojnem. To je zdaj v prehodnem obdobju, ko se je komaj ohladilo in se je prej v hiši nabralo nekaj več vlage (60%). Čez par tednov pričakujem, da bo vlažnost okoli 50% in rose normalno ni več. Le v kopalnici se še naredi po tuširanju, kar je logično. Meni delujejo tisti alu distančniki med steklom, kot toplotni most.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Dajte se naučiti pisati relativno vlago v kombinaciji s stopinjami. Ni vseeno ali je 50% pri 22° ali pri 20°.
Razlika je kar velika, sploh če imaš velike odprte prostore.
Razlika je kar velika, sploh če imaš velike odprte prostore.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: KraitPay ()
Lahko pa rečem to, da je bolje, da vlaga kondenzira na oknu kot na stenah. Ker če bo kondenziral na stenah bo 100% začela nastajat plesen.
Furbo ::
Pri trenutni količini dela si lahko vesel, da ti je kdo sploh prišel montirati samo eno okno, pa še tu si zgleda gledal na vsak cent.
Jaz sem komaj dobil firmo, da mi je naredila stekleno steno, pa je bila 4ooo€
Za komarnik imaš pa itak čas pol leta zdaj, pozimi ni komarjev.
Jaz sem komaj dobil firmo, da mi je naredila stekleno steno, pa je bila 4ooo€
Za komarnik imaš pa itak čas pol leta zdaj, pozimi ni komarjev.
i5-13600K, Noctua NH-D15, STRIX Z790-F, 32GB DDR5, 2TB Samsung 990PRO,
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
Toughpower GF3 1000W, RTX3070, ALIENWARE AW3423DWF, Dell S2722QC
kixs ::
Najvecji problem je support. Tega danes enostavno ni vec. Garancija? Kaj je to? Vsi obljubljajo... ko pride do tezav, pa ni ne duha, ne sluha!
jarre ::
Mislim, da je OP "trol", ker je očitno napisal vprašanje na forum, dobil različne odgovore in predloge; ampak se mu ne da niti odgovoriti na vprašanja ali pa se zahvaliti za predloge.
Moderator lahko to temo kar zapre.
geofull ::
Najpogostejše mesto za nastanek kondenza je spodnja stran stekel. Notranja okenska polica ustvari rob, na katerem se oblikuje hladen žep, kjer zrak ne kroži. Hladen zrak se posede na polico, ogreti zrak se dviguje iz radiatorja ali tal mimo police in se šele proti stropu približa steklu. Najbolj intenziven je kondenz na oknih s pregloboko notranjo polico, pri spuščenih notranjih senčilih in tudi pri uporabi aluminijastih distančnikov v oknu. Ti so nameščeni med stekla in predstavljajo povezavo oziroma toplotni most med zunanjim in notranjim steklom.
Visoka vlažnost v prostoru, široka polica in zrakotesnost (ki je pri starih oknih ni bilo) so razlog, da so okna orošena.
On ima rosenje tudi ob stranicah navzgor. Čeprav, recimo da verjamem, da zrak stoji mirno na spodnji (preširoki) polički okna, se mi zdi, da je pri njemu tudi to, da ima alu distančnike. Potem so okna najbrž ok. Stekla pa ne. Mogoče ima res prevlažen prostor.
Ali imajo PVC okna termostop med zunanjim in notranjim delom okvirja, ali je to kar en kos? Najbrž odvisno od kvalitete...
subscriber ::
V bistvu je agenda zamenjave oken nateg. Pred zamenjavo oken je treba vgraditi prezračevanje z rekuperacijo toplote. Ali pa pravilno zračiti, kar pa ni, kot bi si šel s prstom nekam. Se pravi, spremljati je treba higrometer in odpirati okna za par minut na stežaj (še bolje na podstrešje), dokler higrometer ne kaže pod 55%. To se pa da redko komu, zato se vgradi prezračevanje, potem šele zamenja okna.
Neteg? Kaj ti pomaga primerna vlažnost, če nimaš za ogrevanje, ker ti vse čez okna potegne.
Se pa strinjam, da bi bilo potreba ljudi ozavestiti o problematiki zatesnjenih oken. Kot jaz vidim, je prvi problem že v samih hidromerih, ki so v večini popoln krš. To zagrabiš dva in kažeta +-10% kot keks, če ne več.
Se pa strinjam, da bi bilo potreba ljudi ozavestiti o problematiki zatesnjenih oken. Kot jaz vidim, je prvi problem že v samih hidromerih, ki so v večini popoln krš. To zagrabiš dva in kažeta +-10% kot keks, če ne več.
