» »

Problem s sosedi - gradnja preblizu

Problem s sosedi - gradnja preblizu

HoXoL ::

Pozdravljeni,

ker ne vem na koga naj se obrnem bi prosil za nasvet kakšnega pravnika ali drugega poznavalca kam naj grem po pomoč.
Problem je sledeč: Sosed je že pred leti zbiral podpise in zelo blizu naše hiše (cca 25-30m) zgradil hlev (ogromen, a o dimenzijah takrat ni bilo govora) in skladišče za silažo prav tako ne dlje kot 30m od hiše. Seveda dnevno prevaža s traktorjem silažo iz silosa v hlev in s tem že tako moti s hrupom. Da se iz objektov širi tudi neprijeten vonj mi verjetno ni potrebno razlagati. Zdaj bi gospod sosed rad zgradil ob trenutnem skladišču silaže še enega ampak še bližje naši nepremičnini. To pomeni, da bi bil potem od nas oddaljen recimo cca 10m in mogoče 2m od ceste...

Ali je to dovoljeno? Se lahko mi zaradi vonja, ropota in ostalih stvari pritožimo oz. kakorkoli preprečimo to gradnjo?
Najbolj moteče je, da ima gospod ogromno posestvo in bi lahko to zidal kjerkoli ampak nekako mu je najbolj ljubo direktno pred našo hišo....

Verjetno je največji problem v tem, da je med nami cesta ampak to nikakor ni dovolj...

PROSIM, DA SE "OTROCI" Z NEPRIMERNIMI KOMENTARJI NE OGLAŠATE!

kmetek ::

113, inšpekcija.

HoXoL ::

Ja 113 mislim, da ni ravno rešitev.
Na inšpektorat se bomo obrnili ampak glede na to, da gre za okrožni inšpektorat in večjega kmeta bi rekel, da se poznajo in bo gospod že poskrbel, da mu gradnja en bo prepovedana. Pod palcem ima več kot dovolje, da jih utiša...

Andrejpan ::

1. kolikor se dela nova stavba(vsaj vecja, z dokumenti) morejo podpisati soglasje tudi sodedi. Je zbiral... kaj to pomeni, ste ze kaj podpisali in zakaj ste podpisali??

2. ma vem, da me boste napali in vem, da tudi ni fer do tebe, sam pismo na vasi zivis, kjer hoces ali noces ostaja "primarna" dejavnost kmetijstvo in ce se je enkrat zgradil hlev, se bo zgradilo zraven se kaj in to ne bo 3 km stran, ker nima pomena.

MadMax ::

Podpisano soglasje lahko tudi prekličeš, sploh če se z deli še ni začelo to naj ne bi bil problem.
Poleg tega predlagam www.podsvojostreho.net , tam boš najbrž prej dobil kak nasvet (so že bile debate okrog medsoseskih odnosov in razdalj od meja).
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

Daniel ::

Ker sam kmetujem me zanima, kam bi ti po tvoje preselil kmete iz vasi, nazaj v mesto mogoče? Tudi sam opažam ta trend okrog sebe, da čim kdo vidi kravo, ali bognedaj cisterno za gnojnico, se že drži za nos in pritožuje kako smrdi. Naj se preseli v mesto, kjer bo lahko duhal sveže vonjave kanalizacije, tam mu bo bolje. Sploh pa silosi ne smrdijo, vsaj pri nas ne, tako, da bi bilo moteče, dejstvo pa je, da ima vsaka stvar svoj vonj. Sam silos sicer nosim le enkrat tedensko in ne vsak dan, tisti z mešalnimi prikolicami pa morajo vsak dan po svežo silažo.

Tudi pri nas so se sosedje pritoževali, da jim krave, ki se pasejo tik ob njihovi ograji (imamo pašnik) smrdijo, žal pa so pozabili, da imajo ob oknu spalnice tudi svoj hlev z govedom in svinjami, a smrdele so jim le naše.

