» »

Ali je olivnem olju v takšnem stanju užitno?

Ali je olivnem olju v takšnem stanju užitno?

komentar2021 ::

Pred časom sem kupil olivno olje, ki sedaj zgleda takole:
https://ibb.co/tcbnsm0
https://ibb.co/3FbfkN4
https://ibb.co/hZBP1V2

Ali se je kristaliziralo ali kaj drugega? Je še užitno? Rok trajanja seveda ni potekel.
To mi se je zgodilo prvič, pred tem ko sem ga kupoval, se to ni zgodilo.

starfotr ::

Mogoče so triacilgliceroli.

https://www.zrs-kp.si/index.php/researc...

Poglej ABC dokument.

IL_DIAVOLO ::

Stran vrzi, kaj je s teboj?
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

komentar2021 ::

starfotr je izjavil:

Mogoče so triacilgliceroli.

https://www.zrs-kp.si/index.php/researc...

Poglej ABC dokument.

Sem na hitro pogledal, koliko sem razumel, je užitno?

starfotr ::

Po moje mu ni hudega.

donvito ::

komentar2021 je izjavil:

Pred časom sem kupil olivno olje, ki sedaj zgleda takole:
https://ibb.co/tcbnsm0
https://ibb.co/3FbfkN4
https://ibb.co/hZBP1V2

Ali se je kristaliziralo ali kaj drugega? Je še užitno? Rok trajanja seveda ni potekel.
To mi se je zgodilo prvič, pred tem ko sem ga kupoval, se to ni zgodilo.

Na kakšni temperaturi ga hraniš?

komentar2021 ::

donvito je izjavil:

komentar2021 je izjavil:

Pred časom sem kupil olivno olje, ki sedaj zgleda takole:
https://ibb.co/tcbnsm0
https://ibb.co/3FbfkN4
https://ibb.co/hZBP1V2

Ali se je kristaliziralo ali kaj drugega? Je še užitno? Rok trajanja seveda ni potekel.
To mi se je zgodilo prvič, pred tem ko sem ga kupoval, se to ni zgodilo.

Na kakšni temperaturi ga hraniš?

Okoli 10 stopinj - v kleti.

ripmork ::

Povsem normalno za tapravo olivno olje je, da v hladnem kristalizira oz. postane takšno.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

IL_DIAVOLO ::

Prehladen prostor. Optimalno je 12-15 stopinj.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

mirator ::

Meni se je to zgodilo, ko sem imel v olivnem olju feferone, shranjene v kozarcu v hladiniku. Cel kozarec je bi bele barve, kot bi imel mast. Pa ni bilo hudega. Na sobni temperaturi je bilo vse zopet normalno in sem brez posledic sčasoma izpraznil ves kozarec. SEm pa se vseeno pozanimal pri prodajalcu, ki mi je zatrdil, da je ta pojav normalen. Ne vem pa pri kateri temperaturi se ta kristalizacija ali zgoščenost začne.
Vsekakor olja ne stran metati.

Comandante ::

komentar2021 je izjavil:

Pred časom sem kupil olivno olje, ki sedaj zgleda takole:
https://ibb.co/tcbnsm0
https://ibb.co/3FbfkN4
https://ibb.co/hZBP1V2

Ali se je kristaliziralo ali kaj drugega? Je še užitno? Rok trajanja seveda ni potekel.
To mi se je zgodilo prvič, pred tem ko sem ga kupoval, se to ni zgodilo.

Ja, normalno je. Olje dobi teksturo voska, ker je na hladnem. Z mojim domacim se dogaja isto, ko ga das na sobno temperaturo se utekocini.

Podobno je s kokosovo mastjo/oljem. Nic narobe.

Glugy ::

probi čist mal na jezik dat pa da vidš če peče... če ne poješ tist pa vidš če imaš kakšne negativne simptome po kakšni uri. če jih nimaš naslednjič daš več dokler cele žlice tavelke brez problema ne poješ. Če ni pekočega okusa če ni simptomov tud ko počakaš mal je vse lepo okej.

Sicer pa vsaj po videnem zgleda užitno. Sej med se tud kristalizira to samo po seb vsaj po navadi ni nevarno.

IL_DIAVOLO ::

Spominja na poceni olivno olje iz lidla, flasa ni zatemnjena kot bi naceloma morala biti.

Ce ne gre za ravno domace olivno olje, bi bil predviden. Taka olja so se prodajala po 6 evrov.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

Comandante ::

probi čist mal na jezik dat pa da vidš če peče...

To ni indikator, da je kaj narobe. Jaz imam tri razlicne sorte domacega olivnega olja iz Krasa. En je nezen in aromaticen, drugi malo zagreni, tretji je nekoliko pekoc. Vsak je iz svoje sorte oliv, imen ne poznam (nekaj na L, M pa se nekaj).

