» »

Kalibracija osciloskopa

Kalibracija osciloskopa

randrej ::

Kupil sem Tektronix TDS2014 osciloskop (100MHz, 1GSPS, 4CH), rabljen na spletu. Ugotovil sem, da obstaja trik, da ga pretvorim v TDS2024 (200MHz, 2GSPS), ker je strojna oprema popolnoma enaka, razlika je v celoti v programski opremi. Enako velja za celotne serije TDS1000, TDS2000 in TDS3000.

Vendar postopek vključuje ponovno kalibracijo. Kalibracija zahteva natančen vir enosmerne napetosti, izravnani sinusni generator, nekaj kablov BNC, zaključkov in adapterjev – jaz nimam ničesar od tega.

Vem, da certificirana kalibracija veliko stane in da dobiš certifikat, vendar tega ne potrebujem - želim ga le kalibrirati, da bo imel boljšo hitrost vzorčenja. Sem samo ljubitelj, nisem pripravljen zapraviti na stotine za kalibracijo.

Mogoče veste, kje se da poceni kalibrirati osciloskop? Mogoče kakšen radioamaterski klub? Ali mogoče poznate koga, ki se ukvarja z meroslovjem in ima opremo? Pripravljen sem plačati, vendar ne preveč.

Imam servisni priročnik, tukaj so zahteve glede opreme:


  • spremenilo: randrej ()

Gambino ::

Pokliči na Lotrič Meroslovje in vprašaj, koliko bi te stala kalibracija tega kar potrebuješ. Ne rabiš kalibrirati celoten osciloskom.

mertseger ::

Metrel bo verjetno še cenejši.

starfotr ::

https://www.slo-akreditacija.si/

Tu lahko najdeš ustrezne laboratorije. Z ustrezno opremo.

Nekaj dobrih predlogov so ti že podali.

Sicer je pa to početje nesmiselno, če osciloskopa ne boš izkoristil.

Koliko pa si pripravljen plačati? Nihče se tudi obrnil ne bo za manj kot 100 eur. Ker kalibracije se gibljejo od 200-300 eur dalje za tak osciloskop. Za ta denar pa skoraj dobiš že nov 200 MHz osciloskop s 3 letno garancijo.

Sicer pa poznam nekaj neakreditiranih laboratorijev, ki za interno rabo uporabljajo kalibratorje in razne reference.

randrej ::

Mislil sem 50€, ne rabim akreditacije, pa tudi ne plačujem preko firme. Predvsem iščem nekoga, ki ima mogoče standarde v svojem podjetju (ali fakultetu / laboratoriju), ki jih uporabljajo interno, ki bi to naredil zame za gotovino popoldne po delu. Nič uradnega. Mislim, da je to poštena cena za manj kot eno uro dela.

Pravzaprav uporabljam višje pasovne širine, večinoma za diagnosticiranje zagozdenih bitov RAM in bus transcieverjev. Imam Gould Delta 9500A (4CH, 500MHz, 2GSPS), ki je za mojo uporabo nekoliko pretiran, in sovražim, koliko prostora zavzame (tako na mizi kot v shrambi; tehta tudi približno 15 kg). Tek je majhen in bo dovolj dober s tem hack-om. Seveda je bolj smiselno uporabiti logični analizator za tovrstne stvari, toda ko bi ga priklopil na svoj prenosnik, bi že končal preverjanje z osciloskopom. Osciloskop vedno vzamem ven, da preverim napajalnike in taktni oscilator, tako da je vseeno na mizi.

Če se sprašujete, kaj delam, večinoma popravljam kitarske efekte in opremo za snemanje zvoka (efekti, interfejsi, sintetizatorji, semplerji), čisto za hobi. S tem ne zaslužim denarja, samo rad popravljam stvari in se igram z njimi.

Nakup poceni osciloskopa ne pride v poštev, sovražim njihove vmesnike in čas zagona. Tek je omejen in ima malo memorije, vendar je super hiter in intuitiven.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Budget "audiophile" (strani: 1 2 3 418 19 20 21 )

Oddelek: Zvok in slika
1010156539 (3269) Lowink
»

Pametni merilniki porabe električne energije množično lažejo (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Novice / Znanost in tehnologija
12856850 (37097) link_up
»

Osciloskop

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
153309 (2459) darkolord
»

Osciloskop TDS2000 vs. TPS2000

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
71000 (839) Fave
»

PC-podprt digitalni osciloskop - kje, koliko, kakšen

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
185264 (4422) alessliber

Več podobnih tem