Konec koncev ste pa tako morali podpisati, ko je sosed hlev gradil, zakaj te kar naenkrat to tako moti?

krho ::

Moti ga zato, ker je šla pač zadeva že preblizu. Saj če bo še 1x gradil, mora ponovno po podpise. V bistvu se po novem stranke v postopku izračunavajo glede na volumen zgradbe!
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net

misek ::

Sicer je HoXoL napisal, da naj se "otroci z neprimernimi komentarji ne oglašajo/mo", ampak se moram strinjati z Daniel-om. Tudi sami imamo kmetijo na deželi in to zelo na samem. A vseeno so v bližini travnikov in njiv stanovanjske hiše, kjer ljudi to naše kmetovanje moti. A ob enem pozabljajo, da govedina, svinjina, perutnina in še kaj ne zraste v mesnici!
Najbolj pa me motijo ljudje, ki se na novo preselijo nekam na deželo, kjer se kmetuje, potem pa čez čas začnejo jamrati, kako jim uničujemo njihovo idilo. So že prej točno vedeli, kaj se bo dogajalo v njihovi bližini. Če hočejo imeti mir, morajo iti nekam, kjer pač ni delovnih strojev in podobnega. Podeželje samo po sebi ne pomeni miru in idile na samem.

Žal ti s temi mojimi besedami nisem nič pomagal. Napisal si, da ste dali soglasje k izgradnji hleva in silosa, torej tukaj ne moreš več nič. Glede velikosti bi moral pač povprašati, če že kmet sam ni dal te informacije. Za gradnjo nekih novih objektov pa tudi verjetno ne moreš veliko, če ostale stvari štimajo (gradbeno dovoljenje in podobno). Nazadnje lahko edino pristaneš v kakšnem Tedniku, kjer so objavljene takšne in drugačne zgodbe.

Ziga Dolhar ::

Pojdi na upravno enoto in se pozanimaj, kako je s postopkom izdaje gradbenega dovoljenja. Tam te bodo poučili, ali si lahko stranka v postopku ali stranski udeleženec, če pa je postopek izdaje že končan, pa če imaš možnost kakega pravnega sredstva.

Če ne bodo ustrežljivi, če te bodo poskušali po hitrem postopku odpravit ... pa do odvetnika.
https://dolhar.si/

Valvoline ::

Ne vem zakaj rinete po vaseh,zaselkih itn k vam vonj po *svežo* gnojšnico ne paše :)
Te se pa preseli v mestu in ne jamraj :)
Al pa še ti zgradiš enga hleva pa boš tut ti njemu hrup delal :)
Aja,P.S. Daniel je že nekaj podobnega napisal :)
Če si pač mestni fant tako k jaz,bi že zdavneje spizdu v civilizacijo,če pač živiš v vasi se morš z tem sprijaznit.

Zgodovina sprememb…

bauci ::

Sosed mora dati soglasje za gradnjo, če bo objekt stal manj kot 4 metre od parcelne meje. Če je razdalja večja kot 4 metre sosed ni stranka v postopku. Napisal si da bo objekt stal 10 metrov od parcelne meje kar pomeni, da proti graditivi ne moreš nič. Glede smradu ti pa ne morem nič povedati, ker to ni moje področje.

tsh2 ::

najbrž te bolj moti hrup kot vonj. na vonj se navadiš, hrup pa zna biti zelo moteč.
meni se zdi edina možna rešitev tega problema ta, da bi sosedu razložil, kaj te moti in ga prosil (če se dobro razumete), če lahko gradi kje bolj stran od tvoje hiše (ker si rekel, da ima ogromno posestvo). zelo daleč stran od hleva pa ne more, ker bo preveč dela za razvažat do hleva, mora biti čimbližje.

flipflop ::

Kakšen hrup, traktor tudi ne ropota kot avion da bi blo to moteče. Pravzaprav ropota manj kot kaka vrtna kosilnica.

MadMax ::

Sosed mora dati soglasje za gradnjo, če bo objekt stal manj kot 4 metre od parcelne meje. Če je razdalja večja kot 4 metre sosed ni stranka v postopku. Napisal si da bo objekt stal 10 metrov od parcelne meje kar pomeni, da proti graditivi ne moreš nič. Glede smradu ti pa ne morem nič povedati, ker to ni moje področje.


