» »

INDUKCIJSKI ŠTEDILNIK

INDUKCIJSKI ŠTEDILNIK

Temo vidijo: vsi
1 2
3
»

cebelar123 ::

V navodilih od Gorenja piše, da za 1-fazni priklop potrebuješ 32A varovalko. Torej indukcija nekje 7Kw.
Varovalka 16A B kategorija izklopi pri 2x nazivnem toku, torej če čez njo teče 32A po cca. 3min.
Ker pa indukcija ne pusti 100% se te 3 minute še podaljšajo.
Zdaj pa kdaj bi človek kuhal tako, da bi 2 boosta + še ostali dve plošči imel več kot 3 minutu prižgane pa nevem. Mogoče je tukaj kak tak mojster.

Zgodovina sprememb…

Magic1 ::

Jao jajca od gorenja. Teli so pa tudi pogumni. 32A varovalka in 4mm2 kabel?!? Pa kdo ima to? V glavnem, Gorenja ne kupuj, če imaš eno fazo.
Magic

starfotr ::

Na 4 mm^2 lahko daš trajno do 37 A. Odvisno od načina polaganja kabla, vrste izolacije ipd. Tako, da če že kričiš in pametuješ s standardi, potem pač povej na kaj se sklicuješ.

Magic1 je izjavil:

Jao jajca od gorenja. Teli so pa tudi pogumni. 32A varovalka in 4mm2 kabel?!? Pa kdo ima to? V glavnem, Gorenja ne kupuj, če imaš eno fazo.

Tocno ce kuhas na 4mm2 je hrana dosti manj dobra.

Ne gre se za to. Da ti lahko furaš 7200W na 16A varovalki, to je zame velik problem. Zdaj sta dve možnosti. Ali tebi varovalka ne dela in ti ne vrže ven ko preseže 4000W (zelo nevarno), ali je pa Gorenjevih 7200W v bistvu 3600W. Sem gledal še navodila od Bocha, AEG in Beko pa nikjer ne piše, da bi mela zmanjšano moč za eno fazo. Ali to preprosto zamolčijo, sej folk ne bo opazil, da zadeva dela na 50%. Ali pa upajo, da ti varovalke delujejo in ti jo bo izklopilo ob preveliki porabi. Samo v Sloveniji je to noro, ko je pol štroma na uč narejeno in varovalke dostikrat kar prebrikane.
Magic

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Magic1 ()

Varovalka že vrže ven ampak lepo tako kot kaže graf.

starfotr je izjavil:

Na 4 mm^2 lahko daš trajno do 37 A. Odvisno od načina polaganja kabla, vrste izolacije ipd. Tako, da če že kričiš in pametuješ s standardi, potem pač povej na kaj se sklicuješ.

Se opravičujem za mene je bilo to logično.
Način polaganja v steni v cevi samostojen kabel je bilo mišljeno , glede na to da se pogovarjamo o hišni inštalaciji.

Zgodovina sprememb…

Še ena zanimivost.
To bom moral preveriti doma ker tega nisem jaz počel.
Mogoče je tip ki je kuhinjo montiral ampak koliko vem se oni ne dotikajo električnih naprav razen, da paše v izrez.

Indukciji lahko nastaviš moč.
Na gorenju držiš tipko za pavzo in si potem nastaviš po spodnji tabeli.

P23 na prikazovalniku = 2,3 kW = 10 A
P28 na prikazovalniku = 2,8 kW = 12 A
P30 na prikazovalniku = 3,0 kW = 13 A
P37 na prikazovalniku = 3,7 kW = 16 A
P74 na prikazovalniku = 7,4 kW = 2 x 16 A (prednastavljeno)

Ampak še zmeraj drži zgornja tabela.

darkolord ::

Magic1 je izjavil:

Kaj lapaš. Če imaš manj, pač nastaviš nižjo moč, kot je napisal čebelar eno sporočilo višje. Ti pa vseeno omogoča max. moč na eni fazi, če imaš ustrezno napeljavo.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: darkolord ()

No nekaj smo se naučili. Če imaš le eno varovalko na voljo za indukcijo, se moraš prej pozanimat kako, oziroma ali se da omejit max moč na izbranem modelu. Po defaultu je nastavjeno kar na 7200W. Kar meni ni logično za eno varovalko. Važno da se da.

