» »

Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda

Besede, kot je recesija, so se umaknile z dnevnega reda

««
22 / 22
»
»»

Mr.B ::

France Rejects Genocide Accusations Against Israel in Gaza,
To accuse the Jewish state of genocide is to cross a moral threshold

coffeetime12 ::

Medtem ko se evropska kriza širi, izgube delovnih mest pri evropskih dobaviteljih avtomobilskih delov skokovito naraščajo

Medtem ko se EU z vsakim dnem potaplja v vedno večje brezno gospdarske krize ter brezsramno poganja svojo osredotočenost vojnam, nekateri na planetu vztrajno razvijajo nove tehnologije :

Od obližev, čelad, preko tankov in raket do popolnega gospodarskega zloma. Igranje vojn je zelo drago, še posebej brez lastnih surovin in energije

EU lahko z veseljem pričakuje zanimiva notranja, kot tudi zunanja ekonomska dogajanja

EU odhaja v ekonomsko zono somraka v spalni halji ...

Trg dela naj bi se začel ohlajati, gospodarstvo čaka na shemo skrajšanega delovnega časa

Na trgu dela je bilo lani zelo dinamično, leto je bilo rekordno tako po visokem številu zaposlenih kot nizkem številu brezposelnih. Drugo polovico leta je trg dela zaznamovalo dogajanje v nemški avtomobilski industriji. Delodajalci so postali previdnejši, država pa načrtuje pomoč za delodajalce v krizi. V sklepnem delu je priprava na subvencioniran ukrep krajšega delovnega časa, ki naj bi ga na seji ekonomsko-socialnega sveta obravnavali v petek.

Povpraševanje po delavcih se je ustavilo, podjetja so previdnejša, v določenih sektorjih, predvsem v tistih, povezanih z avtomobilsko industrijo, se je število zaposlenih že zmanjšalo. Podobno je pričakovati tudi na začetku leta 2025. "Ne bi bil pesimist, a verjetno bo stagnacija, ne bo pa večjih odpuščanj, sploh če bo vlada sprejela ukrepe. Zna pa biti "manj vroče" leto na trgu dela, kot so bila zadnja tri, ko je delavcev primanjkovalo," je dejal direktor območne službe zavoda za zaposlovanje na Ptuju Tomaž Žirovnik.

Vladni predlog stalne sheme skrajšanega delovnega časa je pripravljen. Po novem ne bi šlo več za interventni ukrep, temveč za sistemsko zakonodajo. Cilj sheme je pomagati delodajalcem, ki so se zaradi nemške krize znašli v težavah, pojasnjuje minister za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Luka Mesec: "Podjetje, ki se bo spopadlo s padanjem naročil, se bo priglasilo na zavodu za zaposlovanje, ki bo na podlagi ocene in preverbe podjetja lahko odobril skrajšanje delovnika za določen delež zaposlenih. Podjetje pa bo na podlagi tega prejelo subvencijo."

Še vedno ne razumejo kaj se v Svetu dogaja, lol

In kaj prinaša predlog zakona o uveljavljanju delnega povračila nadomestila plače za skrajšani delovni čas, ki ga je pripravilo ministrstvo za delo?
S skrajšanim delovnim časom bi lahko delavci delali največ 6 mesecev. Višina delnega povračila nadomestila plače bi znašala 60% izplačanega nadomestila bruto plače. Pravico do pomoči bi lahko uveljavljali delodajalci, ki po lastni oceni vsaj 30% delavcev mesečno ne morejo zagotavljati vsaj 90% dela.

Blub, blub, blub ...

Medtem ...

Kanada je padla. Kanadski premier je pričakovano odstopil, ravno ko Kanada objavlja zaskrbljujoče gospodarske podatke [lol]

V 2025 bo dobesedno pokalo ..

Malidelničar ::

Glede na to, da smo IT-normiranski forum, kakšni so kaj signali s strani vaših strank glede stanja na trgu, opažate kaj ohlajevanja, zmanjševanje naročil, slabše napovedi za poslovanje v l. 2025? Kakšni vzorci, ki bi bili vzporedni z npr. COVID marcem 2020 ali pa jesenjo/zimo 2008/2009 ob začetku GFC-ja? :|
Don't invest like a Joe. Invest like a Simon.

