» »

Merjenje kmetijske površine

Merjenje kmetijske površine

kuall ::

Obstaja kaj bolj natančnega kot android GPS za izmerit površino nekega 4ha gozda npr? sosedje se napenjajo pa bi rad sam pri sebi vedel, da so zacahnane meje pravilne vsaj v površini. pol samo še levo desno gor dol premikam.

sem namestil en app pa bolj slabo kaže. bom stestiral jutri na parih njivah preden grem v gozd.

kakšna možnost z 2 dronoma ali kaj tazga to izmerit? gre se za vrednost 20 jurjev dreves na sporni površini, tak da 1 jurja dat za drone tud ni tak dnar v primerjavi s tistim. samo itak se z droni tudi ne da merit po moje. razen če bi dron na vsaki točki spustil malo farbe na drevesa, potem pa slikaš od daleč vse točke, povežeš vizualno te točke in pol glede na višino lahko zmeriš površino dokaj točno iz slike. bi rabil samo enega drona za to.
višino drona se najbrž da izmerit točno, če ima dron merilnik hitrosti (ali ga nima?)
  • spremenilo: kuall ()

borut_p ::

Uradni geodet bo cenejsi

kuall ::

Sem slišal, da gredo cene v več jurjev pri uradnih. Pri nas pol najemajo neke amaterske merilce in se ravnajo po tistem.

Zimonem ::

Za gozd imaš revirnega gozdarja.

starfotr ::

Spet neke nepreverjene govorice, ki krojijo mnenja. Vsaj pozanimaj se pri predlaganih rešitvah.

Comandante ::

Uradni geodet bo par sto evrov max za to povrsino. Plus imel bos vse crno na belem in uradno, tako da se nima nihce vec kaj za napenjat. V vse ostale meritve bo obstajal dvom, geodet pa ima GPS s podporo EGNOS, tako da meri v praksi na centimetre natancno.

chort ::

Geodet bo nekaj sto evrov, cenik je po mejniku (no, je bil, ko sem to še delal), narejeno bo dobro. Meje v gozdu so običajno še iz časov AO, in kot take imajo lahko nekaj m sistematske napake, zato je parcelacija ponavadi kombinacija podatkov in tega, kar pokažejo mejaši.
Na visoko natančnost z GPS v gozdu pozabi, preveč odbojev in motenj. Katera koli napravica ki ni dvofrekvenčna, bo imela nekaj metrov napake, nato rabi še RTK korekcijo, da prede na nivo centimetrov. EGNOS pomaga bolj na nekaj metrov in ga ima danes vsak telefonček.

Tody ::

Geopedia.si in podjetje ki jo je razvilo ima se ravno za to

Tody ::

Na tole sem mislil kako pridite do tega se pa pri njih pozanimaj https://www.sinergise.com/solutions/agr...

So pa Slovenci tako da...

chort ::

Tody je izjavil:

Na tole sem mislil kako pridite do tega se pa pri njih pozanimaj https://www.sinergise.com/solutions/agr...

So pa Slovenci tako da...

Sinergise so kul, imajo pa isti problem kot vsi ostali - slikovni (ortofoto) podatki so natančni na nekaj metrov, v razgibanih delih še slabše, parcelne meje prav tako. Za kakršno koli resno primerjavo moraš na teren, izmerit zamik kakega od sosednjih mejnikov od njegove teoretične lokacije, da ne rečem izvesti mejno obravnavo z mejaši. Geodezija je v tem delu (parcelacije na kmetijskih zemljiščih) zelo mehka znanost in niti pod razno ni ekzaktna.

Zimonem ::

Pro len je že omenil chort. Meje so vrisane precej nenatančno. Na koncu se gre v naravo in proba dosežt konsenz kje poteka meja. Geodet potem vriše natančno mejo. Zadnjič ko smo delali neko odmero je meja presušenega potoka tekla 4m v 150let stare hiše. Meje niti niso bile takrat vrisane z teodoliti ampak celo opisno.
Tako da geodet ne more sam določiti meje. Lahko nekaj zakoliči, če se pa stranke ne strinjajo je pa potem tam še vedno sodišče.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

chort ::

Zimonem je izjavil:

Pro len je že omenil chort. Meje so vrisane precej nenatančno. Na koncu se gre v naravo in proba dosežt konsenz kje poteka meja. Geodet potem vriše natančno mejo. Zadnjič ko smo delali neko odmero je meja presušenega potoka tekla 4m v 150let stare hiše. Meje niti niso bile takrat vrisane z teodoliti ampak celo opisno.

