» »

Pretakanje vode v radiatorjih

Pretakanje vode v radiatorjih

«
1
2

mick29 ::

Pozdravljeni,

Imam 20+ let stare aklimatske radiatorje v 2 nadstropjih hiše. Skupno imajo trije radiatorji problem, da je toplega le 20% radiatorja, ostalo je mrzlo...

Poskusil sem že:
- izprazniti na na novo dopolniti vodo iz sistema
- izpustiti zrak
- menjal sem celo ventile, ker sem mislil, da so mogoče prestari in da ne spustijo vode skozi...

Nič od tega ne pomaga...za nekaj dni je pomagalo, da sem šrauf na ventilih "na živo odprl", tako da je špricalo po celi sobi...takrat je bilo očitno dovolj pritiska...in nekako je po nekaj minutah radiator postal topel...ampak po nekaj dneh ponovno isti problem

To da pumpa ne bi bila dovolj močno dvomim, ker je nova..in hkrati grejejo normalno ostali radiotorji, tudi po zgornjih nadstropjih...

kaj še lahko poskusim? je menjava radiatorjev edina opcija?

lp

mick29 je izjavil:

Pozdravljeni,

Imam 20+ let stare aklimatske radiatorje v 2 nadstropjih hiše. Skupno imajo trije radiatorji problem, da je toplega le 20% radiatorja, ostalo je mrzlo...

Poskusil sem že:
- izprazniti na na novo dopolniti vodo iz sistema
- izpustiti zrak
- menjal sem celo ventile, ker sem mislil, da so mogoče prestari in da ne spustijo vode skozi...

Nič od tega ne pomaga...za nekaj dni je pomagalo, da sem šrauf na ventilih "na živo odprl", tako da je špricalo po celi sobi...takrat je bilo očitno dovolj pritiska...in nekako je po nekaj minutah radiator postal topel...ampak po nekaj dneh ponovno isti problem

To da pumpa ne bi bila dovolj močno dvomim, ker je nova..in hkrati grejejo normalno ostali radiotorji, tudi po zgornjih nadstropjih...

kaj še lahko poskusim? je menjava radiatorjev edina opcija?

lp

aja pa ko hočeš izpustiti zrak pri raditorjih kjer je problem...ne sliši se ne zrak, niti voda ne priteče, pa če pustiš odprto lih kakor dolgo hočeš...

Utk ::

Kolk pa je pritiska?

steev ::

Nekje maš zrak notri. Odzračuj radiatorje toliko časa, dokle to več ne bo potrebno.
:|

Aja, pa odpri vse radiatorje do konca ko odzračuješ. Če ne nima voda od kod prit, zrak pa tudi ne gre potem ven, če ni pritiska.

telexdell ::

Če je raditor na vrhu topel in na dnu mrzel pomeni, da je pretok skozi radiator premajhen, zato se voda preveč ohladi. Za premejhen pretok je lahko kriv sam radiator ali kak drug paralelno vezan radiator. Ker si na tem radiatorju naredil že vse kar je možno (edino nisem zasledil, da si kaj odpiral spodnji ventil), pol boš moral iskati krivca v sosednjem radiatoju. Ker ne poznam tvoje vezave zgolj ugibam- običajno sta dve cevi (dovod in povratek) v vetikalnem vodu nanju pa so priključeni radiatorji s horizontalnimi odcepi. Preveri temperature povratne cevi (hladne) tam, kjer je ta radiator kateri ne greje priključen na vertikalni vod povratka. Če je vertikalni vod povratka občutno toplejši od horizontalnega voda pol boš moral pripreti druge radiatorje, kateri vračajo vodo v ta vertikalni vod. To se običajno naredi s pripiranjem ali odpiranjem spodnjega ventila na radiatorju.
Precej je treba vedeti, preden opaziš, kako malo veš.

floyd1 ::

Enocevni ali dvocevni sistem? Podobni simptomi so sicer značilni za enocevnega, slabo načrtovanega.