Zako ::

Stranka v Nemčiji nima nobenih težav. Edino premalo delovne sile. Vložek v IT 3 milijone EUR.

Stranke v SI, imajo kapital iz pred 3 let in sedaj vlagajo v IT. Trenutno so vlozili v IT malo manj kot milijon EUR.

Stranka v ZDA, se nikoli boljše, lani vložili 5 milijonov USD v IT.

Imam občutek, da spet MSM propaganda...

Medtem pa cene stanovanj v SI v višave. Cene avtov V Nemčiji občutno padle, pri nas nisem zaznal padca, vsaj po oglasih sodeč.
Zako je zakon!!!

bm1973 ::

Malidelničar je izjavil:

Glede na to, da smo IT-normiranski forum, kakšni so kaj signali s strani vaših strank glede stanja na trgu, opažate kaj ohlajevanja, zmanjševanje naročil, slabše napovedi za poslovanje v l. 2025? Kakšni vzorci, ki bi bili vzporedni z npr. COVID marcem 2020 ali pa jesenjo/zimo 2008/2009 ob začetku GFC-ja? :|

Vedno se išče interne resource...

Na eni službi se me ne morejo znebit, ker internih ni, na drugi pa bodo prej ali slej nekaj našli...

Silver ::

Pri nas opažam večje št. prijav na delovna mesta v IT kakor leto nazaj, 2023 je bilo super leto za menjavo službe, lani je bilo še OK, kako bo letos pa bomo videli kmalu.

Govoril sem tudi s parimi znanci iz UK in DE, ki so vsi pojamrali, da je bilo težje dobiti nove projekte kakor par let prej.

Je pa povsem možno, da niso vsa področja IT enakomerno zastopana, recimo v cybersecurity-ju gre še vedno vse navzgor.

Mato989 ::

Dokler prijav na delovna mesta

1. Osebni asistent
2. Trgovec/prodajalec
3. Komunalni delavec
4. Bolničar/negovalec

Ni, oziroma so redkejša kot loterija, tako dolgo neke večje sile ne bo na trgu dela... ko se bodo enkrat začele prijave usipavat na zgornja delovna mesta, takrat pa se pripravimo na sranje na trgu dela.
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Silver je izjavil:

Govoril sem tudi s parimi znanci iz UK in DE, ki so vsi pojamrali, da je bilo težje dobiti nove projekte kakor par let prej.

Lani je bilo najslabše leto za freelancerje v zadnjih 10 letih...

Tako po debatah z mojimi kolegi, v Sloveniji in tujini.

Sam sem imel srečo, da sem na začetku 2023 pobasal dve.

bm1973 je izjavil:

Silver je izjavil:

Lani je bilo najslabše leto za freelancerje v zadnjih 10 letih...

Tako po debatah z mojimi kolegi, v Sloveniji in tujini.

Sam sem imel srečo, da sem na začetku 2024 pobasal dve.

Bom probal kako bo kaj letos za tretjo...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

Kaj pa nasploh, IT normiranci ste kar dober gauge oz. merilo za stanje ekonomije - se vam zdi, da ste ponavadi v prvi vrsti in opazujete spremembe na slabše/boljše (kot piše Mato989 je pa potem gospodarska sprememba vidna skozi tipične, ročne service poklice)?

Telbanc ::

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/lani...

"Lani v določenih mesecih celo okoli milijon delovno aktivnih, stopnja brezposelnosti rekordno nizko"

Glede na statistični urad je bilo v tretjem četrletju 992.000 delovno aktivnih. 11.000 manj ko na začetku leta. V zadnjem četrtletju verjetno še za nekaj tisoč manj delovno aktivnih.

Torej imamo kontinuiran trend padanja delovno aktivnih.
Hvala bogu, nisem cepljen za covid-19.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

redtech ::

RTV
Nekoč ponos italijanske avtomobilske industrije, Fiatova tovarna Mirafiori v Torinu, je lani proizvedla za skoraj 70 odstotkov manj avtomobilov kot leto prej, slabih 26.000 proti skoraj 86.000 vozilom leta 2023.