Ganon ::

Comandante je izjavil:

probi čist mal na jezik dat pa da vidš če peče...

To ni indikator, da je kaj narobe. Jaz imam tri razlicne sorte domacega olivnega olja iz Krasa. En je nezen in aromaticen, drugi malo zagreni, tretji je nekoliko pekoc. Vsak je iz svoje sorte oliv, imen ne poznam (nekaj na L, M pa se nekaj).


Tako je. V tej temi se vidi, kdo naklada.

silak ::

komentar2021, to je samo dokaz, da je v tej mešanici nekaj pravega olivnega olja. Dober tek.

starfotr ::

Sorte pri nas so belica, leccino, askolana, pendolino in maurino.

m3k ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Spominja na poceni olivno olje iz lidla...

Glede na to, da je EuroSpin kao italijanska trgovina, potem poreklo olja ni sporno ali pač. :))

matobeli ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

iz lidla,


Eurošpin, na tretji sliki se vidi logo. Zamašek tudi zgleda originalno zaprt. In to ekstra deviško, za 2.79EUR!

Kar pa še ne pomeni da je olje pokvarjeno, to se porabi za kuhanje, domačega pa porabiš za solate in podobne zadeve.

Sicer pa, olje je podobno kot mleko, probaš pa veš.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

mpu2Q7 ::

'olivniki' bi mogoče vedeli, če se da pri eleclercu pogledat dobropis na kartici ali se da samo v trgovini? zaenkrat nima ravno neke napredne spletne podpore...

JSCIF ::

Študija Univerze na Primorskem
https://www.zrs-kp.si/wp-content/upload...

5. Vplivi na kakovost oljčnega olja415.1 Shranjevanje oljčnega olja

V preteklosti so oljčno olje shranjevali v amforah ali kamnitih posodah z lesenim po-
krovom. Danes ga hranijo v posodah iz nerjavnega jekla oziroma stekleničijo pred-
vsem v temne steklenice, ker je občutljivo na svetlobo (fotooksidacija). Glede na to, da
želi veliko potrošnikov videti barvo olja, se olje stekleniči tudi v svetle steklenice, ki jih
nekateri pridelovalci zavarujejo pred svetlobo z dodatno embalažo (škatlo).
Olje hranimo v temnem prostoru, kjer ni tujih vonjev, ki bi jih olje zlahka vsrkalo, in v
posodah, v katerih lahko zagotavljamo čim manjšo prisotnost zraka (hramba pod iner-
tnim plinom). Pazimo, da nimamo olja več časa v napol polnih posodah in steklenicah.
Temperatura prostora naj bo od 14 do 20 °C. Pri nižjih temperaturah se olje lahko strdi
(kristalizira), zato so ga v preteklosti lahko kar z nožem izrezovali iz kamnitih posod,
in veljalo je, da če se olje ne strdi, potem ni pristno. Prenizka temperatura tudi poruši
homogenost in zavira čiščenje oziroma sesedanje trdnih delcev. Odtaljeno olje pa ima
osiromašeno aromo in je zato slabše kakovosti.

Blinder ::

IL_DIAVOLO je izjavil:

Taka olja so se prodajala po 6 evrov.


matobeli je izjavil:



Eurošpin, na tretji sliki se vidi logo. Zamašek tudi zgleda originalno zaprt. In to ekstra deviško, za 2.79EUR!



Prav tako poceni ni bilo. Ekstradeviško v eurospin je bilo ene 4.5 EUR/liter, tisto samo deviško pa slabih 4 EUR. Letos so šle verjetno tudi cene olja kej gor.



m3k je izjavil:


Glede na to, da je EuroSpin kao italijanska trgovina, potem poreklo olja ni sporno ali pač. :))

nekoč sem po TV slišal, da je regija Toskana v Italiji največji svetovni uvoznik olja, ne vem, če je čisto res, sem pa videl reportaže, kako italjani veselo goljufajo s temi olji, kupijo jih iz tujine, nalijejo v steklenice in prodajajo kot "made in Italy"
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

Apofis ::

Bohnedaj stran metat, odkar so v ukrajini močno zmanjšal proizvodnjo olivnega olja so cene šle nesramno gor in je vsaka kapljica zlata vredna!

matobeli ::

Blinder je izjavil:



Prav tako poceni ni bilo.


Seveda je bilo, leta 2014, pol so šli pa zgleda na temno flašo.

A ni bilo logično da govorimo o nekih starih zalogah?

starfotr ::

Oljčno olje, med, mleko ipd. so najbolj ponarejana živila daleč naokoli. Ni teorije, da bi pridelali toliko olja, kot ga prodajo.

