» »

Olje za prvi seasoning

Olje za prvi seasoning

Trta ::

Medtem ko čakam da pridejo ponve od De Buyer-ja sem se lotil branja glede seasoninga. Pa me je rahlo zmedlo glede na to da je toliko različnih olj in načinov kako jih pridelujejo.

Tako da me zanima kaj priporočate na podlagi osebnih izkušenj.

Zaenkrat sem razmišljal o nakupu avokadovega / lanenega olja.

harvey ::

Zaenkrat sem razmišljal o nakupu avokadovega / lanenega olja.

Laneno je najboljše (najbolj obstojen coating naredi), prav nič pa ne bo narobe, če boš posegel tudi po običajnem sončničnem ali arašidovem, ki ga imaš doma, da ne boš ekstra kupoval laneno olje. Bistvo je, da se lotiš res počasi, ko nananaš nove plasti - kuhinjski robček je povsem dovolj olja, in da ne prežgeš/zažgeš vse kar si prej naredil, ali celo da ne pretiravaš z žganjem, da nimaš potem za povrh še krive ponve.

hint - če imaš možnost, to počni zunaj.
Ar scáth a chéile a mhaireann na daoine.
------

kuglvinkl ::

A te ponve so OK?
Your focus determines your reallity

blue ::

So OK. Moraš dobro skrbeti za njih. Ne moreš dati v pomivalni stroj.. Moraš redno uporabljati, da ne začne rjaveti. Preveč časa vzamejo...
Jst imam raje stainless steel in teflon samo za ribe in jajca..

Spura ::

Z lanenim oljem namazes ponev povsod in potem s papirnato brisaco obrises kolikor mores (ne sme bit orenk mastna) in potem das v pecico na 250 za 1 uro in potem ugasnes pecico in pustis ponev notri da se pohladi pocasi v vroci pecici (tipicno 2-4 ure).

To ponovis do 7x. Potem pa pazi da ne bo kakih kislih jedi (limona, paradajz omaka, kis), pa nobenih detergentov za to pucat.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Spura ()

kuglvinkl ::

blue je izjavil:

So OK. Moraš dobro skrbeti za njih. Ne moreš dati v pomivalni stroj.. Moraš redno uporabljati, da ne začne rjaveti. Preveč časa vzamejo...
Jst imam raje stainless steel in teflon samo za ribe in jajca..


Tnx,

Magic1 ::

blue je izjavil:

So OK. Moraš dobro skrbeti za njih. Ne moreš dati v pomivalni stroj.. Moraš redno uporabljati, da ne začne rjaveti. Preveč časa vzamejo...
Jst imam raje stainless steel in teflon samo za ribe in jajca..

Stailess steel za zrezke?!? Kako pa ti to pucaš? Jaz litoželezno po jedi preprosto na hitro obrišem kar z gobico pod tekočo vodo in nato še s servetom, da je suha. 30s dela vse skupaj, ker se nič ne prime. Rje še nisem videl na svoji. Stainless pa drgneš kot majmun, da gre kaj dol pa še rezultati pečenja niso na istem nivoju.
Magic

OrkAA ::

Malo poglej po youtubu in bos videl, da vecina profesionalnih kuhinj uporablja stainless steel posodo za pecenje mesa. Ce jo dovolj segrejes in meso polozis v vroce olje, se ne prime. Jaz kuham z obema, pa ne opazam bistvene razlike. Je pa velik plus, da z stainless steel posodo lahko ravnas dosti bolj brezskrbno.

Ontopic: Na podlagi osebnih izkusenj priporocam arasidovo olje. S tem sem vedno dobil dobre rezultate. Lanenega olja pa se nisem preizkusil.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: OrkAA ()

Trta ::

Hvala za nasvete. Bom pogledal še za en prenosni gorilnik od gorenca pa bom to zunaj delal. Pečica se je ravno pred kratkim upokojila, pa se mi zdi da naredi plin boljši rezultat (glede na to kar sem videl prek interneta)

Glede samega lanenega olja. A ve gdo za katero trgovino v Lj in okolici ki bi ta lanena olja prodajala? Sem jih že videl po trgovinah, ampak se ne spomnim da bi ji gdaj dejansko shranjevali v hladilnikih.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trta ()

OrkAA ::

Heh, sem ravnokar malo pogooglal v cem je fora lanenega olja, in se izkaze, da je ravno obratno od tega kar sem pricakoval. :)

Ima enega izmed NAJNIZJIH smoke pointov - Template:Smoke point of cooking oils @ Wikipedia

(po anglesko se mu rece linseed/flaxseed oil)

Torej je fora v tem, da prakticno takoj oksidira in se zapece na ponev. Popolnoma neprimeren za kuhanje, ampak za seasoning pa pride zelo prav.

