Forum » Loža » Kvaliteta zelenjave v trgovini
Kvaliteta zelenjave v trgovini
techuser ::
Pred nekaj dnevi sem naročil temne bučke preko mercator spletne trgovine. Zanima me, ker se dogaja tudi drugod po trgovinah, kaj je narobe s kvaliteto zelenjave, da se razlikuje kot noč in dan od dobavitelja do dobavitelja?
Namreč pred nekaj meseci sem kupoval bučke in moram priznat, da so bile kar nekaj mesecec odlične, lahko si jih jedel surove, okus kot da bi je jedel sadje skoraj brez sladkorja. Tiste odlične so bile iz Italije, sem včasih dobil še embažalo. Zdaj pa so spet začeli očitno dobavljati najverjetneje od drugega dobavitelja, ker je okus grenek in včasih imaš lahko probleme s slabostjo. Ko sem jih olupil, so znotraj rumenkasto bele, zunaj pa itak bolj mehke namesto trde. Okus porazen. Ker je razlika v kvaliteta taka kot da si dobil povsem drugo vrsto zelenjave, me zanima, kaj je dejansko vzrok za tako kvaliteto?
Ali gre za kakšnega drugega kmeta, ki veselo poliva zemljo z najmočnejšimi strupi, da dobiš tako grenko in bledo zelenjavo ali gre za kaj drugega? Domnevam, da ne bi smele biti takšne tudi če bi jih dlje časa pustil recimo v hladilniku. Ponavadi naročam preko spletne trgovine mercator ali pa jih kdaj vzamem v kakšni trgovini v okolici. Klele nekaj res ne štima. Posebej sem opazil, ko imajo pri mercatorju akcije ravno takrat, da potalajo vso svinarijo.
Namreč pred nekaj meseci sem kupoval bučke in moram priznat, da so bile kar nekaj mesecec odlične, lahko si jih jedel surove, okus kot da bi je jedel sadje skoraj brez sladkorja. Tiste odlične so bile iz Italije, sem včasih dobil še embažalo. Zdaj pa so spet začeli očitno dobavljati najverjetneje od drugega dobavitelja, ker je okus grenek in včasih imaš lahko probleme s slabostjo. Ko sem jih olupil, so znotraj rumenkasto bele, zunaj pa itak bolj mehke namesto trde. Okus porazen. Ker je razlika v kvaliteta taka kot da si dobil povsem drugo vrsto zelenjave, me zanima, kaj je dejansko vzrok za tako kvaliteto?
Ali gre za kakšnega drugega kmeta, ki veselo poliva zemljo z najmočnejšimi strupi, da dobiš tako grenko in bledo zelenjavo ali gre za kaj drugega? Domnevam, da ne bi smele biti takšne tudi če bi jih dlje časa pustil recimo v hladilniku. Ponavadi naročam preko spletne trgovine mercator ali pa jih kdaj vzamem v kakšni trgovini v okolici. Klele nekaj res ne štima. Posebej sem opazil, ko imajo pri mercatorju akcije ravno takrat, da potalajo vso svinarijo.
fokz8 ::
Pred nekaj dnevi sem naročil temne bučke preko mercator spletne trgovine. Zanima me, ker se dogaja tudi drugod po trgovinah, kaj je narobe s kvaliteto zelenjave, da se razlikuje kot noč in dan od dobavitelja do dobavitelja?
Namreč pred nekaj meseci sem kupoval bučke in moram priznat, da so bile kar nekaj mesecec odlične, lahko si jih jedel surove, okus kot da bi je jedel sadje skoraj brez sladkorja. Tiste odlične so bile iz Italije, sem včasih dobil še embažalo. Zdaj pa so spet začeli očitno dobavljati najverjetneje od drugega dobavitelja, ker je okus grenek in včasih imaš lahko probleme s slabostjo. Ko sem jih olupil, so znotraj rumenkasto bele, zunaj pa itak bolj mehke namesto trde. Okus porazen. Ker je razlika v kvaliteta taka kot da si dobil povsem drugo vrsto zelenjave, me zanima, kaj je dejansko vzrok za tako kvaliteto?
