» »

Gradbena meja

Gradbena meja

Matheus ::

Imam eno vprašanje - verjetno dokaj pogosto, pa me zanima, če se kdo tu spozna na gradbeni zakon. V vsakem primeru se bom posvetoval z odvetnikom ali arhitektom, ampak tako malce, da imam za nedeljsko razmišljanje :)

Torej zadeva je takšna. Minimalni odmik od parcelne meje je 4 metre. To mi je jasno. Kako pa se gleda v primeru skupne dovozne poti? Torej, če je na sosedovi parceli 2 metra poti in na moji parceli 2 metra poti. Še vedno velja odmik od parcelne meje (sredinska črta) 4 metre ali je kako drugače? V primeru, da se potem gleda od zunanje črte dovozne poti to namreč konkretno zmanjša vrednost parcele.
  • spremenilo: Matheus ()

bemfa ::

Odmiki so določeni od meje kot tudi od infrastrukture (ceste, vodovod, telekomunikacije, ...). Zato je treba raziskat če je dovozna pot vrisana v ZK, če obstajajo kake služnosti na dovozni poti in kakšen je predviden odmik od ceste v prostorskem načrtu. Se pa da odmike zmanjšat s pridobitvijo ustreznih soglasij, v tem primeru od soseda ali občine, če gre za javno pot.

skyline ::

Pri poteh oz. vodih se upošteva še varovalni pas. V lokacijski informaciji dobiš vse podatke.

celje ::

kaj pa lahko gradis od svoje meje naprej? nic? samo parking?

bemfa ::

Odvisno od prostorskega načrta. Običajno je za enostavne objekte (ograje, škarpe, ...) predviden odmik vsaj pol metra, za postavit na mejo pa se mora sosed strinjat.

feryz ::

celje je izjavil:

Odvisno od lokacije.
Jaz sem imel 5 metrov varovalnega pasu zaradi ceste, vendar so mi odobrili gradnjo do ceste.
Ta je malo v uporabi, zato ni bilo nobene škode, ko sem bajto naredil pol metra stran.

bauci ::

Kot si napisal na začetku - odmik od PARCELNE meje. Če pot ni vrisana v kataster in vpisana v ZK potem ni pomembna, ker si ti lastnik poti do polovice, kjer je parcelna meja. Za to, da se ve kje je parcelna meja pa mora biti ta določena v geodetskem postopku in kot taka vpisana v geodetske evidence.

johnnyyy ::

Matheus je izjavil:

Imam eno vprašanje - verjetno dokaj pogosto, pa me zanima, če se kdo tu spozna na gradbeni zakon. V vsakem primeru se bom posvetoval z odvetnikom ali arhitektom, ampak tako malce, da imam za nedeljsko razmišljanje :)

Torej zadeva je takšna. Minimalni odmik od parcelne meje je 4 metre. To mi je jasno. Kako pa se gleda v primeru skupne dovozne poti? Torej, če je na sosedovi parceli 2 metra poti in na moji parceli 2 metra poti. Še vedno velja odmik od parcelne meje (sredinska črta) 4 metre ali je kako drugače? V primeru, da se potem gleda od zunanje črte dovozne poti to namreč konkretno zmanjša vrednost parcele.

Po navadi je skupna dovozna pot kot ena parcela in ima več lastnikov. Dovozne poti so enostavni objekti in potrebno je v LI pogledati koliko je določena minimalna razdalja. Vendar če dobiš od soseda soglasje lahko enostaven objekt postaviš tudi na mejo. Glede na to da imaš situacijo da vsak shera svoja 2 metra težav z soglasjem ne bi smelo biti.

Edino če bi želel graditi nov objekt ti lahko UE komplicira da tvojih 2m ne bo dovolj in boš od soseda moral dobiti služnost za uporabo njegovega dela.

Drugače pa kjer ni tožnika ni dolžnika. Jaz sem dostopno pot brez soglasja postavil do meje. Pač špekulacija da nihče izmed sosedov ne bo kompliciral, saj imata oba somejaša stvari (ograje, drevesa, škarpe) postavljene na oz. tik ob meji. Če bi se slučajno kdo bunil bi poizkušal prek sodišča zahtevati nujno pot.

Zimonem ::

feryz je izjavil:

celje je izjavil:

Odvisno od lokacije.
Jaz sem imel 5 metrov varovalnega pasu zaradi ceste, vendar so mi odobrili gradnjo do ceste.
Ta je malo v uporabi, zato ni bilo nobene škode, ko sem bajto naredil pol metra stran.

Tu je že potem problem z pluženjem snega ako ga je kaj. Če se ga da še kam poriniti še gre sicer so pa potem lastniki na barikadah.

feryz ::

Pluži zmeraj v isto smer, ker na drugi strani ceste ni hiš. Tako da imam še ta plus.
Plus padec ceste je na tisto stran, da mi voda ne uletava v bajto.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pravni nasvet - Fasada na meji parcele (strani: 1 2 3 4 5 )

Oddelek: Loža
21726585 (13620) ales85
»

Nakup zazidljive parcele

286096 (919) Invictus
»

Mobilna hišica... pred hišo?

336171 (4480) Surstromming
»

Merjenje kmetijske površine