» »

BRICS vs WEST aka Konec petrodolarja

BRICS vs WEST aka Konec petrodolarja

Temo vidijo: vsi
««
2 / 10
»»

Poldi112 ::

JanBrezov je izjavil:

Poldi112 je izjavil:


Kitajci imajo drugo filozofijo in niti nimajo zgodovine terorja - pa so imeli vso priložnost, da ga izvajajo. Pač za razliko od angležev niso genicoden narod, ki je obseden s tem, da bo svet oblikoval po svoji podobi.


A se hecaš? 5 sekundi search na wikipediji najde tole:
The government consolidated its popularity among the peasants through land reform, which included the execution of between 1 and 2 million landlords.

However, the Great Leap Forward, an idealistic massive reform project, resulted in an estimated 15 to 55 million deaths between 1959 and 1961, mostly from starvation.

Da ne omenjam terorja, ki so ga izvajali s covid politiko, misteriozne eksplozije (čistke) tik pred zborom partije v zadnjih letih, skrivno policijo po svetu, ki terorizira disidente in to, kar delajo v nekaterih afriških državah in kaj delajo z Uyghuri.


Naj se popravim - nimajo zgodovine terorja nad suverenimi državami. Razširili so se do naravnih meja, kot vsaka sila, svet so pa pustili na miru.

Zgrešene domače politike so povsem druga debata, ni pa dileme, da zahod ni pomagal, ampak jih je po tistem, ko so jih japoncu par desetletij brutalizirali, brutalno izoliral, ker niso želeli biti kolonija. In so se pač znašli, kot so se. Vsekakor je bilo grozno, samo ne mi prodajati pravljic, da nas skrbijo njihove pravice.

Po svetu pa kitajci ne delajo čisto nič takega, kar ne bi zahod delal bolj nasilno ter v neprimerno večjem obsegu.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Posiljevalci ne delajo čisto nič takega, kar ne bi nekateri drugi posiljevalci delali bolj nasilno ter v neprimerno večjem obsegu.

Rambutan ::

link_up je izjavil:

Dajte no, razvijes smodnik in kompas in potem pades na sedmo mesto? In to naj bi se kar obrnilo?


Poglej si zgoraj Century of Humiliation, kako je zahod Kitajsko spravil na kolena z vojaško premočjo in si jo podredil.

Razpad civilizacije ni tako nemogoča reč, samo poglej si vse dosežke Rimljanov in kako se je razvoj zaustavil v srednjem veku s pomočjo katolibanov. BTW, takrat je cerkev pomagala zatirati navadne ljudi s pravljicami tipa, bodi ponižen, se ti bo poplačalo v nebesih.
Zdaj pa to vlogo igrajo ekonomisti ki zagovarjajo neoliberalno trickle down politiko.

Isti princip in učinki politike elit za obvladovanje podložnikov, samo izvajalci in metode so drugačne8-)

svecka ::

gozdar1 je izjavil:

Dejansko je kitajska država, ki je zadnja leta najbolj povečevala dolg. To o raznih vezavah na zlato,.. so samo fantazije iz raznih teorij zarot.



Nehaj s tem grafom, ampak glej rajši tole:

List of countries by external debt @ Wikipedia

https://worldpopulationreview.com/count...

USA povsod na prvem mestu. Če bi mela Slovenija tok debta, z nami ne bo hotela še Antarktika trgovati.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: svecka ()

Poldi112 ::

darkolord je izjavil:

Posiljevalci ne delajo čisto nič takega, kar ne bi nekateri drugi posiljevalci delali bolj nasilno ter v neprimerno večjem obsegu.


Kje točno je v tvoji povedi argument? Ker vse, kar je razbrati, je emoconalni odziv ter namišljena večvrednost, ki očitno izvira iz laži takoimenovanega svobodnega tiska.

Razumem sicer, da ob odsotnosti argumentov ne ostane drugega, ampak svet več kot očitno ne deluje po principih, ki vam jih prodajajo mediji.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

darkolord ::

Da ti vse slabo na eni strani opravičuješ z argumentom tipa "nekdo drug počne še nekaj hujšega", kot da je potem to OK.

Ne, ni.

Če je Hitler pobil 6 milijonov židov, ne pomeni, da "ni nič takšnega", če jih sedaj pobiješ recimo 100 tisoč. Ali 1000. Ali enega.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

mikhaair ::

Tibet je za Kitajce pomemben zardi vode, saj 3/4 njihovih voda izvira tam. In to želijo imeti pod kontrolo.

Poldi112 ::

darkolord je izjavil:

Da ti vse slabo na eni strani opravičuješ z argumentom tipa "nekdo drug počne še nekaj hujšega", kot da je potem to OK.

Ne, ni.

Če je Hitler pobil 6 milijonov židov, ne pomeni, da "ni nič takšnega", če jih sedaj pobiješ recimo 100 tisoč. Ali 1000. Ali enega.


Ni ok, in nikjer tega ne opravičujem - to je grdo podtikanje.

