» »

plehnata ponev brez vseh prevlek

plehnata ponev brez vseh prevlek

Gospod ::

Ali se še kje, da kupit plehnato ponev brez vseh prevlek?

janezvalva ::

IQ test: v enem vedru imaš 2l vode, v drugem 1l vode. koliko veder imaš?

Zgodovina sprememb…

Ales ::

Gospod je izjavil:

Ali se še kje, da kupit plehnato ponev brez vseh prevlek?

Verjetno misliš železno ponev?

Seveda, samo išči pod "železna ponev", pa bo...

Gospod ::

Pločevina mora bit tenka kot jih imajo picopeki samo da picopeki nimajo ročaja.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Gospod ()

janezl ::

Pokliči v Kovaštvo Krmelj, ti jo skujejo po tvojih željah.

https://odprtakuhinja.delo.si/kroznik/s...
73 de Jani

Magic1 ::

 de Buyer

de Buyer

Magic

m3k ::

J.McLane ::

Brez prevlek je malo smešno, ker je prevleka še vedno je, če ne drugega pač material iz katere je ponev narejena. Sicer pa tudi priporočam Krmelja.

Celo življenje sem uporabljal teflonske ponve, vmes sem enkrat poskusil z neko "Stone" varianto, pa se ni obneslo. Pred nekaj meseci sem pa nabavil WMF s keramično prevleko, ne bom pameten glede škodljivosti, ampak če prevleka zdrži temperaturo 400° C bi morala biti kar stabilna zadeva. Teflon recimo, je primeren do 260°, sem enkrat meril temperaturo pri peki mesa in se prbliža nevarno blzu tej temperaturi, če nisi pozoren gre hitro čez in potem raje ne vem kaj gre od tega teflona v hrano.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

Rok Woot ::

"Brez prevlek je malo smešno, ker je prevleka še vedno je, če ne drugega pač material iz katere je ponev narejena. Sicer pa tudi priporočam Krmelja."

To pač ni res, niti litoželezna niti pločevinasta posoda nimata prevleke. To kar je Magic prilepil je plehnata posoda, dobi se v vseh kuharskih trgovinah. Ena je na bledu, tam blizu une harmonke od avsenikov.


Pa steklene prevleke so seveda čisto ne reaktivne

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Rok Woot ()

UkrFTW! ::

Zakaj bi tenko pločevino, ne pa litoželezne masive, zgoraj na linku?

Motion ::

IKEA ma z inoksa brez premazov SENSUELL linijo ponvi, če to rabiš.

https://www.ikea.com/si/sl/search/produ...

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: Motion ()

nejcek74 ::

UkrFTW! je izjavil:

Zakaj bi tenko pločevino, ne pa litoželezne masive, zgoraj na linku?

ker se hitreje segreje (in ohladi), in ce imaš primeren izvor ogrevanja, je to vse kar rabiš. Za nekaj popeči močno in hitro (zrezki, hrustljava zelenjava, gobe, etc) je ponev kot jo je prilepil Magic1 odlična. Litoželezne imam jaz bolj kozice in lonce, kjer je potreba po konstanti temperaturi.

Mike_Rotch ::

Motion je izjavil:

IKEA ma z inoksa brez premazov SENSUELL linijo ponvi, če to rabiš.

https://www.ikea.com/si/sl/search/produ...


Inox in jeklo ni isto. Se precej razlikuje po lastnostih. Oboje ima svojo uporabo. Ima pa IKEA tudi jeklene ponve, ki niso slabe.

https://www.ikea.com/si/sl/p/vardagen-p...

Sicer pa De Buyer, kot je nekdo že predlagal. Dobiš praktično povsod, od mimovrste do amazona.

Btw, če smo natančni te jeklene ponve niso povsem brez premaza. Jeklo brez zaščite začne zelo hitro rjaveti. Za zaščito se uporablja olje ali vosek, ki na visoki temperaturi polimerizira in ustvari tanek, gladek film.