Ali gre za kakšnega drugega kmeta, ki veselo poliva zemljo z najmočnejšimi strupi, da dobiš tako grenko in bledo zelenjavo ali gre za kaj drugega? Domnevam, da ne bi smele biti takšne tudi če bi jih dlje časa pustil recimo v hladilniku. Ponavadi naročam preko spletne trgovine mercator ali pa jih kdaj vzamem v kakšni trgovini v okolici. Klele nekaj res ne štima. Posebej sem opazil, ko imajo pri mercatorju akcije ravno takrat, da potalajo vso svinarijo.
meni osebna je vsa zelenjava v vseh trgovinah obupna. to je masovna proizvodnja z dodanimi miljoni sredstev, da zadeve čimprej zrastejo in gratajo največje kar se da. vse je v večini primerov brez nekega posebnega okusa. isto je za sadje...na primer jagode ali podobno. kupiš jagode, ki so 10x večje kot bi morale bit ,okus pa po sami vodi in praznini.
svetujem ti, da začneš sadje in zelenjavo kupovat na tržnicah ali pa pri kmetih, ki jih poznaš.
"Creativity is contagious. Pass it on"
- AE
- AE
Zgodovina sprememb…
- spremenil: fokz8 ()
Dr_M ::
Grenke bucke in kumare so precej nevarne.
The reason why most of society hates conservatives and
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
loves liberals is because conservatives hurt you with
the truth and liberals comfort you with lies.
sandmat ::
enkrat sem merkatorjev motovilec zabeljen pustil v skledi 3 dni in je bil še vedno identičnega izgleda in okusa kot "svež".
Vsak, ki je kdaj pridelal katerokoli zelenjavo, ve, da bi moral motovilec zdavnaj zgnit. Ko kupuješ zelenjavo v merkatorju, verjetno "kvaliteta" ni tisti aspekt zaradi katerega bi se res sekiral. Bolj je vprašanje s čim špricajo zelenjavo in kaj pojemo ...
Vsak, ki je kdaj pridelal katerokoli zelenjavo, ve, da bi moral motovilec zdavnaj zgnit. Ko kupuješ zelenjavo v merkatorju, verjetno "kvaliteta" ni tisti aspekt zaradi katerega bi se res sekiral. Bolj je vprašanje s čim špricajo zelenjavo in kaj pojemo ...
techuser ::
Zakaj pametnjakoviči ne naredijo pri zelenjavi enako kot pri mesnih izdelkih? Dobro bi bilo, da bi človek vedel točno, kdo je pridelovalec določene zelenjave.
korenje3 ::
kvaliteta v trgovinah je res porazna... recimo leclerk vse posušeno. tisto kar pa ni moraš plačat pa premimum (recimo 5€/kg za paradajz ali pa 5€/kg za papriko). Potem pa prodajajo še jabolka po nekih premimum cenah 5€/kg. mislim noro kaj se dogaja.
i9-12900k; 32GB DDR5-6000 CL36; Nvidia RTX 3080 ti;
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
Gigabyte Aorus z690 master; Be Quiet Dark Power 12 1000W
billy ::
Kaj si šele mislijo angleži ko so lani imeli omejitev v trgovinah pri nakupu na osebo in premium cene za navadno solato
Fritz ::
Če ne veš iz katerega konca Italije je zelenjava, se ti lahko zgodi, da ješ zelo okusne strupe in kancerogene ter teratogene snovi iz sončne Campanie.
"Težav ne moremo reševati z isto miselnostjo,
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
kot smo jo imeli, ko smo jih ustvarili."
A. Einstein
krho ::
Če so bučke in kumare grenke pomeni, da so bile pod stresom.. najbrž premalo zalivane. Poleg tega to grenčino da strup, tako, da če je fejst grenko pol ne jest. Sej drgač najhujše kar se lahko zgodi, če jih poješ preveč je krvava griža :P
si.Mail odprto-kodni odjemalec elektronske pošte. - http://www.simail.si
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
Uredite si svojo zbirko filmov, serij in iger - http://xcollect.sf.net
perci ::
Kar se tice bio zelenjave in sadja imajo dobro v hoferju. Tudi v sparu. Merkator je pa precej podn.
kingsix ::
Um... Boljša izbira je navadno hitro zamrznjena zelenjava/sadje. To je pobrano že zrelo in zamrznjeno..
Jaz v 90% jem zamrznjen brokoli, cvetača, ohrovt, korenček.. No seveda se zadeva skuha na pari.
Jaz v 90% jem zamrznjen brokoli, cvetača, ohrovt, korenček.. No seveda se zadeva skuha na pari.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: kingsix ()
starfotr ::
Zakaj pametnjakoviči ne naredijo pri zelenjavi enako kot pri mesnih izdelkih? Dobro bi bilo, da bi človek vedel točno, kdo je pridelovalec določene zelenjave.
Zato, ker nekateri to že imajo.
https://m.facebook.com/story.php?story_...
perci ::
Ja pajade. Kera primerjava. Takoj zaznam kdaj jem zmrznjeno zelenjavo ker je preprosto zanic.