Čebelar kakšna je kaj regulacija pri Gorenju? A se kaj pozna na nihanju?
Magic

TESKAn ::

7,2W je skupna maksimalna moč na vseh kuhališčih. 3,6kW je dost da dve furaš na polno. Zdej kolkrat pa rabiš polno moč na vseh štirih kuhališčih, ne vem, po moje ne opaziš razlike med 3,6kW ali 7,2kW, razen če večkrat kuhate tako na veliko, da nujno rabite teh 7,2kW.
Uf! Uf! Je rekel Vinetou in se skril za skalo,
ki jo je prav v ta namen nosil s seboj.

Magic1 je izjavil:

No nekaj smo se naučili. Če imaš le eno varovalko na voljo za indukcijo, se moraš prej pozanimat kako, oziroma ali se da omejit max moč na izbranem modelu. Po defaultu je nastavjeno kar na 7200W. Kar meni ni logično za eno varovalko. Važno da se da.

Čebelar kakšna je kaj regulacija pri Gorenju? A se kaj pozna na nihanju?

Od 1-4 vklaplja in izklaplja opazno. Od 5-9 deluje v eno, če to misliš.
Kuham v 99% med 5-9. Med 1-4 samo pogrevam, če je kaj prej končano in nebi rad da se ohladi.

Ampak ne vem kako imajo to rešeno novejši modeli. Moja indukcija je vseeno stara nekje 5 let.

asdf_jklc ::

Poglej Miele, je pa cena...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: asdf_jklc ()

Zakaj priporočaš miele tem revežem? Še električarja si ne morejo privoščit, da bi imeli urejeno inštalacijo, kot se zagre.

Bolf3nk ::

Me resno zanima koliko ne-kmetov in ne-podjetnikov ima doma 3fazni štrom. Sploh pa naselja in bloki

Individualne hiše - večina ima 3F, starejše imajo 1F.
Bloki - večina 1F, sem ter tja ima kdo 3F.

Bolf3nk ::

90% folka poznam, kateri imajo obične steklokeramične štedilnike na 1f. Sam imam plin in nimam teh težav. Je pa zanimiva debeta...
Gledam nek budget štedilnik
https://mtehnika.mercator.si/izdelek/17...

Skupna priključna moč
8,6 kW

Kdo bi lahko to priključil na 1f? Je to mišljena skupna moč pečice in steklokeramike?

Kako se sploh priklopijo ti indukcijski in steklokeramični štedilniki? Ima pečica in plata vsak svoj priklop?

Spet štedilnik iz prazgovine za 200EUR
https://www.mimovrste.com/elektricni-st...

Maksimalna moč 8,7 kW

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Bolf3nk ()

fikus_ ::

8,6 kW je skupna moč vseh grelcev. Lahko ga priključiš na 1f in 16A varovalko. Ko bo tok presegel po amperaži in času karakteristiko varovalke, bo leta izklopila/pregorela.
Redko kdaj se pa v praksi koristi nazivna moč vseh grelcev, tako da to pri večini uporabnikov in večini časa deluje. Poleg tega pa nove zadeve same omejujejo moč.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

Aramis ::

Kako pa so ostale znamke kaj glasne?
Tašča ima Elektrolux in je vent zelo glasen...

AJETO2020 ::

Mi gledamo, da bi kupil tega BOSCHA
https://www.bosch-home.si/seznam-produk...
Imamo samo 1fazno elektriko in 16a varovalke.

Pri tem BOSCHU piše tole:

Napetost

220-240 V

Moč

7.900 W

Tok

3*16 A

Torej bi moral delovati BP?

Trifazni priklop zahteva.

Ne, lahko se ga priklopi na eno fazo:

Ob ustrezni napeljavi, varovalkah in priključni moči se vse da.

Linko ::

Senzor je izjavil:

Aramis je izjavil:

Tale ima recimo 5 let garancije...
https://mtehnika.mercator.si/izdelek/18...

Točno ta model imamo pri nas. Za moje pojme ni vreden teh 850EUR. V primerjavi z entry-level Bosch indukcijsko ploščo (ne vem oznake modela, bila je nekih 400EUR pred 4-5 leti) rabi vsaj 30% več časa, da zavre vodo. Moti tudi glasen vent indukcije + že omenjeno nezvezno delovanje. Pa kontrolna plošča pečice, ko pritiskaš na touch tipke, se plošča kar upogne in škripa. Ajd, 600 bi bil vreden, 850 pa sigurno ni.

Mercator je ta model podražil iz 850EUR na 1.159,99 EUR - nice
https://mtehnika.mercator.si/izdelek/18...

