Forum » Omrežja in internet » Hotspot, roaming in ios
Hotspot, roaming in ios
HyperGL ::
Danes je punca dobila odgovor od operaterja (bob,a1) da na svojem iphone-u ne more uporabljati hotspota medtem, ko se nahaja v tujini (avstrija) saj je ta nastavitev zaklenjena s strani appla. Koliko je v tem resnice in ali obstaja kaksna resitev?
starfotr ::
Epl ima nastavitve zapečene v ios. In doda/spremeni jih samo od požegnanih operaterjev.
Tako, da žal ne moreš tu nič naredit. Kot ne moreš imeti ios v slovenskem jeziku.
Tako, da žal ne moreš tu nič naredit. Kot ne moreš imeti ios v slovenskem jeziku.
In a1 oziroma bob nista požegnana? Svašta... Torej niti z iphone 13 max, ki stane 1k+ eur se ne morem v tujini povezat na net prek wifi na racunalnik?
Ok, kaj pa preko usb povezave med telefonom in racunalnikom? Ter seveda prizganim netom?
Ok, kaj pa preko usb povezave med telefonom in racunalnikom? Ter seveda prizganim netom?
Oxford ::
A1 zagotovo ja. Preizkušeno na morju, kjer sta otroka ves čas visela na mojem hotspotu (iPhone 13 Pro) + gor sem 'privezal' še iPad-a, ki ima samo WiFi.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: Oxford ()
Epl ima to miselnost, da če imaš 1,3 k za telefon, imaš dovolj keša tudi za premium operaterja in naročnino.
Ne pa nek low budget paket.
ripmork ::
A1 Hotspot v tujini (Hrvaška) deluje bp, preverjeno na različnih iPhone-ih ob številnih situacijah. Prvič slišim, da bi bilo kaj takega onemogočeno.
Za Bob pa ne vem, nimam izkušenj.
Za Bob pa ne vem, nimam izkušenj.
dope1337 ::
Nimam izkusenj z BOBom v tujini, vendar naj si poizkusili naloziti config file za APN od tukaj: https://www.bob.si/pomoc-in-informacije...
Oziroma naj rocno preveri nastavitve (glej navodila v linku).
Meni recimo ob prvem zagonu ni deloval hotspot, ker se ni config pravilno vnesel v APN nastavitvah in sem moral rocno popraviti eno polje.
P.S. od HoT npr. ni mogoce usposobiti MMSov (sem spada tudi posiljanje kontaktov), saj ni zegnano iz strani epla.
Oziroma naj rocno preveri nastavitve (glej navodila v linku).
Meni recimo ob prvem zagonu ni deloval hotspot, ker se ni config pravilno vnesel v APN nastavitvah in sem moral rocno popraviti eno polje.
P.S. od HoT npr. ni mogoce usposobiti MMSov (sem spada tudi posiljanje kontaktov), saj ni zegnano iz strani epla.
"Everybody is a genius. But if you judge a fish by its ability to climb a tree
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
it will live its whole life believing that it is stupid."
-Albert Einstein
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: dope1337 ()
Daniel ::
Ah, kaj sploh hočeš boljšega, kot softwersko delno onesposobljen telefon, ker pač nisi pri pravem operaterju. Krasni novi svet.
Folk to hoče. Poglej prodajne številke.
Kot hoč tudi (dražje) avte na lizing. In ustekleničeno vodo. Pa restavracije s hitro hrano. Ampak to je krasni novi svet, čemu zgražanje?
Kot hoč tudi (dražje) avte na lizing. In ustekleničeno vodo. Pa restavracije s hitro hrano. Ampak to je krasni novi svet, čemu zgražanje?
DamijanD ::
Pa ne vem, če ravno hoče - jaz npr sem prvič sploh zvedel za to in če bi teden nazaj kupoval epla, sploh vedel ne bi za to...
Mikrohard ::
Epl ima to miselnost, da če imaš 1,3 k za telefon, imaš dovolj keša tudi za premium operaterja in naročnino.
To ni krivda Appla, temveč zajeb od A1. Operaterji imajo možnost izbirat, ali se da zapečene nastavitve spreminjat, ali ne. A1 se je odločil, da se jih ne sme spreminjat... in posledično ima bob zapečene APN-je od A1, kar povzroča probleme v tujini. Pri Telekomu so pa nastavitve odklenjene (pa čeprav so tudi sistemsko zapečene) in posledično virtualni operaterji pri Telekomu nimajo takih težav kot bob/hot pri A1. Popolnoma ista stvar bi se lahko zgodila (in se je pri nekaterih tujih operaterjih že zgodila) na določenih Android telefonih.