Na podlagi tega dejstva lahko verjetno vzames katerokoli olje iz zgornje tabele, ki ima nizek smoke point in bos dobil podobne rezultate. Moras pa vedeti, da bo v temu primeru dima na pretek, tako da res rajsi zakuri zunaj. :)

</head> ::

Srečno. Jaz nisem zdržal. Preveč dela. Sem šel na stainless, ki mi je v vseh pogledih boljši.
Najbolj me je motilo to, da praktično vsak coating spereš, ko "deglace"-aš. Kar koli kislega in imaš koščke coatinga v jedi. Tako na koncu ugotoviš, da lahko v te posodi samo stejke pečeš.
Pa neverjetno težka je.

Zato imam jaz stainless in cast iron. Carbon sem pa podaril. Je pa De Buyer kul. Pakiranje njihove Mineral B serije mi je top :)

Trta ::

OrkAA je izjavil:

Heh, sem ravnokar malo pogooglal v cem je fora lanenega olja, in se izkaze, da je ravno obratno od tega kar sem pricakoval. :)

Ima enega izmed NAJNIZJIH smoke pointov - Template:Smoke point of cooking oils @ Wikipedia

(po anglesko se mu rece linseed/flaxseed oil)

Torej je fora v tem, da prakticno takoj oksidira in se zapece na ponev. Popolnoma neprimeren za kuhanje, ampak za seasoning pa pride zelo prav.

Na podlagi tega dejstva lahko verjetno vzames katerokoli olje iz zgornje tabele, ki ima nizek smoke point in bos dobil podobne rezultate. Moras pa vedeti, da bo v temu primeru dima na pretek, tako da res rajsi zakuri zunaj. :)


Nizka točka smojenja in velika vsebnost polyunsaturated oil and high in omega-3 fatty acids, napram drugim oljem. To naj bi pripomoglo k temu da se seasoning drži površine.

Ironically, it’s for exactly these reasons that the best oil for seasoning cast iron is an oil high in omega-3 fatty acids – in particular, alpha-linolenic acid (ALA). Free radicals are actually what enable the polymerization. Drying oils, which produce the hardest polymers, are characterized by high levels of polyunsaturated fatty acids, especially the omega-3 fatty acid ALA.

http://sherylcanter.com/wordpress/2010/...


Linseed je pa mizarska alternativa, in ni primerno za v ponev.

Je pa rahlo ironično da naj bi ble te ponve bolj zdrave kot teflonske, oziroma tak marketing je zraven, noben pa ne omenja flakinga.

Od de Buyer-ja bodo namenjene zrezkom, pečeni zelenjavi in verjetno jajcem, za vse ostalo bom pa teflonsko uporabljal.

Ma pa de buyer tudi non stick ponve, kakšna je kvaliteta pa nevem.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trta ()

MisterR ::

Katere stainless ste vzeli? So primerne za pečico (ročaji)?

Spura ::

Laneno olje dobis v sparu. Laneno olje so uporabljali slikarji v oljnih barvah ravno zato ker zelo polimerizira, zato je to najboljsa izbira. Noces visokega smoke pointa, sej ne kuhas z njim.

IL_DIAVOLO ::

Najboljsa posoda ki sem jo uporabljal so far, je tefal iz 100% recikliranega aluminija.

</head> ::

MisterR je izjavil:

Katere stainless ste vzeli? So primerne za pečico (ročaji)?

https://amazon.de/gp/product/B00I0QM478/
Je kul za v pečico, ja.

Karbonsko sem imel pa tole: https://www.amazon.de/-/en/22303/dp/B00...