S primeri zgolj izpostavljam hinavščino dvojnih meril ter neupravičeno demonizacijo, saj mi je kristalno jasno, da smo temu moraliziranju izpostavljeni izključno zato, ker so kitajci ameriški geopolitični nasprotnik. Ter ker zgodovina kristalno jasno kaže, da države, katerim bojda tako nesebično pomagamo, v praksi najebejo.

In če že stoletja na podlagi takih in podobnih pravljic brutaliziramo države, nikoli (razen parih izjem, ki imajo srečo, da so geografsko blizu ključnih "nasprotnikov") pa dejansko prebivalcem ne pomagamo - je mar res moralno nadaljevati s to, takoimenovano pomočjo? Ter zakaj bi bilo nemoralno to izpostavljati? Zakaj je potrebno vse, ki se tega zavedamo in nas moti, označiti za podpornika zločinov ostalih?

Kaj je smisel te neprestane demonizacije ostalih s posiljevalci? Posledica je zgolj krepitev nacionalizma ter rasnih nestrpnosti, tako pri nas, kot pri kitajch. Bo to pozitivno vplivalo na naše ali na njihove človekove pravice? Mar pomagamo korejcem z brutalnimi sankcijami, ali zgolj ustvarjamo zgled za vse, ki ne želijo biti vodeni s strani američanov, da bodo bolj poslušni.

mikhaair je izjavil:

Tibet je za Kitajce pomemben zardi vode, saj 3/4 njihovih voda izvira tam. In to želijo imeti pod kontrolo.


Pa zaradi varnosti - nihče pri zdravi pameti ne bi tja spustil geopolitičnega sovražnika.
Where all think alike, no one thinks very much.
Walter Lippmann, leta 1922, o predpogoju za demokracijo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Poldi112 ()

Invictus ::

BRICS je za Afriko in Južno Ameriko izhod iz suženjstva interesom ZDA in njihovih multinacionalk. Kjer se interese multinacionalk brani z vojsko ZDA. In dela sranje. Cel kup revolucij po Južni Amerika je sprožila CIA zaradi dostopov do surovin. O Afriki ne bi, ker je poligon za specialne enote, kjer se z relativno malo denarja in krvi izuri plačane morilce. Beri, klanje kake vasi, da se končno okusi kri.

Sicer je vprašanje, kako se bo na dolgi rok obnašala Kitajska, ampak za par desetletij bo že O.K. Trenutno investira v oinfrastukturto, ni pa seveda vse rožnato.

Glede na to, da se dogovarjajo za neko skupno valuto, ki bo zamenjala dolar, se gradi tudi bančna infrastruktura za mednarodne finančne transkacije.

Rusija je tako ali tako blokirana v SWIFTu, ampak je postavila svoj sistem (CPIUS???). Ki ga bo najbrž dala na uporabo tudi drugim.

Svet ne bo več unipolaren, kar se tiče finnac, ampak vsaj bipolaren, če ne še kaj več.

Zgleda bo nastopila nova hladna vojna, kjer bo NATO proti BRICS skupini. Sam bo težko za NATO, saj je veliko držav v BRICS skupini, ki dobavljajo surovine NATO državam. Če jih hočeš zjebat, ukineš dostop do surovin in jih preusmeriš drugam.

Zahodna Evropa se je s to Ukrajino in vazalstvom ZDA konkretno ustrelila ne samo v koleno, ampak kar v hrbtenico. Če ne celo v glavo...
"Life is hard; it's even harder when you're stupid."

http://goo.gl/2YuS2x

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Invictus ()

darkolord ::

Neumnost. Ideja o moči BRICS se iz dneva v dan bolj razblinja.

ČE bi šlo vse po prvotnem planu - Rusija v enem dnevu zavzame Ukrajino, Kitajska enako ponovi s Tajvanom - bi vse to imelo še nek smisel.

Tako pa skoraj nihče ni dovolj zabit, da bi šel all-in v cahoots z Rusijo, ki tone nazaj proti srednjemu veku.

gozdar1 ::

Kam se je potem z vojno v ukrajini in vazalstvo m kitajski ustrelila ruisja, direkt v glavo?

Multinacjonalke v afriki ne gredo nikamor, samo še kitajci in rusi so se pridružili izkodiščanju. Problemi afrike še vednp ostajajo v korupciji,..

Brics skupna valuta je precejšnja utopija, še verjetnost da juan prevzame vlogo dolarja je verjetno precej majhna.

Brics ni obrambna zveza zato je težko protiutež natu, morda kvečjemu g7 ampak še tu gre za verjetno za preveč pisano združbo. Indija je recimo članica quada, ki je direktno usmerjen proti kitajski.

fikus_ ::

Brics je perspektivna zadeva za ustanovne člane in pridružene. Je alternativa Usa hegemoniji, zato zanimiv tudi za države v razvoju, države, ki so morale že marsikaj prenesti/pretrpeti v odnosu z Usa.
Ustanovili so svojo banko, delajo na skupni alternativni valuti, ki bo, če bo zaživela, resna konkurenca $.
Usa se tega zavedajo, da zgubljajo gospodarsko in vojaško prednost. Brics s Kitajsko na čelu ima močan gospodarski potencial. Verjamem, da Kitajcem ni všeč RU napad na UA, ker zaostruje povezave v svetu, ampak po drugi strani se zaradi (ne)sankcij kaže nova delitev sveta, na t.i. "demokratičen" zahoden svet, države Brics in ostale.