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: Mikrohard ()
Glej, bob je blagovna znamka od A1. In ni ločen operater, kot npr. Hot.
V bistvu me ne zanima kaj in kako, važno je, da so neka pravila (ali so glupa ali ne) in neki dogovori v ozadju. Na koncu jih itak najebe uporabnik.
A1 ima neko meni neznano politiko, katero so uvedli pred leti, da v domačem omrežju delajo zadeve (internet, MMS) brez vpisa ali z napačnimi nastavitvami APN.
No, v tujini to ne dela. Prav tako ne dela dobro, če si uporabnik bob ali podobno. Ne razumem te logike tu, ker si s tem delajo samo odložene probleme (folk pizdi čez njih, da v tujini nič ne dela ipd.). Kar je slabo.
Bistvo epla je to, da uporabniku načeloma ni treba skrbeti za te zadeve. Zato hoče nek red. In če tega niso med sabo sposobni skomunicirat, so pač nesposobni eni in/ali drugi, ne pa uporabniki.
V bistvu me ne zanima kaj in kako, važno je, da so neka pravila (ali so glupa ali ne) in neki dogovori v ozadju. Na koncu jih itak najebe uporabnik.
A1 ima neko meni neznano politiko, katero so uvedli pred leti, da v domačem omrežju delajo zadeve (internet, MMS) brez vpisa ali z napačnimi nastavitvami APN.
No, v tujini to ne dela. Prav tako ne dela dobro, če si uporabnik bob ali podobno. Ne razumem te logike tu, ker si s tem delajo samo odložene probleme (folk pizdi čez njih, da v tujini nič ne dela ipd.). Kar je slabo.
Bistvo epla je to, da uporabniku načeloma ni treba skrbeti za te zadeve. Zato hoče nek red. In če tega niso med sabo sposobni skomunicirat, so pač nesposobni eni in/ali drugi, ne pa uporabniki.
Dober dan ::
Se podpišem. Daš jurja za telefon, pol pa ugasneš mobilne podatke takoj, ko prečekiraš FB news feed.. Nekateri hočete vrhunske naprave, bilo katere znamke, nato pa šparate pri "gorivu". Kaj ste tu sami najstniki, da je problem dat 16€ za najcenejši paket Naj A pri telekomu, ali pa nekaj sličnega pri A1? Ostalih ponudnikov sploh ne štejem med operaterje, ker so posmeh od smeha. Ko daš simko v telefon, ima da se telefon sam zmeni z operaterjem glede vseh nastavitev, ne pa da se potem loviš in iščeš po netu, kako usposobiti razne HotSpot, MMS, mobilne podatke. Sem pred leti za foro poskusil Telemachov paket Še več. V paketu je določena količina podatkov v roamingu. Frajer se odpravim na morje, tam pa neta ne morem koristit. Pokličem centralo, tam pa mi povedo, da imam po defoltu izključen roaming in da mi ga mora operater vključit. Vključit nekaj, kar mora delat že v štartu. Klinc gleda teh par evrov na mesec.
Načeloma vsi operaterji varčujejo. In si moraš zadeve ročno vklopit.
Pa naj bo to za GPRS, kar so imeli včasih, si moral poslat sms s ključno besedo, da so vklopili.
Ali pa za VoLTE ipd.
V ozadju so naročnine glede na število uporabnikov. In manj ljudi to uporablja, več denarja jim ostane.
Low budget operaterji pa določenih storitev sploh ne nudijo. In če želiš uporabo le tega, moraš uporabljat premium operaterja.
Pa naj bo to za GPRS, kar so imeli včasih, si moral poslat sms s ključno besedo, da so vklopili.
Ali pa za VoLTE ipd.
V ozadju so naročnine glede na število uporabnikov. In manj ljudi to uporablja, več denarja jim ostane.
Low budget operaterji pa določenih storitev sploh ne nudijo. In če želiš uporabo le tega, moraš uporabljat premium operaterja.
shadeX ::
Folk to hoče. Poglej prodajne številke.
Normalno. Ker v 99.99% časa še vedno pretehta odločitev, da plačuješ operaterju 10€ manj na mesec oz. 120€ manj na leto, kot pa da bi potreboval HOTSPOT v tujini 7 dni na leto, medtem ko vse drugo deluje popolnoma enako kot pri dražjih operaterjih.
shadeX ::
Na bob operaterju?
Drugače se spomnim da je ta problem obstajal že odkar obstaja bob. Ko sem bil na Hrvaškem na dopustu pred leti (cca 2017), sem želel uporabljati hotspot vendar zadeva ni delovala. Čez čas sem sicer pozabil na to (spomnil sem se ravno zaradi te teme), tako da bo ta informacija prišla prav ko grem avgusta na Hrvaško.