To, dejansko je najboljša praksa umerjati parcelne meje glede na stare dostopne poti, podporne zidove ipd, saj so prvotne parcelne meje običajno temeljile na le teh - zemljiška parcela je namreč po definiciji sklenjeno območje istega lastnika z enako gospodarsko rabo (gozd/pašnik/travnik), parcelne meje so bile določene glede na naravne meje rabe.

Ma_en_tm ::

Oce(revirni gozdar) pravi tako: ce se le da, se zmeni s sosedi. Drugace za prave papirje poklices geodeta, on izmeri, sosedje morajo meritve podpisat in se z njimi strinjat, drugace se gres pravdat. Sodisce doloci geodeta, njegova beseda je koncna.
Nekako tako mi je razjasnil na hitro, upam da sem prav razumel

Zimonem ::

Prav si razumel. In stroški hitro poberejo cca pol hektara gozda, glede na to da je cena kvadara okoli 1e. Če gre za hrib pa lahko še bistveno manj.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

Ma_en_tm ::

Je tudi mene nekako v tem smislu strasil ja. Omenil je se, da poklici lokalnega revirnega gozdarja in ga prosi, ce pride pogledat. Oce pravi, da ceprav nimajo pri takih zadevah nikakrsne pristojnosti, so vcasih ljudje veliko bolj razumni, ce stoji zraven neka "kvazi-uradna" oseba

Zimonem ::

Odvisno od lastnika. Kar imam izkušenj so najbolj zajebani državni in občinski uradniki. Pa še kaj dosti ne moreš. Tudi geodet jim samo prikimava.
Večina normalnih ljudi pa ko vidijo zadevo v naravi, razlago geodeta in skice, nekako doseže dogovor. Imaš pa sem pa tja kakega psihopata.
Za sam gozd in kar se sečnje tiče je pa revirni gozdar povsem zadost za določitev meje.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Zimonem ()

kuall ::

Gre se za bratovo parcelo, sosed je že najel geodeta (pri njem je bila cena res samo 150€) in se nova meja zažre v bratovo parcelo, brat se s tem ne strinja. Je pa baje s temi meritvami tako, da zadnji potegne takratko (za njega zmanjka zemlje). Najbrž res znajo izmerit površino brez problema, določit lokacijo pa je težje in se zažreš v soseda, ki najmanj teži.

Zimonem ::

Jah ne podpiše odmere. Konec zgodbe.

chort ::

To, da za zadnjega zmanjka je bulšit. Oblike in mere parcele so precej natančne, neznanka je le njihova točna lokacija v naravi - površina torej ostane in se ne razblini. Razlika v površini je lahko nek manjši procent, če je bila osnovna izmera res leta 18XX, in je bila površina izračunana čez palec (površine parcele so bile osnova za katastrski davek, zato so vsi hoteli čim manjšo, kralj pa čim večjo), sicer pa ne.

Pri takih sosedskih sporih običajno pomaga, da gre sosed pokazat še mejnik na nasprotni strani parcelne meje (torej stran od vajinega skupnega mejnika), nato pa odmerita dolžino parcelne meje med mejnikoma. Po tradiciji bo taka stranica precej daljša, ker vsak kleni slovenec svoj mejnik raje poriva malo na sosedovo kot na svoje, potem je pa strašno začuden, kako to da ga sosed "nateguje"... (Ta folklora okrog mejno ureditvenih postopkov je med drugim razlog, da sem šel iz terenske geodezije).