Magic
Lonsarg ::
Problem je ko folk zgolj okna menja, treba pa je hkrati tudi drugje urediti izolacijo(fasada, streha, tlaki) in potem problemov ni.
Če je vse narejeno kot mora tudi brez prezracevalnega sistema ne bo vlage, ampak vseeno ne škodi, če ne drugega zaradi svežega zraka.
Za brez kondenza na steklu pa je praktično obvezno kupiti troslojna okna z kvalitetnim neprevodnim distančnikom.
Če je vse narejeno kot mora tudi brez prezracevalnega sistema ne bo vlage, ampak vseeno ne škodi, če ne drugega zaradi svežega zraka.
Za brez kondenza na steklu pa je praktično obvezno kupiti troslojna okna z kvalitetnim neprevodnim distančnikom.
DamijanD ::
Si prepričan v tole? To se tako bere, kot da ni važno kaj se v stanovanju dogaja, ker če je vse OK narejeno potem vlage ne more bit. Več, ko imaš prebivalcev (ljudje, živali, rastline) več vlage izdihajo. (Da ne omenim kuhanja, tuširanja)
Ganon ::
Mislim, da je OP "trol", ker je očitno napisal vprašanje na forum, dobil različne odgovore in predloge; ampak se mu ne da niti odgovoriti na vprašanja ali pa se zahvaliti za predloge.
Zakaj bi bil trol? Sem pa res zmeden glede odgovorov, težko je vedeti, čigavo mnenje je relevantno...
Lepo se zahvaljujem za vaše odgovore.
Kateri medsteklni distančnik imaš? Aluminijasti ali topli, katerikoli že? Če ne veš, ga slikaj.
Sicer je malo verjetno, da bi ti kdo v teh časih še prodal alu ali inox distančnik, ampak nikoli se ne ve. Nategunov kolikor hočeš.
Sicer je malo verjetno, da bi ti kdo v teh časih še prodal alu ali inox distančnik, ampak nikoli se ne ve. Nategunov kolikor hočeš.
Kateri medsteklni distančnik imaš? Aluminijasti ali topli, katerikoli že? Če ne veš, ga slikaj.
Pošiljam sliki, upam, da bosta zadovoljivi.
https://drive.google.com/file/d/1pDbco-...
https://drive.google.com/file/d/1JGJXn0...
Vidim le prvo. Zgleda že nekaj v smeri aluminija, vendar zaradi motnosti ne morem rečt za ziher. Aluminij se drugače sveti.
Magic
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Magic1 ()
Pač kupil si najcenejše okno, ki ga je možno dobiti, in to je rezultat.
Sploh nisem videl da so in-plast okna. No na tej firmi so pa pravi patrioti.
offtopic:
Tudi sam sem jih kontaktiral za kar nekaj oken + dvižno-drsni sistem cca 3x2m. Smo se zmenili za ogled na datum in uro. Vzamem dopust, da grem na objekt, prodajnika niker. Počakam 15min in še vedno nič. Sem si rekel da počakam 30min, nato pa grem nazaj v službo. Telefonske njegove nisem imel, v pisarni se niso oglašali. Pa me čez 20min prodajlnik pokliče in reče da bo čez 15min na objektu. Jaz pa že nazaj v službi?
Sem se samo zahvalil in povedal, da sem si premislil. V parih dneh sem dobil "poseben komercialen popust", v višini 50%, na okna, ki sem jih povpraševal. So mi kasneje vsi odsvetovali omenjeno podjetje. Kako sem vesel da se nisem odločil.
ontopic:
izvzemam svojo tezo, da ne more biti okno, glede na proizvajalca (sicer nočem biti nesramen), je čisto lahko, da je okno težava. Sicer boš vse skupaj težko dokazal, sploh če ne bo odprta denarnica.
Daj nam sporoči še relativno vlago in temperaturo, ki jo imaš v prostoru. - idelno zjutraj, popoldan, zvečer.
offtopic:
Tudi sam sem jih kontaktiral za kar nekaj oken + dvižno-drsni sistem cca 3x2m. Smo se zmenili za ogled na datum in uro. Vzamem dopust, da grem na objekt, prodajnika niker. Počakam 15min in še vedno nič. Sem si rekel da počakam 30min, nato pa grem nazaj v službo. Telefonske njegove nisem imel, v pisarni se niso oglašali. Pa me čez 20min prodajlnik pokliče in reče da bo čez 15min na objektu. Jaz pa že nazaj v službi?
