» »

RAM 512 MB vs. 1 GB

RAM 512 MB vs. 1 GB

hokuto ::

Dilema je razvidna iz naslova teme, vendar pa se mi zdi, da je glede tega kar nekaj špekulacij. Velikokrat se mi namreč zdi, da je precej govorjenja o tem na pamet, brez neke trdne osnove. V stilu 1 GB je seveda boljše, ker je pač 2x več, pa da bo kmalu treba imet toliko rama, itd.
Meni se zdi imet 1 GB rama, zato da ga je pač 1 GB in je potem neizkoriščen, nesmiselno. Za razliko v denarju rajši kaj drugega kupiš, kar bo imelo opazen efekt.

Zato me zanimajo konkretni scenariji, v katerih 1 GB rama dejansko pomeni opazno prednost pred 512 MB. Torej v katerem primeru se splača imet 1GB rama oz. kako ga pametno izkoristit (pa brez neosnovanih domnev prosim).

Tilen ::

Raje 512 MB PC 4000 kot 1 GB PC 2700 =)

hokuto ::

Ok to itak ;)

Ampak recimo, da se omejimo na enako hiter ram in je edina razlika v kolicini le-tega. Torej 512 MB vs. 1 GB enako hitrega rama.

Tilen ::

Glede enake hitrosti mislim da se vseeno ne izplaca, se posebej ce mislis navijat kr potem ko mislis nove rame kupit kam bos dal teh 1 GB ? ce pa vzames 512 MB PC 4000 recimo pa jih lahko mas zelo dolgo pa se dobro ti bojo sluzili. A navijas ?:)

hokuto ::

Ok navijanje je torej en primer v katerem je 1GB rama kontraproduktivno (btw nisem ravno navijalec, vsaj od časov legendarnega celerona 300A ne več ;)). Stvar pa je v tem, da sem jaz ta thread odprl bolj z namenom iskanja primerov, ko se 1GB rama res splača imet, ker so primeri v katerih se ne, dosti bolj pogosti in jih ni težko najt.

c3R4R ::

Lej. Odvisno za kaj rabiš komp. Recimo, nekateri poganjajo polno aplikacij, ne vem česa še, pa majo (če pritisneš Ctrl+Alt+Del in greš pod Performace ti lepo pokaže kok rama trenutno uporabljaš. Jst ga trenutno uporabljam 170MB), okol 800MB porabe. Al pa poganjajo dva OS hkrati, kar je tudi zelo požrešna varianta za RAM.

Recimo, da maš 512MB rama, koristiš ga pa 600MB. Kam gre kar je več od 512MB??8-O Odgovor je preprost. Piše se na disk v obliki virtualnega spomina. Disk postane podaljšek spominski modulov. Sliši se fino, ampak ni. Ker, ko je treba iz diska prebrat tiste zapise, ki naj bi bili na ramu (če bi imel več prostora), vidimo stranske učinke, ki se kažejo kot štekanje špilov, počasno odpiranje programov... Kapiš?

Recimo, jst pokurm max. 360MB rama. Pol men 1GB zaenkrat še ne koristi, right?

Zaključek: Če boš RES rabu 1GB rama, si ga kupi. Drugač je to trenutno potrata keša. Windows XP za normalno delovanje (surfanje) porabijo okoli 150MB, več ne. Pa že jst sm vštel rezervo.

Moj nasvet je, če si povprečen user (surfanje, kakšen špil, mal programiranja) si kupi 512MB, manj sigurno ne. Vsaj 512MB.

:)
Zaradi neurij imajo hrasti globje korenine.

kuglvinkl ::

Odvisno kakšne aplikacije uporabljaš. Ko delam prelom (dobesedno hehe), zlahka zabijem pol giga oz. pridem na okoli 450-480, s tem da slike so slike daleč od strahotne velikosti.

DTP, CAD, CAM, za vse to rabiš giga za udobno delo. Kako je z obdelavo zvoka in videa, ti pa iz lastnih izkušenj ne vem povedat.

Sicer pa, ko sprošam nezavedno s pomočjo UT2k3, je iz logov razvidno, da mi ostane okoli 3 MB placa, s tem da med igor ne opazim nalaganje z diska.

Tko da, za novejše igre, bo verjetno 1 giga nuja.
Your focus determines your reallity

Caligula ::

Pozna se pri CAD in podobnih programih, pri stiskanju videa se nekaj pozna a ne toliko, da bi se splacalo RAM dokupovati, ce ga imas ze 512Mb,..