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: chort ()

Zimonem ::

Dejansko se stvari spreminjajo tudi v naravi. Pa še merskih napak je bilo precej. Okrog tiste mlinščice smo na koncu prišli do sklepa, da se je najbrž sama struga premestila. Najbrž ob kakem prodoru vode ali urejanju poti. Vrisalo se pa ni. Je pa pri vsem skupaj treba gledat tudi na ekonomsko vrednost zemljišča. Ker je zraven parcele , ki si jo lastijo vodarji imaš takoj zaplete z njimi če nisi košer , do gosposke.

borut_p ::

Kataster je lahko nenatančen 4m pa ni nič neobičajnega. Na goratih predelih celo 20m. Tako da čisto možno da se kje "zažre"

chort ::

Nenatančna je absolutna lokacija katastra, ne topologija/geometrija.
Obstaja minimalna možnost, da se "zažre" na zunanjih mejah katastrskih občin, saj so bile K.O. v osnovi merjene vsaka zase in zato niso nujno povsem zvezno klapale s sosednjimi K.O.
Znotraj katastrskih občin to ni možno, saj ima kataster zvezno topologijo - stranice in vozlišča so deljena med sosednjimi parcelami in vmes ni praznega prostora, dolžine stranic - parcelnih mej so znane in merjene. Možni pa so homogeni zamiki kompletnega katastra, kar pa ti tisto, kar ti na eni strani parcele "vzame", na drugi strani parcele "da".

borut_p ::

Tako je. Lokacija v naravi je lahko drugacna. Napaka ke lahko tako velika, da je del zemlje ki ga obdelujesbdejansko od soseda. Vendar se seveda potem to prenasa po liniji naprej

bauci ::

Napake v katastru so lahko zelo velike. Razred nekaj 10 metrov. Dobro je da naročiš odmero pri geodetu stare šole, ki razmišlja tudi z glavo in ne da samo prenaša mejo, ki jo je določil iz katastrskega načrta.
Ti ali sosed naročiš ureditev parcelne meje, geodet pregleda stare meritve ali pa ne (odvisno od strokovnosti geodeta nažalost) in pokaže, kje je meja med parcelama po podatkih zemljiškega katastra. Pove, da se da mejo še premikati sem in tja v koridorju natančnosti, ki ga spet določi geodet, če je soglasje vseh lastnikov.
Če se kdorkoli od lastnikov parcel ne strinja z mejo, ki jo je pokazal geodet, mora sprožiti sodni postopek določitve meje. Če se z mejo ne strinjaš in ne sprožiš sodnega postopka obvelja meja, ki jo je pokazal geodet.
Na kratko: če se strinjaš z mejo je vse ok, če se ne strinjaš moraš v sodni postopek, ker drugače obvelja meja, ki jo je pokazal geodet.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bauci ()

Zimonem ::

Če se z mejo ne strinjaš in ne sprožiš sodnega postopka obvelja meja, ki jo je pokazal geodet.

Ne ker je brez tvojega privoljenja geodet ne bo vrisal. Ostane status quo.

chort ::

Bauci ima prav. Če se ne strinjaš z geodetovo predlagano mejo (po katastru) moraš na mejni obravnavi pokazati svojo (t.i. pokazana meja), nato na geodetsko upravo na ustno obravnavo, nato pa še v sodni spor, sicer obvelja geodetova predlagana meja. 4. odstavek 39. člena ZEN

kuall ::

Si moram zrihtat en takle sistem:

- en bolj natančen GPS za telefon, ker tale dela z do 5 m napako
- en app za telefon, ki mi kaže meje parcel (njiv in gozdov) na zemljevidu in ki kaže lokacijo, kje glede na te meje stojim

pol bom lahko vedel, kaj lahko sekam in kaj ne, ali pa orjem/kosim. pa bo problem z mejami rešen.

Danes sem zmeril površino njive z enim appom. zmeril je 29 arov, velika je 24 arov, hodil sem po zunanji meji njive, tak da je dokaj točno izmeril ampak se vidi, da ga nese levo desno do 5 metrov.

pol pa bo treba ob mejah sesekat drevesa. ker zdej je prišlo do situacije, da nam bodo vzeli 10 m meje, kjer so najbolj debela drevesa, mi bomo sicer najbrž dobili 10 metrov na drugem koncu (vprašanje če bomo), kjer pa so že sesekali (ali pa še bodo). geometer pa pravi, kar se je v preteklosti sekalo je ok, ker sosed ni mogel vedet, da je meja napačna.

