» »

Koliko Ram-a=?

Koliko Ram-a=?

1 2
3
»

Vesoljc ::

3% 8-O
Abnormal behavior of abnormal brain makes me normal...

Caligula ::

Pa se stvar statistike in meroslovja. Vecina folka upgrada iz malo na vec oz tamo do 512Mb, kjer se res se pozna performance gain in to fajn. Nice pa ne upgrada tako, da bi z ogromnih masin na manjse oz z odvzemanjem RAMa, ker se racunalnistvo pac ne razvija od boljsega h slabsemu in je tako ze statisticno jasno ,da folk v glavnem poroca, da so stvari hitrejse, ko pa so svojih 128 ali 256 povecali na 512 ali kakor mnogi iz kar 256 na 1 giga.

Ze v 5 min sem zasledil le folk, ki je upgradal z 512 Mb na 1 giga in vsi: ni nobene opazne razlike v hitrosti.

Na zalost se ne poglobijo v to, ce je mogoce clo pocasneje, ker se ne slisi logicno, nekateri pa take stvari "odmislijo"

Jaz ne odmislim nic kar tako. Ker dostkrat ni logike. Vcasih je treba kje FSB zvisat, da je stabilno, vcasih ka na kakem multiplierju noce laufat, pa das vec pa pri isti voltazi na vec Mhz laufa,.. skratka tisti, ki bo vedno slonel pri te receh samo na tem, kaj bi bilo na papirju najbolj logicno ne bo mel pogosto prav.

perci ::

Caligula: A ti res ne opazis, da se smesis? Kot da bi pokvarjeno plosco poslusal. Uni tam so tko rekl, na internetu tko pise, blablabla, moj brat je tako rekel, moj brat je car, jst sem tut car, blablabla.

In v tem cajtu, ko si napisal toliko postov, kar ti je gotovo vzelo kar nekaj casa, bi lahko ze nasel EN VERODOSTOJEN link, ki bi podpiral tvoje trditve. Pa saj vem, da si poskusil, samo tezko je najti neresnice na verodostojnih straneh. To te zajebava.

Caligula ::

To so rekli na Tom's hardware specificno za to zadevo, ki niti ni tisto o cemer sem jaz govoril, ker je bolj vezano na hardware.

Tisto o cemer sem govoril jaz govori bolj v smislu "opazil sem, da mi vecina stvari laufa pocasneje".

Caligula ::

Perci, smesi se tisti, ki drugim ocita "drugi so rekli" sam pa linke daje?

Caligula ::

+ domnevam, da ti je jasno, da Google za razlikjo od 5 mesecev nazaj, ko vtipkas karkoli z RAM, zaradi svoje nove "komercialno izprijene nove narave" ven mece sedaj nekaj cisto drugega in skoraj vedno prijazne prodajalce RAMa?

Saj ves, da je denar gibalo sveta, ne?

Google se na zalost mocno spreminja v tej smeri. Tisto o cemer sem pisla jaz, je najti cedalje tezje.

Smesil si se ti, ko si se tako lepo prostovoljno javljal vsakic, ko je kdo omenil kaj idiotskega, ces zakaj te zali :D

perci ::

Indeed, 512-MB RAM is the bare minimum for fast Windows XP systems. Long gone are the days of Windows 98 and Me, when 512 MB was the most memory that the majority of systems needed.

The maximum amount of RAM depends solely on the motherboard and its chipset.


Tole pise na tvojem linku.
Malo nizje pise pa tole.

You should install as few RAM modules as possible. Reducing the number of chips on the module will also enhance performance and stability.

Tisti tvoj link govori o stevilu modulov in ne o kolicini rama, obstajajo tut 1GB moduli, ves?

perci ::

Smesil si se ti, ko si se tako lepo prostovoljno javljal vsakic, ko je kdo omenil kaj idiotskega, ces zakaj te zali


O cem ti kvakas? A naj ti spet na besedo verjamem?

Caligula ::

+ vesoljc:

Zakon vlagat denar v neki, kar ti upocasni comp-pa tud ce za 3%, pa ce sploh ne rabis ane:D

Pol pa piskat, da si recmo dubu slabo grafo, k se navije sam 10, namest 15% al pa hvalt eno plato, k gre cez 200 FSB, medtem k ena pac lezi 5 pik nizji?

Al pa da gres kupovat RAM za dual mode, k doda 4%? Pa dual plato, pa nasploh 400 RAM,.. ko vsak tak procent ne steje?

