» »

t-2 dostop do lokalnega omrežja

t-2 dostop do lokalnega omrežja

SpEkTr ::

Zdravo fantje, eno bolj kot ne laično vprašanje. Na T-2 optiki, če želim dostopati do mojega lokalnega omrežja in mojega lastnega routerja (ne tistega od t-2 - innbox) ali moram nujno naročiti statični ip pri njih, ali bi se dalo kako preko ddns variante to doseči?

Trenutno imam moj router priključen na njihovega innboxa.

Thx za vsako info
lp Dejan

Klemen86 ::

Ne rabiš statičnega IP in ne rabiš (nujno) ddns.

Predvidevam, da sprašuješ o dostopu do lokalnega omrežja iz naprav, ki niso v tem lokalnem omrežju.

Najbolj učinkovito je, da imaš na svojem routerju vpn server in na napravah izven tvojega omrežja ustrezen vpn client. Za Innboxov zunanji ip lahko imaš ddns service (ni nujen), v Innboxovih nastavitvah pa moraš forwardirat ustrezen port (tistega, ki ga vpn uporablja) na tvoj router, ki ima WAN ip 192.168.64.xxx. Tako imam jaz urejeno in preverjeno deluje.

Tako ja.
Na mojem asus routerju sem nastavil VPN , samo mi to ne špila. Prej ko sem bil na A1 je to delovalo, ampak sem imel tam statični ip.

1. Na INnboxu sem nastavil, da ima moj router vedno isti ip - no , naj bi ga imel , recimo WAN IP: 192.168.64.2.
To sem na innboxu nastavil na zavihku 'rezervacija IP'. In ta ip potem vidim na mojem asusu kot wan ip, kar je pomoje ok.

2. Na innboxu sem nastavil še posredovanje vrat, na ta isti ip zgoraj, z določenim portom za openVPN recimo.

Ta kombinacija mi zaenkrat ne špila, ne vem pa kaj bi še manjkalo.
lp Dejan

mzakelj ::

Za VPN raje uporabi Wireguard, neprimerno hitrejši od OpenVPN.

V klientu moraš povezavo imeti nastavljeno na zunanji ip Innboxa, ne na 192.168.64.2. Pa preveri še, da je innboxov spletni vmesnik res registriral port forward. Jaz sem moral večkrat ponoviti postopek, da je delovalo. Še moj glas za Wireguard.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Klemen86 ()

Hah, a veš da dela. WireGuard mi je nekaj zezal, potem sem probal OpenVPN in je delal takoj, no potem sem pa še enkrat reinstall na androidu naredil za wireguard, zdej pa dela :) Luštno.

Klemen, kaj misliš pod 'klient'?
lp Dejan

Pač z zunanjimi napravami se moraš povezati na zunnji ip innboxa, ne na 192.168.64.2. Si pa to imel, kot kaže, že prej prav nastavljeno.

Zdaj lahko še ddns skonfiguriraš, če se slučajno zunanji ip innboxa spremeni - čeprav načeloma bi moral ostati vedno isti.

blink ::

Meni se je zgodilo, da je zmanjkalo elektrike in je innbox dolocil nov ip routerju, tako da 192.168.64.x ni bil vec isti. Kako bi dolocil vedno isti ip?

Svojemu ruterju lahko določiš fiksen wan ip v območju 192.168.64.x.
Vprašanje je, zakaj imaš več naprav povezanih sploh na innbox, če imaš potem od zadaj še svoj router. Če imaš samo ta router na innboxu, bo vedno dobil naslov 192.168.64.100.

Najboljš je da sploh nimaš Inboxa, če pa že pa naredi tako :

- Na inboxu določi DHCP recimo v rangu 192.168.64.5-254
- Svoj router daj na statičen IP, recimo 192.168.64.4 ( 3,2 vglavnem izven DHCP območja Inboxa )
Ostalo kot imaš do sedaj. Tako boš imel vedno isti ip in ne bo mogla nobena naprava na Inboxu zasesti ta ip katerega uporablja router.

blink ::

mzakelj je izjavil:

- Svoj router daj na statičen IP, recimo 192.168.64.4 ( 3,2 vglavnem izven DHCP območja Inboxa )
Ostalo kot imaš do sedaj. Tako boš imel vedno isti ip in ne bo mogla nobena naprava na Inboxu zasesti ta ip katerega uporablja router.