Ralika v teži je skoraj 2×.
Je pa tako, da pri karbonskih in stainless firma v resnici nima veze. Važen je dizajn. Materjali so enaki pri vsesh proizvajalcih. Kupite lonec, ki vam je funkcionalen in lep.

erkgheoruugh ::

Za De Buyer se seasoninga ne sme delat v pečici, ker ima ročaj oblit z epoksijem, lahko samo na gorilcu.
Lahko probaš še repično olje.

darksamurai ::

Moj nasvet za seasoning. Uporabi olje, na katerem boš največ pekel. Pri peki večjih količin palačink ali šmorna se ti bo seasoning delal že med peko. Posoda bo z vsako uporabo temnejša in čedalje boljše bodo non-stick lastnosti.

Prvič sem naredil seasoning z lanenim oljem (6x zapored), potem pa sem za peko uporabljal repičino. Na laneni seasoning se mi je naredil še repični, ki pa se mi je čez dva meseca odluščil od lanenega. Sedaj delam seasoning samo še z repičnim oljem in nimam nobenih težav.

darksamurai ::

</head> je izjavil:


Je pa tako, da pri karbonskih in stainless firma v resnici nima veze. Važen je dizajn. Materjali so enaki pri vsesh proizvajalcih. Kupite lonec, ki vam je funkcionalen in lep.


To ni čisto res. Npr. De Buyer Affinity serija je sendvič Inox-Alu-Inox. Peka v tej seriji je boljša kot pri klasičnih inox posodah.
https://www.debuyer.com/en/poele-a-frir...

Zgodovina sprememb…

</head> ::

erkgheoruugh je izjavil:

Za De Buyer se seasoninga ne sme delat v pečici, ker ima ročaj oblit z epoksijem, lahko samo na gorilcu.
Lahko probaš še repično olje.

Ko rečeš "za de buyer" morap specificirat serijo, ker imajo veliko posode.
Carbon plus nima nobenega coatinga.
Mineral B ima coating, ki prenese 280°C. Je bil večkrat seasonan v pečici brez težav.

MisterR ::

Sem sedaj pogledal De Buyer, uf kakšne cene. To da kupiš komplet loncev, par ponev in pokrovk si na 2k€ v trenutku.

Magic1 ::

darksamurai je izjavil:

</head> je izjavil:


Je pa tako, da pri karbonskih in stainless firma v resnici nima veze. Važen je dizajn. Materjali so enaki pri vsesh proizvajalcih. Kupite lonec, ki vam je funkcionalen in lep.


To ni čisto res. Npr. De Buyer Affinity serija je sendvič Inox-Alu-Inox. Peka v tej seriji je boljša kot pri klasičnih inox posodah.
https://www.debuyer.com/en/poele-a-frir...

Je res, samo te ponve od Affinity serije so po 120€+. Lahko greš še štengo višje in kupiš bakreno verzijo, cena samo 500€:
https://www.souschef.co.uk/products/de-...
Sam ne vem ali ima smisel ta aluminij ali baker, ki gre po celi posodi. Načeloma uporabljaš dno posode in ne stranic.
Magic

</head> ::

Na koncu je pa notranjost posode enaka - rosfrei. Male razlike prevajanja toplote ti ne bodo pokvarile kosila :)
So pa rosfrej zadeve praktično neuničljive in tako lahko upravičiš dražje zadeve, če ti znamka/dizajn kaj pomeni.

Za božička sem si kupil lonec za juho: https://www.merkur.si/lonec-berghoff-24...
50€ za velik lonec s pokrovom (pokrovi pri de bueyerju so 20-40€ :))) in performančno ni razlike med tem in de buyerjem.

Pri cenejših loncih kdaj pride do problemov pri spojih med posodo in debelejšim podnom.

Mal smo offtopic :)

Me zanima report OPa. Se pravi kako sliko po uspešnem seasonanju in pa izkušnjo s terena.