To je pa zelo hud padec.
Od parih znancev v proizvodnji sem slišal, da po novem letu ostajajo na dopustu.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: redtech ()

Magic1 ::

Počas se bodo morali vprašat, komu bodo prodajal toliko drage avte. Zdej so že Dacie 20k€. Normalen avto srednjega razreda pa že 30k+. Sej folk več zasluži, vendar je vse dosti dražje. Zmanjka za tako drage avte.
Magic

redtech je izjavil:

RTV
Nekoč ponos italijanske avtomobilske industrije, Fiatova tovarna Mirafiori v Torinu, je lani proizvedla za skoraj 70 odstotkov manj avtomobilov kot leto prej, slabih 26.000 proti skoraj 86.000 vozilom leta 2023.

To je pa zelo hud padec.
Od parih znancev v proizvodnji sem slišal, da po novem letu ostajajo na dopustu.

To ni hud padec, to je katastrofa. Ki se bo prelila tud k nam. Nismo otok v evropi smo povezani z vsemi. Avti majo neke nore cene, že kitajski so zaj dragi. Sam kitajci lah spustijo ceno, ker majo proizvodno hiperprodukcijo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Telbanc ()

karafeka ::

In kaj je razlika med sedaj in korona obdobjem, ko prav tako niso proizvajali na polno zaradi pomankanja čipov in kablov? Pa so takrat vsi imeli rekorde dobičke, ljudje pa so čakali v vrstah. Zakaj bi bilo sedaj drugače?

Korona dodatki. Precej dražja hrana. Relatvne nizke plače.

Telbanc je izjavil:

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/lani...

"Lani v določenih mesecih celo okoli milijon delovno aktivnih, stopnja brezposelnosti rekordno nizko"

Glede na statistični urad je bilo v tretjem četrletju 992.000 delovno aktivnih. 11.000 manj ko na začetku leta. V zadnjem četrtletju verjetno še za nekaj tisoč manj delovno aktivnih.

Torej imamo kontinuiran trend padanja delovno aktivnih.

Zavod za zaposlovanje "kaznuje" neposlušne, ki nočejo sodelovati v njihovih butastih neučinkovitih programih, z izbrisom iz evidence.

Pa pada nezaposlenost...

karafeka je izjavil:

In kaj je razlika med sedaj in korona obdobjem, ko prav tako niso proizvajali na polno zaradi pomankanja čipov in kablov? Pa so takrat vsi imeli rekorde dobičke, ljudje pa so čakali v vrstah. Zakaj bi bilo sedaj drugače?

Plače niso šle take gor kot cene... Za večino ne...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: bm1973 ()

bm1973: to glede brisanja iz evidenc sem pa že večkrat slišal - pa je to sploh realno (ali bolj nek urbani mit)? Koliko je potem teh izven evidence, ki niso zavedeni med nezaposlenimi? :|

Mene so izbrisali, ker sem jih rekel naj se jebejo s tistimi glupimi tečaji.

Seveda potem, ko mi ni več pripadalo nadomestilo.

Nimam pojma koliko jih je, ampak bi rekel precej folka, sploh tisti nad 50... Saj so bile celo reportaže na to temo.

Recimo en feeling, ki ga jaz nekako nimam je, ali so realno možne vzporednice z jesenjo 2008 in tako hitro poslabšanje kot takrat? :|
Ker nekako COVID je bil šok v roku 2 mesecev in potem se je recesijski trigger takrat ustavil, tako da realno COVID-nega padca ne moremo šteti pod recesijo (eni pravijo, da je to napaka, da bi takrat morali pustiti več ekonomskega čiščenja - ker če se spominjate so bili takrat okt/nov/dec 2019 signali, da se že samo od sebe gospodarstvo ohlaja).
Čeprav danes situacija je drugačna tako v primerjavi z jesenjo 2008 kot tudi COVID-nim šokom feb/mar 2020 ...

kamiKaZaA ::

Danes imamo brutalno inflacijo, katere pa leta 2008/09 ni bilo. Takrat si izgubil službo (bil na slabšem) ali pa imel delo in normalno dalje živel. Danes pa mislim, da tega ne bo, ker vsi živimo slabše zaradi inflacije in to sedanjo krizo premagujemo ravno z inflacijo, kjer kolektivno vsi, kateri delamo slabše živimo (plačamo davek za to, da delamo isto za manj dobrin) zato menim, da se leto 2008/09 ne bo ponovilo v taki obliki s tako masovnim odpuščanjem kot je bilo takrat. Pišem za sedanjo krizo, kaj pa bo čez 10 let ali več pa nihče ne ve. Tudi sedaj ne. Zgolj ugibamo in podajamo svoja mnenja in pogled na trenutno situacijo.