Vplivno območje lahko sega tudi preko teh 4 metrov. Ta minimalna razdalja (4m) je mimogrede lahko odvisna glede na lokalne občinske odloke.
Ne moreš torej zgradit stolpnice le 4m od soseda...
Stvari so preproste, le ljudje smo neverjetni mojstri, da jih zakompliciramo.

tsh2 ::

mi imamo sušilno 5 metrov od sosedove hiše (hišo so zgradili zraven kozowca). res ne ropota tako močno kot nekatere druge sušilne, ampak mora biti kar moteče za njih. nimaš kaj. res je da laufa samo občasno v poletnih mesecih in ne čez celo leto.

sicer pa: hrup nekoga te moti tembolj, čimbolj ti gre tista oseba na živce. :D

nejcek74 ::

ne mešajte različnih pojmov in določil

1. minimalni odmik od parcelne meje:
moral bi biti predpisan v prostorskem aktu, ki velja za območje kjer so vaše nepremičnine. Lahko je 4 meter ali pa 20 ali pa 2. Načeloma pa mora biti tak, da:
- omogoča vzdrževanje objekta z lastne parcel
- ne zasenči pretirano sosednje parcele/objekta (tudi v zimskih dnevih ko je sonce najnižje še vedno dobiš cca 1 uro sonca na dan)
Včasih se lahko gradi bližje parcelni meji, če se strinja mejaš (ni pa nujno). Včasih se lahko gradi na parcelno mejo (npr. vrstne hiše, gradnja objektov v mestnem središku, kjer objekti tvorijo sklenjeno zidavo - ulico).
Maksimalni gabariti (po domače velikost objekta) bi morali biti prav tako predpisani v odloku.

2. pas za določitev strank v postopku: uredba
na kratko za objekte: polovica tretjega korena volumna predvidenega objekta, zaokroženo na 0.5 metra. Tako dobiš razdaljo, ki jo odmeriš od zunanjega roba predvidenega objekta. Npr. štala ima predviden volumen 800 kubičnih metrov (20x10x4m), območje za določitev strank v postopku je 4.5 metrov. Torej če bo gradil več kot 4.5 metra od parcelne meje niti ne boste stranka v postopku
- stranka v postopku mora biti vabljena na obravnavo, kjer lahko poda svoje mnenje. Če misliš nasprotovati nameravani gradnji imej pripravljene utemeljene pripombe, najbolje v pisni obliki. Strokovni elaborat bo imel večjo težo.

3. v projektu za gradbeno dovoljenje mora biti opredeljeno tudi:
zaščita pri spuščanju emisij v zrak med gradnjo in obratovanjem. Izdelamo jo arhitekti in ti lahko priznam da je celo to poglavje (pričakovani vplivi objekta na okolje) en velik bulšit, ker arhitekti preprosto nismo izobraženi za to, niti nas to ne zanima, niti nas investitor ni pripravljen plačati, da bi se poglobili v to. Pa še z lahkoto si operemo roke, ker vedno rečemo, da so vsi vgrajeni materiali in naprave, ki so naprodaj na našem trgu v skladu s pravilniki, ki omejujejo emisije (razen kadar gre za velike onesnaževalce, kjer pa se izdelujejo posebne študije). Ti boš težko dokazala sosedu, da preveč onesnažuje zrak, ker bo prezračevanje njegovega silosa urejeno z napravo proizvajalca, ki je zanjo pridobil ateste itd.

4. drugače pa poišči še:
- Uredba o mejnih vrednostih hrupa (in spremembe uredbe)
- Pravilnik o emisijah hrupa v prostem okolju (sem spada tudi tvoja kosilnica)
- imaš tudi pravilnike in določene mejne vrednosti za onesnaženje zraka, samo jih ne vem na pamet, pa še razmetane stvari so, vem da imaš mejne vrednosti tako za trde delce v zraku kot tudi za organske delce itd. Kaj več bi ti povedal nekdo, ki se ukvarja z izdelavo presoje vplivov na okolje.

Drugače pa še moje mnenje k tvojemu primeru:
očitno živiš v ruralnem območju, kjer je kmetijstvo dovoljena (vzpodbujana) dejavnost. K nje spadajo tudi določen hrup in smrad. Predlagam ti, da se s sosedom dogovorita in vsak nameni del parcele na meji za ločitveni pas, ki ga intenzivno zazelenita, zraven dasta še manjši nasip iz zemlje ipd. Jaz mislim, da je prijateljski dogovor med sosedi še vedno najboljša stvar, čeprav izredno redka med slovenceljni.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Daniel ::

Mi smo za to poskrbeli z Ligustrom(živo mejo), sosedje pa s cipresami, mislim, da bi moralo imeti vsaj neki efekt.