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Linko ()

Pezdicek ::

https://www.harveynorman.si/stedilnik-z...

Sem tega gledal in so mi kar iz aeg odgovorili, da je potreben 3f priklop :(

štedilnik ima maksimalno priključno moč 10,9kW, potreben je trofazni priklop 3x16A varovalka.

DR0N ::

Pozdravljeni,
že nekaj časas berem to temo, pa mi žal še vedno ni nekaj jasno. Žal se niti malo ne spoznam na elektriko...

Mama in babica bi si radi kupili indukcijski ali steklokeramični štedilnik. Sedaj imata nek starejši gorenjov steklokeramični štedilnik. Kako je ta močan - ne vem.
Edino tole je gor na starem:

Zadeva deluje že kakšnih 15 let. Nikoli ni bilo težav z varovalkami ali kaj podobnega. Pa je zadeva letela tudi po vse 4 plate + pačica. V hiši ni 3 fazne elektrike ( 5 oz 4 žice)

Gledali smo spletne trgovine in fizično v trgovinah. Vsi ti novi štedilniki imajo priključno moč od 7kW naprej pa do 10+ kW. Žal ne vem, koliko ima stari štedilnik.

Napetost: 220 - 240 V
Izvedba priključka: AC 230V ali 400V + 3*16 A Takšen opis imajo štedilniki vseh znamk...

To pomeni, da bi morali imeti 3fazni priklop?
Vse kar vem, da je v hiši samo (predvidevam ) 1 fazni ( 3 žice), pa da je sedaj za štedilnik posebej varovalka v omarici. Mislim da 16A.

Iz ene trgovine so mi poslali tole:

in to:

ALi so ti novi štedilniki močnejši? Oz potrebujeno večjo moč, kot 10-20 let nazaj?

ALi lahko električar kako drugače uredi priklop?

So močnejši. Stari štedilnik je preprosto delal s zmanjšano močjo na eni fazi. Danes je vse elektronsko in se ponavadi lahko nastavlja max moč. Kuhališče ne more vedt ali imaš ti 10, 16, 20, 25A varovalko. Kot je bilo že napisano, se kupi štedilnik, ki omogoča zmanjšanje max moči. Poglej navodila pred nakupom, ali kontaktiraj servis.
Magic

Linko ::

Nekatere indukcije se "prilagodijo"
Če je aktivnih več območij in porabljena moč presega omejitev napajanja, ta funkcija razdeli razpoložljivo moč med vsa kuhališča. Kuhalna plošča nadzoruje nastavitve toplote za zaščito varovalk hišne namestitve.

Če kuhalna plošča doseže mejo največje razpoložljive moči (glejte tablico s podatki), se moč kuhališč samodejno zmanjša.
Nastavitev toplote zadnje izbranega kuhališča ima vedno prednost. Preostala moč bo razdeljena med prej aktivirana kuhališča v obratnem vrstnem redu izbire.
Prikaz nastavitve toplote zmanjšanih območij se spreminja med prvotno izbrano nastavitvijo toplote in znižano nastavitvijo toplote.
Počakajte, da zaslon preneha utripati, ali zmanjšajte nastavitev toplote zadnjega izbranega kuhališča. Kuhalna polja bodo še naprej delovala z znižano temperaturo. Po potrebi ročno spremenite nastavitve toplote kuhališč.

To ni isto. Posamezna kuhalna mesta so pri indukciji normalno 2x max 3000W in 2x 2000W. Torej bi terotično potreboval 10000W priklop. Ker se zavedajo, da to ni realno za gospodinstvo, ti elektronika omejuje do max priklopne moči. Normalno je to 7000W, kar pa lahko pri posameznih štedilnikih še zmanjšaš. Priklop na 1 X 16W varovalko mora bit nastavljen na max 3600W.
Magic

DR0N ::

Hvala za informacije.

Ali je to to?

To je to, ja.
1 2
3
»

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Nova idukcijska plošča crkuje - Beko (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Elektrotehnika in elektronika
15726169 (7427) hafnerurban
»

Indukcijska plošča ali steklokeramična plošča (strani: 1 2 3 4 5 6 7 )

Oddelek: Loža
30869642 (21423) koyotee
»

Indukcijska plosca tezave

333967 (2307) Comandante
»

Indukcijska plošča (strani: 1 2 )

6530146 (21995) mat xxl
»

Priklop steklokeramične kuhalne plošče (strani: 1 2 )

8647050 (43451) Volk|

Več podobnih tem