Je pa Brics razen ustanovitve skupine, banke,... še rahlo v zraku, sedaj še mora gospodarsko zaživeti in pokazati svojo vrednost. Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute. Ko se bo to zgodilo, bo Usa imela velike težave, ko bodo $ začeli masovno prihajati nazaj v Usa.
Da se ga Usa bojijo je vidno po njihovih odzivih, lobiranju v npr. Indiji. Že Kitajska je prevelika za direkten Usa-CN obračun, države združene v Brics so pa še močnejše. Če se pridružijo še zalivske države, ima Brics ogromno moč, ker bo nadziral večino nafte, surovine, postal bo ogromen trg (sedaj po kupni moči ni primerljiv s T.i. "demokratičnim" zahodom, ampak bo z razvojem rasel).

Brics ni vojaško združenje za zatiranje drugače mislečih, ustanovne članice ne diktirajo političnih usmeritev drugim, se ne obremenjujejo za človekove pravice, ne pogojujejo sodelovanja, . . . , to je gospodarsko združenje in preko tega krepitev gospodarske moči.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

jest10 ::

Jaz menim da je Indija tista ki bo nekega dne prevzela ameriški "baton" saj so v precej boljšem položaju kot Kitajska na dolgi rok. Leta 2070 bodo imeli 1.7 milijarde ljudi več kot 1 milijardo delovne sile. Imajo bistveno boljši sistem kot Kitajska in izjemno pametne ljudi. Jaz vidim svet kjer bi lahko Indija, ZDA ter Evropa skupaj reševala svetovne probleme. Jaz v Indiji ne vidim nobenega problema gre za povsem drugačen način in sistem od Kitajskega.


Kar pišeš so res velike sanje, nič drugega. Indija ima še toliko domačih problemov, globoko zakoreninjenih v družbi, da še dolgo ne bodo na nivoju biti konkurent Kitajski, kaj šele ZDA.
Primat lahko prevzamejo samo in le po številčnosti>:D
P.S. Indijcem se pogovono pravi lenuščki. Z razlogom ;)

fikus_ ::

Indija ima precejšne probleme zaradi različnih ver in kast. Imajo pa potencial, velik domač trg, veliko delovne sile, . . .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

ViperR ::

Kitajska bo tudi kmalu imela velike demografske probleme staranja prebivalstva..

Pa tud trenutno se jim delovna sila draži, vendar ostajajo izvozno konkurenčni zaradi umetne devaluacije yena.

darkolord ::

fikus_ je izjavil:

Je pa Brics razen ustanovitve skupine, banke,... še rahlo v zraku, sedaj še mora gospodarsko zaživeti in pokazati svojo vrednost. Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute. Ko se bo to zgodilo, bo Usa imela velike težave, ko bodo $ začeli masovno prihajati nazaj v Usa.
Da se ga Usa bojijo je vidno po njihovih odzivih, lobiranju v npr. Indiji. Že Kitajska je prevelika za direkten Usa-CN obračun, države združene v Brics so pa še močnejše. Če se pridružijo še zalivske države, ima Brics ogromno moč, ker bo nadziral večino nafte, surovine, postal bo ogromen trg (sedaj po kupni moči ni primerljiv s T.i. "demokratičnim" zahodom, ampak bo z razvojem rasel).
Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?

Po teh pravljicah bi Evro že davno moral izriniti $, ker je EU dejansko dosegla, o čemer BRICS sanjari.

svecka ::

jest10 je izjavil:

Jaz menim da je Indija tista ki bo nekega dne prevzela ameriški "baton" saj so v precej boljšem položaju kot Kitajska na dolgi rok. Leta 2070 bodo imeli 1.7 milijarde ljudi več kot 1 milijardo delovne sile. Imajo bistveno boljši sistem kot Kitajska in izjemno pametne ljudi. Jaz vidim svet kjer bi lahko Indija, ZDA ter Evropa skupaj reševala svetovne probleme. Jaz v Indiji ne vidim nobenega problema gre za povsem drugačen način in sistem od Kitajskega.