Invictus ::

Ker sam kmetujem me zanima, kam bi ti po tvoje preselil kmete iz vasi, nazaj v mesto mogoče? Tudi sam opažam ta trend okrog sebe, da čim kdo vidi kravo, ali bognedaj cisterno za gnojnico, se že drži za nos in pritožuje kako smrdi. Naj se preseli v mesto, kjer bo lahko duhal sveže vonjave kanalizacije, tam mu bo bolje. Sploh pa silosi ne smrdijo, vsaj pri nas ne, tako, da bi bilo moteče, dejstvo pa je, da ima vsaka stvar svoj vonj. Sam silos sicer nosim le enkrat tedensko in ne vsak dan, tisti z mešalnimi prikolicami pa morajo vsak dan po svežo silažo.

Tudi pri nas so se sosedje pritoževali, da jim krave, ki se pasejo tik ob njihovi ograji (imamo pašnik) smrdijo, žal pa so pozabili, da imajo ob oknu spalnice tudi svoj hlev z govedom in svinjami, a smrdele so jim le naše.

Konec koncev ste pa tako morali podpisati, ko je sosed hlev gradil, zakaj te kar naenkrat to tako moti?


Tukaj malo "off-topic".

Sam sem tudi z vasi, pa me nihče ne bo prepričal da silaža ne smrdi. Vonj po kislem lahko precej zaudarja in mene osebno moti. Pa tudi večino ljudi. Moj prijatelj živi v zračni liniji s silosom in poleti ko ga zračijo pri njem noro smrdi. Mogoče je sedaj kaj bolje ko je tehnika in znanje kmetov napredovalo s kakšnim sprotnim zračenjem.

Včasih je bilo obupno, poleg tega je bilo že mleko krav, hranjenih s silosov, že kar malo zeleno.

Drugače je pa tukaj na mestu nasvet, pogovori se s sosedom in mu že ponudi neko rešitev, ki je finančno in moralno sprejemljiva za oba (kot npr. zeleni pas med tvojo in njegovo parcelo.

LP I.

Daniel ::

Mleko vsaj pri nas ni zeleno in nima vonja (krave tudi pasemo), res pa je, da silaža ni preveč kisla, vse je odvisno od časa in tehnike spravila. Sem zdaj namenoma šel do silosov(nimajo sten) in ga prej kot na 5 metrov ne zavonjam, res pa je, kot pravim, da je bolj suh, ni teklo z njega. Verjamem pa, da takrat ko silos vre in se iz njega izceja črna voda smrdi, ker tisto pa prav zares smrdi, tudi meni. Pri gradnji silosov se zato načeloma silos nagne na eno stran in se na tisti strani zgradi zbiralnik te vode, ki se izceja iz silosa. Prav tako je možno, da se med stenami silosa vonj bolj zadržuje, kot pri tistem brez sten.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

opeter ::

Sosed mora dati soglasje za gradnjo, če bo objekt stal manj kot 4 metre od parcelne meje. Če je razdalja večja kot 4 metre sosed ni stranka v postopku. Napisal si da bo objekt stal 10 metrov od parcelne meje kar pomeni, da proti graditivi ne moreš nič. Glede smradu ti pa ne morem nič povedati, ker to ni moje področje.


Vplivno območje lahko sega tudi preko teh 4 metrov. Ta minimalna razdalja (4m) je mimogrede lahko odvisna glede na lokalne občinske odloke. Ne moreš torej zgradit stolpnice le 4m od soseda...