Pithlit ::

Apofis je izjavil:

Bohnedaj stran metat, odkar so v ukrajini močno zmanjšal proizvodnjo olivnega olja so cene šle nesramno gor in je vsaka kapljica zlata vredna!

:)):))
Life is as complicated as we make it...

Blinder ::

matobeli je izjavil:

Blinder je izjavil:



Prav tako poceni ni bilo.


Seveda je bilo, leta 2014, pol so šli pa zgleda na temno flašo.


Ali veš, da ima eurospin dva ta oljčna olja? Enga tistega deviškega ali kako se kliče, ta drugi, malo dražji, je ekstradeviško.
99.991% of over-25 population has tried kissing.
If you're one of the 0.009% who hasn't, copy & paste this in your Signature.
Intel i3-12100f gtx 3050 Pismo smo stari v bozjo mater. Recesija generacija

bintih ::

matobeli je izjavil:

IL_DIAVOLO je izjavil:

iz lidla,


Eurošpin, na tretji sliki se vidi logo. Zamašek tudi zgleda originalno zaprt. In to ekstra deviško, za 2.79EUR!

Kar pa še ne pomeni da je olje pokvarjeno, to se porabi za kuhanje, domačega pa porabiš za solate in podobne zadeve.

Sicer pa, olje je podobno kot mleko, probaš pa veš.


In ti verjameš da je za 2.79 to olivno olje, ma dej no.
Mogoče so šle olive le mim :)
Kupi olje direkt pr proizvajalcu, zapelji se na Debeli rtič recimo, v Istro, dal boš 12 EUR in več, ampak potem boš videl kaj je olje, pa ne rabiš tistih dodatkov ala deviško, pa ekstra....

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: bintih ()

Koraaz ::

bintih je izjavil:


zapelji se na Debeli rtič, v Istro, dal boš 12 EUR in več, ampak potem boš videl kaj je olje


Razem kadar je letina slaba, takrat pa previdnost ni odveč


V zaledju Kopra našli dokaze o goljufiji z oljčnim oljem

ripmork ::

Pomoje je vse kupljeno v trgovinah do določene mere nateg - pred leti so analize pokazale, da večina goljufa in meša olje (tut tisti GEA brand, kateremu sem včasih zaupal). Ampak za kuho, ok. Dejstvo je, da tapravo oljčno olje stane nekajkrat več kot v štacuni, za manj se jim enostavno ne splača trudit. Sicer tudi če od pridelovalca kupiš ne moreš 100% vedet če je kaj primešal, hehe. Ima pa tapravo olje ponavadi močnejši okus in je tudi bolj grenko / pikantno :)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

matobeli ::

Ne rabiš kupovat olivnega olja v eurošpinu da znaš poguglat. Probal ga pa nisem da bi vedel a je notri 5w30 ali 10w40.

Glede na to da je veliko zanimanje o olju ki ga uporabljam:
Osebno uporabljam od gea ali ekvivalent za splošno uporabo in domačega za tam kjer res pride do izraza (letos je recimo iz lastovega).

In ne, kvalitetno olje ni nujno da je pekoče ali grenko, kot je nekdo že prej napisal. Ima pa definitivno močan in povn okus.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: matobeli ()

PacificBlue ::

Enkrat sem dobil par steklenic olivnega olja iz otoka Ugljan. Tam olive namakajo v morski vodi in ima izrazito močan bogat pa nekako grenak okus. Definitivno ni za vsakogar.
I’m out.
:3

IL_DIAVOLO ::

matobeli je izjavil:

Ne rabiš kupovat olivnega olja v eurošpinu da znaš poguglat. Probal ga pa nisem da bi vedel a je notri 5w30 ali 10w40.

Glede na to da je veliko zanimanje o olju ki ga uporabljam:
Osebno uporabljam od gea ali ekvivalent za splošno uporabo in domačega za tam kjer res pride do izraza (letos je recimo iz lastovega).

In ne, kvalitetno olje ni nujno da je pekoče ali grenko, kot je nekdo že prej napisal. Ima pa definitivno močan in povn okus.


Zato pa kupujem mešanica rafiniranega oljcnega in deviskega oljčnega olja.

Pravo deviško olje je predrago, pa se tu ne ves kaj je not. In ce se ne motim, niti ni najbolj primerno za kuhanje, tudi pokvari se hitreje.

Te razne bio zadeve bodo itak izumrle na dolgi rok.
Con il Milan nel cuore!
https://www.youtube.com/watch?v=fS58IQczWWE&ab_channel=MariusMotora
Forza ragazzi!

harvey ::

PacificBlue je izjavil:

Enkrat sem dobil par steklenic olivnega olja iz otoka Ugljan. Tam olive namakajo v morski vodi in ima izrazito močan bogat pa nekako grenak okus. Definitivno ni za vsakogar.