Kar pišeš so res velike sanje, nič drugega. Indija ima še toliko domačih problemov, globoko zakoreninjenih v družbi, da še dolgo ne bodo na nivoju biti konkurent Kitajski, kaj šele ZDA.
Primat lahko prevzamejo samo in le po številčnosti>:D
P.S. Indijcem se pogovono pravi lenuščki. Z razlogom [;)]


Nasprotno pa mi imamo same dobre izkušnje z njimi. Hodijo k nam pomagat iz hčerinske družbe v EU in so bolj pridni delavci kot domačini. Včasih se sprašujemo, če sploh spijo, ker so na voljo 24/7, sedaj ko so doma v Indiji. Je pa res da niso vsi enaki.

fikus_ ::

darkolord je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Je pa Brics razen ustanovitve skupine, banke,... še rahlo v zraku, sedaj še mora gospodarsko zaživeti in pokazati svojo vrednost. Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute. Ko se bo to zgodilo, bo Usa imela velike težave, ko bodo $ začeli masovno prihajati nazaj v Usa.
Da se ga Usa bojijo je vidno po njihovih odzivih, lobiranju v npr. Indiji. Že Kitajska je prevelika za direkten Usa-CN obračun, države združene v Brics so pa še močnejše. Če se pridružijo še zalivske države, ima Brics ogromno moč, ker bo nadziral večino nafte, surovine, postal bo ogromen trg (sedaj po kupni moči ni primerljiv s T.i. "demokratičnim" zahodom, ampak bo z razvojem rasel).
Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?

Po teh pravljicah bi Evro že davno moral izriniti $, ker je EU dejansko dosegla, o čemer BRICS sanjari.



100% imaš kakšen argument za tvoje pisanje, kakšen vir, .... ????
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

D3m ::

Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?


A tako, kot je bil funt svetovna rezervna valuta, kajne. :D
|HP EliteBook|R5 6650U|

darkolord ::

fikus_ je izjavil:

darkolord je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Je pa Brics razen ustanovitve skupine, banke,... še rahlo v zraku, sedaj še mora gospodarsko zaživeti in pokazati svojo vrednost. Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute. Ko se bo to zgodilo, bo Usa imela velike težave, ko bodo $ začeli masovno prihajati nazaj v Usa.
Da se ga Usa bojijo je vidno po njihovih odzivih, lobiranju v npr. Indiji. Že Kitajska je prevelika za direkten Usa-CN obračun, države združene v Brics so pa še močnejše. Če se pridružijo še zalivske države, ima Brics ogromno moč, ker bo nadziral večino nafte, surovine, postal bo ogromen trg (sedaj po kupni moči ni primerljiv s T.i. "demokratičnim" zahodom, ampak bo z razvojem rasel).
Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?

Po teh pravljicah bi Evro že davno moral izriniti $, ker je EU dejansko dosegla, o čemer BRICS sanjari.



100% imaš kakšen argument za tvoje pisanje, kakšen vir, .... ????
Za kateri del? Ti trosiš neke utopične pravljice, potem pa od mene želiš vir?

EU:
- ima svojo skupino
- ima svojo valuto
- ima svoj plačilni sistem
- je gospodarsko zelo močna
- je ogromen trg
- ima veliko kupno moč
- USA lobira v EU (torej se nas očitno bojijo)
- ...

In že znotraj Evrope se je težko kaj zmeniti, po vaših blodnjah bodo pa Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Afrika delovali tako sinhrono in usklajeno, da bodo uživali izredno visoko zaupanje večine sveta.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

StarMafijec ::

svecka je izjavil:

Nehaj s tem grafom, ampak glej rajši tole:

List of countries by external debt @ Wikipedia

https://worldpopulationreview.com/count...

USA povsod na prvem mestu. Če bi mela Slovenija tok debta, z nami ne bo hotela še Antarktika trgovati.


ZDA na 32. mestu po dolgu, Slovenija na 38.
Pred ZDA se znajdejo evropske države: Ciper, Irska, Malta, Grčija, Švica, UK, Belgija, Francija, Monako, Finska, Španija, Avstrija, Nemčija, Madžarska, Danska, Črna gora, Italija, Norveška, Latvija.

fikus_ ::

darkolord je izjavil:

fikus_ je izjavil:

darkolord je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Je pa Brics razen ustanovitve skupine, banke,... še rahlo v zraku, sedaj še mora gospodarsko zaživeti in pokazati svojo vrednost. Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute. Ko se bo to zgodilo, bo Usa imela velike težave, ko bodo $ začeli masovno prihajati nazaj v Usa.
Da se ga Usa bojijo je vidno po njihovih odzivih, lobiranju v npr. Indiji. Že Kitajska je prevelika za direkten Usa-CN obračun, države združene v Brics so pa še močnejše. Če se pridružijo še zalivske države, ima Brics ogromno moč, ker bo nadziral večino nafte, surovine, postal bo ogromen trg (sedaj po kupni moči ni primerljiv s T.i. "demokratičnim" zahodom, ampak bo z razvojem rasel).
Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?

Po teh pravljicah bi Evro že davno moral izriniti $, ker je EU dejansko dosegla, o čemer BRICS sanjari.




100% imaš kakšen argument za tvoje pisanje, kakšen vir, .... ????
Za kateri del? Ti trosiš neke utopične pravljice, potem pa od mene želiš vir?

EU:
- ima svojo skupino
- ima svojo valuto
- ima svoj plačilni sistem
- je gospodarsko zelo močna
- je ogromen trg
- ima veliko kupno moč
- USA lobira v EU (torej se nas očitno bojijo)
- ...