Pri nas v občini je to 1,5 metrov od sosedove parcele (SV-Slovenija).
Hrabri mišek (od 2015 nova serija!) -> http://tinyurl.com/na7r54l
18. november 2011 - Umrl je Mark Hall, "oče" Hrabrega miška
RTVSLO: http://tinyurl.com/74r9n7j

Avenger ::

Zadnjič sem bil pri nekomu, katerega sosed ima štalo kakih 40 metrov od njega in takoj ko sem stopil iz avta mi je v nos udaril vonj po silaži in... štali pač. Gotovo moteče. Vas gor ali dol, nismo v srednjem veku in rešitve gotovo obstajajo. Jaz bi gledal malo v smeri ventilacije, torej da se poskusi vonj od vira z ventilacijo preusmeriti gor in stran. So pa za to vsekakor potrebni dobri odnosi, torej če sosed zdaj potrebuje podpis za gradnjo, bi mu lahko predlagal, da naj najprej zmanjša emisije vonja.
It is better to be hated for what you are than to be loved for something you are not.

nejcek74 ::

še enkrat, razlikujte med:
- minimalnim odmikom objekta od parcelne meje (ali ceste, daljnovoda, vodotoka, sosednjega objekta ipd), lahko je določen tudi z gradbeno linijo ali gradbeno mejo.
in:
- pasom za določitev strank v postopku (vplivno območje objekta)

to dvoje ni isto: prvo ti da maksimalne meje do katere je mogoče gradit (s tem da so omejitve lahko še drugje), drugo pove, čigavo soglasje moraš (med drugimi) pridobiti

Daniel ::

Kako daleč bi pa potem moral voditi to ventilacijo, da se ne bi vonj več spustil do tal in kako bi zračil silose? Tukaj jim lahko pomaga le visoka živa meja. Žal za vse, ki se ne ukvarjate s kmetijstvom za preživetje ostaja dejstvo, da so bile na vasi kmetije prej kot ljudje, ki so se tja preselili iz mest in se zaradi nosov tistih ki jih to moti pač ne bodo selile. Kdor je šel živet na vas bi moral vedeti, da se s tem seli v na nek način specifično okolje. Sploh pa so nekoč pri vsaki hiši imeli živino, sedaj pa so med njimi ostale le večje kmetije, ostali, ki so živino prodali pa sedaj vihajo nosove nad preostalimi kmetijami, saj bi radi živeli v idiličnem okolju.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()

AmokRun ::

- omogoča vzdrževanje objekta z lastne parcel

No jaz imam en podoben problem doma.

In sicer, sosed je prodal hlev, novi lastnik pa sedaj na tem mestu želi zgraditi vikend. Objekt je trenutno postavljen tako, da sta dve stranici objekta direktno na meji, nekaj metrov stran od naše hiše. Se pravi, če bo sosed želel okoli svojega vikenda bo moral čez naš vrt. Ker je prostora malo, je drugačna postavitev skoraj nemogoča. Edina možnost bi bila zmanjšanje samega vikenda, tako da se lahko normalno dostopa do njega. To pa novemu sosedu ni najbolj všeč, jaz pa tudi nimam namena dovoliti "tacanja" po mojem vrtu.

Kako se ponavadi take zadeve rešijo?

Invictus ::

Za vse meščane ...

Ko se boste selili na vas, si izberite kmeta, ki goji konje, ne krave. Konji ne marajo silaže, ampak mrvo :)). Posušena trava pa lepo diši ...

LP I.

Ziga Dolhar ::

(Sicer bo do vikenda lahko prisel, le ce bo zelel priti 'okrog', bo moral cez tvojo parcelo?)
https://dolhar.si/

AmokRun ::

(Sicer bo do vikenda lahko prisel, le ce bo zelel priti 'okrog', bo moral cez tvojo parcelo?)


Ja do vikenda bo lahko prišel direktno iz ceste, če pa bo želel kaj delati na drugi strani vikenda, bo pa moral uporabiti moj vrt.

Ziga Dolhar ::

Kar se tice (gradbenih) del, bos AFAIK moral omogocit dostop (kolikor bo potrebno), vendar proti doloceni odmeni (odskodnini).

To pa ne velja tudi za ostale aktivnosti, ki bi jih sosed rad uganjal po koncani gradnji.

Toliko na hitro in na pamet - nimam pri sebi zakonov, si pa glede prvega odstavka poglej Stvarnopravni zakonik.
https://dolhar.si/

nejcek74 ::

ja, zgrajenemu objektu se lahko po sodni poti (če ne gre drugače) določi funkcionalno zemljišče oziroma uporabo zemljišč, ki omogočajo uporabo objekta. Določi se na način kot ga predvidi sodni izvedenec, tako da so posegi/stroški čim manjši.