Jure14 ::

Ekspanzijsko posodo si preveril, da ni spustila duše?

joez7 ::

Pa preveri, kje ti priteče topla voda v radiator. Pri zamenjavi dvižnega voda z povratnim vodom, so identične težave, radiator šumi - kontra pretok vode čez ventil, greje pa samo 20% radiatorja, kljub temu, da ni zraka v radiatorju. Če so termostatske glave - je lahko to problem - zapikana igla, daj glavo dol in z pritiskom na iglo preveri hod - včasih pomaga malo spreja in nekaj udarcev z žlico po igli. Poslikaj, ti bomo lažje svetovali.
Sem mali provokator, po potrebi diktator, dvomim v vse in nič ne vem.

donvito ::

joez7 je izjavil:

Pa preveri, kje ti priteče topla voda v radiator. Pri zamenjavi dvižnega voda z povratnim vodom, so identične težave, radiator šumi - kontra pretok vode čez ventil, greje pa samo 20% radiatorja, kljub temu, da ni zraka v radiatorju. Če so termostatske glave - je lahko to problem - zapikana igla, daj glavo dol in z pritiskom na iglo preveri hod - včasih pomaga malo spreja in nekaj udarcev z žlico po igli. Poslikaj, ti bomo lažje svetovali

Sem že parkrat rešil to težavo po tem videu.

fikus_ ::

Mick, lahko da kje pušča (tlak pade) in se zato v zgornjih radiatorjih potem pojavi zrak. Nekaj časa spremljaj tlak v sistemu pri hladnem ali toplem stanju (ista temp. sistema) tlak mora biti enak.
Učite se iz preteklosti, živite v sedanjosti in razmišljajte o prihodnosti.

stara mama ::

^ tole, še prej se pa prepričaj, da je raztezna posoda dobra!
Ekologija™ in Trajnost™

Utk je izjavil:

Kolk pa je pritiska?

trenutno 1.8b, giblje se med 1.6-1.8 konstantno

steev je izjavil:

Nekje maš zrak notri. Odzračuj radiatorje toliko časa, dokle to več ne bo potrebno.

če jih ne gre več :) vsepovsod že teče samo še voda...v radiatorjih kjer je problem pa niti voda ne priteče.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: mick29 ()

Ali so zaprti, kar niso, ali je pa premalo pritiska. Ne more pritisk naraščat, ko točiš not vodo, pa da ne bi slej ko prej šel vsaj zrak ven.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Utk ()

telexdell je izjavil:

Če je raditor na vrhu topel in na dnu mrzel pomeni, da je pretok skozi radiator premajhen, zato se voda preveč ohladi. Za premejhen pretok je lahko kriv sam radiator ali kak drug paralelno vezan radiator. Ker si na tem radiatorju naredil že vse kar je možno (edino nisem zasledil, da si kaj odpiral spodnji ventil), pol boš moral iskati krivca v sosednjem radiatoju. Ker ne poznam tvoje vezave zgolj ugibam- običajno sta dve cevi (dovod in povratek) v vetikalnem vodu nanju pa so priključeni radiatorji s horizontalnimi odcepi. Preveri temperature povratne cevi (hladne) tam, kjer je ta radiator kateri ne greje priključen na vertikalni vod povratka. Če je vertikalni vod povratka občutno toplejši od horizontalnega voda pol boš moral pripreti druge radiatorje, kateri vračajo vodo v ta vertikalni vod. To se običajno naredi s pripiranjem ali odpiranjem spodnjega ventila na radiatorju.

v bistvu je kontra...topel je tam kjer voda pride v sistem...topel je cca 2-3 rebre, ostalo je mrzlo...torej ni razlike med vrhom in dnom, temveč od desne proti levi

nisem popolnoma prepričan, da te razumem... ampak tukaj moj odgovor

vertikalna cev (dovod) se mi zdi toplejša od horizontalne cevi dovoda...hkrati se mi vertikalna (dovod) zdi toplejša od vertikalne cevi odvoda..ampak to je zgolj na otip?