Predvsem pa je dobro, ce naredis tole.

Snami si z neta program Free RAM XP. Snami si verzijo 1.40 in probaj.

Za razliko od ostalih butastih programov za RAM, ki dosezejo le to, da ko ga sproscajo, ga odvzamejo aplikacijam, ki ga potrebujejo pa da pripravijo aplikacije, da zacnejo uporabljat pagefile z diska, kar upocasni vse, ta program nima tega efekta. Ne pripravi XPjev, da bi zaradi njega zaceli izkoriscati pagefile kakor pogosto pocnejo ostali programi tega tipa. Ampak to velja za to najnovejso verzijo..

V bistvu je grozljivo kako so XPji(predvsem pa nekateri programi) se vedno butasti. Dejanso ti sprosti recimo iz 20Mb na 280 Mb free (in to je razvido tudi v XPjih pod performance tako da to ne neka izmisljotina),. in vidis kako malo RAMa je dejansko potrebnega in kako zelo butasto ga kaki programi ne vracajo XPjem, ko ga ne potrebujejo vec.


1Gb RAMa normalnemu uporabniku ne bo pohitrilo racunalnika, razen ob res res redkih trenutkih (dejansko trenutkih), ko ga kaka pozresna aplikacije veliko pogoltne.

Pa nasploh upostevaj pravilo, da kaj kupis, ko to potrebujes. Ne vem o kakih igrah je govora, ker pri teh, ki trenutno veljajo za zahtevne meni ne primanjkuje RAMa. PAc, ce ga pa kdaj bo pa ga dokupis moras pa vedet, da obicajno to potem pomeni, da moras met bolj relaksirane timinge in kak delcek performans celo izgubis s tem.

Ce kaj dizajniras,.. pa ce profesionalno obdelujes video,.. potem ja, drugace pa neko dograjevanje nima smisla.

Dajte pa malo probat ta program. Jaz sem bil kar malo presenecen.

PA se loceno-a je komu jasno zakaj Windowsi se danes tako bogo delajo z CD, DVD,.. enotami, da racunalnik skoraj crkne ko dobi vase kak medij?

hokuto ::

Hvala za odgovor, vidim pa da sem ga malo polomil, ko sem izpustil informacijo, da se kar dobro spoznam na računalnike in sem vam naredil nepotrebno delo z razlago meni dobro znanih zadev. Vem koliko porabijo Win XP (meni še podpovprečno malo, saj disablam 3/4 serviceov), vem kako je s swapanjem in vem, da je za to kar in kako trenutno jaz delam z računalnikom 256 MB premalo, 512 MB pa bi moralo biti dovolj.

Ampak to je trenutno, kaj bo v bodoče pa ne vem točno, zato sem prosil za opis konkretnih scenarijev, kjer se 1 GB rama splača. Ne da se mi namreč vsakih par mesecev nadgrajevat računalnika in bi s pomočjo teh scenarijev lažje predvidel mojo lastno potrebo po ramu tudi za naprej oz. bi ugotovil, da se mi bolj splača kakšno stvar počet na drugačen način, ki bi mi ga več rama dopuščalo. Glede na to, da ram ni procesor (tej se skozi samo cenijo in kasneje, ko ga kupiš, več dobiš za isti denar), ampak so njegove cene bolj podvržene drugim faktorjem, tako da je lahko kasneje celo dražji, se mi nekoliko predimenzioniran nakup, ki bi prehitel potrebe za recimo nekaj mesecev, ne zdi izguba denarja. Stvar je tudi v tem, da je kolikor vem boljše, če so vsi rami v računalniku enaki, kar je veliko lažje doseč, če kupiš vse hkrati, kot pa z nekaj mesečnim zamikom (vprašanje, če bi takrat sploh še bil enak ram na voljo). Sploh pa, če bi npr. zdaj kupil 2*256 MB, bi moral ob prehodu na 1 GB ves ram menjat, kar je spet ena kolobocija, ki se ji raje izognem.

hehe pozabil dat "pošlji" (multitaskiram kot windowsi, vsake toliko časa kaj uide ;)), pa sta že dva nova odgovora medtem...
Kugl in Juras... take odgovore sem iskal :)
Zanimivo glede Free XP Ram Juras, zaradi prav tistega kar navajaš sem namreč sam že pred časom obupal nad ram optimizerji in sploh nisem poskušal novih. Tega bo pa očitno treba kot praviš, še celo freeware je in dostopen
tukaj.

