» »

Victoria Boutenko in zelena listna zelenjava

Victoria Boutenko in zelena listna zelenjava

yansek ::

Pred časom sem pisal nekaj o zdravilnih učinkih zelene listnate zelenjave, o čemer piše kardiolog Caldwell B. Esselstyn (med zelenje oz zeleno listnato zelenjavo se med drugim npr. uvršča: listnati ohrovt, zelje, blitva, liste zelene, liste špinače, rukola, liste rdeče pese, regrat, solata idr.).


Tukaj je nekaj izsekov iz knjige: ZELENO ZA ŽIVLJENJE (Victoria Boutenko)
-V naslednjih poglavjih razkrivam številna presenetljiva spoznanja o zelenju in pojasnjujem, zakaj je prav zelenje najpomembnejši del človekove prehrane

-Sprva sem želela le izboljšati klasično presno prehrano. Med proučevanjem pa sem ugotovila nekaj presenetljivega: če prehrano obogatimo z zelenjem, ki ga pripravimo z mešalnikom, se človekovo zdravje izboljša celo bolj kakor z uživanjem presne hrane, ki vsebuje sicer malo zelenja.

-Po številnih napačnih prijemih, sem končno prišla do pravilnega odgovora. Našla sem posebno skupino živil, ki zadosti vsem človekovim hranitvenim potrebam: zelenje (zeleni deli, listi različnih užitnih gojenih in divjih rastlin, zelenjave in sadja)

- Pomembno je, da ne mešamo zelenja s koreninsko zelenjavo, v katero sodijo korenje, pesa ali krompir, ali pa z nesladkimi plodovi, kot so kumare, paradižnik, bučke ali paprika.

-Nekega dne, ko sem prebirala knjigo o biologiji, me je pritegnila presenetljivo trdna zgradba rastlin. Celuloza, poglavitna sestavina rastlin, ima na primer najtrdnejšo molekulsko zgradbo na planetu. Nobena druga hrana nima tako dragocenih sestavin kakor zelenje, toda vse te sestavine so uskladiščene v rastlinskih celicah. Te celice so iz trdne snovi, verjetno zato, da rastlina lahko preživi, da jo živali le težko použijejo. Da bi se te dragocene sestavine iz notranjosti celic lahko sprostile, je treba zdrobiti celične stene. To pa vsekakor ni preprosto. To je tudi vzrok, zakaj uživanja zelenja, če ga temeljito ne prežvečimo, ne zadosti našim prehranskim potrebam. Povedano preprosteje, zelenje moramo temeljito prežvečiti v kremno zmes, saj le tako lahko zaužijemo, kar je v njem dobrega

-Zeleni listi še nikoli niso bili uvrščeni v našo prehransko piramido kot posebna skupina, ker v sodobnem času ljudje zelenja nimajo za pravo hrano. V resnici pa je v zelenju korenja nekajkrat več hranilnih snovi kakor v njegovi korenini...Najhranljivejši del korenja tako zaradi navade zavržemo. Korenina se nam zdi okusnejša kakor zelenje, ker vsebuje veliko več sladkorja in vode. Zelenje korenja pa je grenko zaradi velike količine hranil v njem

-Edine tri kategorijev katerih korenine prekašajo liste so kalorije, ogljikovi hidrati in sladkor (razen pri repi).Prav zaradi teh treh kategorij se nam korenine zdijo okusnejše kakor zelenje na vrhu rastline.

-Uvrščanje zelenja v isto kategorijo z zelenjavo je povzročilo, da ljudje zmotno pripisujejo zelenju lastnosti škrobnate zelenjave. Zaradi te zmede mi je pisalo veliko zaskrbljenih ljudi, spraševalo, ali je res prav, da v mešalniku združimo sadje z zelenjem. Slišali so namreč, da “se sadje in zelenjava me ujemata dobro”. Res, škrobnate zelenjave ni dobro kombinirati s sadjem. Takšna kombinacija lahko povzroči pline v prebavilih. Vendar pa zelenje ni zelenjava in zelenje ni škrobnato. V resnici je zelenje edina prehranska skupina, ki pomaga prebavljati drugo hrano, ker spodbuja izločanje prebavnih encimov. Torej se zelenje lahko kombinira s katero koli drugo hrano.