Jure14 je izjavil:

Ekspanzijsko posodo si preveril, da ni spustila duše?

odkrito je ne znam... potolčem po nje pa nimam občutka :)

sicer pa ne bi smela...je nov sistem (toplotna črpalka - cca 3 tedne)...je bil pa problem z raditorji že na plinskem ogrevanju

joez7 je izjavil:

Pa preveri, kje ti priteče topla voda v radiator. Pri zamenjavi dvižnega voda z povratnim vodom, so identične težave, radiator šumi - kontra pretok vode čez ventil, greje pa samo 20% radiatorja, kljub temu, da ni zraka v radiatorju. Če so termostatske glave - je lahko to problem - zapikana igla, daj glavo dol in z pritiskom na iglo preveri hod - včasih pomaga malo spreja in nekaj udarcev z žlico po igli. Poslikaj, ti bomo lažje svetovali.

ventili so popolnoma novi, tako da to načeloma ne bi smel biti problem... ostalo pa te ne razumem, kaj misliš s tem - "Pri zamenjavi dvižnega voda z povratnim vodom, so identične težave, radiator šumi - kontra pretok vode čez ventil, greje pa samo 20% radiatorja, kljub temu, da ni zraka v radiatorju" ?

fikus_ je izjavil:

Mick, lahko da kje pušča (tlak pade) in se zato v zgornjih radiatorjih potem pojavi zrak. Nekaj časa spremljaj tlak v sistemu pri hladnem ali toplem stanju (ista temp. sistema) tlak mora biti enak.

tlak je načeloma konstanten...se pa spreminja med cca 1.6-1.8b

Zgodovina sprememb…

Utk je izjavil:

Ali so zaprti, kar niso, ali je pa premalo pritiska. Ne more pritisk naraščat, ko točiš not vodo, pa da ne bi slej ko prej šel vsaj zrak ven.

kar mi niti malo ni jasno je tole, in sicer da na "živo" odprem ventil in voda šprica po celi sobi...komaj uspem zapreti nazaj...a na istem radiatorju ne priteče niti kapljica na drugi strani, ko ga želiš odzračit..?

Težko bi bilo kaj drugega potem kot da je ventil pač zaprt.

ToniT ::

Najprej preveri, kako so nameščeni radiatorji. Tam, kjer je oddušni ventil naj bo najvišja točka radiatorja. Potem čez nekaj časa poskusi odpreti ta ventil.

mick29 je izjavil:

Utk je izjavil:

kar mi niti malo ni jasno je tole, in sicer da na "živo" odprem ventil in voda šprica po celi sobi...komaj uspem zapreti nazaj...a na istem radiatorju ne priteče niti kapljica na drugi strani, ko ga želiš odzračit..?

Lahko da je z odzračevalnim ventilom kaj narobe, mogoče je zamašen.

floyd1 ::

Spodnji (ruklauf) ventil je odprt?

mick29 je izjavil:

v bistvu je kontra...topel je tam kjer voda pride v sistem...topel je cca 2-3 rebre, ostalo je mrzlo...torej ni razlike med vrhom in dnom, temveč od desne proti levi

Da najprej razčistimo:
Ali je radiator topel na vrhu po celi dolžini in na dnu mrzel?
Ali pa je prvih nekaj reber toplih od vrha do dna ostala rebra pa so hladna?

V prvem primeru je lahko vzrok, kot sem ga opisal prej- hidravlično neuravnovešen sistem ogrevanja.
V drugem primeru je pa situacija bolj komplesna. Če na odzračevalni pipici priteče voda, ko jo odpreš in če je spodnji ventil na radiatorju odprt pol pri Aklimat radiatojih (te imam tudi sam- še prvi model) skoraj ne vidim drugega vzroka, kot da je nek tujek v radiatorju, kar ovira pretok. Če bi namreč bilo premalo vode v sistemu, bi enako na najvišjih radiatorjih grelo le nekaj reber, a voda ne bi iztekala na odzračevalni pipici. In če je povsem odprt spodnji ventil tudi nič ne bi oviralo pretoka. Imaš mogoče kombinirane ventile (na sredini ali dnu radiatorja), kjer je možno odpreti by-pass?