Ko smo že pri programih, ki delajo z ramom... ima kdo kakšne izkušnje z raznimi ram disk driverji? Kaj vse bi lahko preusmeril na ram disk in s tem seveda primerno pohitril delovanje. To bi, se mi zdi, tudi lahko pomembno vplivalo na potrebno količino rama, če bi se našlo recimo kaj večjega kar bi blo smiselno prestavit na ram disk (recimo swapfile :P).

Caligula ::

Jah ravno, ko premescas RAM na dis se zadeve upocasnijo.

Mogoce, ce bi imel kak posebej hiter disk pa bi mel gor same take stvari kokr swapfile,.. al pa kak majhen a hiter SCSI disk,..
Sam to je v bistvu preseravanje.

Nekih resnih potreb po novih procesorjih in RAMu jaz se kako leto ne vidim.
Lepo poisci dobre timinge pa kak soliden FSB pa bos ze veliko naredil.
Pa racunaj, da bodo cez kako leto komponente se cenejse (pa se EU) pa da bos precej bolj naklonjen menjavi vsega skupaj kot samo ene komponente,.. ampak to cez kako leto. Do takrat se ti pa v obstojec sistem res ne splaca prevec metat.

Pa ni narobe, ce med programi, recimo za slike, izberes pac take, ki so manj pozresni. Dejansko je veliko programov porazno zasnovanih. Je pa vedno nekaj alternativ in sporbas tistega, ki ti dela najbolje. Skratka hardware dokupujes, ko ga res rabis. Tudi RAM ni vec tako volatilna zadeva kot kak sodcek nafte 0:)

So cene kar stabilne, so pa recimo za vogalom nekje ze nove tehnologije..

Pa ni narobe, ce se ljudje naucijo iztisnit res vse iz obstojecih zadev.

Je pa to brez dvoma res, da za XPje je za udobno delo minimum pri 512 Mb RAMa potem pa se krivulja narascanja popolnoma izravna.
Skratka med 256 in 512 Mb je razlika izjemna potem pa nic vec.

hokuto ::

Ja sej glede porabe rama, sem kar precej natančen. Disablam kar se le da dosti win service-ov, cel čas imam pognane le programe, ki jih res rabim (ikone v trayu mi ne zasedejo polovice taskbara kot nekaterim;)) in tudi kadar imam možnost izberem bolje optimizirano oz. manj požrešno alternativo (recimo Winamp 2.x ali foobar, ne pa bolj fancy Winamp 5).

Glede ram diska nisem siguren, da sva se točno razumela... to je driver, ki ti v ramu naredi disk - sistem vidi kot da imaš še en disk, ki pa je dejansko v ramu in je torej tako hiter kot ram, seveda pa se vsebina izgubi vsakič, ko rebootaš. Pri operaciji ob kateri Winsi (ali kakšna aplikacija) pišejo na disk kakšne začasne datoteke, bi preusmeritev tega pisanja na tak ram disk, seveda močno pospešila izvajanje. V kolikor bi se torej našla kakšna taka operacija, ki se dovolj pogosto izvaja in bi se njeno pisanje dalo preusmerit na ram disk, bi bilo po mojem dobrodošlo, žrtvovat določeno količino rama. Seveda le v kolikor bi ga imel dovolj, da ne bi to žrtvovanje pomenilo siceršnjega pomanjkanja rama in s tem več swapanja.

Caligula ::

Ste kej probavali ta program? Kako vam deluje?
Govorim o FREE RAM verzija 1.40


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Flash disk za HDD cache?

Oddelek: Strojna oprema
151910 (1654) kixs
»

Ali je mogoče simulirati ram (prepričati program da ga maš več)?

Oddelek: Strojna oprema
244404 (3658) roli
»

Forcanje, da PC uporablja RAM namesto pagefile.sys

Oddelek: Operacijski sistemi
292082 (1706) Microsoft
»

Gigabyte RAM Disk

Oddelek: Strojna oprema
442439 (1762) Pyr0Beast
»

Je smislno imeti 2gb rama?

Oddelek: Strojna oprema
462333 (1045) LuiIII

Več podobnih tem