NikolormousB ::
Kje to kupujete? Jaz hodim večinoma v hofer, lidl in spar, pa je zelenjava čisto OK.
In ja, vem kakšna je domača zelenjava, imam kakšnih 100m2 vrta in cca. 20 sadnih dreves pred hišo, redko pa jem tudi zelenjavo od okoliških kmetov.
In ja, vem kakšna je domača zelenjava, imam kakšnih 100m2 vrta in cca. 20 sadnih dreves pred hišo, redko pa jem tudi zelenjavo od okoliških kmetov.
perci ::
dexterboy ::
Mene zanima s čem to špricajo, na primer zelje, da je zrelo za pobiranje en mesec prej od zelja, ki je na sosednji njivi, le špricano ni bilo. To sem se prepričal na lastne oči, ker se je sadilo isti dan... In bolje, da ne napišem, kateri je to štand na glavni tržnici v Zokigradu...
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.
jb_j ::
vse kar kupš v trgovini je prešprican, nobena zelenjava ne zdrži par dni.
je pa baje dobra opcija, da se skuha zelenjavo in hitro zamrzne in zdrži par tednov,mescov.
baje, neki sm bral, ne testiral.
ne bom reku, da ne jem kupljene zelenjave.
samo najbrž je vprašanje učinka na zdravje na kakšnih 10-20let, da ješ takšno zelenjavo.
je pa baje dobra opcija, da se skuha zelenjavo in hitro zamrzne in zdrži par tednov,mescov.
baje, neki sm bral, ne testiral.
ne bom reku, da ne jem kupljene zelenjave.
samo najbrž je vprašanje učinka na zdravje na kakšnih 10-20let, da ješ takšno zelenjavo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: jb_j ()
NikolormousB ::
Jaz imam domača jabolka celo zimo. Solata zdrži v hladilniku en teden brez problema, brstični ohrovt še dlje. Češnjev paradižnik naberem enkrat na teden par kil pa ga potem počasi jemo...
Mogoče pa nekateri kupujete staro zelenjavo, pa vam takoj zgnije?
Mogoče pa nekateri kupujete staro zelenjavo, pa vam takoj zgnije?
__Devil__ ::
Jaz najraje kupujem zelenjavo v hoferju ali v avstrijskem hoferju, ponavadi kako bio solato v akciji in korenje, včasih kumare, vse bio vedno koliko se da, kvaliteta je ok. ampak nasploh je kvaliteta vse zelenjave in sadja slaba proti temu kar zraste doma na domačem vrtu poleti je kot noč in dan. za zelenjava iz trgovin je bolj za silo, čeprav se včasih (večinoma poleti) najdejo kvalitetni lokalni dobavitelji za super markete, v tem primeru je sadje in zelenjava iz trgovine že kar dobro.
je pa pomembno, in se pozna da kupuješ hrano ki je v sezoni saj potuje manj časa do tebe kot recimo nekaj kar ni v sezoni in potuje tisoče kilometrov preden pride na tvoj krožnik izgubu že kar nekaj hranil.
glede borovnic in ostalih manjših sadežev kot so maline ipd vse kupim zamrznjeno saj jih zamrznejo takoj ko jih poberejo in imajo tako še najbolje ohranjeno vsebnost hranil. je pa spet isto, domače borovnice oz. sadeži v sezoni so najboljši.
sem pojedel ogromno zelenjave v preteklem letu iz trgovin in se ne splača, zato sem trenutno bolj na mesnih izdelkih, oz živalskih maščobah. bo pa zato poleti več zelenja v dieti, domačega najboljše. spodbujam vse, da posadite doma kak sadež, drevo, solate, vodno krešo. se splača , za telo.
menim, da je na tržnici zelenjava nekje na nivoju bio zelenjave v trgovini. tudi mislim, da je zamrznjena boljša od trgovinske sveže hrane, vsaj po okusu hranil. saj hranila so tista, ki jih okusimo v hrani.
ko kupuješ kos zelenjave vedno dobro preveri sadež saj je velikokrat plesen, predvsem na kakih pomarančah, pogosto vidim belo, zeleno, modro plesen, včasih taka hrana že pride v trgovino in nalagalci verjetno ne opazijo, ali pa splesni takoj že drug dan.
največkrat je plesen tudi na borovnicah.
bodo pa naslednji teden v hoferju šparglji znižani, ki jih bom definitivno prekuhal (menim, da je bolj zdravo prekuhat in lažje za prebavo ter lažja absorbcija hranil, čeprav jih nekaj izničimo).
