» »

Solarni panel ne deluje

Solarni panel ne deluje

Oberyn ::

Imam zložljivi solarni panel z nazivnimi lastnostmi 22 V, 12 A, 200 W. Panel priključim na baterijo, ki sprejme solarni input do 12 A z napetostjo v rangu 12-48 V do moči 500 W. Baterija kaže input 0 W. To je sončen poletni dan sredi popoldneva, pričakoval bi proizvodnjo vsaj 110 W.

Zmerim panel z multimetrom na njegovem izhodu. Kaže napetost 19 V in tok 0 A. Imam sicer max 10 A multimeter, zato ne vem, če ta meritev drži, vendar predpostavljam, da tok itak ne more biti enak nazivnemu. Tudi baterija se strinja, da ni toka. Baterija sicer deluje, iz omrežja se polni brez problemov.

Dejanske moči iz panela ne morem izmeriti, ker wat metra nimam, niti ne bi znal narediti meritve.

Najbolj hecno je, da sem panel že priključil par dni prej, ko je prispel, samo na brzino za test. Bilo je že proti večeru, baterija je kazala 75 W inputa. Sem bil zadovoljen in sem naročil še en enak panel. Zdaj par dni nazaj sem pa vse skupaj namestil in je kot opisano. Oba panela sta kot opisano, tudi tisti prvi, ki je teden prej že deloval.

Panela sem in izmeril in priključil na baterijo vsakega posebej in oba skupaj zaporedno povezana. Pri povezanih izmerim napetost cca 39 V, ker zgleda v redu, s tokom sem pa na istem kot za posamezen panel.

Zdaj me pa zanima, kaj lahko iz tega zaključim. Ali kaj delam narobe, ali je panel pokvarjen? Oba panela? In kaj lahko delam narobe, ko pa ni ničesar, kar bi lahko delal narobe? Imaš panel, iz katerega štrlita dva MC4 konektorja, raztegneš ga in vključiš v baterijo. Polov ne moreš zamenjati.

fikus_ ::

Si panela priklopil direktno na aku?
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

hojnikb ::

potrebuješ MPPT krmilnik, da bo to špilalo.

Panel sicer lahko sprobaš tko, da kratkostično zaljučiš + - in meriš tok...
#brezpodpisa

deco16 ::

Če sem prav zastopil ima on "baterijo" tipa solarni generator al karkoli se to reče, ma tudi 220V output in usbc itd.

Uglavnem če jih zaporedno vežeš je mogoče preveč napetosti in MPPT ne štarta. Ampak če si sprobal vsakega posebi pa nevem v čem je fora, razen če je preveč napetosti okvarilo input...

fikus_ je izjavil:

Si panela priklopil direktno na aku?

Panela imata MC4 konektorje, baterija pa XT90 vhod. Priklopil sem ju s pretvornikom MC4 -> XT90, ki je bil priložen bateriji. Vendar meritev z multimetrom sem delal direktno na konektorjih panelov, kjer bi verjetno moral zaznati tok, pa ga nisem.

hojnikb je izjavil:

potrebuješ MPPT krmilnik, da bo to špilalo.
Panel sicer lahko sprobaš tko, da kratkostično zaljučiš + - in meriš tok...

Panel sem meril z multimetrom tako, da sem dal vsako sondo multimetra na en konektor. Predpostavljam, da sem ju tako kratkostično zaključil, ampak nimam niti izobrazbe niti izkušenj s tega področja, zato pa sprašujem.
Baterija je sicer kot temu rečejo "mobile power station" z vso integrirano elektroniko, panele samo priključiš. Sprejme cel niz različnih vhodnih tokov in daje cel niz različnih izhodov, od 220 V AC do 12 V DC, USB A/C, PD, QC... MPPT krmilnik ni potreben, noben test tega ne omenja, niti dokumentacija baterije.

deco16 je izjavil:

Če sem prav zastopil ima on "baterijo" tipa solarni generator al karkoli se to reče, ma tudi 220V output in usbc itd.
Uglavnem če jih zaporedno vežeš je mogoče preveč napetosti in MPPT ne štarta. Ampak če si sprobal vsakega posebi pa nevem v čem je fora, razen če je preveč napetosti okvarilo input...