In že znotraj Evrope se je težko kaj zmeniti, po vaših blodnjah bodo pa Kitajska, Rusija, Indija, Brazilija, Afrika delovali tako sinhrono in usklajeno, da bodo uživali izredno visoko zaupanje večine sveta.



Vidim, da nimaš nič konkretnega za napisat, bluzenje pač....

Še enkrat preberi, počasno.... Boš ugotovil, da sem pisal, da Brics ima potencial, ...

Kako se bo pa razvijal, bo pa pokazal čas. Lahko da Indija in Kitajska ne bosta (z)mogli bolj tesnega sodelovanja, Brazilci so dobili bonbonček v obliki šefice Brics banke, RU so "potisnjeni" v Brics še posebej, ker so izrinjeni iz Swifta, ...

In kot kaže, Brics ogroža tudi tebe, ker mu nasprotuješ in ti kot kaše brez argumentov, je dovolj samo predsodek, ....
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

darkolord ::

Napisal si kar direktno

Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute.

In za to rabiš ti argument - pa ga nimaš - ne jaz.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

fikus_ ::

Kaj pa je to, da Kitajska kupuje SA nafto v juanih?! Sporazum med Kitajsko in Brazilijo, da se trguje v lokalnih valutah. Še RU prodaja svojo nafto v juanih.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

darkolord ::

OK, in? To nima nobene veze z izrinjanjem $ kot rezervne valute.

fikus_ ::

Kako ne?! Prej je bila vsa trgovina z nafto v $, tudi svetovna trgovina nominirana v $, RU so prodajali nafto v $, . . .
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

jest10 ::

svecka je izjavil:

jest10 je izjavil:

Jaz menim da je Indija tista ki bo nekega dne prevzela ameriški "baton" saj so v precej boljšem položaju kot Kitajska na dolgi rok. Leta 2070 bodo imeli 1.7 milijarde ljudi več kot 1 milijardo delovne sile. Imajo bistveno boljši sistem kot Kitajska in izjemno pametne ljudi. Jaz vidim svet kjer bi lahko Indija, ZDA ter Evropa skupaj reševala svetovne probleme. Jaz v Indiji ne vidim nobenega problema gre za povsem drugačen način in sistem od Kitajskega.


Kar pišeš so res velike sanje, nič drugega. Indija ima še toliko domačih problemov, globoko zakoreninjenih v družbi, da še dolgo ne bodo na nivoju biti konkurent Kitajski, kaj šele ZDA.
Primat lahko prevzamejo samo in le po številčnosti>:D
P.S. Indijcem se pogovono pravi lenuščki. Z razlogom [;)]


Nasprotno pa mi imamo same dobre izkušnje z njimi. Hodijo k nam pomagat iz hčerinske družbe v EU in so bolj pridni delavci kot domačini. Včasih se sprašujemo, če sploh spijo, ker so na voljo 24/7, sedaj ko so doma v Indiji. Je pa res da niso vsi enaki.

Seveda obstajajo izjeme. Tukaj je zaradi številčnosti naroda tudi veliko izjem.
Nekaj % prebivalstva je dobro izobraženega, kar še vedno nanese kar nekaj miljonov. Je pa zato velika večina konkretno zadaj, tako po izobrazbi, mentaliteti, kot življenjskih razmerah in bo še dolgo trajalo, predno se bo kaj spremenilo.

Rambutan ::

darkolord je izjavil:

OK, in? To nima nobene veze z izrinjanjem $ kot rezervne valute.


Trgovanje v lokalnih valutah je samo en del konca dolarja kot svetovne rezervne valute. Drugi del je prodajanje rezerv v dolarjih s strani centralnih bank v državah BRICS. Tretji del je ogromni deficit ZDA, lani je bil 1.400 miljard. Vse to skupaj bo sprožilo zmanjšanje povpraševanja po dolarjih in večjo ponudbo dolarja, posledično bo dolar padel. Ko bo dolar enkrat začel padati, bodo vsi hiteli prodajati dolarje, da se izognejo prihodnjih izgub, kar bo še pospešilo padanje dolarja in se nadaljevalo v spirali. Hkrati bo v ZDA zaradi padca dolarja močno narasla inflacija. To je IMO tudi cilj BRICS držav, ekonomsko uničenje ZDA. Mislim, da imajo dobre možnosti za uspeh.

AtaŠtumf ::

Sicer se ta propad ne bo zgodil od danes na jutri, ampak začetek konca ameriške hegemonije se dogaja pred našimi očmi.

Pa lahko vsi kot noji damo glavo v pesek.

Lep primer je samo nekaj.

Zadnje čase lahko beremo v zahodnih MSM članke, kot je izjava SA, da ne bodo več poslušali ZDA, ali afriški predsednik, da naj jim ZDA ne pametujejo o demokraciji ipd. (tukaj bi lahko še več primerov naštel).