jaboljka kupujem zgolj od lokalnih pridelovalcev, bio jabolka iz hoferja so ok.
pri domače vzgojeni zelenjavi mislim, da se splača jesti večinoma surovo vse brez kuhanja (razen fižola ipd.) tudi brokoli,saj je takrat zelenjava res polna hranil in nasploh surova hrana je fenomenalna, poln naboj energije. tukaj delamo ozimnico,fermentiranje kumaric ipd, da je treba manj kupit.
kar se tiče ananasa iz trgovine sploh ni za jest, 50% premalo zrel sadež, vedno. le na tržnici sem še videl pred kratkim dokaj rumen (zrel) ananas, sicer nikoli. je pa verjetno kar dražji ene 2-4x.
je pa pomembno, in se pozna da kupuješ hrano ki je v sezoni saj potuje manj časa do tebe kot recimo nekaj kar ni v sezoni in potuje tisoče kilometrov preden pride na tvoj krožnik izgubu že kar nekaj hranil.
glede borovnic in ostalih manjših sadežev kot so maline ipd vse kupim zamrznjeno saj jih zamrznejo takoj ko jih poberejo in imajo tako še najbolje ohranjeno vsebnost hranil. je pa spet isto, domače borovnice oz. sadeži v sezoni so najboljši.
sem pojedel ogromno zelenjave v preteklem letu iz trgovin in se ne splača, zato sem trenutno bolj na mesnih izdelkih, oz živalskih maščobah. bo pa zato poleti več zelenja v dieti, domačega najboljše. spodbujam vse, da posadite doma kak sadež, drevo, solate, vodno krešo. se splača , za telo.
menim, da je na tržnici zelenjava nekje na nivoju bio zelenjave v trgovini. tudi mislim, da je zamrznjena boljša od trgovinske sveže hrane, vsaj po okusu hranil. saj hranila so tista, ki jih okusimo v hrani.
ko kupuješ kos zelenjave vedno dobro preveri sadež saj je velikokrat plesen, predvsem na kakih pomarančah, pogosto vidim belo, zeleno, modro plesen, včasih taka hrana že pride v trgovino in nalagalci verjetno ne opazijo, ali pa splesni takoj že drug dan.
največkrat je plesen tudi na borovnicah.
bodo pa naslednji teden v hoferju šparglji znižani, ki jih bom definitivno prekuhal (menim, da je bolj zdravo prekuhat in lažje za prebavo ter lažja absorbcija hranil, čeprav jih nekaj izničimo).
jaboljka kupujem zgolj od lokalnih pridelovalcev, bio jabolka iz hoferja so ok.
pri domače vzgojeni zelenjavi mislim, da se splača jesti večinoma surovo vse brez kuhanja (razen fižola ipd.) tudi brokoli,saj je takrat zelenjava res polna hranil in nasploh surova hrana je fenomenalna, poln naboj energije. tukaj delamo ozimnico,fermentiranje kumaric ipd, da je treba manj kupit.
kar se tiče ananasa iz trgovine sploh ni za jest, 50% premalo zrel sadež, vedno. le na tržnici sem še videl pred kratkim dokaj rumen (zrel) ananas, sicer nikoli. je pa verjetno kar dražji ene 2-4x.
MrStein ::
NikolormousB je izjavil:
Jaz imam domača jabolka celo zimo. Solata zdrži v hladilniku en teden brez problema, brstični ohrovt še dlje. Češnjev paradižnik naberem enkrat na teden par kil pa ga potem počasi jemo...
Mogoče pa nekateri kupujete staro zelenjavo, pa vam takoj zgnije?
Kupuje se tisto, kar je na voljo v trgovinah.
Jaz večinoma kupujem v Spar-u. A drugje je še slabše, pravite?
Klasa I se sploh ne pojavi na policah. Sicer sem (v Hoferju) že kupoval klasa I zelenjavo, pa neke hude razlike ni (izgled je sicer za odtenek boljši, ampak zelenjave ne kupujem "zaradi lepšega").
Zgleda, da bo potrebno precej ozaveščanja in izmenjave koristnih informacij, ker sicer bomo... jedli slabo zelenjavo.
Še tole: ti nakupi so čista loterija. Nikoli ne veš, a bo na meji užitnega, OK ali celo presenetljivo višje kakovosti.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Zgodovina sprememb…
- spremenil: MrStein ()
#000000 ::
Jest jem samo zelenjavo in sadje v prahu, ni pocen je pa iz izbrane prve klase robe, ma nepopisno super.
jb_j ::
fosil ::
Hofer je bil včasih ok, sedaj so se precej pokvarili, tako s kvaliteto, kot s ceno in je še slabše kot drugje, ker so stvari pakirane in niti ne moreš izbrat.