Taka praksa pridelave oljčnega olja nima prav veliko skupnega s kvaliteto.;)
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

dexterboy ::

Jaz namerno dam olivno olje v hladilnik, da vidi, če se kaj strdi, ravno zato, da preverim istovetnost prodajalca. Pred leti sem tudi kupoval mandarine "pri Kristini", pa prekinil s to prakso, ko sem ugotovil, da niso domače, ampak iz Italije ;)
Ko ne gre več, ko se ustavi, RESET Vas spet v ritem spravi.

recmajkemi ::

Koliko % olivnega olja mora biti v steklenici, da se še označuje kot olivno?
V tej državi vsi vedo za vse svinjarije, ki se dogajajo.
Ko pa vprašaš, kdaj so prijavili kako stvar pa črički.
Če veš, obišči & prijavi na; e-uprava.gov.si/podrocja/vloge/vloga.html?id=2377

user4683 ::

PacificBlue je izjavil:

Enkrat sem dobil par steklenic olivnega olja iz otoka Ugljan. Tam olive namakajo v morski vodi in ima izrazito močan bogat pa nekako grenak okus. Definitivno ni za vsakogar.

Predvsem v dalmaciji je bila to kar pogosta praksa, nekateri pa jo ohranjajo se sedaj. Vcasih je bilo nemogoce obrati vse oljke naenkrat in jih takoj prepeljati v torkljo. Namakanje v morski vodi tudi "zmehca" okus in olje naredi nekoliko manj pikantno, kar mnogim zelo odgovarja.

starfotr ::

Namakanje v morski vodi je zaradi tega, da gre grenko ven.

Tudi pri nas spirajo grenko stran. Samo ne dajejo plodov v morje.

Dajanje olja v hladilnik je neumnost prve klase. S tem si samo poslabšaš kakovost olja.

Comandante ::

Jaz imam olje v kleti, pozimi na okoli 16°C, poleti max 24°C. Preverjeno drzi minimalno dve leti, potem ga tako spijemo. Ce ga dam v hladilnik, se strdi. Ampak ni potrebe.

Je pa od neke daljne zlahte iz Krasa, 100% olivno hladno stiskano. Placam ga po 13€, je pa tako, da ce je letina slaba, jih je tezko pregovoriti za kaj vec od 5 litrov. Ce ni, ni, pravijo.

FireSnake ::

komentar2021 je izjavil:

Pred časom sem kupil olivno olje, ki sedaj zgleda takole:
https://ibb.co/tcbnsm0
https://ibb.co/3FbfkN4
https://ibb.co/hZBP1V2

Ali se je kristaliziralo ali kaj drugega? Je še užitno? Rok trajanja seveda ni potekel.
To mi se je zgodilo prvič, pred tem ko sem ga kupoval, se to ni zgodilo.


Če si ga imel v hladilniku je popolnoma normalno, da kristalizira.
Še več: to je dokaz, da je kvalitetno.
Ne poslušaj tistih, ki govorijo, da ga vrzi stran. Če ga boš dal na toplo bo pa ratalo normalno tekoče.

Edit: vidim, da so me ostali že prehiteli.

starfotr je izjavil:


Dajanje olja v hladilnik je neumnost prve klase. S tem si samo poslabšaš kakovost olja.


Vir za tole trditev pa je?
Poglej in se nasmej: vicmaher.si

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: FireSnake ()

starfotr ::

Imaš v te temi. JSCIF ti je napisal.

ripmork ::

This freezing or solidifying process is completely natural and doesn’t affect the quality at all, so you don't have to worry.
Link

Edino kar je škodljivo za olje (poleg svetlobe) so previsoke temperature, ne prenizke.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: ripmork ()

tikitoki ::

Op normalen pojav.

StevicaM ::

Pithlit je izjavil:

Apofis je izjavil:

Bohnedaj stran metat, odkar so v ukrajini močno zmanjšal proizvodnjo olivnega olja so cene šle nesramno gor in je vsaka kapljica zlata vredna!

:)):))



:))

zobnik ::

Probaj saj več kot it na wc ne bo, veš kako hrano so jedli včasih na kmetiji


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katera tuna v olivnem olju ? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
16836450 (5664) mitkos
»

Olivno olje (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
14817866 (6279) stevie boy
»

Vpliv spornega olivnega olja na zdravje (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
5311315 (9437) Mare2
»

zakaj se reče oljčno olje ne pa olivno?

Oddelek: Loža
385249 (4114) SloLord
»

ebay in olivno olje help

Oddelek: Pomoč in nasveti
375171 (3980) MH0

Več podobnih tem