Zgodovina sprememb…

Motion ::

Sej zato pa nej vzame INOK če hoče brez premaza. Pri litoželeznih ali navadnih iz črne pločevine bo moral rjo pucat dol pred uporabo.

dela ::

Ali pa moraš pazit, da je vedno mastna. Jaz mam eno iz inoxa iz lidla, mislim da ni bila več kot 20 € (redko jih majo), v glavnem za peko jajc, pa samo večje kose hrane stran obrišem, ostalo pustim pa mastno. Se mi zdi, da se jajca veliko manj primejo na starejšo maščobo kot na svežo. Zdaj, če me bo zaradi tega prej pobralo kot zaradi teflona, ne vem, vem pa, da ta ponev že zdaj drži veliko dlje od povprečne teflonske in če ne bo ročaj odpadel, bo verjetno za celo življenje.

Mike_Rotch ::

Motion je izjavil:

Sej zato pa nej vzame INOK če hoče brez premaza. Pri litoželeznih ali navadnih iz črne pločevine bo moral rjo pucat dol pred uporabo.


INOX 3x slabše prevaja toploto kot jeklo. Poleg tega so jeklene ponve pogosto težje, kar pomeni večjo akumulacijo toplote.

Stejk se veliko lepše speče v litoželezni ali jekleni ponvi kot v INOXu. Prav tako si ne predstavljam kuhati v INOX voku npr.

Poleg tega se na dobro vzdrževano jekleno ponev ne prime nič. Če skrbiš zanjo, je bolj "non-stick" kot teflon. Na INOX se vse prime.

Pucanju rje se izogneš tako, da ponev vzdržuješ.

jb_j ::

keramični premaz je baje bolj zdrav od Inoxa.....

(samo so tudi tam ostale spojine, tako, da......)

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: jb_j ()

sentiš ::

dela je izjavil:

pa samo večje kose hrane stran obrišem, ostalo pustim pa mastno. Se mi zdi, da se jajca veliko manj primejo na starejšo maščobo kot na svežo


A je še kdo mal bruhnu v usta ob prebiranju tega? Pa ne moreš bit tako umazan...

Zimonem ::

Ne niti ne. Ne emajlirane kovinske ponve pustiš naoljene. Ko jih spet uporabiš segrejes in splaknis z svežim oljem. Če se uporablja vsak dan ni treba niti tega.

Motion ::

jb_j je izjavil:

keramični premaz je baje bolj zdrav od Inoxa.....

(samo so tudi tam ostale spojine, tako, da......)


Spet ene buče. Kirurški inoks kamor spada tudi 316 se uporablja v prehrambeni industriji kot v farmaciji in je povsem primeren za pripravo hrane. Kotli za kuhanje v prehrambeni industriji (kotli kot jih imajo v šolah za kuhanje obrokov) so vsi iz 316 in so povem zdravi za pripravo hrane.

dela ::

sentiš je izjavil:

dela je izjavil:

pa samo večje kose hrane stran obrišem, ostalo pustim pa mastno. Se mi zdi, da se jajca veliko manj primejo na starejšo maščobo kot na svežo


A je še kdo mal bruhnu v usta ob prebiranju tega? Pa ne moreš bit tako umazan...


Ja, jaz iz preteklosti. Sem bil nekoč precej občutljiv na to, potem sem pa dosti bral o litoželezni posodi in vsi svetujejo, da je skoz mastno in da se pomiva minimalno, pa sem podoben pristop ubral pri inoxu, na katerega se je malo preveč prijelo za moj okus, po tem se pa več ne.

Potem sem pa še enkrat gledal eno youtube oddajo o različnih stilih hamburgerjev in imajo nekje v ZDA restavracijo, kjer nardijo čisto tanko pleskavico in namesto na roštilj, jo potunkajo v vroče olje za zelo kratek čas. Ta restavracija je odprta že zelo dolgo, več kot 50 let, lastnik se pa pohvali, da olja še nikol niso menjali, samo dolivajo ga. In če gostje masovno ne kozlajo, že ni tako hudo. :D

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

J.McLane ::

Saj kadilci tudi ne umirajo masovno med samim kajenjem, Matilda pride kasneje.
Simplicity is the ultimate sophistication - Leonardo da Vinci

zee ::

Za zrezke (in kuretino) doma uporabljamo eno litozelezno ponev iz Ikee, ki na indukciji daje super rezultate v kombinaciji s svinsko mastjo ali maslom. Ta ponev je dejansko neunicljiva.