Če jih zaporedno vežem, dobim max 22 x 2 = 44 V, realno sem izmeril 39 V, baterija pa sprejme karkoli v rangu 12-48 V. Tudi če npr. vhod na bateriji ne dela, bi moral izmeriti tok na panelu? Ker tega ni.

mihi666 ::

I kako ti tok meriš? Toka ni dokler ni porabnika... mogoče poskusiš z navadno avtomobilsko žarnico tako boš 100% če panel dela ali ne

mihi666 je izjavil:

I kako ti tok meriš? Toka ni dokler ni porabnika... mogoče poskusiš z navadno avtomobilsko žarnico tako boš 100% če panel dela ali ne

Hvala, bom poskusil z žarnico. A bo zdržala napetost iz panela, ki je cca 19 V?
Drugače, merim tok kot je opisano na mnogih spletnih straneh za neznalce s področja štroma (to sem jaz). Kratkostično spojiš oba konektorja preko multimetra in dobiš kratkostični tok, ki mora biti podoben navedenemu. Naveden je 12 A. Edino ne vem, kaj se zgodi z multimetrom, na katerem piše "unfused 10 A for 15 sec max". Ali izmeri 12 A za par sekund ali izmeri 0 (kot pri meni) ali se pokadi iz njega.

kopriwa ::

Oberyn je izjavil:

Hvala, bom poskusil z žarnico. A bo zdržala napetost iz panela, ki je cca 19 V?
Drugače, merim tok kot je opisano na mnogih spletnih straneh za neznalce s področja štroma (to sem jaz). Kratkostično spojiš oba konektorja preko multimetra in dobiš kratkostični tok, ki mora biti podoben navedenemu. Naveden je 12 A. Edino ne vem, kaj se zgodi z multimetrom, na katerem piše "unfused 10 A for 15 sec max". Ali izmeri 12 A za par sekund ali izmeri 0 (kot pri meni) ali se pokadi iz njega.

12A (nazivni tok) bi pomeril ob maksimalni intenziteti sončne svetlobe 1000W/m2. Če nisi ravno usmeril panele direktno v sonce nisi bil blizu 12A, verjetno pa dosti pod 10A. To da si preobremenil multimeter lahko po mojem mnenju izločiš.
Sicer sem brez praktičnih izkušenj, ampak če bi se jaz lotil troubleshootinga bi preveril kontakte posameznih komponent panela/posameznih celic, kolikor je mogoče brez velikega posega v panel. Iz varnostnih razlogov bi pred tem zatemnil celoten panel. Zanimivo je tudi to, da je napetost na panelu toliko nižja od nazivne. Glede na to, da so celice vezane zaporedno, da prideš do nazivne napetosti (cca. 0.6V x N = 22V) bi pričakoval da boš pomeril nazivno napetost, še posebej ko je panel dobro osvetljen. Ob kakšni svetlobi si pomeril napetost? Če pride do popolne "prekinitve" vezja znotraj/okoli ene celice potem toka skozi celotni panel ne bi bilo, torej tok 0 kar si ti izmeril. Samo na glas razmišljam, še enkrat, ni to predlog nekoga s praktičnimi izkušnjami.

mihi666 ::

Panel ima tudi diode v sebi meni se ne zdi pametno da ga daš v kratek stik...

Ok, sem testiral z avto žarnico, kot je svetoval mihi666. Glede na to, da panel da od sebe 22 V cca 150 W, sem nabavil H7 žarnico za kamion 24 V 70 W. Oba panela delujeta, žarnica sveti bleščeče tudi v večernem soncu. Zgleda, da sem uspel pokvariti solarni vhod na bateriji, čeprav nimam pojma kako. Omrežni vhod na srečo še vedno deluje. Hvala za nasvete.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Sončne celice + regulator napetosti

Oddelek: Pomoč in nasveti
334263 (1931) Silici
»

Kako se uporablja multimeter (za noobe)

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
3716521 (15261) darkolord
»