» »

Shranjevanje zelenjave v hladilniku

Shranjevanje zelenjave v hladilniku

yansek ::

Pozdravljeni,

kako shranjujete zelenjavo oz "zelenje" kot npr.: mlado špinačo in blitvo; ohrovt; zeleno; različne tipe solat, pa tudi peteršilj, baziliko...da ohranijo čim daljšo svežino?

Slišal sem nasvet, da je pametno npr mlado špinačo v hladilniku shranjevati tako, da se jo zapre v vrečko za sadje, da se prepreči nadaljnje izhlapevanje vode.

shark_nm ::

Hladilnik ima predal za zelenjavo ampak bolj malo uporabljamo. Je vse na vrtovih in v rastlinjakih. V planu pa je liofilizator, potem je pa zmaga.

Endivja ::

Jaz solato zavijem v časopisni papir. Ostalo pa zamrznem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Endivja ()

111111111111 ::

shark_nm je izjavil:

Hladilnik ima predal za zelenjavo ampak bolj malo uporabljamo. Je vse na vrtovih in v rastlinjakih. V planu pa je liofilizator, potem je pa zmaga.

Do tell more...
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

grobijan ::

Vakumske posode.

bozicek ::

Zelenjavo se shranjuje tako (če jo imaš veliko, recimo ko zraste na njivi) da blanširaš in shraniš v skrinjo
Tista tri peresa ki jih kupiš v lokalni štacuni se ne sekiraš za pet dni uporabe in vržeš v predal za zelenjavo v hladilniku
Itak je pa čisto umetna. Korenje iz Lidla je bil po enem mesecu še povsem isti. Glava radiča je že 10 dni not pa je tudi ista.
Darila letos samo za poredne

Badwolff ::

111111111111 je izjavil:

shark_nm je izjavil:

Hladilnik ima predal za zelenjavo ampak bolj malo uporabljamo. Je vse na vrtovih in v rastlinjakih. V planu pa je liofilizator, potem je pa zmaga.

Do tell more...

https://eko365.si/liofilizator-za-domac...

4k :)):O

bozicek je izjavil:

Korenje iz Lidla je bil po enem mesecu še povsem isti. Glava radiča je že 10 dni not pa je tudi ista.


še sreča :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Badwolff ()

shark_nm ::

111111111111 je izjavil:

shark_nm je izjavil:

Hladilnik ima predal za zelenjavo ampak bolj malo uporabljamo. Je vse na vrtovih in v rastlinjakih. V planu pa je liofilizator, potem je pa zmaga.

Do tell more...


Kaj te zanima lifoilizator? Evo tule si malo poglej. V glavnem posušeno z vakumom in sublimacijo, tako da obdrži 97% al nekej vseh mineralov in vitaminov zadeva in ko rehidriraš je približek sveži zadevi. V trgovini je kar nekaj lifoziranih zadev za kupit ampak drago precej. Imaš tudi sladoled :P Aja drugače pa lahko spečeš lazanjo jo freeze dryaš in v nepredušni vrečki počaka 30+ let. Nato samo rehidriraš pogreješ in menda ni šanse da bi pogruntal da ni sveže pripravljeno. Minus te naprave je da je kar energijsko požrešna ampak če imaš sončno te ne gane.

yansek ::

Kupil sem črni ohrovt (oz črno zelje), mlado blitvo in špinačo, vse se mi je po nekaj dneh v hladilniku posušilo oz je izgubilo svežino

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

Nikonja ::

Problem hladilnikov je da sušijo zrak in zato niso dobri za daljše hranjenje zelenjave, seveda razen če imajo poseben predal za zelenjavo - ampak niso vsi predali isti, pri večini je to samo ločen predal ki je dejansko isti drek kot navadna polica, nekatere znamke pri boljših modelih pa imajo dejansko čist ločen predal z ločenim hlajenjem in zadrževanjem vlage in v tem predalu zelenjava (vem iz izkušenj) zdrži precej več (tudi tista domača). Liofiliziranje se splača če imaš res naenkrat ogromno količino sadja in zelenjave in imaš dovolj prostora za shranjevanje, večina je redko kdaj v taki situaciji.