Če je prvih nekaj reber toplih, naprej pa ne, je lahko vzrok premajhen pretok , ali pa nekaj zraka v radiatorju (pretok vode potisne zrak na drugo stran radiatorja, še vedno pa ne kroži voda po celi dolžini).

Vice ::

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Vice ()

Če je pritisk, zračenje itd... vse ok potem:

Ja kako je ok, če ni ok, če odpre ventil na polno pa ne pride ven niti zrak niti voda.

Jaz bi upal trditi, da je hidravlično neuravnovešen sistem. Pri meni sta bile obe opcije razporeditve toplote, ki jih je omenil telexdell.

Zapri vse termostatske ventile razen pri problematičnih radiatorjih.
1. Če so pravilno vroči potem imaš problem s hidravlično neuravnovešenim sistemom. Je malo igranja tukaj s spodnjim ventilom.
V tem primeru pri problematičnih spodnji ventil odpri do konca (oziroma glede na mrzloto reber) pri ostalih pa zapiraš, da prilagodiš toploto da je na vseh ista.
2. Če imaš še vedno problem imaš težavo s tujkom vendar dvomim, da se je napaka pojavila na vseh hkrati.

Utk je izjavil:

Ja kako je ok, če ni ok, če odpre ventil na polno pa ne pride ven niti zrak niti voda.

Saj je rekel da voda šprica na polno in da je pritisk. Pri menjavi pumpe (ki je nova kot je omenil) se lahko to zgodi. Isto je bilo pri meni.

Kr neki mi je 2x objavilo....

Zgodovina sprememb…

telexdell je izjavil:

mick29 je izjavil:

Da najprej razčistimo:

V prvem primeru je lahko vzrok, kot sem ga opisal prej- hidravlično neuravnovešen sistem ogrevanja.
V drugem primeru je pa situacija bolj komplesna. Če na odzračevalni pipici priteče voda, ko jo odpreš in če je spodnji ventil na radiatorju odprt pol pri Aklimat radiatojih (te imam tudi sam- še prvi model) skoraj ne vidim drugega vzroka, kot da je nek tujek v radiatorju, kar ovira pretok. Če bi namreč bilo premalo vode v sistemu, bi enako na najvišjih radiatorjih grelo le nekaj reber, a voda ne bi iztekala na odzračevalni pipici. In če je povsem odprt spodnji ventil tudi nič ne bi oviralo pretoka. Imaš mogoče kombinirane ventile (na sredini ali dnu radiatorja), kjer je možno odpreti by-pass?

oj,

druga opcija - prvih nekaj reber toplih od vrha do dna ostala rebra pa so hladna.

Short story:

zgoraj je 6 radiatorjev. 4 so topli že od samega začetka (in omajo tudi drugo ogrevalno vejo).

zgornja 2 problematična, pa nista dobila niti dotoka tople vode ...torej vertikalna veja, cev je bila popolnoma hladna...

po 100ih izpustih in ponovnem filanju vode ter menjavi ventilov... so cevi še vedno bli hladne...končno jih je uspelo utoplit samo tako, da smo "na živo" odtegnali ventile in je voda špricala po celi sobi...

po tem, sta bila oba zgornja problematična radiatorja topla samo do pol...toplih cca 7/14 reber...