Včasih smo se pogovarjali, da recimo določen voditelj kake manjše države ni dovolj stisnil roke ameriškemu predsedniku in je bil že škandal, tukaj pa imamo direktne izjave, ki so v nasprotju z ameriškim prepričanjem in so nam že postale čisto normalne.

Vprašanje za nas EU, je samo koliko časa bomo še vztrajali v podpori ZDA in zagovarjali primarno ameriške interese, ali pa se bomo morda počasi začeli postavljati za svoje EU interese in ne samo ameriške!?
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AtaŠtumf ()

strawman ::

Dolar ni rezervna valuta le zato, ker se v njem trguje z nafto, ampak zaradi svoje stabilnosti. Z razlogom je druga najbolj uporabljana rezervna valuta EUR, in šele daleč za njim CNY.
Zgodovinsko se je spet in spet dokazalo, da so valute demokratičnih ureditev precej manj dovzetne na razne manipulacije tečaja, kot pa bolj avtokratske ureditve. Bolj direkten nadzor nad valuto, kot ga vidimo v Kitajski in Rusiji je seveda bolj fleksibilen in na krajši rok koristnejši za samo državo, ne vzbuja pa zaupanja na dolgi rok pri ostalih igralcih.

Rambutan ::

Vprašanje za nas EU, je samo koliko časa bomo še vztrajali v podpori ZDA in zagovarjali primarno ameriške interese, ali pa se bomo morda počasi začeli postavljati za svoje EU interese in ne samo ameriške!?


Točno tako, to je pravo vprašanje! Jest se sicer na izjave Macrona in UVDL o samostojnosti od ZDA ne zanašam prav nič, IMO je to bolj za notranje politične namene, ZDA nas imajo trdno pod kontrolo. Ima pa ta zadeva potencial za razpad EU, znala bi se razdeliti na pro USA blok(Poljska, Balti,) ter na samostojni EU blok.

AtaŠtumf ::

strawman je izjavil:

Dolar ni rezervna valuta le zato, ker se v njem trguje z nafto, ampak zaradi svoje stabilnosti. Z razlogom je druga najbolj uporabljana rezervna valuta EUR, in šele daleč za njim CNY.
Zgodovinsko se je spet in spet dokazalo, da so valute demokratičnih ureditev precej manj dovzetne na razne manipulacije tečaja, kot pa bolj avtokratske ureditve. Bolj direkten nadzor nad valuto, kot ga vidimo v Kitajski in Rusiji je seveda bolj fleksibilen in na krajši rok koristnejši za samo državo, ne vzbuja pa zaupanja na dolgi rok pri ostalih igralcih.


Dolar se zadnje cajte konkretno printa.

Se ti to še vedno zdi stabilna valuta?

Drugače pa glavni razlog, da se marsikatera država sedaj počasi odmika od dolarja je, ker so videli, da je ZDA uporabila dolar kot orožje!
#SlovenijaPrva #SLOVEenianLivesMatter #SlavaGasilcem

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: AtaŠtumf ()

strawman ::

Seveda, ostale valute se printajo še toliko več, le da se te podatki ne obešajo na veliki zvon, kot na zahodu.
Glede uporabe valute orožje se pa povsem strinjam. Mogoče bo švicarski frank spet bolj aktualen.

Rambutan ::

strawman je izjavil:

Dolar ni rezervna valuta le zato, ker se v njem trguje z nafto, ampak zaradi svoje stabilnosti. Z razlogom je druga najbolj uporabljana rezervna valuta EUR, in šele daleč za njim CNY.
Zgodovinsko se je spet in spet dokazalo, da so valute demokratičnih ureditev precej manj dovzetne na razne manipulacije tečaja, kot pa bolj avtokratske ureditve. Bolj direkten nadzor nad valuto, kot ga vidimo v Kitajski in Rusiji je seveda bolj fleksibilen in na krajši rok koristnejši za samo državo, ne vzbuja pa zaupanja na dolgi rok pri ostalih igralcih.


Trgovanje v lastnih valutah, masovno prodajanje dolarjev s strani centralnih bank ter velik deficit ZDA, to so trije veliki faktorji za nestabilnost dolarja. In ko se bo enkrat začela ta spirala padanja dolarja in inflacije v ZDA, jo bo zelo zelo težko ustaviti.

Zgodovina je tudi dokazala, da imperiji niso večni in da se svetovne rezervne valute menjajo, pred WW2 je bil to funt npr.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rambutan ()

Rambutan ::

Še en faktor je trenutna visoka obrestna mera v ZDA, kar viša povpraševanje po dolarju, po drugi strani je pa to zelo slabo za gospodarstvo zaradi dragih kreditov in zmanjšanja povpraševanja, ter ogromnih stroškov za servisiranje javnega dolga. Če bodo znižali obrestno mero, bo to še en razlog za padec dolarja.

https://theconversation.com/us-is-spend...