Sem se samo zahvalil in povedal, da sem si premislil. V parih dneh sem dobil "poseben komercialen popust", v višini 50%, na okna, ki sem jih povpraševal. So mi kasneje vsi odsvetovali omenjeno podjetje. Kako sem vesel da se nisem odločil.
ontopic:
izvzemam svojo tezo, da ne more biti okno, glede na proizvajalca (sicer nočem biti nesramen), je čisto lahko, da je okno težava. Sicer boš vse skupaj težko dokazal, sploh če ne bo odprta denarnica.
Daj nam sporoči še relativno vlago in temperaturo, ki jo imaš v prostoru. - idelno zjutraj, popoldan, zvečer.
Res se distančnik slabo vidi, ampak glede na obliko in število rupetin in pise po distančniku, gre verjetno res za aluminij.
Če zraven tega prišteješ še to, da je kupil okno iz enega najslabših možnih profilov tod okrog, potem ima to, kar ima.
Ultra nateg. Je pa prišparal 10 ali 20 evrov.
Če zraven tega prišteješ še to, da je kupil okno iz enega najslabših možnih profilov tod okrog, potem ima to, kar ima.
Ultra nateg. Je pa prišparal 10 ali 20 evrov.
delavec44 ::
Čudno da pred leti, ko ni bilo drugega kot alu distančniki in so to prodajali kot ultra super okna, je bilo to ok, danes je pa popolno sranje. Pa so takrat montirana okna še danes čisto v redu funkcionalna.
Po drugi strani pa pravijo, da premalo zračimo. Tu se pa sekiramo za minimalne toplotne mostove.
ps. Tudi ne vem zakaj bi bila plastika dražja od aluminija?
Po drugi strani pa pravijo, da premalo zračimo. Tu se pa sekiramo za minimalne toplotne mostove.
ps. Tudi ne vem zakaj bi bila plastika dražja od aluminija?
Zgodovina sprememb…
- spremenil: delavec44 ()
Minimalne!? Hmmm.
Okno, recimo 100 x 100 cm, s troslojno zasteklitvijo in alu distančnikom, je slabše od enakega okna z dvoslojno zasteklitvijo in termodistančnikom z vidika toplotne prevodnosti.
Zdaj, če je to minimalno, pa ti presodi.
Pri majhnih oknih pušneš od 20 do 40% toplotne prevodnosti na račun take malenkosti. Če zanemarimo rosenje po robu.
Izdelavna cena stekla se razlikuje za dva evra pri kvadaratu stekla med alu ali termodistančnikom.
Okno, recimo 100 x 100 cm, s troslojno zasteklitvijo in alu distančnikom, je slabše od enakega okna z dvoslojno zasteklitvijo in termodistančnikom z vidika toplotne prevodnosti.
Zdaj, če je to minimalno, pa ti presodi.
Pri majhnih oknih pušneš od 20 do 40% toplotne prevodnosti na račun take malenkosti. Če zanemarimo rosenje po robu.
Izdelavna cena stekla se razlikuje za dva evra pri kvadaratu stekla med alu ali termodistančnikom.
delavec44 ::
Moje troslojno z alu distančnikom je pa 40% boljše od dvoslojnega z alu distančnikom. Dvoslojno je pa 40% boljše od enoslojnega kot so bili pred tem.
Seveda se strinjam da danes vzameš termodistančnik. Da bom šel pa menjati stara okna samo zaradi tega je pa nonsense. Koliko ti teh 40% opaziš v praksi.
Seveda se strinjam da danes vzameš termodistančnik. Da bom šel pa menjati stara okna samo zaradi tega je pa nonsense. Koliko ti teh 40% opaziš v praksi.
Slike in video v tej temi si poglej. Takoj lahko vidiš "v praksi".
Za eno poleno ali en kilovat štroma se pa res noben ne sekira.
Za eno poleno ali en kilovat štroma se pa res noben ne sekira.
sbawe64 ::
Pošiljam sliki, upam, da bosta zadovoljivi.
https://drive.google.com/file/d/1pDbco-...
https://drive.google.com/file/d/1JGJXn0...
Za drugi link uredi na g drive pravice dostopa (everyone, brez prijave).
2020 is new 1984
Corona World order
Corona World order
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: sbawe64 ()
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Nakup novih oken (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Loža | 111397 (14770) | BCSman |
» | dvoslojna ali troslojna okna? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 13414 (10900) | jabe |
» | Plesen na stenah (strani: 1 2 3 4 )Oddelek: Loža | 48850 (27325) | Matejjjjj |
» | protiprašna mrežica za oknoOddelek: Elektrotehnika in elektronika | 3494 (2690) | |
» | Rošenje šipe v avtu (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 20396 (18156) | clothes |