Drugače se spomnim da je ta problem obstajal že odkar obstaja bob. Ko sem bil na Hrvaškem na dopustu pred leti (cca 2017), sem želel uporabljati hotspot vendar zadeva ni delovala. Čez čas sem sicer pozabil na to (spomnil sem se ravno zaradi te teme), tako da bo ta informacija prišla prav ko grem avgusta na Hrvaško.
TheBlueOne je izjavil:
Meni je na avstriskem iphonu slo normalno narediti hotspot v roamingu.
Pa si to naredil preko bob operaterja?
No, kaj pa android telefoni naj bi pa omogočali uporabo bob hotspota v tujini? Punca je pa rešila tako, da so postavili eno wifi točko v stavbi kjer prebiva ta mesec v avstriji.
Pa nisem nikoli rekel da ima ona telefon za 1300eur... Ima prastari iphone SE 1.gen , z že drugo baterijo in letos sva izkoristila akcijo in je zamenjala operaterja in si znižala mesečne stroške iz 25eur na 5eur za vsaj dve leti, kar mislim da ni malo... Za kogarkoli... Razlika pa gre raje v kaj kar jo bo veselilo, zdravo hrano, zdravje nasploh, knjige, delovno orodje, revne, bolne, brezdomce itd...
buttcrack ::
Si bom malo sposodil temo...
Šel v tujino, ne spomnim se da bi bil od kar sem menjal telefon (iphone 13), pred parimi meseci.
V italiji ni delal roaming, isto ne v španiji. Sem kartico dal ven in v drug telefon pa dela. Pravtako probal drugo kartico v mojega pa isti šmorn, tako da operater očitno ni kriv.
A se da kaj probat še razen klasičnih restartov ipd. Če ima kdo kakšno idejo, se priporočam. Sem pa večino osnovnih že vsaj dvakrat probal.
Šel v tujino, ne spomnim se da bi bil od kar sem menjal telefon (iphone 13), pred parimi meseci.
V italiji ni delal roaming, isto ne v španiji. Sem kartico dal ven in v drug telefon pa dela. Pravtako probal drugo kartico v mojega pa isti šmorn, tako da operater očitno ni kriv.
A se da kaj probat še razen klasičnih restartov ipd. Če ima kdo kakšno idejo, se priporočam. Sem pa večino osnovnih že vsaj dvakrat probal.
Smsi delujejo, klici tudi.
Operaterje menjal, izklapljal telefon, mobilne, gostovanje, ...
https://streamable.com/cwiueg
Tole dela
Operaterje menjal, izklapljal telefon, mobilne, gostovanje, ...
https://streamable.com/cwiueg
Tole dela
OutOfTheBox ::
Si poskusil tudi preklopit na 5G ali kakšnen drug način npr 3G (če je seveda še mogoče, ker pri nas ni).
Si poklical tvojega operaterja in mu povedal za problem? Kaj sploh maš?
Si poklical tvojega operaterja in mu povedal za problem? Kaj sploh maš?
Zgodovina sprememb…
- spremenilo: OutOfTheBox ()
A1, klical seveda. Z njihove strani naj ne bi bilo težav. Sim kartica deluje v drug telefonu. Druga sim kartica (T2) v mojem ne dela.
3g nisem probaval, dem pa med 4 in 5, oz na drugem telefonu ne ker ne podpira 5g.
3g nisem probaval, dem pa med 4 in 5, oz na drugem telefonu ne ker ne podpira 5g.
A1, klical seveda. Z njihove strani naj ne bi bilo težav. Sim kartica deluje v drugem telefonu. Druga sim kartica (T2) v mojem ne dela.
3g nisem probaval, sem pa med 4 in 5, oz na drugem telefonu ne ker ne podpira 5g.
Zgodovina sprememb…
- spremenil: buttcrack ()
Probal še reset network settings, isto tema...
Samo še factory reset my ostane :(
Žal brez kompa
Samo še factory reset my ostane :(
Žal brez kompa
Vredno ogleda ...
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
---|---|---|---|
Tema | Ogledi | Zadnje sporočilo | |
» | Bob (nova ponudba Simobila) (strani: 1 2 3 4 … 109 110 111 112 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 1348507 (129) | toro69 |
» | Izi mobil mnenja (strani: 1 2 3 4 5 6 7 8 )Oddelek: Pomoč in nasveti | 91102 (10570) | Jerry000 |
» | HoT, bob, Izi? (strani: 1 2 )Oddelek: Mobilne tehnologije | 10405 (5989) | zobnik |
» | Prekinjanje mobilnega netaOddelek: Mobilne tehnologije | 1499 (839) | Skylord |