-Pogosto me ljudje sprašujejo, koliko kašastih sokov naj bi zaužili na dan. Priporočam liter ali dva litra zelenih kašastih sokov vsak dan kot dopolnilo k siceršnji prehrani.

-Še zmeraj menim, da je presna hrana najprimernejša, kljub temu pa nisem več tako zavzeta zagovornica stoodstotnega presnojedstva, saj bi si lahko škodovala zdravju. ko me zdaj sprašujejo o tem, povem, da sem 95- odstotna presnojedka. Če lahko izbiram med presnimi oreški in zelenjavo kuhano v sopari, se odločim za kuhano zelenjavo. Tako kot dozorevam in čedalje več vem, se bo morda nekoliko spreminjala tudi moja prehrana

nejcek74 ::

kakršnakoli podlaga podkrepljena s študijo, ali samo še eno bluzenje neke norice?

- če prehrano obogatimo z zelenjem... podatki?
- Našla sem posebno skupino živil,... listata zelenjava mogoče?
- Pomembno je, da ne mešamo... aha, podlaga za to pa je?
- Nekega dne, ko sem prebirala knjigo o biologiji... v tem odsavku so vsaj 4 bistvene napake
- Zeleni listi še nikoli... ni res
- Edine tri kategorije v katerih korenin... kalorije so pomembne za preživetje
- ...da ljudje zmotno pripisujejo zelenju lastnosti škrobnate zelenjave... ne
- Priporočam liter ali dva litra zelenih... verjetno odvisno kaj ješ poleg tega a ne

yansek ::

Meni se zdi dokaj interesantna, če ne kako drugače, pa se njene knjige lahko vzame kot zanimivost.

In obstaja še kopica drugih strokovnjakov, avtorjev, tako, da se verjetno ni potrebno zanašati zgolj na to kar ona zagovarja, prakticira.

yansek ::

Nekaj izsekov iz knjige: NADGRADNJA PRESNE PREHRANE (Victoria Boutenko, Elaina love, Chad Sarno)

-"Zeleni smoothieji
Knjige o presni prehrani navadno ljudi usmerjajo k uživanju presnega sadja, zelenjave, oreškov in semen. To smo počeli tudi mi, vendar je v omenjeni kombinaciji živil očitno nečesa primanjkovalo.

Čedalje hujši simptomi pri posameznih članih moje družine so me spodbudili k nadaljnemu raziskovanju. Nova raziskava me je pripeljala do ugotovitve o izjemno visoki prehranski vrednosti zelenja. (Pojem zelenje se v tem primeru nanaša na zelene listnate dele rastlin, ki jih je mogoče oviti okrog prsta.) Zeleni deli rastlin so edini del žive narave, ki lahko sončno svetlobo spreminjajo v hrano za vsa druga živa bitja. Klorofil je čudežna snov, saj gre pravzaprav za utekočinjeno sončno svetlobo.

Zeleni listi so bistvenega pomena za preživetje vseh živih bitij na Zemlji, vključno z ljudmi. Pravzaprav so tako zelo bistveni kot voda, zrak in sončna svetloba. Na podlagi dolgotrajnega raziskovanja sem ugotovila, da sestava zelenja neverjetno natančno ustreza prehranskim potrebam ljudi. Vsebujejo namreč večino najpomembnejših mineralov, vitaminov in celo aminokislin, ki jih ljudje potrebujemo za ohranjanje optimalnega zdravja...."

...