Na koncu mislim da vsak ugotovi, da rabiš eno teflonsko ponev za jajca in ribo, kot je že blue omenil.

darksamurai ::

</head> je izjavil:

Na koncu je pa notranjost posode enaka - rosfrei. Male razlike prevajanja toplote ti ne bodo pokvarile kosila :)


Iz tvojega pisanja lahko sklepam, da še nisi pekel v kvalitetni rostfrei posodi. Je velika razlika v prevodnosti, če primerjaš 3mm rostfrei s sendvič konstrukcijo (0.2mm rostfrei + 2.6mm alu + 0.2mm rostfrei). De Buyer Affinity bolje zapeče skorjico od poceni rostfrei posod. Slabost teh posod je cena. Moraš biti gurman, da boš odtehtal razliko v ceni.

</head> je izjavil:


Na koncu mislim da vsak ugotovi, da rabiš eno teflonsko ponev za jajca in ribo, kot je že blue omenil.


Če je seasoning dober lahko oboje pečeš na jekleni (carbon steel) ali železni (cast iron) posodi.

Zgodovina sprememb…

OrkAA ::

Seveda je izvedljivo, ampak moras uporabit kar dosti olja, pa se ti kljub temu pogosto zgodi, da se ti jajca primejo. Pac ni ista izkusnja kot s teflonom, kjer prakticno ne mores zajebat, tut ce ne uporabis nic olja.

nejcek74 ::

1. laneno, kot so ti ze zgoraj napisali, je pa deBuyer mineral b precej gladek, tako da se ne dela klasičnega, debelega seasoninga kot za litoželezne ponve, ampak samo čisto natanko namažeš, obrišeš, pregreješ. 1x in nič več. Če boš imel debelo plast ti bo prej (ali slej) odstopila. To ti povem iz lastnih izkušenj, maš pa na net-u par debat na to temo. V glavnem jaz se ne trudim več z seasoningom, ponev zagrejem, gor gre malo olja (naj ne bo preveč!), potem pa tisto kar pečeš. tudi če se ti na začetku meso malo prime, spusti in lepo odtrgaš.
2. mam tudi deBuyer non stick za zelenjave, meni se zdijo ok. Sem imel že precej dražje ponve, ki so mi crknile. Tele imam zdaj že 3 leta pa še niso nič oskubljene.
3. po mojem mnenju so deBuyer osnovne serije poceni za to kar dobiš. Niso najboljše od najboljših (recimo ročaj je prinetan, železne so enake debeline in enega materiala), ampak delajo. DeBuyer je v osnovi gastro linija, zato so določeni izdelki nekoliko raw.

profii ::

Fantje, vidim da ste kar mojstri v tem, zato me zanima sledeče.
Sam imam dve Tefal Talent Pro, kar naj bi bil "višji rang merkator ponev".
https://www.tefal.si/Posoda-in-pripomo%...
Z samo ponvijo sem načeloma zadovoljen. Dalj časa sem si želel De Buyer Mineral B, vendar me je vedno odvračala nezmožnost delanja kislih jedi. Sedaj pa se ogrevam za nakup nečesa iz rostfreia. A opazite razliko v zrezkih iz npr De Buyer Affinity in pa boljše teflonske ponve?

TheBlueOne ::

Jaz imam kovane ponve, ki so priblizno to in ne bi delal nobenega premaza. Ga tako ali tako dobi ko kuhas.

@profii, je ogromna razlika. Glej "deglazing". Teflon ne doseze dovolj visokih temperatur aluminij pa prehitro odda temperaturo. Jaz bi priporocal, da se vecinoma kuha na kovanih in litozeleznih ponvah.

Alu+teflon je za moj okus uporaben samo za kaksna jajca. Super za amaterje in totalne kuharske neintuziaste.

profii ::

Jaz sem ostal na teflonu, ker moja je proti, da se daje "mastno" posodo v omaro. Prepričaj prepričanega. :) Seveda, z rostfraj ta problem odpade.

TheBlueOne ::

Ni treba, da je mastna. Pri kovanih si lahko totalno macehovski. Absolutno priporocam, ti bo kuhanje delo nekaj nivojev vise. Deglazing, lahko kuhas kakor, da imas zar ... Tvoji pa prodaj, da bo malo vec zeleza v krvi. :D

Magic1 ::

profii je izjavil:

Fantje, vidim da ste kar mojstri v tem, zato me zanima sledeče.
Sam imam dve Tefal Talent Pro, kar naj bi bil "višji rang merkator ponev".
https://www.tefal.si/Posoda-in-pripomo%...
Z samo ponvijo sem načeloma zadovoljen. Dalj časa sem si želel De Buyer Mineral B, vendar me je vedno odvračala nezmožnost delanja kislih jedi. Sedaj pa se ogrevam za nakup nečesa iz rostfreia. A opazite razliko v zrezkih iz npr De Buyer Affinity in pa boljše teflonske ponve?