The U.S. government spent a record US$213 billion on interest payments on its debt in the fourth quarter, up $63 billion from a year earlier. Indeed, a jump of almost $30 billion on the previous quarter represents the biggest quarterly jump on record. That comes as the Fed lifted interest rates a whopping 4.25 percentage points from March through December.

jest10 ::

strawman je izjavil:

Dolar ni rezervna valuta le zato, ker se v njem trguje z nafto, ampak zaradi svoje stabilnosti. Z razlogom je druga najbolj uporabljana rezervna valuta EUR, in šele daleč za njim CNY.


Ampak stabilen je ravno zaradi tega, ker se ga uporablja za trgovanje z nafto(in še par zadevami), ter ker se ga uporablja kot primerjalnik z drugimi valutami

bciciban ::

To me ni nikoli preveč zanimalo ampak nazadnje sem nekje bral, da ubistvu se dolar uporablja kot "mera", torej pogodba je pisana v dolarjih, sama transakcija pa se potem pogosto izvede v X valuti samo da se upošteva tečaj te X valute na dan transakcije glede na dolar.

Torej kaj je potem poanta, ali se uporablja dolar, yuan, dinar ali pa kaj tretjega ?

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bciciban ()

l0g1t3ch ::

bciciban je izjavil:

To me ni nikoli preveč zanimalo ampak nazadnje sem nekje bral, da ubistvu se dolar uporablja kot "mera", torej pogodba je pisana v dolarjih, sama transakcija pa se potem pogosto izvede v X valuti samo da se upošteva tečaj te X valute na dan transakcije glede na dolar.

Torej kaj je potem poanta, ali se uporablja dolar, yuan, dinar ali pa kaj tretjega ?



Petrodolar je predvsem poceni izgovor za jamrače in teoretike zarot.

Rambutan ::

bciciban je izjavil:

To me ni nikoli preveč zanimalo ampak nazadnje sem nekje bral, da ubistvu se dolar uporablja kot "mera", torej pogodba je pisana v dolarjih, sama transakcija pa se potem pogosto izvede v X valuti samo da se upošteva tečaj te X valute na dan transakcije glede na dolar.

Torej kaj je potem poanta, ali se uporablja dolar, yuan, dinar ali pa kaj tretjega ?


Kolega, to ne bo držalo.

International use of the U.S. dollar @ Wikipedia

The US dollar is predominantly the standard currency unit in which goods are quoted and traded, and with which payments are settled in, in the global commodity markets

sbawe64 ::

D3m je izjavil:

Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?


A tako, kot je bil funt svetovna rezervna valuta, kajne. :D

Je bil kar na enakem položaju kot usd, dokler je bil britanski imperij živ.
2020 is new 1984
Corona World order

Mr.B ::

darkolord je izjavil:

Neumnost. Ideja o moči BRICS se iz dneva v dan bolj razblinja.

ČE bi šlo vse po prvotnem planu - Rusija v enem dnevu zavzame Ukrajino, Kitajska enako ponovi s Tajvanom - bi vse to imelo še nek smisel.

Tako pa skoraj nihče ni dovolj zabit, da bi šel all-in v cahoots z Rusijo, ki tone nazaj proti srednjemu veku.

Da sej vem, Genz instant šus, za zadovoljitev. Potem pa ponovite vajo.

gozdar1 je izjavil:

Kam se je potem z vojno v ukrajini in vazalstvo m kitajski ustrelila ruisja, direkt v glavo?

Multinacjonalke v afriki ne gredo nikamor, samo še kitajci in rusi so se pridružili izkodiščanju. Problemi afrike še vednp ostajajo v korupciji,..

Brics skupna valuta je precejšnja utopija, še verjetnost da juan prevzame vlogo dolarja je verjetno precej majhna.

Brics ni obrambna zveza zato je težko protiutež natu, morda kvečjemu g7 ampak še tu gre za verjetno za preveč pisano združbo. Indija je recimo članica quada, ki je direktno usmerjen proti kitajski.

Interes kitajske je da se ukrajinska matematika nadaljuje. Dlje ko se ukvarjaš z investicijo vosjke , bolje za Kitajsko.
več kot 1/3 budgeta ki si ga vsako leto sposodi Amerika izhaja za plačevanje obresti.

darkolord je izjavil:

fikus_ je izjavil:

Je pa Brics razen ustanovitve skupine, banke,... še rahlo v zraku, sedaj še mora gospodarsko zaživeti in pokazati svojo vrednost. Posledica dogovorov znotraj Brics o uporabi svojih valut za trgovanje bo izrinjanje $ kot svetovne rezervne valute. Ko se bo to zgodilo, bo Usa imela velike težave, ko bodo $ začeli masovno prihajati nazaj v Usa.
Da se ga Usa bojijo je vidno po njihovih odzivih, lobiranju v npr. Indiji. Že Kitajska je prevelika za direkten Usa-CN obračun, države združene v Brics so pa še močnejše. Če se pridružijo še zalivske države, ima Brics ogromno moč, ker bo nadziral večino nafte, surovine, postal bo ogromen trg (sedaj po kupni moči ni primerljiv s T.i. "demokratičnim" zahodom, ampak bo z razvojem rasel).
Niti približno se ti ne sanja, zakaj je $ svetovna rezervna valuta, kajne?