-"Težava, s katero smo se soočili prav vsi v družini, je bil okus zelenja, ki nam ni bil všeč. Prav veliko surovega zelenja nismo uživali. V iskanju najprimernejšega načina za uživanje zelenja sem se septembra leta 2004 domislila zelenih smoothiejev. Gre za napitek iz zelenja, zrelega organsko pridelanega sadja in vode, ki se pripravi v pokončnem mešalniku (t.i. blenderju). Sadje nekoliko prikrije okus zelenja, zato uživanje napitkov postane prijetnejše...."
...
-"Leta 2010 sem s svojega jedilnika umaknila mandlje, pinjole, indijske oreške, tahini in druge jedi z oreški, semeni ter različnimi vrstami olja. Namesto tega sem začela uživati manjše količine na sopari kuhanih špargljev, brokolija, kitajskega zelja ter nekaj drugi vrst rahlo prekuhanega zelenja in zelenjave. Trenutno bi lahko rekla, da je moja prehrana v 90-95 odstotkih sestavljena iz presnih živil. Kuhane hrane ne uživam vsak dan. Privoščim si jo le občasno - po intenzivni telesni vadbi ali ob hladnih zimskih dneh. Še vedno verjamem, da so surovo zelenje, sadje in zelenjava najkoristnejša živila...>>
...
-"...Še vedno sem mnenja, da je izključno presna prehrana učinkovita možnost za zdravljenje po naravni poti. Moji družini je v prvih letih potovanja v svet presnojedstva zelo koristila..."

WizzardOfOZ ::

yansek je izjavil:

Meni se zdi dokaj interesantna, če ne kako drugače, pa se njene knjige lahko vzame kot zanimivost.

In obstaja še kopica drugih strokovnjakov, avtorjev, tako, da se verjetno ni potrebno zanašati zgolj na to kar ona zagovarja, prakticira.


Prav, naj te zanima. Noben ti ni fouš tega. Ni pa potrebe po tem, da ostale posiljuješ s temi bedarijami.

In ja to kar pišeš so bedarije. Enako je problem samo ena vrsta hrane (kar ti tukaj propagiraš), kot prenažiranje hrane.
Človek je vsejed. Vsega po malem. Ne prenažiranje, ampak dobra kvalitetna hrana v normalnih količinah.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

Gagatronix ::

Toliko enega budaliranja, jao boze mili. Prehranjuj se do smrti samo z enim tipom hrane, ja. :))

yansek ::

Podučevanje, pridiganje drugim kako naj se prehranjujejo pogosto sproža kar burne reakcije, negodovanje. Podobno se mi zdi, da je pri meni.

Jaz tukaj pišem tudi zaradi tega, da si bolje zapomnim kar berem, so mi pa zanimivi tudi kakšni odzivi in komentarji.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: yansek ()

nejcek74 ::

Sem ti zgoraj naštel, ne vem ali si dal citate ali interpretacije. V glavnem v tvojem prvem postu mrgoli napačnih navedb. Če le-te izvirajo iz knjige, je avtorica očiten šarlatan in bedak, ter priporočam, da knjigo daš za star papir.

Goran's Blog ::

Zelena lisnata zelenjava je super, zraven dobrega kosa mesa seveda.

Kvinta ::

Moja stara mati je celo zivlenje jedla samo meso pa krompir pa je 103 leta docakala :D
A.C.A.B

yansek ::

Nekaj izsekov iz knjige: REVOLUCIJA ZELENIH SMOOTHIEJEV (Victoria Boutenko)


-STROKOVNJAKI S PODROČJA PREHRANE ŽE DESETLETJA JAVNOST IZOBRAŽUJEJO O POZITIVNIH učinkih zelenja, vendar doslej ni bilo jasno, kako na najboljši možen način zelenje vključiti v vsakdanjo prehrano ljudi.

-Zeleni listi so navadno najbolj hranilno bogati deli rastlin, ki po naravi privabljajo živa bitja. Rastline pa v svojih listih prenašajo sledi alkaloidov in tako poskrbijo, da živali poiščejo tudi druge rastline in ne iztrebljajo ene same vrste.
...
Čeprav so alkaloidi v velikih količinah strupeni, v majhnih količinah ne predstavljajo nevarnosti, temveč celo krepijo imunski sistem.