Kaj to pomeni v praksi (recimo en primer, ki sem ga imel sam):
legalizirana črna gradnja, ki je bila postavljena celo čez mejo parcele. Lastniki legalizirane črne gradnje so ob graditvi stanovanjskega objekta na sosednji parceli zahtevali takšen odmik, da ne zasenči preveč njihovega objekta. (bili so severno od predvidene gradnje). Seveda so tudi uspeli. Pri nas velja nekako praksa, da nova gradnja v prostoru ne sme slabšati položaja obstoječih gradenj v okolici. Rado pa se pozablja na to, da bi vse novogradnje morale biti čimbolj nevtralne v prostoru. v praksi to pomeni, da si nekdo, ki prvi gradi v praznem prostoru lahko privošči veliko več, kot pa tisti, ki pridejo za njim.

Amok:
za spremembo namembnosti objekta se potrebuje pravnomočno gradbeno dovljenje.
Je pa precej odvisno kako se bo sosed lotil spremembe:
- na voljo ima novogradnjo (nov objekt, nadomestni objekt, prezidave, nadzidave itd)
- rekonstrukcija (posegi v nosilno konstrukcijo ali prilagajanje objekta)
- sprememba namembnosti (dela ki niso gradnja)

Če bo spremembo namembnosti, ne bo potreboval tvojega soglasja, za rekonstrukcijo pa po mojem že. Sicer je pa vprašanje ali sploh lahko spremeni gospodarski objekt v vikend (se pravi stanovanjski objekt).

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: nejcek74 ()

Hardstyle ::

Dosegel neboš čisto nič! Govorim iz izkušenj. V našem kraju je sredi mesta (strogi center) kmetija s cca 20-30glave živine. Poleti on veselo fura gnojnico pa vse brez problema, smrdi tak da te oke pečeje. Pritožil se je lastnik picerije, ker poleti ne more imeti odprte terase, šlo je celo na sodišče ampak mu ne morejo nič.

TOP ::

Ja če on zgradi objekt od tvoje meje 8m potle ne rabi tvojega soglasja,edino če mejista v tej razdalji z hišo.Če bo objekt oddaljen 8m od tvoje hiše potle rabisoglasje.Če pa je tam kakšen travnik ali njiva pa ne.Glede smrada pa ne boš dosegu nič.Če bi se cela vas pritožila morda,tako pa ziher ne

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: TOP ()

HoXoL ::

Ker sem bil nekaj dni odsoten bi rad razjasnil par stvari.

1.) Razumem vse, ki imate/jo kmetije. Ni problem, če se zgradi štala in okol še 5 objektov dokler je to nekako "normalno" oddaljeno od bivalnega objekta. Zakaj pa ne naredi bližje svoji hiši? Od njegove hiše so trenutni objekti oddaljeni kakšnih 100m, medtem ko so od naše pol toliko.

2.) Stvari za katere je zbiral podpise (hlev in "skladišče" za silažo) so že narejene. In za naše pojme so že (pre)blizu. AMPAK problem je v tem, da je v planu še eno tako "skladišče" silaže, ki bi še bližje. Torej med obstoječim in našo hišo.
Problem je v tem, da nevem koliko moči imamo s tem, da ne podpišemo, če vsi ostali podpišejo. Je pa res, da vse ostale ne moti, ker so od njih vsi objekti dovolj oddaljeni.

3.) Najbolj me moti, da ima dotični kmet xxxxx hektarjev zemlje na vseh koncih pa nekako vseeno leze k naši hiši, da bomo na koncu še avto težko obrnili pred hišo.

4.) Kmetje ste očitno navajeni na te vonjave in jih sploh več ne registrirate. Osebno sem rojen v LJ ampak me kljub temu vaške vonjave ne motijo, če so občasne in v mejah normale!!! Če se pa komu voha kravji drek iz dneva v dan pa nisem jaz kriv, če meni to ne paše!

HoXoL ::

@flipflop če tebi traktor ne ropota me to veseli. Ampak mene moti ropotanje vsako jutro ob 6ih ali še prej. Da ne govorim kako moteče je za tiste člane družine, ki delajo ponoči.

Del problema pri vsem tem je seveda v tem, da je naša hiša od ceste oddaljena max 2m, cesta je široka cca. 3m, potem pa je tu že sosed.