sej poklicat geometra je najbolj točno, ampak da ga bom klical za vsako parcelo se ne splača, je pa skoraj povsod dokaj nejasno, kje je meja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: kuall ()

otago ::

So drugi pomagali OP-ju. Parcele imajo površino kot atribut. Imaš površino iz grafičnega prikaza (izračunano iz grafičnih koordinat; GE, GN), kot numerični del. Razlike so so so lahko ogromne. Za mejne obravnave/ureditve meja/geodetske storitve po 15.2.2021 se bo izračun naredil na osnovi novih koordinat; E,N. Koordinatam grafičnega prikaza, se bo, se lahko določi transformacija, s tem dobiš "preračunane" E,N koordinate. Ki načeloma niso slabše od 2 m v urbanih okoljih. Geodetska uprava je naredila homegenizacijo- izboljšavo, redka bi naj bila območja, kjer so odstopanja na meji z 8m+.

Nekateri izpeljejo tranformacijo kar s prve (brez pomisleka), kljub vektorjem v okolici v obliki zvezde.... Če je vse ok, vsi vektorji na območju kažejo v približno enako smer, so približno enake velikosti. Geodetska podjetja izvedejo tehnicni postopek, Geodetska uprava gleda samo upravni del.

Sicer ima zemljiški kataster en kup pomanjkljivosti; parcele brez centroida, dvojni centroid, luknje med ko, proste točke, stavbna zemljišča (stavbe) vezane na napačno parcelo, ali celo brez nje. Te zadeve se aktivno rešuje. Zadeve so znatno boljše kot pred leti.

Ima lastnik, stranka cel nabor pravic tekom postopka. Ustne obravnave se bodo z novim zakonom ukinile, ker je učinkovitost le teh ranga 1-10 oz. slabše.

Geodetska podjetja delajo po svoje, ene 200 podjetij?, 1 kavč inšpektor. Mački tam, 45-50 let bodo imeli staro in novo šolo. Mlajši po liniji najmanjšega odpora, zasluži se na kvantiteti in referencah strank.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

cvalsr ::

Chort:

Pri takih sosedskih sporih običajno pomaga, da gre sosed pokazat še mejnik na nasprotni MEJI SVOJE PARCELE (torej stran od vajinega skupnega mejnika), nato pa odmerita dolžino parcelne meje med mejnikoma. Po tradiciji bo taka stranica precej daljša, ker vsak kleni slovenec svoj mejnik raje poriva malo na sosedovo kot na svoje,

tale predlog je genialen! Se vidi, da imaš bogate izkušnje. (Ne zameri, če sem za boljšo razumljivost malo popravil tvoje besede.)

Sicer pa amaterski "geodeti" ponavadi ne vedo pomembnega dejstva, da je "na papirju" vedno TLORIS parcel oziroma meja. (Torej, če je na papirju razdalja med mejnikoma 100m, teren v naravi pa je nagnjen za 45 stopinj, je dejanska razdalja med fizičnima mejnikoma 141m.) Oziroma namerjeno po nagnjenem terenu je vedno nekaj več kot narisano na "papirju. Imam prav?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: cvalsr ()

BCSman ::

Cene geodetov so bolane, za par tock si ze na jurja evrov. Razen ce imas kvadratno parcelo s stirimi tockami kot so drzave v ameriki.
Ce bi vsaj te tocke bile za vecne case, ampak scasoma se bo teren spremenil, zasulo jih bo ali pa jih bo sosed zmetal ven in bo spet za metat denar v prazno.

Jure14 ::

Kakorkoli, zdaj se bliža čas, ko se v gozdovih meje določajo.
Ko drevje nima listja, da geodetske GPS naprave bolje lovijo signal.