Na splošno je povsod precej odvisno od sreče.
Na splošno je povsod precej odvisno od sreče.
Tako je!
gruntfürmich ::
slovenija je premali trg za eko zadeve, ker smo zabiti in škrtarimo pri takih zadevah. najraje imamo najcenejši pofl.
pa še totalni nateguni smo, da ne moreš nobenemu zaupat kaj ti proda; zato pa vsak samo sebi zaupa kar pridela na vrtu/njivi; še celo tako nezaupljivi smo da ne zaupamo da ima sosed tudi res bio zelenjavo na vrtu; čeprav oba trdita enako... skratka 'samo jaz imam najboljše, ostali se vsi lažejo' pravi slovenček
četudi imaš miljone, v sloveniji ne najdeš pametne hrane če ti to ne postane 8 urni dnevni posel da vsakega preveriš od spredaj in zadaj...
pa še totalni nateguni smo, da ne moreš nobenemu zaupat kaj ti proda; zato pa vsak samo sebi zaupa kar pridela na vrtu/njivi; še celo tako nezaupljivi smo da ne zaupamo da ima sosed tudi res bio zelenjavo na vrtu; čeprav oba trdita enako... skratka 'samo jaz imam najboljše, ostali se vsi lažejo' pravi slovenček
četudi imaš miljone, v sloveniji ne najdeš pametne hrane če ti to ne postane 8 urni dnevni posel da vsakega preveriš od spredaj in zadaj...
"Namreč, da gre ta družba počasi v norost in da je vse, kar mi gledamo,
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
visoko organizirana bebavost, do podrobnosti izdelana idiotija."
Psiholog HUBERT POŽARNIK, v Oni, o smiselnosti moderne družbe...
Zgodovina sprememb…
- spremenil: gruntfürmich ()
NikolormousB ::
Domača zelenjava, ki zraste na vrtu drugače ni nujno nekaj najboljšega. Veliko bolj zaupam zelenjavi vzgojeni na hidroponiki, nekje v kontroliranih okoliščinah, s kontroliranimi hranili, brez avtomobilskih izpustov, z relativno čistim zrakom itd.
m0LN4r ::
V Edeki imajo polek vsake zelenjave, zelenjavo ki je zapakirana pa gor pise BIO. V ceni je mogoce okol 1/3 razlike, vcasih pa tudi nic. Razlika je v tem da, bio (recimo, korencek) izgleda bogi, shiran ko da ni bilo vode in hranil v zemlji, tanek, suh in mal bol sladek. Tisti z ne bio pa je velik, socen in manj sladek.
Za jagode mi dol visi, sladkih itak nimam rad. Tako da jaz izberem rajsi vecje, zalivane, kot male suhe shirane polne cukra.
Kmeti so pa se hujsi, vecina pri spricanju ne gleda na kolicino, kemikalije nabavlja na madzarskem/hrvaskem, sprica po obcutku, vcasih tut 2x vec k je treba, da bo za ziher. Namesto hlevkega gnoja, vcasih se tut vse kaj iz hise stece v greznico posujejo po njivi.
Jaz sem imel recimo sadike paradajza cresnjevca iz trznice na madzarskem, kupljeno pol metra veliko. Na njem je bilo za en kurac paradajsa, ni zorel, pa ni pretirano velik zrastel (rastlino mislim).
Eno leto prej sem kupil cepljen cresnjevec v vrtnariji, za njega sem dal tolko kot za 5 madzarskih sadik. Zrastu je v nekaj metrov velek grm, ki sem ga z vseh strani podpiral z 2m palicami v sirini treh metrov. Vsak dan je blo na njem vsaj 10 novih zrelih paradajsov in sezona je bila 1x daljsa kot pri "domacem"
Isto smo opazili pri zitaricah. Ce kupis seme za recimo Oves, Koruzo ipd. bo pridelek vecji in lepsi, pa ga lahko se manj spricas, ker je bolj odporen na marsikatere bolezni.
Ja recimo mescanska solata je kot kislica.
Za jagode mi dol visi, sladkih itak nimam rad. Tako da jaz izberem rajsi vecje, zalivane, kot male suhe shirane polne cukra.
Kmeti so pa se hujsi, vecina pri spricanju ne gleda na kolicino, kemikalije nabavlja na madzarskem/hrvaskem, sprica po obcutku, vcasih tut 2x vec k je treba, da bo za ziher. Namesto hlevkega gnoja, vcasih se tut vse kaj iz hise stece v greznico posujejo po njivi.