Če fiatu pade prodaja za 70%, kako ne bo prišlo do masovnega odpuščanja v celi verigi?
Magic

Sparkxl ::

Kamikaza, poglej si malo podatke o brezposelnosti v avstriji in trend. To prihaja k nam

Magic1 je izjavil:

Če fiatu pade prodaja za 70%, kako ne bo prišlo do masovnega odpuščanja v celi verigi?

Mešaš hruške in jabolka. FIAT ni ena tovarna. In v eni tovarni je padla proizvodnja za -70% in ne vsem. Proizvedli so: Production output: 1,350,000 units. Zdaj če v eni tovarni pade proizvodnja iz 80.000 avtov na 30.000 avtov je to že globalna kriza koncerna? Ne se šalit no.

Sparkxl je izjavil:

Kamikaza, poglej si malo podatke o brezposelnosti v avstriji in trend. To prihaja k nam

Korekcija. To pomeni -5% do -10% padec prodaje in do max. -5% odpuščanja. V pravi krizi se odpusti od -25% do -40% zaposlenih. Tak daleč v tej krizi ne bomo prišli. Ve pa se, da samo ne more rasti in da bodo korekcije.

Zgodovina sprememb…

Sej veš da je kriza ponavadi spiralna. Pade prodaja pa se malo odpusti, kar povzroči padec kupne moči, kar dodatno zmanjša prodajo, ponovi vajo,... Vsake krize so tudi izgovor za popravit plače navzdol, ukinit dodatke, torej še manj kupne moči.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

V zgodovini še ni bilo, da bi 10 let ali 20 let šlo samo gor. So korekcije. No big deal je to proti krizi, katera pa je bila leta 2008 ali tista 1929. To sta bili res 2 pravi krizi. Vseeno menim, da tega v tem ciklu "korekcije" ne bomo doživeli (inflacija je tista, ki blaži vse skupaj, hkrati pa visok davek, katerega sedaj plačujemo, ker plače ne sledijo inflacije in dejansko delamo isto za manj denarja, čeprav imamo iste plače, ker si s tem denarjem lahko vedno manj privoščimo). In vedno se je do nekje -5% ali do -10% odpuščalo, kasneje pa nazaj zaposlovalo ali do +10% več. Tako deluje ta naša ekonomija. Je pa to še daleč od krize oz. da bi se delalo paniko kot se dela v tej temi (moje mnenje).

sbawe64 ::

Malidelničar je izjavil:

bm1973: to glede brisanja iz evidenc sem pa že večkrat slišal - pa je to sploh realno (ali bolj nek urbani mit)? Koliko je potem teh izven evidence, ki niso zavedeni med nezaposlenimi? :|

Seveda brišejo ljudi iz evidence.

Ali kakšni neumni obvezni tečaji ali pošiljanje prijav za delovna mesta, katere ti najde zavodov 'algoritem za iskanje'.

Kako priti do številke prebivalcev s statusom 'neet' ?
Število vseh prebivalcev,
minus upokojenci, oš+sš, študenti, zaposleni, uradno brezposelni...
2020 is new 1984
Corona World order

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: sbawe64 ()

LeQuack ::

Še eno slovensko podjetje gre po gobe, prodano tujcem.

"Novi lastnik velikega slovenskega peka Don Don postaja mehiška megakorporacija Bimbo Group, ki zaposluje 150.000 ljudi."
https://forbes.n1info.si/posel/kdo-so-m...
Quack !

Mato989 ::

LeQuack je izjavil:

"Novi lastnik velikega slovenskega peka Don Don postaja mehiška megakorporacija Bimbo Group, ki zaposluje 150.000 ljudi."