Za jajca zaenkrat uporabljamo taisto ponev, ker zaenkrat se debatiramo, ce je teflonska ponev dober nakup. Kljub res skrbnemu ravnanju nobena ponev ne zdrzi vec kot tri leta.
zee
Linux: Be Root, Windows: Re Boot
Giant Amazon and Google Compute Cloud in the Sky.

Gospod ::

Iščem tako ponev
 null

null

Gospod ::

TheBlueOne ::

Tistih plehnatih brez odebeljenaga dna se verjetno ne da vec dobiti. Morda kaksen aliexpress. Pri nas verjetno nimajo trga.

Imas pa kaj takega, ampak ni ravno lahka:

https://www.amazon.de/-/en/22303/dp/B00...

Dobijo lepo patino, poglej fotke v komentarjih.

Potem ce kuhas kaj kar se spece hitro in noces padca temperature je optimum litozelezno.

https://www.amazon.de/-/en/Pan-Casserol...

Sam imam pa se kovano, nekaj v tem stilu:

https://www.amazon.de/Professional-GERM...

Uporabljam najmanj, kupil kot prvo. :)

Gospod je izjavil:

Iščem tako ponev
 null

null



To zna biti obrabljena emajlirana?

https://emo-novum.si/product/ponev/

Zgodovina sprememb…

WizzardOfOZ ::

UkrFTW! je izjavil:

Zakaj bi tenko pločevino, ne pa litoželezne masive, zgoraj na linku?


Jaz imam vok samo iz pleha. Direktno gre vročina skozi in ko odstaviš se zelo hitro ohladi. Za kitajsko hrano pripravljat je zadeva odlična, ker rabiš samo kratek čas veliko vročine, drugače se zažge. Sploh za zelenjavo "pocmarit" je odlična zadeva plehnata ponev ali vok.
Milčinski je napisal butalce kot prispodobo in ne kot priročnik!!!
Svuda u svijetu ima budala ali je izgleda kod nas centrala!!!

Zgodovina sprememb…

nejcek74 ::

Gospod je izjavil:

https://ibb.co/HtCFz2N

Take ponve dela se vedno dela Turk v Nemčiji. Mislim da je to identicno tistemu kar ti je dal TheBlueOne v tretjem linku. Dobis jih na amazonu, pa se v kaksni drugi spletni trgovini. De Buyer sem jaz kupoval iz Knives&Tools.
V glavnem imam podobne izkušnje kot TheBlue, prve ponve so bile tele Turkove, pa se na indukciji niso obnesle zaradi pretanke pločevine. Zdaj so na morju, na plinu in ognju v odprti kuhinji delajo odlično. Tako da je to verjetno najbolj podobno temu kar ti iščeš. Doma imam zdaj večinoma deBuyer različne linije, ker so primerne za indukcijo.

Se nasvet glede čiščenja:
po končanem praženju, ko hrano vzamem iz ponve, še vročo ponev dam pod vodo ter s krtačo in jekleno žičnato gobico popolnoma očistim notranjost ponve, da je ta gladka. Na zunanji strani storim isto, pogosto uporabim malo cet-a (ampak samo zunaj in na ročaju). Vse skupaj sperem pod tekočo vodo, odstavim da se odcedi in vrnem nazaj na indukcijo in ponovno pregrejem, odvisno od tega kaj sem prazil jo lahko ponovno namažem z malo olja.
V ponvi ni nobenih ostankov hrane ali plasti starega olja! Plast polimeriziranega olja je izredno tanka, vidi se bolj v spremembi barve ne pa kot posebna plast na kovini. Ce je ta plast predebela se preprosto odlušči. V glavnem treba je vedet, da te ponve prenesejo vse, razen tekočin, ki odmastijo (cet, vino, kis, paradiznikov sok) in je tako treba z njimi delat. Uporabljajo se v profesionalni kuhinji, kjer bo inšpekcija v koncni fazi zaprla restavracijo, če bodo v ponvi vzeli bris z ostanki stare hrane.