še 1x smo na "Živo" odprli ventil, da je spustilo pritisk skozi cevi...in po tem sta bila oba zgornja radiatorja vroča... se je pa zgodilo, da je spodnji radiator (na isti horizontalni liniji, le spodnjo nadstopje) ... postal topel samo do polovice...in tudi iz tega se ne da izpustit zraka

no za na konec, ko sem po nekaj dneh ponovno poskusil prezračit...sedaj pa imata zgornja 2 topli le 2/14 reber ...praktično skoraj ne delujeta ...hkrati pa ima še vedno problem tisti, ki je na isti veji, le v spodnjem nastropju.

najbolj zanimov mi je tole..da je dejansko 1-2 dni bil v celoti vroč...kako sta sedaj lahk topli samo 2 od 14 reber?

bolj ko študiram, manj mi je jasno :)

Gregor P ::

Meni je v tem primeru, če je vse pravilno zvezano, vsi radiatorji pravilno obrnjeni, vsi ventili preverjeni itd. (torej ni razloga, da ne bi vse teklo v pravilno smer) še najbolj logičen ta nasvet/predlog s tujkom potem.
The main failure in computers is usually located between keyboard and chair.
You read what you believe and you believe what you read ...
Nisam čit'o, ali osudjujem (nisem bral, a obsojam).

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Gregor P ()

Bellzmet ::

Tudi meni. Lahko, da kaj blokira radiator znotraj.

Če ne gre ven luft ampak voda, kaj pa, če imaš napačno zvezano oz. kaj pa če je odvod vode (mrzla voda) pod pritiskom in sili v radiator in spodrine toplo vodo?

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Bellzmet ()

Bellzmet je izjavil:

Tudi meni. Lahko, da kaj blokira radiator znotraj.

Če ne gre ven luft ampak voda, kaj pa, če imaš napačno zvezano oz. kaj pa če je odvod vode (mrzla voda) pod pritiskom in sili v radiator in spodrine toplo vodo?

ne gre ne luft ne voda :)

posnetek - https://we.tl/t-vLneoqpRjD

rok_p ::

Maš mogoče zaprte spodnje ventile na radjatorjih?
Zapri vse ventile na radiatorjih, ki grejejo, in nato probaj odzračiti.
rok

mick29 je izjavil:

telexdell je izjavil:

mick29 je izjavil:

Da najprej razčistimo:

oj,

druga opcija - prvih nekaj reber toplih od vrha do dna ostala rebra pa so hladna.

Short story:

zgoraj je 6 radiatorjev. 4 so topli že od samega začetka (in omajo tudi drugo ogrevalno vejo).

zgornja 2 problematična, pa nista dobila niti dotoka tople vode ...torej vertikalna veja, cev je bila popolnoma hladna...

po 100ih izpustih in ponovnem filanju vode ter menjavi ventilov... so cevi še vedno bli hladne...končno jih je uspelo utoplit samo tako, da smo "na živo" odtegnali ventile in je voda špricala po celi sobi...

po tem, sta bila oba zgornja problematična radiatorja topla samo do pol...toplih cca 7/14 reber...

še 1x smo na "Živo" odprli ventil, da je spustilo pritisk skozi cevi...in po tem sta bila oba zgornja radiatorja vroča... se je pa zgodilo, da je spodnji radiator (na isti horizontalni liniji, le spodnjo nadstopje) ... postal topel samo do polovice...in tudi iz tega se ne da izpustit zraka

no za na konec, ko sem po nekaj dneh ponovno poskusil prezračit...sedaj pa imata zgornja 2 topli le 2/14 reber ...praktično skoraj ne delujeta ...hkrati pa ima še vedno problem tisti, ki je na isti veji, le v spodnjem nastropju.

najbolj zanimov mi je tole..da je dejansko 1-2 dni bil v celoti vroč...kako sta sedaj lahk topli samo 2 od 14 reber?

Kje teče voda? Po najmanjši liniji odpora. Ni važno koliko vej imaš... Si zapru spodnji ventil kjer gre voda IZ radijatorja v sistem? DA ali NE?

Zgodovina sprememb…

rok_p je izjavil:

vsi spodnji ventili so odprti...razen, če kateri ne deluje, ker je večinoma starejših

poskusim po službi...misliš zaprti spodnje in zgornje na radiatorjih, ki delujejo?