Na innbox je trenutno priklopljen router in tv. Hoces reci, da innbox sploh ni potrebno imeti in se lahko iz opticne skatlice priklopi mrezni kabel direktno na wan port routerja (tv pa prestavi na lan port routerja)?

socialec ::

To pač ne.

AutoReiv ::

Samo, a ni ta način kot ga ima OP dvojni NAT in sicer

internet ----> modem-router(od ISP innbox) ----> router(od OP-a) ----> PC-ji
                                          |
                                           ----> PC-ji

A ni potem to dvojni NAT ? Prvič, modem-router ima NAT funkcijo, drugič, njegov router ima NAT.
Če ni, naj me nekdo prosim popravi. Latency oz "ping" pa, če špilaš igrce pa še kake reči naj imelo slab vpliv ----> zamik na te igrce, P2P pa še kake VoiceIP funkcije pa ne vem kaj še vse piše na google...

Lp

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: AutoReiv ()

Seveda je dvojni, ampak t2 ne dovoljuje več zunanjega ip na lastni napravi, če nimaš naročenega statičnega ip. V času optike, mogoče 1ms več pinga, ampak niti to ni nujno.

Daniel ::

T2 pač išče način kako še kaj zaslužiti. In medtem, ko pri ostalih operaterjih lahko dobiš bridge in ob tem operater do modema še zmeraj lahko dostopa, to pri T2 kao ne gre in njihov modem rabi tisti en IP, ki ga dobiš v naročnini, drugega pa si pač kupi.

Izgovori o varnosti pa so pač mašilo za striženje.

Od vrhunskega operaterja so padli precej precej nizko.

Zgodovina sprememb…

• spremenil: Daniel ()

blink je izjavil:

mzakelj je izjavil:

Na innbox je trenutno priklopljen router in tv. Hoces reci, da innbox sploh ni potrebno imeti in se lahko iz opticne skatlice priklopi mrezni kabel direktno na wan port routerja (tv pa prestavi na lan port routerja)?

Da se da. Sam imam tako urejeno in priklopljenih par TV-jev čez. To še iz časa ko sem malo bolj aktivno igral CS-GO ( Sedaj CS2 ).. Na Inboxu sem imel na optiki ping preko 20 kar je nedopustno.
Ko sem umaknil Inbox in dal svoj router ( Mikrotik RB4011 ) je ping padel na 3-6 . V bistvu moraš sklonirati MAC addresso na Mikrotik ( ali na drug router ) in potem speljati VLAN2000 na porte katere boš uporabljal za TV-je.
Vse ostalo gre kot ponavadi. Je pa potrebno vedeti da če si preko TS optike ( BRO ) potem nekako ne moreš dobiti statike, ampak ti samo DHCP zaklenejo.. V spletnih servisih boš videl da imaš dinamičnega, čeprav zmerom ostaja isti..
Se pa da to narediti v primeru da imaš zaključek optike na kak HUAWEI zaključek ali kaj podobnega. Direktno optiko v SFP nisem niti poskušal..

Daniel je izjavil:

T2 pač išče način kako še kaj zaslužiti. In medtem, ko pri ostalih operaterjih lahko dobiš bridge in ob tem operater do modema še zmeraj lahko dostopa, to pri T2 kao ne gre in njihov modem rabi tisti en IP, ki ga dobiš v naročnini, drugega pa si pač kupi.

Izgovori o varnosti pa so pač mašilo za striženje.

Od vrhunskega operaterja so padli precej precej nizko.

TS je še slabši. na BRO lahko recimo kot PODJETJE !! dobiš samo ali 2 dinamična ali 1 statični. In to sem urejal 2 leti nazaj. Čisti obup..

Zgodovina sprememb…

• spremenilo: mzakelj ()

Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

Synology, mikrotik, t-2, raidrive - oddaljen dostop - port forwarding, network drive

Oddelek: Omrežja in internet
11898 (524) max00slo
»

T2 + Mikrotik DHCP - dostop do naprav

6803 (731) Mohimm
»

VPN ne deluje več po spremembi statičnega v dinamičen IP

221848 (1147) Daniel
»

Kako povezati 3 ruterje v isto mrežo