Pred prvo uporabo narediš prevleko tako da v njih nekajkrat prekuriš TANKO namazano olje. Tanko pomeni to, da se površina samo namaščeno sveti, nikjer ni videti debeline plasti olja.

murrieta ::

https://www.wmf.com/de/en/gourmet-plus-...

nejcek74 je izjavil:

in jekleno žičnato gobico

Samo v opozorilo, inox dobi drobne raze zaradi cesar se potem nanj hrana bolj prijema. Enako velja za keramicne.

nejcek74 je izjavil:

Pred prvo uporabo narediš prevleko tako da v njih nekajkrat prekuriš TANKO namazano olje. Tanko pomeni to, da se površina samo namaščeno sveti, nikjer ni videti debeline plasti olja.


V pec das eno resetko cimblizje drugi, na spodnjo das alu folijo in za nekaj zlic olja, na zgornjo das okrog obrnjeno ponev in 1-2 pustis na 300 stopinj. Seveda prej preverite, ali je ponev sploh primerna za v pec in na kaksno temperaturo.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murrieta ()

dela ::

J.McLane je izjavil:

Saj kadilci tudi ne umirajo masovno med samim kajenjem, Matilda pride kasneje.


Odvisno od razloga, oz. česa te je strah. Z vidika morebitnih namnoženih bakterij v stari maščobi - zaradi tega razloga bi Matilda verjetno prišla dokaj hitro. Z vidika kancerogenih snovi v oljih v različnih stanjih razpadanja in pregretja pa res kasneje. Koliko je film (ali banja) že uporabljenega/pregretega olja dolgoročno bolj ali manj škodljiv od teflona in podobnih premazov, pa nimam pojma.

nejcek74 ::

murrieta je izjavil:

Samo v opozorilo, inox dobi drobne raze zaradi cesar se potem nanj hrana bolj prijema. Enako velja za keramične, ne pa.

govorim o ponvah iz karbonskega jekla, ne inox ali s prevleko.

murrieta je izjavil:

pec das eno resetko cimblizje drugi, na spodnjo das alu folijo in za nekaj zlic olja, na zgornjo das okrog obrnjeno ponev in 1-2 pustis na 300 stopinj.

tega ne razumem cisto dobro, kako se na tak način ustvari plast polimeriziranega olja na ponvi? Iz hlapov olja?
Jaz preprosto delam takole, brez veliko kompliciranja. Rabim 10 minut.

murrieta ::

nejcek74 je izjavil:

tega ne razumem cisto dobro, kako se na tak način ustvari plast polimeriziranega olja na ponvi? Iz hlapov olja?


Da. Naredi cisto tanek in enakomeren sloj, pri woku uporabljam tvojo metodo (lesen rocaj, pa se mi ne da sraufat), sicer uporabim kar papirnato brisacko, malo olja na dno, pa zadevo razmazem po woku, seveda pazim na prste.

nejcek74 je izjavil:

murrieta je izjavil:

Samo v opozorilo, inox dobi drobne raze zaradi cesar se potem nanj hrana bolj prijema. Enako velja za keramične, ne pa.

govorim o ponvah iz karbonskega jekla, ne inox ali s prevleko.


Sem si mislil, samo za vsak slucaj sem povedal (ker je tema o "plehnatih" ponvah), da ne bo kdo spraskal posode.

Zgodovina sprememb…

  • spremenilo: murrieta ()

dela ::

Pri inoxu ni to nič kritičnega, jaz sem s svoje na začetku res praskal dol s priborom, abrazivnimi kremami, grobimi gobicami itd. in zdaj bi spet moral, če bi se mi neka hrana res fejst prijela gor. Vidne praskice so se naredile in vedno bolj se je tudi zaradi tega nanjo prijemalo. Ampak po tem, ko sem nehal maščobo z detergentom odstranjevat in začel pazit, da je po uporabi namaščena, se pa nanjo prime manj kot na novo. Tista mačoba se očitno prime v praskice in imaš nov "premaz" proti prijemanju. Pa niti nikoli nisem namerno pregreval tega filma maščobe, da bi postajal rjav ali črn. Kolikor se med uporabo pregreje, toliko očitno pri meni že zadošča za dober efekt.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: dela ()

AgiZ ::

Nisem poznal kaj drugega kot teflon, tako da hvala za to temo.