Ce se gremo to, a upocasni comp, jaz pravim-ocitno dostim ja, na starejsih masinah ze zaradi cache problema, ko pa pridemo do smisla (value for money) pa glave pregledat vsem, ki se usajajo.

Se na strani, kjer prodajajo RAM, pise, da je vec kot 512 Mb za tiste, ki resno obdelujejo video oz se hocejo it profesionalno rabo grafike,..

Da ne omenjamo folka, ki da raje 30k za vec RAMa pa pol uporablja Photoshop, ki pozre vse kar se da, namesto kaksen boljsi program, ki ti tudi ne proba sam na silo se pagefila po svoje neki paralelno pedent.

Za folk, ki ne rabi CADa,.. je vec kot 512 Mb stranmetanje denarja!

Caligula ::

Pa a sm se jz smotu, al je tema kaj kupiti?

Ko bo kako kupiti kar ne potrebujete in to zafilati, pa kupiti cimdrazje pa porabiti denar, ki bi ga lahko porabili za stvari, ki bi vas comp dejansko pohitrile,.. boste pa zareli:D

V vecini primerov ocitno pri preskoku z 512 Mb na 1 giga nima nobenega smisla. Mogoce za Kugllagerja, ki mu ob istih programih zagnanih kot pr meni (pa mam winse ze fajn zagiftane) njegov comp serje. Ticu vse laufa pa on bi dejansko se profitiru, ce bi sel na 512Mb k do tam se res se pozna-tko pravijo uporabniki.

Za 1 giga pa res ne zasledim nobenga gejmerja k bi vrisku.

Kugllager in SKA-kaksni graficni mata v compu?
resno vprasanje.

perci ::

Caligula: Tebi angleščina dela probleme, tistih 3% se izgubi zaradi večih modulov, ne zaradi količine rama - ne vem zakaj to ze drugic pisem - verjetno zato, ker ti argumente proti sebi zelo rad spregledas.

kuglvinkla si zadnjic poimenoval kugllager

Caligula ::

Perci-oni to pisejo ja-samo beri za kaksne zadeve:
Za memory content creation. Za obdelavo videa,.. za hude graficne aplikacije,..

Je to tisto o cemer sem govoril jaz in o cemer si govoril ti?
To dela TIC? Bolhca? Jaz? Folk ki ne uorablja CADa?

Ti si naredis vecjo uslugo, ce prodas 512 Mb in si fragmentiras disk.

Ja, obstajajo 512 Mb moduli. A ko bom upgradal bom pa obstojece stran metal? Jih prodal za pol cene pol pa nove po polni nabavljal?
Zakon, se pravi da za nic performance gaina oz rahli padec, bom dal se vec denarja?

Bravo!

Se dobro da ne vodis kakega trust funda. Bi bli vsi brez penzij na koncu.
Ti prav probas opraviciti stranmetanje denarja.

Za tistih 30k dobim posebej kisto, ki spila linuxe in muziko pa word, pa mam lahko ze na mojem compu par aplikacij manj odprtih, pa se prenasam ga lahko pos stanovanju, da folk lahko v kerikoli sobi Divxe gleda.

Aja sej res, meni RAMa pri isih aplikcijah kot tebi ne zmanjkuje! Eni delamo z glavo in premislimo kako obstojec hardware izrabit. Drugi spet raje nekaj kupijo in potem probajo to opraviciti.>:D

Caligula ::

Ti pa slovenscino slabi razumes-gor sem ze opisal, da je to zaradi hardwera in da to je sele samo vmesno-do takrat ko najdem tisto kar sem iskal in takrat nasel.

Je pa smesno, da tudi te stvari upocasnijo. se pravi to pa ne steje nic. To je celo dobro, da tvojo dragoceno nalozbo se tvoj hardware upocasnjuje >:D In se drazji pa hitrejsi RAM ko mas, vecja je izguba oz manjsi prirastek pri cemerkoli, ce dodajas.

Grem stavit, da med vami tukaj ni enega ekonomista.
Jaz to sem.

Kako se bom smesil jaz, ko pa si ti tisti, ki stran mece denar?

Glavobol:O

Caligula ::

Pa da ti se rpevedem tisto zgoraj-to, a memory capacity relya solely on motherboard and chipset pomeni, da je omejitev pri tem koliko ga lahko das fizicna. Zakaj pa bi ga dajal? Da lahko stran mecem de:D nat?