LeXani ::

Ja da bi pri men en tak hodil z mobitelom pa apom pa mi kazal kje je meja bi umrl od smeha. Pri urejanju mej se naroči geodeta ter pokličeš somejaša za gozd še revirja. Z raznimi gps napravami je pri meni točnost 5m..še vedno dovolj da vem do kje varno sekat.
Čas prve prijave 04.11.2005

Highlag ::

Če se misliš s sosedi kregat glede meje je geodet nujna stvar. Pa ne mislit, da mejni kamni kaj pomenijo. Če ni v bližini relativno nove referenčne točke, ki jo je pred kratkim določil geodet, izmerijo pozicije od uradnih merilnih točk.
Če te samo zanima lokacija parcele rabiš samo godeta, če pa gre za kakšno bolj uradno zadevo, morajo ob meritvah biti prisotni tudi vsi mejaši torej lastniki parcel. Lastna izkušnja stara kako leto. Pri nas je en sosed manjkal, ker ni bilo urejeno lastništvo in je geodet v tistem delu samo pokazal kje izmere kažejo mejo, ni pa nič uradno označil. Itak ni šlo za kaj bolj uradnega pa smo bili vsi zadovoljni.
Pri mejah je hitro rekla - kazala. Človeški spomin je pač slab.
Never trust a computer you can't throw out a window

Ml33k ::

Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme bom napisal tule. Zaradi nesoglasja z sosedom je rekel, da bo zahteval da se občinsko cesto v vasi prestavi tako da bo šla kot gre v katastru. Problem pa je da gre v katastru precej drugače kot pa je to dejansko stanje.

 kataster in dejansko stanje

kataster in dejansko stanje



Tukaj lahko vidite kako gre po katastru in dejansko. Zanima me kako bi geodet to izmeril? Bi postavil mejnike kot grejo po katastru ali bi cesto zamejil tako kot gre sedaj?

Malce dvomim da lahko sosed od občine zahteva da popolnoma premakne cesto. Cesta gre tako kot sedaj že več kot 150 let in res ne vem od kje je tako narisano v katastru.

PrimoZ_ ::

chort je izjavil:

To, da za zadnjega zmanjka je bulšit. Oblike in mere parcele so precej natančne, neznanka je le njihova točna lokacija v naravi - površina torej ostane in se ne razblini. Razlika v površini je lahko nek manjši procent, če je bila osnovna izmera res leta 18XX, in je bila površina izračunana čez palec (površine parcele so bile osnova za katastrski davek, zato so vsi hoteli čim manjšo, kralj pa čim večjo), sicer pa ne.


Tašča ima travnik, za katerega plačuje davek za malenkost čez 10000m^2, nekaj let nazaj so na sosednjih parcelah začeli nekaj urejat meje zaradi prodaje in sedaj bi njen travnik zmanjšali na 9100m :)

robo125 ::

Ml33k je izjavil:

Pozdravljeni, da ne odpiram nove teme bom napisal tule. Zaradi nesoglasja z sosedom je rekel, da bo zahteval da se občinsko cesto v vasi prestavi tako da bo šla kot gre v katastru. Problem pa je da gre v katastru precej drugače kot pa je to dejansko stanje.

 kataster in dejansko stanje

kataster in dejansko stanje



Tukaj lahko vidite kako gre po katastru in dejansko. Zanima me kako bi geodet to izmeril? Bi postavil mejnike kot grejo po katastru ali bi cesto zamejil tako kot gre sedaj?

Malce dvomim da lahko sosed od občine zahteva da popolnoma premakne cesto. Cesta gre tako kot sedaj že več kot 150 let in res ne vem od kje je tako narisano v katastru.



Slučajno sem bil zraven, ko je nekdo rabil dejansko stanje vrisati v kataster, da je dobil gradbeno. Šlo se je za cesto, ki je bila v uporabi več kot 30 let, vendar v katastru zamaknjena za cca 2-3m. Najel je geodeta, na lice mesta so bili klicani mejaši (on + še dva), geodet je vrisal dejansko stanje (zakoličil), razložil in kasneje poslal v vpogled novo stanje. Nakar so mejaši podpisali, da se strinjajo. Če bi zaupali geodetu, bi lahko podpisali že na licu mesta. Mislim, da je to najkrajši postopek. Baje je še en daljši postopek, ki bi ga tudi jaz rad vedel, pri katerem ni treba vprašati mejašev nič, ampak je dolgotrajnejši in najbrž dražji.