Jaz sem imel recimo sadike paradajza cresnjevca iz trznice na madzarskem, kupljeno pol metra veliko. Na njem je bilo za en kurac paradajsa, ni zorel, pa ni pretirano velik zrastel (rastlino mislim).
Eno leto prej sem kupil cepljen cresnjevec v vrtnariji, za njega sem dal tolko kot za 5 madzarskih sadik. Zrastu je v nekaj metrov velek grm, ki sem ga z vseh strani podpiral z 2m palicami v sirini treh metrov. Vsak dan je blo na njem vsaj 10 novih zrelih paradajsov in sezona je bila 1x daljsa kot pri "domacem"
Isto smo opazili pri zitaricah. Ce kupis seme za recimo Oves, Koruzo ipd. bo pridelek vecji in lepsi, pa ga lahko se manj spricas, ker je bolj odporen na marsikatere bolezni.
NikolormousB je izjavil:
Domača zelenjava, ki zraste na vrtu drugače ni nujno nekaj najboljšega. Veliko bolj zaupam zelenjavi vzgojeni na hidroponiki, nekje v kontroliranih okoliščinah, s kontroliranimi hranili, brez avtomobilskih izpustov, z relativno čistim zrakom itd.
Ja recimo mescanska solata je kot kislica.
https://ref.trade.re/38mvdvxm
Trade Republic 38MVDVXM
Trade Republic 38MVDVXM
NikolormousB ::
Kako pa definiraš kvaliteto? Zakaj misliš, da zelenjava vzgojena na hidroponiki ni kvalitetna?
Looooooka ::
Bio v Sloveniji je vecinoma tole:
-majhen bio vrt za inspekcijo.
-vecji not so bio(saj ne da ga spricajo ko kreteni ampak v gnojilih so dodatki, da prej zraste...)
Kdor ma zakupljen vrt to ugotovi v prvem letu, ker se vrtickarnji/prodajalci na trznicah poznajo.
Druga najbolj smesna stvar je pa to, da ti prodaja solato, ki raste v neposredni blizini ceste. Primer...ko se boste Ljubljancani naslednjic peljali po nemski cesti...ob strani je en velik rastlinjak s solato pa kup enih vrtov/polj zravn. Ta rastlinjak je eden vecjih prodajalcev solate v Lj.
Kaj vse se vozi mimo lahko vidi vsak.
Ampak lepo napise domaca zelenjava in proda VSE.
-majhen bio vrt za inspekcijo.
-vecji not so bio(saj ne da ga spricajo ko kreteni ampak v gnojilih so dodatki, da prej zraste...)
Kdor ma zakupljen vrt to ugotovi v prvem letu, ker se vrtickarnji/prodajalci na trznicah poznajo.
Druga najbolj smesna stvar je pa to, da ti prodaja solato, ki raste v neposredni blizini ceste. Primer...ko se boste Ljubljancani naslednjic peljali po nemski cesti...ob strani je en velik rastlinjak s solato pa kup enih vrtov/polj zravn. Ta rastlinjak je eden vecjih prodajalcev solate v Lj.
Kaj vse se vozi mimo lahko vidi vsak.
Ampak lepo napise domaca zelenjava in proda VSE.
NikolormousB ::
Nekaj prednosti hidroponike in drugih sodobnih načinov gojenja zelenjave:
- Zaradi kontroliranih okoliščin lahko celo leto gojiš vse vrste zelenjave. Ne glede na letni čas. Donosi so večji, možnost izgube pridelka manjša.
- Manj škodljivih vplivov okolja. Ni vpliva onesnaženega zraka, ni vpliva onesnažene zemlje (težke kovine, razni e-coli iz gnoja...).
- Potrebe po škropivih so precej nižje kot v naravi.
- Lažja lokalna pridelava. Največji vpliv na okus in hranilno vrednost zelenjave ima čas od pobiranja do zaužitja. Pri hidroponiki lahko sredi mesta v skladišču gojiš zelenjavo in jo prodaš na tržnici naslednji dan. Trenutno zadeva izgleda tako, da v trgovinah dobimo vsaj teden ali 2 staro zelenjavo, na tržnici pa mogoče malo manj.
Kar se okusa tiče, ni resne povezave. Oz. slepi testi v veliko primerih na prvo mesto postavljajo zelenjavo iz hidroponike.
https://www.nytimes.com/2011/08/03/dini...