Vice je izjavil:

mick29 je izjavil:

telexdell je izjavil:

mick29 je izjavil:

Da najprej razčistimo:

oj,

Short story:

Kje teče voda? Po najmanjši liniji odpora. Ni važno koliko vej imaš... Si zapru spodnji ventil kjer gre voda IZ radijatorja v sistem? DA ali NE?

misliš za ozdračevanje al za test, da zaprem ventile na vseh radiatorjih, razen tistih, ki imajo problem?

za odzračevanje - ne

za test - nisem še utegnil

Zgodovina sprememb…

Ja kaj pa če nabiješ pritisk na 2 ali pa 2,3? Nekam voda mora it, če ne drugam, jo raztezna posoda spusti in bi tam moralo bit videt.

mick29 je izjavil:

rok_p je izjavil:

vsi spodnji ventili so odprti...razen, če kateri ne deluje, ker je večinoma starejših

poskusim po službi...misliš zaprti spodnje in zgornje na radiatorjih, ki delujejo?

Vice je izjavil:

mick29 je izjavil:

telexdell je izjavil:

mick29 je izjavil:

Da najprej razčistimo:

oj,

Short story:

misliš za ozdračevanje al za test, da zaprem ventile na vseh radiatorjih, razen tistih, ki imajo problem?

za odzračevanje - ne

za test - nisem še utegnil

Ventil za odzračevanje je nekaj čisto drugega. Radiator ima še na izhodu dušilko. Ta kontrolira kakšen upor bo imel določen radiator glede na vejo, nadstropje itd... S tem naštelaš enakomerno porazdelitev temperature po vseh radiatorjih v hiši.
Preden se začneš s tem igrat še za test probaj na dobrih zapreti termostatski ventil, da vidiš a ti problematično grejejo OK.

Zgodovina sprememb…

Glugy ::

Jz sm mel radiator pri katerem se je stalno od bogvedkje najdu zrak notr in sem ga mogu skoz odzračevat skoz ventil. Ko sem to ene 100x naredu je pa nehal to delat in zdej normalno greje brez da bi se pojavljal v sistemu zrak vsakih par dni.

Najboljš da si kupš tisto reč k ti sama zrak da na stran takoj ko zazna zrak. Avtomatski odzračevalni ventil al kak se že reče.

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: Glugy ()

Trubar ::

Nisem vsega prebral tako da se opravičujem, če je ze nekdo napisal. Odzraci radiatorje od najvisjega do najnizjega -> torej najprej prvo nadstropje, nato pritlicje... Pravtako poglej, ce imas mogoce se kaksne odzracevalne ventile na ceveh. Ti so ponavadi visje od radiatorjev in zato zacnes pri njih. Pravtako pred odzracevanjem ugasni orgrevanje in s tem pumpo. Preveri koliko je pritiska. Za dva nadstropja naj bi bila okoli 2 bara. Ce je manj, dotoci vodo. Glej da spustis cim vec vode v dovodno cev, ker drugace bos potisnil zrak iz nje v sistem. Vsekakor bo slo nekaj zraka v sistem, tako da se 1x odzraci (skoditi ne more :)).
Ref exchange link:
https://www.binance.com/en/register?ref=VV7U3WUE
https://www.kucoin.com/r/rf/Hu6Rx2

starfotr ::

Vse te manipulacije se izvaja pri hladnem sistemu. Torej ugasni vse skupaj, počakaj da se ohladi in nato dolij vodo, odzrači itd.

UPDATE:

ugasnil sem sistem in počakal, da se zadeva ohladi. zaprl sem vse termostatske ventile, kjer ni bilo problema, pustil sem odprte tiste 3, kjer je problem. dopolnil sem vodo do skoraj 2,1b

od zgoraj navzdol sem odzračil vse radiatorje (ponovno v tistih kritičnih ni bilo ne vode / ne pritiska oz. odzračitve).

sistem sem vklopil nazaj - odprte imam kritične termostatske ventile, ostali so še vedno zaprti

po cca 30min je 1 od kritičnih že popolnoma vroč, ostala 2 do 3/4 ...