Sej lahko denar direktno vtaknem v slot pa bo ucinek za hitrost isti oz celo boljsi>:D

Sej gre bankovec za 100 Evrov v slot za RAM. Pa zakaj bi ga dal tja? Ce ni nic od njega?

Ce nekaj lahko, se ne pomeni da je treba. Se manj pa da je to pametno:D

mescaline9 ::

Sem guglal in brkljal po formuih a threada o tem, da se xp-ji upočasnijo nisem našel. Najdeš, da se ne pohitrijo, kar je meni logično. Debat glede ram/pagefile zadev je tudi kar precej, sam prav o upočasnitvah nisem našel nič.
Ne rečem, da napaka ni na moji strani, a če je threadov toliko kot praviš calligula, potem bi verjetno kakšnega našel. Prosim za link do takšnega threada. Sej če jih je tolk veliko, ga boš ja našel.

//typos

Zgodovina sprememb…

Gandalfar ::

Premikam temo v Operacijski sistemi, ker debata bolj tja spada.

morphling1 ::

Caligula, noben ni napisal da ti bo 1GB rama pospešilo delovanje sistema, kar samo po sebi. Vsakemu normalnemu človeku je jasno če ekstra količina rama ni v uporabi, da zadeva ne bo kar sama od sebe hitreje laufala. Je pa močno podcenjajujoče razmišlanje, da tu noben ni sposoben potrošit več kot 512 MB rama v w2k ali winxp, pa ne gre tu samo za CAD programe, ki jih kar naprej omenjaš. Če bi vsaj malo poznal kako požrešne so novejše igre (ko kar naprej omenjaš gamerje) bi hitro videl da ti med delovanjem ne ostane zelo veliko prostega pomnilnika pri 512 MB, D3 alfa test gre korak naprej in že pri 512 MB začne avtomatsko povečevat swap file, kar pomeni, da je pokuril ves možen spomin in si že dela rezervo na disku. Z generacijo 2k4 iger bodo podobne zahteve samo naraščale. Tu noben ni prepričeval osebka da je 512 MB premalo in da mora nujno kupit 1GB, to si si zamislil v svoji glavi samo ti. Res je da za povprečnega uporabnika dandanes je 512 MB idealno, ampak za malo bolj zahtevnega pa tudi 1GB ne bo premalo. In če ti je znano delovanje računalnika, ne boš pisal neumnosti da bo 1GB delovalo počasneje kot 512 MB, tisti ki bo pokuril vse nad 512 MB mu bo z 1GB začelo delovati vse bistveno hitreje, hdd se zaenkrat še ne more primerjat s hitrostjo spomina. Če pa že govorimo o svežem sistemu s 512 MB in 1 GB pa so razlike minimalne ob kakovostnih modulih, ter maksimalnem številu dva za večino plat. Namreč ni problem v količini spomina pač pa o zasedenosti dimm slotov, da deluje komp. malo počasneje. Samo na NF2 platah sta dva modula idealna, na VIA platah je še bolje imeti samo en modul, dočim na 875 platah se spominska prepustnost celo poveča če so zasedeni vsi štirje sloti po možnosti s double sided moduli. In če se poveča spominska prepustnost se bo povečala sistemska zmogljivost brez pardona, ni možno da bi spomin deloval hitreje cel sistem pa zaradi tega počasneje.
Če povzamem 1GB na novih platah ter recimo dveh enako dobrih modulih je v najslabšem primeru malenkost počasnjejši (čisto neopazno za vsakdanje delo, razen kak sintetični test bi mogoče pokazal malenkost počasnejše delovanje) od konfiguracije s 512 MB na čistem sistemu.
Upočasnitev (po tvojem mnenju opaznih, kar se smatra več kot 10%) kot jih hočeš prikazat na novih čipsetih in kvalitetnih komponentah ni, ne obstajajo in pika. Jaz sem zadeve sprobal sam in mi ni treba kazat neke obskurne forume, kjer se je en pingo zmislil da mi pri 1GB sistem laufa občutno počasneje.