Ne razumem zakaj je to po gobe... po gobe gre če gre v stečaj... dokler pa so službe pa je to to...
Če sem pomagal, se priporočam za uporabo linka!
KUCOIN EXCHANGE link: https://www.kucoin.com/#/?r=E3I9Ij
BINANCE EXCHANGE link: https://www.binance.com/?ref=10161115

Si me prehitel z vpisom. Sam enako razmišljam. Ni važno kdo je lastnik, pomembno je da je ponudba dela.

LeQuack je izjavil:

Znak unovčevanja dobičkov pred morebitnim izbruhom recesije? :|

Triglav
Po neuradnih informacijah naj bi na Zavarovalnici Triglav v naslednjih dveh letih odpustili 15 odstotkov ljudi.

Država bo spet dočakala krizo s spuščenimi hlačami, ker hitijo z višanjem plač v ozadju pa cunami.

Steinkauz ::

https://www.rtvslo.si/gospodarstvo/skup...

Sorry, to je pač corporate greed oziroma "optimizacija poslovanja"

MisterR ::

Zakaj jih odpuščajo? Ker jih je nadomestila tehnologija in ker so jim neobanke (in poceni brokerji) iz skladov odnesle določen del dobička, ki pa ga nekje morajo dobiti not?

Če pogledaš njihove rezultate ni potrebe po odpuščanju, torej odpuščajo zgolj in samo zato da povečajo dobiček. In s tem nima država nič.

Kje si bil ko je odpuščal Unior? Hkrati pa se je v treh letih dvema osebama iz vodstva povišala letna plača na 400k (bruto), tudi v 2024. A hkrati ti isti vodilni niso uspeli najti projektov da bi obdržali ta (na koncu neprofitabilen) del podetja.

Unior sem tukaj omenil pred novicami, ker sem iz te industrije. Sedaj je že kakšno leto iz meseca v mesec manj dela, prodaja pa trenutno večino dneva surfa po svojih telefonih.

Na državo sem ciljal bolj v smislu, da ne postopajo pravilno. Novice, kaj se dogaja v tujini poslušamo že lep čas, vlada pa v zadnjem trenutku zvišuje plače, ker vedo, da se čas izteka, da si pred cunamijem zagotovijo glasove za naprej, ne bodo mogli sami sebe prehvalit, kako so zvišali plače...

Rezultat tega bo, da bo upadajoče gospodarstvo imelo še večje breme.

Recimo, SportRadar je lani zapustilo cirka 25% ljudi. Inženirjev...

Management je odpustil cirka 15% ljudi, da je nabil 3 mesečni donos na delnico, cirka 10% ljudi je dalo samo odpoved.

Zmanjkalo ljudi za redno delo, preostalim so morali dvigniti plače. Situacija ni rožnata, sploh ker sedaj zahtevajo 100% onsite prisotnost. Jih bo še par procentov dalo odpoved zaradi tega...

MisterR ::

redtech je izjavil:

Unior sem tukaj omenil pred novicami, ker sem iz te industrije. Sedaj je že kakšno leto iz meseca v mesec manj dela, prodaja pa trenutno večino dneva surfa po svojih telefonih.

Na državo sem ciljal bolj v smislu, da ne postopajo pravilno. Novice, kaj se dogaja v tujini poslušamo že lep čas, vlada pa v zadnjem trenutku zvišuje plače, ker vedo, da se čas izteka, da si pred cunamijem zagotovijo glasove za naprej, ne bodo mogli sami sebe prehvalit, kako so zvišali plače...

Rezultat tega bo, da bo upadajoče gospodarstvo imelo še večje breme.

In kaj naj država naredi gleda nesposobnih in lenih (vodstvenih) kadrov v privat podjetjih? Kako točno lahko država pomaga Uniorju in Triglavu v teh dotičnih primerih? Resno sprašujem, ker sam mislim da tukaj ni kaj za narediti.

bm1973 je izjavil:

Recimo, SportRadar je lani zapustilo cirka 25% ljudi. Inženirjev...

Management je odpustil cirka 15% ljudi, da je nabil 3 mesečni donos na delnico, cirka 10% ljudi je dalo samo odpoved.