BigWhale ::

Hoxol, kaksna je oddaljenost od drugih njegovih objektov, v bistvu sploh ni pomembno. Pomembno je kje mu obcina sploh dovoli postaviti zadevo.

tony1 ::

Za vse meščane ...

Ko se boste selili na vas, si izberite kmeta, ki goji konje, ne krave. Konji ne marajo silaže, ampak mrvo :)).


Še ena zabloda iz srednjega veka.

HoXoL ::

Očitno res ni možno, da bi bila vsaj ena tema brez bedastih in off topic komentarjev

nejcek74 ::

hoxol zdaj se mi pa že res smiliš, sem šel čekirat še tole:

U R E D B O o vrstah posegov v okolje, za katere je treba izvesti presojo vplivov na okolje

pa so notri omenjeni samo piščanci in svinje, krave pa očitno ne (17. odstavek trtjega člena), čeprav se potem nekaj dopolnjujejo v 6. odstavku četrtega člena = 250 krav. Čeprav jih verjetno tvoj sosed nima toliko?


lahko se pa obrneš na Evo Irgl, :)), ki je že postavila poslansko vprašanaje v zvezi s tem:

smrad?

Inšpekcija za okolje in prostor pravi tole:

*Smrad iz objektov za rejo živali

Emisije snovi v zrak iz nepremičnih virov ureja Uredba o emisiji snovi v zrak iz nepremičnih virov (Ur. l. RS, šr, 31/2007), ki med drugim eksplicitno določa, da se predpis ne uporablja za vprašanja smradu. Med viri onesnaževanja so sicer našteti tudi objekti za vzrejo živali, ki so vključeni v proizvodno enoto posameznega kmetijskega gospodarstva, vendar to velja le za tiste, ki dosežejo zmogljivost določeno v prilogi 4 tega predpisa (40.000 mest za perutnino, 2000 mest za prašiče pitance, 750 mest za plemenske svinje). Za vse ostale objekte reje živali velja, da niso vir emisij snovi v zrak in niso predmet nadzora inšpekcije za okolje in naravo.
Sicer pa pogoje reje živali in vsa ostala vprašanja povezana s tem ureja Zakon o reji živali, ki je v pristojnosti nadzora kmetijske inšpekcije.

Upajmo da se bo v prihodnjih 30 letih kaj uredilo :)

HoXoL ::

Ja nejcek74 lepo da se ti smilim in sočustvuješ z menoj... :)

Sicer pa je tvoj link mišljen predvsem s stališča vplivov na okolje, kar mene v tem primeru niti ne gane. Gre bolj za moteče stvari za sosede in ne toliko za škodovanje samemu okolju. Kljub temu seveda, da je dotični osebek daleč največji porabnik pesticidov daleč naokoli...

nejcek74 ::

Ni čisto tako; iščem ti zakonske akte, ki bi opredelili zgornjo mejo onesnaževanja zraka s smradom. Na to bi se ti potem lahko skliceval, da bi preprečil takšno gradnjo ali pa da bi uveljavljal izvajanje ukrepov za preprečevanje takšnega onesnaževanja med obratovanjem.

HoXoL ::

Ja menda mora biti neka zakonska omejitev s katero živina in njena silaža ne smeta biti ravno bližje kot 10m stanovanjski hiši. Govorimo seveda o 100+ glavah živine in ne o parih kravah....

Daniel ::

Mogoče gradi proti vam zato, ker bo tako prihranil denar za eno steno, saj ga samo dogradi k obstoječim silosom. Imaš še srečo, da ne živiš ob svinjski farmi, kaj bi šele tam rekel...nos bi ti okrog zavihalo

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Daniel ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sosed bo na parceli gradil velik industrijski obrat (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
628924 (5288) vostok_1
»

Pravniki, prosim za pomoc - soglasje soseda

Oddelek: Loža
73590 (3141) ...:TOMI:...
»

Kako legalno postaviti čebelnjak na kmetijsko zemljišče

Oddelek: Loža
4826562 (23249) estons
»

čistilna naprava - na dvorišču...

Oddelek: Loža
346728 (5077) T0RN4D0
»

Izračun komunalnih prispevkov in cena gradbenega dovoljenja ?

Oddelek: Loža
2533553 (2748) tony1

Več podobnih tem