Te Tefalove pro verzije so ok za naše akcijske cene, samo to ni ponev za dolge proge (nobena teflonasta ni). Jo boš rabil menjalt čez dve leti ali prej. Teflonov non-stick popusti po cca 100 uporabah. Z visokotemperaturno zlorabo še dosti prej. Je le treba met več tipov različnih posod in uporabljati različne glede na jed.
Magic

profii ::

Imam dve taki tefalivi, 24 in 28cm, nekje cca 2 leti, uporaba ~5x tedensko, teflon je po občutku še ok. Se pa vidi kakšna pikica, ki je odpadla. Naslednja investicija je ena kvalitetna ponev. Hvala vam.

d0rK ::

Jz sem pa stiri točno take brezvezne ponve od
Tefala (serija talent pro) zdele vrgel stran v dveh letih ker se je vsaki napihnil dno. Pri treh je šla garancija, četrto sem pa ujel in jo bom reklamiral. Kupim pa nobene več ne. In sedaj z zanimanjem spremljam to temo.

Res nikomur več ne priporočam tefalove ponve. Se ta kak višji rang je crap.

DeeJay ::

Delimano je isto crap, tko da se izogibite.
Don't f with me.

Magic1 ::

Sej na koncu ugotoviš, za katero jed je kakšna posoda primerna. Teflonaste so zelo univerzalne in lahko narediš z njimi praktično vse. Samo kot smo ugotovili, je življenska doba non-sticka zelo omejena. Potem imaš dve izbiri, ali kupuješ non stop nove teflonke, ali pa si nabaviš nekaj različnih vrst posode in se naučiš, kdaj uporabljat kaj. Litoželezno rabiš eno, kakšni dve stainless steel ponvi, 20cm souce pan in dva lonca(lahko tudi emajl), kakšni dve teflonasti za palačinke, jajca in ribe je neka osnova. Vse razen teflonastih je praktično večno.
Magic

Trta ::

Z teflonskimi načeloma nimam slabih izkušenj. Če pač hočes met samo eno ponev, je teflonka idealna. Uporabljam eno z debelejšim dnom pa je kar zdržala vsakodnevno mučenje. Jo je treba menjat vsakih par let, ampak za kuhanje z malo olja je fajn. So me pa pritegnile jeklene zaradi steakov.

Vglavnem sem malo spremenil naročilo v tem času, tako da bom vzel samo eno 28cm. Če ma gdo namen kupit, pazite dimenzije. 28cm ma 20cm kuhalne površine, in je za 0,5mm debelejša od 26cm varjante.

Za seasoning sem se pa odločil da bom uporabil kar krompir in eno kvalitetnejše olje z visoko točko dimljenja.

Z lanenim oljem je preveč komplikacij in neznank. In seasoning delat zuni pri ničli verjetno tudi ni najbolj idealno.

Sem si pa tudi vzel eno emajlirano od Riessa, neka "kmečka" ponev, me zanima kako in za kaj se bo obnesla.

Zgodovina sprememb…

  • spremenil: Trta ()


Vredno ogleda ...

TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
TemaSporočilaOglediZadnje sporočilo
»

katero ponev? (strani: 1 2 3 4 )

Oddelek: Loža
19161180 (86) bm1973
»

Litoželezna ponev (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
8317738 (13647)          
»

Kakšno posodo, teflon, emajl, litoželezna, jeklena, ... ?

Oddelek: Loža
4611927 (9428) lonewolf_
»

Teflon škodljiv? (strani: 1 2 )

Oddelek: Loža
9026628 (23785) ...:TOMI:...
»

Nakup voka (strani: 1 2 3 )

Oddelek: Loža
12944563 (30665) echo

Več podobnih tem