Bom kupil eno jekleno ponev za test. Verjetno kar Ikeino VARDAGEN z zgornjega linka. Je pa na njihovi strani tudi pdf, kjer so napisana dosti jasna navodila kako se ravna s tako posodo:

Important!
• Before first use, traces of oil may appear on the product, as IKEA carbon steel pans have been pre-treated with food-grade oil to prevent corrosion during transport.
• The visible traces of oil are harmless and do not affect the functionality of the frying pan. They will disappear after seasoning the cookware, which should be done before you use the product for the first time, please follow the instructions below.
Before first use
• Before you use this product for the first time, wash it by hand and dry thoroughly. Any leftover pre-treated food-grade oil will aid in the seasoning process.
• In order for the product to resist corrosion and food sticking, this cookware needs to go through a seasoning process. By seasoning, the pores of the pan are filled with oil that forms a protective coating.
• To season a carbon steel pan, a small amount of oil is rubbed on to all surfaces of the pan and then it is heated in the oven or on the cooker to max. 150°C (300°F) for minimum one hour. Leave the pan to cool off and wipe off excess oil. This treatment should be repeated three times when the pan is new, but once it has been seasoned it only needs to be treated in this way once in a while.
Care and cleaning
• Clean the pan after use by washing it by hand in water using a brush. If you wash the cookware while it is still warm, it will be easier to clean. Carefully wipe dry after cleaning.
• Only use hot water for cleaning. Do not use washing-up liquid since it dries out the material and removing the necessary layer of fat that is needed for carbon steel surfaces.
• Stains from cooked food can be removed by sprinkling some salt in the pan and then wiping it clean. Salt absorbs excess fat but leaves just enough fat to prevent the pan from drying out.
• If corrosion or food stains occur, or if the food gets burnt and stuck, it can be cleaned with steel wool or an abrasive sponge and then re-seasoned.
• Untreated carbon steel can corrode if it is not treated properly. It is therefore important to wipe the cookware dry directly after washing-up and to oil it regularly.

Rok Woot ::

nejcek74 jaz delam povsem enako. Tudi tvoja ponev mi je všeč, mogoče bi lahko edino roč prej zavil, kar olajša obešanje.

ZoranUkmar ::

Jeklena ponev je izredno nevarna... Če ti pade na nogo. Kar se pa kuhanja tiče pa vedno boljša. Se trudim uporabljat čim manj detergenta pri umivanju ampak vedno pa dobro zdrgnem pod vročo vodo.
Meni se De Buyer odlično obnese. Nekaj takega imam:
https://chefbruni.si/collections/jeklen...

Zgodovina sprememb…

  • predlagalo izbris: Groot ()

nejcek74 ::

ZoranUkmar je izjavil:

Nekaj takega imam:https://chefbruni.si/collections/jeklen...

kul, čeprav so cene pri tebi kar zasoljene, tule je precej nižja. 49,50€ (+5,90€ dostava) vs 76,50€. :)

kingsix ::

Že leto dni imam naslednjo ponev :

https://www.fissler.com/gb/products/pro...

V njej se kuha dnevno.. Zaenkrat kot nova.


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katero ponev? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19161466 (372) bm1973
»

Olje za prvi seasoning

Oddelek: Loža
353862 (2693) Trta
»

Litoželezna ponev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8317769 (13678)          
»

Kakšno posodo, teflon, emajl, litoželezna, jeklena, ... ?

Oddelek: Loža
4611944 (9445) lonewolf_
»

Teflon škodljiv? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9026639 (23796) ...:TOMI:...

Več podobnih tem