Zmanjkalo ljudi za redno delo, preostalim so morali dvigniti plače. Situacija ni rožnata, sploh ker sedaj zahtevajo 100% onsite prisotnost. Jih bo še par procentov dalo odpoved zaradi tega...

Odvisno kako gledaš na to, če nisi bil med odpuščenimi in če ti 100% onsite delo (verjetno jim pogodba dopušča to opcijo) ne predstavlja težav se ti je plača lepo popravila in je super priložnost da prideš do višje pozicije.
Glede dotičnega podjetja, še zmeraj obstaja opcija da po X letih greš delat na drugo lokacijo?

Zgodovina sprememb…

• spremenil: MisterR ()

Fora teh odpuščanj je, da dobri inženirje zastrižejo z ušesi, WTF se dogaja, in začnejo iskati nove službe. Ki jih seveda najdejo, ker so dobri.

Tako, da ti na koncu ostane cel kup povprečnega folka, brez tistih dobrih, ki vlečejo zadeve naprej...

bm1973 je izjavil:

Fora teh odpuščanj je, da dobri inženirje zastrižejo z ušesi, WTF se dogaja, in začnejo iskati nove službe. Ki jih seveda najdejo, ker so dobri.

Tako, da ti na koncu ostane cel kup povprečnega folka, brez tistih dobrih, ki vlečejo zadeve naprej...

Nop, dobrih inženirjev ne odpuščajo.... Vzemi si referenco Tesla, Meta. Ko so opuščali in zaposlovali tako umetno ohranja nizkek plače..

Mr.B je izjavil:

Nop, dobrih inženirjev ne odpuščajo.... Vzemi si referenco Tesla, Meta. Ko so opuščali in zaposlovali tako umetno ohranja nizkek plače..

Seveda jih ne, oni gredo sami...

Ko so v igri šparanja na inženirskem folku in reorganizacija s celim kupom mešalcev dreka, pač dobri inženirji zapustijo firmo. Dokler so druge, boljše službe na voljo...

Zadnji teden je že skoraj panik mode v AI sferi. No predvsem v magnetizacija le tega. Polkeg tega je open Source...

Meta AI in panic mode as free open-source DeepSeek gains traction and outperforms for far less

Začelo se je pa...
How China Is Advancing in AI Despite U.S. Chip Restrictions
But fast forward to today, and a flurry of impressive Chinese releases suggests the U.S.'s AI lead has shrunk. In November, Alibaba and Chinese AI developer DeepSeek released reasoning models that, by some measures, rival OpenAI's o1-preview. The same month, Chinese videogame juggernaut Tencent unveiled Hunyuan-Large, an open-source model that the company's testing found outperformed top open-source models developed in the U.S. across several benchmarks. Then, in the final days of 2024, DeepSeek released DeepSeek-v3, which now ranks highest among open-source AI on a popular online leaderboard and holds its own against top performing closed systems from OpenAI and Anthropic.

Po tem je Biden iz nekega razloga....
Biden signs executive order to ensure power for AI data centers
On January 14, 2025, the Biden Administration issued an Executive Order on "Advancing United States Leadership in Artificial Intelligence Infrastructure" (the "EO"), with the goals of preserving U.S. economic competitiveness and access to powerful AI models, preventing U.S. dependence on foreign infrastructure, and promoting U.S. clean energy production to power the development and operation of AI. Pursuant to these goals, the EO outlines criteria and timeframes for the construction and operation of "frontier AI infrastructure," including data centers and clean energy resources, by private-sector entities on federal land. The EO builds upon a series of actions on AI issued by the Biden Administration, including the October 2023 Executive Order on Safe, Secure, and Trustworthy AI and an October 2024 AI National Security Memorandum

Potem je sledil še Trumpi..
Tump revokes Biden executive order on addressing AI risks

Pa tu ne mislim zaradi tega...
The investigation also reveals a fierce debate within the highest echelons of the military, starting years before Oct. 7, about the quality of intelligence gathered by AI, whether the technologies' recommendations garnered sufficient scrutiny, and if the focus on AI weakened the IDF's intelligence capabilities. Some internal critics argue the AI program has been a behind-the-scenes force accelerating the death toll in Gaza, which has claimed 45,000 lives, more than half of whom were women and children, according to the Gaza Health Ministry.