ps. od tu naprej bom brez pardona brisal vsak tvoj post, ki ne bo pokazal na konkreten verodostojen link s primerjalnim testom, ki bi podkrepil tvoje ideje. V končni fazi (ko boš probal z nekim xy linkom pokazat nasprotno) ti bom jaz demonstriral test s 2x256 ter 2x512 MB konfiguracijo na NF2 platah ter novih Intelovih čipsetih, da bodo pokriti obe najbolj popularni novi konfiguraciji.
pps. pa naj ti bo to še zadnje opozorilo, pred kakim nazivom ali brezkompromisnim brisanjem, ko boš naslednjič s svojo aroganco namenoma narobe pisal in s tem žalil druge forumaše.
http://www2.arnes.si/~mlivak/ Nekaj kar naj bi bila moja domača stran, pa nikoli ne bo :)

mescaline9 ::

Lej calligula, do sedaj si dokazal (oz. ti vrjamem), da če ne rabiš 1 giga rama, ga lahko imaš 512 mb. To je jasno. Količina rama je odvisna od uporabnika. Tistemu, ki taka količina rama ne služi, naj si ga ne kupuje. Itak, nede?
Pa te stvari me ne motijo, je že v redu če si se zapičil v to. Js menim, da se pogovarjamo o upočasnitvi xp sistema če je količina rama večja od 512 (ali rečemo 768) MB. Za to nisem našel nobenega linka. Ti tudi nisi podal nobenega linka, ki bi to dokazal, niti ene izmed mnogih debat o katerih ti govoriš nisem našel.

Strinjamo se na tem, da več kot 512mb pripomore malo ali nič na hitrosti, kar je logično. In za to so tudi bili podani linki. Ti trdiš, da se sistem upočasni. "Mi"smo svoje linke dali, zdej dej še ti svoje. Pošteno?

Tic ::

Sade: Odvisno koliko časa nameravaš imeti še ta računalnik. Če boš menjal v 1 letu, potem se ti ne splača kupovati 512, ker bo pridobitev glede na ostale dele PCja minimalna. Sploh pa pc verjetno ni namenjem igranju Doom-a 3 kjer bi se dodatni ram poznal ;)

[odgovor se nanaša na 1. post]
persona civitas ;>

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Tic ()

[SkA] ::

Glede na to da ste že vsi vse povedal, nimam ravno kaj blaznega za dodati :)

Če Sade tole še bere, predlagam da mu dokonca pomagamo, če je že prosil za nasvet. :)
Glede na to da si podal bolj skope informacije o tem za kaj računalnik uporabljaš, bom dejal takole: Tako kot so drugi predpostavili, verjetno ne uporabljaš računalnik kot gamer, ampak prej kot poslovni/pisarniški računalnik. Potemtekam predlagam da dokupiš še en 256 MB modul in ga dodaš v računalnik.

Najverjetneje se ti finančno res ne splača dodati v računalnik 512MB modul in ostala dva prodati, ker boš pri vsakem zgubil kakega jurja glede na tržno vrednost (razen če imaš kakšnega poštenega kupca?). To bi sicer bila najlepša rešitev ampak SDRAM je že zastarel in si v potencialnem novem računalniku z njim ne boš mogel pomagati. Kar pomeni da boš spet prodajal. 8-O

Dejstvo ostaja, da imaš Pentiuma 3 500Mhz, kar verjetno pomeni da nekih težkih igric in programov ne poganjaš. Lahko pa nam malo bolj podrobno opišeš za kaj računalnik uporabljaš, pa bodo tudi naši nasveti imeli večjo težo. :8)
Za eno banalno primerjavo o porabi pomnilnika ti lahko povem, da moji Windows XP trenutno uporabljajo 300 MB pomnilnika, pri čemer je odprt 1 internet explorer, 1 Outlook 2003 in en notepad. Od manjših zadevic pa jih imam poleg tega še pribljižno 9 (ActiveSync za dlančnik, DVD-Region Free, nVidia, Logitech miška,...). :)

To je moje mnenje, pa naj še kdo drugi poda svojega, da se boš lažje odločil. :8)
1 2
3
»


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

ATI hd 4870 1GB .....

Oddelek: Strojna oprema
222731 (2015) Pyr0Beast
»

512Mb več?

Oddelek: Strojna oprema
442224 (1354) para!
»

ram in hitrost racunalnika

Oddelek: Strojna oprema
101510 (1232) SasoS
»

Kaj vsi z dragimi RAMi pravite na te trditve? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Navijanje
1087002 (5064) Caligula
»

RAM 512 MB vs. 1 GB

Oddelek: Kaj kupiti
111262 (1071) Caligula

Več podobnih tem