- Zaradi kontroliranih okoliščin lahko celo leto gojiš vse vrste zelenjave. Ne glede na letni čas. Donosi so večji, možnost izgube pridelka manjša.
- Manj škodljivih vplivov okolja. Ni vpliva onesnaženega zraka, ni vpliva onesnažene zemlje (težke kovine, razni e-coli iz gnoja...).
- Potrebe po škropivih so precej nižje kot v naravi.
- Lažja lokalna pridelava. Največji vpliv na okus in hranilno vrednost zelenjave ima čas od pobiranja do zaužitja. Pri hidroponiki lahko sredi mesta v skladišču gojiš zelenjavo in jo prodaš na tržnici naslednji dan. Trenutno zadeva izgleda tako, da v trgovinah dobimo vsaj teden ali 2 staro zelenjavo, na tržnici pa mogoče malo manj.
Kar se okusa tiče, ni resne povezave. Oz. slepi testi v veliko primerih na prvo mesto postavljajo zelenjavo iz hidroponike.
https://www.nytimes.com/2011/08/03/dini...
techuser ::
Izpusti v mestih so praktično nič v primerjavi z emisijami na vasi. Agencija za varstvo okolja se zaveda, ko sem jih pred nekaj časa vprašal, da je onesnaženost katastrofalna. Zato tudi ne pridejo merit onesnaženosti na kakšno vas, ker vedo da je kurjenje več tisočkrat hujše z vsemi PM delci in 6000 krat bolj strupeno kot cigaretni dim na primer.
Pri nas smo nehali z vrtom, ker zelenjava nima več pravega okusa, saj sprejema najslabši zrak. Toliko kurjačev na kupu, da se lahko še toliko matraš pa boš imel pridelek slab. Sem živel v Ljubljani in vem, da avtomobilski promet ni resnično nič v primerjavi s sežiganjem in kurjenjem na vaseh. Lahko samo rečem, da ste tisti, ki živite v mestih, dejansko kot kralji. Zelenjava na našem območju je vsak brez okusa, pa če delaš z vrtom vse kot je treba. Ampak, da naročiš bučke, pa dobiš za pošteno ceno povsem strupene, to je pa res poraz od trgovine.
Pri nas smo nehali z vrtom, ker zelenjava nima več pravega okusa, saj sprejema najslabši zrak. Toliko kurjačev na kupu, da se lahko še toliko matraš pa boš imel pridelek slab. Sem živel v Ljubljani in vem, da avtomobilski promet ni resnično nič v primerjavi s sežiganjem in kurjenjem na vaseh. Lahko samo rečem, da ste tisti, ki živite v mestih, dejansko kot kralji. Zelenjava na našem območju je vsak brez okusa, pa če delaš z vrtom vse kot je treba. Ampak, da naročiš bučke, pa dobiš za pošteno ceno povsem strupene, to je pa res poraz od trgovine.
perci ::
Jao boze. Jst ne vem v kateri vasi ti zivis ampak kurjenje se je precrj zrihtalo. Folk ma moderne peci, toplotne crpalke in soncne kolektorje. Skratka, kar govoris o onesnazenosti zraka je cisti BS.
Da ne govorim, da zelenjava pozimi, ko se kuri, bolj svoh raste na prostem.
Da ne govorim, da zelenjava pozimi, ko se kuri, bolj svoh raste na prostem.
techuser ::
Te povabim, da zamenjava lokaciji prebivališča, klele o sončnih kolektorjih pojma nimajo, kaj šele, da bi imeli moderne peči. Vsako noč sem skoraj spal pri zaprtem oknu, cel življenje v mestu pa pri odprtem. Večinoma živi staro prebivalstvo, pač selitev je bila in če bi to vedel prej, seveda ne bi nikoli šel v ta kraj. Če bi kakšno sliko objavil, bi mislil, da živim zraven termoelektrarne. Se je pa ravno sosed odselil in prodal hišo.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: techuser ()
MrStein ::
Mogoče mestna srajca potrebuje kako aktualno fotko "šporeta" in podobnih modernih pogruntavščin iz časa Marije-Terezije.
Ja, lepo bi bilo, če bi vsi imeli celice in optiko, ampak žal ni tako.
Ja, lepo bi bilo, če bi vsi imeli celice in optiko, ampak žal ni tako.
Motiti se je človeško.
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Motiti se pogosto je neumno.
Vztrajati pri zmoti je... oh, pozdravljen!
