» »

Pranje belih oblačil

Pranje belih oblačil

Sopomenka ::

Pozdravljeni,

doma imamo dilemo glede najbolj učinkovitega pranja belih oblačil (kot npr. bele srajce, kratke majice, spodnje majice).
Mi uporabljamo pralno sredstvo za bela oblačila in zelo malo mehčalca, vedno dodamo sodo bikarbono ter kis.

Zasledili smo dva popolnoma različna načina: pranje na visoki temperaturi (90 stopinj) ali na nizki temperaturi (30 stopinj) - primera spodaj. Kako vi perete bela oblačila, da ostajajo bela in ne posivijo/porumenijo?

Ganon ::

Belo perilo, brisače in kuhinjske krpe, vedno na 90°C. S pralnim praškom. Mehčalca nikoli, pri nobenem perilu.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Ganon ()

pegasus ::

Sopomenka je izjavil:

vedno dodamo sodo bikarbono ter kis.
Oboje hkrati? :))

matobeli ::

A še nisi slišal za aktivni co2?

Badwolff ::

Program za bombaž, vse svetlo skupaj, včasih 90, včasih 60, kolk se kdo spomni, prašek isti kot za vse, hofrov, nič dodatkov, mehčalca ob sušilcu itak ne rabiš. Belina zgleda ok, res pa nisem divje picajzl glede tega.

tony1 ::

Belila in mehčalca nisem videl že 30 let. Bele cunje perem na 30, z običnim tekočim pralnim praškom (Persil ali pa roba, ki jo imajo v Kimiju v rinfuzi).

Težav z barvo ne zaznavam.

darkolord ::

Jaz sem se isto spraševal, poskusil sem vse varjante, 30-95°, praške za bela perila, dodatke za praške, tekoče praške, industrijske praške, oxy, ni da ni.

Pa je bilo vse približno isti šmorn.

Saj čisto je, ampak ene stvari so posivele, druge porumenele. Večinoma res ne opaziš, razen ko daš nekaj belega zraven, takrat izgleda fuj.

Sem šel z razmišljanjem čisto na začetek in prišel do najbolj osnovnega čistila, ki se uporablja že stoletja.

Sem vzel vse bele cunje, ki niso bile perfektno bele (tudi kakšne z madeži, ki niso nikoli šli stran), jih dal v banjico, zlil notri nekaj varikine + vodo, pustil do naslednjega dne (na soncu deluje še bolje) in voila. Vse kot novo.

Horas ::

lol, eni ste še kr v 70-80letih. bele pereš na 40° parkrat na let jih daš na 60. 90 je že nesmiselno in potratno preveč.
8700k+z390, 32gb 3600mhz, 1080ti, 700w gold, 512gb+2x250gb m.2 nvme + 2tb hdd

8500+b360, 32gb 2666mhz, rx 6600, 600w bronze, 512gb+250gb ssd m.2 + 2tb hdd

cortez ::

waše perilo bo bolj belo, če boste dodali belilo pri pranju.

Pa ni treba prati pri 90c, saj se bombaž skrči pri visokih temeraturah.

gruntfürmich ::

folk je že totalno opran od vsega eko sranja in potrošniškega zavajanja...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...

Pithlit ::

Sej bela je lepa in vse, sam kaj ko ne ostane bela ko jo nosiš več k 5 minut zunaj.

Drugače pa 60°/prašek/mehčalec. Verjetno ni bolj belo od belega. Je pa dovolj belo da ne vidim baš nekega razbarvanja.
Life is as complicated as we make it...

velikBrokoli ::

Pithlit je izjavil:

Sej bela je lepa in vse, sam kaj ko ne ostane bela ko jo nosiš več k 5 minut zunaj.

Drugače pa 60°/prašek/mehčalec. Verjetno ni bolj belo od belega. Je pa dovolj belo da ne vidim baš nekega razbarvanja.

Zakaj ne ostane bela, če jo nosiš? Imam veliko belih majc in so še vedno dovolj bele, jasno niso popolnoma bele kot na začetku, a niso popolnoma sprane.

FrRoSt ::

Sopomenka je izjavil:

Pozdravljeni,

doma imamo dilemo glede najbolj učinkovitega pranja belih oblačil (kot npr. bele srajce, kratke majice, spodnje majice).
Mi uporabljamo pralno sredstvo za bela oblačila in zelo malo mehčalca, vedno dodamo sodo bikarbono ter kis.

Zasledili smo dva popolnoma različna načina: pranje na visoki temperaturi (90 stopinj) ali na nizki temperaturi (30 stopinj) - primera spodaj. Kako vi perete bela oblačila, da ostajajo bela in ne posivijo/porumenijo?

Moja mama je prala še po stari šoli, belo perilo se "pokuhava", sintetika pa se je prala na 40 ali če je bila bela sintetika, na 60°C.
Veliko oblačil mi je dejansko uničila!! :O

Pere se po NAVODILIH (in temperaturi!) proizvajalca! Morda kakšnih 10° več!
Stare bombažne trpežne tkanine, kot so kuhinjski srveti, spodnje perilo, brisače, tudi kakšne (bombažne) srajce, so se prale na visokih temperaturah. Vendar mora biti za to primerna tkanina!

Danees perem po potrebi! Sicer ima stroj nastavljivo tempereturo pranja. Vse stvari, ki so nekoliko bolj izpostavljene, brisače, spodnje perilo, posteljnina, ... sepere vsaj na 60! Lahko pa tudi višje, na 80 ali celo še več! Ne smeš pa zraven dodajati barvnih stvari. Ker spustijo nekaj barve!
Lahko pa tudi namočiš bele stvari za kakšen dan v varekino in daš nato oprati. Morajo pa biti kvalitetne stvari/tkanina in ne smeš zraven dodajati nič drugega!

Belo sintetiko peremo vsaj na 60. Ostalo, barvno sinteriko, ki spusti vedno nekaj barve, pa vsaj na 40 ali malo čez.

Kar ne zdrži tega procesa je enostavno neuporabno! Izjema so nekatere cunje, pletenine, ki se perejo samo ročno, vključno z volno. Na 40 konča tudi kakšna bunda ali superge. Ne prenesejo pa vse tega. Kvalitetnih stvari je čedalje manj ker je smisel v temu, da čim prej kupiš nove. :O
Noben človek ni otok, popolnoma sam zase; smrt slehernega človeka vzame
del mene, ker pripadam človeški vrsti; in zato nikdar ne pošiljaj poizvedovat,
komu zvoni; zvoni tebi.

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Pralni prašek za športna oblačila

Oddelek: Loža
172301 (1980) energetik
»

Pranje perila v stroju :) (strani: 1 2 )

8013015 (10119) m0LN4r
»

Pralni stroj - preveč programov (strani: 1 2 )

8012275 (9516) Furbo
»

Pranje oblačil (strani: 1 2 )

5510978 (8959) kuglvinkl
»

Pralni prašek

213689 (3337) BigWhale

Več podobnih tem