še vedno se v zgornjem ZELO sliši pretakanje vode...sklepam, da zato, ker so ostali zaprti? al zato, ker je še vedno notri zrak?

kdaj lahko odprem ostale ventile in kakšna je šansa, da ne bo po 2-3 dneh spet ista situacija?

Odstrani glavo termostatskega ventila, ven bo štrlela "igla". Poskusi jo pritisniti, mora imeti nekaj hoda, primerjaj z ventilih na radiatorjih ki delajo ok.

Primer ventila, levo spodaj je vidna "igla".

Ales ::

Poskusi zdaj ponovno odzračiti te problematične radiatorje - dokler so še ostali zaprti in medtem ko sistem dela. Sporoči, če zdaj pride tekočina ven...

fikus_ je izjavil:

Odstrani glavo termostatskega ventila, ven bo štrlela "igla". Poskusi jo pritisniti, mora imeti nekaj hoda, primerjaj z ventilih na radiatorjih ki delajo ok.

Primer ventila, levo spodaj je vidna "igla".

lahko poskusim...ampak ventili so NOVI...še dobr tedn niso stari :)

Če se sliši pretakanje vode sta dve možnosti- ali je v radiatorju zrak ali pa je količina vode v sistemu premahna.Če si kaj spuščal zrak ali vodo na radiatorjih, ti je lahko padel pritisk.
Kako se pa kaj obnaša pritisk v sistemu- ko polniš sistem ali hitro narašča veš čas ali hitro narašča do neke vrednosti pol pa skoraj stoji, čeprav teče voda v sistem? Če je prvo, je lahko zanič raztezna posoda. In če se to zgodi se lahko ta ustvari v kakšnem radiatorju, še posebej če so v sistemu avtomatski odzračevalniki. Pol ti pa je tisti del radiatorja hladen in sliši se pretakanje vode.

Ales je izjavil:

Poskusi zdaj ponovno odzračiti te problematične radiatorje - dokler so še ostali zaprti in medtem ko sistem dela. Sporoči, če zdaj pride tekočina ven...

radiator 1 zgoraj: 0 kapljic
radiator 2 zgoraj: 1 kapljica (niti za kapljico ne)
radiator 1 spodaj: 5-6 kapljic

vse brez pritiska / šuma

telexdell je izjavil:

Če se sliši pretakanje vode sta dve možnosti- ali je v radiatorju zrak ali pa je količina vode v sistemu premahna.Če si kaj spuščal zrak ali vodo na radiatorjih, ti je lahko padel pritisk.
Kako se pa kaj obnaša pritisk v sistemu- ko polniš sistem ali hitro narašča veš čas ali hitro narašča do neke vrednosti pol pa skoraj stoji, čeprav teče voda v sistem? Če je prvo, je lahko zanič raztezna posoda. In če se to zgodi se lahko ta ustvari v kakšnem radiatorju, še posebej če so v sistemu avtomatski odzračevalniki. Pol ti pa je tisti del radiatorja hladen in sliši se pretakanje vode.

pritisk je trenutno še vedno na skoraj 2.2b ...težko pa rečem kako hitro narašča...napolnil sem ga iz 1.8 na 2.1 in to je blo res takoj, par sekund...

Zgodovina sprememb…

mick29 je izjavil:

...ampak ventili so NOVI...še dobr tedn niso stari :)

Torej si na novo polnil vodo? To je lahko vzrok za zračne žepe. Pri na novo natočeni vodi je nekaj zraka raztopljenega in se počasi izloča ter povzroča zračne žepe.