Ganon ::
Vedno najprej pogledam poreklo. Če je le možnost, kupim slovensko, če te možnosti ni, kupim samo sadje in zelenjavo iz nam bližnjih držav. Zadnjič so imeli papriko iz Amerike. Če bi bila zastonj, je ne vzamem.
techuser ::
Jaz sem dobil pa ravno szelenjavo slovenskega porekla slabo, pa tuje dobro. Fajn bi bilo vedet, kateri so dobavitelji tako kot pri mesu, pa bi se jim kmalu prodaja končala. Pri bučkah so bili lansko leto hrvatje s takšno kvaliteto, da sem vse vrnil v Mercator. Letos je podobno, boljše so kot tiste lansko leto ampak vseeno slabe. Ko bo več potrošnikov vračalo oporečna živila, se bodo stvari kmalu izboljšale. Seveda preko spleta, če greš v navadno trgovino, itak veš kaj kupiš, ker sam izbiraš zelenjavo.
__Devil__ ::
Možno je, da se kvaliteta hrane razlikuje glede na kraj. recimo štajerskem predelu je verjetno več avstrijske hrane, v primorskem pa več italijanske saj je bližje, v primeru uvažanja. sem že poskusil sladki krompir iz Zda in je bil ok.
Miha 333 ::
Na žalost so jabolka iz Nove Zelandije (Spar) in paradižnik iz Maroka (Hofer) dostikrat boljši od slovenskih ...
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Miha 333 ()
blackbfm ::
Kar se okusa tiče, ni resne povezave. Oz. slepi testi v veliko primerih na prvo mesto postavljajo zelenjavo iz hidroponike.
Naredi ta slepi test, vzemi domač paradižnik pa sranje od lušta (ki je nek wanabe premium paradiznik) pa povej
Ganon ::
Kar se okusa tiče, ni resne povezave. Oz. slepi testi v veliko primerih na prvo mesto postavljajo zelenjavo iz hidroponike.
Naredi ta slepi test, vzemi domač paradižnik pa sranje od lušta (ki je nek wanabe premium paradiznik) pa povej
Ne, ti doma posadi identično sadiko, kot jo imajo pri Luštu in potem primerjaj. Ne veš, kaj govoriš.
FireSnake ::
Kar se tice bio zelenjave in sadja imajo dobro v hoferju. Tudi v sparu. Merkator je pa precej podn.
Vir?
Zanimivo je sledeče: na forumu imaš paciente, ki strup iz trgovin enačijo z doma pridelano zelenjavo, ker: "zemlja je zastruplena, prav tako dež".
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
FireSnake ::
vse kar kupš v trgovini je prešprican, nobena zelenjava ne zdrži par dni.
je pa baje dobra opcija, da se skuha zelenjavo in hitro zamrzne in zdrži par tednov,mescov.
baje, neki sm bral, ne testiral.
ne bom reku, da ne jem kupljene zelenjave.
samo najbrž je vprašanje učinka na zdravje na kakšnih 10-20let, da ješ takšno zelenjavo.
Končno realen komentar. Če eni kdaj pojemo sranje iz trgovine se vsaj ne pretvarjamo, da smo pojedli najboljše, kar je moč dobiti.
Poglej in se nasmej: vicmaher.si
NikolormousB ::
Kar se okusa tiče, ni resne povezave. Oz. slepi testi v veliko primerih na prvo mesto postavljajo zelenjavo iz hidroponike.
Naredi ta slepi test, vzemi domač paradižnik pa sranje od lušta (ki je nek wanabe premium paradiznik) pa povej
Sem ti zgoraj prilepil link do članka, kjer so omenjeni takšni slepi testi.
Hidroponika je zakon v vseh pogledih. Zelenjava je bolj kvalitetna, pridelava pa bolj prijazna okolju.
ne bom reku, da ne jem kupljene zelenjave.
samo najbrž je vprašanje učinka na zdravje na kakšnih 10-20let, da ješ takšno zelenjavo.
Zelenjava dokazano zelo pozitivno vpliva na zdravje.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: NikolormousB ()
49106 ::
Hidroponika je zakon v vseh pogledih. Zelenjava je bolj kvalitetna, pridelava pa bolj prijazna okolju.
Pridelek je večji, hitreje zraste, je načeloma konstantnejši in je lahko bolj svež. Ni pa okusnejši, če primerjamo najboljši produkt hidroponike in zemlje.
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Domača zelenjavaOddelek: Loža | 7664 (5943) | energetik |
» | Stroški hrane (strani: 1 2 3 )Oddelek: Loža | 30267 (23784) | Alamar |
» | Kolk poprecno porabite v trgovini? (strani: 1 2 )Oddelek: Loža | 12701 (9591) | kalko |