Ne bom delal reklamo za nobeno znamko ampak se po meni splača vzet hladilnik z čist ločenim predalom za sadje/zelenjavo kje se lahko ločeno kontrolira količina vlage in temperatura. Npr. domača solata drugače gre v nič po 2 dneh, v takem predalu zdrži več kot teden brez problema.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Nikonja ()

yansek ::

Nikonja je izjavil:

Problem hladilnikov je da sušijo zrak in zato niso dobri za daljše hranjenje zelenjave, seveda razen če imajo poseben predal za zelenjavo - ampak niso vsi predali isti, pri večini je to samo ločen predal ki je dejansko isti drek kot navadna polica, nekatere znamke pri boljših modelih pa imajo dejansko čist ločen predal z ločenim hlajenjem in zadrževanjem vlage in v tem predalu zelenjava (vem iz izkušenj) zdrži precej več (tudi tista domača). Liofiliziranje se splača če imaš res naenkrat ogromno količino sadja in zelenjave in imaš dovolj prostora za shranjevanje, večina je redko kdaj v taki situaciji.

Ne bom delal reklamo za nobeno znamko ampak se po meni splača vzet hladilnik z čist ločenim predalom za sadje/zelenjavo kje se lahko ločeno kontrolira količina vlage in temperatura. Npr. domača solata drugače gre v nič po 2 dneh, v takem predalu zdrži več kot teden brez problema.


O liofiliziranju v tem trenutku nisem razmišljal in bolj iščem kakšne praktične rešitve za shranjevanje v običajnem hladilniku.

Ta ima ločen predal ampak brez, da bi lahko posebej kontroliral vlago in temperaturo, torej je verjetno bolj zgolj kot polička.

Obstaja vseeno kakšen prekličen nasvet glede shranjevanja mlade blitve, špinače, ohrovta, rukole, solat v običajnem hladilniku, da ohrani svežino vsaj kakšnih nekaj dni?

Ena od prodajalk pravi, da naj npr blitvo dam v tisto običajno vrečko za sadje (kakršne imajo v supermarketih za nabiranje sadja) in jo na rahlo zavežem, da vlaga ne bi ugajala, čeprav naj bi tašna vrečka vseeno omogočala "dihanje" zelenjave in ni povsem običajna plastična vrečka.
Druga pa npr pravi naj zelenjavo npr v hladilniku neprodušno zaprem v plastično posodo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

link_up ::

v hladilniku zdrzi endivja cel mesec, zelje se dlje.

Ste me pa cist zrajcal s tem liofilizatorjem. :) Kje najdem tako shranjeno hrano? Da probam, ce se sploh spaca res dat 4k za to...

25 let stara lazanja...pfff
In and Out

kajtimara ::

Nikonja je izjavil:

Problem hladilnikov je da sušijo zrak in zato niso dobri za daljše hranjenje zelenjave, seveda razen če imajo poseben predal za zelenjavo - ampak niso vsi predali isti, pri večini je to samo ločen predal ki je dejansko isti drek kot navadna polica, nekatere znamke pri boljših modelih pa imajo dejansko čist ločen predal z ločenim hlajenjem in zadrževanjem vlage in v tem predalu zelenjava (vem iz izkušenj) zdrži precej več (tudi tista domača). Liofiliziranje se splača če imaš res naenkrat ogromno količino sadja in zelenjave in imaš dovolj prostora za shranjevanje, večina je redko kdaj v taki situaciji.
Ne bom delal reklamo za nobeno znamko ampak se po meni splača vzet hladilnik z čist ločenim predalom za sadje/zelenjavo kje se lahko ločeno kontrolira količina vlage in temperatura. Npr. domača solata drugače gre v nič po 2 dneh, v takem predalu zdrži več kot teden brez problema.

Termodinamika. Zato je hladen zrak, suh zrak.
Kako v hladilniku ograditi prostor z več vlage, pa da je vseeno hladen?
Sveža zelenjava je odvisna od vrste zalenjave. Ena je lahko v hladilniku dlje.
Jaz:
Imam svežo zelenjavo spodaj, najprej ponucam odprto - lisnata solata - potem tisto pakirano v atmosferi.
Ostal je tudi spodaj, brez problema.
Svežo zelenjavo imam do 3-4 dni, pakirana v atmosferi od 5 do 1 teden.

Zgodovina sprememb…

MisterR ::

Špinačo ločim na liste in jih zapakiram v vrečke in dam v zamrzovalnik (ponavadi porcijsko).
Brtični ohrovt dam kar celi v skrinjo.
Bučo narežem na kocke in dam v skrinjo.
Solato pustim v hladilniku ali kleti zavito v časopis papir.
Petršilj enako, operem in dam v skrinjo. Eno posodico imam zmeraj sesekljanega. Drugače pa kar cele vejice. Sicer pa petršilj tudi sušim in ga uporabljam kot suho začimbo (enako kot baziliko in rožmarin).