Bolj me bega, zakaj ne moreš odzračiti (kot pišeš, na nekaterih radiatorjih ne priteče niti voda ven). Torej ali imaš premajhen tlak (če se prav spomnim si polnil sistem okrog 2 bara, kar je dovolj za 19m višinske razlike) ali pa nekje ne spusti vode skoz, lahko da imaš v ceveh tudi kje kakšen zračni žep, ki ne spusti dovolj vode mimo, lahko da ventili ne delajo dobro, ....

DamijanD ::

Ja meni je tudi tole kritično: da med zračenjem nič ne pihne in nič ne priteče ven - in to dejansko pomeni, da v tak radiator ne pride voda ne po dvižnem vodu in ne po povratnem. In skoraj ne verjamem, da bi se obe poti zamašile... Si 100%, da nimaš nekje še kakšnih posebnih ventilov na tem vodu?

starfotr ::

Vsi ventili na vseh radiatorjih naj bodo odprti. Jaz bi na najvišjih med polnjenjem odprl še odzračevalne ventile, da gre zrak sproti ven. Za to morata biti najmanj 2 osebi, da se po potrebi zapre ventil (dovodni ali pa odzračevalni).

fikus_ je izjavil:

mick29 je izjavil:

...ampak ventili so NOVI...še dobr tedn niso stari :)

Torej si na novo polnil vodo? To je lahko vzrok za zračne žepe. Pri na novo natočeni vodi je nekaj zraka raztopljenega in se počasi izloča ter povzroča zračne žepe.

Bolj me bega, zakaj ne moreš odzračiti (kot pišeš, na nekaterih radiatorjih ne priteče niti voda ven). Torej ali imaš premajhen tlak (če se prav spomnim si polnil sistem okrog 2 bara, kar je dovolj za 19m višinske razlike) ali pa nekje ne spusti vode skoz, lahko da imaš v ceveh tudi kje kakšen zračni žep, ki ne spusti dovolj vode mimo, lahko da ventili ne delajo dobro, ....

ja na novo..večkrat :) naprej zaradi odstranitve enega radiatorja, kasneje pa še večkrat pri TČ, ki je bila montirana cca 1 mesec nazaj

problem je tudi...da samo cca 50% radiatorjev ma opcijo za odzračit...mogoče tole predstavlja problem, ker na ostalih je blenda in lahko odzračiš samo "skozi sistem" ...in mogoče to ne odzrači dovolj?

mogoče je enostavno čas za nove radiatorje, ki se bojo dali vsi po vrsti lepo odzračit...

je pa opcija ja, da je kje kak tujek...ampak se mi sanja ne, kako lahko to ugotovim / sperem / sčistim

DamijanD je izjavil:

Ja meni je tudi tole kritično: da med zračenjem nič ne pihne in nič ne priteče ven - in to dejansko pomeni, da v tak radiator ne pride voda ne po dvižnem vodu in ne po povratnem. In skoraj ne verjamem, da bi se obe poti zamašile... Si 100%, da nimaš nekje še kakšnih posebnih ventilov na tem vodu?

ne zastopim kako misliš da voda na pride? če je radiator več ko 3/4 topel...potem je voda v radiatorju, ali pač..? hkrati ko sem napisal višja, če odtegnem ventil, voda šprica po celi sobi :) torej voda pride do radiatorja...ampak kot bi nekaj v radiatorju blokiralo, da ogreje celega

drugih posebej ventilov ni več :)

mick29 je izjavil:

UPDATE:

po cca 30min je 1 od kritičnih že popolnoma vroč, ostala 2 do 3/4 ...

Tebe je pa treba res za roko vozit okoli....
In kaj se zgodi če še tega vročega zapreš?
«
1
2

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Odzracevanje radijatorjev

Oddelek: Loža
424175 (2693) Furbo
»

Ne razumem tega sistema ogrevanja (strani: 1 2 3 4 5 )

23735696 (21808) joze67
»

Radiator ne dela

4511711 (5987) Likalnik
»

Radiator ropota

398394 (7083) lucky13
»

Radiator ne greje kot bi moral