-Če pa več tednov neprekinjeno uživamo samo ohrovt, špinačo ali katero koli drugo vrsto zelenja, se lahko začnejo alkaloidi, značilni za določeno vrsto zelenja, kopičiti v našem telesu in sprožijo neželene simptome, ki so posledica zastrupitve. Večinoma različne vrste zelenja vsebujejo različne alkaloide, zato se lahko s "kroženjem" zelenja izognemo zastrupitvi in hkrati okrepimo svoj imunski sistem.

-KALČKI
Za večjo raznolikost lahko v svojo prehrano vključite tudi kalčke, a nikoli več kot eno pest enkrat ali dvakrat tedensko. Od približno tretjega do šestega dne kaljenja kalčki vsebujejo višjo raven alkaloidov, saj se tako zaščitijo pred požrešnimi živalmi. To sicer ne pomeni, da so kalčki nevarni, vendar pa lahko zaužijemo le omejene količine kalčkov. Večina kalčkov je bogatih z vitamini B in vsebuje veliko več hranilnih snovi kot listi, saj rastejo hitreje kot listi in za to potrebujejo več energije.

-Po besedah Adama Drenowskega z Univerze v Washingtonu so fitokemikalije antioksidanti in so brez izjeme grenkega okusa. Antioksidanti preprečujejo poškodbe celic v telesu. Če ne uživamo sadja in zelenjave grenkega okusa, lahko to močno škodi našemu zdravju. Iste snovi, ki rastlinam dajejo grenak okus, namreč preprečujejo raka in srčne bolezni. Veliko ljudi se sicer zaveda pozitivnih učinkov grenkih rastlin, a jih zaradi neprijetnega okusa kljub temu ne uživa. Če tudi vi sodite mednje, poskusite pripraviti smoothie z grenkim zelenjem, ki mu dodate sadje. Počasi pa vam bo grenak okus morda celo prirasel k srcu.

...
Vprašanje: Koliko smoothiejev naj popijem vsak dan? Victoria: Dnevno lahko zaužijete toliko zelenih smoothiejev, kolikor želite. Sama včasih spijem samo en liter smoothieja, pogosteje pa dva, tri ali celo štiri litre dnevno.
...
Vprašanje: Kako dolgo so smoothieji obstojni? Victoria: Zeleni smoothieji so najboljši, ko so sveži, vendar jih lahko po potrebi hranite tudi do tri dni. Kadar sem doma, vsako jutro pripravljam sveže smoothieje, za na pot pa si vnaprej pripravim več litrov in smoothie shranim v hladilnik v svojem avtomobilu. Včasih sem presenečena, ko ugotovim, da sta okus in barva smoothiejev tudi po treh dneh še vedno odlična.

anketar ::

že dolg cajta ni več na raw dieti, zdej je tud kuhano, ker se ji sfukalo zdravje na raw načinu, kerga je šilala nemnogo let, vsi šilerji, ki ti neki prodajajo delajo to izključno samo za profit

/thread

yansek ::

Brooke Golder, še ena zanimiva avtorica na temo smutijev
https://nutritionstudies.org/author/bgo...
Ena od njenih knjig:
https://www.amazon.com/Smoothie-Recipes...

Gagatronix ::

Odsmutira lahko v lastno picko, ker iz nje ocitno vlece vse te bedarije.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Jedilnik: Rip Esselstyn

Oddelek: Loža
403679 (2042) yansek
»

Kitajska študija, Avtor: Colin Campbell (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )

Oddelek: Problemi človeštva
38192202 (79002) Smrekar1
»

V Belgiji uvedli en dan v tednu izključno vegeterjansko hrano (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
1349009 (6170) BigWhale
»

Vegetarijanstvo in ljubezen (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
15612024 (8928) IgorGrozni

Več podobnih tem