Super zadeva so tudi domače jušne kocke, sploh za kako hitro pripravo, vržeš v vodo, dodaš rezance in imaš kosilo/malico
https://oblizniprste.si/slastni-nasveti...

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: MisterR ()

111111111111 ::

link_up je izjavil:

v hladilniku zdrzi endivja cel mesec, zelje se dlje.

Ste me pa cist zrajcal s tem liofilizatorjem. :) Kje najdem tako shranjeno hrano? Da probam, ce se sploh spaca res dat 4k za to...

25 let stara lazanja...pfff

Jaz sem včeraj 1 uro gledal filme po youtubu. :D

Sam se začne nekje pri 4000€.

Pa pakiranja bi jaz delal kar v navadne vakum vrečke. Mogoče se pa pol hudič zdrobi?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

link_up ::

ma f**** hell...spet bom za dve leti podaljsal sparanje za teleskop. :) Si bom sel pogledat, v penziji hocem jest letnik 2023.
In and Out

yansek ::

Kaj bi brez interneta, a?


Nekaj podnaslovljenih video ponazoritev

How to Store Kale
Simple storage tips on how to store kale and keep it fresh longer. Plus ingredients to never store kale with. This food hack uses items you already have at home.


How to Store Fresh Spinach for Weeks

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

IL_DIAVOLO ::

Petersilj v posodo s tesnilom in bo pocakalo na veke vekov.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

111111111111 ::

link_up je izjavil:

ma f**** hell...spet bom za dve leti podaljsal sparanje za teleskop. :) Si bom sel pogledat, v penziji hocem jest letnik 2023.

He, he, he... Jaz pa kolebam med fasado in lifozatorjem. :D

Je kdo našel že kako pametno ponudbo za solidno ceno?
Če prisloniš uho na vroč šporhet, lahko zavohaš kak si fuknjen.

Meizu ::

Badwolff je izjavil:

111111111111 je izjavil:

shark_nm je izjavil:

Hladilnik ima predal za zelenjavo ampak bolj malo uporabljamo. Je vse na vrtovih in v rastlinjakih. V planu pa je liofilizator, potem je pa zmaga.

Do tell more...

https://eko365.si/liofilizator-za-domac...

4k :)):O

bozicek je izjavil:

Korenje iz Lidla je bil po enem mesecu še povsem isti. Glava radiča je že 10 dni not pa je tudi ista.


še sreča :D


Vprašanje je zakaj bi hotel dat 4.000 eur za zamrznit 3 kg zelenjave za 25 let... A to bolj za primerjavo okusa med mosanto 2000 in mosanto 5500 paradajzom?

matobeli ::

To je ta hipsterski pristop. Vsi vemo da je paradižnik najokusnejši vložen z nekaj bazilike.

Sej ne rečem, liofilizator je next gen naprava, praktično je najboljše kar lahko dobiš na tržišču in veliko performance hrane gre na ta način, ampak v resnici dobremu staremu vlaganju na 1001 način nič kaj dosti ne manjka.

Sem pojedel kar precej hrane pripravljene na ta način, v gorništvu se recimo na veliko uporablja, prav tako v vojaških obrokih. Resnica pa je, da bo začetna investicija zgolj začetna, poleg tega se porabi ogromno časa za pripravo in sušenje ter tudi same energije da ta hrana nastane, da na koncu dobiš hrano ki je read to go, namesto hrane ki je almost ready to go.

IzRezije ::

Endivja je izjavil:

Jaz solato zavijem v časopisni papir. Ostalo pa zamrznem.


Sej to smo vsi skos počel, ampak to se rajš odvadi. Ofset tiskarske barve so totalna svinarija, da o papirju rajš ne bi.

c3p0 ::

link_up je izjavil:


Ste me pa cist zrajcal s tem liofilizatorjem. :) Kje najdem tako shranjeno hrano? Da probam, ce se sploh spaca res dat 4k za to...

25 let stara lazanja...pfff


Predvsem sadje se dobi tako preparirano, jagode, maline, tudi meso, ipd. Tehta nič, ker ni več vode, stane pa premoženje :)


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Kateri gospodinjski hladilnik? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12840777 (2572) klekej
»

Test Hrane (zakaj ni dobro siliti otroke z dolocenim sadjem, zelenjavo. Katero? (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
10710211 (8078) Matejjjjj
»

Nakup kmetije za samooskrbo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Problemi človeštva
14827160 (21398) otago
»

Kvaliteta zelenjave v trgovini (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
527564 (6195) m0LN4r
»

Domača zelenjava

Oddelek: Loža
407699 (5978) energetik

Več podobnih tem