Po teh pravljicah bi Evro že davno moral izriniti $, ker je EU dejansko dosegla, o čemer BRICS sanjari.

Da razmisli, kaj bi se zgodilo, če vmesna valuta nebi bil več $.
A ti resno misliš da bi prodajal do onemoglosti to big to fail, tiskanja $ denarja.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Mr.B ::

fikus_ je izjavil:

Kaj pa je to, da Kitajska kupuje SA nafto v juanih?! Sporazum med Kitajsko in Brazilijo, da se trguje v lokalnih valutah. Še RU prodaja svojo nafto v juanih.

Razmisli, koliko držav je v BRICS in koliko od teh je dalo Sankicje Rusiji.
Ali znaš našteti dest držav članic BRICS inj deset držav članic Azijske gopspodarske skupnosti. Ti namignem, niso iste-

strawman je izjavil:

Seveda, ostale valute se printajo še toliko več, le da se te podatki ne obešajo na veliki zvon, kot na zahodu.
Glede uporabe valute orožje se pa povsem strinjam. Mogoče bo švicarski frank spet bolj aktualen.

$ je to big to fail. Samo še to je ostalo $. Počasi imajo proizvajalci, ki morajo iz nič proizvajati in se nanašati na virtualno valuto, ko fed reče danes smo dali trijonček več iz nule, no minimalna plača je v ameriki zelo dolgo enaka.
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Mr.B ()

Mr.B ::

l0g1t3ch je izjavil:

bciciban je izjavil:

To me ni nikoli preveč zanimalo ampak nazadnje sem nekje bral, da ubistvu se dolar uporablja kot "mera", torej pogodba je pisana v dolarjih, sama transakcija pa se potem pogosto izvede v X valuti samo da se upošteva tečaj te X valute na dan transakcije glede na dolar.

Torej kaj je potem poanta, ali se uporablja dolar, yuan, dinar ali pa kaj tretjega ?



Petrodolar je predvsem poceni izgovor za jamrače in teoretike zarot.

$ se uporablja za vmesno valuto.
Če cena energentov nebi bila v $, kaj misliš kolikšno bi bia cena nafte, ko upoštevaš 30Tijončkv natiskanega denarja in ukineš merjenje gospodarske rasti v $ ?
France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

gozdar1 ::

Saj tudi ameriški bdp kot procent globalnega ni več 40% kot je nekoč bil, pa to ne pomeni da je danes manjši, kot takrat.. Hec je da je evro druga najbolj uporabljana valuta, če že ne zaradi drugega ker eu večino med seboj trguje v evrih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: gozdar1 ()

fikus_ ::

IMF je bil ustanovljen 1944 leta, Američani so "sforsirali" $, IMF pa uporabljajo kot orožje proti neposlušnim državam .
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Interna...

Zato je Brics s svojo banko zanimiv za marsikatero državo.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

darkolord ::

Zanimiv že je, ampaka koncu gre še vedno za zaupanje. Ta "marsikatera država" si zelo težko privošči velika tveganja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: darkolord ()

Rambutan ::

darkolord je izjavil:

Na koncu gre še vedno za zaupanje. Ta "marsikatera država" si zelo težko privošči velika tveganja.


Točno tako! Kako bodo BRICS države zaupale dolarju, ko so na primeru Rusije, Venezuele,... videle, da ti ZDA preprosto zapleni denar, če ne ubogaš RBO? Sami sebi si kopljemo luknjo...

fikus_ ::

darkolord je izjavil:

Zanimiv že je, ampaka koncu gre še vedno za zaupanje. Ta "marsikatera država" si zelo težko privošči velika tveganja.


Saj sem že zgoraj pisal, da se Brics vzpostavlja, imajo svoj banko, kako se bo pa obnesel, bo pa pokazal cas.
Usa se pa že sedaj boji za prestol, sem tudi že pisal kaj počnejo.
V $ je tudi potrebno zaupanje, ker že okrog 50 let nima kritja v zlatu, ampak samo zaupanje.
Tudi Brics mora pridobiti zaupanje. Države ustanoviteljice verjamejo vanj, če se bo gospodarsko obnesel, bo še več pridruženih drzav.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: fikus_ ()

darkolord ::

Kaj počnejo? Lobirajo? Wau, to počnejo že zadnjih 100 let brez prestanka ...

fikus_ ::

Kdo in kako lobira?!
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.
««
2 / 10
»»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda (strani: 1 2 3 410 11 12 13 )

Oddelek: Loža
63672991 (637) redtech
»

Finančna kriza 2023 (strani: 1 2 3 414 15 16 17 )

Oddelek: Problemi človeštva
801110145 (33613) Mr.B

Življenje po Rusko - Ukrajinski vojni (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
17917932 (15966) Chalky
»

The US Military is EVERYWHERE (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
559865 (8663) fikus_

Več podobnih tem