Ampak tega..
Trump announces private-sector $500 billion investment in AI infrastructure
As a candidate in 2016, Trump promised to push a $1 trillion infrastructure bill through Congress but did not. He talked about the topic often during his first term as president from 2017 to 2021, but never delivered on a large investment, and "Infrastructure Week" became a punchline.
Oracle shares were up 7% on initial report of the project earlier in the day. Nvidia (NVDA.O), opens new tab, Arm Holdings and Dell (DELL.N), opens new tab shares also rose.
Investment in AI has surged since OpenAI launched ChatGPT in 2022, as companies across sectors have sought to integrate artificial intelligence into their products and services.

Vprašanje je, kako bo to vplivalo na pumpane...

In 2024, eight tech giants--Nvidia, Apple, Amazon, Tesla, Alphabet, Meta, Broadcom, and Microsoft--drove a significant share of U.S. stock market growth. Together, these companies added an astounding $6.15 trillion to their market capitalization, accounting for 53% of total market gains. The remaining S&P 500 companies contributed 35% of the growth, while all other U.S. stocks made up the final 12%

A si predatvljate, kaj se dogaja z ostalim ChipAct sredstvi, ko si tako ali tako rekorder in pumpaš...

In by the way...

The Fiscal Implications of a Major Increase in U.S. Military Spending
The case for a massive increase in defense spending -- specifically, for increasing defense spending to 5 percent of GDP -- is anything but compelling. There is no need, on national security grounds, for defense spending this large. The United States already spends far more on defense than does China, and enjoys an advantage in defense spending in excess of what it did over the Soviet Union during the Cold War.
Those who nonetheless believe that a massive increase in defense spending is needed should at least have the courage and realism to acknowledge that a significant tax increase would be needed to help pay for such a buildup. However, many advocates of a major boost in such spending -- mirroring the history of past buildups -- have called for simultaneously cutting taxes. With the renewal of the 2017 tax cuts all but certain, we appear to be on track for such a tax cut.
Instead of increasing taxes, many advocates of boosting defense spending have glibly and misleadingly suggested that offsetting savings can easily be found among nondefense programs. In reality, most such programs are either too small to realistically generate large savings; would involve cuts to other important national security related programs; or are highly resistant to cuts because they are too critical to too many Americans and, in key areas, linked to long-projected changes in the country's demographics -- in particular, the growth of the elderly share of the population.
Without offsetting reductions, the combination of increasing defense spending to 5 percent of GDP and implementing a major tax cut could more than triple the projected growth in the debt burden over the next three decades. Under current law and policies, federal debt held by the public is projected to grow from about 99 percent of GDP today to 166 percent of GDP by 2054. If the proposed increase in defense spending were implemented and sustained, the debt would instead grow to some 260 percent of GDP. Worse yet, implementing both the proposed increase in defense spending and tax cuts could cause the debt to jump to some 310 percent of GDP by 2054. The growth of the federal debt along these lines would substantially increase risks to the country's long-term economic growth.
There is another path open to the new administration and Congress -- one that would involve addressing the country's existing debt burden, rather than dramatically exacerbating it. At present, the fiscal gap that would need to be closed through a combination of tax increases and entitlement reform in order to stabilize the federal debt and put the country on a sustainable path is equivalent to only about 1.5 percent of GDP. A deal of this magnitude is eminently doable -- in mathematical and budgetary terms. Such an agreement would do far more to secure America's future than would a massive military expansion built on a fragile economic foundation, hollowed out by mountains of debt. Unfortunately, instead the country appears on the verge of pursuing a set of policies that will turn a difficult but manageable problem into a far more intractable one.

As interest payments continue to rise, the federal government will likely devote a larger portion of the federal budget to such costs, thereby crowding out opportunities for investment in other important priorities in both the public and private sectors. Interest costs so far in FY25 are the third-largest spending category for the federal government -- outpacing outlays for Medicare (net of offsetting receipts), income security, Medicaid, and veterans' benefits and services. Although defense spending was larger than interest during the first three months of this fiscal year, interest payments were larger for FY24 as a whole and are expected to again exceed defense spending this year.
««
22 / 22
»
»»