Ml33k ::

robo125 je izjavil:

Slučajno sem bil zraven, ko je nekdo rabil dejansko stanje vrisati v kataster, da je dobil gradbeno. Šlo se je za cesto, ki je bila v uporabi več kot 30 let, vendar v katastru zamaknjena za cca 2-3m. Najel je geodeta, na lice mesta so bili klicani mejaši (on + še dva), geodet je vrisal dejansko stanje (zakoličil), razložil in kasneje poslal v vpogled novo stanje. Nakar so mejaši podpisali, da se strinjajo. Če bi zaupali geodetu, bi lahko podpisali že na licu mesta. Mislim, da je to najkrajši postopek. Baje je še en daljši postopek, ki bi ga tudi jaz rad vedel, pri katerem ni treba vprašati mejašev nič, ampak je dolgotrajnejši in najbrž dražji.



Če bi geodet prišel in zamejil dejansko stanje jaz in moji starši takoj podpišemo, sosed pa sigurno ne.

bauci ::

Ti dejansko uživas javno dobro (zemljišče last občine). Na občini predlagaj, da se odmeri dejanski potek ceste in potem z občino urediš lastništvo "stare" ceste. Sosed se bo enako sam zmenil z občino za prodajo svojega dela parcele za cesto.
Lahko je pa vse skupaj napaka natančnosti katastrskih načrtov kar pa lahko ugotovi samo geodet s terenskimi meritvami.

iso2000 ::

Glede merjenja - se da z dronom precej natančno opraviti meritev - na par cm, če si temeljit pri fotografiranju.
Poslikaš celotno parcelo, s tem da je potrebno zagotoviti prekrivanje fotografij, vsaj 20% ali več (če se prav spominjam). Ko imaš vse poslikano, se lahko prijaviš na trial cloud storitve PIX4D ali Drone Deploy in naložiš fotografije na strežnik. Po kakšni uri sprocesirajo slike in kreirajo ortofoto in tudi 3D model fotografirane površine. Potem lahko meriš površine, razdalje, višine objektov itd. Da se tudi izvoziti GeoTIFF, katerega lahko uvoziš v google earth in lahko meritve opraviš tudi tam.

otago ::

@MI33k
Geodet ti bo pogledal skenograme, arhivske podatke za dotične in bližnje parcele. Na ravnini imaš skoraj vedno neke merske podatke (kontrolne fronte, tahimetrični zapisniki (s horizontalnimi in vertikalnimi koti! oz. z redukcijo na horizontalne dolžine, na skicah označeni mejniki). Posnel bo okolico (objekte, dovozne poti, potok itd) in poskušal predlagati mejo. Tako je v teoriji. Mlad ali izkušen geodet, rang $, $$, $$$ ne garantira dobrega in/ali poštenega rezultata za udeležence. Imaš kot vsepovsod, poln nabor po Gaussu.

Možno, da se je v naravi pot premaknila tekom 100 let za nekaj metrov. Vsaj z vodotoki je tako.

Poglej podatke prikaza ZKP in ZKN na E-prostor. Tukaj so lahko razlike 10m. Možno je tudi, da je cesta oz. okolica bila posneta in narobe vrisana. Ne bi bilo presenečenje. Bog ti pomagaj, če je parcela na meji katastrskih občin oz. so zarisi na robu listov :S

Sicer pa pokliči geodeta ali pa se pozanimaj na geodetski upravi. Od ponedeljka so odprti za stranke, če sem prav razumel.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: otago ()

profesjonalc ::

Definitivno najet geodeta. Boljse jurja za geodeta kot jurja za dron. Sicer fotogrametrija ni tako trivialna, ce zelis taksne natancnosti kot govoris. Precno/vzdolžno prekrivanje mora biti vsaj 75/60%, a s tem dobis samo 3d model. Za določitev pravilnega merila, orientacije in lokacije modela (oziroma ce zelis koristne informacije iz modela), pa moras vzpostaviti kontrolne tocke, izmerjene z GPS rtk instrumentom, ki pa ga nimas...

Se pravi - najemi geodeta.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Služnostna pot

Oddelek: Loža
253106 (1554) Tidule
»

Starejša hiša brez gradbenega in uporabnega dovoljenja (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6215104 (6888) otago
»

Urejena parcela: NE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
6611989 (8470) eventyrer
»

Se kdo kaj spozna na lastništvo, zemljo in mejniki? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9219995 (10930) noraguta
»

Amatersko določanje mej parcel

Oddelek: Loža
144255 (3750) Invictus

Več podobnih tem