» »

Excel problem

Excel problem

Dioniz11 ::

Zivjo,

v excelu sem prisel do mrtve tocke. Ce ima kdo voljo in znanje bi prosil za pomoc.
Gre se za urnik, kjer formula steje delovne ure. Do sem vse lepo in prav, vendar bi rad vkljucil pogoj "barva celice) za nadaljno obdelavo.


c1 je zacetni datum
e1 je koncni datum
I11:T11 razpon podatkov

se pravi klasicna formula vsota(ce(pogoj datum potem vsota

v formulo sem vstavil ce napaka) je funkcija ki ignorira error ce je na primer v celici namesto ure, text (na primer ko ima oseba prosto)

kako bi dodal pogoj, da racuna izkljucno celice ki imajo specificno barvo?

na primer ce je ena celica v iskalnem razponu zelena jo vkljuci v sumo in ce je rdeca jo izkljuci.

Tako bi lahko racunal delovni cas dolocene osebe na dolocen dan (datum), ampak s to razliko da bi se delovni cas razdelil na razlicne oddelke. Zelena na primer je skladisce, rdeca je teren. Se pravi oseba A je bila v ponedeljek na terenu in v torek v skladiscu...

Hvala za pomoc
D

kljuka13 ::

Na žalost ne obstaja preprosta funkcija v Excelu, s katero bi lahko določil barvo ozadja celice. Treba je nekoliko po ovinkih. Pritisni CTRL+F3, da odpreš Upravitelj imen (Name manager). Nato klikni Novo ... in pod Ime: vpiši barva in pod Se sklicuje na: vnesi =GET.CELL(63;OFFSET(INDIRECT("RC";FALSE);0;-1)) ter klikni V redu. Nato se postavi v celico, desno od celice, ki je obarvana, in v to celico vnesi formulo =barva. V tej celici se bo sedaj izpisala številčna oznaka barve celice, ki se nahaja levo od nje.

 Zaslonski posnetek

Zaslonski posnetek

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: kljuka13 ()

Dioniz11 ::

se pravi da mora vsaka celica ki je v iskalnem rangu imeti "dodatno celico" na desni, da formula potem isce pogoj v tej celici?

kljuka13 ::

Ne, ni treba imeti dodatne celice, saj lahko ustvarjeno ime (barva) uporabiš direktno v formuli celice, npr. =IF(barva=43;"ZELENO";"MODRO"). Manjša neprijetnost je to, da se "barva" nanaša zmeraj na celico na levi. Ta relativni položaj lahko sicer spremeniš, tako da namesto 0;-1 v formuli zamenjaš s čim drugim, ampak še zmeraj bo ta relativni položaj fiksen.

Druga rešitev je ustvarjanje funkcije v VBA. Klikneš Alt+F11, nato Insert > Module. V to novo okno prilepiš

Function BarvaCelice(rng)
    BarvaCelice = rng.Interior.ColorIndex
End Function


Sedaj lahko novo ustvarjeno funkcijo uporabljaš kot vsako drugo funkcijo v Excelu, npr. =BarvaCelice(A3) bo vrnilo barvo celice A3. Bodi pozoren - funkcija vrne neko Excelovo številko barve, ki ni povsem unikatna (npr. različni odtenki modre bodo imeli isto številčno vrednost). Če želiš bolj natančno številčno reprezentacijo barve, namesto ColorIndex uporabi Color.

bemfa ::

Dolgoročno bo najbolje, če status zapišete v poseben stolpec, saj je s tem lažje operirat (razne formule, vrtilne tabele, ...). Tudi hitreje je za vnašat, kot določat barvo celice. Za lepši izpis (print,...) se da barvanje potem avtomatsko naštimat s pogojnim oblikovanjem in skrit odvečne celice.

nejc_nejc ::

bemfa je izjavil:

Dolgoročno bo najbolje, če status zapišete v poseben stolpec, saj je s tem lažje operirat (razne formule, vrtilne tabele, ...). Tudi hitreje je za vnašat, kot določat barvo celice. Za lepši izpis (print,...) se da barvanje potem avtomatsko naštimat s pogojnim oblikovanjem in skrit odvečne celice.

Se strinjam, uporabniško ter dnostavno, v svoje dodatne stolpce ( vse, pogoje ife, lookupe, counterje ... )
Printi so drugo.

Dioniz11 ::

hvala za odogovore in pomoc.

zgleda da je res "nemogoce" operirat z barvami v excelu. Sem naredil dodatne vrstice kjer je cekiralo stanje celice (barva), in je nato dejansko delovalo. vendar se poteme zaplete ko brises vnose prihodov in odhodov z dela, in ce nisi previden brises tudi te vrstice kjer cekira stanje barve.

Ce bi bilo samo zame bi se slo, vendar sem hotel narediti excel shemo za ostale izpostave, kjer pa vem da ljudje ne bi bili tako pozorni.

Bom probal kako drugace

hvala se enkrat

mirator ::

Mogoče bi šlo s pogojnim oblikovanjem in funkcijo sumif. Potem narediš črkovno oznako za delovno mesto oz. področje. Npr S-skladišče, T-teren itd. Tako ali tako mora nekdo določiti, kje je kkdo delal.
V pogojnem oblikovanju za vsako črkovno oznako izbereš svojo barvo (kar ti bo izboljšalo vizualni pregled , fukcija sumif pa ti bo dala rezultat za ure z isto črkovno oznako.
Seveda bo treba več listov in na vsakem listu več stolpce stolpcev.
Na primer za vsak teden nov list in na vsakem listu 8 stoplcev: delavec, 1., 2., 3....7. dan v tednu.

Aljazhhh ::

Ena možnost je tudi da zakleneš celice za katere nočeš da jih urejajo in potem ti nemorejo zjebat funkcij.

fikus_ ::

Pozdravljeni

Bom uporabil kar to temo, da ne odpiram nove.

Imam izziv kako iz dveh različnih celic prekopirati vrednosti na drugi list v eno celico tako da bo podatek iz prve celice v eni vrsti, podatek pa pod njim v drugi vrsti v isti celice.

Hvala za pomoč.

Lp
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

bemfa ::

=CONCATENATE(List1!A1&CHAR(10)&List1!B1)

Pa celici na drugem listu označiš 'Prelomi besedilo'.

fikus_ ::

To je "čaroben" ukaz 'Prelomi besedilo' ki sem ga iskal.

Hvala.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

pomoč excel (strani: 1 2 )

Oddelek: Programska oprema
587591 (3168) -JM-
»

Excel

Oddelek: Pomoč in nasveti
17942 (438) jedateruk
»

pomoč v excelu (strani: 1 2 )

Oddelek: Programiranje
628825 (3154) omni-vor
»

excel+visual basic

Oddelek: Pomoč in nasveti
101500 (1387) švrk
»

Excel - decimalna vejica

Oddelek: Programska oprema
213865 (3629) tempoFlow

Več podobnih tem